Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Δημιουργία ενός μηχανισμού μαμούθ


Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δις. Ευρώ μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δις. Ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δις. Ευρώ.

Εξάλλου, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι σημαντική δράση αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ, ο Όλι Ρεν τόνισε οτι θα ακολουθηθεί η ίδια “φόρμουλα” που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Όπως τόνισαν τόσο ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, όσο και η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Έλενα Σαλγάδο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν τα 60 δις. Ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στο Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη του ευρώ, “υπό εξαιρετικές περιστάσεις”, όπως οι σημερινές.

“Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν.

Από την πλευρά της, η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, ανέφερε ότι σκοπός του μηχανισμού που αποφασίστηκε σήμερα είναι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Εξάλλου, οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν σήμερα να επισπεύσουν τις διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι χώρες του ευρώ ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τη συμφωνία του δανείου με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ε. Σαλγάδο, η πρώτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαίου.


Ενισχύθηκε το ευρώ

Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε τα 1,29 δολάρια στην Ασία έπειτα από τη συμφωνία των χωρών μελών της ΕΕ υπέρ του μηχανισμού στήριξης των χωρών μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Χαιρετίζουν G7 και ΔΝΤ

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν χαιρέτισε τα μακρόπνοα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και η ΕΚΤ για τη στήριξη των απειλούμενων οικονομιών της Ευρωζώνης και τόνισε πως το Ταμείο θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση χωρών ανά περίσταση. «Το ΔΝΤ θα αναλάβει τον ρόλο του, προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, αντιμετωπίζοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Στρος-Καν.

Παράλληλα, η Ομάδα G7 των πλέν βιομηχανικών χωρών χαιρετίζει «τη δράση» που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες από την Ευρωζώνη για να στηριχθούν οι χώρες μέλη της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και για να εξασφαλισθεί «η οικονομική σταθερότητα».«Τα μέτρα τούτα θα προσφέρουν μία ισχυρή συνεισφορά στην οικονομική σταθερότητα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμασθε για να κρηπιδώσουμε την σταθερότητα, την ανάκαμψη και την ανάκαμψη», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι υφυπουργοί της G20 θα έχουν τηλεδιάσκεψη για την κρίση

Οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ομάδος των 20 (G20) των ισχυροτέρων οικονομικών του πλανήτη θα έχουν νέα τηλεδιάσκεψη αργότερα εντός της Δευτέρας, προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο αρμόδιος νοτιοκορεάτης υφυπουργός στο Πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι υφυπουργοί θα έχουν μία δεύτερη τηλεδιάσκεψη αμέσως μόλις οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας θα έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε τηλεφωνικά ο Σιν Τζε Γιουν από τον Καναδά.

Δήλωση Γ.Παπακωνσταντίνου, μετά το Ecofin

Σήμερα υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. Ευρώ του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ECOFIN που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός οικονομικών τόνισε παράλληλα, ότι σήμερα αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έγκριση του δανείου των 30 δισ. Ευρώ για τη χώρα μας και ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα και βεβαίως και τους υπόλοιπους.



Οπως σημείωσε ακόμη ο Γ. Παπακωνσταντίνου , στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ αποφασίστηκε αν ζητηθεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010 και το 2011 με μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού 500 δισ. Ευρώ για την Ευρώπη στο σύνολό της στο οποίο θα προστεθούν πόροι από το ΔΝΤ , ένας μηχανισμός ο οποίος, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών , θα λειτουργήσει με τους ίδιους όρους όπως λειτουργεί και ο μηχανισμός για τη στήριξη της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: