Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την ΑΤΕ

Με τη συμμετοχή του υπουργού

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπ.Οικονομικών
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπ.Οικονομικών (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας, αποτελούν το αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών που έγινε το βράδυ της Παρασκευής.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος, και η διοίκηση της ΑΤΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανέλαβε δράση η Κάτια...


Βενιζέλος, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...
Η κυρία Κάτια Μακρή έβγαλε σήμερα από την εκπομπή της, το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Με συνοπτικές διαδικασίες και διεργασίες-στο μυαλό της.
Ένα μήνυμα ακροατή της, έλεγε πως ο Βενιζέλος είναι άλογο-ζώο, που διάλεξε κι αυτός! -που τρέχει μόνο του.
Α, όλα κι όλα, είπε η, κατά Τράγκα, πρασινοσκουφίτσα. "Δεν...

τρέχει μόνος του, ο κύριος Βενιζέλος. Σας διαβεβαιώ γι' αυτό. Θα είναι ο νικητής, αλλά δεν τρέχει μόνος του" .
Χαρά που θα 'καναν οι "ηττημένοι" ...



Read more...

Περί το 9% του ΑΕΠ εκτιμά το φετινό έλλειμμα το υπουργείο Οικονομικών

Βενιζέλος στο Υπουργικό

Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Λ.Παπαδήμο
Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Λ.Παπαδήμο (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Κοντά στο 9% του ΑΕΠ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών πως θα διαμορφωθεί το φετινό έλλειμμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα.

Αναφερθείς δε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα φθάσει στο επιθυμητό 100%, αλλά αν αυτό δεν συμβεί «θα πρέπει να καλύψουμε την τρύπα που θα δημιουργηθεί».

Η επιτυχία του PSI θα εξαρτηθεί από την καλή προετοιμασία του, αλλά και από την επιτυχία της νέας κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, παρενέβη πρωθυπουργός ο Λ.Παπαδήμος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ρώτησε σε ποιο ύψος θα κλείσει φέτος το έλλειμμα και τι θα συμβεί αν η συμμετοχή στο PSI δεν φτάσει στο 100%.

Απαντώντας ο Ευ.Βενιζέλος εκτίμησε πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει φέτος στην περιοχή του 9% επί του ΑΕΠ (8,9%).

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI είπε ότι αν η συμμετοχή δεν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα του 100% τότε πιθανόν να υπάρξει «χρηματοπιστωτική τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, παρενέβη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λέγοντας ότι η επιτυχία του PSI θα εξαρτηθεί από τη προετοιμασία του προγράμματος και τις δράσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το κλίμα που θα δημιουργηθεί στις αγορές για την Ελλάδα από το έργο της νέας κυβέρνησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε στην εισήγησή του στο Υπουργικό πως ανάμεσα στις επείγουσες προτεραιότητες είναι η η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 -ει δυνατόν «μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή»- και η προώθηση νομοθετήματος για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως «πρέπει να κάνουμε όλα όσα προαπαιτούνται για την έκτη δόση, γιατί δεν έχουμε μόνο πολιτικά προαπαιτούμενα, έχουμε και διαχειριστικά προαπαιτούμενα, prior actions δηλαδή για την έκτη δόση, ώστε να μπορέσει το Eurogroup έστω με τηλεφωνική διάσκεψη στις 17 Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση».

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο κ. Παπαδήμος είχε ημίωρη συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε πολεμικό τόνο το μήνυμα Σαμαρά...


Είναι δυνατόν να λέει, την ημέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, ότι "πέτυχε να ρίξει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; " , αναρωτήθηκε ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, υπογραμμίζοντας πως, ο...

"πολεμικός τόνος δε βοηθά" .
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε επίσης πως αποτελεί αντίφαση, από τη μια να λέει ο Σαμαράς ότι έχει στη νέα κυβέρνηση έναν αριθμό υπουργών και από την άλλη, ότι δε συγκυβερνά...



Read more...

Νίκος Κοτζιάς: Δεν έχουμε έναν καινούργιο πρωθυπουργό, έχουμε ένα νέο Βοναπάρτη...


Νίκος Κοτζιάς,
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
μέλος προσωρινής συντονιστικής επιτροπής «Ενωτικής Κίνησης»
Για την επιλογή Παπαδήμου για την πρωθυπουργία
«Δεν έχουμε έναν καινούργιο πρωθυπουργό, έχουμε ένα νέο Βοναπάρτη: Τι ήταν ο Βοναπαρτισμός στην Ιστορία, ήταν ότι οι λαϊκές μάζες των αγροτών στη Γαλλία που ψηφίζανε έναν τύπο, τον ανιψιό του Βοναπάρτη, που πιστεύανε ότι θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους κι εκείνος εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των καπιταλιστών που τους φάγανε τη γη. Είναι δηλαδή ο πολιτικός που απεξαρτάται από τους ψηφοφόρους και τους εκλογείς κι όσα έχουν συμφωνήσει και δεσμευτεί».
«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μας λέει πότε και με ποιο περιεχόμενο θα κάνουμε δημοψηφίσματα, τώρα μας λέει πότε κι αν μπορούμε να κάνουμε εκλογές και μας προσδιορίζει ποιος πολιτικός θα αναλάβει την κάθαρση της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε πως οι δήθεν τεχνοκράτης, ο σημερινός καινούργιος πρωθυπουργός, είναι μπλεγμένος από τα προβλήματα της στατιστικής, με την οποία τιμωρείται η Ελλάδα σήμερα, μέχρι τα προβλήματα του Χρηματιστηρίου».
«Εδώ έχουμε ένα εκπληκτικό φαινόμενο: στο όνομα του κουρέματος του χρέους, έχει ήδη κουρευτεί η δημοκρατία και το Σύνταγμα. Διότι αυτές οι διαδικασίες που ακολουθούνται, έχουν πολλά αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά, πάρα πολλά αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά κι ακολουθούνται με ένα μοναδικό στόχο: να μη μιλήσει ο λαός».
«Ορισμένοι καθοδηγούν τα πολιτικά κέντρα στις επιλογές και τις δράσεις τους. Κι έχω μεγάλη ανησυχία ότι στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση τραπεζιτών, οι οποίοι όπως γνωρίζετε δε θέλουν να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους για να σώσουν τις τράπεζές τους και θέλουν να αποκτήσουν προνομιούχες μετοχές, ώστε παρόλο που το ελληνικό κράτος θα βάλει πολλαπλάσια χρήματα στις τράπεζες, να συνεχίσουν να τις διοικούν εκείνοι».
«Ο καυγάς ανάμεσα στα άλλα και η πτώση Παπανδρέου οφείλονται και σε αυτή την εμπλοκή των τραπεζών».
Για την «Ενωτική Κίνηση» που ίδρυσε μαζί με στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ
«Είναι μια κίνηση που κινείται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και της Αριστεράς, είναι μια δημοκρατική, παραταξιακή κίνηση που θέλει να συμβάλει στην ενότητα του χώρου».
«Είναι μια κίνηση πατριωτική, μια κίνηση δημοκρατική, μια κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης και διασφάλισης της ανάπτυξης της χώρας, με δυο χαρακτηριστικά: ενωτική προδιάθεση στο χώρο που θέλει να απευθυνθεί και μια διαμορφωμένη πολιτική συμμαχιών απέναντι στις άλλες δυνάμεις τις προοδευτικές, τις αριστερές, τις δημοκρατικές, τις οικολογικές που αντιτάσσονται στο μνημόνιο».
Ηχητικό υπάρχει στο www.stokokkino.gr

Read more...

Reuters: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η τρόικα στην Αθήνα









Reuters: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η τρόικα στην Αθήνα

Στην Αθήνα επανέρχονται, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα στελέχη της τρόικας, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι συζητήσεις θα αφορούν στην πιστοποίηση ότι έχουν γίνει όλα όσα έχουν ζητηθεί από τους δανειστές, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση, αλλά και να αρχίσει η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Με βάση, εξάλλου, πληροφορίες από το ΔΝΤ, υφίσταται η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την καταβολή της 6ης δόσης, αν και εκφράζονται φόβοι ότι σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις- λόγω της πολιτικής κρίσης-, που δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των στόχων।

http://newpost.gr

Read more...

Παπαδήμος :"Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό"

"Καλορίζικος" ευχήθηκε ο Παπανδρέου στο διάδοχό του


http://img.protothema.gr/4F6957846F4667E05C9498A70FAC3AE0.jpg
Παραδίδοντας επισήμως την πρωθυπουργία στον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ευχήθηκε "καλορίζικος" στο διάδοχό του.

"Κύριε Παπαδήμο, αναλαμβάνετε σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για τη χώρα", είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε : "Είμαστε πιστεύω, όλοι ενωμένοι, ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού, το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού, στην προσπάθεια αυτή, να πετύχει αυτή η Κυβέρνηση.

Είναι για το καλό των επόμενων γενεών αλλά και για να ελαφρύνουμε το μεγάλο βάρος που έχει σήμερα ο Ελληνικός λαός και να συνεχίσουμε τις πολύ μεγάλες αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την ευρύτερη δυνατή συνεργασία". Μάλιστα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης συνεργασίας δεσμεύθηκε ότι "θα υπάρχει όλη η στήριξη και όλη η βοήθεια από τη δική μου πλευρά".

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια ο κ. Παπανδρέου "έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για την σταθεροποίηση της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και θέλουμε όλοι να τον ευχαριστήσουμε για το έργο του. Τον ευχαριστώ προσωπικά για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και η νέα Κυβέρνηση συνεργασίας, θα κάνει το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Πιστεύω ότι, με τη συνεργασία όλων η νέα Κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους της".

Αμέσως μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου μετακινήθηκε προς τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους. Μόλις μία μέρα μετά την παραίτησή του από την θέση του πρωθυπουργού και μόλις μία μέρα πριν την επίσημη λήξη της τετραετούς θητείας του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν αποχωρεί από ηγέτης του κόμματος με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

Λίγες ώρες μετά την τυπική έναρξη μιας ιδιότυπης "προεκλογικής" περιόδου, όπου ήδη έχει ανοίξει το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, δεκάδες μέλη του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μέλη της νεολαίας, εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους και απλοί φίλοι του κόμματος κατά την επίσημη επιστροφή του προέδρου του Ιπποκράτους στο νούμερο 22 της Ιπποκράτους επεφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή στον κ. Παπανδρέου.

Στην είσοδο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ τον υποδέχθηκαν ο γραμματέας του κόμματος κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος και διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μέλη του εθνικού συμβουλίου μεταξύ των οποίων ο Κώστας Ασκούνης και η Εφη Χαλάτση και δεκάδες φίλοι του κόμματος που έδειχναν ενθουσιασμένοι, αγκάλιαζαν και έσφιγγαν το χέρι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο νούμερο 22 της Ιπποκράτους, ο κ. Παπανδρέου μετέβη στο γραφείο του στον 6ο όροφο όπου και συναντήθηκε με το γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Λουίς Αγιάλα.
Με την εμφάνισή του στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο τέως πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα σε όσους μπορεί να σκέφτονται ότι πρέπει να παραιτηθεί και από πρόεδρος του πανελληνίου σοσιαλιστικού κινήματος.
Read more...

Οι 83 Έλληνες πρωθυπουργοί από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους...



Στα 165 χρόνια των ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων, από το 1844 έως το 2009, ογδόντα τρεις άνδρες έγιναν πρωθυπουργοί αυτού του τόπου.

Οι 30 είχαν την τιμή να εκλεγούν με την ψήφο του λαού.

Οι 5 ήταν δικτάτορες ή εκπρόσωποι δικτατόρων.

Οι υπόλοιποι...

διορίστηκαν από τους βασιλιάδες ή προέδρους δημοκρατίας ή ανέλαβαν προσωρινά, είτε ως υπηρεσιακοί είτε με την υπόδειξη κάποιας εθνοσυνέλευσης.

Τα 8 χρόνια, 1 μήνας και 17 ημέρες της συνεχούς πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη (από 18 Ιανουαρίου 1996 ως 7 Μαρτίου 2004) αποτελούν αξεπέραστο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο Κώστας Σημίτης κατέρριψε το ρεκόρ του προκατόχου του, Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε συμπληρώσει συνεχή παραμονή στην πρωθυπουργία 7 χρόνια και 8 μήνες ακριβώς.

Ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συμπλήρωσε ως πρωθυπουργός 7 χρόνια, 4 μήνες (από τις 19 Φεβρουαρίου 1956 ως τις 17/6/1963, που παραιτήθηκε).

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατέχει το μεγαλύτερο και αξεπέραστο ρεκόρ: κέρδισε την ψήφο του λαού σε 6 εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1910 ως το 1933.

Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με 5 εκλογικές νίκες.

Δύο αρχηγοί κόμματος γνώρισαν τον εκπληκτικό θρίαμβο και κατέκτησαν πάνω από το 80% των εδρών της Βουλής.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1892 έβγαλε 180 από τους συνολικά 207 βουλευτές: ποσοστό 86,95%!

Και ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1910 πήρε τις 307 από τις 362 έδρες του Κοινοβουλίου: ποσοστό 84,80%!

Στον αλφαβητικό κατάλογο που ακολουθεί, αναφέρονται όλοι, καθώς και οι χρονιές της πρωθυπουργίας τους (όπου μία χρονιά αναφέρεται περισσότερες από μία φορά, σημαίνει ότι ο πολιτικός αυτός έλαβε ισάριθμες εντολές μέσα στον ίδιο χρόνο).

Γ. Αθανασιάδης - Νόβας: 1965
Α. Ανδρουτσόπουλος: 1973-74 εκπρόσωπος δικτάτορα Δημήτριου Ιωαννίδη
Κ. Ζ. Βάλβης: 1863, 1864, 1886
Ε. Βενιζέλος: 1910, 1910, 1912-15, 1915, 1917-20, 1924, 1928-32, 1932, 1933
Σ. Βενιζέλος: 1944, 1950, 1950-51 επικεφαλής συνασπισμού
Δ. Βούλγαρης: 1855-57, 1862-63, 1863-64, 1865, 1866, 1868-69, 1872, 1874-75
Π. Βούλγαρης: 1945
Κ. Γεωργακόπουλος: 1958
Σ. Γονατάς: 1922-24 (με επανάσταση)
Δ. Γούναρης: 1915, 1922
Δαμασκηνός αρχιεπίσκοπος: 1944 (και αντιβασιλιάς 1945-1946)
Ε. Δεληγιώργης: 1865, 1865, 1870, 1872-74, 1873, 1876, 1877
Θ. Δηλιγιάννης: 1885-86, 1890-92, 1895-97, 1902-03, 1904-05
Ν. Δηλιγιάννης: 1895
Κ. Δεμερτζής: 1935-36
Α. Διομήδης: 1949-50
Κ. Δόβας: 1961
Σ. Δραγούμης: 1910
Α. Ζαϊμης: 1897-99, 1901-02, 1915, 1916, 1917, 1926-28
Θ. Ζαϊμης: 1869-70, 1871-72
Ξ. Ζολώτας: 1989-90
Γ. Θεοτόκης: 1899-01, 1902, 1903, 1903-04, 1905, 1906-1909
Ι. Θεοτόκης: 1950
Ν. Καλογερόπουλος: 1916, 1921
Κ. Κανάρης: 1848-49, 1854, 1864, 1864-65, 1877
Π. Κανελλόπουλος: 1945, 1967
Κ. Καραμανλής: 1955, 1956-58, 1958-61, 1961-63, 1974-77, 1977-80
Κ. Καραμανλής, νεότερος: 2004-2009
Γ. Καφαντάρης: 1924
Δ. Κιουσόπουλος: 1952
Κ. Κόλλιας: 1967 εκπρόσωπος δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου και ανακτόρων
Ι. Κολοκοτρώνης: 1862
Γ. Κονδύλης: 1926 με ανατροπή του δικτάτορα Θ. Πάγκαλου, 1935
Α. Κορυζής: 1941
Α. Κουμουνδούρος: 1865, 1865, 1866-68, 1870-71, 1875-76, 1876-77, 1877, 1878, 1878-80, 1879, 1880-82
Γ. Κουντουριώτης: 1848
Α. Κριεζής: 1849-54
Σ. Κροκιδάς: 1922
Δ. Κυριακός: 1863
Ι. Κωλέττης: 1844-47
Κ. Κωνσταντόπουλος: 1892
Σ. Λάμπρος: 1916-17
Δ. Μάξιμος: 1947
Α. Μαυροκορδάτος: 1854-55
Κ. Μαυρομιχάλης: 1909-10
Σ. Μαυρομιχάλης: 1963
Ι. Μεταξάς: 1936-41
Κ. Μητσοτάκης: 1990-93
Α. Μιαούλης: 1857-62, 1859, 1861
Α. Μιχαλακόπουλος: 1924 -25
Α. Μωραϊτίνης: 1863, 1867-68
Α. Οθωναίος: 1933
Θ. Πάγκαλος: 1925-26 (δικτάτορας)
Α. Παπάγος: 1952-55
Λ. Παπαδήμος 2011- (διορισμένος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας)
Γ. Παπαδόπουλος: 1967-73 (δικτάτορας)
Α. Παπαναστασίου: 1924 1932
Α. Παπανδρέου: 1981-85, 1985-89, 1993-96
Γ. Παπανδρέου: 1944-45, 1963, 1964-65
Γ. Παπανδρέου ο νεότερος 2009-2011
Ι. Παρασκευόπουλος: 1963-64, 1966-67
Π. Πιπινέλης: 1963
Ν. Πλαστήρας: 1945, 1950, 1951-52 επικεφαλής συνασπισμού
Π. Πουλίτσας: 1946
Π. Πρωτοπαπαδάκης: 1922
Γ. Ράλλης: 1980-81 ως διάδοχος Κ. Καραμανλή
Δ. Ράλλης: 1897, 1903 (εναλλάξ με Κ. Μαυρομιχάλη) 1905, 1909, 1920-21
Β. Ρούφος: 1863 1865-66
Κ. Σημίτης: 1996 ως διάδοχος Α. Παπανδρέου, 1996-2000, 2000-2004
Σ. Σκουλούδης: 1915-1916
Θ. Σοφούλης: 1924, 1945-46, 1947-49
Στ. Στεφανόπουλος: 1965-66
Ν. Στράτος: 1922
Σ. Σωτηρόπουλος: 1893
Κ. Τζαβέλας: 1847-48
Τζ. Τζαννετάκης: ως πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης του 1989
Ν. Τριανταφυλλάκος: 1922
Χ. Τρικούπης: 1875, 1878, 1880, 1881, 1882-85 1886 1887-90 1892-93 1893-95
Κ. Τσαλδάρης: 1946-47, 1947
Π. Τσαλδάρης: 1932-33, 1933-35
Η. Τσιριμώκος: 1965
Ε. Τσουδερός: 1941-1944 με την εξόριστη κυβέρνηση
Α. Χαραλάμπης: 1922

laconicorama.blogspot.com



Read more...

Αποθεωτική η υποδοχή του Παπανδρέου στην Ιπποκράτους...



Το κόμμα υποδέχθηκε θερμά τον Παπανδρέου.
Μόλις έφθασε στην Ιπποκράτους όπου ήταν πλήθος συγκεντρωμένο των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, έγινε δεκτός με... εναγκαλισμούς και με ιδιαίτερα θερμές εκδηλώσεις.
Ο Παπανδρέου πέρασε επευφημούμενος
ανάμεσα στους συγκεντρωμένους , συνοδευόμενος από τον Γραμματέα του Κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη , και Ροβέρτο Σπυρόπουλο...



Read more...

Τώρα πως θα συνεργαστείς με τα γομάρια?...



Ο Λοβέρδος κεραυνοβόλησε τον Ροντούλη...
Σιγά που δεν θα του το'λεγαν. Δεν πέρασε άλλωστε και πολύς καιρός από τότε που ο Ροντούλης μέσα στη αίθουσα της Βουλής αποκάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , γομάρια.
Όταν... ο Λοβέρδος του την έριξε σήμερα, κεραυνοβολήθηκε.
Έψαχνε να βρει δικαιολογία, αλλά δεν έβρισκε...



Read more...

Συγχαρητήρια Μέρκελ-Σαρκοζί σε Παπαδήμο, με παραινέσεις για εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Aβρότητες, αλλά και μηνύματα

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της και την βοήθειά της στην Ελλάδα, για να επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις» δεσμεύθηκε ο Νικολά Σαρκοζί
«Η Γαλλία θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της και την βοήθειά της στην Ελλάδα, για να επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις» δεσμεύθηκε ο Νικολά Σαρκοζί (Φωτογραφία: Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
Συγχαρητήρια μαζί με παραινέσεις για εφαρμογή των συμφωνηθέντων έλαβε ο νέος πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος από το Βερολίνο και το Παρίσι. Ο Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα τα αναγκαία μέτρα, «ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να εκπληρώνει πλήρως το ρόλο της σε μια Ευρώπη ισχυρή και ενωμένη, πιστή στα ιδεώδη της».

Τα συγχαρητήριά της στον Λ.Παπαδήμο εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, γράφοντάς του πως «πέφτει στην κυβέρνησή σας να κυρώσει και να εφαρμόσει γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Η δήλωση του Γάλλου προέδρου έχει ως εξής: «Χαίρομαι για το σχηματισμό, υπό την ηγεσία σας, μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής η οποία εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και των μέτρων που αυτή συνεπάγεται.

» Η Γαλλία, φίλη της Ελλάδας, θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της και την βοήθειά της για να επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρας σας να ξαναμπεί στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.»

Στην επιστολή της, η Άνγκελα Μέρκελ εύχεται στον νέο πρωθυπουργό καλή τύχη και τον διαβεβαιώνει για την στήριξη και τη συνεργασία της Γερμανίας στην αντιμετώπιση των «κοινών προκλήσεων στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη».

«Αναλαμβάνετε καθήκοντα σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα σας αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνη, και πέφτει σε εσάς και την κυβέρνησή σας η γρήγορη κύρωση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την έξοδο της Ελλάδας από την παρούσα κρίση» σημειώνει η Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα ότι η παραδοσιακά καλή και βαθιά φιλία μεταξύ των δύο λαών θα ενισχυθεί και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι απόψεις δεν άλλαξαν, στηρίζουμε την νέα κυβέρνηση, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς

«Δεν θέλησα συγκυβέρνηση»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Οι απόψεις μας για την εφαρμοζόμενη πολιτική ισχύουν, «δεν είναι πουκάμισα να αλλάζουν» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πάντως ότι στηρίζει τη «μεταβατική» -όπως υπογράμμισε- κυβέρνηση και εύχεται να πετύχει στο έργο της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε ότι το κόμμα του εκπλήρωσε και τους τέσσερις στόχους που είχε θέσει, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θέλησε περισσότερα υπουργεία, πέρα από το Εξωτερικών και Άμυνας. «Δεν θέλησα συγκυβέρνηση και όλοι καταλαβαίνουν γιατί», είπε.

Οι στόχοι που έθεσε η ΝΔ, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ήταν: Να μη γίνει δημοψήφισμα, να αλλάξει πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση που θα ξεμπλοκάρει την έκτη δόση και θα προχωρήσει τη νέα δανειακή σύμβαση, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το ταχύτερο.

«Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα πετύχαμε και τους τέσσερις στόχους: Τελικά άνοιξε ο δρόμος για νέες εκλογές άμεσα. Κι αυτό πια είναι μια συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Με συγκεκριμένη ημερομηνία, 19 Φεβρουαρίου» τόνισε.

Οι εκλογές, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, «είναι βαλβίδα ασφαλείας, για να εκφραστεί η κοινωνία», ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ «κατάφερε ό,τι δεν έχει κάνει ποτέ κόμμα Αντιπολίτευσης: Να αλλάξει κυβέρνηση και Πρωθυπουργό στο μέσο της τετραετίας. Αντί να έχουμε άλλα δύο χρόνια κυβέρνηση Παπανδρέου, θα έχουμε σε τρεις μήνες εκλογές».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ διαπίστωσε ότι «χάθηκε τις τελευταίες μέρες κάθε ίχνος αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς» πρόσθεσε όμως ότι «όλοι μαζί θα την αποκαταστήσουμε ταχύτατα, όμως, χωρίς να δεχθούμε ταπεινώσεις, ούτε προσβολές. Ούτε για το λαό μας, ούτε για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η Αξιοπρέπεια των Ελλήνων δεν μπαίνει στο λογαριασμό. Δεν είναι προς διαπραγμάτευση».

«Στο τέλος αυτού του δρόμου θα ξαναπάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Δεν υπόσχομαι τίποτε. Σας κοιτάω όμως στα μάτια -όλους σας- και σας λέω: Υπάρχει προοπτική. Υπάρχει τρόπος να βγούμε από το σημερινό εφιάλτη» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Λουκά Παπαδήμο

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να ετοιμάσουν σημειώματα με τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητες των υπουργείων τους, ώστε να συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, πιθανότατα, θα αναγνωστούν το απόγευμα της Δευτέρας.

Κατά πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι, αφού προηγηθούν συνεννοήσεις με το προεδρείο της Βουλής και τα κόμματα, η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελούν 48 υπουργοί και υφυπουργοί.

Συγκεκριμένα, στο νέο πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα μετέχουν έξι στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία και τέσσερα από το ΛΑΟΣ. Παραμένουν σχεδόν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Μετά την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Παπαδήμος θα επιλέξει αν θα γίνει ήρωας ή νεκροθάφτης









Ο Παπαδήμος θα επιλέξει αν θα γίνει ήρωας ή νεκροθάφτης
Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, θα γραφτεί στην πολιτική ιστορία της χώρας- αυτό είναι δεδομένο. Το ζητούμενο είναι με τι χρώμα θα γραφτεί το όνομά του. Όχι μόνον για τον ίδιο, αλλά για τους πολίτες αυτής της έρμης χώρας. Και το δεύτερο είναι που μας ενδιαφέρει.

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος έχει δύο δρόμους να επιλέξει.

Πρώτος δρόμος: Ως τεχνοκράτης οικονομολόγος που έκανε καριέρα στις τράπεζες, να ασχοληθεί μόνον με τους αριθμούς. Και οι άνθρωποι να δυστυχήσουν. Περισσότερο από όσο έχουν δυστυχήσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεύτερος δρόμος: Ως τεχνοκράτης οικονομολόγος, να μπορέσει να μαζέψει το δημοσιονομικό πρόβλημα. Να κάνει οικονομίες και περικοπές από εκεί που πρέπει, χωρίς να φορτώσει άλλα βάρη στους ειλικρινείς φορολογούμενους, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Να κάνει σωστά τη δουλειά που ο Παπακωνσταντίνου πρωτίστως και ο Βενιζέλος δευτερευόντως, δεν ήξεραν, δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να κάνουν- από τις τρεις εκδοχές διαλέγεται και παίρνετε κατά βούληση.

Να εκπονήσει την «ελληνική προσέγγιση» του Μνημονίου- οι προηγούμενοι ήξεραν να λένε μόνον «ναι»- και πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι η συνταγή ήταν λάθος. Και αφού αποκαταστήσει το χαμένο διεθνές κύρος της χώρας- γι αυτό φταίει πρωτίστως ο Γιώργος Παπανδρέου, να πάει και να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους.


Ας μην συνεχίσει να ψεύδεται ασύστολα ο Παπακωνσταντίνου, οι όροι είναι επαναδιαπραγματεύσιμοι- υπάρχει η σχετική διεθνής εμπειρία. Ανάλογα με τον ποιο δρόμο θα επιλέξει, θα εξαρτηθεί και το χρώμα με το οποίο το όνομά του θα γραφτεί στην ιστορία. Αυτός θα κρίνει αν θα γίνει ήρωας ή νεκροθάφτης.


ΑΣΚ
http://newpost.gr

Read more...

Αβέβαιο το μέλλον Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ

Αναμένονται εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Έχει τεθεί το θέμα της ηγεσίας μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Αμφισβητείται ανοιχτά από βουλευτές

Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πρόσωπο του εντολοδόχου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να βρεθεί ακόμα και εκτός ΠΑΣΟΚ.

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ημέρα που βρέθηκε να αναλαμβάνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου αμφισβητείται πια ανοιχτά και το ενδοκομματικό σκηνικό παρουσιάζει εικόνα κινούμενης άμμου.

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις του -δημοψήφισμα και πρόταση Πετσάλνικου- βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι είναι αδιανόητη η διατήρησή του στην κεφαλή του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή μάλιστα που τον Φεβρουάριο θα οδηγηθούμε εκτός απροόπτου σε εκλογές.

Το αντάρτικο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τη διαρροή της υποψηφιότητας Πετσάλνικου είναι ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Βάσει καταστατικού έχει μία παράταση έξι μηνών, καθώς η λήξη της θητείας του συμπίπτει με την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία.

Ενδεικτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι το γεγονός πως ο βουλευτής Δημήτρης Λιντζέρης κάλεσε ευθέως τον Γιώργο Παπανδρέου να δρομολογήσει ομαλές πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα και το κόμμα και να ξεκινήσει η καταστατική διαδικασία για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζήτησε συνέδριο, ενώ έστειλε μηνύματα σε όλες τις κομματικές κατευθύνσεις.

"Σε όσους σχεδιάζουν, εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή δυνατότητά τους, να διαμορφώνουν καταστάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και κόμματος, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε την παράταξη που ιδρύθηκε να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα και που οδήγησε τους αγώνες του λαού για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατική διαδικασία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ το προσεχές διάστημα μετά την αλλαγή της σκυτάλης στην πρωθυπουργία αναμένονται ραγδαίες με επίκεντρο την ηγεσία του।

http://news247.gr
Read more...

Θα πάνε- παλιό επικοινωνιακό κόλπο - με τα πόδια στη βουλή...




Πρώτοι υπέγραψαν οι δυο αντιπρόεδροι Πάγκαλος και Βενιζέλος και ακολούθησαν τα τζιμάνια της ΝΔ Δήμας και Αβραμόπουλος.
Ο Μπουμπούκος με... καμάρι - σαν γύφτικο σκεπάρνι - περιμένει στην ουρά.
Όλοι μαζί ακολουθώντας το παλιό επικοινωνιακό κόλπο θα πάνε με τα πόδια στη βουλή...



Read more...

Την προσεχή Δευτέρα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου

Για την ψήφο εμπιστοσύνης

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την προσεχή Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές, θα αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου με στόχο την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Ευ.Βενιζέλο στο υπουργείο Οικονομικών.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ...



... με ελαφρά στήριξη ΝΔ και ακόμη ελαφρότερη - όσο πατάει η γάτα και ο Μπουμπουκος- από ΛΑΟΣ...
Με λίγες αποχωρήσεις (Λαμπρινίδης, Καστανίδης, Μπεγλίτης, Μόσιαλος) η νέα κυβέρνηση παραμένει στη βασική της σύνθεση που είχε επί Παπανδρέου.
Υπουργός βιτρίνας ο Σταύρος Δήμας ανέλαβε το Εξωτερικών ενώ στο... Αμύνης τοποθετήθηκε το δεύτερο "κέρινο ομοίωμα " Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ακόμη και ο Παγκαλος έμεινε στη θέση του ενώ το ΛΑΟΣ ικανοποιείται με τις 4 διακοσμητικές παρουσίες - πλην Γεωργίου - στη κυβέρνηση.
Ο Σαμαράς κράτησε άμυνα για να κρατάει και τις αποστάσεις που θέλει στη βουλή..



Read more...

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο με 48 υπουργούς και υφυπουργούς

Έπειτα από διαβουλεύσεις ωρών



Αθήνα
Έπειτα από διαβουλεύσεις ωρών μεταξύ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ανακοινώθηκε το νέο πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτό μετέχουν έξι στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία και τέσσερα από το ΛΑΟΣ. Παραμένουν σχεδόν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελούν 48 υπουργοί και υφυπουργοί.

Από τη ΝΔ μετέχουν σε θέσεις υπουργών οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, σε θέση αναπληρωτή υπουργού ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και σε θέσεις υφυπουργών οι Γ.Μουρμούρας, Δ.Βαρτζόπουλος και Π.Αλιβιζάτος.

Από το ΛΑΟΣ μετέχουν σε επίπεδο υπουργού ο Μάκης Βορίδης και σε επίπεδο υφυπουργών οι Αδωνις Γεωργιάδης, Αστέριος Ροντούλης και Γ.Γεωργίου.

Αυτή την ώρα η ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση


Πρωθυπουργός: Λουκάς Παπαδήμος

Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργός Εσωτερικών: Τάσος Γιαννίτσης
Αναπλ. υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης

Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπλ. υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπλ. υπουργός: Παντελής Οικονόμου
Υφυπουργός: Γιάννης Μουρμούρας

Υπουργός Εξωτερικών: Σταύρος Δήμας
Αναπλ. υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπλ. υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Αναπλ. υπουργός: Γιώργος Γεωργίου
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος

Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπλ. υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης
Υφυπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπλ. Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπλ. Υπουργός: Κώστας Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης
Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας
Υφυπουργός: Αστέριος Ροντούλης

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης
Υφυπουργός: Πέτρος Αλιβίζατος

Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Σταυρόπουλος

Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τα ονόματα της κυβέρνησης Παπαδήμου ...



Ολόκληρη η λίστα με τα ονόματα...
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες υπουργός Οικονομίας παραμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που θα έχει αναπληρωτή τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Μουρμούρα.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.. Σταύρος Δήμας, εμφανίζεται φαβορί για... την θέση του υπουργού Εξωτερικών την οποία όμως συνεχίζει να διεκδικεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου για λογαριασμό του σημερινού ΥΠΕΞ Σταύρου Λαμπρινίδη.
Ο κ. Παπανδρέου έχει θέσει βέτο και για τον σημερινό υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο που επιθυμεί να διατηρηθεί στην κυβέρνηση.
Ο κ. Αβραμόπουλος θα τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Αμυνας, ενώ την θέση του υφυπουργού ακούγεται το όνομα του πρέσβη Γιώργου Γεωργίου. Σε ρόλο αναπληρωτή στο Πεντάγωνο ακούγεται ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα διατηρήσει το υπουργείο Υγείας, ενώ παίζεται ο αριθμός των υφυπουργών του.
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας όπου ενδέχεται να έχει ως αναπληρωτή της τον κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και υφυπουργό την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου
Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του κ. Τάσου Γιαννίτση με υφυπουργό την κυρία Φώφη Γεννηματά.
Για το υπουργείο Πολιτισμού παίζει το όνομα του κ. Δημήτρη Παντερμαλή με υφυπουργό τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Πέτρο Αλιβιζάτο.
Από νωρίτερα πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν υποστήριζαν ότι υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα τοποθετηθεί ο κ. Λευτέρης Οικονόμου, πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης παραμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το υπουργείο υποδομών και δικτύων αναλαμβάνει ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης.
Στο υπουργείο Απασχόλησης παραμένει όπως φαίνεται ο Γιώργος Κουτρουμάνης.
Όσον αφορα τους Παπακωνσταντίνου, Παπαϊωάννου, Ρέππα και Σκανδαλίδη δεν έχουν δεχτεί μέχρι τώρα τηλεφώνημα πράγμα που σημαίνει πως μένουν ώς έχουν...



Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Αβραμόπουλου...



Ο Παπανδρέου πήρε στο τηλέφωνο πριν από λίγο τον Αβραμόπουλο και συνομίλησαν για αρκετή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παπανδρέου ήθελε να... ενημερώσει το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με μεγάλα εθνικά θέματα...



Read more...

Μην αδικήσετε τον Παπακωνσταντίνου, κύριε Πρωθυπουργέ









Μην αδικήσετε τον Παπακωνσταντίνου, κύριε Πρωθυπουργέ
Κυκλοφορεί ότι ο Λ. Παπαδήμος προτίθεται να διατηρήσει σε θέση υπουργού της κυβέρνησής του, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κατά συνέπεια καθίσταται σαφές ότι η νέα κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα με το… δεξί- και εννοούμε μόνον το πόδι.


Μόνον που θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τον διατηρήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Οφείλει να τον επαναφέρει στο υπουργείο οικονομικών, όπου… διέπρεψε.

Διαπραγματεύτηκε σκληρά, δεν έβαλε άδικους φόρους, δεν επέβαλε χαράτσια, προσπάθησε να λύσει το δημογραφικό οδηγώντας τους υπερήλικες σε θάνατο από ασιτία, έβαλε τις εφορίες να δουλέψουν, κατατρόπωσε τη φοροδιαφυγή, έπιασε όλους τους στόχους που έβαλε, δεν είχε καμιά αστοχία, ενώ ταυτοχρόνως δεν υπήρξε επηρμένος και αλαζών.

Και στο καπάκι, ουδέποτε έσπρωξε τη χώρα στον γκρεμό- πρώτος μίλησε για τον… Τιτανικό.

Έναν τέτοιο σεμνό και συνάμα ικανό υπηρέτη της πατρίδας, μην τον αδικήσετε κύριε Πρωθυπουργέ.
http://newpost.gr
Read more...

Eμπλοκή με τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης- Στις 16:00 η ορκωμοσία









Eμπλοκή με τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης- Στις 16:00 η ορκωμοσία

Πυρετώδεις, μέχρι και αυτή την ώρα, είναι οι διαβουλεύσεις στα επιτελεία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ για τα στελέχη που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της νέας κυβέρνησης. Την τελική απόφαση θα έχει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος από το πρωί βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τις διάφορες εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί, η ορκωμοσία μετατέθηκε για τις 4 το απόγευμα.

Aπό την Συγγρού, προτάθηκαν τα ονόματα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Σταύρου Δήμα, του Γιάννη Μουρμούρα και του Κώστα Αρβανιτόπουλου, οι οποίοι αναμένεται να τοποθετηθούν σε κομβικά υπουργεία.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δήμας αναμένεται να οριστεί υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος με επιστολή του στον πρόεδρο της βουλής, παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, αναμένεται να τοποθετηθεί υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος στο υπουργείο Παιδείας, πιθανότατα ως αναπληρωτής υπουργός και ο κ.Μουρμούρας θα τοποθετεί στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Μέχρι την τελευταία στιγμή «έπαιζε» και το όνομα του κ. Θόδωρου Βάρδα για το υπουργείο Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνουν ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Ρέππας, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιάννης Ραγκούσης.


Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση θα συμμετάσχει και ο κ. Τάσος Γιαννίτσης ως υπουργός Εσωτερικών στη θέση του Χάρη Καστανίδη με αναπληρώτρια υπουργού, την Φώφη Γεννηματά.

Στην κυβέρνηση -εκτός απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ, με πιθανότερο πρόσωπο τον Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δεν θα υπάρχει θέση Αντιπροέδρου.


Σημειώνεται ότι η ΝΔ έχει διευκρινίσει ότι πρόκειται για προτάσεις και όχι για διαπραγμάτευση, ότι αποσκοπεί να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση και όχι να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Προσθέτει ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα υπουργεία, ούτε το αν η κυβέρνηση θα έχει θέσεις αντιπροέδρων, θέματα που θα αποφασίσει ο επόμενος πρωθυπουργός.


Η ΝΔ υποστηρίζει ότι «με την συμμετοχή μας ανατρέπουμε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου και στηρίζουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μια μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και οδηγηθεί σε εκλογές»।

http://newpost.gr
Read more...

«Αφού τα βρήκαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, γιατί δεν συνεννοείται η Αριστερά;» αναρωτιέται ο Δ.Παπαδημούλης

«Ασφυκτικά τα όρια της κυβέρνησης»

Αυτή η κυβέρνηση έχει όρια ασφυκτικά, τόνισε ο Δημήτρης Παπδημούλης
Αυτή η κυβέρνηση έχει όρια ασφυκτικά, τόνισε ο Δημήτρης Παπδημούλης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Οι υποστηρικτές της λύσης Παπαδήμου και της κυβέρνησης που τον στηρίζει, προκειμένου να τον εμφανίσουν ως Μεσσία, καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες που προσκρούουν στην πραγματικότητα. Αυτή η κυβέρνηση έχει όρια ασφυκτικά» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 τόνισε ότι είναι πάνω από όλα ρεαλιστής και ότι αν δει αυτή την κυβέρνηση να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, «εδώ είμαστε με την εμπειρία μας.»

Ως τέτοια βήματα ανέφερε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, φορολόγηση του πλούτου, περιορισμό της φοροδιαφυγής, προσπάθεια ανάταξης της διοίκησης, απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

Ο ίδιος επανέφερε την πρόταση για απλή αναλογική ώστε να διευκολυνθούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας και πρόσθεσε ότι «αφού κατόρθωσαν να τα βρουν με αυτά τα υλικά Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, γιατί δεν μπορούν οι δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και της Οικολογίας και οι προοδευτικές δυνάμεις που απαγκιστρώνονται από το ΠΑΣΟΚ να ενωθούν σε ένα κοινό, μίνιμουμ ρεαλιστικό πρόγραμμα για να αποτελέσουν εναλλακτική λύση;»'

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ποιοι μπαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο

"Haircut" στους υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/EE565A64014BC94E487361334A104BB9.jpg
Απρόβλεπτες διαστάσεις, που δεν περιποιούν τιμή στον πολιτικό κόσμο, προσλαμβάνουν τα παζάρια μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ για την κατανομή των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου, με αποτέλεσμα να έχει μετατεθεί για δύο ώρες η ορκωμοσία, αλλά και να γίνονται απίστευτες καραμπόλες μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Το αδιέξοδο οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου για διαβουλεύσεις με τον κ. Παπαδήμο, ενώ από τη ΝΔ καθίστανται ασφυκτικές οι πιέσεις να αυξηθεί η παρουσία του κόμματος στη νέα κυβέρνηση και τον κ. Καρατζαφέρη να ζητεί την υπουργοποίηση σχεδόν όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του!

Σε κάποιες περιπτώσεις μεταδίδεται ότι υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες και ενστάσεις ακόμη και μεταξύ υποψηφίων για μία θέση υπουργού απο το ίδιο κόμμα, γεγονός που κάθε άλλο παρά διευκολύνει τους χειρισμούς του κ. Παπαδήμου.

Βέβαιον θεωρείται ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραμείνει υπουργός των Οικονομικών και αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου. Στην κυβέρνηση θα παραμείνουν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Και οι τρεις ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικώς από τον κ. Παπαδήμο ότι παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στο Εσωτερικών τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα ο Τάσος Γιαννίτσης με αναπληρώτρια υπουργό τη Φώφη Γενημματά.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ζητήσει να διατηρήσουν τα υπουργεία τους ή έστω να παραμείνουν στην κυβέρνηση ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και ο υπουργός Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ίσως και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αναμένεται να αντικατασταθούν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, όπως έχει ζητήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Από το βράδυ της Πέμπτης οι συνομιλίες είναι διαρκείς μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. "Σφαγή" αναμένεται να γίνει μεταξύ των υφυπουργών, τόσο διότι αναμένεται να μειωθεί ο συνολικός αριθμός τους όσο και επειδή εκ των πραγμάτων- λόγω συμμετοχής στελεχών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση- θα είναι λιγότερα τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που θα στελεχώνουν το υπουργικό συμβούλιο υπό τον κ. Παπαδήμο. Περίπου οκτώ με δέκα νέοι υφυπουργοί από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ αναμένεται να εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση.

Τι αναλαμβάνει η ΝΔ


Για το υπουργείο Εξωτερικών κατευθύνεται ο κ. Σταύρος Δήμας. Υπουργός Άμυνας αναμένεται να οριστεί ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Διαφωνία έχει καταγραφεί για τη θέση του αντιπροέδρου που θα καλυφθεί από στέλεχος της ΝΔ. Αρχικά είχε προταθεί να είναι ο κ. Σταύρος Δήμας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να συμβάλλει στις επαφές με την Ευρωπαική Ένωση ως πρώην Επίτροπος και να έχει ένα γενικό συντονιστικό ρόλο στο νέο σχήμα. Άλλωστε γνωρίζεται με τον κ. Παπαδήμο από τα χρόνια που και οι δύο ήταν στην Ευρώπη.
Δημιουργήθηκε όμως εμπλοκή λόγω της απαίτησης του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου να μην οριστεί ο κ. Δήμας αντιπρόεδρος προκειμένου να μην τον υπερβεί στην εσωκομματική ιεραρχία στη ΝΔ. Έτσι κατευθύνθηκε ο κ. Δήμας προς το υπουργείο Εξωτερικών κάτι όμως που προκάλεσε άλλη εμπλοκή με τον κ. Λαμπρινίδη για τον οποίο επιμένει να μην μετακινηθεί ο κ. Παπανδρέου, διότι ο σημερινός επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μόλις τον Ιούνιο παραιτήθηκε από την Ευρωβουλή για να αναλάβει το υπουργείο δίνοντας την θέση του στον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Δημήτρη Δρούτσα.

Στο υπουργείο Παιδείας, ως αναπληρωτής, οδεύει ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο σύμβουλος του κ. Αντώνη Σαμαρά κ. Γιάννης Μουρμούρας. Ακούγεται δε και το όνομα του κ. Θεόδωρου Βάρδα για θέση υφυπουργού.


Θέση στο υπουργείο Τουρισμού ακούγεται ότι θα καταλάβει ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος.

Η συμμετοχή του ΛΑΟΣ


Ισχυρή υποψηφιότητα για να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει ο κ. Μάκης Βορίδης. Ως υποψήφιοι να τοποθετηθούν σε θέσεις υφυπουργών αναφέρονται επίσης από το ΛΑΟΣ η κυρία Νίκη Τζαβέλλα και οι κύριοι Αστέριος Ροντούλης, Γιώργος Γεωργίου, Άδωνις Γεωργιάδης, Θανάσης Πλεύρης και Κώστας Κιλτίδης.

Read more...

O Ράπανος διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου...



Ένα ισχυρό επιτελείο αναμένεται να δημιουργήσει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα περιλαμβάνεται και ο... κ. Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σήμερα. Ο κ. Ράπανος αναμένεται να τοποθετηθεί διευθυντής στο γραφείο του κ. Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις προθέσεις του κ. Παπαδήμου είναι, αναφέρουν οι πληροφορίες, να αντικατασταθούν οι eπικεφαλής των ΔΕΚΟ και οι διοικητές σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς του δημοσίου.

Αφού ορκιστεί, ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να αφοσιωθεί στο ζήτημα της οικονομίας, δηλαδή στην εξειδίκευση και στην εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη στις 26 Οκτωβρίου για το κούρεμα μέρους των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 50%.

Δεύτερη προτεραιότητά του θα είναι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την τιθάσευση των ελλειμμάτων, εν όψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού. Δεν είναι ακόμη προφανές αν ο κ. Παπαδήμος θα θελήσει να δει τον προϋπολογισμό από μηδενικής βάσης.
Πηγή: protothema.gr



Read more...

Στις 4 η ορκωμοσία της κυβέρνησης, οι εμπλοκές στα πρόσωπα έφεραν καθυστέρηση

Οι πρώτες πληροφορίες για τη σύνθεση

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κορυφώνονται αυτή την ώρα οι διεργασίες για τον σχηματισμό της κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ τα πρώτα τηλεφωνήματα στα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια έχουν αρχίσει από τις 12 το μεσημέρι. Ωστόσο, λόγω διαφόρων εμπλοκών που έχουν παρουσιαστεί, η ορκωμοσία μετατέθηκε για τις 4 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση του υπουργού Υποδομών τοποθετείται ο Μάκης Βορίδης από τον ΛΑΟΣ, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Άμυνας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φαίνεται ότι διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών.

Υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου εμφανίζεται και το όνομα του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Η ΝΔ δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί στέλεχος της στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Mega, φαίνεται ότι υπάρχει η μεγαλύτερη εμπλοκή, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει να διατηρήσει τη θέση του ο υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης. Στην περίπτωση αυτή εκκρεμεί το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Σταύρος Δήμας.

Υπουργός Εσωτερικών θα αναλάβει ο Τάσος Γιαννίτσης -άνθρωπος εμπιστοσύνης του νέου πρωθυπουργού- με αναπληρώτρια υπουργό τη Φώφη Γεννηματά.

Στο υπουργείο Άμυνας πηγαίνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με αναπληρωτή υπουργό τον Γιάννη Ραγκούση και υφυπουργό τον Παναγιώτη Καράμπελα από τη ΝΔ.

Στο υπουργείο Υγείας παραμένει ο Ανδρέας Λοβέρδος και στο υπουργείο Ανάπτυξης παραμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Επίσης, παραμένει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ο Φίλιππος Σαχινίδης. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ενταχθεί και ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Γιάννης Μουρμούρας.

Ο Κ.Αρβανιτόπουλος αναμένεται να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας υπό την Άννα Διαμαντοπούλου που διατηρεί τη θέση της. Υφυπουργός Παιδείας φαίνεται ότι παραμένει η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα υπουργεία τους παραμένουν οι Δ.Ρέππας, Γ.Κουτρουμάνης, Γ. Παπακωνσταντίνου -εκτός αν αλλάξει την τελευταία στιγμή και τη θλεση του καταλάβει ο Σταύρος δήμας- και Μ.Παπαϊωάννου.

Παραίτηση Αβραμόπουλου

Πριν από λίγη ώρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία δηλώνει ότι παραιτείται από βουλευτής Α' Αθηνών, όχι μόνο για να τηρήσει την προγραμματική δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά στελέχη της, αλλά και επειδή αν κάποιος βουλευτής της συμμετείχε στην κυβέρνηση, τότε η ΝΔ θα χαρακτηριζόταν κυβερνητικός εταίρος και θα έχανε τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θέμα ηγεσίας θέτουν στο ΠΑΣΟΚ!









Θέμα ηγεσίας θέτουν στο ΠΑΣΟΚ!
Πριν καν παραιτηθεί από πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, είχαν ήδη αρχίσει οι ψίθυροι για την αντικατάστασή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.


Χαρακτηριστική της σύγχυσης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι και η δήλωση του βουλευτή, Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 9,84, έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η θητεία του προέδρου, ο κύριος Λιντζέρης είπε ότι «οι ημερομηνίες έχουν να κάνουν με πολιτικές θέσεις. Δεν πρόκειται για την ημέρα, αρκεί να ξεκινήσει η διαδικασία. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη μέρα»!


Ήδη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βενιζελικοί βουλευτές θα θέσουν θέμα ηγεσίας. Μετά από τον φιάσκο με το Φίλιππο Πετσάλνικο, αποκλείεται να επιλεγεί η διέξοδος στην οποία προσανατολίζονταν αρχικά, να παραταθεί σιωπηλά η θητεία του Παπανδρέου ως τις εκλογές για να αποφευχθούν οι εσωκομματικές συγκρούσεις.

Σημειώνεται ότι θητεία του Γιώργου Παπανδρέου ως προέδρου του κόμματος λήγει τυπικά αύριο(!) και σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν είναι πια πρωθυπουργός δεν ανανεώνεται αυτόματα, αλλά κινούνται οι διαδικασίες διαδοχής।
http://newpost.gr

Read more...

Η Ελλάδα και ο Λουκάς Παπαδήμος στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ

«Αναζήτηση λύσης στους τεχνοκράτες»

«Ένα φάντασμα που ονομάζεται Ευρώπη» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναρωτιέται εάν η ΕΕ μπορεί να επιβιώσει στη σημερινή της μορφή
«Ένα φάντασμα που ονομάζεται Ευρώπη» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναρωτιέται εάν η ΕΕ μπορεί να επιβιώσει στη σημερινή της μορφή (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης. «Ελλάδα και Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες» γράφουν οι New York Times, για τις «δυσλειτουργικές πολιτικές της Ελλάδας» μιλά ο Economist, φαινόμενο εξάπλωσης σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβάται η γαλλική Monde.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες» είναι ο τίτλος των New York Times. «Κάτω από την πίεση της αγοράς ομολόγων και υπό το άγριο βλέμμα των Ευρωπαίων ηγετών, η Ελλάδα και η Ιταλία ανέλαβαν την Πέμπτη δράση, προσβλέποντας σε τεχνοκράτες ηγέτες για να τους τραβήξουν από το χείλος του χάους» αναφέρει η εφημερίδα.

H Washington Post γράφει ότι η χώρα ανέθεσε σε έναν μη πολιτικό τη δουλειά της έγκρισης ενός μη δημοφιλούς σχεδίου διάσωσης, πριν τις εκλογές του επόμενου χρόνου.

«Ο χαμηλών τόνων Παπαδήμος αναλαμβάνει δύσκολο έργο» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, λέγοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει επίπονα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ η αντίδραση του κοινού στις περικοπές δαπανών και στην υψηλότερη φορολογία αυξάνονται, υπό το βλέμμα των Ευρωπαίων ηγετών.

