Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

45 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ

Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μ΄ ένα «γεμάτο όπλο στο τραπέζι», κατά την προσφιλή έκφραση της κυβέρνησης, βρίσκεται από χθες η Ελλάδα, καθώς η ευρωζώνη ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένη να τη στηρίξει μ΄ ένα δάνειο 30 δισ. ευρώ, το οποίο- μαζί με τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- μπορεί να φτάσει τα 45 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Επειτα από...
μια τετράωρη τηλεδιάσκεψη, χθες το μεσημέρι, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα γύρω από τον μηχανισμό στήριξης που τροφοδοτούσε την κερδοσκοπία εις βάρος της Ελλάδας τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Η απόφασή τους αφορά τους όρους με τους οποίους θα δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα και ήταν ομόφωνη, παρ΄ ότι προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις και επιφυλάξεις, κυρίως εκ μέρους της Γερμανίας, οι οποίες όμως στο τέλος κάμφθηκαν στο όνομα του κοινού συμφέροντος.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη, το δάνειο θα είναι τριετούς διάρκειας και εφόσον επιλεγεί σταθερό επιτόκιο αυτό θα είναι περίπου 5%. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε σε δηλώσεις του αργότερα ότι αν επιλεγεί κυμαινόμενο επιτόκιο αυτό θα είναι κάτω από 4%. Το μέρος του δανείου που θα χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δοθεί με ευνοϊκότερους όρους, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, για δάνειο περίπου 10 δισ. ευρώ το επιτόκιο θα είναι 2,8%, ενώ για δάνειο 15 δισ. ευρώ θα είναι περίπου 3%.
Οι όροι αυτοί μεταφράζονται σ΄ ένα όφελος της τάξης τουλάχιστον των 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο για την Ελλάδα, αφού το επιτόκιο στα τριετή ομόλογα αυτή τη στιγμή είναι περίπου 7%, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, η χώρα θα μπορέσει να δανειστεί 45 δισ. ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο, μειώνοντας το κόστος των τόκων κατά 3,6 δισ. ευρώ στην τριετία. Με αυτό τον τρόπο ανακουφίζει τον προϋπολογισμό της και μπορεί ταχύτερα να μειώσει το έλλειμμά της.
Μεγάλο το ποσό
Το στοιχείο που εντυπωσίασε πάντως είναι το ύψος του δανείου, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες. Μάλιστα, κατέστη σαφές ότι εκτός από τα 40- 45 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα για φέτος, στο συρτάρι θα υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τόσα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ετσι ο συνολικός δανεισμός, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να φτάσει τα 80 δισ. ευρώ για την τριετία.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας για φέτος είναι 53 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη καλυφθεί τα 23 δισ. ευρώ. Επομένως, υπολείπονται 30 δισ. ευρώ, τα οποία υπερκαλύπτονται από τον μηχανισμό. Τα 11,6 δισ. ευρώ πρέπει να βρεθούν μέσα στον Μάιο.
Η κυβέρνηση θα δοκιμάσει τις επόμενες ημέρες τις αντιδράσεις της αγοράς και ανάλογα θα αποφασίσει αν θα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού ή όχι. «Είμαστε έτοιμοι, αν χρειασθεί. Το σήμα θα μας το δώσει η ελληνική κυβέρνηση», είπε χθες ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. «Στόχος είναι και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές», είπε ο έλληνας υπουργός.
Αύριο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες τεχνική επιτροπή για την οριστικοποίηση του μηχανισμού, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας.
Νέα μέτρα
Ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν εξάλλου ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητηθούν άλλα μέτρα για περικοπές δαπανών φέτος. «Τα μέτρα για το 2010 είναι αρκετά», είπε. Το ίδιο εξάλλου υποστηρίζει, σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον, και το ΔΝΤ.
Από εκεί και πέρα όμως ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δουλέψει σε συνεργασία με το ΔΝΤ για κοινούς όρους σε ό,τι αφορά τα επόμενα έτη 2011 και 2012, και για τα διαρθρωτικά μέτρα.
Ως προς τα τελευταία, έμφαση αναμένεται να δοθεί στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, στην αναμόρφωση του συστήματος υγείας, ώστε να περιοριστούν οι σπατάλες, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ολα αυτά τα μέτρα θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την υποβολή εκ μέρους της Ελλάδας της έκθεσης της 15ης Μαΐου, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το 2011 δεν προβλέπεται να συζητηθούν πριν από το φθινόπωρο, σύμφωνα με πηγές του ΔΝΤ.
Παρασκήνιο
Της απόφασης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών και των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ είπε: «Δεν θυμάμαι πόσες φορές μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Παπανδρέου». Αναφέρθηκε όμως και σε συνομιλίες του με την κ. Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί και άλλους ηγέτες. Επαφές είχε εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως είπε ο κ. Ρεν. Το ΔΝΤ έχει κι αυτό από την πλευρά του προετοιμασθεί από τις προηγούμενες ημέρες και μόλις η Ελλάδα ζητήσει βοήθειααν ζητήσει- θα στείλει ομάδες στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμφωνήσουν για τον δανεισμό. Μάλιστα, θεωρείται πιθανό να γίνει πρώτα η εκταμίευση από το ΔΝΤ και ύστερα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Κι αυτό γιατί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται πρώτα την έγκριση των Κοινοβουλίων τους προτού εκταμιεύσουν τα ποσά που τους αντιστοιχούν, στο πλαίσιο του μηχανισμού. Μεταξύ άλλων, από τα Κοινοβούλια των χωρών τους πρέπει να περάσουν την έγκριση του δανείου η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ δεν απαιτείται έγκριση για την Ιταλία. Σημειώνεται πως τα δάνεια θα είναι διμερή, αλλά θα συντονίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το τεστ της Τρίτης
Η κυβέρνηση προγραμματίζει για αύριο δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας 1,2 δισ. ευρώ, αλλά κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν ότι αυτή θα είναι ενδεικτική για την πορεία των επιτοκίων και για το αν θα χρειασθεί τελικά να καταφύγει στον μηχανισμό ή όχι. Μάλιστα, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν αναμένεται έντονη, αλλά σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Η σημερινή συμφωνία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Ζ. Μ. Μπαρόζο, δείχνει πως η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να συμβαδίζουν και ότι η Ευρώπη εννοεί να κάνει αυτό που χρειάζεται για να εξασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: