Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Οικουμενικό το Πατριαρχείο, σύμφωνα με επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης

Υπέρ της χρήσης του όρου


Η Επιτροπή της Βενετίας σημειώνει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο, πραγματικό ή νομικό, να εμποδίζουν οι τουρκικές αρχές το Πατριαρχείο να χρησιμοποιεί τον όρο Οικουμενικό
Η Επιτροπή της Βενετίας σημειώνει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο, πραγματικό ή νομικό, να εμποδίζουν οι τουρκικές αρχές το Πατριαρχείο να χρησιμοποιεί τον όρο Οικουμενικό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Στρασβούργο, Γαλλία
Υπέρ του δικαιώματος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Οικουμενικό» τάσσεται, με πόρισμα της, η Επιτροπή Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία σημειώνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τους περιορισμούς στην ελευθερία της θρησκείας.

Σε ότι αφορά στο δικαίωμα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, να χρησιμοποιεί τον όρο Οικουμενικό, η Επιτροπή έκρινε ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση των τουρκικών αρχών για την μη αναγνώριση και χρησιμοποίηση του όρου Οικουμενικό από το Πατριαρχείο, θα συνιστούσε παραβίαση της αυτονομίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Τουρκία, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή της Βενετίας σημειώνει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο, πραγματικό ή νομικό, να εμποδίζουν οι τουρκικές αρχές το Πατριαρχείο να χρησιμοποιεί τον γενικά και ιστορικά αναγνωρισμένο όρο Οικουμενικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης (Επιτροπή Βενετίας), ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, συνέταξε και δημοσιοποίησε, πόρισμα, σχετικά με το αν στην Τουρκία εφαρμόζονται τα ευρωπαϊκά «στάνταρντ», στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών.

Στο πόρισμα της, η Επιτροπή επικρίνει εμμέσως την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι εμποδίζει τα μη μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα να αποκτήσουν νομική οντότητα, ενώ η απόκτηση νομικής προσωπικότητας από τα εν λόγω ιδρύματα, προβλέπεται ρητά από την Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόκτηση νομικής οντότητας από τα μη μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στην δικαιοσύνη και στην προστασία των ιδιοκτησιών τους, τονίζει η Επιτροπή της Βενετίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ...

fimotro

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου ήταν τελικά ο δικηγόρος Πέτρος Σελέκος ο οποίος χθες ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως ενημερωθήκαμε η επιλογή του Σελέκου ήταν σε απόλυτη γνώση του πρωθυπουργού καθώς η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων έχει ως βασική αρμοδιότητα τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για τη διαμόρφωση...
προτάσεων αναφορικά με το στρατηγικό σχεδιασμό των επενδύσεων και την παρακολούθηση προόδου επενδυτικών προτάσεων. Ο κ. Σελέκος είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ασχολείται από το 1990 με υποθέσεις του Οικονομικού Δικαίου και του Δικαίου των Επιχειρήσεων. Ως πανεπιστημιακός, διδάσκει από το 2001 Εμπορικό Δίκαιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ συμμετείχε, με αυτή του την ιδιότητα, σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που είχαν αντικείμενο ρύθμισης ζητήματα της αγοράς. Απασχολήθηκε ως δικηγόρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ως νομικός σύμβουλος στα Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. (ΕΛΤΑ). Αποφοίτησε το 1989 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου με υποτροφία του Μax Planck Institut στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού και της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Read more...

Τίτλοι τέλους για 6 ΔΕΚΟ μέσα στον Αύγουστο ...Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, προβλέπει την κατάργηση 6 ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΓΜΕ) και τη συγχώνευση άλλων 5 (ΟΣΚ, Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ και... ΕΘΙΑΓΕ με ΔΗΜΗΤΡΑ), μέσα στον Αύγουστο.

Το νέο «κύμα» των περικοπών δεν θα αφήσει αλώβητη την ΕΡΤ καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε νέα συρρίκνωση της κρατικής τηλεόρασης.

Επίσης, βάσει των αυστηρών επιταγών του μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο κλείσιμο άλλων 40 μικρών οργανισμών του Δημοσίου καθώς και η συγχώνευση άλλων 25.

Στη νέα έκδοση του μνημονίου(σελ. 114) αναφέρεται ξεκάθαρα πλέον ο όρος των απολύσεων(dismissed), εφόσον οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είναι πάνω από 12 μήνες σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (δηλαδή παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού μόνο) και δεν έχουν βρει άλλη θέση απασχόλησης.

Για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία προβλέπεται:

- Η διαγραφή τους από τον πίνακα κατάρτισης εάν βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

- Να μετατάσσονται έπειτα από αίτησή τους σε αντίστοιχη κενή θέση στον «στενό» δημόσιο τομέα.

- Θα έχουν προτεραιότητα και θα καταλαμβάνουν το 30% των θέσεων ορισμένου χρόνου που θα προκηρύσσονται από φορείς του Δημοσίου.

- Θα προηγούνται όλων των κατηγοριών για την επιλογή υποψηφίων μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο εφόσον καταθέσουν αίτηση.

- Θα μπορούν να αποχωρούν με εθελουσία έξοδο κατ' εξαίρεση, η οποία θα χρηματοδοτείται από ειδικό πρόγραμμα.
newstoday


Read more...

Απάντησε ο Αντρίκος......αλλά δεν του κανε - όπως περιμέναμε - το αντράκι, η Αριστέα...
Ναι, μετέχω σε αυτή την εταιρεία από το Γενάρη του 2009 (επί κυβέρνησης Καραμανλή), αλλά δεν έχω καμία σχέση με τα CDS. Με το περιβάλλον ως ακαδημαϊκός ασχολούμαι.
Αυτά εν ολίγοις λέει ο Αντρίκος προσθέτοντας το γνωστό "επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου" . Και η "Ελευθεροτυπία" το κάνει γαργάρα. Αν ... νομίζετε πως κάτι δεν καταλάβαμε καλά, διαβάστε κι εσείς το κείμενο:

Αντρίκος: Συμμετέχω στην εταιρεία, αλλά για τα περιβαλλοντικά

Με γραπτή του δήλωση αργά χθες το βράδυ ο αδελφός του πρωθυπουργού Αντρίκος Παπανδρέου απάντησε σε χθεσινό δημοσίευμα της «Ε», βάσει του οποίου μετέχει ως υψηλόβαθμο στέλεχος στρατηγικού σχεδιασμού στη διεθνή εταιρεία διαχείρισης Unigestion, η οποία προτείνει CDS, δηλαδή συμβόλαια ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του ανέφερε ότι δεν έχει σχέση με CDS, αλλά μετέχει σε επιτροπή της εταιρείας ως ακαδημαϊκός για θέματα περιβαλλοντικής οικονομικής.

Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η σημερινή "αποκάλυψη" της "Ελευθεροτυπίας" αναφέρεται στη συμμετοχή μου σε μια Επιτροπή Στρατηγικής ενός Κεφαλαίου Αειφορίας της Unigestion, το οποίο ονομάζεται Unigestion-Ethos Environmental Sustainability L.Ρ. Οπως είναι δημόσια γνωστό και από τη συμμετοχή μου σε παρουσιάσεις καθώς και από το βιογραφικό μου, είμαι μέλος αυτής της επιτροπής από το Γενάρη του 2009. Συνεπώς δεν αποτελεί κάποια είδηση την οποία εσκεμμένα είχα αποκρύψει. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι διακεκριμένοι ειδικοί στο χώρο τους.

»Ο ρόλος της επιτροπής, που συνεδριάζει μόνο μια φορά το χρόνο, είναι να παρέχει στρατηγική ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές κατευθύνσεις στο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης. Η συμμετοχή μου συνδέεται άμεσα με την ιδιότητά μου ως ακαδημαϊκού στα ζητήματα της περιβαλλοντικής οικονομικής.

»Ο ρόλος αυτός είναι αυστηρά προσδιορισμένος και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση, όπως παραπλανητικά υποδηλώνει ο τίτλος της εφημερίδας, με ελληνικά ή άλλα CDS. Γενικότερα, όπως και στο παρελθόν έχω δηλώσει, δεν έχω ουδεμία σχέση με CDS.

»Για όλα τα ανωτέρω επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».


Read more...

Βενιζέλος: "Επιλεκτική χρεοκοπία" δεν σημαίνει "χρεοκοπία"

Πρόσθετες εγγυήσεις εάν δοθεί νέο "πακέτο" διάσωσης

http://img.protothema.gr/A73CEEFED23D0D6ECBB41E6ACE9AF489.jpg
Την αισιοδοξία του ότι η οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας που διχάζει την ΕΕ, θα δοθεί εγκαίρως και πάντως πριν τις 15 Σεπτεμβρίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να «απενοχοποιήσει» όχι μόνο την τυχόν συμμετοχή και το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών στην λύση για το ελληνικό χρέος, αλλά και αυτήν ακόμα την πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ουσιαστικά αποσυνέδεσε τον όρο από «πιστωτικό επεισόδιο» αφού υποστήριξε πως, σε τέτοια περίπτωση, δεν θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου και δεν θα πληρωθούν όσοι πόνταραν στη «χρεοκοπία» της χώρας.
Όπως τόνισε, «η λέξη "επιλεκτική χρεοκοπία" τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος».

Στο «κόλπο» μπαίνει όμως και η παροχή εγγυήσεων, σε περίπτωση που υπάρξει ένα «γενναίο» πακέτο σωτηρίας. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως όρος «εμπράγματες εγγυήσεις» στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, αν και δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την γενική επίθεση στο ευρώ «καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Η λύση που περιμένει ο κ. Βενιζέλος για την Ελλάδα είναι ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα για απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης.

«Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».
Πρόσθεσε δε, επιτατικά ότι εμείς θέλουμε:
- Απάντηση που θα καθησυχάζει τις αγορές
- Λύση πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου
- Πλήρη θεσμική κάλυψη για τις δανειακές ανάγκες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η πολιτική συναίνεση ισχυροποιεί την Ελλάδα και πως «η πρόσκληση στην αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοικτή».
Read more...

Δύο αστυνομικοί τραυματίες από επίθεση κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια

Αναζητούνται οι δράστες


Οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία (Φωτ. αρχείου)
Οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία (Φωτ. αρχείου) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Επίθεση με πέτρες, ξύλα και σφυριά δέχτηκαν το απόγευμα της Τρίτης δύο άνδρες των ΜΑΤ στη διασταύρωση των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού, στα Εξάρχεια, από ομάδα περίπου 30 κουκουλοφόρων.

Οι αστυνομικοί, που πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία, τραυματίστηκαν και ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι.

Μετά την επίθεση οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από 1η Ιουλίου Πώς θα γίνεται η αυξημένη παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους

Οδηγίες για τον τρόπο που θα γίνεται η αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από 1 Ιουλίου 2011 δίνει με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η παρακράτηση θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία στην οποία το αφορολόγητο όριο μειώνεται στα 8.000 ευρώ και στο εισόδημα από το όριο αυτό έως τα 12.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10%.

Η νέα κλίμακα φόρου εισοδήματα είναι η ακόλουθη:

ΚΛΙΜΑΚΑ 2011

Κλιμάκιο εισοδήματος
Φορολ.συντελεστής
Φόρος κλιμακίου
Συνολο εισοδ.
Σύνολο φόρου
8.000 0 0 8.000 0
4.000 10 400 12.000 400
4.000 18 720 16.000 1.120
6.000 24 1.440 22.000 2.560
4.000 26 1.040 26.000 3.600
6.000 32 1.920 32.000 5.520
8.000 36 2.880 40.000 8.400
20.000 38 7.600 60.000 16.000
40.000 40 16.000 100.000 32.000
Υπερβάλλον 45

Η αύξηση στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από την 1 Ιουλίου δεν θα γίνει αναδρομικά για τους προηγούμενους μήνες του πρώτου εξαμήνου του έτους αυτή τη στιγμή. Ο συμψηφισμός του φόρου για το πρώτο εξάμηνο θα γίνει με την τελική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2012.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται ως εξής:

 • Κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.
 • Κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα που τον βαρύνουν.
 • Κατά 12.500 ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν.
Το ποσό των 12.500 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 2.500 ευρώ, για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν.

Για τις περιπτώσεις:
 • των νέων ηλικίας έως και τριάντα ετών,
 • των συνταξιούχων άνω των εξήντα πέντε ετών,
 • των ατόμων με ειδικές ανάγκες
 • των συνταξιούχων ανεξαρτήτως ηλικίας που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες,
το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μισθωτών - συνταξιούχων 2011 παραμένει στις 12.000 ευρώ.

Ειδικά για τους παραπάνω συνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από 12.000 ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την ανωτέρω κλίμακα περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των 12.000 ευρώ.

Εφόσον οι φορολογούμενοι των περιπτώσεων αυτών έχουν τέκνα που τους βαρύνουν τότε το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας προκειμένου για τον υπολογισμό του φόρου, αυξάνεται ως εξής:
 • Κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.
 • Κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα που τον βαρύνουν.
 • Κατά 12.500 ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν.
Το ποσό των 12.500 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 2.500 ευρώ, για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν.

Το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου, μειώνει το ποσό του δεύτερου κλιμακίου και εάν αυτό δεν επαρκεί το ποσό του τρίτου κλιμακίου και όποιου επόμενου κλιμακίου απαιτείται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέκνα που βαρύνουν το φορολογούμενο θεωρούνται:
 • τα ανήλικα άγαμα τέκνα
 • τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό. Ειδικά, για τα τέκνα αυτά καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
 • Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
 • Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
Τα πιο πάνω τέκνα θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.900 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.

Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνεται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου (υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυκτερινή - Κυριακών - αργιών κτλ.), που συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, σε μία μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό.

Στη συνέχεια οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα θα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.

Στους μισθωτούς-συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 12 μηνιαίους μισθούς.

Στους λοιπούς μισθωτούς - συνταξιούχους δηλαδή εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 14 μηνιαίους μισθούς.

Στους μισθωτούς-συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, το 1/14 του ποσού αυτού, αποτελεί το φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα από τον υπόχρεο εργοδότη, κατά την καταβολή των μισθών ή των συντάξεων. Το ίδιο ποσό φόρου πρέπει να παρακρατηθεί και από το ποσό που θα καταβληθεί στο δικαιούχο, ως δώρο Χριστουγέννων.

Στους υπόλοιπους μισθωτούς-συνταξιούχους δηλαδή εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, το ένα δωδέκατο του ποσού αυτού, αποτελεί το φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα από τον υπόχρεο εργοδότη, κατά την καταβολή των μισθών ή των συντάξεων. Ο υπολογισμός του φόρου που αντιστοιχεί στο ποσό που θα καταβληθεί στο δικαιούχο ως δώρο Χριστουγέννων, θα γίνει αναλογικά με βάση τα δεδομένα του φόρου που αντιστοιχεί στις αποδοχές του μήνα Δεκεμβρίου στον οποίο θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
 • Έστω ότι άγαμος μισθωτός του Δημοσίου (που δεν υπάγεται στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες προβλέπεται αφορολόγητο ποσό 12.000 ευρώ) λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.850 ευρώ (σταθερές για κάθε μήνα του έτους) και καθαρό δώρο Χριστουγέννων 450 ευρώ.
  Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.850=22.200 ευρώ
  Ετήσιος φόρος κλίμακας: 2.612 ευρώ
  Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 2.612*1,5%=39,18 ευρώ
  Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα:2.612-39,18=2.572,82/12=214,40 ευρώ
  Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων:214,40*(450/1,850)=52,15 ευρώ
 • Έστω ότι άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα (που δεν υπάγεται στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες προβλέπεται αφορολόγητο ποσό 12.000 ευρώ και για τον οποίο το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας ισοδυναμεί με δύο μισθούς) λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.850 ευρώ (σταθερές για κάθε μήνα του έτους).
  Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.850=25.900 ευρώ
  Ετήσιος φόρος κλίμακας: 3.574 ευρώ
  Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 3.574*1,5%=53,61 ευρώ
  Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα: 3.574- 53,61=3.520,39/14=251,46 ευρώ
  Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων:
  3.520,39/14=251,46 ευρώ
Σημειώνεται ότι κατά τον υπολογισμό του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, τα ποσά που προκύπτουν θα στρογγυλοποιούνται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο π.χ. αν προκύψει ποσό 14,3876 ευρώ θα παρακρατείται ποσό 14,39 ευρώ ή αν προκύψει ποσό 14,2237 θα παρακρατείται ποσό 14,22 ευρώ. Δηλαδή, ισχύει ο κανόνας στρογγυλοποίησης του κανονισμού 1103/97 της Ε.Ε.

Στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου, αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, το ποσό της παρακράτησης υπολογίζεται με την εφαρμογή συντελεστή στο ακαθάριστο ποσό του ημερομισθίου, ο οποίος ορίζεται σε τρία τοις εκατό (3%) στο σύνολο του ημερομισθίου Τονίζεται ότι, αν στον ημερομίσθιο εργάτη καταβάλλονται και πρόσθετες αμοιβές (π.χ. υπερωρίες, επίδομα παραγωγής κτλ.), ο ανωτέρω συντελεστής παρακράτησης θα υπολογίζεται με βάση το ποσό του μέσου ημερομισθίου της περιόδου που
καταβάλλονται οι πρόσθετες αμοιβές.

Στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, οι οποίες καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές, εφόσον αυτές θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συν τελεστή 20% στο συνολικό καθαρό ποσό., όσο και αν είναι αυτό.

Ειδικά, σε περίπτωση που ωρομίσθιοι καθηγητές απασχολούνται ταυτόχρονα σε πολλούς εργοδότες, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως συμβαίνει σε καθηγητές που απασχολούνται ταυτόχρονα σε διάφορα φροντιστήρια, οι εργοδότες εκτός από εκείνον που καταβάλλει τις μεγαλύτερες αποδοχές, θα παρακρατούν φόρο με συντελεστή 10%.

Στα εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά, ο φόρος που παρακρατείται υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό. Ο υπολογισμός του παρακρατούμενου φόρου, στο καθαρό ποσό των συντάξεων ή άλλων παροχών που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας, διενεργείται ως ακολούθως:

 • Με συντελεστή 5% αν το καθαρό ποσό της παροχής δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ ετησίως
 • Με συντελεστή 10% αν το καθαρό ποσό της παροχής υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ και μέχρι 4.500 ευρώ ετησίως.
 • Με συντελεστή 15% αν το καθαρό ποσό της παροχής υπερβαίνει τα 4.500 ευρώ ετησίως. Διευκρινίζεται ότι ο φόρος που προκύπτει μειώνεται κατά 1,5% κατά την παρακράτησή του.
Σημειώνεται ότι, κατά την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών δεν λαμβάνεται υπόψη η εκπιπτόμενη δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά των 2.400 ευρώ, για τον ίδιο το φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, είναι νεφροπαθείς κτλ.
tanea.gr
Read more...

Στην ουρά για τη σύνταξη Εκκρεμούν 180.000 αιτήσεις για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ


tanea.grΜεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων, έλλειψη προσωπικού, κύµα συνταξιοδοτήσεων, έκρηξη εισφοροδιαφυγής και οφειλών είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία με επακόλουθο τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα εκκρεμούν 180.000 αιτήσεις για απονομή κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, τα οποία μάλιστα μετά τα νέα μέτρα θα δοθούν με περικοπές!
Η κατάσταση στο ΙΚΑ (τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας με 550 μονάδες διοίκησης και υγείας, 5,5 εκατ. ασφαλισµένους και 1.150.000 συνταξιούχους) είναι απελπιστική για τους ασφαλισµένους αλλά και για το προσωπικό του Ιδρύματος. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 4.000. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε διοικητικό, υγειονοµικό και ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 7.000. Την ίδια ώρα η εισφοροδιαφυγή κινείται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως και ένας στους πέντε εργαζοµένους είναι ανασφάλιστος, συμπληρώνει ο κ. Χατζόπουλος.
Η γενική γραμματέας της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Ιωάννα Τσαπαρίκου παρατηρεί: «Η μεγάλη έλλειψη μόνιμου προσωπικού αλλά και η χαριστική βολή του νέου Ασφαλιστικού, που έβγαλε άρον άρον σε σύνταξη εκατοντάδες συναδέλφους μας, οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία στη σημερινή κατάσταση. Εξωπραγματικός φόρτος εργασίας, που καταλήγει σε ιλαροτραγικές καθημερινές καταστάσεις που βιώνουν οι συνάδελφοι».
«Οργανωτικό χάος και κατάρρευση που όµοιά της δεν ζήσαµε μέχρι σήµερα» διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) Θανάσης Τσακανίκας. Αν προσθέσουµε - συµπλήρωσε - και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται, σε συνδυασµό µε το κύµα φυγής, η κατάσταση στα Ταµεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ο κ. Τσακανίκας σηµείωσε ότι μέχρι τις 31/12/2010 παραιτήθηκαν από το σύνολο των ασφαλιστικών ταµείων 3.700 εργαζόµενοι, από τους οποίους 2.300 είναι διοικητικοί και υγειονοµικοί και 1.400 γιατροί. Το κύµα φυγής συνεχίζεται αµείωτο και για το 2011. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα - πρόσθεσε - να παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην απονοµή παροχών ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης και στην απονοµή των συντάξεων. Σήμερα έχουν συσσωρευτεί 180.000 αιτήσεις για απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων που σε ορισμένα Ταμεία, όπως το ΤΕΑΥΕΚ, φτάνει τα τέσσερα χρόνια, ενώ στο ΤΕΑΥΦΕ (εργαζόμενοι στο φάρμακο) ανέρχεται στους 20 μήνες.

Read more...

Φήμες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή

tanea.grhttp://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/796066EE7A342D0EE4FD1C975032BEA4.jpgΈντονη φημολογία ότι εντός των προσεχών ημερών θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με θέμα συζήτησης την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες. Μάλιστα, ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της έκτακτης συνόδου συζητείται η Παρασκευή 15 Ιουλίου.Κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

«Θα πραγματοποιηθεί άλλη μια Σύνοδος αυτή την Παρασκευή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, άλλοι διπλωμάτες ανέφεραν στο Reuters ότι η ημερομηνία είναι ακόμη υπό συζήτηση, το ίδιο και το αν θα παραγματοποιηθεί ή όχι αυτή η έκτακτη σύνοδος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματίσει καμία σύνοδο.
Read more...

Επιστρέφει το βουλευτικό του αυτοκίνητο ο Κυριάκος - Ακολούθησε η Κεφαλίδου του ΠΑΣΟΚ


/newpost.gr
Επιστρέφει το βουλευτικό του αυτοκίνητο ο Κυριάκος - Ακολούθησε η Κεφαλίδου του ΠΑΣΟΚ

Επιστρέφει το βουλευτικό του αυτοκίνητο ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ενώ παράλληλα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, δηλώνει ότι παραιτείται όλων των απολαβών που συνδέονται με τη συμμετοχή του σε διαρκείς και ειδικές επιτροπές της. Ανάλογη επιστολή έστειλε και η Χαρά Κεφαλίδου του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολή του προς τον κ. Πετσάλνικο ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει συγκεκριμένα:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Την 8η Ιουνίου είχα αποστείλει επιστολή σε όλους τους συναδέλφους με την οποία έθετα ένα πλαίσιο λελογισμένης περιστολής των βουλευτικών προνομίων ως ελάχιστη απάντηση του Κοινοβουλίου στην πρωτοφανή κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Δυστυχώς, ένα μήνα μετά ελάχιστοι συνάδελφοί μου απάντησαν επί της ουσίας στα θέματα τα οποία έθεσα.

Αντιλαμβάνομαι ότι, και ως αποτέλεσμα της δικιάς μου παρέμβασης, υπάρχει ένας προβληματισμός στο προεδρείο της Βουλής γύρω από τα ζητήματα αυτά. Φοβάμαι όμως ότι για άλλη μια φορά οι συντεχνιακές πιέσεις θα αποτρέψουν το Κοινοβούλιο από την λήψη πραγματικά τολμηρών αποφάσεων που θα στείλουν ένα ξεκάθαρο θετικό μήνυμα στην κοινωνία.

Τα μισόλογα και οι ψίθυροι το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Πιστεύω ότι έχει φτάσει η στιγμή να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Προσωπικά δεν μου αρκεί να κρύβομαι πίσω από την κατάθεση προτάσεων που ενδεχομένως να μη γίνουν ποτέ αποδεκτές και να μείνουν στη θεωρία. Κατά συνέπεια, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από σήμερα:

• Παραιτούμαι όλων των απολαβών που συνδέονται με την συμμετοχή μου σε διαρκείς και ειδικές επιτροπές της Βουλής.
• Επιστρέφω στο Κοινοβούλιο το βουλευτικό μου αυτοκίνητο και παραιτούμαι από οποιαδήποτε αξίωση να προμηθευτώ καινούργιο βουλευτικό αυτοκίνητο όταν λήξουν οι τρέχουσες μισθώσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πέραν αυτών, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε το σύνολό των προτάσεων που κατέθεσα να μπουν στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και να αποκτήσουν πρακτικό περιεχόμενο».

Από την πλευρά της η βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου στην επιστολή της αναφέρει ότι επιστρέφει το βουλευτικό της αυτοκίνητο και παράλληλα ζητά να κατατίθενται στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του Κοινοβουλίου τα χρήματα από τις συμμετοχές της στις Επιτροπές.


Read more...

Ένα μίνι-φιλέτο του δημοσίου για την κυρία Μαγκριώτη


newpost.gr
Ένα μίνι-φιλέτο του δημοσίου για την κυρία Μαγκριώτη
Και καλά. Να δεχτούμε, ότι δεν θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου για το ποιός θα πάρει το αναψυκτήριο στο τελωνείο του Προμαχώνα. Στο κάτω-κάτω ένα από τα δευτερότριτα ακίνητα της ΕΤΑ ήταν, και αν έτυχε να είναι ο Σερραίος ο νικητής του διαγωνισμού, κομμάτια να γίνει. Ο Προμαχώνας άλλωστε στο νομό Σερρών είναι, 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα και 47 από την πόλη των Σερρών. Λογικό είναι να μην ενδιαφέρει τους Μεσσήνιους.

Ούτε πρόκειται για κανένα ανεκτίμητο ακίνητο. 170 τετραγωνικά είναι το κτίσμα, σύν 91 τετραγωνικά βεράντα, συν 395 τετραγωνικά κήπο για μόστρα και πάρκινγκ. Βέβαια οι Σερραίοι φίλοι μας λένε, ότι τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες στο εν λόγω αναψυκτήριο γίνεται χαμός καθώς χιλιάδες είναι οι ταξιδιώτες που περνάνε τα σύνορα. Και δώστου καφέδες, μπύρες, αναψυκτικά και μικρογεύματα. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι αρκεί ένας από τους τρεις μήνες, ώστε το αναψυκτήριο να βγάλει τα έξοδα όλης της χρονιάς.


Δεν ξέουμε γιατί η ΕΤΑ Α.Ε έκρινε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα αναψυκτήριο, ας είναι όμως. Γεγονός είναι ότι το ακίνητο προκηρύχτηκε για πρώτη φορά στις 14 Ιανουαρίου του 2011 για μίσθωση 6 ετών. Σκοπός της ΕΤΑ τότε ήταν «η αισθητική και λειτουργική ανακαίνιση και αναβάθμιση της κτιριακής εγκατάστασης του ακινήτου, η λειτουργία του ως σύγχρονης μονάδας παροχής υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής καθώς και η διαμόρφωση, αναβάθμιση, συντήρηση και προστασία του περιβάλλοντα χώρου, που περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της μίσθωσης». Στο τεύχος δημοπράτησης αναφερόταν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να καταβάλλουν τίμημα ύψους 50.000 ευρώ. Πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν υπήρξαν και ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος.

Στις 29 Μαρτίου του 2011, η ΕΤΑ επαναπροκήρυξε το ακίνητο, αυτή τη φορά για 12 χρόνια και χωρίς τίμημα εκ των προτέρων, Αυτή τη φορά υπήρξε ενδιαφέρον. Στο διαγωνισμό υπεβλήθησαν 7 προσφορές, ανάμεσα τους και γνωστά ονόματα του κλάδου, όπως η ΚΑΕ ΑΕ, η Γρηγόρης Μικρογεύματα ΑΒΕΕ, η ΜΟΥΣΕΣ & ΣΙΑ ΕΕ. Ο διαγωνισμός τελικά κατακυρώθηκε σε μια Ένωση τεσσάρων φυσικών προσώπων από τις Σέρρες, έναντι τιμήματος 7.000 ευρώ μηνιαίως. Ουδέν μεμπτόν, από την πρώτη προκήρυξη αναφερόταν, ότι στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος ενώσεις φυσικών προσώπων.

Εδώ όμως ξεκινούν τα ερωτηματικά. Είναι η Φωτεινή Αραμπατζή, ένα εκ των τεσσάρων φυσικών προσώπων στα οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, η σύζυγος του υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη; Είναι ο Αλέξανδρος Αραμπατζής, επίσης εκ των φυσικών προσώπων, ο εξάδελφός της γενικός διευθυντής, αρχισυντάκτης και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ιστορικής και ισχυρής εφημερίδας «Σερραϊκόν Θάρρος»; Και ποια είναι τέλος η σχέση του τρίτου εκ των φυσικών προσώπων, του κ. Μπαντοτάκη Παναγιώτη με τη ΝΔ και τον πρώην βουλευτή Ευγ. Χαιτίδη;

Εδώ υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως, ακόμα και αν δεχτούμε – και δεν έχουμε κανένα λόγο να μη το δεχτούμε – ότι η προσφορά των φυσικών προσώπων ήταν η πλέον συμφέρουσα για το δημόσιο. Είναι δυνατόν η σύζυγος του υφυπουργού Μεταφορών, αρμοδίου για τους δρόμους να συμμετέχει σε διαγωνισμό για εκμετάλλευση κρατικής περιουσίας και μάλιστα επί οδικού άξονος; Είναι δυνατόν ο κ. Μαγκριώτης να αγνοούσε τη συμμετοχή της συζύγου του σε κρατικό διαγωνισμό. Είναι δυνατόν να μην το πήρε χαμπάρι το ΔΣ της ΕΤΑ, που πήρε την απόφαση και να μην ήξερε τίποτε ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος; Είναι δυνατόν τέλος, ένα κρατικό ακίνητο που θα διασφαλίσει σίγουρο εισόδημα για μια ντουζίνα χρόνια, να εκχωρείται στη σύζυγο του υπουργού και στον γιο του εκδότη της τοπικής εφημερίδας; Είναι δυνατόν, το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να μην υπήρξε ποτέ η κατάρρευση της Lehman Brothers; Και μετά απορούν, γιατί υπάρχουν αγανακτισμένοι στους δρόμους;

Η απάντηση της Φωτεινής Αραμπατζή

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Λυπάμαι πολύ που είμαι αναγκασμένη να απαντήσω σε μια υπόθεση που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ανακινούμενη προφανώς από πρόσωπα που επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος μου.

Πράγματι συμμετείχα, ως μέλος ένωσης φυσικών προσώπων στον ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου στον πρώην συνοριακό σταθμό Προμαχώνα καταθέτοντας, όπως εκ των υστέρων πληροφορήθηκα, πολύ υψηλότερη προσφορά από τον αμέσως επόμενο μειοδότη.

Πλειοδότης στον διαγωνισμό αναδείχθηκε η ένωση φυσικών προσώπων στην οποία συμμετείχα, με αδιάβλητες διαδικασίες, από την ορισθείσα από την Ε.Τ.Α., Επιτροπή.

Παρ’ όλα αυτά είχαμε αποφασίσει τελικώς να μην προχωρήσουμε στο έργο επειδή μια ενδελεχέστερη μελέτη του φακέλου και των συνθηκών της αγοράς, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η επένδυση ήταν ασύμφορη.

Πρέπει δε να σας ενημερώσω ότι ο σύζυγός μου και Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, δεν γνώριζε καν την απόφασή μου να συμμετάσχω σ΄ αυτόν τον διαγωνισμό.

Είμαι στη διάθεση σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση και υποθέτω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι δικαιούμαι να περιφρουρήσω τη βιωσιμότητα της επιχείρησής μου, αν για τον σκοπό αυτό δεν χρησιμοποιώ αθέμιτα μέσα ή αδιαφανείς διαδικασίες, κανόνα τον οποίο μέχρι σήμερα δεν έχω παραβεί ποτέ μου.


Μετά τιμής,

Φωτεινή Αραμπατζή»
Read more...

Λεφτά υπάρχουν! Πάνω από 100 εκάτ. ευρώ η χρηματοδότηση σε ΜΚΟ!


newpost.gr/
Λεφτά υπάρχουν! Πάνω από 100 εκάτ. ευρώ η χρηματοδότηση σε ΜΚΟ!
Πάνω από 100.000.000 ευρώ έχουν διατεθεί, «μέσα σε ένα νεφελώδες, θολό και αδιαφανές τοπίο» για επιχορηγήσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που "προσπάθησε", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Θανάσης Τσούρας, "να ασχοληθεί με το χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων", και κατέγραψε στο πόρισμά της συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα κοινοποιήσει τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και την κυβέρνηση.

Μάλιστα η Επιτροπή εκτιμάει ότι το ποσό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, ενώ γίνεται λόγος για "ΜΚΟ δύο ταχυτήτων", για "διαπιστώσεις περί θολού και μη επαρκώς χαρτογραφημένου τοπίου δράσης και λειτουργίας τους", αλλά και για "περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων με αμφισβητούμενη ή ακόμα και ελάχιστη δράση".

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι όπως είπε ο κ. Τραγάκης υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στο ποσό που δηλώνεται από κάποιο υπουργείο πως δόθηκε σε ΜΚΟ, και σ’ εκείνο που εμφανίζει με στοιχεία να έλαβε η συγκεκριμένη ΜΚΟ! Παρουσιάστηκε και παράδειγμα μάλιστα, χωρίς ειδικότερα στοιχεία, ότι εμφανίστηκε από Υπουργείο επιχορήγηση ύψους 480 χιλιάδων ευρώ προς μία ΜΚΟ, πλην όμως τα στελέχη της εν λόγω Οργάνωσης εμφάνισαν αποδεικτικά στοιχεία πως έλαβαν μόλις 110 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα στο πόρισμα τονίζεται ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης πάνω σε τρεις άξονες.

-Διαμόρφωση σαφούς ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ.

-Επικαιροποίηση ενιαίου εθνικού δεσμευτικού μητρώου και

-Δημιουργία ευέλικτου τακτικού μηχανισμού ελέγχου των οικονομικών τους στοιχείων.

Όπως τονίζεται στο πόρισμα της Επιτροπής, "το τοπίο δράσης και λειτουργίας των ΜΚΟ παραμένει εδώ και δεκαετίες νεφελώδες, με απουσία ενιαίου και σαφούς θεσμικού πλαισίου, αδυναμία πλήρους χαρτογράφησής τους και ανεπάρκεια συντονισμένου ελέγχου των χρηματοδοτήσεών τους".

"Είναι ενδεικτικό, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή, μόνο δύο υπουργεία (Εξωτερικών και Υγείας), τηρούν ένα είδος Μητρώου ΜΚΟ με τις οποίες κατά καιρούς συνεργάζονται και χρηματοδοτούν, και ένα μόνο υπουργείο (Προστασίας του Πολίτη), τηρεί ένα είδος μητρώου εθελοντικών οργανώσεων, ενώ η συντριπτική των υπουργείων τηρεί απλούς καταλόγους εγγεγραμμένων ΜΚΟ, οι οποίοι, όμως, παρουσιάζουν έντονα προβλήματα, είτε γιατί είναι ελλιπείς, είτε γιατί συχνά περιλαμβάνουν διαφορετικές και τελείως ανομοιογενείς μεταξύ τους οργανώσεις", αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά της η Επιτροπή και προσθέτει:

"Απόρροια του φαινομένου αυτού είναι η επιχορήγηση εκατοντάδων ΜΚΟ, χωρίς να είναι σαφές με ποιες διαδικασίες και ποια κριτήρια λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις χρηματοδότησης, με ποιο μηχανισμό ελέγχεται το είδος της χρηματοδότησης και ο τρόπος διαχείρισης των διατιθέμενων σε αυτές κονδυλίων".

Τέλος, αναφορικά με το ύψος των κατά καιρούς χρηματοδοτήσεών τους, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι "σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων που της έχουν αποσταλεί το ποσό ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ", προσθέτοντας ωστόσο ότι, "στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, καθώς αφενός το υλικό είναι εξαιρετικά ανομοιογενές και αποσπασματικό, αφετέρου τα υπουργεία θεωρώντας ότι οι φορείς που χρηματοδότησαν δεν συνιστούν ΜΚΟ δεν τις συμπεριέλαβαν στα έγγραφα τους".
Read more...

Άφησε πίσω του τρύπα 4,5 δισ. ο ανίκανος!

Απίστευτο έγκλημα Παπακωνσταντίνου


http://img.protothema.gr/D82BBB0B15680CB0E81F9CD207A4504A.jpg
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του προϋπολογισμού στο 6μηνο αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο το απίστευτο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου!

Σχεδόν κατά 50% διευρύνθηκε η «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, μέσα σε 1 μόλις μήνα: από 3,2 δισ. ευρώ το Μάιο σε 4,53 δισ. τον Ιούνιο!

Και, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας από τον Μάιο του 2010 έως και τώρα, τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα! Καθίζηση σημείωσαν συνολικά στο α’ εξάμηνο οι εισπράξεις του δημοσίου. Στα κρατικά ταμεία, τα καθαρά δημόσια έσοδα που μπήκαν (από φόρους κλπ) ήταν 3,26 δισ. ευρώ λιγότερα από το στόχο.
Αντιθέτως οι δαπάνες ξέφυγαν και ξεπέρασαν το στόχο κατά 1,27 δισ. ευρώ.

Συνολικά η «μαύρη τρύπα» που άνοιξε στο εξάμηνο έφτασε έτσι στα 4,53 δισ. ευρώ, έναντι 3,2 δισ. στο πεντάμηνο.
Την τραγική ανικανότητα του κ. Παπακωνσταντίνου πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες με τα οδυνηρά μέτρα που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο.
Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος είναι ακόμη στην κυβέρνηση…
Read more...

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για δίκες «εξπρές» σε υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό

Το νομοσχέδιο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Το νομοσχέδιο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις δίκες «εξπρές» πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων σε υποθέσεις διαφθοράς. Το νομοσχέδιο θα τεθεί από την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, θα δικάζονται με διαδικασίες εξπρές οι υπουργοί, υφυπουργοί κ.λπ. για αδικήματα διαφθοράς τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι τη ιδιότητάς τους.

Το νομοσχέδιο, που είχε παρουσιάσει λίγο καιρό πριν ο προκάτοχος του κ. Παπαϊωάννου, Χάρης Καστανίδης, δεν θα έχει εφαρμογή για τα αδικήματα των υπουργών-υφυπουργών που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ωστόσο, με τη διαδικασία εξπρές θα εκδικάζονται αδικήματα, όπως είναι το ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος.

Ειδικότερα, για τα αδικήματα αυτά των υπουργών και υφυπουργών, η προκαταρκτική εξέταση θα διαρκεί μόνο δύο μήνες και η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες.

Εν συνεχεία, δεν θα εκδίδεται βούλευμα αλλά η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες.

Αιχμές Παπανδρέου για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στη Δικαιοσύνη, ότι πρέπει να κάνει το καθήκον της, ώστε να μπει τέλος στη συνεχή αίσθηση ατιμωρησίας που έχει κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία.

«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα υπολείπονται των προσδοκιών μας, αλλά και των προσδοκιών και της απαίτησης της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο πρωθυπουργός για να τονίσει ότι το νομοσχέδιο εξασφαλίζει ότι οι υποθέσεις που αφορούν σε πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς και τα αδικήματα τα οποία στρέφονται κατά ιδιαιτέρως μεγάλου αριθμού πολιτών ή είναι εξαιρετικού δημοσίου ενδιαφέροντος, θα εκδικάζονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

«Αυτή τη μάχη θα τη συνεχίσουμε με κάθε τρόπο» κατέληξε στη δήλωσή του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Βενιζέλος: Αναγκαία η επόμενη δόση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου


Βενιζέλος: Αναγκαία η επόμενη δόση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πάρει την επόμενη δόση των δανείων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα, αλλά και να πετύχει το στόχο των αποκρατικοποιήσεων, ούτως ώστε να εξασφαλίσει το νέο δάνειο.

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στις χρηματοοικονομικές αγορές λέγοντας ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως δικαιολογία για να επιτεθούν στο ευρώ.

Επισήμανε ακόμη πως ό,τι και αν κάνει η χώρα, οι αγορές δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένες. «Η Ελλάδα είναι το πρόσχημα για επίθεση στο ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Read more...

Σαμαράς σε στελέχη: “Φέτος δεν έχει διακοπές!”

Προσκλητήριο μάχης ενόψει κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων


http://img.protothema.gr/6E45CE894CBE34D9516E9F568FAEC0A7.jpg
«Προσκλητήριο μάχης» ενόψει των πολιτικών εξελίξεων απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας και έθεσε το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα.

«Τις εκλογές τις ζητήσαμε και τις θέλουμε, μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, γι αυτό απευθύνω προσκλητήριο μάχης για όλους , εφέτος δεν έχει διακοπές» ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψω αδράνεια και προσωπικές στρατηγικές είμαστε όλοι μαζί με την κοινωνία δίπλα στον λαό. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε κάθε πολίτη ότι κι αν ψήφιζε μέχρι σήμερα και να τον πείσουμε. Δεν είναι συνηθισμένες οι στιγμές ούτε το προσκλητήριο αγώνα που απευθύνω».

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος και βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές και ανάφερε ότι «θα κυβερνήσουμε για να κάνουμε τομή με το χθες και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Η Ελλάδα διαθέτει αστείρευτο πλούτο έμψυχο και άψυχο. Δεν είναι καταδικασμένοι να αποτύχει. Οι πολιτικές τους απέτυχαν όχι η Ελλάδα. Οι απόψεις μας βρίσκουν αναγνώριση και διεθνή στήριξη, στο προσκλητήριο αγώνα δεν υπάρχει εχθρός παρά μόνο ο κακός μας εαυτός».

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας της ότι απέτυχαν οι προβλέψεις της: «το έλλειμμα αντί να μειωθεί κατά 4% που είχαν προβλέψει το πρώτο εξάμηνο είχε άνοδο κατά 28% και αν δεν έκοβαν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα ήταν αυξημένο κατά 70%». Απευθύνθηκε στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στους ευρωπαίους αξιωματούχους λέγοντας: «Ρωτώ έλληνες και ξένους αν δεν είναι αυτά μάταιες θυσίες τότε τι είναι;». Απέδωσε στην κυβέρνηση «πολιτικό χαμαιλεοντισμό και ότι άλλα λένε μέσα άλλα έξω. Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι το Μεσοπρόθεσμο θα εφαρμοστεί ενώ ο αναπληρωτής έλεγε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο δικό του οικονομικό πρόγραμμα λέγοντας ότι το Ζάππειο 2 άλλαξε την ατζέντα για την οικονομία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την πρότασή του για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας εξετάζει την μείωση των φορολογικών συντελεστών και ακόμη και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι «θα ψηφίσει την νέα Δανειακή Σύμβαση μόνο αν συνδυαστεί με αλλαγή της οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και επέμεινε στην επαναδιαπραγμάτευση πάλι για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Τέλος ανέφερε ότι είναι υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι του ξεπουλήματος και ότι γι αυτό η ΝΔ συμμετέχει στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
Read more...

Θρήνος για τους δίδυμους ήρωες της τραγωδίας στην Κύπρο

newpost.gr

Θρήνος για τους δίδυμους ήρωες της τραγωδίας στην Κύπρο
Μία από τις τραγικότερες ανθρώπινες ιστορίες στην τραγωδία που έφερε η έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο ήταν αυτή των 20χρονων διδύμων ναυτών που χάθηκαν, οι οποίοι μάλιστα είχαν κοντινή συγγένεια με τον αείμνηστο ηθοποιό Σωτήρη Μουστάκα.

«Μάνα, πάμε να σβήσουμε τη φωτιά, θα μιλήσουμε σε λίγο...» ήταν τα τελευταία λόγια του Μιλτιάδη και του Χριστάκη Χριστοφόρου, που είπαν τηλεφωνικώς στην τραγική μάνα.

Τα αδέρφια βρίσκονταν μόλις μερικές ημέρες στη μοιραία ναυτική βάση, αφού προηγουμένως υπηρετούσαν σε άλλη μονάδα της Εθνοφρουράς στην Ασγάτα και ο διοικητής της βάσης τους έβαλε και τους δύο ως πυροσβέστες εκεί, με ρόλο να ρίχνουν νερό στα επικίνδυνα, όπως αποδείχθηκε, εμπορευματοκιβώτια.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στον κυπριακό τύπο, τα δύο αγόρια παραπονιόνταν τις δύο τελευταίες βδομάδες για μικρές εκρήξεις στο χώρο όπου φυλάσσονταν τα εκρηκτικά. Σύμφωνα με μαρτυρία θείου των δύο αδικοχαμένων αγοριών, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης», είχαν επίσης πει στους δικούς τους, ότι την τελευταία εβδομάδα τα εμπορευματοκιβώτια είχαν παραμορφωθεί.

Μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά, χαράματα, ο Μίλτος τηλεφώνησε στη μάνα τους, ενημερώνοντάς την ότι ξέσπασε μια φωτιά και πάνε να τη σβήσουν. Την ώρα του συναγερμού οι δίδυμοι βρίσκονταν στην πύλη του στρατοπέδου, όμως, δεν ήξεραν πως πήγαιναν να σβήσουν μια φωτιά δίπλα σε 200 τόνους εκρηκτικών.

Οι δίδυμοι σπούδαζαν στην Αγγλία και πήγαν στην Κύπρο για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Εάν ήθελαν έμεναν στην Αγγλία, όπως πολλοί άλλοι Κύπριοι, χωρίς να κάνουν θητεία.

Ο Χρίστος και ο Μιλτιάδης Χριστοφόρου ήταν μάλιστα συγγενείς του μεγάλου κωμικού Σωτήρη Μουστάκα και γι΄αυτόν τον λόγο δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να ακούσουν ότι οι «ανιψιοί του Μουστάκα είναι φυγόστρατοι».

«Ήταν χρυσά παιδιά», λένε φίλοι και στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί τους. «Όποτε καλούνταν να προσφέρουν, έτρεχαν πρώτοι, όπως και χθες».

Όσο για την χαροκαμένη μάνα, τα λόγια είναι φτωχά. Με ανάμεικτα τα συναισθήματα του πόνου και της οργής, λέει πως «έχασε δύο αγγέλους»...


Πηγή: sigmalive.com/Το Βήμα/newpost.gr
Read more...

Νέο κάλεσμα Παπανδρέου προς τις ηγεσίες της ΕΕ για λήψη «ιστορικών αποφάσεων»

«Τώρα βλέπουν όλοι τι συμβαίνει»


Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της παρέμβασής του
Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της παρέμβασής του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στη σκιά της κρίσης χρέους που απειλεί πλέον όλη την Ευρώπη, αλλά και της απόφασης για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, πραγματοποιήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις ιστορικής σημασίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να είναι συνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επισημάνει από την αρχή ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, προτείνοντας συγκεκριμένους τρόπους παρέμβασης της Ευρώπης.

Ωστόσο -όπως επεσήμανε- η συντηρητική πλειοψηφία της Ένωσης δεν εισάκουσε.

«Τώρα, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις ιστορικών διαστάσεων, για μια βαθιά δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή.

Σχετικά δε με το νομοσχέδιο για τη διαφθορά των πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, τόνισε ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι πιο σοβαρές υποθέσεις θα εκδικάζονται σε εύλογο χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

“Σπρώχνουν” την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεωκοπία

Λαγκάρντ: “Τίποτε δεδομένο για τη βοήθεια…”

http://img.protothema.gr/87D1B39DCAE26001FF6E974D4226684F.jpg
Στην κορύφωσή του βρίσκεται το θρίλερ με επίκεντρο το ελληνικό χρέος, καθώς οι ανησυχίες για επέκταση της κρίσης και σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο οι ταγοί της Γηραιάς Ηπείρου να μπορούν ακόμη να ανακοινώσουν κάτι το συγκεκριμένο.

Αντίθετα, όλο και περισσότερο επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο περί επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας, προκειμένου να σωθούν οικονομίες όπως η ιταλική και η ισπανική. Δηλώσεις σε αυτό το μήκος κύματος έγιναν το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, ενώ αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση του αμερικανικού δικτύου CNBC κατά την οποία “οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν για πρώτη φορά πως κάποιου είδους χρεοκοπία απαιτείται για την Ελλάδα, προκειμένου να περικοπεί το χρέος της Αθήνας και να μην υπάρξει μετάδοση στην Ιταλία και την Ισπανία”!

Νωρίτερα το Reuters είχε επικαλεστεί ανώτατη διπλωματική πηγή των Βρυξελλών, κατά την οποία την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με επίκεντρο το ελληνικό πρόβλημα και τις συνέπειές του στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, την Παρασκευή θα υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ η ρευστότητα της κατάστασης αναδεικνύεται και από τη δήλωση στην οποία προέβη νωρίτερα η γενική διευθύντρια το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία σχετικά με την βοήθεια προς την Ελλάδα “τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη”.

“Δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ούτε τις συνθήκες, ούτε τους όρους, ούτε τη διάρκεια, ούτε τον όγκο μιας βοήθειας”, ανέφερε η Γαλλίδα πολιτικός.

Η ίδια, επίσης, ζήτησε να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή τα μέτρα που υποσχέθηκαν την Δευτέρα οι χώρες της ευρωζώνης με σκοπό την ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης της κρίσης χρέους.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Όλι Ρεν εκτίμησε πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη καταλήξει κατά 99% στη συμφωνία και ζήτησε επίσπευση της σχετικής απόφασης.

“Μέσα στο σημερινό πλαίσιο μιας κρίσης χρέους που βαθαίνει και παίρνει ολοένα και περισσότερα συστημικά χαρακτηριστικά, είναι υψίστης σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην ευρωζώνη «εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους να μεταδοθεί και να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη” τόνισε ο αρμόδιος για τα οικονομικά Φινλανδός Επίτροπος, ο οποίος και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Read more...

Διετάχθη εισαγγελική έρευνα για τον Αντρίκο Παπανδρέου


newpost.gr
Διετάχθη εισαγγελική έρευνα για τον Αντρίκο Παπανδρέου
Προκαταρκτική έρευνα με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας « Ελευθεροτυπία» σύμφωνα με το οποίο ο αδελφός του πρωθυπουργού κ. Αντρίκος Παπανδρέου μετέχει ως υψηλόβαθμο στέλεχος στρατηγικού σχεδιασμού στην διεθνή εταιρεία διαχείρισης Unigestion, η οποία προτείνει CDS σε χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα διενεργείται από το οικονομικό τμήμα της Εισαγγελίας Εφετών.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ο οποίος καλείται να εξακριβώσει την βασιμότητα του δημοσιεύματος και να διαπιστώσει αν τίθεται θέμα διάπραξης αδικημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Παπανδρέου με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαίωσε την συμμετοχή του σε επιτροπή της εταιρείας για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και υποστήριξε οτι δεν έχει καμία σχέση με CDS.Πηγή: eurotoday.gr - AΠΕ
Read more...

Πτώση των βάσεων, μείωση των αριστούχων στις φετινές πανελλαδικές

Στοιχεία του υπουργείου Παιδείας


Λίγα τα «άριστα» στις φετινές Πανελλαδικές
Λίγα τα «άριστα» στις φετινές Πανελλαδικές (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σημαντική πτώση των βάσεων στις φετινές πανελλαδικές προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνουν την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης (ΓΒΠ). Το ποσοστό των αριστούχων έπεσε από το 3,3% πέρυσι στο 1,48% φέτος, ενώ το 35% των υποψήφιων έγραψαν κάτω από τη βάση.

Η πτώση των βάσεων μπορεί να φτάσει και τα 2.000 μόρια στην Περιφέρεια και στις Τεχνολογικές σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου (Ξάνθη, Κοζάνη, Βόλο και Χανιά), δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία.

Πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα περιζήτητα τμήματα, ενώ οι Ιατρικές Σχολές της περιφέρειας θα κινηθούν κάτω από τα 19.000 μόρια. Και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη όμως, θα υπάρξει πτώση των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές, αλλά σε μικρότερο βαθμό (150-200 μόρια). Ωστόσο, οι σχολές αυτές, θα κρατηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γύρω στα 19.000 μόρια.

Μείωση αριστούχων

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης ανά κατεύθυνση, το ποσοστό των αριστούχων μειώθηκε από το 3,3% πέρυσι στο 1.48% φέτος.

Πέρυσι, 1.217 άτομα παρέδωσαν γραπτά στην κατηγορία από 19 έως 20 στη θετική κατεύθυνση, ενώ εφέτος ο αριθμός αυτός έπεσε στους 488.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και φροντιστή Γ. Χατζητέγα, εντυπωσιακή πτώση θα καταγραφεί στις τεχνολογικές σχολές και τα φυσικομαθηματικά τμήματα του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, ενώ οι περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου Αθήνας και Θεσσαλονίκης (Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών κλπ.) θα είναι εφέτος κάτω των 19.000 μορίων.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο είχαμε 1.000 λιγότερους αριστούχους σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι οι Νομικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα έχουν πτώση, που αναμένεται ότι θα φτάσει και τα 5.400 μόρια στην Κομοτηνή. Πτώσεις θα έχουν και τα Παιδαγωγικά τμήματα της περιφέρειας. Στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο θα καταγραφεί πτώση σε όλα τα περιφερειακά τμήματα που μπορεί να φτάσει και τα 1.500 μόρια.

Το 35% κάτω από τη βάση

Από τους 85.600 υποψήφιους στις φετινές πανελλαδικές, οι 30.409 (ποσοστό 35,5%) έδωσαν γραπτά με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, ενώ 7682 άτομα (8,99%) έγραψαν από 0 έως 5.

Οι 55.191 υποψήφιοι παρέδωσαν γραπτά μεταξύ των δυο βαθμολογικών άκρων (10-20), εν΄ψ 6.178 υποψήφιοι αρίστευσαν (18-20).

Συγκεκριμένα:

 • Θεωρητική Κατεύθυνση: Από 36.895 υποψήφιους, κάτω από τη βάση έγραψαν οι 12.717, ενώ μεταξύ 10 και 20 έγραψαν οι 24.178 υποψήφιοι. Στην κλίμακα 19-20 έχουμε εφέτος 319 αριστούχους (253 λιγότερους από πέρυσι). Στην κλίμακα 18-19, καταγράφονται 1.997 άτομα εφέτος (756 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι). Τα περισσότερα γραπτά ωστόσο συνωστίζονται στις βαθμολογίες γύρω από το 15 (2.965 άτομα και ποσοστό 8,04% έγραψαν από 15 έως 16). Γραπτά με χαμηλότατη βαθμολογία (από 0 έως 5 κάτω από τη βάση) παρέδωσαν 3.291 άτομα (13,26%).
 • Θετική κατεύθυνση: Από τους 11.665 υποψήφιους, κάτω από τη βάση έγραψαν 1920 άτομα, ενώ μεταξύ των βαθμολογιών 10 και 20 έγραψαν 9.745 υποψήφιοι. Στην βαθμολογική κλίμακα 19-20 έχουμε μόνο 488 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί στην ίδια κατηγορία 1.217 άτομα. Τα περισσότερα γραπτά συνωστίζονται στην κατηγορία μεταξύ 17 και 18 (1539 άτομα, ποσοστό 13,19% των υποψηφίων). Αντιθέτως, μεταξύ του 0 και του 5 κάτω από τη βάση έγραψαν 422 άτομα (3,61%).
 • Τεχνολογική κατεύθυνση 1: Από τους 777 υποψηφίους, κάτω από τη βάση έγραψαν οι 148, ενώ μεταξύ 10 και 20 έγραψαν οι 629 υποψήφιοι. Τα περισσότερα γραπτά συνωστίζονται στις βαθμολογίες μεταξύ 16 και 17 (93 άτομα, δηλαδή 11,97%). Γραπτά μεταξύ 0 και 5 έδωσαν 21 άτομα (2,71%).
 • Τεχνολογική κατεύθυνση 2: Από τους 36.263 υποψηφίους, κάτω από τη βάση έγραψαν οι 15.624, ενώ μεταξύ 10 και 20 έγραψαν οι 20.639 υποψήφιοι. Στην κλίμακα 19 - 20 έχουμε μόνο 422 άτομα με άριστα γραπτά, ενώ πέρυσι υπήρχαν 862 άτομα (440 λιγότερα. Στην κλίμακα 18-19 εφέτος υπάρχουν 1379 αριστούχοι, ενώ πέρυσι ήταν 2.622 (1243 λιγότεροι). Τα περισσότερα γραπτά συνωστίζονται στις βαθμολογίες μεταξύ 5 και 6 κάτω από τη βάση! Συγκεκριμένα, 2.508 άτομα (6,92%) παρέδωσαν γραπτά μεταξύ 5 και 6. Συνολικά 3.948 άτομα (10,88%) παρέδωσαν γραπτά μεταξύ των βαθμολογιών 0 και 5.
Ειδικά μαθήματα

Χαμηλές επιδόσεις είχαν οι υποψήφιοι και στα ειδικά μαθήματα. Στην Αρμονία, το 55,51% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση και στο Ελεύθερο σχέδιο οι περισσότεροι υποψήφιοι (34,83%) συγκεντρώθηκαν στις βαθμολογίες από 12 έως 15. Το 32,54% των υποψηφίων συγκεντρώθηκε στις βαθμολογίες από 15 έως 18. Άριστα (18 με 20) «πήραν» μόνο 164 άτομα (ποσοστό 6,72%).

Στο Γραμμικό Σχέδιο άριστους βαθμούς έλαβαν 519 άτομα (ποσοστό 22,30%). Οι περισσότεροι υποψήφιοι (ποσοστό 36,95%) πήραν βαθμούς μεταξύ 15-18. Κάτω από τη βάση έγραψε το 16,11% των υποψηφίων.

Στα Αγγλικά το 31,25% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Άριστους βαθμούς έλαβε μόνο το 2,95% των υποψηφίων. Οι περισσότεροι κινήθηκαν στις βαθμολογίες μεταξύ 12 -15. Στα γαλλικά, οι περισσότεροι υποψήφιοι έλαβαν βαθμούς μεταξύ 15-18 και περίπου το 20% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Χειρότερες ήταν οι επιδόσεις εκείνων που διαγωνίστηκαν στα Γερμανικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε σήμερα, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, την νέα συνθήκη για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η νέα συνθήκη υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών- μελών της...
Ευρωζώνης σε διακυβερνητικό επίπεδο, πριν από την συνεδρίαση του Εurogroup. Στην ανάγκη να στείλει το Εurogroup ένα «πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και ακόμη παραπέρα», επανέλαβε ο Υπουργός οικονομικών, Ευαγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ακόμη ότι αναμένει μια «ουσιαστική και εποικοδομητική» συζήτηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα. Βαν Ρομπέι: Εξετάστηκε το θέμα της Ελλάδας «Εξετάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωζώνη», δηλώνει σε γραπτό μήνυμα του στο σύστημα κοινωνικής δικτύωσης «twitter» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, αναφερόμενος στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα με ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους. Ο κ. Ρομπέι αναφέρει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει αυτή τη σύσκεψη πριν από μια εβδομάδα με τη συμμετοχή του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. Τέτοιου είδους συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν για διάφορα ζητήματα, σημειώνει. Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή που είχε με τον πρόεδρο του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας Χόρστ Ζιχόφερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι αναμένει να αποφασιστεί «το συντομότερο δυνατόν» το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Όπως τόνισε, αναμένει την έγκριση του προγράμματος από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά και από την ίδια την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης στις αγορές.
Read more...

Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων την Τρίτη για άντληση 1,25 δισ. ευρώ

Για την άντληση 1,25 δισ. ευρώ


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ) εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, την Τρίτη 12 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 15η Ιουλίου.

Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 14 Ιουλίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη ήταν η Άννα Ζωηρού-του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων...


kourdistoportocali
Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων έχει ως εξής:

1. Πρόεδρος: Ιωάννης Κουκιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην Υπουργός, πρώην Ευρωβουλευτής, πρώην Πρόεδρος Οικονομικής και... Κοινωνικής Επιτροπής, πρώην Πρόεδρος Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

2. Διευθύνων Σύμβουλος: Kωνσταντίνος Μητρόπουλος: διδάκτωρ του London Business School, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, με ιδιαίτερη εμπειρία στη Διοίκηση έργων (project management) και στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αγγλικού Chamber of Commerce.

3. Εντεταλμένος Σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος): Ανδρέας Ταπραντζής, διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, πρώην Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταχυδρομικού Συμβουλίου

4. Αντώνιος Βαρθολομαίος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Fordham της Νέας Υόρκης, στέλεχος επιχειρήσεων, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, με εμπειρία σε θέματα πιστοδοτήσεων, κεφαλαιαγοράς, κτηματαγοράς και ανάπτυξης ακινήτων καθώς και τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων.

5. Άννα Ζωηρού, οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, επιστημονική σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρακαλώ θερμά, κύριε Πρόεδρε, να κινηθούν ταχύτατα οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να καταστεί δυνατή στις αμέσως επόμενες ημέρες η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και η άμεση έναρξη λειτουργίας του Ταμείου».

ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

(Στη φωτό ο Αρχηγός του ΛΑΟΣ δίπλα στην Αννούλα σχηματίζει με τις παλάμες του το σήμα της νίκης. Γειά σου γίγαντα Πρόεδρε...)

Ηταν τέλη Ιουνίου όταν στα δημοσιογραφικά γραφεία έφθασε μια φωτογραφία από τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Στη μέση, μεταξύ των δύο ανδρών, στεκόταν καμαρωτή μια νεαρή ξανθιά γυναίκα με όμορφα χαρακτηριστικά. Φορούσε ένα λευκό παντελόνι που διέγραφε τις αναλογίες του κορμιού της, ένα άσπρο μπλουζάκι και ένα σιέλ σακάκι με άριστα συνδυασμένη ζώνη στη μέση.

Η νεαρή που βρισκόταν δίπλα στον πρόεδρο λέγεται Αννα Ζωηρού και θήτευσε αρκετά χρόνια στο πλάι του ως επιστημονική σύμβουλος, όταν εκείνος ήταν ακόμη ευρωβουλευτής. Επαγγέλλεται οικονομολόγος και σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Προμηθειών του υπουργείου Υγείας και υποψήφια διδάκτορας Εφαρμοσμένων Οικονομικών της σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Μιλήσαμε μαζί της επί ώρα. Μάθαμε ότι ασχολούνταν χρόνια με την κολύμβηση ως μέλος της ομάδας του Ηλυσιακού, αλλά και με τον στίβο στο τρέξιμο 100 μέτρων, ότι δεν αποκλείει την προοπτική να ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική και πως καθετί που βάζει στόχο το πετυχαίνει! Ενα μεγάλο μέρος της κουβέντας, φυσικά, περιστράφηκε και γύρω από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

- Η καταγωγή σας από πού είναι;
Και των δύο γονέων είναι από τη Μικρά Ασία. Από Πόλη και από Σμύρνη.

- Κυρία Ζωηρού, είστε… ζωηρή;
Οταν και όπου πρέπει!

-Μικρή ήσασταν κορίτσι που έκανε εύκολα παρέες;
Ανέκαθεν ήμουν ανοιχτός άνθρωπος και πολύ δυναμική, κάνοντας εύκολα παρέες.

- Να υποθέσω ότι ήσασταν και καλή μαθήτρια;
Πάντα! Με διακρίσεις, βραβεία, υποτροφίες… Ημουν Αρσακειάδα!

- Μοναχοπαίδι;
Εχω μία αδελφή μεγαλύτερη που ασχολείται με την Ψυχολογία.

- Οι γονείς σας έχουν σχέση με τα οικονομικά;
Δεν θα το έλεγα. Ο πατέρας μου είναι πολιτικός μηχανικός και η μητέρα μου διακοσμήτρια, που όμως ποτέ δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά, καθώς έδωσε βάρος στην ανατροφή των δύο παιδιών της.

- Αυτήν τη στιγμή με τι ασχολείστε;
Μετέχω στην εννιαμελή επιτροπή Προμηθειών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εάν λειτουργήσει σωστά αυτή η επιτροπή, θα εξασφαλιστούν αρκετά κεφάλαια για το καλό του ελληνικού λαού. Το έργο μας λήγει τον Ιανουάριο του 2010.

- Η πρόσληψή σας έγινε κατόπιν διαγωνισμού;
Εγινε όπως και των υπόλοιπων οκτώ.

- Δηλαδή;
Βάσει εμπειρίας, προσόντων και βιογραφικού.

- Δεν μεσολάβησε δηλαδή ο πρόεδρος κάνοντας ένα τηλεφώνημα…
Οχι, γιατί να το κάνει;

- Εχω ακούσει ότι είστε πολύ φιλόδοξη. Μέχρι πού φθάνουν οι φιλοδοξίες σας;
Μέχρι τώρα έχω πετύχει όλους τους στόχους που είχα βάλει από παιδί και σε λίγες εβδομάδες θα πάρω και το διδακτορικό μου.

- Είστε μέλος του ΛΑΟΣ;
Επειδή κατέχω μία θέση στο Δημόσιο αυτήν τη στιγμή, είμαι της άποψης πως όποιος ασχολείται με το Δημόσιο, θα πρέπει να καταθέτει την κομματική του ταυτότητα. Και εγώ αυτό έχω κάνει.

- Ναι, αλλά από την άλλη πλευρά σας είδαμε να φωτογραφίζεστε δίπλα στον κ. Καρατζαφέρη!
Μα συνεργαστήκαμε τόσα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο.

- Τώρα έχει σταματήσει αυτή η συνεργασία;
Οταν έφυγε ο κ. Καρατζαφέρης από τις Βρυξέλλες, συνεργάστηκα για ένα διάστημα με τον ευρωβουλευτή που τον αντικατέστησε, τον πρέσβη κ. Γιώργο Γεωργίου. Από τη στιγμή όμως που ήρθα στην Ελλάδα και ανέλαβα μέλος της επιτροπής του υπουργείου που σας προείπα, ασχολούμαι μόνο με αυτό.

- Πολιτικές βλέψεις έχετε;
Κάθε ενεργός πολίτης πρέπει να ασχολείται με την πολιτική με την ευρεία έννοια του όρου.

- Με τη... στενή έννοια;
Προς το παρόν προέχει το έργο της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και η ολοκλήρωση του διδακτορικού μου. Δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή.

- Δεν κάνετε κάποια σχέδια για το μέλλον; Το έργο της επιτροπής τελειώνει τον Ιανουάριο του 2010. Μετά υπάρχει το ενδεχόμενο να ασχοληθείτε πιο ενεργά με την πολιτική;
Δεν είναι κάτι που μπορώ να το αποκλείσω!

- Δική σας οικογένεια έχετε;
Οχι, είμαι ελεύθερη!

- Είστε μια εμφανίσιμη γυναίκα. Σας πειράζουν στον δρόμο;
Κάποιες φορές ναι!

- Ποιος ήταν ο πιο ωραίος τρόπος που σας προσέγγισε ένας άνδρας;
Υπήρξε κάποιος που επιχείρησε να με προσεγγίσει με ωραίο τρόπο, κάνοντας κάποιο κολακευτικό σχόλιο και λέγοντας «είστε πάρα πολύ όμορφη». Αυτό μου άρεσε.

- Η εξωτερική σας εμφάνιση είναι ατού;
Μια καλή εξωτερική εμφάνιση είναι πάντα ατού και φυσικά βοηθάει. Από μόνο του όμως δεν σε οδηγεί πουθενά.

- Με ποια ιδιότητα ήσασταν παρούσα στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ;
Δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα. Απλώς με τον κ. Καρατζαφέρη συνεργαστήκαμε πάρα πολλά χρόνια και εκείνη την ημέρα έτυχε να είμαι στον ίδιο χώρο. Ε, κάποια στιγμή ζήτησα από τον Αρχιεπίσκοπο να βγάλουμε μαζί μία φωτογραφία και αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Εγώ, ο μακαριότατος και ο πρόεδρος!

- Την επόμενη ημέρα κρατήσατε όλα τα αποκόμματα που είχαν τη φωτογραφία;
Ναι, τα κράτησα όλα! Με είχαν πάρει και διάφοροι γνωστοί μου τηλέφωνο. Μου άρεσε, δεν μπορώ να πω...


Το δρομολόγιο Βρυξέλες-Λονδίνο και η πρόταση για συνεργασία

- Πώς γνωριστήκατε με τον κ. Καρατζαφέρη;
Τον πρόεδρο τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, από τότε που ανήκε ακόμα στη Νέα Δημοκρατία. Η μητέρα μου ήταν για πάρα πολλά χρόνια συνεργάτιδά του και εκ των πραγμάτων τον γνώρισα κάποια στιγμή και εγώ. Βρισκόμουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό λόγω σπουδών και καριέρας, και όταν ο κ. Καρατζαφέρης εξελέγη ευρωβουλευτής, συνεργάστηκα μαζί του από τη θέση της συμβούλου επί θεμάτων Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων.

- Δηλαδή σας είπε κάποια στιγμή «Αννα, έλα να βοηθήσεις το γραφείο μου»;
Εγώ ήμουν ήδη στις Βρυξέλλες. Εδώ και δέκα χρόνια είμαι εκτός Ελλάδος, εναλλάξ, μία στο Λονδίνο και μία στις Βρυξέλλες. Ξεκίνησα από το Λονδίνο όπου έκανα την πρακτική μου με υποτροφία που είχα πάρει στον τομέα των Οικονομικών, την ολοκλήρωσα, και εν συνεχεία ασχολήθηκα με τα Ναυτιλιακά, όπου τότε μου έκανε μια καλή πρόταση εταιρεία τηλεπικοινωνιών από τις Βρυξέλλες. Δέχθηκα την πρόταση και επιτελούσα χρέη διευθύντριας Οικονομικών. Ταυτόχρονα έκανα και τις μεταπτυχιακές σπουδές μου. Κατόπιν όλων αυτών, πήγα πάλι στο Λονδίνο, όπου για ένα διάστημα ήμουν λέκτορας Οικονομικών στο City College του Λονδίνου και παράλληλα διευθύντρια Μάρκετινγκ του εκεί γραφείου του ΕΟΤ, το 2004.

- Πριν από τον Μάρτιο του 2004, επί ΠΑΣΟΚ, ή μετά τις εκλογές που εξελέγη η Νέα Δημοκρατία;
Ημουν επί ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του ΕΟΤ. Από κει και πέρα επέστρεψα στις Βρυξέλλες για να κάνω το διδακτορικό μου πλέον και εφόσον ήμουν εκεί, ασχολήθηκα και με το Ευρωκοινοβούλιο.

- Την πρόταση σας την έκανε ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης;
Ηταν κάτι που συζητήθηκε και αποφασίστηκε από κοινού. Ημουν ήδη στις Βρυξέλλες και τον ήξερα πάρα πολλά χρόνια.

- Τι άνθρωπος είναι ο κ. Καρατζαφέρης από κοντά;
Είναι ένας καλός άνθρωπος, με πολύ μεγάλη καρδιά. Ανθρωπος με μεγάλη κατανόηση, με υπομονή και επιμονή, που προσπαθεί πάντα να πετυχαίνει τους στόχους και τους σκοπούς του. Θα έλεγα ότι είναι ένας πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος!

- Μειονεκτήματα δεν έχει;
Θα έλεγα ότι επειδή θέλει πραγματικά ό,τι αναλαμβάνει να το φέρει εις πέρας, απαιτεί από όλους να είναι σωστοί σε αυτό που πρέπει να κάνουν. Το μειονέκτημα είναι ότι δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Πάρα πολλές φορές στην καθημερινότητα παρουσιάζονται προβλήματα.

- Ε, καλά, αυτό δεν είναι και μειονέκτημα... Ως άνδρας πώς σας φαίνεται;
Με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ μας συνδέει μια βαθιά εκτίμηση και συμπάθεια. Τον ξέρω πάρα πολλά χρόνια και αρκετά καλά. Τον θεωρώ έναν άνθρωπο πολύ δικό μου, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Είναι πολύ επιτυχημένος σε αυτό το οποίο έχει κάνει και τον θαυμάζω, όπως θαυμάζω όλους εκείνους που έχουν τη δική τους πορεία και είναι αυτοδημιούργητοι.

- Για πείτε μου μερικούς άλλους από τον χώρο της πολιτικής που θαυμάζετε…
Τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τους θαυμάζω και τους εκτιμώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣRead more...

Καμία διαφωνία για τις συμβάσεις για τα υποβρύχια, λέει ο πρώην διευθυντής του ΥΕΘΑ

Κατάθεση στην εξεταστική

Το υποβρύχιο «Παπανικολής»
Το υποβρύχιο «Παπανικολής» (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
Ποτέ και από κανέναν δεν υπήρξε αντίρρηση για την υπογραφή των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια, φέρεται να δήλωσε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΥΕΘΑ επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, Γιάννης Τραυλός, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής που διερευνά την εκτέλεση και πιστή εφαρμογή των συμβατικών όρων για την κατασκευή των γερμανικών υποβρυχίων από το 2002 μέχρι το 2009, καθώς και των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τραυλός ανέφερε στην Επιτροπή ότι στο διάστημα της θητείας του από το 2002 έως το 2004, είχε υπογράψει δύο ενδιάμεσες συμβάσεις - μία για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων και μία για τα αντισταθμιστικά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η κατάθεση την Τετάρτη του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Γιώργου Ζορμπά, ο οποίος στην εμφάνιση ενώπιον της Επιτροπής τη Δευτέρα περιορίστηκε σε μία ολιγόλεπτη παρουσίαση των νομικών πτυχών της υπόθεσης.

Στον κατάλογο μαρτύρων που έχει καταρτίσει η Επιτροπή συμφωνήθηκε να κληθούν τις επόμενες μέρες όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί που διετέλεσαν αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, καθώς και οι διευθυντές που επόπτευαν την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης από το 2002 μέχρι το 2009.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μαύρη τρύπα 4,5 δισ. καταπίνει τις θυσίες – και φέρνει νέες…

Στα “βράχια” ο προϋπολογισμός


http://img.protothema.gr/C4631BB2C89D3CAC37524D54878F2917.jpg
Σχεδόν κατά 50% διευρύνθηκε η «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, μέσα σε 1 μόλις μήνα: από 3,2 δισ. ευρώ το Μάιο σε 4,53 δισ. τον Ιούνιο!

Παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας από τον Μάιο του 2010 έως και τώρα, τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα! Καθίζηση σημείωσαν συνολικά στο α’ εξάμηνο οι εισπράξεις του δημοσίου. Στα κρατικά ταμεία, τα καθαρά δημόσια έσοδα που μπήκαν (από φόρους κλπ) ήταν 3,26 δισ. ευρώ λιγότερα από το στόχο.
Αντιθέτως οι δαπάνες ξέφυγαν και ξεπέρασαν το στόχο κατά 1,27 δισ. ευρώ.

Συνολικά η «μαύρη τρύπα» που άνοιξε στο εξάμηνο έφτασε έτσι στα 4,53 δισ. ευρώ, έναντι 3,2 δισ. στο πεντάμηνο.
Μαζί με τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3,051 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου, και στη μείωση των εισοδημάτων, στη μετάθεση για τον Ιούλιο της καταβολής από τα πιστωτικά ιδρύματα του ποσοστού 10% επί της αξίας των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 79,6% ή κατά 306 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.
Read more...

Από αντιπρόεδρος... αναπληρωτής πρωθυπουργός ο Βενιζέλος

newpost.gr
Από αντιπρόεδρος... αναπληρωτής πρωθυπουργός ο Βενιζέλος
Συμφωνα με το προφίλ του Ευάγγελου Βενιζέλου στο twitter, η κυβέρνηση δεν έχει δύο αντιπροέδρους, αλλά δύο πρωθυπουργούς! Έναν κανονικό, βλέπε Γιώργο Παπανδρέου, και έναν αναπληρωματικό, τον... Ευάγγελο Βενιζέλο.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, συστήνεται sto twitter στα αγγλικά ως «deputy prime minister». Σύμφωνα με το wikipedia, η ακριβής μετάφραση των παραπάνω είναι, αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ωστόσο στα ελληνικά παραμένει «Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Υπουργός Οικονομικών» αλλά για τους ευρωπαίους είναι «Deputy Prime Minister & Finance Minister of Greece». Δηλαδή αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών, όπως έγραψε και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Πως του ξέφυγε αυτή η λεπτομέρεια του hi-tech πρωθυπουργού μας, ο οποίος μάλιστα ακολουθεί τον Βενιζέλο στο twitter;
Α.Γ
Read more...

Πιέζει η Αθήνα να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την κρίση χρέους

«Πάρτε αποφάσεις τώρα»


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την ανάγκη να μην χαθεί άλλος χρόνος και να ληφθούν άμεσα οι κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος τονίζει σε όλους τους τόνους η Αθήνα. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούκνερ. Το ίδιο διαμήνυσε στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος, στην επιστολή του προς τον κ. Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν αποφάσεις τώρα για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη και να μην αφήσουν τον χρόνο να περάσει ως τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και τηλεφωνικώς με τον κ. Γιούνκερ λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup. Η ανησυχία ήταν τόσο έντονη ώστε ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, ζήτησε από τους συναδέλφους του την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα ως το τέλος Αυγούστου και πριν από την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να σταλεί τη Δευτέρα προς τις αγορές ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σταθερότητας της Ευρωζώνης, καθώς η εφαρμογή του δανειακού προγράμματος είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η βάση του προγράμματος.

Νωρίτερα, από την Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα «θα κάνει το καθήκον της και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» έστειλε και αυτός μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις. Είναι τώρα η ώρα των αποφάσεων».

Το μήνυμα φαίνεται να βρίσκει αποδέκτες στην ΕΕ, μετά και από την επίθεση των αγορών που δέχθηκε την Παρασκευή η Ιταλία -γεγονός που μένει να αποδειχθεί με χειροπιαστές αποφάσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η χώρα της συμφώνησε με άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα δεύτερο πακέτο στήριξης και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα προσθέτοντας πως «μαζί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση (η Γερμανία) θα κάνει ο,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το ευρώ».

Η πολωνική προεδρία της ΕΕ, διά του υπουργού Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι, κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να ολοκληρώσουν «το συντομότερο δυνατόν» ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα, ενώ απέρριψε την ιδέα ότι η κρίση του χρέους μπορεί να επεκταθεί στην Ιταλία.

«Ταχεία λύση» στην κρίση χρέους της Ελλάδας ζήτησε από την Ευρωζώνη ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια απάντηση καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες», είπε ο Θαπατέρο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...