Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ιταλία: Μέτρα για την εξοικονόμηση 25 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012

nooz.gr
Νέα δέσμη μέτρων, με στόχο την εξοικονόμηση 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην επόμενη διετία 2011-2012, πρόκειται να εγκρίνει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών,

Βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών που δημοσιεύονται από τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση του "Καβαλιέρε" θα προσπαθήσει να αποφύγει την αύξηση της άμεσης φορολόγησης, ενώ πρόκειται να δώσει έμφαση στη μείωση των δαπανών και στην καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, η "χαρτογράφηση" της οποίας πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, φέτος, θα οριστικοποιηθεί στο 5%. Το δημόσιο χρέος της χώρας, αναμένεται να αγγίξει το 118,4%, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω, μικρή άνοδος, "λόγω των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας".

Ανησυχία προκαλεί το ποσοστό της ανεργίας, που προβλέπεται, φέτος, να φτάσει στο 8,7% με σταδιακό περιορισμό, μέχρι το 2012, στο 8,2%.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, "η καθοριστική πρόκληση για τη χώρα, τα επόμενα χρόνια, θα είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας με ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να στοχεύσει στη μείωση της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ".

Από τη μεριά του, ο Γκουλιέλμο Επιφάνι, γραμματέας του συνδικάτου Cgli -του μεγαλύτερου της χώρας-, ζήτησε να ορισθεί επείγουσα συνάντηση με την κυβέρνηση "καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με το νέο αυτό πρόγραμμα έκτακτων οικονομικών παρεμβάσεων".

"Αυτό που φοβόμαστε -υπογράμμισε ο Γκουλιέλμο Επιφάνι- είναι ότι οι περικοπές θα πλήξουν κύριους τομείς, όπως αυτούς της δημόσιας υγείας, της παιδείας και των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: