Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

«Σκληρό πόκερ» για τις περικοπές 11,5 δισ. ευρώ - Εφεδρεία και ασφαλιστικό στο προσκήνιο

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ «ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ», ΠΟΙΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ



«Σκληρό πόκερ» για τις περικοπές 11,5 δισ. ευρώ - Εφεδρεία και ασφαλιστικό στο προσκήνιο
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο ώστε να οριστικοποιηθεί η λίστα με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.




Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το νέο πακέτο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μειώσεις στη δεύτερη σύνταξη που λαμβάνουν οι 600.000 διπλοσυνταξιούχοι, αλλά και νέο μαχαίρι στις συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ.


Παράλληλα, εξετάζεται η αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων είτε μέσω συνταξιοδότησης είτε μέσα από το καθεστώς της εφεδρείας. Υπολογίζεται ότι 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το 2015 θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας λαμβάνοντας το 60% των βασικών τους αποδοχών.


Επίσης, αναμένονται νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, και στο πλαίσιο αυτό συζητιέται η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη και η αναστολή έως το 2015 τη της απονομής πρόωρων συντάξεων.


Εναλλακτικά εξετάζεται η κατάργηση διά νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλων των εξαιρέσεων και των δυνατοτήτων συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.


Οι αλλαγές δεν θα θίγουν όσους είναι ασφαλισμένοι προ του 1983 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το 1993 και συμπληρώνουν 37 χρόνια ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των 6,5 δίσ. στο οποίο περιλαμβάνεται μειώσεις έως 35% στις αποδοχές στις ΔΕΚΟ, συγχωνεύσεις- καταργήσεις οργανισμών και φορέων Δημοσίου, συγχωνεύσεις νοσοκομείων με περιορισμό εφημεριών και υπερωριών, η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κυρίως με επέκταση των γενόσημων, η μείωση της επιχορήγησης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η μείωση των λειτουργικών δαπανών Άμυνας.

Read more...