Ομιλία Βενιζέλου
Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι το πραγματικό κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ θα ήταν η διάλυση του κοινωνικού ιστού, ενώ σημείωσε ότι με την κρίση έχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, αφού «κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ακόμη ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά για τη χώρα, αν είχαμε, όπως είπε, προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης από την αρχή και «αν το ζήτημα της μείωσης του χρέους είχε ωριμάσει στους εταίρους μας από την αρχή».
«Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή, αν η κοινωνία των πολιτών ήταν ανοιχτή στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών από την αρχή. Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή, αν η χώρα διέθετε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα από την αρχή» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, επανέλαβε ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI». «Το πιστεύω αυτό. Και είναι εφικτό, αν οι εταίροι μας σεβαστούν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου» παρατήρησε.
Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε επίσης τα τέσσερα αναγκαία βήματα προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά και με τις αγορές.
Το πρώτο, τόνισε είναι να διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα επιστροφής των καταθέσεων. Το δεύτερο, συνέχισε, είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι να πειστεί η μεσαία τάξη «ότι υπάρχει και θα υπάρχει», αλλά και ο κάθε πολίτης «ότι δεν θα μείνει μοναδικό και εγκαταλειμμένο θύμα της κρίσης».
Eπίσης ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε συμφωνία για την ψήφιση ενός εθνικού φορολογικού συστήματος.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βενιζέλος αν δεν συμφωνήσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν έχει νόημα να ψηφιστεί ένας νέος νόμος για το εθνικό φορολογικό σύστημα. Και πρόσθεσε «όλα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο».
Παράλληλα, κατέστησε – εμμέσως – σαφές ότι οι μειώσεις στους συντελεστές του φόρου προστιθέμενης αξίας μπορεί να γίνουν στο μέλλον υπό προϋποθέσεις, όπως είναι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου