Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

«Ακίνητος» θησαυρός 300 δισ. ευρώ τα κτίρια και οι εκτάσεις του Δημοσίου

Του Γιώργου Κολοβάτσιου

Η χώρα διανύει μiα από τις χειρότερες περιόδους ύφεσης στη μεταπολεμική ιστορία της. Μετά τα σκληρά μέτρα και την εποπτεία του ΔΝΤ, η ψυχολογία των πολιτών έχει φτάσει στο ναδίρ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να ξεφύγει από το καναβάτσο όπου έχει βρεθεί, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει βρει τον τρόπο. Η οικονομία είναι ψυχολογία, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, οπότε τα επόμενα μέτρα του πρωθυπουργού θα πρέπει να αφορούν στην ανάπτυξη. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, είτε πρόκειται για κτίρια είτε για εκτάσεις γης. Η «Σ» παρουσιάζει μια μεγάλη έρευνα για την αξία της περιουσίας αυτής και για το κατά πόσον έχει δρομολογηθεί η εκμετάλλευσή της.


Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει καταγράψει και διαχειρίζεται περίπου το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας και όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό πίνακα, έχει αναλάβει τη διαχείριση 71.049 ακινήτων –κτίρια και γη– συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Είναι αδύνατον να υπολογίσει κανείς την εμπορική τους αξία, υπολογίζοντας όμως τη χαμηλότερη αντικειμενική κάθε περιοχής, το ποσό αγγίζει τα 275 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα με αυτό το τεράστιο θησαυροφυλάκιο που διαθέτει η χώρα είναι ότι ελάχιστα από τα ακίνητα αυτά αξιοποιούνται, καθώς πολλά περισσότερα −υπολογίζονται σε τουλάχιστον 60.000 ακίνητα− διεκδικούνται από ιδιώτες, εκκλησία, ακόμη και την τοπική αυτοδιοίκηση. Από το σύνολο, μόνο 731 ακίνητα είναι μισθωμένα, επιστρέφοντας έτσι ένα πολύ μικρό ποσό στα έσοδα του κράτους.


Προσπάθειες «εντοπισμού»
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 17.000 ακίνητα θεωρούνται άγνωστα, δηλαδή δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχουν εντοπιστεί, παρά το ότι υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και περιγραφές. Βασική αιτία, σύμφωνα με την ΚΕΔ, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας από καταβολή της δεν είχε κτηματολόγιο. Μπορεί να δει κανείς στον πίνακα ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 3.500 ακίνητα που έχουν καταγραφεί ως «ειδικής φύσης», κάτι που σημαίνει ότι οι μετρήσεις για το εμβαδόν των εκτάσεων γινόταν με άλλες μονάδες μέτρησης, για παράδειγμα, όπως μας είπε υπάλληλος της ΚΕΔ, υπάρχουν τίτλοι που περιγράφουν τα όρια της γης με μονάδα μέτρησης δύο βόδια και μέχρι το σημείο που αυτά μπορούν να οργώσουν μέσα σε δύο ώρες. Σε άλλη περίπτωση στα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου, που φτάνουν τα 28.500, υπάρχει ιδιώτης που τη δεκαετία του ’60 ανακάλυψε ότι σε περιοχή της Κυψέλης υπάρχει δημόσια γη, την κατέλαβε και σήκωσε πολυκατοικία. Μετά από τόσα χρόνια και άλλες τόσες αλλαγές συμβολαίων, φυσικά είναι αδύνατον να βρει κανείς άκρη.


Υψηλές προσδοκίες
Ο υπουργός Οικονομικών προσδοκά πολλά από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης. Κι αυτό, καθώς τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της ΚΕΔ, η οποία φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, ως προς την εκμετάλλευση των ακινήτων. Για το λόγο αυτό θα εκμισθώσει οικόπεδα-φιλέτα δημόσιας γης , συνολικής έκτασης περίπου 15.000 στρεμμάτων. Τα οικόπεδα αυτά (πίνακας ακινήτων) βρίσκονται σε 15 νομούς της χώρας. Συγκεκριμένα στους νομούς: Αττικής, Ευβοίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Καβάλας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής, Ροδόπης, Αργολίδος, Ζακύνθου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Κέρκυρας και Σάμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ Κωνσταντίνο Φωτόπουλο, που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την όλη διαδικασία, από τη μακροχρόνια εκμίσθωση των ακινήτων αυτών και για μια περίοδο από 25 έως 40 χρόνια, το Δημόσιο θα έχει κέρδος ετησίως ποσό που θα φτάνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Μάλιστα, από τις υπηρεσίες της ΚΕΔ έχει παρουσιαστεί κι ένα επιχειρησιακό σχέδιο στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο θα αξιοποιηθούν περίπου 20 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, ακίνητα που ανήκουν σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΤΕΑΔΥ, το ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΚΕΔ και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Τα ακίνητα, που είναι πραγματικός θησαυρός και θα αποφέρουν επενδύσεις τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας σε σημεία όπου η εμπορική τους αξία είναι ανυπολόγιστη.

Συγκεκριμένα, Φιλελλήνων 13-15, στην οδό Αξαρλιάν, δύο κτίρια στη Βουλής στο νούμερο 6 και στο 8-10, στην Ακαδημίας και Ζαλοκώστα, στη Σταδίου 58, δύο κτίρια στη Μενάνδρου 27-29 και 48 , στην Ιουλιανού 36, στην Κουμουνδούρου 23 , στην Καποδιστρίου, στην Αγ. Κωνσταντίνου 43, στη Σωκράτους 65-67, στην Πειραιώς 22, στη γωνία Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, στην οδό Στουρνάρη, στην Αναπήρων Πολέμου στο Κολωνάκι και το Ξενοδοχείο «La Mirage» που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.


«Παραθαλάσσια φιλέτα σε όλη την Ελλάδα»

ΓΟΥΡΝΕΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ένα ακίνητο δίπλα στη θάλασσα, συνολικής έκτασης 738 στρεμμάτων, που βρίσκεται μόλις 16 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο της Κρήτης, είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της ΚΕΔ για αξιοποίηση. Η ΚΕΔ ανέθεσε την εκπόνηση Μελέτης Αξιοποίησης του ακινήτου, ενώ παράλληλα παραχώρησε για αξιοποίηση στους τοπικούς αναπτυξιακούς και ερευνητικούς φορείς του Νομού Ηρακλείου τμήματα του ακινήτου συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων. Από τη Μελέτη Αξιοποίησης προτείνεται η ανάπτυξη στο ακίνητο Οργανωμένης Περιοχής Παροχής Υπηρεσιών, η οποία θα αποτελείται από δύο λειτουργικές ενότητες: το Επιχειρηματικό Πάρκο και το Πάρκο Αναψυχής. Λόγω της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που απαιτούνται για την ανάπτυξη του ακινήτου, η αξιοποίησή του θα γίνει με επιλογή ιδιώτη επενδυτή, μετά από διεθνή δημόσιο διαγωνισμό, ο οποίος θα αναλάβει την ανάπτυξη και διαχείριση των ελεύθερων χώρων του ακινήτου, έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων.

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ - ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο το οποίο βρίσκεται στο Δήμο Ερμιόνης του Νομού Αργολίδας, στην Πελοπόννησο, επιφάνειας περί τα 153 στρέμματα. Η έκταση, η οποία έχει προκύψει από την αποξήρανση λίμνης, αποτελεί παλαιό αιγιαλό και διαθέτει παραλιακό πρόσωπο το οποίο εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου. Εξετάζονται από την ΚΕΔ οι εναλλακτικές αξιοποίησης του ακινήτου, μέσω συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων ή και συνδυασμό των προηγουμένων, καθώς τόσο η επιφάνεια όσο και η θέση του ακινήτου επιτρέπουν αντίστοιχες λύσεις.

ΑΛΥΚΕΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Στα 14 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ζακύνθου και μόλις λίγα μέτρα μακριά από την θάλασσα βρίσκεται ένα ακόμη φιλέτο γης του Δημοσίου που περιμένει για αξιοποίηση. Στο Δήμο Αλυκών υπάρχουν περισσότερα από 170.000 τετραγωνικά μέτρα γης με τεράστιο παραλιακό μέτωπο. Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και είναι δυνατή η ανάπτυξη σ’ αυτό τουριστικών εγκαταστάσεων ή κατοικιών, βάσει της ισχύουσας για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα νομοθεσίας. Στην πρώτη περίπτωση η επιτρεπόμενη δόμηση επί του ακινήτου ανέρχεται σε 24.000 τ.μ. περίπου, ενώ με κατάλληλη κατάτμηση του ακινήτου η δόμηση θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

ΒΑΘΥ - ΣΑΜΟΣ
Ένα από καλύτερα φιλέτα γης, ουσιαστικά μια ολόκληρη χερσόνησος στο Δήμο Βαθέος στη Σάμο, που βλέπει από παντού θάλασσα και η επιφάνειά του κόβει την ανάσα. Περισσότερα από 900.000 τετραγωνικά μέτρα. Η πραγματική εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια είναι μικρότερη και, προκειμένου για οικιστική ανάπτυξη, απαιτείται ρυμοτόμηση της περιοχής μετά και τη χάραξη του αιγιαλού, ενώ υπολογίζεται ότι η τελική επιφάνεια θα ανέλθει σε 400 στρέμματα περίπου.

ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρόκειται για ακίνητο συνολικής έκτασης περίπου 680 στρεμμάτων εκτός σχεδίου με εντυπωσιακή παραλία στο Θερμαϊκό, που γειτνιάζει με το χώρο των αλυκών Μηχανιώνας, έναν πλούσιο υγροβιότοπο. Το ακίνητο παρουσιάζει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο λόγω φυσικού κάλους και μεγέθους όσο και λόγω θέσης, απόστασης και εύκολης πρόσβασης από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

ΛΑΡΔΟΣ - ΡΟΔΟΣ
Το ακίνητο, συνολικού εμβαδού 105.288 τ.μ., είναι παραλιακή έκταση που βρίσκεται στην περιοχή της Κοινότητας Λάρδου στη θέση Κούλουμα. Πρόκειται για δασική έκταση εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, εκ της οποίας τμήμα έκτασης 52.890 τ.μ. εμπίπτει σε περιοχή ΖΟΕ, όπου επιτρέπονται τουριστικές εγκαταστάσεις. Λόγω του είδους και του μεγέθους των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, η ανάπτυξη του ακινήτου θα γίνει με σύγχρονες χρηματοδοτικές μεθόδους, σε συνεργασία με ιδιώτες και τη συμμετοχή του δήμου, στο βαθμό που κριθεί σκόπιμο, στο Αναπτυξιακό Σχήμα που θα δημιουργηθεί.

ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Πρόκειται για περισσότερα από 200 στρέμματα στη θέση όπου βρισκόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια το εργοτάξιο της γέφυρας. Το 2005 δημιουργήθηκε η κοινοπραξία «Γέφυρες Ανάπτυξης» με αποκλειστικό σκοπό την παραχώρηση κατά χρήση ή κατά κυριότητα των εργοταξιακών χώρων στο Δήμο Αντιρρίου. Οι φορείς που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η Νομαρχία Αιτωλ/νίας και ο Δήμος Αντιρρίου. Στο σχέδιο είναι η παραχώρηση για 50 έτη της έκτασης σε ιδιώτες με σκοπό την κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου , μαρίνας, καταστημάτων και γραφείων.



Πέρα από την ΚΕΔ, ακίνητα διαθέτουν αρκετοί φορείς και οργανισμοί της χώρας, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, που διαθέτει περιουσία αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητη σε αντίθεση με τις προσπάθειες της ΚΕΔ. Την μεγαλύτερη περιουσία μετά την Κτηματική Εταιρεία διαθέτει η ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων), με περίπου 370 ακίνητα, που και αυτά δεν τα εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο. Έχουν στην κυριότητά τους όλα τα «Ξενία», κτίρια και εκτάσεις τουλάχιστον 70.000 στρεμμάτων , το χιονοδρομικό Παρνασσού, καθώς και φιλέτα τεράστιας αξίας σε Ανάβυσσο και Χαλκιδική.

Η ΣΦΗΝΑ

.i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: