Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ικανοποίηση Δρούτσα για την κοινή θέση ΕΕ για Τουρκία


Την ικανοποίησή του για τις θετικές αναφορές που περιλαμβάνει η κοινή θέση της ΕΕ και η οποία θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιείται εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, η κοινή θέση της ΕΕ δίνει έμφαση στην προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία, χαιρετίζοντας τη σχετική πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης ενώ επισημαίνει την ανάγκη ευρέως διαλόγου με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και την κοινωνία των πολιτών σε πνεύμα συναίνεσης.

Ο Δ. Δρούτσας δήλωσε ακόμη ότι χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τις δομικές αλλαγές στο τουρκικό κράτος και την τουρκική κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει γνήσιο όραμα πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών επεσήμανε ακόμη ότι εάν οι σχετικές δεσμεύσεις μείνουν ρητορικές, κενές περιεχομένου, εκ των πραγμάτων παύει να έχει νόημα η συζήτηση περί ένταξης. Σύμφωνα με το Δ. Δρούτσα, χρέος της Ευρώπης είναι να μιλήσει με καθαρή γλώσσα στην Τουρκία καθώς, όπως υποστήριξε, τα διφορούμενα μηνύματα περί ειδικής σχέσης αφαιρούν το οξυγόνο από αυτή τη σχέση και υπονομεύουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία.

Σε ότι αφορά τα θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος της κοινής θέσης, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι η καλύπτονται πλήρως οι ελληνικές θέσεις καθώς για τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Κυπριακό το Συμβούλιο επανέρχεται στις θετικές διατυπώσεις των συμπερασμάτων του Δεκεμβρίου ενώ υπάρχει ρητή μνεία στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι στο σχετικό κείμενο χαιρετίζεται η υιοθέτηση των τελευταίων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και καταγράφονται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τις μειονότητες, τα περιουσιακά τους δικαιώματα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ υπάρχει αναφορά στην πρόσφατη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, κυρίως σε ότι αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε ότι είναι επίσης γνωστή η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όπως είπε ο Δ. Δρούτσας, η Ελλάδα έχει δείξει τις προθέσεις της, την εποικοδομητική στάση της και έχει κάνει τις προτάσεις της. «Περιμένουμε την εποικοδομητική στάση και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων ώστε να μπορέσει μετά από την επίλυση του θέματος της ονομασίας να ανοίξει ο δρόμος για την ΕΕ και για τα Σκόπια».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, θέμα το οποίο συζητήθηκε στο σημερινό Συμβούλιο γενικών υποθέσεων ο Δ. Δρούτσας είπε ότι η ΕΕ και η Ρωσία μοιράζονται κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις .

Για τους λόγους αυτούς, όπως πρόσθεσε, υποστηρίζεται η ενίσχυση της σχέσης αυτής με διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας και σε ζητήματα που θα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως οι εμπορικές σχέσεις, η συμμετοχή της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την απελευθέρωση του συστήματος θεωρήσεων.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τους βανδαλισμούς που έγιναν στο γραφείο του ΕΟΤ στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για μια πράξη βίας που είναι πλήρως καταδικαστέα. «Δυστυχώς στην Ελλάδα γίναμε μάρτυρες πολύ δραματικών εξελίξεων επειδή κάποιες ακραίες ομάδες χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αθήνα για να κάνουν χρήση βάρβαρης βίας. Θρηνήσαμε τρεις ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Δ. Δρούτσας.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: