Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Αναλαμβάνει σήμερα η κυβέρνηση Παπαδήμου

Στις 14:00 η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου


http://img.protothema.gr/991F22C836CB5C7D19ADCA7A5C328A55.jpg

Νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη που διήρκεσαν τρεισήμιση ώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον έγκριτο οικονομολόγο κ. Λουκά Παπαδήμο.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο -πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- θα γίνει σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 στις 14.00 το μεσημέρι.

Η ανακοίνωση που συνετάχθη από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. Παπαδήμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος, διευθυντής του γραφείου του κ. Παπούλια είναι η εξής:

"Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρέστησαν στην σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου του 2011. Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν προτάσεως των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/11/2011 και ώρα 14.00."

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, "έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές". Πουθενά δεν αναφέρεται ο χρονικός ορίζοντας που θα μείνει στην εξουσία η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. Ευθεία αναφορά στην συμφωνάι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για προκηρυξη εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου δν υπάρχει.

Η μοναδική ένδειξη είναι η παραπομπή στο πλαίσιο αρχών της σύσκεψης των κυρίων Παπανδρέου και σαμαρά υπό τον κ. Παπούλια στις 6 Νοεμβρίου, όπου αποφασίστηκε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι "να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου".

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να διευκρινιστεί αν ο αναμενόμενος πολιτικός βίος της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου ή θα παραταθεί για όσο χρειαστεί προκειμένου να εφαρμοστεί η οικονομική πολιτική που συνδέεται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού

"Aποδέχθηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσω κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετωπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της οικονομίας", επισήμανε ο νέος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, στις πρώτες του δηλώσεις, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου.

Με απολύτως καθαρό τρόπο, ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες θα υπερβούν τα προβλήματα εφ' όσον προσπαθήσουν με ενότητα, σύνεση και συναίνεση και διευκρίνισε ότι δεν έθεσε κανενός είδους όρο στους πολιτικούς αρχηγούς ως προϋπόθεση για να δημιουργήσει μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός διευκρίνισε "δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς χρόνος για τις εκλογές". Είναι δεδομένο ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου δεν ισχύει πλέον. Κι αυτό διότι στην σημερινή ανακοίνωση των πολιτικών αρχηγών αναφέρεται ότι "έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές".

"Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει την ζωή μου στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τοσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπη" είπε ο κ. Παπαδήμος.

"Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν για την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη", προειδοποίησε ο νέος πρωθυπουργός και συνέχισε : "Αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν."

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός περιέγραψε τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την σημερινή δυσχερή θέση : "Αν υπάρχει ευθύνη, συναίνεση και σύνεση, αν όλοι συνδράμουμε", είπε και τόνισε ότι "έχει σημασία ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική. Έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει".

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι είναι "πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί προυπόθεση νομισματικής σταθερότητας. Είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας", επισήμανε και κάλεσε όλους τους Έλληνες "να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφ' όσον είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και συνεργαστούμε στενά".

Ο νέος πρωθυπουργός θέλησε να διαλύσει τις φήμες ότι δεν δεχόταν δήθεν να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας λόγω εντσάσεων ή όρων που έθετε προς τα δύο μεγάλα κόμματα. "Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό", είπε και έκλεισε τις δηλώσεις του έξω από την κεντρική πύλη του προεδρικού Μεγάρου στην οδό Ηρώδου Αττικού επισημαίνοντας ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς χρόνος για τη διεξαγωγή εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: