Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κανένας Έλληνας βουλευτής δεν εμφανίζει καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα

Δηλώσεις από 572 πολιτικούς



Αθήνα
Κανένας βουλευτής δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με τα στοιχεία των «πόθεν έσχες» που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη. Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης υπέβαλαν οι 300 εν ενεργεία βουλευτές, οι 22 ευρωβουλευτές, 189 τέως βουλευτές, οκτώ εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 13 τέως ευρωβουλευτές, 27 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και 13 τέως υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου πόθεν έσχες της Βουλής, κανένας πολιτικός δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε ότι «αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε ελβετική τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει».

«Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Όλα τα 'πόθεν έσχες' για την Επιτροπή Ελέγχου είναι ανοικτά και κανένα δεν θα κλείσει, αν δεν γίνει πλήρης διασταύρωση στοιχείων» τόνισε ο κ. Αργύρης συμπληρώνοντας ότι έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να ενημερωθεί η Επιτροπή αν υπάρχουν εμβάσματα στην Ελβετία Ελλήνων πολιτικών από το 2009 και μετά.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αργύρης και στο ότι για πρώτη φορά τα πόθεν έσχες θα είναι αναρτημένα στο δικτυακό τόπο της Βουλής μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι «από το 2010 στα πόθεν έσχες των πολιτικών θα υπάρχει μια καινοτομία. Θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Τράπεζα Δεδομένων με τα οικονομικά στοιχεία όλων των υπόχρεων πολιτικών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Από εδώ και πέρα θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές, οι οποίες και πρέπει να δικαιολογούνται» σημείωσε.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αφορούν στη χρήση του 2009 (οικονομικό έτος 2010), δηλαδή πριν από τις περικοπές στις συνολικές αποδοχές των βουλευτών που έγιναν κατά τη τελευταία διετία, οι οποίες έχουν υποστεί μειώσεις που υπερβαίνουν το 45% ετησίως.

Σύμφωνα με τους ελέγχους των πόθεν έσχες προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

  • Δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα.
  • Δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά που να εμφανίζονται ότι έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες.
  • Εννέα βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα και οι έξι από αυτούς τα πήραν με δάνεια.
  • Πέντε βουλευτές έκαναν ανέγερση κατοικίας.
  • Ένας βουλευτής αγόρασε οικόπεδο.
  • Έξι βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχιο, οι πέντε από αυτούς αγόρασαν μικρής αξίας και μόνο του ενός ήταν αξίας 100.000 ευρώ.
  • Τρεις ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με χρήση δανείου.
  • Πέντε ευρωβουλευτές δείχνουν να έχουν μικρές μειώσεις εισοδημάτων, ενώ 17 παρουσιάζουν μικρή αύξηση εισοδημάτων.
  • Δεκαπέντε βουλευτές εμφανίζονται να έχουν σημαντικές μειώσεις στις καταθέσεις τους. Από αυτούς οι τέσσερις δικαιολογούν τη μείωση αυτή, καθώς ο ένας αγόρασε οικόπεδο, ένας γραφείο, ένας αγροτεμάχιο και ένας μια μονοκατοικία.
Για τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής θα ζητηθεί να αιτιολογήσουν τη μείωση των καταθέσεων τους.

«Κανένα πόθεν έσχες δεν έχει κλείσει μέχρι να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων. Πολύ μεγαλύτερη αξία έχει να γίνει διασταύρωση στοιχείων αυτών που εμφανίζουν μειώσεις στις καταθέσεις τους παρά αυξήσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη τροποποίησης του νόμου καθώς όπως είπε «τα 'πόθεν έσχες' ελέγχονται με ένα όμως δεδομένο. Βάσει την δήλωση του υπόχρεου και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου για παράδειγμα ποτέ δεν δηλώνεται η πραγματική αντικειμενική του αξία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: