Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Νέα παραίτηση ναυάρχου στο Πολεμικό Ναυτικό

protothema.gr
Κεραυνός εν αιθρία ή το χρονικό μιας προαναγγελθείσης παραίτησης;
Η απάντηση είναι νωρίς να δοθεί με βεβαιότητα.

Το σίγουρο όμως είναι ότι μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του υποναυάρχου Στέλιου Φενέκου, έπειτα από την κίνηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να χαρακτηρίσει τους στρατιωτικούς "αυτιστικούς", ακόμη ένας ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού αποχώρησε οικειοθελώς από τις ένοπλες δυνάμεις.

Πρόκειται για τον υποναύαρχο Κωνσταντίνο Γκιώνη, διευθυντή της διεύθυνσης Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Ο υποναύαρχος Γκιώνης, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει υπασπιστής του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη ήταν ο αρχαιότερος υποναύαρχος.

Οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης του μέχρι πρότινος διευθυντή Εξοπλισμών του ΓΕΝ δεν έχουν γίνει γνωστοί.
Η επίσημη εκδοχή που διακινεί το Πολεμικό Ναυτικό είναι ότι ο υποναύαρχος Γκιώνης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Από τη νευραλγική θέση του διευθυντή Εξοπλισμών, στην οποία είχε τοποθετηθεί μόλις το Φεβρουάριο του 2010, ο παραιτηθείς υποναύαρχος ήταν ένα από τα καθ' ύλην αρμόδια στελέχη και για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων.


Όταν ο υποναύαρχος Γκιώνης είχε τοποθετηθεί στη θέση του διευθυντή Εξοπλισμών, η επίσημη θέση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ότι το πρωτότυπο υποβρύχιο Παπανικολής είναι ακατάλληλο και γι' αυτό το Πεντάγωνο είχε δημοσίως ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να το παραλάβει. Λίγες εβδομάδες αργότερα η κυβέρνηση αποφάσισε να παραλάβει το Παπανικολής με επίσημο σκοπό την μεταπώλησή του σε τρίτη χώρα.

Ανεξαρτήτως των λόγων που τους ώθησαν να λάβουν τις αποφάσεις τους, το γεγονός είναι ότι μέσα σε διάστημα δέκα ημερών έχουν παραιτηθεί δύο από τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου τα οποία έφεραν το βαθμό του υποναυάρχου. Κι αυτό από μόνο του συνιστά μια μικρή -έστω- κρίση στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: