Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

«Έξοδος από το ευρώ θα διέλυε τον κοινωνικό ιστό»

Ομιλία Βενιζέλου


http://img.protothema.gr/40AEDA55531FA26ADAF362AB752AC4C4.jpg

Ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα πρόβαλε την παραμονή της χώρας στο ευρώ ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), με θέμα: «Από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι το πραγματικό κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ θα ήταν η διάλυση του κοινωνικού ιστού, ενώ σημείωσε ότι με την κρίση έχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, αφού «κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά για τη χώρα, αν είχαμε, όπως είπε, προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης από την αρχή και «αν το ζήτημα της μείωσης του χρέους είχε ωριμάσει στους εταίρους μας από την αρχή».

«Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή, αν η κοινωνία των πολιτών ήταν ανοιχτή στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών από την αρχή. Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή, αν η χώρα διέθετε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα από την αρχή» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, επανέλαβε ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI». «Το πιστεύω αυτό. Και είναι εφικτό, αν οι εταίροι μας σεβαστούν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου» παρατήρησε.

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε επίσης τα τέσσερα αναγκαία βήματα προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά και με τις αγορές.

Το πρώτο, τόνισε είναι να διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα επιστροφής των καταθέσεων. Το δεύτερο, συνέχισε, είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι να πειστεί η μεσαία τάξη «ότι υπάρχει και θα υπάρχει», αλλά και ο κάθε πολίτης «ότι δεν θα μείνει μοναδικό και εγκαταλειμμένο θύμα της κρίσης».

Eπίσης ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε συμφωνία για την ψήφιση ενός εθνικού φορολογικού συστήματος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βενιζέλος αν δεν συμφωνήσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν έχει νόημα να ψηφιστεί ένας νέος νόμος για το εθνικό φορολογικό σύστημα. Και πρόσθεσε «όλα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο».

Παράλληλα, κατέστησε – εμμέσως – σαφές ότι οι μειώσεις στους συντελεστές του φόρου προστιθέμενης αξίας μπορεί να γίνουν στο μέλλον υπό προϋποθέσεις, όπως είναι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Read more...

Το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα πληρώσει δώρο και ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος του ΙΚΑ, κινδυνεύει με... αυτόφωρο!

Το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα πληρώσει δώρο και ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος του ΙΚΑ, κινδυνεύει με... αυτόφωρο!
Δεν υπάρχουν σημάδια ότι αύριο θα καταβληθεί το δώρο στους εργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση να δούμε το εξής εξωφρενικό: Να γίνει μια καταγγελία και το ενδεχόμενο σύλληψης του διοικητή του ΙΚΑ και του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, να είναι πιθανό, αφού σε περίπτωση που δεν καταβληθεί ούτε αύριο το δώρο των Χριστουγέννων στους -πάνω από δύο μήνες- απλήρωτους υπαλλήλους του κόμματος, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου.

Η 21η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον νόμο, είναι η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.

Οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ είχαν διαβεβαιωθεί από τον κ. Σπυρόπουλο ότι θα πάρουν τουλάχιστον τα χρήματα αυτά, αφού τα δεδουλευμένα δύο μηνών... «plus», αναζητούνται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται προ των πυλών της Ιπποκράτους. Κάτι τέτοιο πάντως, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του ΙΚΑ χθες βρισκόταν στο εξωτερικό και αναμένεται να επιστρέψει το βράδυ. Έτσι δόθηκε και η απάντηση σε όσους ρωτούσαν αν ο χρόνος του ταξιδιού του ήταν τυχαίος…
http://newpost.gr
Read more...

Οι πλούσιοι, οι σκαφάτοι και οι πτωχοί

Οι περισσότεροι βουλευτές έχουν έως 100.000 ευρώ στην άκρη


http://img.protothema.gr/C85CED0C854734E80D0DEF1C73090CB4.jpg

Ελάχιστα προετοιμασμένους βρήκε υπουργούς και βουλευτές το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση στη χώρα μας. Λιγοστοί είχαν κάνει «κουμάντο» για τη δύσκολη ώρα, ώστε να μπορούν να ζήσουν «από τα έτοιμα».
Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δηλώνουν στο Πόθεν Έσχες του 2010 (για τα εισοδήματα του 2009) οι περισσότεροι βουλευτές και υπουργοί έχουν στην άκρη έως 100.000 ευρώ.

Περίπου το ένα πέμπτο εξ αυτών έχει πάνω από 200.000 ευρώ σε καταθέσεις και μετρημένοι στα δάκτυλα είναι εκείνοι που ξεπερνούν το εκατομμύριο. Σχεδόν όλοι έχουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ και ελάχιστοι έβαλαν μέρος (από 10% έως 50%) των χρημάτων τους σε ξένο νόμισμα (δολάρια, λίρες Αγγλίας).
Αναλυτικά, τι βγαίνει από τα πόθεν έσχες;

Σκαφάτοι

Ο Κώστας Καραμανλής (πρώην πρωθυπουργός) είναι μεταξύ των σκαφάτων, ενώ είναι και από τους πιο πλούσιους πολιτικούς. Ελαφρώς αυξημένα εισοδήματα παρουσιάζει ο πρώην πρωθυπουργός το 2009 σε σχέση με το περασμένο έτος. Συγκεκριμένα, έλαβε ως βουλευτική αποζημίωση 108.609 ευρώ έναντι 102.204 ευρώ του 2008. Στα λοιπά εισοδήματα ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει 21.726 ευρώ μειωμένα σε σχέση με το 2008 οπότε δήλωσε 27.481 ευρώ. Η σύζυγός του Νατάσα Παζαίτη δήλωσε το 2009 εισόδημα 24.161 ενώ το 2008 είχε δηλώσει 22.082. Στην ακίνητη περιουσία του κ. Καραμανλή υπήρξε μια μεταβολή καθώς ο πρώην πρωθυπουργός αγόρασε το 2009 γραφείο 133 τμ στην πλατεία Μαβίλη έναντι 330.000 ευρώ.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Καραμανλής δηλώνει το σπίτι στη Ραφήνα, ενώ έχει την πλήρη κυριότητα σε: 8 διαμερίσματα – 5 στην Αθήνα και 3 στην Θεσσαλονίκη - , 2 αγροτεμάχια στην Κύθνο, ένα κατάστημα και ένα σπίτι στην Μύκονο και 2 οικίες στην Πρώτη Σερρών. Η σύζυγός του δηλώνει – όπως και τα προηγούμενα χρόνια – ένα αγροτεμάχιο και ένα οικόπεδο στον Κόζιακα Τρικάλων. Μεταβολή σημειώνεται στο χαρτοφυλάκιο του κ. Καραμανλή μιας και το 2009 εκποίησε ομόλογα ΕΤΒΑ και εισέπραξε 602.114 ευρώ ενώ αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έναντι 300.261 ευρώ.

Ο κ. Καραμανλής έχει 13 τραπεζικούς λογαριασμούς οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι από κοινού με τα παιδιά, τη σύζυγό του και τη μητέρα του, και οι συνολικές καταθέσεις του ανέρχονται στο ποσό των 774.766 ευρώ και 167.935 δολάρια. Η σύζυγός του έχει 2 καταθέσεις συνολικού ύψους 87.000 ευρώ. Έχει τέλος στην κατοχή του ένα επιβατικό όχημα και από κοινού με την σύζυγό του έχουν ένα σκάφος 8 ατόμων

Σκαφάτοι, επίσης είναι οι Νίκος Δένδιας (ΝΔ), Σήφης Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ), Οδυσσέας Βουδούρης (ΠΑΣΟΚ -βάρκα 3,8 μέτρων), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ), Γιώργος Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ), Βαγγέλης Αργύρης (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Ανατολάκης (ΛΑΟΣ), Νάσος Αλευράς (ΠΑΣΟΚ) Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ, βάρκα 4,95 μέτρων), Ηλίας Καρανίκας (ΠΑΣΟΚ), Πάνος Καμμένος (ΝΔ), Ευαγγελία Κουρουπάκη (ΠΑΣΟΚ), Κώστας Κουκοδήμος (ΝΔ), Σπύρος Κουβέλης (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Παπαμανώλης (ΠΑΣΟΚ), Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ), Δημήτρης Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Φαρμάκη (ΠΑΣΟΚ).

Πλούσιοι (μεγάλες καταθέσεις)
Καλό «κομπόδεμα» δηλώνει και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Με τη σύζυγό του τηρεί 18 λογαριασμούς με συνολικές καταθέσεις 2,6 εκατ. ευρώ (ελαφρώς μειωμένες από το προηγούμενο έτος που άγγιζαν τα 2,7 εκατ. ευρώ). Το καθαρά ατομικό του κεφάλαιο όμως είναι περίπου το ένα δέκατο σε σχέση με της συζύγου και της οικογενείας της (τηρεί κοινό λογαριασμό και με τη μητέρα της), από την οποία είχε και ένα επιπλέον μερίδιο από κληρονομιά μέσα στο 2009.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ευτύχιος Δαμιανάκης έχει καταθέσεις περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, συνολικά με τη σύζυγο. Εξ αυτών όμως το 1,5 εκατ. προήλθε από εκποίηση ακινήτων της συζύγου. Στην πραγματικότητα οι λογαριασμοί έμειναν ανέπαφοι.

Μεγάλη κινητικότητα όμως παρουσιάζουν οι κινήσεις των λογαριασμών που τηρούν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος. Ως υπουργός και βουλευτής της ΝΔ τότε, το 2009 η κ.Μπακογιάννη δεν είχε πειράξει τις καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που διαθέτει. Ο σύζυγός της όμως, ως επιχειρηματίας, δαπάνησε σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση ξένων μετοχών. Το 2009 του ...απέμειναν περίπου 1 εκατομμύριο στις τράπεζες, τα μισά εκ των οποίων σε ευρώ και τα υπόλοιπα σε δολάρια.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και υφυπουργός κύριος Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζει ποσό καταθέσεων 120.000 ευρώ, χωρίς λοιπά στοιχεία της συζύγου, ενώ δεν άλλαξε κάτι στην περιουσιακή του κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στην διάρκεια της οποίας εμφάνιζε τριπλάσιες καταθέσεις από ποσά που αποκίμισε με ρευστοποιήσεις χρεογράφων που διέθετε.

Ο κ. Γιώργος Βαγιωνάς (ΝΔ) έχει κατατεθειμένα 2.175.530 δολάρια στην Πειραιώς και άλλα 1.462.840 ευρώ στην ίδια τράπεζα.Ο κ.Βαϊτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ) έχει 1.000.000 ευρώ την Millenium και σχεδόν 200.000 ευρώ στην Εθνική.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΝΔ) έχει καταθέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς σχεδόν 500.000 ευρώ, ο Γιώργος Βλάχος (ΝΔ) με καταθέσεις στην Εθνική που ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ, ο Αλέκος Αθανασιάδης (ΠΑΣΟΚ) καταθέσεις περίπου 800.000 ευρώ.

Καταθέσεις σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ έχει η σύζυγος του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Στάθης Κουτμερίδης έχει 300.000 ευρώ στην Εθνική, o Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ) έχει 1.014.221 δολάρια στη Citιbank και 620.732 ευρώ στην ίδια τράπεζα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος (ΝΔ) καταθέσεις 800.000 ευρώ περίπου.

Μεταξύ των πλουσιότερων πολιτικών η κ. Άννα Νταλάρα με καταθέσεις, ομόλογα και τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια συνολικής αξίας κτήσης 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ η πρώην υφυπουργός έχει αποκτήσει και νεό αυτοκίνητο αξίας 100.000 ευρώ.

O Στάθης Κουτμερίδης έχει 300.000 ευρώ στην Εθνική, Γιάννης Ιωαννίδης έχει 1.014.221 δολάρια στην Citybank και 620.732 ευρώ στην ίδια τράπεζα.

Ο κ. Παντελής Οικονόμου καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ) έχει κατάθεση 1.353.499 ευρώ στην Eurobank και περίπου 280.000 ευρώ σε Πειραιώς και Εθνική. Η παραλίγο πρωθυπουργός Ελσα Παπαδημητρίου διαθέτει 400.000 ευρώ σε καταθέσεις.

Ο Χρήστος Παπουτσής έχει στην Εθνική 357.000 δολάρια, 263.728 ευρώ στην ίδια τράπεζα.

Η Ελενα Ράπτη (ΝΔ) έχει 253.862 ευρω στην Eurobank και 329.466 ευρω στην Marfin.

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος (ΝΔ) έχει 102.613 στην Πειραιώς, 187.706 ευρώ στην Alpha, 400.000 ευρώ στην Eurobank και 130.000 ευρώ στην Εθνική.

Η Μάγια Τσόκλη έχει 750.000 ευρώ στην Alpha και περίπου 200.000 ευρώ σε άλλες τράπεζες.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου έχει καταθέσεις ύψους 359.000 ευρώ στην Εμπορική και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καταθέσεις περίπου 450.000 ευρώ σε διάφορες τράπεζες.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης έχει 348.319 ευρώ στην Εθνική ενώ η σύζυγός του περίπου 430.000 ευρώ στην Εθνική.

Στα περίεργα καταγράφεται η αγορά αγροτεμαχίου 1.045 τ.μ. στην Σταυρούπολη Ξάνθης από τον κ. Αλέκο Κοντό με δηλωμένο καταβληθέν τίμημα 313,5 ευρώ.

Επίσης, η κυρία Έλενα Κουντουρά, η οποία πρόσφατα επέστρεψε στο Κοινοβούλιο και την ΚΟ της ΝΔ απέκτησε με δανεισμό οικία 294 τ.μ. στη Βούλα έναντι δηλωμένου τιμήματος 477.146 ευρώ και μια δεύτερη οικία 133 τ.μ. στην Βουλιαγμένη έναντι 522.584 ευρώ.
Νεοαποκτηθέντα Ακίνητα

Η κυρία Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) μέσω δωρεάς απέκτησε το 2009 4 ορόφους πολυκατοικίας στην Αθήνα και 2 αποθήκες στο ίδιο κτίριο ενώ ο σύζυγός της απέκτησε και αυτός με δωρεά αγροτεμάχια στην Σκύρο καθώς και 2 οικόπεδα, 2 οικίες και 2 αποθήκες στην Σκύρο.

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) απέκτησε με γονική παροχή γραφεία, αποθήκη και καταστήματα στην οδό Γ. Γεννάδιου στην Αθήνα.

Στα περίεργα εντοπίζεται η αγορά αγροτεμαχίου 1.045 τ.μ. στην Σταυρούπολη Ξάνθης από τον κ. Αλέκο Κοντό (ΝΔ) με δηλωμένο καταβληθέν τίμημα 313,5 ευρώ .

Επίσης η κυρία Ελενα Κουντουρά η οποία πρόσφατα επέστρεψε στο κοινοβούλιο και την ΚΟ της ΝΔ απέκτησε με δανεισμό οικία 294 τ.μ. στην Βούλα έναντι δηλωμένου τιμήματος 477.146 ευρώ και μια δεύτερη οικία 133 τ.μ. στην Βουλιαγμένη έναντι 522.584 ευρώ

Φτωχοί
Η Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (ΝΔ) δηλώνει εισόδημα ύψους 24.721 που είναι και η βουλευτική αποζημίωση , οι καταθέσεις ανέρχονται σε 6.643 αλλά αποτελούν προϊόν του ετήσιου εισοδήματος και δεν έχει κανένα ακίνητο στο όνομά της.

Η κυρία Ηρω Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) ως έσοδα εμφανίζει την βουλευτική αποζημίωση ύψους 24.152 ευρώ ενώ δεν έχει ακίνητα και ΙΧ στο όνομά της.

Ο κ. Γιάννης Βούρος (ΠΑΣΟΚ) εμφανίζει εισοδήματα 24.648 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση, έχει ένα διαμέρισμα 150 τ.μ. στην Αθήνα και στην τράπεζα κατατεθειμένα 13,27 ευρώ

Read more...

Άρση του τραπεζικού απορρήτου για 11 βουλευτές που ξαφνικά έγιναν… φτωχοί - Πρόβλημα και με Άκη

Άρση του τραπεζικού απορρήτου για 11 βουλευτές που ξαφνικά έγιναν… φτωχοί - Πρόβλημα και με Άκη
Όπως προκύπτει από τα πόθεν έσχες των πολιτικών, 11 βουλευτές παρουσιάζουν μειώσεις των καταθέσεών τους ως και 400.000 ευρώ, χωρίς να υπάρχει κανένα παραστατικό αγοράς που να τις δικαιολογεί.

Εύλογα στη Βουλή ηγέρθησαν ερωτήματα, αν και κανένας πολιτικός δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε Ελβετική Τράπεζα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες.

Για τον λόγο αυτό, θα ζητηθεί η άρση του απορρήτου των καταθέσεων των «11»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε Ελβετική Τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει».

«Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία.

Όλα τα «πόθεν έσχες» για την Επιτροπή Ελέγχου είναι ανοικτά και κανένα δεν θα κλείσει αν δεν γίνει πλήρης διασταύρωση στοιχείων», τόνισε ο κ. Αργύρης συμπληρώνοντας ότι έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να ενημερωθεί η Επιτροπή αν υπάρχουν εμβάσματα στην Ελβετία Ελλήνων πολιτικών από το 2009 και μετά.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αργύρης και και στο ότι για πρώτη φορά τα πόθεν έσχες θα είναι αναρτημένα στο διαδικτυακό κόμβο της Βουλής μετά το πράσινο φως που άναψε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «από το 2010 στα πόθεν έσχες των πολιτικών, θα υπάρχει μια καινοτομία. Θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Τράπεζα Δεδομένων με τα οικονομικά στοιχεία όλων των υπόχρεων πολιτικών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, Από εδώ και πέρα θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές οι οποίες και πρέπει να δικαιολογούνται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τους ελέγχους των πόθεν έσχες προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

- Δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός σε Ελβετική Τράπεζα.

- Δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά που να εμφανίζονται ότι έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες.

- 9 βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα και οι 6 από αυτούς τα πήραν με δάνεια.

- 5 βουλευτές έκαναν ανέγερση κατοικίας.

- 1 βουλευτής αγόρασε οικόπεδο.

- 6 βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχιο, οι πέντε από αυτούς αγόρασν μικρής αξίας και μόνο του ενός ήταν αξίας 100.000 ευρώ. - 3 ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με χρήση δανείου.

- 5 ευρωβουλευτές δείχνουν να έχουν μικρές μειώσεις εισοδημάτων ενώ 17 παρουσιάζουν μικρή αύξηση εισοδημάτων. - 15 βουλευτές εμφανίζονται να έχουν σημαντικές μειώσεις στις καταθέσεις τους .

Από αυτούς οι 4 δικαιολογούν τη μείωση αυτή, καθώς ο ένας αγόρασε οικόπεδο, ένας γραφείο, ένας αγροτεμάχιο και ένας μια μονοκατοικία.

Για τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής θα ζητηθεί να αιτιολογήσουν τη μείωση των καταθέσεων τους.

«Κανένα πόθεν έσχες δεν έχει κλείσει μέχρι να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων. Πολύ μεγαλύτερη αξία έχει να γίνει διασταύρωση στοιχείων αυτών που εμφανίζουν μειώσεις στις καταθέσεις τους παρά αυξήσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη τροποποίησης του νόμου καθώς όπως είπε «τα ελέγχονται με ένα όμως δεδομένο. Βάσει την δήλωση του υπόχρεου και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου για παράδειγμα ποτέ δεν δηλώνεται η πραγματική αντικειμενική του αξία».

Ανειλικρινές το πόθεν έσχες του Άκη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπή που ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Ευάγγελο Αργύρη, από τις αναλυτικές εκθέσεις των ορκωτών λογιστών δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις του νόμου, πλην της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του τέως υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, για το έτος 2010 (χρήση 2009), «η οποία κρίθηκε ανειλικρινής», μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε και την άρση τραπεζικού απορρήτου, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου που απεφασίσθη από την Επιτροπή Ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει παραπεμφθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, καθώς και στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται πως στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2009, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δηλώνει εισοδήματα 100.955,87 ευρώ - και η σύζυγός του 150.000 ευρώ από την λήψη δύο δανείων 100.000 και 50.000 ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς αντίστοιχα.

Η ακίνητη ιδιοκτησία του πρώην υπουργού δεν παρουσιάζει μεταβολή από το 2008, καθώς τα δύο διαμερίσματα (59 και 142 τ.μ.) που δηλώνει στην Αθήνα, έχουν αγοραστεί το 2004, το διαμέρισμα που κατέχει στο Χαλάνδρι έκτασης 130 τ.μ. έχει αγοραστεί το 1990, το αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 2021 τ.μ. στην Εύβοια αγοράστηκε τμηματικά το 1983 και το 1986 - και η οικία του στην Κορινθία, έκτασης 147 τ.μ. επί οικοπέδου 469 τ.μ., αγοράστηκε το 1994.

Ο πρώην υπουργός δηλώνει καταθέσεις σε τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς - 2222 ευρώ και 2075 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 3000 ευρώ στην Eurobank από επισκευαστικό δάνειο και 4000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς από καταναλωτικό δάνειο, ενώ και η σύζυγός του έχει τραπεζικό λογαριασμό 225 ευρώ στην Citybank και κατέχει αυτοκίνητο 700 κ.εκ. που αγόρασε το 2007.Τσοχατζόπουλος: «Το σήριαλ με το πόθεν έσχες μου κρατάει έναν χρόνο τώρα»


«Το "σήριαλ'' με την συγκεκριμένη δήλωση πόθεν έσχες κρατάει έναν χρόνο τώρα», απάντησε με δήλωσή του ο πρώην υπουργός. "

«Από την Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες της Βουλής, επανειλημμένα μου ζητήθηκαν και απέστειλα επιπρόσθετα στοιχεία, τόσο για την περιουσιακή μου κατάσταση, όσο και για τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς και την διαχρονική εξέλιξή τους (...)
Πρόκειται για μια πρωτοφανή έρευνα από την Επιτροπή, παράλληλα και με τον έλεγχο που επί έναν χρόνο διεξάγει το ΣΔΟΕ στα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία μου».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισημαίνει στη δήλωσή του πως το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που αγοράστηκε το Πάσχα του 2010, δηλώθηκε κανονικά στην φορολογική δήλωση του 2011, όπως κατά πάγια πρακτική συμβαίνει.

«Παρ' όλα αυτά, κατέθεσα στην Επιτροπή πόθεν έσχες ήδη από το φθινόπωρο του 2010, όλα τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία σε σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο (...) Όσον αφορά περιουσιακά στοιχεία που δήθεν δεν δικαιολογούνται, όπως έχω δηλώσει στην Επιτροπή, το συνολικό μη αναλωθέν κεφάλαιο προς κάλυψη τεκμηρίων για τα οικονομικά έτη 2003 έως 2010, ανέρχεται στο ποσό των 719।000 ευρώ, το οποίο καλύπτει οποιαδήποτε αγορά περιουσιακών στοιχείων και τα τεκμήρια διαβίωσής μου για το εν λόγω διάστημα μέχρι και σήμερα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.
http://newpost.gr

Read more...

Δραστικές λύσεις από την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού

Τις κατέθεσε στον πρωθυπουργό

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Πακέτο προτάσεων για την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, καθώς και μέτρα για την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Πάγια αρχή της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, είναι η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης και η διασφάλιση αξιοπρεπών παροχών για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ αναφέρει ότι η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή στο ΙΚΑ, αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Τονίζει δε ότι κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, ενώ η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των προτάσεων, που καταθέτει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, είναι:

 • Η δημιουργία κλιμακίων, στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με σκοπό τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων σε στοχευμένες επιχειρήσεις, επί 24ώρου βάσης, τη συνεχή παρακολούθηση της πορείας των οφειλών και την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων είσπραξης.
 • Άμεση διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με το σύστημα «TAXIS» του υπουργείου Οικονομικών.
 • Κωδικοποίηση νομοθεσίας.
 • Περιορισμό των ασφαλίστρων και γενικότερα επανεξέταση των ασφαλίστρων -ασφάλισης, με αντίβαρα εισφορές, που δεν θα επιβαρύνουν το κόστος εργασίας από τη μείωση των εσόδων.
 • Πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών.
 • Να υπάρχει μαύρη λίστα (τύπου Τειρεσίας) εισφορών. Το ΑΦΜ των υπευθύνων να «μαυρίζει». Παρατηρείται, συχνά, το φαινόμενο πτώχευσης επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες των οποίων ανοίγουν νέες απαλλαγμένες από οφειλές.
 • Επανεξέταση των διατάξεων για χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς και θέσπιση δυνατότητας πρόσβασης-ενημέρωσης και κατάσχεσης άυλων τίτλων (μετοχών, ομολόγων κ.λ.π.) των οφειλετών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
 • Επαναφορά του δικαιώματος προσφυγής του διευθυντή σε αποφάσεις τοπικών διοικητικών επιτροπών, οι οποίες είναι καταφανώς εις βάρος του ΙΚΑ. Προκειμένου να έχει η επιχείρηση δικαίωμα ένστασης σε ΤΔΕ ή δικαστήρια, να υποχρεώνεται να καταβάλλει προηγουμένως το σύνολο της οφειλής και σε περίπτωση που δικαιωθεί, αυτή να επιστρέφεται.
 • Επίσης, προτείνεται να γίνει διαχωρισμός των επιχειρήσεων, οι οποίες οφείλουν στο ΙΚΑ, ανάλογα με το πλήθος των απασχολούμενων, το ύψος της οφειλής και τη συχνότητα των καθυστερήσεων. Με νομοθετική ρύθμιση, οι επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν την οριοθετημένη οφειλή και τη συνέπεια καταβολής των εισφορών, θα πρέπει να αναστέλλεται η λειτουργία τους και στη συνέχεια, να κλείνουν, εφόσον συνεχίζουν να μην τακτοποιούν τις οφειλές τους.
Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ καταλήγει: «είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία επιχειρήσεων, που λειτουργούν με ανασφάλιστους εργαζόμενους, με μισθούς κατώτερους του επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, με καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή των δεδουλευμένων, με παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών κεκτημένων, όπως ωράρια και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, εις βάρος του Δημοσίου και του ασφαλιστικού συστήματος, συσσωρεύοντας κέρδη εκατομμυρίων, που εξάγονται σε τράπεζες του εξωτερικού.»

»Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ως εκπρόσωποι εργαζομένων ότι μία τέτοια πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τους εργαζόμενους σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.»

» Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα εργασιακών σχέσεων και θεωρούμε ότι αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα θα επιφέρει η λειτουργία υγειών επιχειρήσεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας και θα τονώνουν τα έσοδα του κράτους και του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τις παροχές και συντάξεις, που τους αναλογούν».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Σπύρος Κουβέλης απαιτεί «ομερτά» για τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ!


Ο Σπύρος Κουβέλης απαιτεί «ομερτά» για τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ!
Τουλάχιστον... «περίεργη» κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιστολή εκ μέρους του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα ΜΚΟ, Σπύρου Κουβέλη, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ζητώντας να τηρηθεί αυστηρή... «ομερτά» για το θέμα της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος από Μη κυβερνητικές Οργανώσεις.

Πρόκειται για μία υπόθεση που τα τελευταία δύο χρόνια ταλάνισε την κοινή γνώμη με πολύκροτα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν το κοινό αίσθημα καθώς και «έτριξαν» τις καρέκλες ορισμένων πολιτικών ιθυνόντων. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Κουβέλης τον περασμένο μήνα συναντήθηκε με εκπροσώπους περιβαλλοντικών ΜΚΟ και τέθηκε υπέρ της νέας χρηματοδότησης ΜΚΟ των οποίων η δράση αφορα στην προστασία του περιβάλλοντος.Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο τη Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ο βουλευτής Α' Αθήνας Σπύρος Κουβέλης, σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο Σπύρος Κουβέλης ως αρμόδιος υφυπουργός εξωτερικών την περίοδο 2009 - 2011 είχε προβεί στο πάγωμα όλων των νέων χρηματοδοτήσεων και δράσεων αναπτυξιακής συνεργασίας και είχε δρομολογήσει την καταγραφή και τον έλεγχο όλων των προγραμμάτων που υλοποιούσε και είχε υλοποιήσει στο παρελθόν η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, ενώ είχε ετοιμάσει και νέο θεσμικό πλαίσιο για την διαφανή και σωστή λειτουργία του θεσμού στη χώρα.

Στην επιστολή του ο κ. Κουβέλης υποστηρίζει - διόλου παραδόξως- ότι είναι πολύ σημαντικό τη στιγμή που εξ αιτίας της κρίσης βάλλονται κοινωνικά και πολιτικά κεκτημένα, να μην αναλωθεί η συζήτηση για τις ΜΚΟ σε ένα πολιτικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών, αλλά να μπουν οι βάσεις για την μετάβαση σε μια υγιή σχέση ανάμεσα στο κράτος και την Κοινωνία των Πολιτών. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Λυπάμαι αφάνταστα που η ολοκλήρωση ενός κρίσιμου βήματος για την αποκατάσταση της διαφάνειας στην κοινή γνώμη, αλλά και για την έναρξη της περιόδου χτισίματος μιας νέας σχέσης του κράτους με την κοινωνία των πολιτών υποβαθμίζεται, με τον τρόπο που δημοσιοποιείται, σε πολιτικό παιχνίδι και σε κυνήγι μαγισσών» και προσθέτει: «Το να υποστηρίξει το κράτος την συμμετοχή και την δραστηριοποίηση των πολιτών, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν θα μπορούν να διαπλέκονται με αυτό, ούτε και θα τείνουν να το αναπληρώσουν, αλλά αντίθετα οι πρωτοβουλίες τους θα λειτουργούν μέσα στην κοινωνία συμπληρωματικά προς αυτό, είναι όχι μόνο χρήσιμο, αλλά αναγκαίο την παρούσα στιγμή.

Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να υπάρξει ένα κοινωνικό δίχτυ αλληλεγγύης μέσα στην κρίση, και ένα τείχος προστασίας δημοκρατικών θεσμών, σε μια περίοδο που τα ίδια τα πολιτικά κόμματα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Οι πολίτες χρειάζονται διέξοδο ώστε να έχουν ρόλο και έκφραση, και δικό μας χρέος είναι αυτό να το εξασφαλίσουμε, όχι να το απαξιώσουμε. Ο κ. Κουβέλης καταλήγει: «Θα είναι ολέθριο σφάλμα σε μια κρίσιμη κοινωνικά και θεσμικά περίοδο να αφήσουμε να διολισθήσει η συζήτηση για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών, εξοβελίζοντας συλλήβδην την έννοια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και της κοινωνίας των πολιτών».

Υ.Γ: Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι το κατα πόσο δημοκρατικό είναι τελικά να αποσιωπάται ειδικά εν μέσω κρίσης ένα ζήτημα, όπως εκείνο της ύποπτης χρηματοδότησης ΜΚΟ, από τους έλληνες πολίτες που πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα και τις αλλεπάληλες φοροκαταιγίδες και αδυνατούν να ανακτήσουν ούτως ή άλλως την σχέση εμπιστοσύνης με τα πολιτικά κόμματα...


Α।Γ.
http://newpost.gr

Read more...

Πρόστιμο μαμούθ για τις μίζες σε Ελλάδα - Πορτογαλία

140 εκατ. ευρώ από δικαστήριο του Μονάχου


http://img.protothema.gr/48E3CA626707A787FD1DE161B6DCB8F8.jpg
Στην επιβολή ενός προστίμου – μαμούθ, ύψους 140 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία Ferrostaal AG προχώρησε δικαστήριο του Μονάχου στο πλαίσιο υπόθεσης δωροδοκίας που συνδέεται με δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας και τη δράση τους σε Ελλάδα και Πορτογαλία μεταξύ 2000 και 2003.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το πρόστιμο, παρά το δυσθεώρητο ύψος του, δεν παύει να αποτελεί συμβιβασμό της εταιρείας με τις εισαγγελικές αρχές και το δικαστήριο.

H υπόθεση αφορά στη δράση του πρώην διευθυντή της Ferrostaal Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν και του πρώην δικηγόρου Χανς Πέτερ Μούχλενμπεκ, oι οποίοι και ομολόγησαν ότι προέβησαν σε δωροδοκίες αξιωματούχων σε Ελλάδα και Πορτογαλία προκειμένου να διασφαλίσουν τις πωλήσεις υποβρυχίων στις χώρες αυτές και μάλιστα εκτιμάται ότι μόνο στην Ελλάδα καταβλήθηκαν μίζες περίπου 60 εκατ. ευρώ για την παραγγελία υποβρυχίων αξίας 1,6 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο πρώην μάνατζερ ενέκριναν την καταβολή μέρους του ποσού αυτού σε «λήπτες αποφάσεων υπουργείων και Αρχών», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται. Ονομαστικά αναφέρεται ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες.

Η Ferrostaal είχε ανακοινώσει, στην έναρξη της δίκης στις 15 Δεκεμβρίου, ότι ήταν έτοιμη να πληρώσει το πρόστιμο το οποίο ήταν αποτέλεσμα "εντατικών διαπραγματεύσεων". Η εταιρεία σήμερα επιβεβαίωσε σε ανακοίνωση της ότι θα υποστεί τις συνέπειες και θα πληρώσει το πρόστιμο.

Τα δύο στελέχη της εταιρείας καταδικάστηκαν και σε ποινές φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Read more...

Διαψεύδει ο Γιάννης Ραγκούσης ότι λαμβάνει επίδομα τριτέκνου

Ζήτησε ο ίδιος τη διακοπή του

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης


Αθήνα
Την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γιάννη Ραγκούση, προκάλεσε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 για το επίδομα τριτέκνου που λάμβανε ο ίδιος το 2009 και αποτυπώθηκε στη δήλωση του «πόθεν έσχες».

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Ραγκούσης ξεκαθαρίζει ότι με δική του πρωτοβουλία ζήτησε από τον ΟΓΑ να διακόψει την παροχή του επιδόματος τριτέκνου, να γίνει ο υπολογισμός του συνολικού ποσού που έχει εισπράξει, όχι από τον Οκτώβριο του 2009 που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά από το Σεπτέμβριο του 2007, που εκλέχτηκε βουλευτής.

Το συνολικό ποσό όπως υπολογίστηκε από τον ΟΓΑ, από το 2007, ανέρχεται στο ύψος των 12.000 ευρώ περίπου.

Από αυτό το ποσό, ο κ. Ραγκούσης διευκρινίζει ότι ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει επιστρέψει στον ΟΓΑ, με ταχυδρομική επιταγή, την πρώτη δόση ύψους 6.000 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Κλειδώνουν» την Τετάρτη οι νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προσέρχεται σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προσέρχεται σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η νέα, τρίτη κατά σειρά, μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2012, αναμένεται να «κλειδώσει» στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

To σχέδιο που θα υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Kουτρουμάνης προβλέπει μειώσεις στις επικουρικές από 10% έως 35%, ανάλογα με τα ελλείμματα κάθε Ταμείου, τα οποία προβλέπεται ότι θα απαλειφθούν σε δύο χρόνια.

Η νέα ρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να προωθηθεί με διαδικασίες-εξπρές και θα έχει ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 1ης Ιανουαρίου 2012.

Με το νέο έτος θα εφαρμοσθούν και οι αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών) και της καθιέρωσης ενιαίων κανόνων χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

Η ενοποίηση των ταμείων κρίθηκε αναγκαία γιατί οι αναλογιστικές μελέτες που έχει στα χέρια του ο κ. Κουτρουμάνης δείχνουν ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων πρέπει να μειωθεί: κατά 80% το επικουρικό των ναυτικών, κατά 34% το ΕΤΕΑΜ, κατά 32% το ΤΕΑΔΥ, κατά 45% το ταμείο των υπαλλήλων φαρμακευτικών εταιριών και των ναυτικών πρακτόρων, κατά 65% το ταμείο της ΔΕΗ.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε σε υψηλούς τόνους την αντίθεσή της στην προωθούμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Η ΝΔ, ειδικότερα, δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για «καταλήστευση των επικουρικών ταμείων» την τελευταία διετία.

Πάταξη της εισφοροδιαφυγής

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής, που μεγαλώνει τη «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και να μην χρειαστεί νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων.

Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν μειωθούν οι επικουρικές και αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, ο κίνδυνος νέας περικοπής των κύριων συντάξεων είναι άμεσος το 2012.

Ειδικότερα, θα θεσμοθετηθεί αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών, με την παραπομπή στο αυτόφωρο οφειλετών με οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ ήδη το ΙΚΑ προχωρεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, με αυτόφωρο απειλούνται οι επιχειρηματίες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτιμάται δε ότι περισσότεροι από 10.000 επιχειρηματίες οφείλουν σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ήδη, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει εκδώσει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία ζητεί από τις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις την «άμεση και απόλυτη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε όσους εργοδότες οφείλουν και με δική τους ευθύνη δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε προσωρινό διακανονισμό».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και του κόστους εργασίας εντάσσεται και η μείωση κατά 10% των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις διαδικασίες ηλεκτρονικού ελέγχου μέσω της κάρτας εργασίας.

* Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία (εισηγητές Ευ.Βενιζέλος, Δ.Ρέππας,, Τ.Γιαννίτσης, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ.Κουτρουμάνης, Ανδρ.Λοβέρδος).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Ελβετικές" καταθέσεις για φορολόγηση

"Έπεσαν" οι υπογραφές Ελβετίας-Ελλάδας για να φορολογούνται οι καταθέσεις. Δείτε τι φέρνει η σύναψη του πρωτοκόλλου ανάμεσα στις δύο χώρες


Μετά τη σύναψη πρωτοκόλλου ανάμεσα σε Ελλάδα και Ελβετία ανοίγει ο δρόμος για την παροχή πληροφοριών στις φορολογικές αρχές της Ελλάδας αναφορικά με την ταυτότητα των καταθετών στην Ελβετία.

Η συμφωνία κατατέθηκε στη Βουλή και αυτό αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες.

Βάσει του πρωτοκόλλου μειώνεται από 10% σε 7% το ανώτατο ποσοστό του φόρου που μπορεί να επιβάλλει η Ελλάδα επί των τόκων που καταβάλλονται σε Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας.

Ανάβει έτσι το πράσινο φως για την παροχή πληροφοριών στις φορολογικές αρχές της Ελλάδας, αναφορικά με την ταυτότητα των καταθετών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελβετία μπορεί να δώσει ονόματα και διευθύνσεις των Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις στο έδαφός της, καθώς επίσης και στοιχεία που διευκολύνουν την ταυτοποίησή τους, όπως για παράδειγμα ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο μπορεί να φορολογείται και στην Ελλάδα το όφελος από την πώληση μετοχών ή άλλων δικαιωμάτων συμμετοχής των οποίων άνω του 50% της αξίας τους προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από ακίνητα.

Επίσης, τα μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα σε κάτοικο της Ελβετίας, μπορούν να φορολογούνται και στη χώρα μας, με συντελεστές από 5% έως 15% .

Στην περίπτωση, τέλος, εκποίησης πλοίων με ελληνική σημαία ή σημαία τρίτων Κρατών ή αεροσκαφών που ανήκουν σε ελληνικές αεροπορικές ή ναυτιλιακές επιχειρήσεις, το αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στην Ελλάδα।

http://news247.gr


Read more...

Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις «πράσινες» ταράτσες στα κτίρια

Δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια


Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές, στοχεύοντας στη δημιουργία μίας απλής διαδικασίας με την ελάχιστη δυνατή υποβολή δικαιολογητικών
Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές, στοχεύοντας στη δημιουργία μίας απλής διαδικασίας με την ελάχιστη δυνατή υποβολή δικαιολογητικών (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Το πλαίσιο, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων, που από σήμερα, Τρίτη, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, παρουσίασε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.

Όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Υπουργικής Απόφασης, «η αύξηση της ποσόστωσης των πράσινων επιφανειών συμβάλει στην αισθητική, μορφολογική και ποιοτική αναβάθμιση των πόλεων, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας».

«Ωστόσο», προσέθεσε, «όσο κι αν θα μας ευχαριστούσε να βλέπουμε κήπους στις στέγες των κτιρίων της Αθήνας αντί για κεραίες και δώματα, οι πράσινες επιφάνειες δεν είναι μόνο ένα ζήτημα αισθητικής».

«Oι φυτεμένες επιφάνειες», είπε, «βελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών, μειώνουν τη σκόνη και το νέφος, ενισχύουν και προστατεύουν τη μόνωση των κτιρίων, αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και δημιουργούν φυσικό περιβάλλον για την αστική χλωρίδα και πανίδα, τους λεγόμενους "πράσινους διαδρόμους"».

Η απόφαση, σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης, «θεσμοθετεί μια πρακτική συμπληρώνοντας ένα κενό που υπήρχε, μέχρι πρόσφατα, στο ισχύον νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα είτε να μην μπορούν να δημιουργηθούν φυτεμένες επιφάνειες σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων είτε να ταλαιπωρούνται οι πολίτες στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας κάθε αντίδραση που έκρινε ως αυθαίρετη -άρα παράνομη- αυτή την πρακτική».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές, στοχεύοντας στη δημιουργία μίας απλής διαδικασίας με την ελάχιστη δυνατή υποβολή δικαιολογητικών.
Συγκεκριμένα, για τα υφιστάμενα κτίρια, η σημαντική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο είναι ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην οικεία υπηρεσία δόμησης μόνο έγγραφη ενημέρωση/γνωστοποίηση εργασιών, η οποία συνοδεύεται από :

1) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου,

β) υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου του έργου όπου δηλώνει την ανάληψη της ευθύνης που απορρέει από την υλοποίηση του έργου,

γ) τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας του κτιρίου,

δ) τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας,

ε) αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής αδείας ή, εφόσον δεν υπάρχει, αντίγραφο της ένταξης σε ρυθμίσεις τακτοποίησης όπως για παράδειγμα ο Ν.4014/2011 και

ζ) φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της επιφάνειας που πρόκειται να φυτευτεί.

Νέα κτίρια
Για τα νέα κτίρια η διαδικασία είναι πιο απλή:

Στις μελέτες που προβλέπει ο Ν. 4030/2011 («νέος τρόπος αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις») περιλαμβάνεται τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας, η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για την αρτιότητα και τη βιωσιμότητα του έργου.

Δηλαδή, τις προδιαγραφές για την υποδομή (στεγάνωση, αποστραγγιστική ικανότητα, αρδευτικό σύστημα κ.λπ.) και το φυτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ελληνικά αστικά κέντρα (όπως για παράδειγμα μεσογεικά/ενδειμικά είδη).

Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται παρερμηνείες, ασάφειες ή και αυθαίρετες ερμηνείες για τον τύπο και τον τρόπο κατασκευής μιας φυτεμένης επιφάνειας.
Τέλος, σε κάθε υπηρεσία δόμησης θα τηρείται Ειδικό Μητρώο Φυτεμένων Επιφανειών, δηλαδή δημιουργείται πρώτη τράπεζα δεδομένων που θα ενημερώνεται διαρκώς με τις γνωστοποιήσεις κατασκευής φυτεμένων επιφανειών που θα υποβάλλονται.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τέσσερα ευρώ καπέλο, το πρώτο “δώρο” της ΔΕΗ

Αυξάνεται το τέλος ΑΠΕ


http://img.protothema.gr/D716B95A5EB92BFEE3896285C0BA6A9D.jpg
Το πρώτο “δώρο” που φέρνει για το 2012 η ΔΕΗ στους πολίτες είναι η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, δηλαδή του ποσού που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος και μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγή ηλεκτρισμού από “πράσινη” ενέργεια.

Γράφαμε χτες ότι το συνολικό πακέτο των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα προσεγγίσει ίσως το 10% με τη νέα χρονιά καθώς και ότι οι αποφάσεις για τις αυξήσεις θα ληφθούν Τετάρτη – Πέμπτη. Επίσης υπολογίζαμε ότι, με βάση τις εισηγήσεις της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η επιβάρυνση ανά λογαριασμό της τάξης των 1.000 κιλοβατωρών περίπου τρία ευρώ από το τέλος των ΑΠΕ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ
H εισήγηση, λοιπόν, της ΡΑΕ που είδε το φως της δημοσιότητας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του protothema.gr και, μάλιστα, προς τα …πάνω αφού η Αρχή προτείνει το τέλος ανά 1000 κιλοβατώρες – δηλαδή ανά μικρομεσαίο λογαριασμό – να αυξηθεί από τα 1,95 ευρώ στα 5,99 ευρώ, δηλαδή κατά 4 ευρώ περίπου.
Βεβαίως, αυτή η αύξηση σε μια 4μελή οικογένεια με κατανάλωση περί τις 1.400 κιλοβατώρες στο 4μηνο, είναι της τάξης των 5,5 ευρώ, αφού η χρέωση από τα 2,7 ευρώ πάει στα 8,4 ευρώ.

Επιπλέον, η ΡΑΕ εισηγείται αναπροσαρμογές του τέλους ΑΠΕ και στις άλλες κατηγορίες καταναλωτών:
-Στην υψηλή τάση (βαριά βιομηχανία): από 1,04 ευρώ σε 2,96 ευρώ /MWh (μεγαβατώρα)
-Στην μέση τάση (αγροτικής χρήσης): από 0,74 σε 2,29 ευρώ /MWh
-Στη μέση τάση λοιπές χρήσεις: από 1,69 σε 5,35 ευρώ/MWh
-Στις αγροτικές χρήσεις χαμηλής τάσης: από 0,9 σε 2,96 ευρώ/MWh
-Στις λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης: από 2,49 σε 7,39 ευρώ/MWh

Η αύξηση κρίνεται ως αναγκαία γιατί ο λογαριασμός του ΔΕΣΜΗΕ, από τον οποίο πληρώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί που χρησιμοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι φέτος ελλειμματικός σχεδόν κατά 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΜΗΕ είχε εισηγηθεί να αυξηθεί η μέση χρέωση του τέλους ΑΠΕ σε επίπεδα πάνω από τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), αλλά η ΡΑΕ εισηγείται προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μία μέση χρέωση στα 5,43 ευρώ ανά μεγαβάτώρα.
Read more...

Ποδαρικό με... τέσσερα χαράτσια εξπρες για τα ακίνητα - Τι θα γίνει με το Ε9

Ποδαρικό με... τέσσερα χαράτσια εξπρες για τα ακίνητα - Τι θα γίνει με το Ε9
Για το τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου αναβάλλεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Moneypost.gr η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ έτους 2009, ενός φόρου ο οποίος δεν έχει επιβληθεί ακόμη, σε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο Έλληνες.

Αμέσως μετά όμως, θα ακολουθήσουν άλλα τρία χαράτσια μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων:
ο ΦΑΠ του 2010, η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία και ο ΦΑΠ του 2011.

Όσον αφορά στην τήρηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου –δηλαδή της βάσης δεδομένων στην οποία έχουν καταγραφεί τα ακίνητα όλων μας- το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να την αναθέσει στους συμβολαιογράφους. Αυτοί θα έχουν την ευθύνη, κάθε φορά που θα γίνεται μια αγορά, μια πώληση ή μια γονική παροχή, αυτομάτως να περνούν τα στοιχεία και στο ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας.

Πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρουν ότι η αποστολή των εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ του 2009 είναι έτοιμη. Ωστόσο, η διαδικασία διόρθωσης των λαθών που έχουν γίνει κατά την καταγραφή της περιουσιακής μας κατάστασης (είτε με ευθύνη των φορολογουμένων είτε με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών) βρίσκεται σε εξέλιξη και η ΓΓΠΣ αποφάσισε να μην πάρει την ευθύνη να αποστείλει ειδοποιητήρια «εδώ και τώρα».

Η διαδικασία διόρθωσης των λαθών –γίνεται μέσω Internet και μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού Ε9- ολοκληρώνεται κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τα χιλιάδες παράπονα των λογιστών για τη λειτουργία της εφαρμογής υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει παράταση. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, η παράταση που θα δοθεί θα είναι της τάξεως του ενός μήνα. Έτσι, η διαδικασία διόρθωσης των λαθών στο Ε9 (ή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο) θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα αποσταλεί η πρώτη παρτίδα με τα ΕΤΑΚ του 2009 ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και η αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.

Ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν ότι θα επιδιώξουν να λάβουν μέριμνα ώστε ο ίδιος φορολογούμενος να μην παραλάβει και τα δύο ειδοποιητήρια ταυτόχρονα. Πόσο μάλλον όταν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει κληθεί να καταβάλει και τη δεύτερη δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012, θα αποσταλούν, τέλος, η έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά και ο ΦΑΠ του 2011 ο οποίος θα καταβληθεί από πολύ περισσότερους δεδομένου ότι υπάρχει και η μείωση του αφορολογήτου στις 200.000 ευρώ.

Από την επόμενη χρονιά, σχεδιάζεται η κατάργηση του εντύπου Ε9 που ταλαιπώρησε εκατομμύρια Έλληνες τα τελευταία 15 χρόνια. Το έργο της τήρησης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα ανατεθεί στους συμβολαιογράφους। Πως; Κάθε φορά που θα συντάσσουν ένα συμβόλαιο (για πώληση, αγορά, γονική παροχή, κληρονομιά κλπ) θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν και την ηλεκτρονική μερίδα του αγοραστή ή του πωλητή, του παιδιού ή του γονέα, καθώς και του κληρονόμου.
http://newpost.gr
Read more...

Προς άρση τραπεζικού απορρήτου για 11 βουλευτές

Σήκωσαν από 100.000 έως 400.000 ευρώhttp://img.protothema.gr/E7F94C655A96E77C5AAF7F7CC10E5691.jpg

Την γενική εικόνα της έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών για το 2009 έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου «πόθεν έχες» Βαγγέλης Αργύρης εστιάζοντας κυρίως σε εκείνους που εμφανίζουν μειώσεις εισοδημάτων έως και 400.000 ευρώ δίχως όμως να υπάρχουν παραστατικά αγορών και εξόδων.

Αναλυτικά, ο κ. Αργύρης εξήγησε ότι «δεκαπέντε εν ενεργεία βουλευτές είχαν το 2009 μείωση στις καταθέσεις τους. Εξ αυτών οι 4 προέβησαν σε αγορές, ο ένας οικόπεδο, ο άλλος γραφείο, άλλος αγροτεμάχιο και ένας μονοκατοικία. Η μείωση των καταθέσεων αυτών – των 15 δηλαδή – κυμαίνεται από 100.000 μέχρι και 400.000 ευρώ». Σημείωσε όμως ότι για τους υπόλοιπους έντεκα, αν και δικαιολογούν πλήρως τα εισοδήματά τους, ενδεχομένως να ζητηθούν εξηγήσεις από τους ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο μειώθηκαν οι καταθέσεις. Πάντως ο πρόεδρος τόνισε ότι κανείς από τους υπόχρεους δεν δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία. «Αν βρεθεί έστω και ένας να έχει 100 ευρώ στην Ελβετία θα είναι παράνομος». Επιπλέον, σημείωσε πως οι καταθέσεις σε άλλα ξένα κράτη δεν είναι μεγάλες και προέρχονται κυρίως από επαγγελματική δραστηριότητα.

Παράλληλα από τους ελέγχους διαπιστώθηκε πως εννέα βουλευτές εν ενεργεία αγόρασαν διαμερίσματα το 2009, οι 6 εκ των οποίων με δάνειο. Άλλοι πέντε βουλευτές προχώρησαν σε ανέγερση κατοικίας. Εξι βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχια μικρής αξίας, μόνο το ένα από αυτά είχε αξία 100.000 ευρώ. Δύο ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με δάνειο και 5 ευρωβουλευτές είχαν μικρή μείωση των εισοδημάτων τους ενώ 17 μικρή αύξηση.

Τέλος ο κ. Αργύρης τόνισε ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει μια τράπεζα δεδομένων κι έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε χρόνο να δίνονται όλες οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αλλά μόνο οι μεταβολές που υπάρχουν.
Read more...

Το πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών

Για την ακρίβεια, το ...έσχες, όχι το πόθεν


http://img.protothema.gr/6F3506AF6ED62DFA835AC6DFC21ECCC7.jpg
Τις δηλώσεις πόθεν έσχες των 300 της Βουλής δημοσιοποίησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί της Τρίτης η Βουλή. Πρόκειται για τα περιουσιακά στοιχεία του 2009, τα οποία δηλώθηκαν με τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010.

Γιώργος Παπανδρέου


Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζει εισοδήματα από την βουλευτική αποζημίωση ύψους 122.113,94 ευρώ ενώ η σύζυγός του 2.045,83 ευρώ.

Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν ως εξής: Ο κ. Παπανδρέου έχει δύο λογαριασμούς, έναν στην Εθνική τράπεζα με 51.435,49 ευρώ και έναν στην Alpha bank με 9.944,75 ευρώ και τα δύο ποσά όμως προέρχονται από εισοδήματα έτους.

Η κυρία Αντα Παπανδρέου στην έχει στην Εμπορική Τράπεζα 19.311,06 ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών και 636,8 ευρώ στην Εμπορική από εισοδήματα του έτους. Η κυρία Παπανδρέου έχει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (ομολογιακή έκδοση κυμαινόμενου επιτοκίου) της Alpha Bank αξίας 228.000 ευρώ

Η ακίνητη περιουσία του πρώην πρωθυπουργού είναι η οικία στην Ν. Ερυθραία 365,07 τ.μ την οποία έχει από κοινού με την σύζυγό του. Επιπλέον η κυρία Παπανδρέου κατέχει (με γονική παροχή) την πλήρη κυριότητα διαμερίσματος 83,5 τ.μ. στην Πάτρα και 50% οικίας 378 τ.μ στην ίδια πόλη. Τέλος ο κ. Παπανδρέου έχει ένα ΙΧ 1985 κυβικών εκατοστών του 1996.

Δείτε εδώ τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

Αντώνης Σαμαράς


Τα έσοδα του προέδρου της ΝΔ για το 2009 ανέρχονται σε 107.150 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και από άλλες πηγές (όχι τεκμαρτά) 110.695,28 ευρώ.

Η σύζυγός του εμφανίζει εισοδήματα ύψους 53.924,10 ευρώ.

Νέο απόκτημα στην ακίνητη περιουσία αποτελεί:

- Διαμέρισμα 153 τ.μ στην οδό Μουρούζη

- αγροτεμάχιο 3.126,88 τ.μ στην Πύλο Μεσσηνίας.

Παράλληλα το ίδιο έτος πωλήθηκαν διαμέρισμα και αποθήκη (50%) επίσης στην οδό Μουρούζη με εισπραχθέν τίμημα 78.848,10 ευρώ. Στα προϋπάρχοντα ακίνητα περιλαμβάνονται ένα οικόπεδο 2.335,51 τ.μ στην Κηφισιά, 2 αγροτεμάχια στο Λαύριο, ένα αγροτεμάχιο στην Εύβοια ενώ η σύζυγος του κ. Σαμαρά διαθέτει διαμέρισμα και κατάστημα στο Ναύπλιο, διαμέρισμα, οικία και γραφείο στην Αθήνα, οικία και οικόπεδο στην Εκάλη και οικόπεδο στην Καλλιθέα.

Το χαρτοφυλάκιο του ζεύγους περιλαμβάνει 3.500 μετοχές της ΑΝΕΝ LINES και 300 μετοχές της Smartstore Ag. Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν ως εξής:

Για τον κ. Σαμαρά: 8.951,84 ευρώ στην Εθνική, 285.467 ευρώ στην KBC BANK.

Για την κυρία Σαμαρά 9.312,66 στην Alpha Bank, 3.775,74 ευρώ στην Eurobank, 618,02 στην HSBC και 4.000 λίρες αγγλίας στην Λαϊκή.

Η οικογένεια Σαμαρά έχει 2 ΙΧ.

Δείτε εδώ τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

Αλέκα Παπαρήγα


Η γ.γ. του ΚΚΕ εμφανίζει 91.750 , 71 ευρώ εισοδήματα ως βουλευτική αποζημίωση και 43.401,25 ευρώ από άλλες πηγές, διαθέτει ένα μόνο ακίνητο (62,5%) 90 τ.μ. στην Αθήνα, δεν έχει μετοχές ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονται σε 700,90 ευρώ και αυτά από εισοδήματα του έτους.

Δείτε εδώ τη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα

Αλέξης Τσίπρας


Τα εισοδήματα ανέρχονται σε 22.872 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 25.332,63 από άλλες πηγές. Στην κατοχή του έχει διαμέρισμα 114 τ.μ. στην Αθήνα ενώ οι καταθέσεις σε τράπεζες ανέρχονται σε 1.276 ευρώ στην Alpha και 7.860 στην Εθνική. Στην δήλωση περιλαμβάνεται και η μοτοσυκλέτα 650 cc.

Δείτε εδώ τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Γιώργος Καρατζαφέρης


Τα εισοδήματα του προέδρου του ΛΑΟΣ ανέρχονται σε 102.324,4 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 165.750 από άλλες πηγές ενώ η σύζυγός του εμφανίζει εισοδήματα 6.000 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία του ζεύγους αυξήθηκε σε σχέση με το 2008 με υπό ανέγερση κτίσμα στο Παλαιό Φάληρο και αποθήκη στην Κορινθία, από εκεί και πέρα στα προυπάρχοντα ακίνητα περιλαμβάνονται βοσκότοπος 8.500 τ.μ. και οικόπεδο 250 τ.μ στην Αρκαδία, 5 διαμερίσματα στην Καλλιθέα Αττικής, ένα πάρκινγκ στην Καλλιθέα, οικία στην Κερατέα, διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο, βοσκότοπο στην Κορινθία, οικία στην Φθιώτιδα. Η σύζυγος του κ. Καρατζαφέρη έχει 2 διαμερίσματα στην Αθήνα, 2 καταστήματα στην Καλλιθέα, ένα διαμέρισμα στο Μάτι Αττικής, ένα βοσκότοπο και μια οικία στην Κατερίνη.

Οι τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονται σε 22.385 για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και 49 χιλιάδες ευρώ για την σύζυγό του.

Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης πώλησε ένα ΙΧ και απόκτησε 2 νέα ενώ προϋπήρχε βάρκα 6 ατόμων.

Δείτε εδώ τη δήλωση του Γιώργου Καρατζαφέρη

Φώτης Κουβέλης

Τα εισοδήματα του κ. Φώτη Κουβέλη ανέρχονται σε 93.515 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση και 2.048 ευρώ από άλλες πηγές.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πούλησε γραφείο επί της οδού Κριεζώτου 200 τ.μ. ενώ απέκτησε αγροτεμάχιο στην Αργολίδα έκτασης 442 τ.μ. Προυπήρχαν μια αποθήκη και διαμέρισμα στην Κυψέλη , αγροτεμάχιο στην Εύβοια, μια οικία, 2οικόπεδα και 6 αγροτεμάχια στα Τρίκαλα. Επίσης κατέχει αμοιβαία κεφάλαια Διεθνικής ενώ η σύζυγός του έχει 5.000 μετοχές Capital AXE.

Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν ως εξής : 237.952 ευρώ στην Εμπορική και 85.407 ευρώ στην ίδια τράπεζα για τον κ. Κουβέλη και 112.717 στην Εθνική και 9.185 ευρώ στην Πειραιώς για την σύζυγό του. Το ζεύγος έχει 3 ΙΧ.

Δείτε εδώ τη δήλωση του Φώτη Κουβέλη

Ντόρα Μπακογιάννη

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζει εισοδήματα ύψους 99.723 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 29.662 από άλλες πηγές ενώ ο σύζυγός της δηλώνει εισόδημα 273.587,49 ευρώ (σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τα εισοδήματα είναι: 12.430 από αμοιβές υπουργού Εξωτερικών, 11760 από ενοίκια και 5.471 από τόκους καταθέσεων).

