Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πιέζει η Αθήνα να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την κρίση χρέους

«Πάρτε αποφάσεις τώρα»


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την ανάγκη να μην χαθεί άλλος χρόνος και να ληφθούν άμεσα οι κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος τονίζει σε όλους τους τόνους η Αθήνα. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούκνερ. Το ίδιο διαμήνυσε στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος, στην επιστολή του προς τον κ. Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν αποφάσεις τώρα για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη και να μην αφήσουν τον χρόνο να περάσει ως τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και τηλεφωνικώς με τον κ. Γιούνκερ λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup. Η ανησυχία ήταν τόσο έντονη ώστε ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, ζήτησε από τους συναδέλφους του την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα ως το τέλος Αυγούστου και πριν από την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να σταλεί τη Δευτέρα προς τις αγορές ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σταθερότητας της Ευρωζώνης, καθώς η εφαρμογή του δανειακού προγράμματος είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η βάση του προγράμματος.

Νωρίτερα, από την Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα «θα κάνει το καθήκον της και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» έστειλε και αυτός μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις. Είναι τώρα η ώρα των αποφάσεων».

Το μήνυμα φαίνεται να βρίσκει αποδέκτες στην ΕΕ, μετά και από την επίθεση των αγορών που δέχθηκε την Παρασκευή η Ιταλία -γεγονός που μένει να αποδειχθεί με χειροπιαστές αποφάσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η χώρα της συμφώνησε με άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα δεύτερο πακέτο στήριξης και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα προσθέτοντας πως «μαζί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση (η Γερμανία) θα κάνει ο,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το ευρώ».

Η πολωνική προεδρία της ΕΕ, διά του υπουργού Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι, κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να ολοκληρώσουν «το συντομότερο δυνατόν» ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα, ενώ απέρριψε την ιδέα ότι η κρίση του χρέους μπορεί να επεκταθεί στην Ιταλία.

«Ταχεία λύση» στην κρίση χρέους της Ελλάδας ζήτησε από την Ευρωζώνη ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια απάντηση καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες», είπε ο Θαπατέρο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: