Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ...


Λίγο πριν από το καλοκαίρι αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία το σύνολο του οριζόντιου άξονα της Εγνατίας Οδού, μήκους 670 χιλιομέτρων, από τους Κήπους Έβρου μέχρι την Ηγουμενίτσα, με την ολοκλήρωση και της... τελευταίας γέφυρας στο Περιστέρι. Εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος θα τοποθετηθούν σταδιακά και οι πρώτοι σταθμοί διοδίων επί της οδού, αρχής γενομένης από τον Πολύμυλο Κοζάνης.
Παράλληλα, ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι, πρόκειται να δημοπρατηθεί η πρώτη φάση του έργου της εξωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης, από το ύψος του εργοστασίου της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα, ενώ για το δεύτερο τμήμα η δημοπράτηση αναμένεται μέσα στο 2011.
Στις παραπάνω ανακοινώσεις προέβη τη Δευτέρα ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, στο περιθώριο της πρώτης συνάντησής του με τη νέα διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ.
Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η τοποθέτηση των διοδίων επί της Εγνατίας θα ολοκληρωθεί προς το τέλος 2010 και διαβεβαίωσε ότι το αντίτιμό τους θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλους αυτοκινητοδρόμους.
Υπενθύμισε δε, ότι η Ελλάδα είχε υποχρέωση να λειτουργήσει τα διόδια από το 2006, καθώς το ετήσιο κόστος συντήρησης της οδού είναι της τάξης των 80-100 εκατ. ευρώ (11 εκατ. ετησίως μόνον προς τη ΔΕΗ) και δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται με αυτό όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, «αλλά οι χρήστες του αυτοκινητοδρόμου».

fimotro

Read more...

Ποιά κράτη - μέλη και πόσα θα μας δανείσουν

Τα κυριότερα κράτη στην Ευρωζώνη θα διαθέσουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου κοινοτικής βοήθειας συνολικά 30 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου στο 5%, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

-Γερμανία : 8,4 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 81,7 εκατομμυρίων, 103 ευρώ ανά Γερμανό.

-Γαλλία : 6 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 65,4 εκατομμυρίων, 92 ευρώ ανά Γάλλο.

-Ιταλία : 5,4 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, 90 ευρώ ανά Ιταλό.

-Ισπανία : 3,675 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 46,08 εκατομμυρίων, 80 ευρώ ανά Ισπανό.

-Ολλανδία : 1,8 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Ολλανδό.

-Πορτογαλία : 775 εκατομμύρια ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Πορτογάλο.
nooz.gr

Read more...

Από την Πρωτομαγιά θα κόβουν αποδείξεις τα βενζινάδικα...



Με ένα μήνα καθυστέρηση θα ξεκινήσει τελικώς η έκδοση αποδείξεων από τα πρατήρια καυσίμων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η ένταξη των πρατηριούχων υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου και των...



πολιτών πετρελαίου θέρμανσης στη Β' κατηγορία τήρησης βιβλίων μετατίθεται για την 1η Μαΐου, αντί της 1ης Απριλίου...

nonews-news


Read more...

Πρώτο το troktiko αποκάλυψε τη συνομιλία του τρομοκράτη με έναν στον Κορυδαλλό



"ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΑΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΑΛΙΖΟΥΝ"

Η αποκάλυψη που είδατε στο troktiko έχει αρχίσει και παιρνει διαστάσεις. Οπως ήδη γράψαμε, ένας απο τους 6 κατηγορούμενους μιλούσε με καταδικασμένο στον Κορυδαλλό για ληστεία και έλεγε «…Τους βλέπαμε να...
την σκαλίζουν και δεν ξέραμε τι να κάνουμε…». Μια φράση που παραπέμπει στο τραγικό περιστατικό στα Πατήσια. Ενα χτύπημα για το οποίο ομως ποτέ δεν ανέλαβαν την ευθύνη παρα εμφανίστηκε μια άσχετη οργάνωση που υποτίθεται οτι το έκανε.

troktiko


Read more...

57 κάλυκες στο σημείο σκοποβολής των τρομοκρατών στον Υμηττό





Σουρωτήρι είχαν κάνει τον χώρο που χρησιμοποιούσαν σαν σκοπευτήριο οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Ε.Α". Η αστυνομία μάζεψε 57 κάλυκες, που σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν...



...είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, δλδ τα όπλα τους ήταν καθαρά.



Ακολουθεί η ανακοίνωση της αστυνομίας για τα ευρήματα στον Υμηττό.

Ανακοίνωση σχετικά με ευρήματα από τις διεξαγόμενες έρευνες για την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας»

Κατά τις συνεχιζόμενες έρευνες που διενεργούν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκε και κατασχέθηκε τμήμα προκήρυξης της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» που εντοπίστηκε στο σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με την προκήρυξη αυτή, είχε αναληφθεί η ευθύνη για:...

α. την ένοπλη επίθεση εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Μπουμπουλίνας στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 05/01/2009, που είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού,

β. την επίθεση εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδί στις 23/12/2008 και

γ. την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών « SHELL » στο Παλαιό Φάληρο στις 24/10/2008.

Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρκετά πειστήρια, ανάμεσα στα οποία διαρρηκτικά εργαλεία, που εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και ένας παραμορφωτής φωνής.

troktiko

Read more...

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΥΛΛΗΠΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ...


Αντιπερισπασμό από "ορφανά" μέλη του Επαναστατικού Αγώνα που δεν έχουν συλληφθεί, ώστε να αποδείξουν ότι οι συλληφθέντες δεν έχουν σχέση με την οργάνωση φοβούνται τώρα στην Αντιτρομοκρατική . Για τον λόγο αυτόν ο... Χρυσοχοίδης θέλει όλες τις συλλήψεις και των άλλων μελών εντός 24ώρου. Επιπλέον πονοκέφαλος για την ΕΛ.ΑΣ. και το γεγονός ότι οι άλλες ομάδες της νέας γενιάς τρομοκρατών, να αναπτύξουν δράση με τον ίδιον τρόπου ενδεχομένως να κινηθούν τα άλλα μέλη της οργάνωσης ώστε να αποδείξουν ότι δεν έχουν καμία σχέση μαζί τους και ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία του Επαναστατικού Αγώνα. Αυτοί είναι οι κυριότεροι φόβοι που έχει σήμερα η ΕΛ.ΑΣ.
fimotro

Read more...

Έκτακτη συνεδρίαση για τα επαγελλματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ και Κολλεγίων

Eκτάκτως συνεδρίασαν στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο οι πρυτάνεις των πολυτεχνείων και οι κοσμήτορες των πολυτεχνικών σχολών, καθώς και οι πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Κολεγίων.

Σε σχετική ανακοίνωση, οι πρυτάνεις υπογραμμίζουν «τις πολιτικές ευθύνες του υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση της ισοπέδωσης της Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με επικίνδυνες για το δημόσιο συμφέρον επιπτώσεις από την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων, τόσο με το Προεδρικό Διάταγμα αναγνώρισης των κολεγίων, ως ισοτίμων, όσο και με τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ».

Ιδιαίτερα τονίζεται ότι «δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες διαβούλευσης. Για τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ, αγνοήθηκαν οι προτάσεις των τεσσάρων πρυτάνεων, που μετείχαν στην αρμόδια επιτροπή, οι προτάσεις των συνόδων πρυτάνεων και κοσμητόρων των πολυτεχνείων της χώρας, καθώς και οι προτάσεις των προέδρων των Επιμελητηρίων».

Οι πρυτάνεις καταλήγουν επισημαίνοντας ότι δεν συναινούν στις πολιτικές και πρακτικές του υπουργείου Παιδείας, καλούν την αρμόδια υπουργό και τον πρωθυπουργό «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και ζητούν άμεσα συνάντηση «ώστε να αποφευχθούν τα ίδια λάθη πολιτικής, που οδήγησαν σε αδιέξοδο τόσο την Οικονομία, όσο και την Παιδεία».
nooz.gr

Read more...

Παπανδρέου: Κατακτήσαμε μια νέα αξιοπιστία

"Δεν ασχολούμαι με τα spread. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας", ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα spread είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν έθεσε χρονικά όρια ως προς την διαδικασία της προαναφερθείσης αξιολόγησης. "Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές", είπε και επεσήμανε ότι "τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης".

Αναφερόμενος στο μηχανισμό είπε ότι αυτός είναι καρπός όσων κάναμε ως Έλληνες, είπε ότι κατακτήσαμε μια νέα αξιοπιστία και υπογράμμισε ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε θα τα κάνουμε, είτε υπήρχε ο μηχανισμός, είτε όχι.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την εμπειρία που του μετέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος του είχε πει ότι για να "καλμάρουν" οι αγορές απαιτείται ισχυρή στήριξη και πρόσθεσε ότι τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.

Ερωτηθείς αν η χώρα θα μπει σε ύφεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενικότερα υπάρχει ύφεση, εκ των πραγμάτων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση "ανεμοδαρμένη" και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για την στήριξη της οικονομίας "και αυτό πληρώνουμε τώρα", ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

"Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με περιοριστικές πολιτικές για την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις", τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χρησιμοποιεί αριθμούς για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και επισήμανε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, πέρα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας, υπάρχει και το σκέλος της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.
Για το Κυπριακό

Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε και το θέμα κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Κύπρο, είπε "όχι", ενώ πρόσθεσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Σε ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων: Η ουσία τους είναι στις κοινές μας δηλώσεις. Ακούσαμε όλες τις απόψεις, όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ζήτημα της τρομοκρατίας είπε ότι η ευνομία είναι θέμα σωστής διακυβέρνησης και ολοκλήρωσε την συζήτησή του με τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι το μήνυμα είναι πως αυτή η κυβέρνηση βάζει τάξη στη χώρα.
.nooz.gr

Read more...

Τι λέει ο ξένος τύπος για τη συμφωνία του Eurogroup



"ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ" ΛΕΝΕ ΟΙ FINANCIAL TIMES

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» γράφουν οι Financial Times σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν σε μια τέτοια απόφαση μετά τις έντονες πιέσεις από τις χρηματοοικονομικές αγορές και...
την υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο Fitch την Παρασκευή.

Τέλος στην αβεβαιότητα έβαλαν οι ηγέτες της ευρωζώνης με τη χθεσινή τους απόφαση, σημειώνουν σε σημερινό τους άρθρο οι The New York Times. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και κατρακυλίσματος του ευρώ σε περίπτωση μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να παρέχουν συγκεκριμένη βοήθεια στην Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα.

«Μετά από δύο μήνες με μπλόφες και απειλές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε επιτέλους τις αναλυτικές παραμέτρους του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας που είχε αποφασίσει να παρέχει στην Ελλάδα στις 11 Απριλίου», είναι το σχόλιο του βρετανικού περιοδικού Economist.

Στις «παράπλευρες απώλειες» αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τους γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι καταδικάζουν τη δανειοδότηση της Ελλάδας με επιτόκια χαμηλότερα αυτών της αγοράς, σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Bloomberg. «Η Γερμανία λύγισε από την πίεση. Δεν χρειάζεται να κοροϊδευόμαστε υποστηρίζοντας ότι τα δάνεια αυτά δεν αποτελούν επιδότηση», υπογράμμισε σε χθεσινή του δήλωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου σε θέματα οικονομικών Φρανκ Σεφλερ.

Θετικός ήταν, ωστόσο, ο απόηχος της συμφωνίας στις αγορές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία κάνει λόγο για κάθετη πτώση του κόστους εξασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας στη σημερινή συνεδρίαση. Οι σημερινές μεταβολές στα ομόλογα μετρητών (cash bonds) –ο αντιπροσωπευτικός δείκτης του κλίματος της αγοράς σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα– υποδεικνύουν σήμερα τη στροφή των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν σαφώς μικρότερο πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Για τις θετικές επιπτώσεις της απόφασης των Ευρωπαίων εταίρων στο ενιαίο νόμισμα κάνουν οι βρετανικοί The Times, οι οποίοι υπογραμμίζουν την εκτίναξη του ευρώ στα υψηλά μηνός, καθώς και τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού αφιερώνει, τέλος, ένα άρθρο της η βρετανική The Guardian, με τίτλο «Ψύχραιμος παρά την πίεση ο Γ. Παπανδρέου». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο «σκληρά εργαζόμενος Έλληνας πρωθυπουργός» απολαμβάνει μία νίκη σε έναν πόλεμο που εκτός από προκλήσεις κρύβει και μεγάλες ευκαιρίες για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό.

NAYTEMPORIKH

troktiko

Read more...

Η ανακοίνωση απο το Πολυτεχνείο



ΠΟΥ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

"Το Σάββατο 10/4 καταλάβαμε το πολυτεχνείο οδηγούμενοι απο συναισθήματα ανυποχώρητης οργής και αλληλεγγύης απέναντι στους συντρόφους μας. Θέλουμε να δείξουμε οτι υπάρχει ενα μαχόμενο κομμάτι της κοινωνίας που θα...
συνεχίσει να αντιστέκεται

ο τ ι κ α ι α ν σ υ μ β ε ι...


Καταλαβαίνουμε πολύ καλά το βρόμικο παιχνίδι εξαπάτησης και μαζικής χειραγώγησης που παίζουν τα επαίσχυντα ΜΜΕ. Αυτοί οι απατεώνες του λόγου και μαέστροι της παραπλάνησης, θα χρησιμοποιήσουν επιδέξια τα όπλα τους , παραπληροφόρηση, κατασυκοφάντηση και αποπροσανατολισμός απο τα πραγματικά προβλήματα: την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία, με σκοπό να κρατήσουν τον κόσμο κοιμησμένο και αδρανή. Κυρίως όμως φοβισμένο. Ο Οργουελ ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον τρόπο με τον οποίο θα επαληθευόταν τελικά στη σύγχρονη τηλεδικτατορία. Εμεις απαντάμε:

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ.


Απο σήμερα και κάθε μέρα ξεκινάει μια λυσασμένη επίθεση αντιπληροφόρησης τοσο στην ιδια την κατάληψη του πολυτεχνείου όσο και σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Αρνούμαστε να κατεβάσουμε το κεφάλι και να αποδεχτούμε την εξαπολυόμενη τρομολαγνεία των ΜΜΕ. Η “εσωτερική τρομοκρατία” είναι η αυταπάτη που τυφλώνει το μέσο τηλε-άνθρωπο και τον καθηλώνει σε ένα μάταιο κύνηγι μαγισσών.

Υπάρχουν πολλοί εκκολαπτόμενοι μάγοι και μάγισσες που βαδίζουν με κουκούλες μές το δάσος της πόλης.


Η αστική παρανομία δεν θα περάσει.

Η αντιπληροφόρηση μας απο εδώ και στο εξής θα φτάσει στα αφτιά και του τελευταίου παραπλανημένου νοικοκυραίου.


Δεν θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε και να εναντιωνόμαστε αλύπητα για όλες τις στημένες κατηγορίες απέναντι στους συντρόφους μας


ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ"

troktiko.

Read more...

Αρχίζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα στις εφορίες για οφειλέτες του δημοσίου



Στα πλοκάμια της εφορίας θα βρίσκονται σε λίγο καιρό οι οφειλέτες του δημοσίου με μεγάλη ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ή ακόμα και φορολογούμενοι που δεν υποβάλλουν καν δηλώσεις ΦΠΑ. Σήμερα...



...πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση Ειδικής Επιτελικής Ομάδας Εργασίας, για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Κατά το τελευταίο δίμηνο πραγματοποιήθηκαν διασταυρώσεις και έλεγχοι σχετικά με:

- Μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

- Φοροδιαφυγή ενδοκοινοτικού ΦΠΑ

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ

- Σημαντικές διαφοροποιήσεις στοιχείων δηλώσεων ΦΠΑ μεταξύ των τελευταίων ετών

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές με ακίνητα

- Εντοπισμό ανενεργών επιχειρήσεων

/troktiko

Read more...

Μέχρι 15 Μαΐου οι αιτήσεις των αγροτών για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010


Μέχρι τις 15 Μαΐου πρέπει οι αγρότες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010. Φέτος, θα γίνουν 160.000 αιτήσεις λιγότερες, καθώς αγρότες που έπαιρναν ως 200 ευρώ επιδότηση έχασαν τα δικαιώματά τους (καταργήθηκαν με απόφαση της ΕΕ).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Δημόσιο θα προκαταβάλλει το ποσόν, που αποτελεί το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, και ανέρχεται σε 70 ευρώ (57 ευρώ + ΦΠΑ) ανά αίτηση.

Δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί και για επιδότηση ως 10.000 ευρώ και συνταξιούχοι του ΟΓΑ για επιδοτήσεις ως 5.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στις ΕΑΣ που έχουν πιστοποιηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ.
nooz.gr

Read more...

Εξητίριο έλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος εξήλθε του ΝΙΜΤΣ σε άριστη γενική κατάσταση και με διάγνωση "εντοπισμένη ενδοκοιλιακή φλεγμονή σε αποδρομή".

Κατά την αναχώρησή του από το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: "Θέλω να ευχαριστήσω τους γιατρούς εδώ στο νοσοκομείο του ΝΙΜΤΣ, τον γιατρό μου κ. Τσοχαταρίδη, όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου στη Βέροια και στη Νάουσα που έκαναν ότι πέρναγε από το χέρι τους για με βοηθήσουν. 'Eγινα καλά, χρειάζεται να προσέξω λίγο και από εδώ και μπρος θα το κάνω. Επίσης, ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους πολίτες που εκδήλωσαν συμπάθεια και ενδιαφέρον και εσάς, τα μέσα ενημέρωσης, που ήσασταν κοντά μου".

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με την ταλαιπωρία που υπέστη στην αρχή στο νοσοκομείο της Βέροιας, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: "Εγώ ότι είχα να πω το είπα".

Οσον αφορά στην επιστοφή του στο Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: "θα πάω αύριο, γιατί τα προβλήματα δεν περιμένουν. Ευτυχώς έχουμε μια εξαιρετικά καλή ομάδα στο υπουργείο και αυτό το οκταήμερο δούλεψε υποδειγματικά, αλλά πρέπει να γυρίσω. Ευχαριστώ πολύ".
.nooz.gr

Read more...

"Σύμπτωση απόψεων" για τη λύση του Κυπριακού



Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγα λεπτά οι κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο και είχε συνομιλίες με τον κ. Δ. Χριστόφια και με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κ.κ. Χριστόφια και Παπανδρέου στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική Αθηνών και Λευκωσίας καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στους χειρισμούς, την πολιτική και την τακτική που χαράσσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, επιβεβαιώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ενώ τονίστηκε η κοινή πολιτική που θα ασκήσουν Ελλάδα και Κύπρος, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν χρειαστεί, για την αποτροπή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

Τέλος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των "εκλογών" στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, την ερχόμενη Κυριακή, οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.


.i-reportergr.


Read more...

Guardian: “Οχι πια Γιωργάκης”…


Τον ύμνο του Γιώργου Παπανδρέου γράφει η Helena Smith στον βρετανικό GUARDIAN, με τίτλο “No more “Little George”, premier is model of coolness under pressure” (Οχι πια Γιωργάκης, ο πρωθυπουργός είναι υπόδειγμα ψυχραιμίας υπό πίεση). Η Smith χαρακτηρίζει τον Ελληνα πρωθυπουργό «σκληρά εργαζόμενο», επισημαίνει ότι η δημοτικότητά του παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα παρά τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που παραπέμπουν περισσότερο σε ακροδεξιά κυβέρνηση και προσθέτει ότι ο κ. Παπανδρέου εκμεταλλεύεται την κρίση προκειμένου να προωθήσει μία σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες ελπίζει ότι θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας της Ελλάδας και τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται οι Έλληνες. Διαθέτει μία αναμφισβήτητη ψυχραιμία και «κότσια», στο διάστημα δε που βρίσκεται στην εξουσία έχει διανύσει 66.590 αεροπορικά μίλια, απόσταση που ισοδυναμεί με το γύρο του κόσμου τρεις φορές, σε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας. «Οι γιγαντιαίες προσπάθειές του» υπογραμμίζει η Smith «δεν έχουν μείνει χωρίς ανταμοιβή». Οι ανησυχίες όσον αφορά την ελληνική οικονομία μπορεί να μην έχουν καταλαγιάσει, αλλά στους διαδρόμους της εξουσίας και κυρίως στις Βρυξέλλες το κλίμα έχει αλλάξει. Στην Ελλάδα δεν απεικονίζεται πλέον ως ένα πολιτικός που έχει μεν καλές προθέσεις αλλά είναι αναποτελεσματικός, όλοι δε σιωπούν, καθώς αυξάνεται η αντίληψη ότι είναι οι επιδέξιοι διπλωματικοί του χειρισμοί που έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει την δημοσιονομική κατάρρευση.
Εξαιρετικά θετικά εκφράζονται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα για τον Ελληνα πρωθυπουργό και οι Denis MacShane, ο Βρετανός πρώην Υπουργός για την Ευρώπη καθώς και ο Kevin Featherstone, καθηγητής στο London School of Economics.
Η Smith στο άρθρο της αναφέρεται επίσης στην παιδική ηλικία του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι μεγάλωσε σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό του έδωσε την ικανότητα να βλέπει τα πράγματα από κάποια απόσταση, ενώ το ότι μεγάλωσε σε πολιτικό περιβάλλον του εξασφάλισε μία «έντονη πολιτική διαίσθηση». Επέλεξε όχι μόνο να μιλήσει, αλλά να εκθέσει σε όλο του το εύρος το ενδημικό πρόβλημα διαφθοράς και τις παθογένειας της Ελλάδας, ένα εύρος το οποίο ήταν επώδυνο να ακούει κανείς. Εάν τα καταφέρει, καταλήγει η Helena Smith, θα περάσει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που οραματίστηκε την αναγέννηση της πατρίδας του, ένας πολιτικός μεγαλύτερος από τον παππού του που ηγήθηκε της Ελλάδος μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

vathiprasino

Read more...

Άπαντες, πλην Γερμανών, ευχαριστημένοι...

FΤ: “Καμιά δικαιολογία πια για την Ελλάδα”


Ικανοποιημένοι εμφανίζονται όλοι, αναλυτές, αγορές και διαχειριστές κεφαλαίων, από την τελική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, έτσι όπως οριστικοποιήθηκε από τις μαραθώνιες διεργασίες στο πλαίσιο του Eurogroup, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στην διαμόρφωση των spreads των ελληνικών ομολόγων (υποχωρούν κατά δεκάδες μονάδες από το πρωί), όσο και στις δηλώσεις μεγάλων οίκων του εξωτερικού και των περισσότερων διεθνών ΜΜΕ.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που μόνο άνετα δεν αισθάνονται με το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Γερμανούς!

Οι οποίοι βάλλουν ομαδόν κατά της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την για υπαναχώρηση στις πιέσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων, για απευθείας χορήγηση κεφαλαίων των Γερμανών φορολογούμενων στην «άτακτη» Ελλάδα και απειλώντας την – εμμέσως πλην σαφώς – με κατακρήμνιση των ποσοστών της στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Μαϊου!

Ενδεικτική είναι η οργίλη δήλωση του κυρίου Frank Schaeffler, εκπροσώπου του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατικών και μέλους της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, ο οποίος ευθέως μίλησε για «κοροϊδία» των Γερμανών πολιτών από την κυρία Μέρκελ.

Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όμως επιχαίρουν για την εξέλιξη αυτή. Κι άλλοι που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται οι αναλυτές των Financial Times!

Η εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Καμία δικαιολογία πια για την Ελλάδα», τονίζουν ότι ο «δημοσιονομικός εφιάλτης της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει» και αναγνωρίζουν πως το πακέτο βοηθείας που ενεκρίθη για τη χώρα μας είναι μια «βαθιά ανάσα» προς την Ελλάδα, κάτι που θα της δώσει χρόνο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να «πείσει» τις αγορές πως μπορεί να τα καταφέρει, όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας δεν έχει απομακρυνθεί ακόμη.

Από την πλευρά του ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "Αποφύγαμε αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με την Lehman", καθώς χωρίς τη συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει εξάπλωση σε άλλες χώρες και θεσμούς.

"Το ευρώ στηρίζεται στην αρχή ότι όποιος κάνει λάθος πληρώνει τις συνέπειες και πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Βοηθήσαμε την Ελλάδα να το κάνει και αυτό δίνει μια εγγύηση ασφάλειας για το νόμισμα", πρόσθεσε.

Την ανάγκη για άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων προκειμένου να έχει αντίκρυσμα η «ευκαιρία» που δίνεται τώρα στην Ελλάδα τονίζει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του επικεφαλής στρατηγικής ομολόγων της Credit Agricole που χαρακτηρίζει τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη διαδικασία χορήγησης δανείων στη χώρα μας ως «αυτό ακριβώς που επιζητούσαν οι αγορές».

Εκείνοι πάντως που φαίνονται ασυγκίνητοι από τις εξελίξεις είναι οι «ειδήμονες» του οίκου αξιολόγησης Fitch που προχωρούν στον ... σχεδιασμό τους και σήμερα ανακοίνωσαν την υποβάθμιση συνολικά πέντε ελληνικών τραπεζών.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θεωρεί ότι ο αποπληθωρισμός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η χώρα μας τις μακροοικονομικές αδυναμίες της.

"Η μόνη αποτελεσματική λύση που έχει μείνει στην Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός. Ακριβώς αυτό έχει επίσης προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", αναφέρει ο Strauss-Kahn σε συνέντευξη του στο αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό Profil.

"Θα είναι οδυνηρό. Θα σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει πίσω από το δρόμο που πήρε τα τελευταία χρόνια", δήλωσε.

"Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους Έλληνες από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας", πρόσθεσε ο Strauss-Kahn.
protothema.gr


Read more...

Πάρτι μετοχών με μεγάλη πτώση στα spreads

Στα 1,36 δολάρια ανεβαίνει το ευρώ

Διατηρείται η εκρηκτική άνοδος στις τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο,ενώ το κόστος δανεισμού ( spread ) παραμένει στις 333 μονάδες για τα 10ετή ομόλογα, έναντι του γερμανικού bund, με συναλλαγές 500 εκατ. ευρώ.

Όπως φαίνεται από τις συναλλαγές, οι short θέσεις δεν θα κλείσουν εύκολα, γι αυτό οι τιμωροί των ομολόγων δεν θα παραδοθούν τόσο εύκολα.

Με άλλα λόγια το κόστος δανεισμού αποκλιμακώθηκε λίγο πάνω απο 60 μονάδες μετά το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν μονομιάς τα προβλήματα.

Εξάλλου, η αυριανή δημοπρασία των έντοκων γραμματίων μπορεί να καλυφθεί εύκολα από τις ελληνικές τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, τα κερδοσκοπικά funds ποντάρουν στο γεγονός ότι, αν η Ελλάδα προσφύγει στον μηχανισμό, τότε θα ξεκινήσουν νέες πωλήσεις ομολόγων, διότι το καταστατικό αρκετών απαγορεύει να διαθέτουν ομόλογα χωρών που προσφεύγουν στο ΔΝΤ.

Κατά τα άλλα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2079 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 4,41%.

Κέρδη 11,13% για την Eurobank, 11,36% για την Τράπεζα Πειραιώς. Στα 14,89 ευρώ η μετοχή της Εθνικής κερδίζει 8,06%. Άνοδος 6,58% για την Αγροτική Τράπεζα και άνω του 3% για τις κυπριακές τράπεζες. Κέρδη άνω του 4% για Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ.

Στα 219 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
protothema.gr

Read more...

Ο Τρισέ χαιρετίζει το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα

Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι μια "θετική απάντηση των χωρών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Θεωρώ ότι η απόφαση που ελήφθη το Σαββατοκύριακο να τεθεί σε τεχνική εφαρμογή η συμφωνία (σσ.: που επιτεύχθηκε το Μάρτιο από τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων) είναι θετική", δήλωσε ο Τρισέ στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

"Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους", πρόσθεσε καλώντας την Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα των μέτρων που έχει στόχο να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα.

Η ΕΚΤ βρίσκεται "σε συνεννόηση" με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που συμμετέχει στο σχέδιο αρωγής για την Ελλάδα, διευκρίνισε επίσης ο Τρισέ.
nooz.gr
Read more...

Ποινική δίωξη και έρευνες για τη γιάφκα







Ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα ασκήθηκε εναντίον των έξι συλληφθέντων- αφορούν σε όλα τα χτυπήματα της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας" από το 2003 και μετά.

Η δίωξη αφορά στα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους ή πράγματα, έκρηξης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα από την οποία προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο και πρόκληση σωματικής βλάβης.

Επίσης, η δίωξη αφορά στα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς τελεσθείσας με έκρηξη, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης οπλοκατοχής. Ο εκ των συλληφθέντων Ν. Μαζιώτης επιβαρύνεται με τις διατάξεις του νόμου περί τρομοκρατικών οργανώσεων ως διευθύνων την οργάνωση.

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου η υπόθεση των έξι να ανατεθεί σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή, ζητεί με επείγον έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Φ. Μακρή, ο εισαγγελέας του ΑΠ, Ι. Τέντες

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη έλαβαν από την 19η τακτική ανακρίτρια οι έξι κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Ν. Μαζιώτη, Σπύρο Φυτράκη, ο εντολέας του, που σύμφωνα με τη δίωξη φέρεται ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και η συγκατηγορούμενη σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα, αρνούνται να απολογηθούν, χαρακτηρίζουν πολιτική τη δίωξη σε βάρος τους και τονίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία.

Επεισόδια στην Ευελπίδων

Οι έξι προσήχθησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Εισαγγελία, κάτω απο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Χρησιμοποιήθηκαν έξι τζιπ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς ο καθένας ήταν μόνος του σε κάθε αυτοκίνητο. Έξω και γύρω από την Εισαγγελία συγκεντρώθηκαν περίπου 100 φίλοι και συγγενείς τους.

Κατά την έξοδό τους από τον εισαγγελέα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ συγκεντρωμένων και αστυνομικής δύναμης. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία σύλληψη και μία προσαγωγή.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
-----------------------------------------


Read more...

Θεωρούν τη δίωξη τους πολιτική...


Πήραν προθεσμία...
Αρνήθηκαν ν' απολογηθούν και οι 6 συλληφθέντες γιατί, όπως δήλωσαν, θεωρούν τη δήλωση τους πολιτική.

Οι...

...δικηγόροι τους ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τη Τετάρτη και Πέμπτη...


nonews-news

Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Τη δέσμευσή του ότι η ελληνική πλευρά θα κινηθεί με «αποφασιστικότητα» προκειμένου να πετύχει μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την άφιξή του στη Μεγαλόνησο. Σήμερα θα έχει συναντήσεις με το Δ. Χριστόφια και τους πολιτικούς αρχηγούς...

"Είχα δεσμευτεί ότι, θα σταθούμε δίπλα στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον κυπριακό λαό, στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια" είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Δεν πρόκειται να κουραστούμε ποτέ να εργαζόμαστε για μια δίκαια και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό".

Η ατζέντα του Γ. Παπανδρέου

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια θα έχει την Δευτέρα στις 09:00 ο πρωθυπουργός.

Στις 10:30, θα ακολουθήσει σύσκεψη με τον Κύπριο πρόεδρο, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μέλη της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Στις 13:15 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και στις 13:30 ο Δημήτρης Χριστόφιας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Το απόγευμα, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.
fimotro


Read more...

Νέα έφοδος για την τρομοκρατία....


Νέα έφοδος της αστυνομίας σε σπίτι σε Νέα Φιλαδέλφεια σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του οπλοστασίου του «Επαναστατικού Αγώνα» ενώ στον εισαγγελέα οδηγούνται οι έξι συλληφθέντες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, και στο σπίτι της Νέας Φιλαδέλφειας τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. είναι σημαντικά. Τη νύχτα έρευνες έγιναν σε οικίες στην Κυψέλη και το Περιστέρι.




Read more...

Επίθεση αγνώστων με μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια



Αγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας με βόμβα μολότοφ κατά δύναμης των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Νωρίτερα, άγνωστοι είχαν ρίξει βόμβα μολότοφ και σε ασθενοφόρο του γ' θεραπευτηρίου ΙΚΑ...



Η επίθεση στο ασθενοφόρο σημειώθηκε στις 02:00 τη Δευτέρα στην οδό Δ.Σολωμού 37 στα Εξάρχεια. Το ασθενοφόρο τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ζημίες υπέστη και παρακείμενο σταθμευμένο όχημα.

troktiko

Read more...

Ο μηχανισμός βοήθειας ρίχνει τα spreads

Mεγάλη πτώση του σπρεντ στις 346 μονάδες βάσης από 409 την Παρασκευή και 456 μ.β. την Πέμπτη. Μαζική αποκλιμάκωση των spreads μετά τη συμφωνία για το μηχανισμό βλέπουν ξένοι οίκοι.

Ικανοποίηση στην Αθήνα
για την απόφαση του Eurogroup με την οποία οριστικοποιείται ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομιας.

Τη Δευτέρα συνέρχεται μια τετραμερής επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, προκειμένου να ορισθούν οι ακριβείς τελικές λεπτομέρειες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας.

Προβλέπεται, εφόσον το ζητήσει η Αθήνα, δάνειο 30 δισ. ευρώ απο την ΕΕ το 2010 με επιτόκιο σταθερό γύρω στο 5%, ενώ θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία- σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού, υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3%.

Σε σχέση με τους υφιστάμενους όρους δανεισμού προκύπτει όφελος 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά», δήλωσε από την Κύπρο ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν έχουμε ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού, διευκρινίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν διευκρινίζονται δύο σημαντικά σημεία: όπως το εάν η φράση ultima ratio (ύστατη λύση) που περιέχεται στο αρχικό σχέδιο απόφασης της 25ης Μαρτίου ως όρος ενεργοποίησης του μηχανισμού, εξακολουθεί να σημαίνει «αδυναμία της χώρας να δανειστεί», αλλά επίσης, δεν διευκρινίζεται εάν το ΔΝΤ ζητήσει επιπλέον όρους για την δανειοδότηση της χώρας μας, που να αφορούν σε νέα σκληρότερα μέτρα αλλά σε μεταρρυθμίσεις σε διαρθρωτικούς τομείς.

Ο δεύτερος κύκλος συζητήσεων για την Ελλάδα και τον μηχανισμό στήριξης ανοίξει στην Μαδρίτη στις 16-17 Απριλίου, όπου Eurogroup και Ecofin, αναμένεται να λάβουν άτυπες αποφάσεις που θα επικυρωθούν στα συμβούλια του Μαΐου.

Όλα αυτά είναι η μία όψη του νομίσματος, διότι η άλλη, της πραγματικής οικονομικής καθημερινότητας, δείχνει πως η ελληνική οικονομία έχει περιέλθει σε βαθιά ύφεση, την ώρα που τα μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και Αμερική δείχνουν ανάκαμψη.

Η ελληνική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για το μήνα Φεβρουάριο κατά 9,5%, ενώ σε ετήσια βάση υποχωρεί 20%. Η κατανάλωση, πάει στα τάρταρα και η ψυχολογία στο ναδίρ.
nooz.gr

Read more...

Με... «ατομική βόμβα» κατά των κερδοσκόπων ...


Το όπλο της Ευρώπης που ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει «γεμάτο περίστροφο», αποδείχτηκε τελικά πολύ ισχυρότερο.
«Είναι μεγαλύτερο και από... μπαζούκα και μοιάζει περισσότερο με... ατομική βόμβα» έλεγε χθες ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και νυν γενικός διευθυντής της ΒlueGold Capital Μanagement, Stephen Jen, που τώρα περιμένει- βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- θετική αντίδραση από τις αγορές.
Διεθνείς αναλυτές χαρακτήριζαν «τεράστιο» το...



χαμηλότοκο δάνειο των 45 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε χθες στην Ελλάδα η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ξένοι και εγχώριοι παράγοντες της αγοράς δέχτηκαν με αισιοδοξία τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της χώρας μας από τις χώρες της ευρωζώνης.

Τραπεζίτες, χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές θεωρούν πλέον κρίσιμα τα αμέσως επόμενα 24ωρα στα οποία θα φανεί εάν θα αποκλιμακωθεί σύντομα το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, εάν θα ανακάμψει το ευρώ και πώς θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του 10ετούς δανεισμού για τη χώρα μας είχε φτάσει σε ύψη ρεκόρ (7,5%!), το ευρώ από τις αρχές του χρόνου έχει υποχωρήσει 5,7% έναντι του δολαρίου, κάτι που αποδίδεται στην ελληνική κρίση, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βουλιάξει κοντά στα χαμηλά έτους.

Το Αssociated Ρress και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έκαναν λόγο για οικονομική σανίδα σωτηρίας στην Ελλάδα, ενώ η «Wall Street Journal» σε ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης έκαναν λόγο για δέσμευση της Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα με «συγκεκριμένους όρους». Εκτενή αναφορά στις λεπτομέρειες του σχεδίου έκανε ακόμη το ΒΒC.

Ζητούσαν παρέμβαση
Πριν από την ανακοίνωση της Κομισιόν, κορυφαίοι επενδυτές, οικονομολόγοι, επενδυτικοί οίκοι και ξένος Τύπος έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα από την έκρηξη στο κόστος δανεισμού που έκανε απαγορευτικό τον δανεισμό από τις αγορές.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» είπε ότι η ευρωζώνη και η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «στο χείλος» της διάλυσης, εκτός εάν η Γερμανία παρέμβει για να παράσχει χαμηλότοκα δάνεια στην Ελλάδα. «Πρέπει να βρεθεί λύση μέσα σε μερικές μέρες», είπε ο μεγαλοεπενδυτής λίγες μόνο ώρες πριν από την παρέμβαση της Κομισιόν που υποσχέθηκε συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αμέσως μόλις το ζητήσει η Αθήνα.

Νωρίτερα σε έκθεσή της η ελβετική UΒS εξέφραζε την επιφυλακτικότητά της για το κατά πόσον η χώρα μας είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές το ποσό που χρειάζεται τους αμέσως επόμενους μήνες χωρίς εξωτερική βοήθεια, προσθέτοντας ότι η λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ίσως είναι η καλύτερη. Ο διεθνής οίκος επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συρρίκνωση 5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος και έως 15% μέσα σε δύο χρόνια.

«Σαν τη Lehman Βrothers»
Η κρίση δανεισμού στην Ελλάδα δείχνει πόσο δύσκολο είναι πια για τους επενδυτές να κρίνουν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια χώρα με το χρέος της. Πριν από τρία χρόνια φαινόταν αδιανόητο ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να κινδυνεύσει με χρεοκοπία ή να βγει από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που συγκρίνουν (κι αυτοί) τη χώρα μας με τη Lehman Βrothers. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο, γράφει ο Gillian Τett στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, είναι πως οι απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν σήμερα βρίσκονται όχι μόνο σε μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και σε παράγοντες πολιτικής και κουλτούρας.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 24ΩΡΑ

Ενδεχόμενη ανάκαμψη του ευρώ και χρηματιστήρια θα δείξουν εάν θα αποκλιμακωθεί σύντομα το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα


«Βοηθήστε την Ελλάδα»

ΑΥΣΤΗΡΗ κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί ότι ακολούθησε λανθασμένη πολιτική όταν αρνήθηκε να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα, έκανε εξάλλου το «Σπίγκελ», σηματοδοτώντας- μερική τουλάχιστον- αλλαγή στάσης στη Γερμανία. Το περιοδικό συγκρίνει τα προβλήματα εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις αγορές με αυτά που αντιμετώπισε η Lehman Βrothers πριν από την πτώση της, υπογραμμίζοντας ότι εάν οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει τότε τον επενδυτικό οίκο τελικά θα είχαν πληρώσει λιγότερα χρήματα από αυτά που κατέβαλλαν στη συνέχεια για να βγουν από την κρίση.

Το «Σπίγκελ» προσθέτει ότι η Αθήνα έχει λάβει ήδη σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης κι επομένως αντί το Βερολίνο να αντιμετωπίζει με «υπεροψία» την Ελλάδα θα μπορούσε να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
ΝΕΑ

nonews-news.


Read more...

ΜΕΓΑΛΗ "ΔΕΞΙΑ" ΣΤΡΟΦΗ ΠΗΡΕ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ!


Εντυπωσιακή νίκη, με ποσοστό αρκετά πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία, μεταξύ 54 και 57 %, πέτυχε κατά το σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία, το δεξιό κόμμα Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο τα προηγούμενα οκτώ χρόνια βρισκόταν στην αντιπολίτευση, όπως διαπιστώνεται από τα πρώτα «έξιτ πολς» μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδας εχθές το βράδυ. Το μέχρι τώρα κυβερνών Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα, μειώνοντας τη δύναμή του μεταξύ 19 και 20%, ενώ στην τρίτη θέση φέρεται να βρίσκεται, με ένα 15 έως 17%, το ακροδεξιό κόμμα «Γιόμπικ» («Για μια άλλη Ουγγαρία») που θα εκπροσωπείται για πρώτη φορά στην ουγγρική Βουλή. Την είσοδό του στη Βουλή, πετυχαίνοντας το εκλογικό μέτρο του 5%, φαίνεται να εξασφαλίζει και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα Πρασίνων με την επωνυμία «Μια νέα πολιτική είναι δυνατή». Ωστόσο, λίγο αργότερα μετά την πρώτη δημοσιοποίηση «έξιτ πολς», η Εθνική Επιτροπή Εκλογών απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων έξω από τα εκλογικά κέντρα, καθώς παρέτεινε το χρόνο λειτουργίας των, λόγω του μεγάλου συνωστισμού ψηφοφόρων που παρατηρήθηκε σε πολλά από αυτά στη Βουδαπέστη, και έπειτα από τον προκαθορισμένο χρόνο κλεισίματος της κάλπης. Τα πρώτα επίσημα, προσωρινά αποτελέσματα του σημερινού πρώτου γύρου των εκλογών, αναμένονται σήμερα, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, το ποσοστό συμμετοχής κατά το σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, κατά τις οποίες καλούνταν στις κάλπες 8,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι, πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο πριν τέσσερα χρόνια που είχε φτάσει το 67,5%.

Προσερχόμενος για να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά του, ο αρχηγός της Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών και αναμενόμενος μελλοντικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο 46χρονος Βίκτορ Ορμπάν, ανέφερε πως σημαντικότερη αποστολή των σημερινών εκλογών είναι να ξεπεραστεί η έλλειψη ελπίδας, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ελπίζω να ξυπνήσουμε σε μία νέα χώρα τη Δευτέρα». Από την πλευρά του, ο απερχόμενος μεταβατικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών, Γκόρντον Μπαινάι, εξέφρασε την ελπίδα να υπερψηφιστούν οι υποψήφιοι εκείνων των κομμάτων που θα συνεχίσουν να οδηγούν την Ουγγαρία στο δημοκρατικό δρόμο. Αισιόδοξος για μεγαλύτερα ποσοστά για το κόμμα του από εκείνα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές, εμφανίσθηκε κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κεντρικός υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Ατίλα Μεστερχάζι, ο οποίος κατήγγειλε ως εξτρεμιστικό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό το ακροδεξιό κόμμα «Γιόμπικ», του οποίου ο αρχηγός Γκάμπορ Βόνα έκανε λόγο για αναμενόμενη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματός του. Η Ουγγαρία διαθέτει, από το 1990 που είχε πρωτοτεθεί σε ισχύ, ένα από τα πολυπλοκότερα εκλογικά συστήματα στον κόσμο, έναν συνδυασμό του γαλλικού και του γερμανικού εκλογικού συστήματος.

/fimotro

Read more...

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003



Ρεπορτάζ : Ματίνα Ηπειρώτου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ηγετικό ρόλο στον «ορφανό» χώρο της εγχώριας τρομοκρατίας μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ έχει επιδιώξει ο Επαναστατικός Αγώνας. Η οργάνωση που πρωτοεμφανίστηκε το 2003 με ωρολογιακές βόμβες στα δικαστήρια της Ευελπίδων πολύ γρήγορα αναβάθμισε τη δράση της και απέκτησε ιδιαίτερα ισχυρό οπλοστάσιο. Αστυνομικοί, κτίρια...
της ΕΛ.ΑΣ. και υποκαταστήματα τραπεζών έχουν αποτελέσει τους αγαπημένους στόχους του Επαναστατικού Αγώνα στα επτά χρόνια της δράσης του, ενώ το πλέον εντυπωσιακό χτύπημα ήταν εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας με αντιαρματική ρουκέτα RΡG, τον Ιανουάριο του 2007. Η οργάνωση είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, τοποθετώντας βόμβα κοντά στο σπίτι του.
Οπως εκτιμάται, το δόγμα που επικράτησε μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ «η Ελλάδα έχει τελειώσει με την τρομοκρατία» έδωσε πολύτιμο χρόνο στους τρομοκράτες του Επαναστατικού Αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πολύ μεγάλο διάστημα η Αστυνομία έκανε λόγο για «αναβαθμισμένη δράση αντιεξουσιαστών» και όχι για τρομοκρατική δράση. Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας επίθεσή του, ο Επαναστατικός Αγώνας είχε δείξει ότι τα μέλη του δεν είχαν κανένα πρόβλημα να σκοτώσουν: στα δικαστήρια της Ευελπίδων, τον Σεπτέμβριο του 2003 που έγινε το παρθενικό χτύπημα της οργάνωσης, η εκτίμηση των Αρχών ήταν ότι οι δράστες επεδίωκαν θύματα αστυνομικούς. Ετσι ερμήνευσαν το γεγονός ότι είχαν τοποθετηθεί δύο βόμβες που εξερράγησαν με χρονική απόσταση τέτοια η μία από την άλλη, ώστε η δεύτερη να έβρισκε συγκεντρωμένους αστυνομικούς που θα ερευνούσαν στοιχεία για την πρώτη. Τελικά τότε είχε τραυματισθεί ελαφρά από το ωστικό κύμα της έκρηξης ένας αστυνομικός.
Λίγους μήνες αργότερα και παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, η οργάνωση τοποθετεί τρεις βόμβες, μικρής ισχύος, στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας. Ο αντίκτυπος από τις βόμβες ήταν πολλαπλάσιος της ισχύος τους, αφού η είδηση, λόγω της χρονικής συγκυρίας, έκανε τον γύρο του κόσμου με έκτακτα δελτία σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αστυνομικοί όμως ήταν και ο στόχος του επόμενου χτυπήματος. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν εναντίον λεωφορείων των ΜΑΤ καλωδιακή βόμβα: ο μηχανισμός ήταν συνδεδεμένος με καλώδιο περίπου τριάντα μέτρων που κατέληγε σε ένα παρκάκι στο Ρουφ, απ΄ όπου, έχοντας οι ίδιοι οπτική επαφή, πυροδότησαν τον μηχανισμό.
Ωμές διατυπώσεις
Χαρακτηριστικό του Επαναστατικού Αγώνα πάντως είναι και το ύφος των προκηρύξεών του: τα κείμενα χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα ωμές, σκληρές διατυπώσεις, με πλήθος απειλών: στην προκήρυξη μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του Γιώργου Βουλγαράκη δεν διστάζουν να παραδεχθούν ότι «θέλαμε να τον σκοτώσουμε». Για τους αστυνομικούς- οι οποίοι αποτελούσαν αγαπημένο στόχο, πράγμα που ισχύει και για τη Σέχτα Επαναστατών- οι τρομοκράτες είχαν προειδοποιήσει με τη φράση «θα χτυπάμε τους ανθρωποφύλακες».
Το χτύπημα όμως που άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο που έως τότε οι Αρχές αντιμετώπιζαν τον Επαναστατικό Αγώνα ήταν αυτό εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στις 12 Ιανουαρίου του 2007. Από την οδό Λαμψάκου, οι τρομοκράτες εκτόξευσαν τη ρουκέτα, η οποία πέρασε πάνω από τον θυρεό της πρεσβείας και κατέληξε σε μια τουαλέτα στον όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του πρεσβευτή.
Το εκρηκτικό των φτωχών
Στη διάρκεια των επτά ετών από την πρώτη εμφάνιση της οργάνωσης δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά οι στόχοι, όμως αυτό που άλλαξε σημαντικά με την πάροδο του χρόνου ήταν ο τρόπος της δράσης και τα μέσα των τρομοκρατών. Τον Φεβρουάριο του 2009- και ενώ είχαν προηγηθεί δύο εντυπωσιακά χτυπήματα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στο Γουδή και διμοιρίας στα Εξάρχεια, με έναν αστυνομικό σοβαρά τραυματισμένο- ο Επαναστατικός Αγώνας χρησιμοποιεί πετρελαιοαμμωνίτιδα-ΑΝFΟ. Πρόκειται για το λεγόμενο «εκρηκτικό των φτωχών», το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να παγιδευτεί αυτοκίνητο που το οδήγησαν οι τρομοκράτες ώς τα γραφεία της Citibank στη Νέα Κηφισιά.
Τεράστιες ζημιές
Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε τότε, αλλά δεν συνέβη το ίδιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι τρομοκράτες παγίδευσαν ένα κλεμμένο φορτηγάκι, το οποίο στάθμευσαν έξω από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η έκρηξη τότε είχε προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Αυτή ήταν η τελευταία ενέργεια για την οποία η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη. Ωστόσο, η τελευταία της προκήρυξη δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία η οργάνωση είχε αποποιηθεί την ευθύνη για το τυφλό χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής κατά το οποίο είχαν τραυματισθεί έξι αστυνομικοί.
fimotro.
Read more...

ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ...


Ρεπορτάζ : Στέλιος Βραδέλης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στενότερη σχέση από αυτή των διαδόχων φαίνεται πως έχει ο Επαναστατικός Αγώνας με τη 17 Νοέμβρη. Στοιχεία και επικοινωνίες που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία συνδέουν άμεσα συλληφθέντες με πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί ως μέλη της οργάνωσης που εξαρθρώθηκε το 2002. Σύμφωνα με... πληροφορίες, συγκεκριμένα άτομα είχαν επικοινωνία και ρόλο «καθοδηγητή» των σημερινών κατηγορουμένων ως μελών του Επαναστατικού Αγώνα. Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι συγκεκριμένα πρόσωπα από τον Κορυδαλλό «συνέχιζαν κατά κάποιον τρόπο τη δράση τους» ευρισκόμενοι σε διάλογο με τα μέλη της οργάνωσης που διεκδίκησε τον ηγετικό ρόλο στην εγχώρια τρομοκρατία κατά τη μετά τη 17 Νοέμβρη εποχή. Πάντως, η Αστυνομία, μετά τη σύλληψη των έξι ατόμων που επισήμως τους αποδίδει την κατηγορία της συμμετοχής στον Επαναστατικό Αγώνα, έχει μπροστά της το μεγάλο στοίχημα του εντοπισμού της γιάφκας με το βαρύ οπλοστάσιο.
Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική άρχισε να προσέχει περισσότερο τις «επικοινωνίες» εγκλείστων στις φυλακές με τη «νέα γενιά», είτε αυτή γινόταν μέσω Διαδικτύου, είτε με κείμενα που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, αλλά ακόμη και τις απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες.
«Πλήθος στοιχείων»
Εως τώρα, όπως αφήνεται να διαρρεύσει από ανώτατες αστυνομικές πηγές, «δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε το 10% των στοιχείων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα σπίτια των κατηγορουμένων». Πάντως, το μεγάλο στοίχημα της ΕΛ.ΑΣ. είναι να καταφέρει να εντοπίσει τη γιάφκα με το οπλοστάσιο του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς φοβάται το ενδεχόμενο τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης να επιχειρήσουν επίθεση- αντιπερισπασμό. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν πως με τη σύλληψη των 6 κατηγορουμένων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας κατάφεραν ένα σημαντικό χτύπημα στον πυρήνα της οργάνωσης που διαδέχτηκε τη 17Ν, ενώ θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, τον οποίο και φωτογραφίζουν ως τον «συντάκτη» των προκηρύξεων της οργάνωσης.
Νέες συλλήψεις
«Θεωρούμε πως εκτός από τους 6 υπάρχουν 8-10 άτομα ακόμη που συμμετείχαν είτε με κύριο είτε με περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου, που προαναγγέλλει νέες συλλήψεις.
Η επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών του Επαναστατικού Αγώνα αποφασίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε μέσα σε 24 ώρες. Το κινητό του Λάμπρου Φούντα στάθηκε για την Αντιτρομοκρατική «θείο» δώρο το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Από τις 12 Μαρτίου άρχισε η συστηματική παρακολούθηση ατόμων με τους οποίους ο 35χρονος βιολόγος είχε συχνές τηλεφωνικές επαφές. Στον κύκλο των ανθρώπων με τους οποίους ο Φούντας είχε συχνή επικοινωνία συμπεριλαμβανόταν ο 39χρονος Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική ομάδα. Από την παρακολούθηση προέκυψε και η σχέση του Μαζιώτη με τον Χριστόφορο Κορτέση, τον Σαράντο Νικητόπουλο, τον Κωνσταντίνο Γουρνά και τον Ευάγγελο Σταθόπουλο, που συνελήφθησαν επίσης μαζί με τη σύντροφο του Μαζιώτη, την Παναγιώτα Ρούπα.
Το σύνολο των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής αλλά και σημαντικός αριθμός προσωπικού της ΕΥΠ πήραν μέρος με εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Ή τώρα ή ποτέ», ήταν η φράση που ακουγόταν περισσότερο από όλες στους διαδρόμους της Κατεχάκη, όπου δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της υπόθεσης, παρά τις ιδιαίτερες προφυλάξεις που έπαιρναν οι κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες.
Τους φερόμενους ως τρομοκράτες του Επαναστατικού Αγώνα τους παρακολουθούσαν και με τους κοριούς της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, με τις δύο υπηρεσίες να συνεργάζονται για τον εντοπισμό των μελών του Επαναστατικού Αγώνα.
Τηλεφωνικές επικοινωνίες
Ορισμένοι από τους κατηγορουμένους είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και με ποινικούς κρατουμένους. Με τουλάχιστον 2 από αυτά τα άτομα διατηρούσε επαφή, τηλεφωνική αλλά και με επιστολές, και ο 35χρονος Φούντας, κάτι που είχε στρέψει από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών σε αυτή την κατεύθυνση.

fimotro

Read more...

ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Από το 2011 θα ισχύσουν δύο σημαντικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό: η επιβολή μεγαλύτερου «πέναλτι» για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη στο Δημόσιο, καθώς και η βελτίωση του θεσμού της διαδοχικής σύνταξης. Η «ποινή» στις πρόωρες θα ακολουθήσει τη ρύθμιση για τη...
διαδοχική ασφάλιση που έχει στόχο να περιοριστούν οι απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα κλειδώνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2018 σε όλα τα Ταμεία, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων κατά 20%. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει τις παρακάτω δύο αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2011:
Για τους δημοσίους υπαλλήλους το ποσό της μείωσης στην πρόωρη θα αυξηθεί από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος... ταχύτερης εξόδου στη σύνταξη (δηλαδή μείωση 30% την πενταετία). Στην ουσία επεκτείνεται η ποινή για τις πρόωρες από τον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο.
Θα τεθεί σε ισχύ η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στο πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων που καταβάλλουν τα Ταμεία (και το Δημόσιο) σε όσους έχουν ασφαλιστεί διαδοχικά σε περισσότερα του ενός Ταμεία (διαδοχική). Η εκτίμηση είναι ότι η τελική σύνταξη (θα παρέχεται από το τελευταίο Ταμείο όπως σήμερα) θα είναι αυξημένη έως και 20% σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς.
Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο
Το τελικό σχέδιο στο οποίο κατέληξε το υπουργείο Εργασίας προβλέπει την προσαύξηση των μισθών επί των οποίων γίνονταν οι κρατήσεις εισφορών με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πλέον ενός ποσού ωρίμασης (συντελεστής 1,8%) ώστε το τμήμα της σύνταξης που θα απονέμει κάθε Ταμείο να είναι υψηλότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει έως και σήμερα, χωρίς όμως να υποχρεώνει τα Ταμεία να καταβάλλουν ποσά τα οποία θα απέχουν πολύ σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές. Με την ενδιάμεση αυτή λύση (που απέχει από το αρχικό σχέδιο, με βάση το πόρισμα Μπούρλου το οποίο είχε εισηγηθεί οι συντάξεις να χορηγούνται από το Ταμείο με τα περισσότερα έτη ασφάλισης και με τις δικές του προϋποθέσεις) υπολογίζεται ότι οι νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση θα είναι πιο ανταποδοτικές σε σχέση με τις εισφορές και δικαιότερες, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τα Ταμεία.
Ειδικό θέμα για το Δημόσιο και την ΑΔΕΔΥ αποτελεί ωστόσο το γεγονός ότι στις συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης δεν περιλαμβάνονται βασικά επιδόματα, με αποτέλεσμα οι καταβαλλόμενες συντάξεις στους διαδοχικά ασφαλισμένους να είναι χαμηλότερες έως και κατά 30% σε σχέση με όσες καταβάλλονται σε όσους ήταν ασφαλισμένοι σε ένα μόνο Ταμείο κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Σημειώνεται ότι η έκδοση της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση καθυστερεί σημαντικά και φθάνει και τα 2 έτη. Στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή της ασφάλισης σε 2 και 3 Ταμεία, υπάγεται σήμερα το 40% των μισθωτών, δηλαδή περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι.
Νέος τρόπος υπολογισμού
Ωστόσο η μεγάλη τομή στο νέο Ασφαλιστικό θα είναι η καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2018, μέτρο που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων κατά 20%. Για το θέμα αυτό γίνονται συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας. Σε πρώτη φάση θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Εκτός από τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας. Οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων θα είναι 0,9% (για λίγα χρόνια) έως 1,6% και θα κλιμακώνονται ανά πενταετία σε συνάρτηση με τις αποδοχές του ασφαλισμένου. Παράλληλα εξετάζεται η σταδιακή εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού, ώστε να μην προκύψουν μεγάλες απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2018 έχοντας διανύσει τον περισσότερο χρόνο ασφάλισής τους με το ισχύον καθεστώς.
Το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Απριλίου- αρχές Μαΐου.

fimotro.

Read more...

ΜΑΧΗ ΔΕΗ-ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Αρχίζει για τα καλά η μάχη για την αναδιανομή της πίτας στην ελληνική αγορά ενέργειας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής με νέες ιδιωτικές μονάδες όσο και σε επίπεδο εμπορίου στη λιανική, με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να επιδιώκουν την επέκτασή τους και στα νησιά. Δύο μήνες μετά την είσοδό της στην αγορά λιανικής...
με εκπτώσεις 10%- 20% στα τιμολόγιά της, τώρα η αυστριακή εταιρεία Verbund-Εnerga όπως και άλλοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ (Εlpedison, κ.ά.) φιλοδοξούν με ανάλογη επιθετική τιμολογιακή πολιτική να αποκτήσουν παρουσία και στα νησιά.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη στις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Κως στα Δωδεκάνησα και φυσικά η Κρήτη- μία συνολική αγορά με ετήσιο τζίρο περίπου 700 εκατ. ευρώ, την οποία σήμερα «καρπώνεται» μόνο η ΔΕΗ. Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τις πολυτελείς κατοικίες και τις βίλες, όπου επειδή έχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις και η ΔΕΗ τους πουλάει ακριβά το ρεύμα υπάρχουν περιθώρια για έναν ιδιώτη να την ανταγωνιστεί.
Δοκιμαστική λειτουργία
Εξελίξεις έχουμε και σε επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνει μέσα στην εβδομάδα η τρίτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτρισμού της χώρας. Πρόκειται για τη μονάδα Ηρων ΙΙ, ισχύος 435 ΜW, στο ενεργειακό κέντρο της ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία, η οποία ελέγχεται από μεικτή εταιρεία στην οποία συμμετέχουν με ίσα ποσοστά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η γαλλική Gaz de France Suez. Εκτιμάται ότι η μονάδα θα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Τη συγκεκριμένη μονάδα θα ακολουθήσει προς τα τέλη του καλοκαιριού η μονάδα της Εlpedison στη Θίσβη Βοιωτίας και προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2011 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη μονάδα του ομίλου Μυτιληναίου, στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου ήδη λειτουργεί ένας δικός του σταθμός, 390 μεγαβάτ. Με λίγα λόγια στις αρχές του 2011 το εγκατεστημένο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα αυξηθεί κατά περίπου 1.300 μεγαβάτ, προερχόμενο όλο από ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με χρήση φυσικού αερίου. Ετσι, θα πάψει πλέον κάθε καλοκαίρι να πλανάται ο εφιάλτης των μπλακάουτ πάνω από τη χώρα, αφού αποκτούμε πλέον ικανοποιητικές εφεδρείες που μπορούν να καλύψουν ζήτηση άνω των 12.000 μεγαβάτ.
Εμπόδια για τα νησιά
Αναφορικά με τους ιδιώτες στα νησιά εκκρεμεί η κατάρτιση από τη ΔΕΗ του κώδικα λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς, εναρμονιζόμενη πλήρως με το κοινοτικό δίκαιο, κάτι το οποίο καθυστερεί να κάνει. Είναι οξύμωρο, λένε οι ανταγωνιστές της, από τη μία η ΔΕΗ να ασκεί το δικαίωμά της για ανάκτηση του κόστους που αφορά την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (των γνωστών ως ΥΚΩ) στα νησιά και από την άλλη να μην έχει ακόμη προβεί στην κατάρτιση του Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, που θα επιτρέψει την είσοδό τους σε αυτή την αγορά. Αν και σε επιστολή του τον περασμένο Φεβρουάριο προς την αυστριακή Verbund ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός επισήμαινε πως η ΔΕΗ ετοιμάζεται να καταθέσει το εν λόγω κείμενο στη ΡΑΕ, αυτό ακόμη δεν έχει γίνει.

fimotro

Read more...

"ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ" ΣΤΗΝ ΑΜΟΛΥΒΔΗ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τον φάκελο της αγοράς πετρελαιοειδών ανοίγει και πάλι η κυβέρνηση. Μετά την κοινή διαπίστωση ότι στην αγορά των καυσίμων δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και την εκτόξευση των τιμών της αμόλυβδης, παρά την επιβολή πλαφόν σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια σημαντική...
πρόκληση: να πάρει τις αποφάσεις εκείνες για τις οποίες όλοι συζητούν αλλά κανένας δεν τολμά να εφαρμόσει.
Την ίδια ώρα, σύγχυση υπάρχει σχετικά με τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο της αγοράς, καθώς τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομίας έχουν το καθένα μέρος του ελέγχου της αγοράς καυσίμων.
Στον διάλογο μεταξύ των φορέων της αγοράς και της κυβέρνησης, που αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες, μετά και τη δέσμευση του υφυπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, τη βάση θα αποτελέσουν τα πορίσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά πετρελαιοειδών αλλά και οι αποφάσεις που είχε λάβει η Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2008 επιβάλλοντας μια σειρά από μέτρα και προτείνοντας μια σειρά άλλων, εκ των οποίων όμως λίγα υιοθετήθηκαν στην πράξη.
Γιατί δεν απέδωσε το πλαφόν
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, με την τιμή της αμόλυβδης να ξεπερνά το 1,6 ευρώ σε αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και οι στρεβλώσεις που ανέδειξε η επιβολή του πλαφόν σε ορισμένους νομούς, δείχνουν την αναγκαιότητα για την άμεση λήψη αποφάσεων. «Η επιβολή του πλαφόν δεν απέδωσε γιατί η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στηρίχθηκε σε λανθασμένα στοιχεία της αγοράς πετρελαιοειδών, και όχι στις στρεβλώσεις που προκαλούν την ανισορροπία των τιμών, και γιατί η επιβολή του δεν έγινε σε όλα τα στάδια διακίνησης και διαμόρφωσης των τιμών», λέει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Δημήτρης Μακρυβέλιος.
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργεί στην αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας η σύγχυση των αρμοδιοτήτων για τον έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία αφήνει περιθώρια σε επιτήδειους να κερδοσκοπούν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, αν και το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών γνωστοποιούν τις τιμές χονδρικής στο υπουργείο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΑΝ), στο οποίο ανήκει ο τομέας του Εμπορίου και λογικά ο έλεγχος των τιμών, δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών χονδρικής (εταιρείες εμπορίας) αλλά, αντίθετα, έχει πρόσβαση στις τιμές διύλισης και απλώς συνεπικουρεί στον έλεγχο τιμών που κάνει το υπουργείο Ενέργειας. Τι λένε οι πρατηριούχοι
Την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ζήτησε από τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Μανιάτη να καλέσει τη ΡΑΕ, ώστε να εξετάσει την εξέλιξη των τιμών σε όλα τα στάδια της διακίνησης των καυσίμων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο λειτουργεί ορθά η αγορά. «Οι μεγάλες αποκλίσεις που φτάνουν πολλές φορές και τα 35 λεπτά το λίτρο είναι αδικαιολόγητες και απαράδεκτες. Είναι βασικό στοιχείο της κακής λειτουργίας του ανταγωνισμού, και οφείλονται στην αδιαφανή εμπορική πολιτική των εταιρειών χονδρικής», λένε οι πρατηριούχοι, οι οποίοι ζητούν ο έλεγχος αλλά και η επιβολή πλαφόν να αφορά όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η αγορά των καυσίμων λειτουργεί στρεβλά, και μάλιστα σε όλα τα στάδια, από τη διύλιση έως και την αντλία του πρατηρίου. Την εικόνα αυτή είχαν δώσει τα πορίσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία μάλιστα είχε επιβάλει και μέτρα. Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο του 2008 η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έπειτα από ειδική έρευνα που είχε κάνει στην αγορά των υγρών καυσίμων, πρότεινε στην τότε κυβέρνηση μια σειρά παρεμβάσεων στην αγορά καυσίμων. Συγκεκριμένα, επέβαλε 9 μέτρα, από τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση με υπουργική απόφαση έθεσε σε εφαρμογή τα 5, ενώ είχε καταθέσει και 15 προτάσεις, από τις οποίες καμία δεν υιοθετήθηκε.
Ο ανταγωνισμός δεν φτάνει στις τιμές
Σήμερα ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί - με άμεσες επιπτώσεις στις τιμές- και οι λόγοι είναι πολλοί, λένε οι πρατηριούχοι, οι οποίοι βρίσκονται πάντα στο στόχαστρο των καταναλωτών ως τελικοί διακινητές των καυσίμων. Οι ανύπαρκτες εισαγωγές καυσίμων, το αδιαφανές καθεστώς τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας, η αδιαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών, οι συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τους αποκλειστικούς προμηθευτές και ο μεγάλος αριθμός πρατηρίων είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Τους είχε επισημάνει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού προς την προηγούμενη κυβέρνηση ζητώντας, μεταξύ άλλων, να υποχρεώσει τις εγχώριες εταιρείες διύλισης σε αναλυτικό επιμερισμό των στοιχείων κόστους που περιλαμβάνονται στην προσαύξηση (premium) που χρεώνουν τις εταιρείες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές, τόσο στην εγχώρια αγορά (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης) όσο και στη διεθνή (αεροπορικά, ναυτιλιακά καύσιμα), και να γνωστοποιούν τα στοιχεία αυτά στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το μέτρο αυτό δεν εφαρμόστηκε.

fimotro.

Read more...