Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Άπαντες, πλην Γερμανών, ευχαριστημένοι...

FΤ: “Καμιά δικαιολογία πια για την Ελλάδα”


Ικανοποιημένοι εμφανίζονται όλοι, αναλυτές, αγορές και διαχειριστές κεφαλαίων, από την τελική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, έτσι όπως οριστικοποιήθηκε από τις μαραθώνιες διεργασίες στο πλαίσιο του Eurogroup, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στην διαμόρφωση των spreads των ελληνικών ομολόγων (υποχωρούν κατά δεκάδες μονάδες από το πρωί), όσο και στις δηλώσεις μεγάλων οίκων του εξωτερικού και των περισσότερων διεθνών ΜΜΕ.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που μόνο άνετα δεν αισθάνονται με το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Γερμανούς!

Οι οποίοι βάλλουν ομαδόν κατά της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την για υπαναχώρηση στις πιέσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων, για απευθείας χορήγηση κεφαλαίων των Γερμανών φορολογούμενων στην «άτακτη» Ελλάδα και απειλώντας την – εμμέσως πλην σαφώς – με κατακρήμνιση των ποσοστών της στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Μαϊου!

Ενδεικτική είναι η οργίλη δήλωση του κυρίου Frank Schaeffler, εκπροσώπου του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατικών και μέλους της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, ο οποίος ευθέως μίλησε για «κοροϊδία» των Γερμανών πολιτών από την κυρία Μέρκελ.

Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όμως επιχαίρουν για την εξέλιξη αυτή. Κι άλλοι που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται οι αναλυτές των Financial Times!

Η εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Καμία δικαιολογία πια για την Ελλάδα», τονίζουν ότι ο «δημοσιονομικός εφιάλτης της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει» και αναγνωρίζουν πως το πακέτο βοηθείας που ενεκρίθη για τη χώρα μας είναι μια «βαθιά ανάσα» προς την Ελλάδα, κάτι που θα της δώσει χρόνο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να «πείσει» τις αγορές πως μπορεί να τα καταφέρει, όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας δεν έχει απομακρυνθεί ακόμη.

Από την πλευρά του ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "Αποφύγαμε αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με την Lehman", καθώς χωρίς τη συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει εξάπλωση σε άλλες χώρες και θεσμούς.

"Το ευρώ στηρίζεται στην αρχή ότι όποιος κάνει λάθος πληρώνει τις συνέπειες και πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Βοηθήσαμε την Ελλάδα να το κάνει και αυτό δίνει μια εγγύηση ασφάλειας για το νόμισμα", πρόσθεσε.

Την ανάγκη για άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων προκειμένου να έχει αντίκρυσμα η «ευκαιρία» που δίνεται τώρα στην Ελλάδα τονίζει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του επικεφαλής στρατηγικής ομολόγων της Credit Agricole που χαρακτηρίζει τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη διαδικασία χορήγησης δανείων στη χώρα μας ως «αυτό ακριβώς που επιζητούσαν οι αγορές».

Εκείνοι πάντως που φαίνονται ασυγκίνητοι από τις εξελίξεις είναι οι «ειδήμονες» του οίκου αξιολόγησης Fitch που προχωρούν στον ... σχεδιασμό τους και σήμερα ανακοίνωσαν την υποβάθμιση συνολικά πέντε ελληνικών τραπεζών.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θεωρεί ότι ο αποπληθωρισμός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η χώρα μας τις μακροοικονομικές αδυναμίες της.

"Η μόνη αποτελεσματική λύση που έχει μείνει στην Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός. Ακριβώς αυτό έχει επίσης προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", αναφέρει ο Strauss-Kahn σε συνέντευξη του στο αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό Profil.

"Θα είναι οδυνηρό. Θα σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει πίσω από το δρόμο που πήρε τα τελευταία χρόνια", δήλωσε.

"Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους Έλληνες από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας", πρόσθεσε ο Strauss-Kahn.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: