Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία για τουλάχιστον 150 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο διερυμένο Eurogroup

«Όχι» από τους Βρετανούς

Η Βρετανία αρνείται να συμμετάσχει, πρόθυμες προς το παρόν -αλλά υπό την αίρεση των Κοινοβουλίων τους- εμφανίζονται άλλες χώρες εκτός της Ευρωζώνης
Η Βρετανία αρνείται να συμμετάσχει, πρόθυμες προς το παρόν -αλλά υπό την αίρεση των Κοινοβουλίων τους- εμφανίζονται άλλες χώρες εκτός της Ευρωζώνης (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ με κεφάλαια 150 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του κοινού νομίσματος κατά την τηλεδιάσκεψή τους την Δευτέρα, στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί των «27».

Η Βρετανία όμως επανέλαβε την αντίθεσή της στην πρόταση, αναφέροντας πως θέλει να εξετάσει το θέμα στο πλαίσιο της G20.

Πρόθυμες να λάβουν μέρος εμφανίζονται Σουηδία, Δανία, Πολωνία και Τσεχία -αν και ορισμένες θα περάσουν την απόφαση από τα Κοινοβούλιά τους.

Για αυτό το λόγο, ο αρχικός στόχος των 200 δισ. ευρώ «κατεβαίνει» στα 150 δισ. ευρώ, καθώς μόνο το Λονδίνο θα συνεισέφερε περίπου 30,9 δισ. ευρώ.

Στην κοινή τους δήλωση για την ενίσχυση του ΔΝΤ μετά την τηλεδιάσκεψη, οι Ευρωπαίοι υπουργοί σημειώνουν πως η Βρετανία θα καθορίσει την στάση της «νωρίς τον επόμενο χρόνο» στο περιθώριο της G20.

Οι υπουργοί, στρεφόμενοι εκτός ΕΕ, αναφέρουν επίσης στη δήλωσή τους πως «θα καλωσόριζαν την στήριξη μελών της G20 και άλλων οικονομικά ισχυρών μελών του ΔΝΤ για την διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας συνεισφέροντας στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ».

Επί τάπητος τέθηκε και η εξειδίκευση και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερα για την οριστικοποίηση της νέας συνθήκης για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη της τρίωρης τηλεδιάσκεψης, έγινε γνωστό πως η Βρετανία αρνήθηκε να δεσμευτεί στο θέμα των διμερών δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία είχαν ως αρχικό στόχο την αύξηση των των κεφαλαίων που «επιστρατεύονται» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη κατά 200 δισ. ευρώ.

Το Λονδίνο αντέτεινε πως επιθυμεί να συζητήσει το ζήτημα «στο πλαίσιο της G20». Πηγές από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στο Reuters πως η Βρετανία «κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να συνεισφέρει».

Ο υπουργός Ευ.Βενιζέλος σημείωσε ότι σε όσους συνεισφέρουν στο Ταμείο δεν συμπεριλαμβάνονται οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου.

Η εξειδίκευση των αποφάσεων, για την κύρωση και θέση σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών, περιστράφηκε, σύμφωνα με τον Ευ.Βενιζέλο, γύρω από τη σχέση της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Λαγκάρντ: «Παγκόσμιος κίνδυνος η ευρωπαϊκή κρίση»

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε πως η κρίση στην Ευρωζώνη είναι απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας κίνδυνο για την ορμή της ανάκαμψης.

Σε συνέντευξή της κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Νιγηρία, η Κρ.Λαγκάρντ σηεμίωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στις προηγμένες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, είναι προφανώς μια πηγή ανησυχίας για όλο τον κόσμο σήμερα».

«Λόγω της βαρύτητας της κρίσης και των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι, η κρίση θα έχει συνέπειες σε όλες τις οικονομίες του κόσμου» προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: