Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ικανοποίηση Δρούτσα για την κοινή θέση ΕΕ για Τουρκία


Την ικανοποίησή του για τις θετικές αναφορές που περιλαμβάνει η κοινή θέση της ΕΕ και η οποία θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιείται εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, η κοινή θέση της ΕΕ δίνει έμφαση στην προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία, χαιρετίζοντας τη σχετική πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης ενώ επισημαίνει την ανάγκη ευρέως διαλόγου με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και την κοινωνία των πολιτών σε πνεύμα συναίνεσης.

Ο Δ. Δρούτσας δήλωσε ακόμη ότι χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τις δομικές αλλαγές στο τουρκικό κράτος και την τουρκική κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει γνήσιο όραμα πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών επεσήμανε ακόμη ότι εάν οι σχετικές δεσμεύσεις μείνουν ρητορικές, κενές περιεχομένου, εκ των πραγμάτων παύει να έχει νόημα η συζήτηση περί ένταξης. Σύμφωνα με το Δ. Δρούτσα, χρέος της Ευρώπης είναι να μιλήσει με καθαρή γλώσσα στην Τουρκία καθώς, όπως υποστήριξε, τα διφορούμενα μηνύματα περί ειδικής σχέσης αφαιρούν το οξυγόνο από αυτή τη σχέση και υπονομεύουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία.

Σε ότι αφορά τα θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος της κοινής θέσης, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι η καλύπτονται πλήρως οι ελληνικές θέσεις καθώς για τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Κυπριακό το Συμβούλιο επανέρχεται στις θετικές διατυπώσεις των συμπερασμάτων του Δεκεμβρίου ενώ υπάρχει ρητή μνεία στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι στο σχετικό κείμενο χαιρετίζεται η υιοθέτηση των τελευταίων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και καταγράφονται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τις μειονότητες, τα περιουσιακά τους δικαιώματα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ υπάρχει αναφορά στην πρόσφατη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, κυρίως σε ότι αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε ότι είναι επίσης γνωστή η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όπως είπε ο Δ. Δρούτσας, η Ελλάδα έχει δείξει τις προθέσεις της, την εποικοδομητική στάση της και έχει κάνει τις προτάσεις της. «Περιμένουμε την εποικοδομητική στάση και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων ώστε να μπορέσει μετά από την επίλυση του θέματος της ονομασίας να ανοίξει ο δρόμος για την ΕΕ και για τα Σκόπια».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, θέμα το οποίο συζητήθηκε στο σημερινό Συμβούλιο γενικών υποθέσεων ο Δ. Δρούτσας είπε ότι η ΕΕ και η Ρωσία μοιράζονται κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις .

Για τους λόγους αυτούς, όπως πρόσθεσε, υποστηρίζεται η ενίσχυση της σχέσης αυτής με διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας και σε ζητήματα που θα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως οι εμπορικές σχέσεις, η συμμετοχή της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την απελευθέρωση του συστήματος θεωρήσεων.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τους βανδαλισμούς που έγιναν στο γραφείο του ΕΟΤ στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για μια πράξη βίας που είναι πλήρως καταδικαστέα. «Δυστυχώς στην Ελλάδα γίναμε μάρτυρες πολύ δραματικών εξελίξεων επειδή κάποιες ακραίες ομάδες χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αθήνα για να κάνουν χρήση βάρβαρης βίας. Θρηνήσαμε τρεις ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Δ. Δρούτσας.nooz.gr

Read more...

Τα ελληνικά αιτήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

nooz.gr
Την έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία παρουσίασε στο πλαίσιο του Μηχανισμού Περιοδικής Αξιολόγησης των Κρατών (UPR) του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, αντιπροσωπεία της Τουρκίας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσισέκ.

- Εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στον ΟΗΕ στην παρέμβασή του συνεχάρη την τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που έχει κάνει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις πρόσφατες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, και ζήτησε από την Τουρκία:

- Να επιτρέψει στα παιδιά των Ελλήνων πολιτών, που εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη, να φοιτούν στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής μόνον τα παιδιά των υπαλλήλων του Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη επιτρέπεται να φοιτούν σε αυτά.

- Να άρει τις επιφυλάξεις της και τις δηλώσεις, που έχει επισυνάψει στο άρθρο 22 της Διεθνούς Σύμβασης για την εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων, για τον εδαφικό περιορισμό στην εφαρμογή της Σύμβασης.

- Να λάβει μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση εχθρικής συμπεριφοράς κατά ατόμων που ανήκουν σε μη μουσουλμανικές μειονότητες, με προγράμματα επιμόρφωσης των δικαστών, των σωμάτων ασφαλείας και των δημόσιων λειτουργών.

- Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες, (όπως η απαγόρευση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης), και των προβλημάτων που αφορούν το δικαίωμα των ιδιοκτησίας, (όπως τις ιδιοκτησίες των Ελληνορθόδοξων Ιδρυμάτων, που έχουν κατασχεθεί από το κράτος και πουληθεί σε τρίτα μέρη).

- Να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όπως για παράδειγμα την απόφαση που αφορά το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και τις αποφάσεις που αφορούν σε πολλές παραβιάσεις άρθρων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο.

- Να επιστρέψει τις ιδιοκτησίες των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο, που απαλλοτριώθηκαν για υποτιθέμενους σκοπούς, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.
Read more...

Μέτρα για την αναστροφή του κλίματος στον τουρισμό

.nooz.gr
Πρώτο ρόλο στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος του ελληνικού τουρισμού στις αγορές του εξωτερικού αναλαμβάνουν τα γραφεία του ΕΟΤ εξωτερικού αλλά και τα γραφεία τύπου των Πρεσβειών.

Αυτό αποφάσισε μεταξύ άλλων η νεοσύστατη επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρόεδρο του ΕΟΤ Νικόλαο Κανελλόπουλου, με τη συμμετοχή και των φορέων του Τουρισμού.

Τα εν λόγω γραφεία θα παράσχουν ενδελεχή ενημέρωση στους εν δυνάμει επισκέπτες της Ελλάδας, όσον αφορά το επίπεδο τιμών των τουριστικών υπηρεσιών αλλά και για ζητήματα ασφάλειας των τουριστών κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός CD με πλάνα από την Ελλάδα, στο οποίο θα περιέχεται μήνυμα του πρωθυπουργού, του υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού αλλά και της υφυπουργού και θα διατίθεται από τα γραφεία ΕΟΤ του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή πρόκειται να επαναδραστηριοποιηθεί η δορυφορική εκπομπή της ΕΡΤ που αφορά στους ομογενείς σε όλο τον κόσμο, θα ενεργοποιηθεί και θα εμπλουτισθεί το portal του ΕΟΤ προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των τουριστών για θέματα τιμών, ασφάλειας και γενικότερα της νέας πολιτικής καθώς επίσης θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του ελληνικού τουρισμού και social media όπως το Facebook, το Twitter κ.α.
Read more...

Η ισπανική προεδρία θα ανοίξει νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

nooz.gr
Ο ισπανός ΥΠΕΞ Μιγέλ Άνχελ Μορατίνος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του, να ανοίξει και νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία μέχρι το πέρας της ισπανικής προεδρίας των 27 τον Ιούνιο.

«Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ποια κεφάλαια, όμως είναι σαφές πως τα κεφάλαια τούτα θα ανοίξουν κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας» στην ΕΕ, η οποία λήγει τον Ιούνιο, υπογράμμισε ο Μορατίνος στην κοινή του συνέντευξη με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι διαδικασίες, που έχουν ξεκινήσει από το 2004, τους τελευταίους μήνες έχουν αποτελματωθεί. Από εκείνο το διάστημα, μόνον 12 από τα 35 κεφάλαια ένταξης έχουν ανοίξει και από τη δωδεκάδα των κεφαλαίων ένα έχει αντιμετωπίσει αξεπέραστα εμπόδια.

Η ΕΕ συνδέει κατά κύριο λόγο το άνοιγμα των κεφαλαίων με τη λειτουργία των τουρκικών αεροδρομίων και λιμένων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, όπως προβλέπεται από τις διμερείς συμφωνίες με την ΕΕ.
Read more...

Ικανοποίηση Ομπάμα από τις αποφάσεις στην Ευρωζώνη

nooz.gr
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικονομική ομάδα του βρίσκονται σε στενή επαφή με τους ξένους ομολόγους τους για την ευρωπαϊκή δανειακή κρίση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος και το οικονομικό του επιτελείο παρακολουθούν και έχουν δεσμευθεί για αυτήν την κατάσταση από πολλού χρόνου», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Ο Γκιμπς τόνισε πως η κυβέρνηση Ομπάμα είναι «έως τώρα» πολύ ευχαριστημένη για τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε στις αγορές η ανακοίνωση από την ΕΕ του πακέτου στήριξης των οικονομιών στην Ευρωζώνη που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.
Read more...

Δήμευση περιουσιακών στοιχείων που αποκρύπονται στο "πόθεν έσχες"

nooz.gr
Να περνούν στο Δημόσιο περιουσιακά στοιχεία που αποκρύπτονται από τους υπόχρεους κατάθεσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), προτείνει με τροπολογία του στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», που εισάγεται την Τρίτη (11/5) για συζήτηση και ψήφιση, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτηρίζει τον ισχύοντα νόμο ως ανεπαρκή, κάτι που επανειλημμένως έχει διακηρύξει, ενώ κρίνει τον υπό ψήφιση «ότι δημιουργεί προϋποθέσεις και όρους ώστε ο θεσμός του «πόθεν έσχες» να δίδει πλήρη εικόνα της προέλευσης των δηλουμένων περιουσιακών στοιχείων».

Κρίνει όμως ως αναγκαία τη αποδοχή και της τροπολογίας του, η οποία αναφέρει, ότι οι υπόχρεοι για την υποβολής της δήλωσης «πόθεν έσχες» θα πρέπει να συνυποβάλλουν ειδική δήλωση με την οποία «θα παραιτούνται ρητώς και ανεκκλήτως υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από κάθε ενοχικό ή εμπράγματο δικαίωμα επί οποιουδήποτε ακίνητου ή κινητού πράγματος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, η καταγραφή του οποίου για οποιοδήποτε λόγο έχει παραλειφθεί».

Το Δημόσιο οφείλει να ειδοποιήσει το συντομότερο για την παράλειψη του τον παραιτηθέντα, ο οποίος εντός δύο μηνών δύναται και μόνον στην περίπτωση που αποδεικνύει τη νόμιμη προέλευσή του και ότι δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να γνωρίζει την ύπαρξη του περιουσιακού του αυτού στοιχείου, να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την αναστολή ή την ακύρωση της σχετικής μεταβίβασης των δικαιωμάτων του στο Δημόσιο.

Κατά την ίδια τροπολογία η απόκτηση από το Δημόσιο της κυριότητας των περιουσιακών αυτών στοιχείων ολοκληρώνεται με πράξη αποδοχής του υπουργού Οικονομικών εντός τριών μηνών από τη γνωστοποίηση της παράλειψης ή την ενημέρωση για αυτήν.

Πάντα κατά την πρόταση του κ. Κακλαμάνη οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο συμβάλει στη γνωστοποίηση της παράλειψης δήλωσης περιουσιακού στοιχείου υπόχρεου απαλλάσσεται από τυχόν ευθύνες του που σχετίζονται με το μη δηλωθέν περιουσιακού στοιχείου του υπόχρεου.

Κατά την ίδια τροπολογία και οι προβλεπόμενοι από τα νόμο για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες φορείς και νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να ενημερώνουν όταν γνωρίζουν ή έχουν σοβαρές ενδείξεις ή υποψίες για διάπραξη ή επιχείρηση διάπραξης παράβασης των υποχρεώσεων των ελεγχομένων.

Τέλος, κατά την τροπολογία του πρώην προέδρου της Βουλής, «τρίτος που εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή».

Επίσης τα φυσικά πρόσωπα και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες φορείς που παραβιάζουν την υποχρέωση γνωστοποίησης τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
Read more...

Συνταγματικό το ωράριο στα βενζινάδικα, σύμφωνα με το ΣτΕ

nooz.gr
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ’ αριθμ. 1585 και 1586/2010 αποφάσεις της έκρινε ότι είναι εντός των συνταγματικών πλαισίων η επιβολή ωραρίου στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της Αττικής και ζητούσαν να ακυρωθούν οι νομαρχιακές αποφάσεις για την επιβολή ωραρίου στα βενζινάδικα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις του Ν. 3054/2002 που επιβάλλουν περιορισμούς στο ωράριο των βενζινάδικων είναι συνταγματικά ανεκτές και δικαιολογούνται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, κατά το άρθρο 5 του Συντάγματος, επιτρέπονται περιορισμοί της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ ο περιορισμός αυτός είναι εντός των ορίων που χαράσσει η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Read more...

Έλληνες πολιτικοί ενωμένοι ΔυΝαΤοί . Νεα πινακίδα του Κ.Ο.Κ








Read more...

Ολόκληρο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο



"ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Άρθρο 1
Εννοιολογικοί προσδιορισμοί

1. Βασική σύνταξη: Το ποσό της σύνταξης που δεν αναλογεί σε ασφαλιστικές εισφορές και χορηγείται μετά την 1.1.2018 υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος αυτός.

2. Αναλογική σύνταξη: Το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στο ...

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Στο επίκεντρο τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης


"Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θέλουμε να στηρίξουμε τον επαγγελματία με δραστική μείωση των υποχρεώσεών του, σε περίπτωση που θα θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί ή και να τερματίσει την υπάρχουσα μίσθωση ξεκινώντας μια νέα", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α), κ. Στράτο Παραδιά.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών της της κ. Κατσέλη με τους εν γένει παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας, με κεντρικό αντικείμενο συζήτησης τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, μέσα στη σημερινή οικονομική κρίση.


"Για το λόγο αυτό",είπε η υπουργός ,"καταθέτω στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιριών, που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, τροπολογία με την οποία αναμορφώνεται το Προεδρικό Διάταγμα 43 του 1995, προκειμένου η καταγγελία μιας μίσθωσης εκ μέρους του μισθωτή να μπορεί να γίνει μετά τη συμπλήρωση ενός έτους και όχι δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, προβαίνουμε σε δραστική μείωση του χρόνου καταγγελίας σε τρεις μήνες από έξι, που ισχύει τώρα. Παράλληλα, περιορίζουμε την καταβαλλόμενη αποζημίωση εκ μέρους του μισθωτή από το μίσθωμα τεσσάρων μηνών σε ένα μήνα", διευκρίνισε η κ. Λ. Κατσέλη, ενώ υπογράμμισε ότι αυτές είναι ουσιαστικές ρυθμίσεις, που πραγματικά θα δώσουν μια ανάσα στον επαγγελματία, ο οποίος, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, θέλει πραγματικά να βρει μίσθωμα με χαμηλότερο κόστος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, κ. Στράτος Παραδιάς, έκανε την εξής δήλωση "είναι καθήκον όλων μας να στηρίξουμε τους εμπόρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σ’ όλη τη χώρα. Γι’ αυτό, κάθε ιδιοκτήτης κάνει και θα κάνει ο,τιδήποτε είναι, κατά την κρίση του, απαραίτητο, ούτως ώστε ουδείς υπάρχων ενοικιαστής να χάσει το κατάστημά του. Κάθε αναγκαία προσαρμογή στα μισθώματα που καταβάλλονται σήμερα θα γίνει, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας επαγγελματίας να χάσει την επαγγελματική του στέγη".


Ο κ. Παραδιάς, εξέθεσε στην υπουργό τα πρωτοφανή προβλήματα και τα οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργεί στους ιδιοκτήτες κάθε είδους ακινήτων ο νέος φορολογικός νόμος και ιδιαίτερα ο ετήσιος φόρος ακίνητης περιουσίας, που επιβαρύνει όχι μόνον τα προσοδοφόρα αλλά και τα απρόσοδα ακίνητα και ιδιαίτερα τα ανοίκιαστα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ διευκρίνισε ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει μια υπερπροσφορά δομημένου κτηριακού όγκου τόσο επαγγελματικής όσο και στέγη κατοικίας, η οποία από ετών λειτουργεί υπέρ των ενοικιαστών. Συνεπώς, η αγορά των ενοικίων είναι σταθεροποιημένη από μακρού και συγκεκριμένα ήταν το πρώτο θύμα της ύφεσης στη χώρα μας. Ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι οι σημερινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνον με ενότητα, ομοψυχία και συνεργασία όλων των Ελλήνων. "Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, και στο κέντρο που χειμάζεται ιδιαίτερα, αλλά και στις τοπικές αγορές. Γι’ αυτό, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν και θα κάνουν οικειοθελώς και ο καθένας, κατά την κρίση του, κάθε αναγκαία, κατά περίπτωση, συμφωνία και προσαρμογή των καταβαλλομένων ενοικίων, με στόχο, μέσα στη σημερινή κρίση, να μη χαθεί ούτε ένας από τους υπάρχοντες ενοικιαστές. Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας και η οικονομία μας να ξαναβρεί γρήγορα το δρόμο της ανάπτυξης", επεσήμανε ο κ. Παραδιάς.

"Όμως, δεδομένου ότι η φορολογία είναι κεντρικός παράγοντας διαμόρφωσης του ύψους των μισθωμάτων και το δημόσιο είναι όχι μόνον ουσιαστικός δικαιούχος του μεγαλύτερου μέρους των εισπραττομένων μισθωμάτων, αλλά, μέσω του νέου ΦΑΠ, διεκδικεί και μέρος της ίδιας της περιουσίας τους, αυτονόητη προϋπόθεση, για τη μακρόχρονη διατήρηση των ενοικίων σε χαμηλά επίπεδα, είναι να μην αυξηθούν εν τω μεταξύ οι "αντικειμενικές" αξίες των ακινήτων ή έστω αυτές με τις οποίες θα υπολογίζεται η ετήσια φορολογία κατοχής ακινήτων (Φ.Α.Π.- Τ.Α.Π.), δηλαδή οποιαδήποτε τυχόν αύξηση των αξιών αυτών να αφορά αποκλειστικά τη μεταβίβαση και όχι την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας. Επί της ουσίας όχι μόνον δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για αύξησή τους, αλλά, αντίθετα, ιδιαίτερα, εξαιτίας και των μέτρων, που λαμβάνονται, είναι επείγουσα η ανάγκη δραστικής μείωσης των "αντικειμενικών" αξιών των επαγγελματικών & βιοτεχνικών ακινήτων, και ιδιαίτερα των "συντελεστών εμπορικότητας", όπως έχουν ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ και οι επαγγελματικές οργανώσεις".

i-reporterg
Read more...

Αλογοσκούφης, Βουλγαράκης και Αγγέλου στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι


Στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπαιδίου κατέθεσαν οι πρώην υπουργοί Γιώργος Βουλγαράκης και Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση του Γιάννη Αγγέλου, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού. Εν τω μεταξύ, αγώνας δρόμου γίνεται, ώστε πριν την παράδοση του τελικού πορίσματος της επιτροπής, να έχουν αναλυθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι επίμαχοι τραπεζικοί λογαριασμοί.


Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι δε γνώριζε τίποτα για την υπόθεση των ανταλλαγών καθώς αυτή δεν συνδεόταν με την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο Γ. Βουλγαράκης κατέθεσε υπουργική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2010 με την οποία εγκρίνεται η μελέτη γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δημου Σταγείρων-Ακάνθου του Νομού Χαλκιδικής και η οποία προβλέπει ότι καταργείται η περιοχή ανάπτυξης δραστηριοτήτων, τουρισμού και αναψυχής ανατολικά της Ουρανούπολης για την προστασία των μνημείων που εντάσσονται στο έργο "Αρχαιολογικός Περίπατος Ουρανούπολης".

i-reportergr
Read more...

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ


Aπο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

fimotro
Η ανάπτυξη υποβρύχιων καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των περισσότερων άλλων νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος, δήλωσε η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στο Εθνικό Συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας...


«Προχωράμε στη διασύνδεση του Πολυποτάμου στην Εύβοια της Νέας Μάκρης στη Στερεά και των Κυκλάδων» ανέφερε η υπουργός.
Η διασύνδεση «θα αποτελέσει το τμήμα του λεγόμενου Mediterranean Ring (Μεσογεικός Δακτύλιος), ενός μεγάλου οράματος που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην Ευρώπη».
»Η διασύνδεση των νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη. Σήμερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται στη λειτουργία ακριβών και ρυπογόνων τοπικών πετρελαϊκών σταθμών, επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία, ενώ το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Σήμερα, η διασύνδεση των νησιών εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ- τεχνικά εφικτή» είπε.
Η κυρία Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) προκειμένου τα έργα διασύνδεσης να ενταχθούν άμεσα στη νέα Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ).
Οσον αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέα έργα ΑΠΕ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε ότι «με το νέο νομοσχέδιο επιχειρούμε να μειώσουμε το μέσο χρόνο αδειοδότησης σε 10- 12 μήνες από 4-5 χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα. Η διαδικασία γίνεται από σειριακή, παράλληλη, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο».
Κάλεσε επίσης τους πολίτες να αποδεχθούν τα έργα ΑΠΕ στις περιοχές τους. «Δεν μας τιμά, σε θεωρητικό επίπεδο να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης, και στην πράξη μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης ενός έργου να είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας» είπε.
Read more...

Παραίτηση Μπράουν από τους Εργατικούς


Παράλληλα, δήλωσε ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επιθυμούν να έχουν επίσημες συνομιλίες με το ευρισκόμενο στην εξουσία Εργατικό Κόμμα σχετικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας. "Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κ. Κλεγκ μόλις με ενημέρωσε ότι προτίθεται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του, που ξεκίνησαν με τους Συντηρητικούς και τώρα επιθυμεί να έχει επίσημες συνομιλίες και με το Εργατικό Κόμμα", ανέφερε ο κ. Μπράουν μιλώντας στον Τύπο.

Οι δηλώσεις του κ. Μπράουν έγιναν αφού ο κ. Κλεγκ ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις του με τον ηγέτη των Συντηρητικών και νικητή των εκλογών χωρίς όμως την αναγκαία πλειοψηφία, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή πλατφόρμα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Αντίδραση των Φιλελευθέρων

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, εκτίμησε ότι η αποχώρηση Μπράουν από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μπορεί να είναι "ένα σημαντικό στοιχείο" στις διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας. "Πιστεύω ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε μια ήπια μετάβαση προς μια σταθερή κυβέρνηση", δήλωσε ο κ. Κλεγκ.

Ρεπορτάζ του Sky News



Δεν θα στηρίξει υποψήφιο


"Εκτιμώ ότι ήταν μια κριτική για μένα, και συνεπεία τούτου πρόκειται να ζητήσω από το Κόμμα να κάνει τα αναγκαία βήματα για την εκλογή του νέου ηγέτη του", ανέφερε ο κ. Μπράουν μιλώντας στον Τύπο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. "Ελπίζω όλα να γίνουν σύντομα ώστε ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος να μπορέσει να μετάσχει στη διάσκεψη του Κόμματός μας ως επικεφαλής του" στις 26-30 Σεπτεμβρίου στο Μάντσεστερ.

Ωστόσο, ο 55χρονος κ. Μπράουν ανέφερε κατηγορηματικά ότι "δεν θα μετάσχει στη διαδικασία των εκλογών". "Δεν θα υποστηρίξω κανέναν υποψήφιο" τόνισε.

Οι δηλώσεις του κ. Μπράουν εκλαμβάνονται και ως απόδειξη που δίδει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και κυρίως στον επικεφαλής τους αφού ο κ. Κλεγκ προσφάτως δήλωσε πως θεωρεί την αποχώρηση του κ. Μπράουν από την ηγεσία των Εργατικών ως προϋπόθεση για κάθε πιθανή συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Εργατικούς.

Read more...

Στις 12 Μαΐου συλλαλητήριο ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ

.nooz.gr
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 και ώρα 18:00 μμ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της χώρας με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου συνεχίζουν τον αγώνα και την αντίθεσή τους στο πακέτο των άδικων και σκληρών οικονομικών και αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας (Ευρ. Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ. ).

Επίσης, την Τετάρτη 12/05/2010, τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε κοινή συνεδρίαση, θα αποφασίσουν την περαιτέρω συνέχιση του αγώνα.
Read more...

Μείωση 41,8% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού

nooz.gr
Σημαντική μείωση κατά 41,8% παρουσιάζει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του χρόνου σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο πέρσι και διαμορφώνεται στα 6,283 δισ. ευρώ έναντι 10,791 δισ. ευρώ πέρσι.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουάριος- Απρίλιος 2010 που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτά τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν στο διάστημα αυτό αύξηση 10% έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 11,7%.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού παρουσιάζουν μείωση 8,1% έναντι στόχου ετήσιας μείωσής τους 4,8%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 8,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης τους 4,4%.

Read more...

Τί προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό


Βασική σύνταξη, μπόνους για την παραμονή στην εργασία μετά τα 37 έτη, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου, μετά το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο.

"Το ιστορικό δίλημμα που επιλύει η παρέμβασή μας για το ασφαλιστικό, είναι αν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσει η πιο σημαντική κατάκτηση του 19ου και του 20ου αιώνα" Ανδρέας Λοβέρδος. επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, μετά το υπουργικό.Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

- θεσμοθετείται η βασική σύνταξη την οποία εγγυάται, παρέχει και χρηματοδοτεί το κράτος της τάξης των 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

- θεσμοθετείται η ανταποδοτική σύνταξη η οποία προκύπτει από τις καταβαλλόμενες εισφορές και το χρόνο εργασίας του κάθε ασφαλισμένου. Το σύστημα αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018 με αρχή υπολογισμού τα χρόνια του εργασιακού βίου μετά το 2013. Προβλέπονται ρυθμίσεις με μεταβαλλόμενους συντελεστές ανά έτος ώστε να δημιουργείται κίνητρο παραμονής μετά τα 36 και έως τα 40 χρόνια στην εργασία.

- Tα γενικά όρια ηλικίας παραμένουν στα 65. Το σύστημα θέτει ως στόχο την αύξηση του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 61,4 χρόνια που είναι σήμερα στα 63,5 ως το 2015, απαγορεύονται σε όλα τα ταμεία τα προγράμματα εθελούσιων εξόδων. Από την 1/1/2011 επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων η χορήγηση μειωμένης σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται του ορίου συνταξιοδότησης.

- Από το 2013 εντάσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στο ΙΚΑ. Ειδικότερα για τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων του δημοσίου, η ρύθμιση θα ανακοινωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου στις επόμενες ημέρες, ενώ για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν τα όρια του νόμου Πετραλιά.

- Καθορίζεται ως ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών όλων των ταμείων η τράπεζα της Ελλάδος.

- Ενοποιούνται όλοι οι φορείς κοινωνικών ασφαλίσεων σε τρεις (μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) σε ότι αφορά την κύρια σύνταξη και η αρχή γίνεται από το 2013.

- Διαχωρίζονται οι κλάδοι υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας υπάγονται στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και ενσωματώνονται στο εθνικό Σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ προβλέπεται ενοποίηση των κανόνων και των παροχών στις υπηρεσίες υγείας.

- Δίδεται η δυνατότητα παραμονής στην εργασία – και στο δημόσιο τομέα - και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, από οποιοδήποτε νόμο ή καταστατικό κι αν αυτά προβλέπονται και για όλους τους φορείς του δημοσίου (δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ).

- Ο "νέος ΛΑΦΚΑ" θα επιβληθεί τον Αύγουστο, αφορά τις κύριες συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ με κλιμακωτό συντελεστή που ξεκινά από 3% και φθάνει το 9% για συντάξεις πάνω από 2900 ευρώ.

Τα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού:

1. Ενιαίοι κανόνες για το σύνολο των ασφαλισμένων.

2. Νέα δομή σύνταξης.

3. Ενιαίος φορέας Π.Φ.Υ. στο πλαίσιο Εθνικού συστήματος υγείας.

4. Ενοποίηση φορέων κύριας ασφάλισης.

1. Ενιαίοι κανόνες για το σύνολο των ασφαλισμένων

Από 1.1.2018 σταδιακά βάση υπολογισμού καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος - βάση το 2013.

Από το 2013 εφαρμόζεται νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους.

Από 1.1.2013 η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο Ι.Κ.Α.

2. Νέα μορφή σύνταξης

Καθιερώνονται δύο παράλληλοι τύποι σύνταξης, η βασική και η αναλογική.

Σε ό,τι αφορά τη βασική σύνταξη, ορίζεται στα 360€ μηνιαίως και χρηματοδοτείται από το 2018 από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ καλύπτει και τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών.

Η αναλογική σύνταξη είναι το ποσό σύνταξης που προκύπτει από την αναλογική σχέση εισφορών – ασφαλιστικού βίου και καταβάλλεται από τους Φ.Κ.Α με τη συνταξιοδότηση μαζί με τη βασική σύνταξη.

Στην αρχή υπολογίζονται τα χρόνια του εργασιακού βίου από το 2013 και προστίθεται κάθε έτος, το οποίο περνά αυτομάτως στους σχετικούς υπολογισμούς, με στόχο να φθάσουμε το 2030 στα 17 χρόνια και με προοπτική να καλυφθεί το σύνολο του εργασιακού βίου.

Ο χρόνος εργασίας χωρίζεται σε τριετίες, η δε τελευταία, από τα 36 και μετά, έχει μεταβαλλόμενους συντελεστές ανά έτος, ούτως ώστε να δημιουργείται κίνητρο παραμονής έως τα 40 χρόνια στην εργασία.

Παραδείγματα:

ΙΚΑ

α. Συντάξιμες Αποδοχές: 775 Ευρώ 30 χρόνια

Ισχύον: 495,7 ευρώ Νέο: 529,7 ευρώ (+6,86%)

β. Συντάξιμες Αποδοχές: 1050 Ευρώ 25 χρόνια

Ισχύον 525 ευρώ Νέο: 566 ευρώ (+7,9%)

γ. Συντάξιμες Αποδοχές: 1100 Ευρώ 40 χρόνια

Ισχύον: 735 Ευρώ Νέο: 788 Ευρώ (+7,2%)

δ. Συντάξιμες Αποδοχές: 1650 Ευρώ 35 χρόνια

Ισχύον: 1155 ευρώ Νέο: 1071 Ευρώ (-7,2%)

Συντάξιμες Αποδοχές: 1650 Ευρώ 40 χρόνια

Ισχύον: 1155 ευρώ Νέο: 1293 Ευρώ (+12%)

__________________________________________

ε. Συντάξιμες Αποδοχές: 2100 Ευρώ 25 χρόνια

Ισχύον: 1050 ευρώ Νέο: 946 Ευρώ (-9,8%)

Συντάξιμες Αποδοχές: 2100 Ευρώ 37 χρόνια

Ισχύον: 1470 ευρώ Νέο: 1476 Ευρώ (0,4%)

Συντάξιμες Αποδοχές: 2100 Ευρώ 40 χρόνια

Ισχύον: 1470 ευρώ Νέο: 1665 Ευρώ (+13,3%)

___________________________________________

στ. Συντάξιμες Αποδοχές: 2500 Ευρώ 25 χρόνια

Ισχύον: 1250 ευρώ Νέο: 1108 Ευρώ (-11,3%)

Συντάξιμες Αποδοχές: 2100 Ευρώ 30 χρόνια

Ισχύον: 1500 ευρώ Νέο: 1346 Ευρώ (-10,2%)

Συντάξιμες Αποδοχές: 2100 Ευρώ 35 χρόνια

Ισχύον: 1750 ευρώ Νέο: 1627 Ευρώ (-7%)

Συντάξιμες Αποδοχές: 2100 Ευρώ 40 χρόνια

Ισχύον: 1750 ευρώ Νέο: 1986 Ευρώ (+13,5%)

__________________________________________

ζ. Συντάξιμες Αποδοχές: 3600 Ευρώ 25 χρόνια

Ισχύον: 1800 ευρώ Νέο: 1583 Ευρώ (-12%)

Συντάξιμες Αποδοχές: 3600 Ευρώ 35 χρόνια

Ισχύον: 2520 ευρώ Νέο: 2355 Ευρώ (-6,5%)

Συντάξιμες Αποδοχές: 3600 Ευρώ 40 χρόνια

Ισχύον: 2520 ευρώ Νέο: 2773 Ευρώ (+10%)

__________________________________________

ΟΑΕΕ

ΕΤΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

15 486,26 (+) 506,23

25 669,28 (+) 700,25

30 871,46 (-) 837,87

32 954,30 (-) 900

35 1078,56 (-) 997,35

37 1.078,56 1,079,25

38 1,078,56 (+) 1.116,55

39 1,078,56 (+) 1153,86

40 1.078,56 (+) 1.193.36

Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Το γενικό όριο συνταξιοδότησης παραμένει αμετάβλητο στα 65 έτη, ενώ αυστηροποίουνται και διευρύνονται οι «ποινές» για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Επιπλέον, αυξάνονται κατά τις προβλέψεις προηγούμενων νόμων επιμέρους όρια συνταξιοδότησης ειδικών κατηγοριών, καταργούνται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και εισάγεται από το 2020 μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του γενικού ορίου ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής και κατά το 1/3 της μεταβολής αυτού ανά 10ετία.

3. Διαχωρισμός υπηρεσιών υγείας

Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας των φορέων κοινωνικής Ασφάλισης και των ταμείων θα λειτουργήσουν σε ενιαίο πλαίσιο για την καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει πιλοτικά από το α’ εξάμηνο 2011.

4. Ενοποίηση φορέων κύριας ασφάλισης

Από 1.1.2018 οι κλάδοι κύριας ασφάλισης ενοποιούνται σε τρεις, μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Σχετικές αναλογιστικές μελέτες θα εκπονηθούν έως 31.12.2015.

Παράλληλα, από το 2013 οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ

Ειδικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις

Στο προσχέδιο προβλέπονται ακόμη μια σειρά από ειδικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

* Αναπροσαρμογή λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

* Αλλαγή πλαισίου αναπηρικών συντάξεων.

* Ενιαίοι κανόνες εργασίας συνταξιούχων.

* Καθιέρωση εργόσημου για απασχόληση οικιακών βοηθών, εργατών γης κ.λπ.

* 35ετής παραμονή στη χώρα για χορήγηση βασικής σύνταξης.

Μέτρα εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος

Στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης μέτρα εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος στα οποία περιλαμβάνονται:

* Διαχείριση περιουσίας ασφαλιστικών ταμείων από Τ.τ.Ε. και ΑΕΔΑΚ ΦΚΑ

* Κέντρα εξυπηρέτησης ασφαλισμένων.

* Ενιαίο κέντρο ελέγχου συντάξεων.

* Διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών.

* Πάγια ρύθμιση οφειλών.
Δηλώσεις Λοβέρδου

"Η βασική σύνταξη αποδεικνύει την αλληλεγγύη και η ανταποδοτική τις εισφορές και το χρόνο στη δουλειά, δηλαδή ότι παίρνουμε αυτό που πληρώσαμε" τόνισε ο υπουργός Εργασίας, σχετικά με το πνεύμα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου. "Τίθεται τέλος στο καθεστώς να κερδίζουν από το αναδιανεμητικό δήθεν σύστημα κάποιοι προνομιούχοι" σημείωσε, προσθέτοντας ότι "οι εγγυήσεις του τίποτα δεν θα συνεχιστούν".

"Το ιστορικό δίλημμα που επιλύει η παρέμβασή μας για το ασφαλιστικό, είναι αν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσει η πιο σημαντική κατάκτηση του 19ου και του 20ου αιώνα, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου σε ιατρική περίθαλψη και σύνταξη" δήλωσε ο κ. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας: "Δυστυχώς, η αναλγησία, οι άσκοπες παρεμβάσεις και οι σκοπιμότητες έφεραν τα πράγματα έτσι ώστε να μετατραπεί αυτός ο μείζων κοινωνικός θεσμός σε δημοσιονομικό θέμα".

¨Σήμερα καταθέτουμε το προσχέδιο με συνείδηση ότι η μη παρέμβαση θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της σύνταξης" δήλωσε, περιγράφοντας το αδιέξοδο στο οποίο είχαν φτάσει τα ασφαλιστικά Ταμεία. Χαρακτηριστικά είπε ότι εκτάκτως αναγκάστηκαν να δανειστούν 2,5 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα και να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να δοθούν συντάξεις.

"Η βασική σύνταξη αποδεικνύει την αλληλεγγύη και η ανταποδοτική τις εισφορές και το χρόνο στη δουλειά, δηλαδή ότι παίρνουμε αυτό που πληρώσαμε" σημείωσε o κ. Λοβέρδος σχετικά με το πνεύμα του νέου νομοσχεδίου.

"Οι συντάξεις με ανταποδοτική βάση παύουν πια να αποτελούν τμήμα της εισοδηματικής πολιτικής των κυβερνήσεων" δήλωσε προσθέτοντας ότι τίθεται τέλος στο σύστημα που προέβλεπε 100 εργαζόμενοι να εισφέρουν για 150 συνταξιούχους και "να κερδίζουν από το αναδιανεμητικό δήθεν σύστημα κάποιοι προνομιούχοι". "Οι εγγυήσεις του τίποτα δεν θα συνεχιστούν" τόνισε, προσθέτοντας ότι "η χώρα πρέπει να επιβιώσει".

Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό - οι παράμετροι του οποίου θα δοθούν στη δημοσιότητα - μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο μεταξύ, "συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών με ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα, στη λειτουργία του κράτους, στο φορολογικό, στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών", προανήγγειλε σε συνέντευξή του, στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΛΑΟΣ

"Εάν οι προσπάθειες που γίνονται τώρα με τον κ. Λοβέρδο είχε επιτρέψει το ΠΑΣΟΚ να γίνουν επί εποχής του κ. Γιαννίτση, σήμερα δεν θα ήμασταν σ’ αυτήν την ασφαλιστική κατάντια. Κάποτε πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να μην πειραματιζόμαστε διαρκώς με τα περήφανα γηρατειά...", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός "θα ενημερώσει και για το ότι στη συμφωνία με τους τρεις υπάρχει υποσημείωση- κρυφή έως τώρα- που ορίζει ότι έως το 2060 το ποσοστό του ΑΕΠ που θα πηγαίνει για ενίσχυση της δημόσιας ασφάλισης δεν θα υπερβαίνει το 2,5% του ΑΕΠ, έναντι του 4,8% που είναι σήμερα; Και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν αυξηθεί κατά πολύ;", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

"Αν αυτό είναι αλήθεια, αν δηλαδή μειωθεί τόσο πολύ η δημόσια ενίσχυση, ενώ θα έχουν υπερδιπλασιαστεί οι συνταξιούχοι, ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον δημόσια ασφάλιση", σημειώνει, προσθέτοντας ότι "σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός είχε απαντήσει αρνητικά".

Ο υπουργός Εργασίας παρενέβη στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, όπου έκανε λόγο για παρεξήγηση.
nooz.gr

Read more...

Παπανδρέου: "Έκλεισε ένας κύκλος του αγώνα"


"Έκλεισε ένας κύκλος του αγώνα και τώρα μπορούμε να αφοσιωθούμε στις μεγάλες ανατροπές και αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα" δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να αρθεί το αίσθημα αδικίας που επικρατεί στην κοινή γνώμη, με το τέλος της ατιμωρησίας.Ο πρωθυπουργός παρατήρησε στην ομιλία του ότι λόγω και των μέτρων που έχουν ληφθεί έχει οξυνθεί στην κοινωνία το αίσθημα της αδικίας, κάτι το οποίο ο ίδιος έθεσε προχθές στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το αίσθημα δικαιοσύνης είναι πάρα πολύ σημαντικό για να χτυπηθεί η ατιμωρησία, κάτι που αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ προωθούν τις μεγάλες αλλαγές, αλλά με σταθερό δημοκρατικό τρόπο που εμπεδώνει το αίσθημα δικαίου και όχι την εύκολη κριτική.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός ανέφερε πως διαπίστωσε θετική ανταπόκριση σε πολλά θέματα. Κράτησε όμως ορισμένες επιφυλάξεις, διότι όπως είπε, όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη και πρόσθεσε ότι πολλά που στηρίζονται στα λόγια δεν στηρίζονται στην πράξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα της αξιοκρατίας στο δημόσιο, της εξέλιξης με αξιοκρατικό τρόπο και το θέμα του Καλλικράτη.

Οι επιφυλάξεις του κ. Παπανδρέου σχετίζονται με τη στάση που τηρεί σε ορισμένα θέματα η αξιωματική αντιπολίτευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση και δεν θα τις αντιμετωπίσει μικροπολιτικά.

Αναφερόμενος στην απουσία της κ. Παπαρήγα και του κ. Τσίπρα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τις στιγμές που εμπεδώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και η λειτουργία τους θα έπρεπε να ήταν παρόντες.

Ο ίδιος, όπως ανέφερε, κατέθεσε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μια εποχή που όπως είπε θα χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες αλλαγές και τομές στη χώρα.

Όπως είπε τα θέματα που έθεσε αφορούσαν στην κοινωνική δικαιοσύνη, στο αίσθημα δικαίου, στο ασφαλιστικό, στα θέματα πρόνοιας, υγείας και παιδείας αλλά και στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα και την ανάγκη να προσελκυθούν επενδύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι έκλεισε ένας κύκλος του αγώνα που έκανε η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο ευρύτερος μηχανισμός που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί βασίζεται στις ίδιες αρχές που βασίστηκε η στήριξη προς την Ελλάδα.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα μας από την αρχή είχε τονίσει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είχε ευρύτερες διαστάσεις καθώς και ότι η χώρα μας ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της γρήγορα. Και επισήμανε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις αγορές οι οποίες είτε για κερδοσκοπικούς είτε για άλλους λόγους δεν άφηναν ήσυχη την ευρωζώνη και την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με ηρεμία και αποτελεσματικότητα.

Κερδίσαμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, τη μάχη της αξιοπιστίας και δικαιωθήκαμε, αν και με πολύ πόνο και σημαντικές απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία. Αλλά όπως τόνισε, βγαίνουμε από μία κατάσταση πανικού η οποία κυριάρχησε τους τελευταίους μήνες.

Τώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, "μπορούμε να αφοσιωθούμε στις μεγάλες αλλαγές καθώς πλέον αντιμετωπίζονται οι ανεξέλεγκτες αγορές". Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη πήρε αυτές τις αποφάσεις για θέματα τα οποία, όπως είπε, πρώτη έθεσε η Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά έσυρε το χορό της δημιουργίας του μηχανισμού, κάτι που όπως τόνισε ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και για την διεθνή οικονομία.nooz.gr

Read more...

Απάντηση υπουργείου Εσωτερικών στον Α.Σαμαρά




ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ - "ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ"

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου εσωτερικών στον Α. Σαμαρά, με αφορμή την ματαίωση του σχεδίου "Καλλικράτης" που ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως...



..."Ο κύριος Σαμαράς αποτελεί τον πιο γνήσιο εκπρόσωπο του πελατειακού και παλαιοκομματικού κράτους, που είναι η αιτία της μεγαλύτερης δημοσιονομικής κρίσης που έχει προκληθεί στη χώρα μας»

Το υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τον Α. Σαμαρά γιατί «καταψήφισε το νόμο για την αξιοκρατία στις προσλήψεις με την υπαγωγή όλων ανεξαιρέτως στο ΑΣΕΠ και που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις ρουσφετολογικές συμβάσεις και τις προσχηματικές συμβάσεις μαθητείας που είχαν συναφθεί με τον πιο απαράδεκτο πελατειακό τρόπο» και γιατί πρόεδρος της Ν.δ «οδήγησε τους βουλευτές του στην αποχώρηση από τη Βουλή για να μην ψηφίσουν τον πρώτο, από συστάσεως ελληνικού κράτους, νόμο για την απόλυτα αξιοκρατική επιλογή των προϊσταμένων - διευθυντών σε όλο το δημόσιο τομέα».

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Ολόκληρη η δήλωση Σαμαρά



Μετά από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, που συνήλθε σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξα ότι η χώρα διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, όπως, άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Ζούμε, λοιπόν, σε έκτακτες καταστάσεις και απαιτείται έκτακτη αντιμετώπιση:

* Πρώτον, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που ...
ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην Οικονομία - αυτό που ονομάζουμε νέα Μεταπολίτευση. Και να αποκρούσουμε πολιτικές συμπεριφορές που πυροδοτούν την κοινωνική οργή κάνοντάς την ανεξέλεγκτη.

Πρότεινα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200. Πρότεινα, επίσης, μέτρα που αφορούν τη διαφάνεια στη χρήση των δημόσιων πόρων, τη γενίκευση του «πόθεν έσχες» στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού. Αλλά και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Πρότεινα τέλος την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, που θα προχωρήσει σε ακόμα πιο τολμηρές τομές για την θωράκιση των δημοσίου συμφέροντος.

* Δεύτερον, πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης που κλείνουν άμεσα κάποια εσωτερικά μέτωπα και εξαλείφουν προβλήματα που δημιουργούν πόλωση στον Ελληνικό Λαό:

-- Τέτοια μέτρα αφορούν την άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του «Καλλικράτη». Τη μεταναστευτική νομοθεσία μπορούμε να την εξετάσουμε εξ αρχής όταν περάσει η κρίση. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην εξοικονόμηση δαπανών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχουμε δεσμευτεί, χωρίς να εμπλακούμε στις συνενώσεις των Δήμων. Ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να μπορεί να αναβληθεί για μετά την κρίση, όταν θα υπάρχουν και οι σχετικοί πόροι. Χωρίς τους οποίους δεν έχει νόημα…

Πάντως και τις δύο αυτές προτάσεις μου, για το μεταναστευτικό νόμο και τον Καλλικράτη, ο Πρωθυπουργός δεν τις δέχθηκε.

-- Τέλος πρότεινα άμεσα μέτρα για την άρση της μεγαλύτερης αδικίας που περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο, δηλαδή, την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, των άνεργων και των χαμηλόμισθων, βρίσκοντας χρήματα - γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ - από ισόποσες περικοπές αλλού, για να καλύψουμε τη διαφορά.

* Τρίτον, λαμβάνοντας μέτρα που μπορούν να βγάλουν την οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των επίμονων ελλειμμάτων, που οδηγούν σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα πιο βαθιά ύφεση και ακόμα πιο επίμονα ελλείμματα.

-- Εδώ πρότεινα τα γνωστά μέτρα τόνωσης της οικονομίας άμεσα, και μεσοπρόθεσμα την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

-- Είναι, επίσης, απαραίτητη μια «σταυροφορία» για τη μείωση της γραφειοκρατίας με νομοθετικές ρυθμίσεις κατά κύματα.

-- Καθώς και η άμεση ρύθμιση του Επενδυτικού Περιβάλλοντος που δεν μπορεί να περιμένει άλλο την ψήφιση ενός νέου Αναπτυξιακού νόμου.

Ακόμα τόνισα ότι δεν υπάρχουν σήμερα περιθώρια για μείζονες πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα, όταν η χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν αναιρεί την αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.

Πιστεύω, όμως, ότι, αν η κυβέρνηση έχει διάθεση για εθνική συνεννόηση μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, μπορούν να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα.

Δεν συζητάμε για «συγκυβέρνηση» ή για «οικουμενικά» σχήματα. Αλλά προτείνω την ελάχιστη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση.

Κι εδώ, ασφαλώς, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς. Και θα ζητήσω να συναντηθώ μαζί τους έστω και διμερώς.


Read more...

Εξελέγησαν οι νέοι μητροπολίτες



Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010, σε πρώτη Έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του...

νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, και Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ Εφραίμ, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής. Στην αρχή αναφέρθηκε στη θεματολογία της σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, καθώς και στα θλιβερά γεγονότα των ημερών λέγοντας : «Νομίζω ότι όλοι μας θα θέλαμε και από αυτό το βήμα της Ιεραρχίας μας, να εκφράσουμε την συνοχή της καρδίας μας για όσα θλιβερά γεγονότα ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας και την οδύνη μας για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας κατά την ώρα της εργασίας των. Η διαμαρτυρία για τα προσωπικά η γενικώτερα παράπονα έναντι της ακολοθουμένης τακτικής της πολιτείας είναι δίκαιο και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη. Η χρήση βίας όμως και περισσότερο η αφαίρεση ζωής του οποιουδήποτε, είναι απολύτως ανεπίτρεπτα». Επίσης είπε : «ανησυχία προκαλεί η λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητος και η απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ αμηχανία προξενεί η συμπεριφορά και ο τρόπος αντιδράσεως των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Και κατέληξε ότι «η κρίση είναι πνευματική, που επικεντρώνεται στην οικογένεια, στους θεσμούς, στις δομές της πολιτείας, … και είναι έκδηλη και στο χώρο της ανθρώπινης πλευράς της Εκκλησίας και γι’ αυτό απαιτείται μια καλή διάγνωση και το κατάλληλο φάρμακο».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των Ιεραρχών για την θεματολογία της συγκλήσεως της Ιεραρχίας και ακολούθως άρχισε η διαδικασία της πλήρωσης των τριών κενών Μητροπολιτικών Εδρών Λαγκαδά, Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος»,

Κατόπιν άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως των τριών κενών Μητροπολιτικών Εδρών, με τα εξής αποτελέσματα :

α) Γι ά την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, επί ψηφισάντων 75 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 58 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 11 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 5 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά δι’ εκλογής.

β) Για την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών, επί ψηφισάντων 75 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 26 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 45 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 3 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών δι’ εκλογής.

γ) Για την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, επί ψηφισάντων 75 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 50 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 16 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 8 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 76 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Τασσιάς ψήφους 47,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου ψήφους 41,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Γερμανός Γαλάνης ψήφους 32,

Ε?ρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Λαγκαδά ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Τασσιάς, με 41 ψήφους, επί συνόλου 76 ψηφισάντων, ενώ έλαβε 21 ψήφους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, 11 ψήφους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γερμανός Γαλάνης, και ευρέθησαν 2 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη.

Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 75 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Δικαιάκος ψήφους 38,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος ψήφους 27,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος ψήφους 18,

Ε?ρέθησαν 3 άκυροι και 3 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Δικαιάκος, με 44 ψήφους, επί συνόλου 75 ψηφισάντων, έλαβαν 17 ψήφους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος και 3 ψήφους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος, ενώ ευρέθησαν 6 λευκές ψήφοι και 5 άκυροι.

Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 75 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Μισιακούλης ψήφους 63,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος ψήφους 16,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Χρύσανθος Στελλάτος ψήφους 10,

Ε? ρέ θησαν 4 λευκές ψήφοι και 3 άκυρες.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Μισιακούλης, με 66 ψήφους, επί συνόλου 75 ψηφισάντων, ενώ ευρέθησαν 5 λευκές ψήφοι και 4 άκυροι.



Στη συνέχεια ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή των νέων Επισκόπων.

Για την πλήρωση της θέσεως Τιτουλαρίου Επισκόπου παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας, επί συνόλου 71 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Πολύκαρπος Χρυσικός ψήφους 49,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Ειρηναίος Καλογήρου ψήφους 1,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Βενέδικτος Καρύδης ψήφους 1,

Ε?ρέθησαν και 18 λευκές και 2 άκυρες ψήφοι.

Τιτουλάριος Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Πολύκαρπος Χρυσικός.



Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τις διατάξεις του άρθρου 13 του Νομου 1951/1991, επί συνόλου 69 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Σιφναίος ψήφους 54,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Κωνσταντίνος Ραμιώτης ψήφους 1,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Ρέμπελος ψήφους 0,

Ε?ρέθησαν και 13 λευκές και 1 άκυρη ψήφος.

Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Σιφναίος.



Τα Μικρά και Μεγάλα Μηνύματα, τα οποία, κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, δίνουν οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες και Επίσκοποι, θα δοθούν αύριο το πρωί πριν από την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.



Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.


Read more...

Επιστολή με ειρωνική διάθεση του Κ. Μαρκόπουλου προς τον Πρωθυπουργό



ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ... ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, σε επιστολή του που απέστειλε στον Γ. Παπανδρέου, καταγγέλλει την προσβολή της προσωπικής και πολιτικής του αξιοπρέπειας από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή για...



...με την αγορά κουρτινών κατά την θητεία του στο υπουργείο Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Κ. Μαρκόπουλο, κατά την υπουργία του χρειάστηκε να ικανοποιηθούν οι "δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την μη ύπαρξη προστασίας από τον ήλιο, σε ένα κτήριο στο κέντρο της Αθήνας με τζαμαρίες σε δύο πλευρές", όπως γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Δεδομένου δε, ότι όλα τα χρήματα που αφορούσαν τα έξοδα του υπουργείου είχαν δικαιολογημένα ξοδευτεί αλλού (μεταφορά σε νέο κτήριο κ.ά.), χρειάστηκε η δαπάνη αυτή να χρεωθεί στον κωδικό των εξόδων του υπουργού, αναφέρει ο πρώην υπουργός.

Και συνεχίζει ο πρώην υπουργός αναφέροντας πως συνολικά ξοδεύτηκαν 70.000 ευρώ για διαμόρφωση 2 ορόφων, συνολικά 700 τετραγωνικών μέτρων, διαχωριστικά, έπιπλα, φωτιστικά, αίθουσα συνεδριάσεων και για σκίαστρα ενός υπουργείου 7 ορόφων. Υποθέτω ότι αυτές οι πράξεις, δεν οδήγησαν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στο Δ.Ν.Τ..

Στο σημείο αυτό της επιστολής του ο Κ. Μαρκόπουλους αφήνει αιχμές κατά της υπουργού Παιδίας, Α. Διαμαντοπούλου, αναφέροντας, μπορείτε να εξάγετε εύκολα συμπεράσματα, αν αυτό το κόστος συγκρίνεται με διαγωνισμό ύψους 200.000 ευρώ, μόνο για σκίαστρα του υπουργείου Παιδείας σήμερα. Ζήτημα το οποίο επιμελώς αποκρύπτετε. Όλα αυτά, τα γνωρίζει το πολιτικό προσωπικό που έχετε εμπιστευτεί. Ωστόσο σας παρέσυρε. Είναι δικό σας ζήτημα η διερεύνηση ευθυνών. Είναι όμως δικό μου ζήτημα η υπεράσπιση της υπόληψής μου, καθώς και η αντιμετώπιση ενός απαξιωτικού κλίματος που οι έμπιστοί σας αναπαράγουν, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κ. Μαρκόπουλος.

Βρε δεν πάτε στον αγύριστο εσείς και οι κουρτίνες σας!


Read more...

Τέλος οι δημοσιεύσεις ισολογισμών στις εφημερίδες



ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟ ΑΓΓΕΛΛΙΟΣΗΜΟ

Η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, συμφώνησε να μην δημοσιεύονται οι ισολογισμοί στις εφημερίδες ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με αγγελιόσημο, αλλά...



...να δημοσιεύονται οι ισολογισμοί στο διαδίκτυο

Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος σε ανακοίνωσή του.


Read more...

Οι αλλαγές του νέου ασφαλιστικού



ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε σήμερα το προσχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, όπου και ανέφερε τις αλλαγές, που όπως είπε, διασώζουν το θεσμό της σύνταξης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διασώζουν την εθνική οικονομία και ευνοούν...



... τις θετικές αξιολογήσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

Βασική σύνταξη την οποία εγγυάται, παρέχει και χρηματοδοτεί το κράτος της τάξης των 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

Ανταποδοτική σύνταξη η οποία προκύπτει από τις καταβαλλόμενες εισφορές και το χρόνο εργασίας του κάθε ασφαλισμένου. Το σύστημα αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018 με αρχή υπολογισμού τα χρόνια του εργασιακού βίου μετά το 2013.

Τα γενικά όρια ηλικίας παραμένουν στα 65.

Από το 2013 εντάσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στο ΙΚΑ.

Καθορίζεται ως ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών όλων των ταμείων η τράπεζα της Ελλάδος.

Ενοποιούνται όλοι οι φορείς κοινωνικών ασφαλίσεων σε τρεις (μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) σε ότι αφορά την κύρια σύνταξη και η αρχή γίνεται από το 2013.

Διαχωρίζονται οι κλάδοι υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Η απόρρητη επιστολή της Παπασταύρου για τον Μαρκόπουλο και τις παράνομες προσλήψεις




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Στη Ρηγίλλης από αλλού το περιμένανε και από αλλού τους ήρθε. Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά κ. Μαρκόπουλος ως υφυπουργός καταγγέλλεται ευθέως από την κ. Μπριγκίτε Παπασταύρου για τη διαδικασία πράσληψης ότι ακολουθεί μη νόμιμες πρακτικές στην υπόθεση της ΑΓΡΟΤΗΜΑ...


Ολοι ψάχνουν την επιστολή της Μπριγκίτα Παπασταύρου στον Παύλο Γερουλάνο και την Άτζελα Γκερέκου η οποία πριν από λιγο έφτασε στα χέρια του ΑντώνηΣαμαρά με την οποία καταγγέλεται ο Μαρκόπουλος για το σκάνδαλο των παράνομων προσλήψεων που έγιναν στην εταιρεία λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όταν δηλαδή Υπουργός Τουρισμού ήταν ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

"Θαυμάστε την ξεφτίλα τους, σκάνδαλο ΕΛΤΑ"



"Ενώ έχουν πει ότι δε θα ανανεωθεί καμιά σύμβαση ορισμένου χρόνου,
Ενώ απολύουν τους εργαζόμενους στα Stage,
Ενώ στραγγαλίζουν τον καημένο το μιρκοσυνταξιούχο κόβοντας...


του την ήδη πενιχρή σύνταξη, οδηγώντας τον έτσι το περιθώριο και στην εξαθλίωση,
Ενώ ο πρωθυπουργός ακόμη και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, μίλησε για αξιοκρατία και διαφάνεια, και για την ανάγκη θυσιών από τον λαό.
Τα ΕΛΤΑ ανοίγουν τις πόρτες για να περάσουν 859 ‘δικά μας παιδιά’ με 8μήνη σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή το θέμα δε θα είναι αν θα υπάρχουν συμβασιούχοι αλλά ποίου κόμματος θα είναι.

ΝΤΡΟΠΗ ΑΙΣΧΟΣ ΞΕΦΤΙΛΑ

Ποτέ κανείς δεν έφτιαξε κάτι καινούριο με υλικά κατεδαφίσεως.
Τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης κάνουν πως δεν ακούν και δε βλέπουν τίποτα.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒLOGs.

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
-----------------------------------------------------------------------------------

"Η προκύρηξη για τα ΕΛΤΑ δημοσιεύθηκε κανονικά στο διαδίκτυο και το γιατί δεν ανανεώνουν τις προηγούμενες συμβάσεις και τα stage είναι για να μπούν όντως αξιοκρατικά όποιοι προσληφθούν.Για να μας πεί που δημοσιεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι θέσεις για τα stage και ποιού πολιτικού χώρου είναι όλοι."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Read more...

Συνέντευξη του Παπανδρέου στο CNN



"ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ"

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησιογραφικό δίκτυο CNN, ο Γ. Παπανδρέου, δήλωσε πως με πολλούς τρόπους η Ελλάδα δοκιμάστηκε στην κρίση και αποτέλεσε έτσι, τη λυδία λίθο της Ευρώπης. Λάβαμε, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πολύ δύσκολα και αυστηρά μέτρα, για...



...να αναστρέψουμε την κατάσταση της οικονομίας μας και να την καταστήσουμε βιώσιμη. Κάναμε πολύ σημαντικές αλλαγές, όπως τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Η αστάθεια στις αγορές δεν μας έδωσε τον χρόνο, τόνισε στο αμερικανικό ειδησιογραφικό πρακτορείο, ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε πως οι αγορές συνέχισαν να ανταποκρίνονται αρνητικά και εμείς (η Ελλαδα) έπρεπε να έχουμε χρόνο, να πάρουμε ανάσα, για να προχωρήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές.

Σε αυτό το σημείο, παρενέβη η Ευρώπη, προκειμένου να ηρεμήσει τις αγορές, ώστε να μας επιτρέψει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, μάλιστα, αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα με τις αγορές δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρύτερα ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Read more...

Ιταλία: Μέτρα για την εξοικονόμηση 25 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012

nooz.gr
Νέα δέσμη μέτρων, με στόχο την εξοικονόμηση 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην επόμενη διετία 2011-2012, πρόκειται να εγκρίνει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών,

Βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών που δημοσιεύονται από τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση του "Καβαλιέρε" θα προσπαθήσει να αποφύγει την αύξηση της άμεσης φορολόγησης, ενώ πρόκειται να δώσει έμφαση στη μείωση των δαπανών και στην καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, η "χαρτογράφηση" της οποίας πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, φέτος, θα οριστικοποιηθεί στο 5%. Το δημόσιο χρέος της χώρας, αναμένεται να αγγίξει το 118,4%, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω, μικρή άνοδος, "λόγω των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας".

Ανησυχία προκαλεί το ποσοστό της ανεργίας, που προβλέπεται, φέτος, να φτάσει στο 8,7% με σταδιακό περιορισμό, μέχρι το 2012, στο 8,2%.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, "η καθοριστική πρόκληση για τη χώρα, τα επόμενα χρόνια, θα είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας με ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να στοχεύσει στη μείωση της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ".

Από τη μεριά του, ο Γκουλιέλμο Επιφάνι, γραμματέας του συνδικάτου Cgli -του μεγαλύτερου της χώρας-, ζήτησε να ορισθεί επείγουσα συνάντηση με την κυβέρνηση "καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με το νέο αυτό πρόγραμμα έκτακτων οικονομικών παρεμβάσεων".

"Αυτό που φοβόμαστε -υπογράμμισε ο Γκουλιέλμο Επιφάνι- είναι ότι οι περικοπές θα πλήξουν κύριους τομείς, όπως αυτούς της δημόσιας υγείας, της παιδείας και των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων".
Read more...

Σε Δημόσια διαβούλευση η νοθεία στα καύσιμα



Πρόστιμα από 5.000 έω1 1.500.000 ευρώ, προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας, διακοπή λειτουργίας ή ακόμη και προσωρινή ή οριστική σφράγιση των επιχειρήσεων του χώρου των καυσίμων προβλέπει το σχέδιο...


Υπουργικής Απόφασης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ιστοσελίδα www.opengov.gr.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Μαΐου και σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, με τη συγκεκριμένη απόφαση δίνεται στην Πολιτεία η δυνατότητα να ασκήσει με απόλυτη διαφάνεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, τις υποχρεώσεις της που αφορούν στην προστασία του πολίτη - καταναλωτή από τη νοθεία στα καύσιμα που χρησιμοποιεί καθημερινά.

Με την απόφαση ρυθμίζονται τα ζητήματα κατηγοριοποίησης παραβάσεων και κυρώσεων, η διαδικασία και ο τρόπος προσωρινής σφράγισης των εγκαταστάσεων, καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία που ακολουθείται μετά τη σφράγιση των εγκαταστάσεων.

Τα πρόστιμα για νοθεία στα καύσιμα κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης και φθάνουν κατ' ανώτατο όριο στις 650.000 ευρώ για τα πρατήρια, διπλάσιο για τις εταιρίες εμπορίας και τριπλάσιο για τα διυλιστήρια, με ανώτατο όριο πάντα το 1,5 εκατ. Ο φάκελος με τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης κοινοποιείται επίσης στον εισαγγελέα, στην ΥΠΕΕ, στη νομαρχία και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για περαιτέρω κυρώσεις. Σε περίπτωση υποτροπής ενεργοποιείται η διαδικασία σφράγισης και διπλασιάζονται τα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων κυμαίνονται από 15.000 ως 20.000 ευρώ, διευκρινίζεται ωστόσο ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων, τα οποία μπορούν να λειτουργούν και πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας. Πρόστιμα από 5.000 ως 20.000 ευρώ προβλέπονται για περιπτώσεις παρεμπόδισης του ελέγχου.


Read more...