Το BBC γράφει ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται πως προτεραιότητά του θα είναι το ευρώ και αναφέρεται σε δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου.

«Αύριο και αύριο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Economist, ο οποίος αναφέρεται στις «δυσλειτουργικές πολιτικές της Ελλάδας» και έχει ως υπότιτλο «πώς να μην σχηματίσετε κυβέρνηση».

Ο Economist αναφέρει ότι «χρειάστηκαν αρκετές ημέρες συνομιλιών μπρος-πίσω, χαμένες διορίες, δημόσια και ιδιωτική οργή, αλλά η Ελλάδα έχει επιτέλους νέο πρωθυπουργό [...] Η απόφαση σημαίνει ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε έναν κύκλο σε λιγότερο από μία εβδομάδα: στις 7 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδήμος έμοιαζε η σίγουρη επιλογή για τη δουλειά, πριν οι διαπραγματεύσεις στραβώσουν».

Ο Guardian αναφέρει ότι ο διορισμός του Λ.Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού «βάζει τέλος στις μέρες πολιτικής φιλονικίας στην Αθήνα».

«Ένα φάντασμα που ονομάζεται Ευρώπη» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναρωτιέται εάν η ΕΕ μπορεί να επιβιώσει στη σημερινή της μορφή ή εάν «οι ισχυρές χώρες εγκαθιστούν μία αδύναμη "περιοχή"».

Το Spiegel αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε κατηγορηματικά τέτοιες σκέψεις, αλλά τονίζει πως η συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή τάξη έχει καθυστερήσει - επειδή στην Ένωση υπάρχουν αποκλίσεις εδώ και πολύ καιρό.

«Ένας τεχνοκράτης θα αποφασίζει πλέον στην Αθήνα, προσπαθώντας να κάνει αυτά που δεν έκανε ο "καθαρόαιμος" πολιτικός. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας που θεσπίστηκαν, το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση της ενίσχυσης [...] ενώ ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώχευσης παραμένει» γράφει η γερμανική Die Welt.

«Μετά τους Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι, ποιο θα είναι το μέλλον;» αναρωτιέται ο Monde στη Γαλλία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πολιτική κρίση που συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες υπέκυψαν τελικά στις πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών και εκτιμά ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί.

«Στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές ή οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν μάχη για να κρατήσουν την εντολή τους» προσθέτει η εφημερίδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γιούνκερ: "Αποκλείεται η αποβολή χωρών από την ευρωζώνη"

Ακόμη περισσότερα κράτη στο ευρώ εντός 10 ετών, υποστηρίζει


http://img.protothema.gr/C4F823C98AB03854D13554CCBA0A8A28.jpg
Απέκλεισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ το ενδεχόμενο αποβολής οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας πως μια τέτοια ενέργεια δεν είναι δυνατή βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών.

«Αποκλείω την υπόθεση της αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, στην πραγματικότητα η συνθήκη δεν έχει εργαλεία που να μας επιτρέπουν να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV1.

Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Πορτογαλία για να συζητήσει με Πορτογάλους αξιωματούχους τη διάσωση της οικονομίας της χώρας, δήλωσε στο TV1 ότι είναι σίγουρος πως η σημερινή συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν θα μεταβληθεί τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω ότι σε 10 χρόνια όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθούν να έχουν το ευρώ » σημείωσε και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι σε 10 χρόνια η ευρωζώνη θα έχει περισσότερα μέλη».

Υπογράμμισε τέλος πως θεωρεί ότι είναι παράλογο να πιστεύει κανείς πως η Ευρώπη είναι μια περιοχή χωρισμένη ανάμεσα σ΄αυτά που αποκάλεσε «έναν ενάρετο βορρά και έναν μη ενάρετο νότο».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αναλαμβάνει σήμερα η κυβέρνηση Παπαδήμου

Στις 14:00 η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου


http://img.protothema.gr/991F22C836CB5C7D19ADCA7A5C328A55.jpg

Νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη που διήρκεσαν τρεισήμιση ώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον έγκριτο οικονομολόγο κ. Λουκά Παπαδήμο.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο -πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- θα γίνει σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 στις 14.00 το μεσημέρι.

Η ανακοίνωση που συνετάχθη από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. Παπαδήμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος, διευθυντής του γραφείου του κ. Παπούλια είναι η εξής:

"Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρέστησαν στην σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου του 2011. Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν προτάσεως των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/11/2011 και ώρα 14.00."

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, "έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές". Πουθενά δεν αναφέρεται ο χρονικός ορίζοντας που θα μείνει στην εξουσία η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. Ευθεία αναφορά στην συμφωνάι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για προκηρυξη εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου δν υπάρχει.

Η μοναδική ένδειξη είναι η παραπομπή στο πλαίσιο αρχών της σύσκεψης των κυρίων Παπανδρέου και σαμαρά υπό τον κ. Παπούλια στις 6 Νοεμβρίου, όπου αποφασίστηκε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι "να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου".

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να διευκρινιστεί αν ο αναμενόμενος πολιτικός βίος της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου ή θα παραταθεί για όσο χρειαστεί προκειμένου να εφαρμοστεί η οικονομική πολιτική που συνδέεται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού

"Aποδέχθηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσω κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετωπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της οικονομίας", επισήμανε ο νέος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, στις πρώτες του δηλώσεις, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου.

Με απολύτως καθαρό τρόπο, ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες θα υπερβούν τα προβλήματα εφ' όσον προσπαθήσουν με ενότητα, σύνεση και συναίνεση και διευκρίνισε ότι δεν έθεσε κανενός είδους όρο στους πολιτικούς αρχηγούς ως προϋπόθεση για να δημιουργήσει μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός διευκρίνισε "δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς χρόνος για τις εκλογές". Είναι δεδομένο ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου δεν ισχύει πλέον. Κι αυτό διότι στην σημερινή ανακοίνωση των πολιτικών αρχηγών αναφέρεται ότι "έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές".

"Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει την ζωή μου στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τοσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπη" είπε ο κ. Παπαδήμος.

"Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν για την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη", προειδοποίησε ο νέος πρωθυπουργός και συνέχισε : "Αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν."

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός περιέγραψε τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την σημερινή δυσχερή θέση : "Αν υπάρχει ευθύνη, συναίνεση και σύνεση, αν όλοι συνδράμουμε", είπε και τόνισε ότι "έχει σημασία ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική. Έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει".

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι είναι "πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί προυπόθεση νομισματικής σταθερότητας. Είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας", επισήμανε και κάλεσε όλους τους Έλληνες "να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφ' όσον είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και συνεργαστούμε στενά".

Ο νέος πρωθυπουργός θέλησε να διαλύσει τις φήμες ότι δεν δεχόταν δήθεν να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας λόγω εντσάσεων ή όρων που έθετε προς τα δύο μεγάλα κόμματα. "Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό", είπε και έκλεισε τις δηλώσεις του έξω από την κεντρική πύλη του προεδρικού Μεγάρου στην οδό Ηρώδου Αττικού επισημαίνοντας ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς χρόνος για τη διεξαγωγή εκλογών.
Read more...

Παπαδήμος: ξεχάστε τις εκλογές...



Ο νέος πρωθυπουργός δεν θέλει τα πολιτικά κόμματα να υποθηκεύσουν τη νέα κυβέρνηση στις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας τους.
Γι’ αυτό ζητάει από τους πολιτικούς αρχηγούς συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και όχι να...
προσηλωθούν μόνο στον προεκλογικό τους αγώνα. Άλλωστε η ημερομηνία των εκλογών δεν «κλείδωσε» στις 19 Φεβρουαρίου. Εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της νέας συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου....



Read more...