Η ακίνητη περιουσία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας αυξήθηκε με οικία στην Γλυφάδα που έλαβε ως γονική παροχή σε ποσοστό 20% ενώ στα προϋπάρχοντα περιλαμβάνονται : δύο διαμερίσματα στην οδό Αραβαντινού συνολικού εμβαδού άνω των 300 τ.μ., γραφείο στην Δ. Αρεοπαγίτου 200 τ.μ., 2 αγροτεμάχια στην Γαλλία σχεδόν 75.000 ευρώ, οικία και αγροτεμάχιο στην Ευρυτανία, 3 αγροτεμάχια στα Χανιάσχεδόν 15.000 τ.μ. Ο σύζυγός της δηλώνει μεταξύ άλλων 4 διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα στην Αθήνα.

Η κυρία Μπακογιάννη εμφανίζει μετοχές αξίας 3.439 της Alpha Bank από την άλλη όμως ο σύζυγός της έχει πλούσιο χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι τραπεζικές καταθέσεις της κυρίας Μπακογιάννη ανέρχονται σε 34.240 ευρώ στην Εθνική, 112.000 στην Εθνική, 763 στην Alpha, 17.170 στην Alpha, 182.289 στην Hyqovereins Bank, 857.461 στην Deutshe Bank. Ο σύζυγός της διαθέτει 11 τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις τόσο σε ευρώ όσο και σε δολάρια.

Τέλος ο σύζυγος της κυρίας Μπακογιάννη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο 6 ναυτιλιακών εταιρειών.

Δείτε εδώ τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη
Read more...

«Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» ζητούν πέντε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ»


Ο Στέφανος Μανίκας
Ο Στέφανος Μανίκας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κίνηση «για μια Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» συγκρότησαν πέντε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία προ μηνός παραιτήθηκαν από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

Σε κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ» και ότι «έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο». Αποδίδουν την «κύρια ευθύνη για την εξέλιξη στον Γιώργο Παπανδρέου», από τον οποίο ζητούν να αποχωρήσει, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί «αναγκαία συνθήκη για τη μετεξέλιξη του χώρου», αλλά «όχι και αρκετή».

Αναφέρουν επίσης ότι «κάθε προσπάθεια να υπάρξει σημαντική συνιστώσα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας θα έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο με νέα φυσιογνωμία, δομές και λειτουργίες. Απαλλαγμένη από το καθεστώς δυναστείας και ιδιοκτησίας, αλλά και από την επαχθή πολιτική κληρονομιά της διετίας», ενώ σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις τονίζουν:

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αποτελεσματική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει γόνιμη κυβερνητική λύση χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Μόνο οι εκλογές μπορούν να αποκαταστήσουν την πολιτική τάξη και να εκφράσουν έγκυρα τη γνώμη των πολιτών στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

» Κάθε πρόταση που επιχειρεί να μεταθέσει τη λαϊκή ετυμηγορία, δημιουργεί εμπόδια στην αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας και συντηρεί το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αναρτήθηκαν τα Πόθεν Έσχες των βουλευτών στο Διαδικτυακό τόπο της Βουλής

Στη δημοσιότητα η λίστα


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αναρτήθηκαν την Τρίτη στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων τα «Πόθεν Έσχες» των 300 βουλευτών, των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, των ευρωβουλευτών, καθώς και των τέως βουλευτών και υπουργών, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Για πρώτη φορά οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτικών είναι αναρτημένες και στο Διαδίκτυο μέσω του site της Βουλής των Ελλήνων, σε εφαρμογή του νέου νόμου 3979 του Γ.Ραγκούση περί ηλεκτριονικής διακυβέρνησης.

Δείτε τη λίστα εδώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναβλήθηκε για τις 27 Δεκεμβρίου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Λόγω των συνεδριάσεων του Υπουργικού


Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εκτιμάται πως θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαδικασιών για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εκτιμάται πως θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαδικασιών για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ


Αθήνα
Για τις 27 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή υπουργών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος, η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω των διαδοχικών συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου το επόμενο διήμερο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη των διαδικασιών για την «επόμενη ημέρα» στο ΠΑΣΟΚ.

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι κατά την προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση θα ξεκινήσει «μεγάλη εσωκομματική, δημοκρατική συζήτηση».

Τόνισε, δε, ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν συντεταγμένα και προσεκτικά, με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ να παίζει πρωτεύοντα ρόλο και όχι οι προσωπικές ατζέντες.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να προχωρήσουν με σεβασμό απέναντι στην κοινωνία, την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και στις δημοκρατικές πρακτικές που θεσμοθετήθηκαν, όπως η εκλογή από τη βάση, κάτι που χαρακτήρισε «αυτονόητο και δεδομένο».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κανένας Έλληνας βουλευτής δεν εμφανίζει καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα

Δηλώσεις από 572 πολιτικούςΑθήνα
Κανένας βουλευτής δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με τα στοιχεία των «πόθεν έσχες» που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη. Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης υπέβαλαν οι 300 εν ενεργεία βουλευτές, οι 22 ευρωβουλευτές, 189 τέως βουλευτές, οκτώ εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 13 τέως ευρωβουλευτές, 27 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και 13 τέως υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου πόθεν έσχες της Βουλής, κανένας πολιτικός δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε ότι «αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε ελβετική τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει».

«Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Όλα τα 'πόθεν έσχες' για την Επιτροπή Ελέγχου είναι ανοικτά και κανένα δεν θα κλείσει, αν δεν γίνει πλήρης διασταύρωση στοιχείων» τόνισε ο κ. Αργύρης συμπληρώνοντας ότι έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να ενημερωθεί η Επιτροπή αν υπάρχουν εμβάσματα στην Ελβετία Ελλήνων πολιτικών από το 2009 και μετά.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αργύρης και στο ότι για πρώτη φορά τα πόθεν έσχες θα είναι αναρτημένα στο δικτυακό τόπο της Βουλής μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι «από το 2010 στα πόθεν έσχες των πολιτικών θα υπάρχει μια καινοτομία. Θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Τράπεζα Δεδομένων με τα οικονομικά στοιχεία όλων των υπόχρεων πολιτικών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Από εδώ και πέρα θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές, οι οποίες και πρέπει να δικαιολογούνται» σημείωσε.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αφορούν στη χρήση του 2009 (οικονομικό έτος 2010), δηλαδή πριν από τις περικοπές στις συνολικές αποδοχές των βουλευτών που έγιναν κατά τη τελευταία διετία, οι οποίες έχουν υποστεί μειώσεις που υπερβαίνουν το 45% ετησίως.

Σύμφωνα με τους ελέγχους των πόθεν έσχες προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

 • Δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα.
 • Δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά που να εμφανίζονται ότι έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες.
 • Εννέα βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα και οι έξι από αυτούς τα πήραν με δάνεια.
 • Πέντε βουλευτές έκαναν ανέγερση κατοικίας.
 • Ένας βουλευτής αγόρασε οικόπεδο.
 • Έξι βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχιο, οι πέντε από αυτούς αγόρασαν μικρής αξίας και μόνο του ενός ήταν αξίας 100.000 ευρώ.
 • Τρεις ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με χρήση δανείου.
 • Πέντε ευρωβουλευτές δείχνουν να έχουν μικρές μειώσεις εισοδημάτων, ενώ 17 παρουσιάζουν μικρή αύξηση εισοδημάτων.
 • Δεκαπέντε βουλευτές εμφανίζονται να έχουν σημαντικές μειώσεις στις καταθέσεις τους. Από αυτούς οι τέσσερις δικαιολογούν τη μείωση αυτή, καθώς ο ένας αγόρασε οικόπεδο, ένας γραφείο, ένας αγροτεμάχιο και ένας μια μονοκατοικία.
Για τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής θα ζητηθεί να αιτιολογήσουν τη μείωση των καταθέσεων τους.

«Κανένα πόθεν έσχες δεν έχει κλείσει μέχρι να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων. Πολύ μεγαλύτερη αξία έχει να γίνει διασταύρωση στοιχείων αυτών που εμφανίζουν μειώσεις στις καταθέσεις τους παρά αυξήσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη τροποποίησης του νόμου καθώς όπως είπε «τα 'πόθεν έσχες' ελέγχονται με ένα όμως δεδομένο. Βάσει την δήλωση του υπόχρεου και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου για παράδειγμα ποτέ δεν δηλώνεται η πραγματική αντικειμενική του αξία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...