Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Νίκος Κοτζιάς: Δεν έχουμε έναν καινούργιο πρωθυπουργό, έχουμε ένα νέο Βοναπάρτη...


Νίκος Κοτζιάς,
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
μέλος προσωρινής συντονιστικής επιτροπής «Ενωτικής Κίνησης»
Για την επιλογή Παπαδήμου για την πρωθυπουργία
«Δεν έχουμε έναν καινούργιο πρωθυπουργό, έχουμε ένα νέο Βοναπάρτη: Τι ήταν ο Βοναπαρτισμός στην Ιστορία, ήταν ότι οι λαϊκές μάζες των αγροτών στη Γαλλία που ψηφίζανε έναν τύπο, τον ανιψιό του Βοναπάρτη, που πιστεύανε ότι θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους κι εκείνος εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των καπιταλιστών που τους φάγανε τη γη. Είναι δηλαδή ο πολιτικός που απεξαρτάται από τους ψηφοφόρους και τους εκλογείς κι όσα έχουν συμφωνήσει και δεσμευτεί».
«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μας λέει πότε και με ποιο περιεχόμενο θα κάνουμε δημοψηφίσματα, τώρα μας λέει πότε κι αν μπορούμε να κάνουμε εκλογές και μας προσδιορίζει ποιος πολιτικός θα αναλάβει την κάθαρση της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε πως οι δήθεν τεχνοκράτης, ο σημερινός καινούργιος πρωθυπουργός, είναι μπλεγμένος από τα προβλήματα της στατιστικής, με την οποία τιμωρείται η Ελλάδα σήμερα, μέχρι τα προβλήματα του Χρηματιστηρίου».
«Εδώ έχουμε ένα εκπληκτικό φαινόμενο: στο όνομα του κουρέματος του χρέους, έχει ήδη κουρευτεί η δημοκρατία και το Σύνταγμα. Διότι αυτές οι διαδικασίες που ακολουθούνται, έχουν πολλά αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά, πάρα πολλά αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά κι ακολουθούνται με ένα μοναδικό στόχο: να μη μιλήσει ο λαός».
«Ορισμένοι καθοδηγούν τα πολιτικά κέντρα στις επιλογές και τις δράσεις τους. Κι έχω μεγάλη ανησυχία ότι στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση τραπεζιτών, οι οποίοι όπως γνωρίζετε δε θέλουν να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους για να σώσουν τις τράπεζές τους και θέλουν να αποκτήσουν προνομιούχες μετοχές, ώστε παρόλο που το ελληνικό κράτος θα βάλει πολλαπλάσια χρήματα στις τράπεζες, να συνεχίσουν να τις διοικούν εκείνοι».
«Ο καυγάς ανάμεσα στα άλλα και η πτώση Παπανδρέου οφείλονται και σε αυτή την εμπλοκή των τραπεζών».
Για την «Ενωτική Κίνηση» που ίδρυσε μαζί με στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ
«Είναι μια κίνηση που κινείται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και της Αριστεράς, είναι μια δημοκρατική, παραταξιακή κίνηση που θέλει να συμβάλει στην ενότητα του χώρου».
«Είναι μια κίνηση πατριωτική, μια κίνηση δημοκρατική, μια κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης και διασφάλισης της ανάπτυξης της χώρας, με δυο χαρακτηριστικά: ενωτική προδιάθεση στο χώρο που θέλει να απευθυνθεί και μια διαμορφωμένη πολιτική συμμαχιών απέναντι στις άλλες δυνάμεις τις προοδευτικές, τις αριστερές, τις δημοκρατικές, τις οικολογικές που αντιτάσσονται στο μνημόνιο».
Ηχητικό υπάρχει στο www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: