Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Για την αντιμετώπιση της βίας, τους δικαστές, το αυτοδιοίκητο κ.λπ. Στη Βουλή για ψήφιση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο


Κατατέθηκε στη Βουλή προς διαβούλευση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
via1
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε φέρει τον τίτλο: «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» και όπως αναφέρεται: «Με το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, η οποία στις μέρες μας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Τονίζεται ότι βούληση της Πολιτείας είναι μέσω του νομοσχεδίου αυτού να καταπολεμήσει όσο το δυνατόν δραστικότερα τα επικίνδυνα φαινόμενα βίας που όλο συχνότερα εμφανίζονται και διαρκώς εντείνονται.
Το σχέδιο νόμου καταργεί στην πράξη το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου γι αυτό και έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ενώ ο Μίλερ βρίσκεται στην Αθήνα Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο προς το παρόν για πιθανή συμφωνία Ελλάδας - Gazprom

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο προς το παρόν για πιθανή συμφωνία Ελλάδας - Gazprom
Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του υπουργού Π.Λαφαζάνη με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Επιτροπή είναι ενήμερη, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα Κάισα Ιτκόνεν, κληθείσα να σχολιάσει την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει καμία πληροφορία, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.

Πάντως στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, σήμερα, Τρίτη, νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να υπογραφεί ο οδικός χάρτης για τον αγωγό και να συσταθεί ομάδα εργασίας για να μελετήσει το έργο.

Ήδη ο κ. Μίλερ με πολυπληθή ρωσική αντιπροσωπεία συνάντησε τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πως παρουσιάζουν οι FΤ τους «ριζοσπάστες υπουργούς» του Τσίπρα...


Το προφίλ των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκου Βούτση και Αριστείδη Μπαλτά παρουσιάζουν οι Financial Times σε ένα αφιέρωμα υπό τον τίτλο: «Τα πρόσωπα πίσω από τη...
ριζοσπαστική ελληνική κυβέρνηση». Οι Kerin Hope και Tony Barber που υπογράφουν το άρθρο χαρακτηρίζουν τους τρεις υπουργούς «από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες» που εμπλέκονται στο «ριζοσπαστικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ» και στοχεύουν να στρέψουν την Ελλάδα σε αριστερή κατεύθυνση. 

Το άρθρο των FT
Μετάφραση Euro2day.gr

Για όσους είναι εκτός Ελλάδας, τα πιο γνωστά πρόσωπα από την  αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ευθύς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο διάσημος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Πίσω από αυτό το ζευγάρι όμως, υπάρχει μία ομάδα πολιτικών με ιδεολογικά κίνητρα που δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν την πρόσβασή τους στην εξουσία για να στρέψουν την Ελλάδα σε αριστερή κατεύθυνση.

Ενώ αναζωπυρώνονται οι φόβοι για τον κίνδυνο χρεοκοπίας και για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ, παρατίθενται τα προφίλ τριών από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες που εμπλέκονται στο ριζοσπαστικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Τα γυαλιά με το μεταλλικό σκελετό και το περιποιημένο κοντό μούσι δίνουν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη μία απατηλή ήπια εμφάνιση. Όμως, ο ισχυρός υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν μέλος του σταλινικού κομμουνιστικού κόμματος επί 30 έτη προτού μεταπηδήσει στον σχηματισμό από τον οποίο δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε λίγες ώρες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, ο κ. Λαφαζάνης ακύρωσε αρκετές ιδιωτικοποιήσεις που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, μεταξύ των οποίων σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες κοινής ωφέλειας αλλά και του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης. Έβαλε επίσης στο στόχαστρο τους ξένους επενδυτές, μπλοκάροντας τη συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ επένδυση από την Eldorado Gold, την καναδική μεταλλευτική εταιρεία.

«Είναι σκληροπυρηνικός, αλλά όλοι στο κόμμα σέβονται την ειλικρίνειά του» δήλωσε αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον προηγούμενο μήνα, ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τη Μόσχα και δέχθηκε με ενθουσιασμό την πρόταση της Gazprom να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον Turkish Stream, το νέο σχέδιο για αγωγό που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Άφησε επίσης να διαρρεύσει ότι η Αθήνα θα λάβει έως και 5 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για αυτό το έργο για να διευκολυνθεί η όλο και πιο απελπιστική κρίση ρευστότητας.

Είναι μαθηματικός και ηγείται της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, της επίσημης εσωτερικής αντιπολίτευσης στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 12 ακροαριστερές συνιστώσες που αντιτίθενται σθεναρά σε νέα συμφωνία με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακόμη κι αν το κόστος είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ο δικός μου τρόπος είναι όχι μνημόνιο, όχι ευρώ» δήλωσε στο κοινοβούλιο πέρσι.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι εάν το θέμα έρθει σε ψηφοφορία, ο κ. Λαφαζάνης και οι βουλευτές που υποστηρίζουν τη δραχμή είναι έτοιμοι να διασπαστούν από το κόμμα και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Νίκος Βούτσης

Πριν από δύο χρόνια, οι κάμερες φωτογράφισαν το Νίκο Βούτση, τον στρατευμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαμαρτυρόταν έξω από το κλειστό κτίριο της ΕΡΤ και έσπρωχνε τους άνδρες των ΜΑΤ που ήταν οπλισμένοι με ασπίδες και ρόπαλα. Ο «σκληρός άνδρας» του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα βουλευτής και υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει εξουσία επί των υπηρεσιών ασφαλείας και αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Ογκώδης φιγούρα με το χαρακτηριστικό του γκρι κοστούμι και το μαύρο πουκάμισο με τον ανοιχτό γιακά, ο 63χρονος ήταν ακτιβιστής από τα φοιτητικά του χρόνια.

«Δεν υποστηρίζουμε τη βία, αλλά θέλουμε οι άνθρωποι να διαμαρτύρονται στο δρόμο» δήλωσε μιλώντας στους Financial Times, ενώ εξηγούσε την πολιτική προσέγγιση της ρήξης.

Ως υπουργός Εσωτερικών δεν έχει χάσει καθόλου χρόνο, ανατρέποντας σειρά μεταρρυθμίσεων που είχε επιβάλει η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση κατ’ εντολήν των διεθνών πιστωτών της χώρας.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η κατάργηση των μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι περιορισμοί στις προσλήψεις και τα μέτρα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προχωρά με σχέδια για την αποκατάσταση της δημοτικής αστυνομίας που είχε διαλυθεί, ως όργανο αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους Έλληνες όμως είναι τα σχέδιά του για ηπιότερη αστυνόμευση και πιο ανθρώπινη μεταχείριση των εγκληματιών, στα οποία περιλαμβάνεται ο νόμος για το κλείσιμο των φυλακών υψίστης ασφαλείας για τους καταδικασμένους τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες υψηλού κινδύνου και το να δοθεί το δικαίωμα σε επιλεγμένους φυλακισμένους για υπό όρους αποφυλάκιση.

Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα στο Σάββα Ξηρό, μέλος της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές σε ισόβια, να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του.

Οι υποστηρικτές του Σ. Ξηρού κατέλαβαν το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου για δύο εβδομάδες - χωρίς να τους εμποδίσει η αστυνομία - πιέζοντας για την απελευθέρωσή του. Για το Γιώργο Μομφεράτο όμως, το γιο ενός εκδότη που δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη, το νομοσχέδιο είναι «ντροπή και λάθος».

Αριστείδης Μπαλτάς

Επιφανής μαθηματικός και φιλόσοφος με σπουδές στο Παρίσι, ο Αριστείδης Μπαλτάς προκάλεσε απελπισία στους Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου με τα σχέδια απεμπόλησης των μεταρρυθμίσεων που έγιναν, μετά από πολύ κόπο, στο κρατικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Ο 72χρονος υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας, επίτιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο -όπου ο Τσίπρας ξεχώρισε ως ηγέτης φοιτητικών αριστερών οργανώσεων- σόκαρε τους καθηγητές και τους δασκάλους όταν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε ότι η παιδεία στην Ελλάδα «δε θα πρέπει να κυβερνάται από την αρχή της αριστείας…, πρόκειται για μια στρεβλή φιλοδοξία».

Τώρα ο υπουργός και συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ένα καινούριο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει και πάλι στους προπτυχιακούς φοιτητές να φοιτούν όσα χρόνια θέλουν για να πάρουν το πρώτο τους πτυχίο, ενώ σχεδιάζει και την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με έναν πρώην συνάδελφό του, τα σχέδια αυτά πρόκειται «να επανεγκαθιδρύσουν ένα αρρωστημένο σύστημα βαθιά πολιτικοποιημένων πανεπιστημίων που θα τα διοικούν οι φοιτητές και όχι οι καθηγητές».  

Σύμφωνα μάλιστα με το νομοσχέδιο, θα απαγορευτεί και πάλι η είσοδος της αστυνομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, μέτρο που κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για πρόκληση ευρείας ανομίας στις πανεπιστημιουπόλεις.

Επιπλέον, οι φοιτητές θα παίζουν αποφασιστικό ρόλο στις πρυτανικές  εκλογές – με τις ψήφους τους να μετρούν κατά 70% στην όλη διαδικασία. Τέλος, οι συμβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες περιλαμβάνουν διαπρεπείς ξένους ακαδημαϊκούς και Έλληνες καθηγητές στο εξωτερικό, θα καταργηθούν μόλις τρία χρόνια μετά τη δημιουργία τους.

«Μας πήρε χρόνια για να ξεκινήσουμε τον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων», δήλωσε ο Θάνος Βερέμης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Τώρα πάμε πίσω στη δεκαετία του ’70».


Read more...

Brookings για Ελλάδα: Η χώρα βαδίζει στο πουθενά


ellada-oikonomia-krisi-suntagma

Επίπονη συμφωνία με εταίρους και δανειστές ή μετάβαση σε μια οικονομία κρατικού καπιταλισμού τύπου Βενεζουέλας ή Ρωσίας, για την οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τον απαραίτητο κομματικό μηχανισμό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η κυβέρνησή της, σημειώνεται σε άρθρο της η ιστοσελίδα της αμερικανικής δεξαμένης σκέψης (think tank) Brookings.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι «ο εφιάλτης είναι ήδη εδώ», καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η τάση αύξησης του ΑΕΠ, το οποίο το 2014, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, μεγάλωσε κατά 0,6%, ενώ σε αντίστοιχο κίνδυνο τίθεται και η τάση αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, που το περασμένο έτος κινήθηκε επίσης στο 0.6%.
Ο πολιτικός κίνδυνος, θεωρείται η βασική αιτία για το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει εξανεμιστεί το κλίμα οικονομικής ανάκαμψης.
Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα μοιάζει ευχαριστημένη από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ωστόσο το σχετικό κλίμα δείχνει αργά αλλά σταθερά να αλλάζει.
«Πίσω από τα παγωμένα χαμόγελα της κυβέρνησης, οι πολίτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η χώρα βαδίζει κυριολεκτικά στο πουθενά», τονίζει.
Τα δύο σενάρια για τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύει η Brookings, είναι:
- «Το βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή»: Το επικρατέστερο σενάριο.
Η κυβέρνηση, σε ένα δραματικό σαββατοκύριακο στα τέλη Απριλίου ή κατά τη διάρκεια του Μαΐου, λίγο πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, παίρνει την τελική απόφαση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνει την πρωτοβουλία και ανακοινώνει μια επίπονη αλλά αναγκαία συμφωνία. Παρά τις πιθανές ρητορικές διαφοροποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητούν οι εταίροι θα εφαρμοστούν πλήρως και η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, αλλιώς οι πιστωτές δεν πρόκειται να ανοίξουν την «κάνουλα» της χρηματοδότησης».
Η «εθνολαϊκιστική» κυβέρνηση αγκαλιάζει έναν «νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό», δηλαδή τον συνδυασμό αριστερής και εθνικιστικής ρητορείας με μια πολιτική απορρύθμισης των αγορών και ιδιωτικοποιήσεων.
- Το σενάριο της «εσωτερικής έκρηξης» ή αλλιώς Grexident:
Οδηγημένη στα άκρα από μια εσωτερική αδράνεια και αυξανόμενη ανικανότητα, η κυβέρνηση εγκλωβίζεται σε ένα παιχνίδι μηδενικής αποτελεσματικότητας, δεν λαμβάνει χρήματα από τους πιστωτές και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για μια κατάρρευση της οικονομίας.
Η αρχική ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αυτοδύναμη, απομονωμένη χώρα με κρατικό καπιταλισμό τύπου Τσάβες – Μαδούρο της Βενεζουέλας ή Πούτιν της Ρωσίας προϋποθέτει ισχυρό μηχανισμό ελέγχου του κράτους και κομματικό στρατό με δομή, δεδομένα τα οποία δεν διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, η χρεοκοπία εντός του ευρώ οδηγεί την κυβέρνηση είτε σε παράδοση στους πιστωτές είτε σε νέες εκλογές, εν μέσω πανικού και ελέγχου κίνησης κεφαλαίων.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Το νομοσχέδιο για αύξηση κατώτατου μισθού...


Το νομοσχέδιο για αύξηση κατώτατου μισθού και συλλογικές διαπραγματεύσεις
... και συλλογικές διαπραγματεύσεις...
To νομοσχέδιο «Τροποποίηση διατάξεων του Νόμου 1876/1990 – Αποκατάσταση και Αναμόρφωση του πλαισίου περί Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, Μεσολάβησης και Διαιτησίας και άλλες διατάξεις» που προωθεί την...
αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού την 1η Οκτωβρίου στα 650 ευρώ μεικτά (από 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και από 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών) και στα 751 ευρώ την 1η Ιουλίου 2016 εστάλη από τον Υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη   για γνωμοδότησηστην ΟΚΕ.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 17 άρθρα.

Άρθρο 1

Το άρθρο 2 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης εργασίας

Η συλλογική σύμβαση εργασίας μπορεί να ρυθμίζει:

1. Ζητήματα σχετικά με τη σύναψη, τους όρους και τη λήξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας που εμπίπτουν στο πεδίο ισχύος της.
2. Ζητήματα που αφορούν στην άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στην επιχείρηση, στην παροχή συνδικαλιστικών διευκολύνσεων και στον τρόπο παρακράτησης των συνδικαλιστικών εισφορών και της απόδοσής τους στις δικαιούχες οργανώσεις.
3. Ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, εκτός από τα συνταξιοδοτικά, εφ' όσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τη συνταγματική τάξη και την πολιτική των δημόσιων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και ζητήματα της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του νόμου 3029/2002.
Στην έννοια των συνταξιοδοτικών θεμάτων, που δεν μπορεί να αποτελέσουν περιεχόμενο συλλογικής σύμβασης εργασίας, περιλαμβάνονται και η μεταβολή, αμέσως ή εμμέσως της σχέσης ασφαλίστρου εργαζόμενου και εργοδότη, η μεταβίβαση του βάρους εν όλω ή εν μέρει τακτικών εισφορών ή εισφορών για αναγνώριση προϋπηρεσιών από τον ένα στον άλλο καθώς και η σύσταση ειδικών ταμείων ή λογαριασμών, που χορηγούν περιοδικές παροχές συντάξεων ή εφάπαξ βοήθημα με επιβάρυνση του εργοδότη.
4. Ζητήματα σχετικά με την άσκηση της επιχειρηματικής πολιτικής στο μέτρο που αυτή επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις.
5. Ζητήματα που αφορούν στην ερμηνεία των όρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
6. Ζητήματα που προβλέπονται στο άρθρο 12 του ν. 1767/1988 (ΦΕΚ Α' 63) με επιφύλαξη και των αρμοδιοτήτων των συμβουλίων των εργαζομένων.
7. Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών.
8. Ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες και τους όρους συλλογικής διαπραγμάτευσης, μεσολάβησης και διαιτησίας.
9. Η συλλογική σύμβαση εργασίας μπορεί να περιέχει ρήτρα ειρήνης σχετικά με τα ζητήματα που ρυθμίζει.
10. Με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ζητήματα σχετικά με την επαναρρύθμιση ή συμπλήρωση των διατάξεων των παραγράφων 1 έως 6 του άρθρου 38 του νόμου 1892/1990 για τη μερική απασχόληση, καθώς και των παραγράφων 1, 2, 3 και 7 του άρθρου 40 του νόμου 1892/1990 για τις πρόσθετες ομάδες εργασίας.


Άρθρο 2
Το άρθρο 3 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Είδη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αρμοδιότητα σύναψής τους
1. Είδη συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ιδίως τα εξής: 
α. Η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, που αφορά τους εργαζόμενους όλης της χώρας.
β. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν τους εργαζόμενους περισσότερων ομοειδών ή συναφών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων ορισμένης πόλης ή περιφέρειας ή και όλης της χώρας.
γ. Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν τους εργαζόμενους μιας εκμετάλλευσης ή επιχείρησης ή ιδρυμάτων, οργανισμών, σωματείων, συλλόγων και λοιπών νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
δ. Οι ομιλικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν τους εργαζομένους ομίλων συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Για την εφαρμογή του νόμου αυτού συνδεδεμένες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις εκείνες, μεταξύ των οποίων υπάρχει σχέση μητρικής επιχείρησης προς θυγατρική. Σχέση μητρικής επιχείρησης προς θυγατρική υπάρχει όταν μία επιχείρηση (μητρική):
δα) έχει την πλειοψηφία του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου μιας άλλης (θυγατρικής) επιχείρησης, έστω και αν η πλειοψηφία αυτή σχηματίζεται ύστερα από συνυπολογισμό των τίτλων και δικαιωμάτων που κατέχονται από τρίτους για λογαριασμό της μητρικής επιχείρησης
δβ) ή ελέγχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου μιας άλλης (θυγατρικής) επιχείρησης ύστερα από συμφωνία με άλλους μετόχους ή εταίρους της επιχείρησης αυτής,
δγ) ή συμμετέχει στο κεφάλαιο μιας άλλης επιχείρησης και έχει το δικαίωμα είτε άμεσα είτε μέσω τρίτων να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών των οργάνων διοίκησης της επιχείρησης αυτής (θυγατρικής)
δδ) ή έχει την εξουσία να ασκεί ή πράγματι ασκεί κυριαρχική επιρροή ή έλεγχο σε άλλη επιχείρηση (θυγατρική επιχείρηση).
ε. Οι εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος και των συναφών ειδικοτήτων όλης της χώρας.
στ. Οι τοπικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος ή και των συναφών ειδικοτήτων συγκεκριμένης πόλης ή περιφέρειας.
2. Οι κλαδικές, επιχειρησιακές, ομιλικές και εθνικές ή τοπικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν επιτρέπεται να περιέχουν όρους αμοιβής και εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους αμοιβής και εργασίας των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
3. Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και τις αναγνωριζόμενες ως ευρύτερης εκπροσώπησης ή πανελλήνιας έκτασης οργανώσεις των εργοδοτών.
4. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλύπτουν εργαζόμενους ανεξάρτητα από το επάγγελμα ή την ειδικότητά τους, ομοειδών ή συναφών επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου και από εργοδοτικές οργανώσεις ή και από εκπροσώπους των εργοδοτών, κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 6.
5. Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητα και, εφ' όσον ελλείπουν τέτοιες, από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις ή ελλείψει τέτοιων, από τις δευτεροβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη.
6. Οι ομιλικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από τη μητρική εταιρεία, κατά την έννοια της παραγράφου 1 περιπτώσεις δα’ έως δδ’ ή από εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους όλων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων του ομίλου και, από την πλευρά των εργαζομένων, από την πλέον αντιπροσωπευτική πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων σε επίπεδο ομίλου και, εφόσον ελλείπει τέτοια, από τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στον όμιλο. Αν ελλείπει και αυτή, αρμόδια από πλευράς εργαζομένων είναι η δευτεροβάθμια κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση. Οι λοιπές συνδεδεμένες επιχειρήσεις και οι λοιπές συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου, δικαιούνται να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και να υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση.
7. Οι εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από δευτεροβάθμιες ή πρωτοβάθμιες ομοιοεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλήνιας έκτασης των εργαζομένων και από ευρύτερης εκπροσώπησης ή πανελλήνιας έκτασης εργοδοτικές οργανώσεις.
8. Οι τοπικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από ομοιοεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες, τοπικού χαρακτήρα και από εργοδοτικές οργανώσεις.


Άρθρο 3
Το άρθρο 4 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Διαδικασία διαπραγματεύσεων - Δικαίωμα και υποχρέωση για διαπραγμάτευση
1. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών και οι μεμονωμένοι εργοδότες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να διαπραγματεύονται για την κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας.
2. Η πλευρά που ασκεί το δικαίωμα για διαπραγμάτευση είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιεί στην άλλη πλευρά με έγγραφο τον τόπο των διαπραγματεύσεων και τα υπό διαπραγμάτευση θέματα. Το έγγραφο αυτό κοινοποιείται στο κατά τόπο αρμόδιο τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
3. Στις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το έγγραφο της παραγράφου 2 κοινοποιείται επιπλέον σε όλες τις αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης. Στις ομιλικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το έγγραφο κοινοποιείται επιπλέον σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων του ομίλου και σε όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου.
4. Με το ίδιο έγγραφο γνωστοποιούνται τα εξουσιοδοτημένα για διαπραγμάτευση πρόσωπα.
5. Η άλλη πλευρά οφείλει να προσέλθει σε διαπραγμάτευση μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες από τη γνωστοποίηση των θεμάτων και να ορίσει τους αντιπροσώπους της. Η προθεσμία αυτή περιορίζεται σε 24 ώρες, εφ' όσον πρόκειται για ζητήματα που απαιτούν από τη φύση τους άμεση αντιμετώπιση.
6. Ο ορισμός των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διαπραγμάτευση γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, εκτός εάν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά.
7. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται καλόπιστα και με πρόθεση να επιλυθεί η συλλογική διαφορά. Τα μέρη οφείλουν να αιτιολογούν τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις τους.
8. Η εργατική πλευρά δικαιούται να αξιώσει από την εργοδοτική πλήρη και ακριβή πληροφόρηση, καθώς και την παροχή όλων των στοιχείων που είναι αναγκαία για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων των υπό συζήτηση θεμάτων και αναφέρονται στην οικονομική κατάσταση, την οικονομική πολιτική και την πολιτική προσωπικού, ανάλογα με το επίπεδο διαπραγμάτευσης. Στις επιχειρησιακές συλλογικές διαπραγματεύσεις, πλέον των ανωτέρω γενικών στοιχείων, η εργοδοτική πλευρά υποχρεούται να παράσχει ακριβή πληροφόρηση και τα πλήρη στοιχεία αναφορικά με το συνολικό μισθολογικό κόστος (ανά εκμετάλλευση ή υπηρεσιακή μονάδα και ανά ειδικότητα εργασίας), τις λειτουργικές δαπάνες και τον ισολογισμό της επιχείρησης. Στις ομιλικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, η εργοδοτική πλευρά υποχρεούται να παράσχει ακριβή πληροφόρηση και τα πλήρη στοιχεία που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, για κάθε μία από τις επιχειρήσεις του ομίλου. 
9. Στοιχεία που η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε, κατά παράβαση της υποχρέωσης της προηγούμενης παραγράφου, δεν μπορεί να τα επικαλεστεί το πρώτον κατά τις διαδικασίες της μεσολάβησης και διαιτησίας των άρθρων 14 έως 16.
10. Οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 13 του ν. 1767/1988 εφαρμόζονται ανάλογα στην περίπτωση του άρθρου αυτού. 
11. Οι δημόσιες αρχές έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες που αφορούν τις εξελίξεις της Εθνικής Οικονομίας, καθώς και στοιχεία για τους τομείς απασχόλησης, τιμών και μισθών.
12. Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων της ίδιας επιχείρησης, του ομίλου, του κλάδου ή επαγγέλματος δικαιούνται να παρέμβουν στις διαπραγματεύσεις που τους αφορούν. Εφ' όσον συνυπογράφουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας, δεσμεύονται από αυτήν.
13. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων διατηρούν το δικαίωμα της απεργίας, εκτός αν αυτό έχει αποκλειστεί από προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας.
14. Κατά τις διαπραγματεύσεις τηρούνται πρακτικά, τα οποία υπογράφονται από τους αντιπροσώπους των μερών.



Άρθρο 4
Το άρθρο 5 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Διαδικασία υπογραφής και θέση σε ισχύ της συλλογικής σύμβασης εργασίας
1. Εφ' όσον οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή καταρτίζεται εγγράφως σε τρία πρωτότυπα, τα οποία υπογράφονται από τους αντιπροσώπους των μερών.
2. Από την 1.10.2015, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας πρέπει να περιλαμβάνουν ρητά το περιεχόμενο των κανονιστικών και ενοχικών όρων που διατηρούνται σε ισχύ.
3. Από την 1.10.2015, σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τις οποίες ρυθμίζονται όροι αμοιβής προσαρτάται υποχρεωτικά, ως αναπόσπαστο τμήμα, παράρτημα «Πίνακας Αποδοχών», στο οποίο αποτυπώνονται αναλυτικά, οι τιθέμενοι με τη συλλογική σύμβαση όροι αμοιβής, μισθοί, επιδόματα και κάθε είδους χρηματικές προσαυξήσεις ή παροχές που δικαιούνται οι εργαζόμενοι ανά ειδικότητα, εξειδίκευση, χρόνο προϋπηρεσίας, κατηγορία, θέση, συνθήκες εργασίας.
4. Στο έγγραφο της συλλογικής σύμβασης εργασίας πρέπει να αναφέρονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμβλήθηκαν και οι εκπρόσωποί τους, η χρονολογία της κατάρτισης και η έκταση της εφαρμογής της.
5. Το ένα από τα πρωτότυπα κατατίθεται από τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο στο κατά τόπο αρμόδιο τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων όπου καταρτίστηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας. Ειδικά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές και εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατατίθενται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο αρμόδιος υπάλληλος συντάσσει πράξη κατάθεσης επάνω στο πρωτότυπο έγγραφο, η οποία υπογράφεται από αυτόν και από τον καταθέτη.
6. Σε κάθε κατά τόπο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, τηρείται ειδικό βιβλίο συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, όπου καταγράφονται όλα τα βασικά στοιχεία της συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς και οι προσχωρήσεις, οι επεκτάσεις, οι καταγγελίες και οι συμφωνίες από μεσολάβηση. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταχωρούνται στο βιβλίο αυτό την ίδια μέρα που κατατίθενται.
7. Η υπηρεσία χορηγεί αντίγραφο της συλλογικής σύμβασης εργασίας σε κάθε ενδιαφερόμενο εφ' όσον υποβάλλει σχετική αίτηση.
8. Στην κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τηρείται γενικό μητρώο, στο οποίο καταχωρίζονται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατά είδος και τα κείμενα αυτά αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
9. Ο εργοδότης οφείλει να κοινοποιεί στο Συμβούλιο Εργαζομένων της επιχείρησης ή του ομίλου κάθε επιχειρησιακή ή ομιλική συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς και κάθε τροποποίησή της.
10. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.




Άρθρο 5
Το άρθρο 6 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 
1. Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν:
α. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών όλων των βαθμίδων στο πεδίο της δραστηριότητάς τους. Η ικανότητα των εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη ή μη σχετικής ή αντίθετης πρόβλεψης στο καταστατικό τους. 
Ειδικότερα για την παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου αυτού, από την πλευρά των εργαζομένων, ικανότητα για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας έχει η πλέον αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Για τις υπόλοιπες συλλογικές συμβάσεις εργασίας του άρθρου 3 αυτού του νόμου, από την πλευρά των εργαζομένων, ικανότητα για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας έχει η πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στο πεδίο ισχύος της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
β. Κάθε εργοδότης, για τους εργαζομένους που απασχολεί στην επιχείρησή του ή, στην περίπτωση των ομιλικών συμβάσεων, η μητρική επιχείρηση ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, για τους εργαζομένους που απασχολούνται στον όμιλο. 
γ. Για τους εργαζόμενους σε δικηγορικά, σε συμβολαιογραφικά και άλλα γραφεία η σχετική συλλογική σύμβαση θα υπογράφεται ή η διαιτητική διαδικασία θα διεξάγεται μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και του οικείου Ν.Π.Δ.Δ. στο οποίο υπάγονται οι εργοδότες.
δ. Ως προς τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου, από μεμονωμένους εργοδότες ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο ή εκπροσώπους τους, εφ' όσον αυτοί οι εργοδότες καλύπτουν το 51% των εργαζομένων στον κλάδο και μέχρι δέκα (10) εργοδότες. 
Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις καλείται σε διαπραγμάτευση η υπερκείμενη εργοδοτική οργάνωση που καλύπτει τον κλάδο. Σε περίπτωση άρνησης προσέλευσης, σύμφωνα με ανωτέρω, των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις ή αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 14, 15 και 16.
2. Κριτήριο της αντιπροσωπευτικότητας είναι ο αριθμός των εργαζομένων που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές για ανάδειξη διοίκησης. Ειδικά για τις επιχειρησιακές και τις ομιλικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ως αντιπροσωπευτικές νοούνται μόνον οργανώσεις που δύνανται να καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης ή του ομίλου ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητα.
3. Αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας μπορεί να εγερθεί με προσφυγή συνδικαλιστικής οργάνωσης, αρμόδιας να υπογράψει αντίστοιχη συλλογική σύμβαση εργασίας, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την κοινοποίηση σε αυτήν του εγγράφου που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2, οπότε και αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις.
4. Η προσφυγή κρίνεται από την επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/1982, η οποία αποφασίζει μέσα σε προθεσμία 10 ημερών. Σε περίπτωση που δεν εκδίδεται απόφαση μέσα στην παραπάνω προθεσμία, ο πρόεδρος της επιτροπής υποχρεούται να εκδώσει μόνος του απόφαση μέσα σε 48 ώρες. Κατά της απόφασης αυτής της επιτροπής δεν χωρεί άσκηση εφέσεως. Η διάταξη αυτή ισχύει ανάλογα και όταν προκύψει περίπτωση αμφισβήτησης της αρμοδιότητας εργοδοτικής οργάνωσης κατά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
5. Για τη νομιμοποίηση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις των καταστατικών τους.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Κατασχετήριο στο κτίριο της ΝΔ...



... και δήμευση των λογαριασμών του κόμματος...
Πνιγμένη στα χρέη είναι πλέον και με τον νόμο η Νέα Δημοκρατία αφού το μεσημέρι της Τρίτης κατέφθασε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και δήμευσης λογαριασμών του κόμματος από την...
εταιρεία Spot Thomson του Δημήτρη Μαύρου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις ανεξόφλητες οφειλές του κόμματος προς τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα δεν είναι το μοναδικό σοκ για τους ιθύνοντες του κόμματος αφού στη Συγγρού κατέφθασε και το κατασχετήριο του κτηρίου από την τράπεζα στην οποία ανήκει. Το κτήριο αρχικά ανήκε στην εταιρεία του Μπάμπη Βωβού αλλά μετά την πτώχευσή της περιήλθε στην ιδιοκτησία της τράπεζας και τα ανεξόφλητα ενοίκια.

Όλα αυτά φυσικά έρχονται να προστεθούν στους μισθούς των υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν καταβληθεί. 

parapolitika.gr

Read more...

Αμυντική συνεργασία συμφώνησαν Καμμένος - Αλ Σίσι...



Στη σύσταση μικτής κατευθυντήριας επιτροπής συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου σε θέματα άμυνας συμφώνησαν ο πρόεδρος της Αιγύπτου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη μεταξύ τους συνάντηση στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πάνου Καμμένου στη χώρα.

Επικεφαλής της επιτροπής τέθηκαν οι...
υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών και οι εργασίες της θα αρχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επίσης, συζήτησαν για τον αμυντικό σχεδιασμό των δύο χωρών μόλις καθοριστεί η ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί σήμερα το Ελ Αλαμέιν για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων τον Οκτώβριο του 1942.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην ιστορική μάχη, με την 1η Ταξιαρχία -τρία τάγματα πεζικού, ένα σύνταγμα πεδινού πυροβολικού και ένα σύνταγμα αντιαρματικών πυροβόλων- υπό τον συνταγματάρχη Π. Κατσώτα και ήταν ενταγμένη στην 50η αγγλική μεραρχία «κρατούσα μέτωπο 9 χλμ. στον νότιο τομέα».

Κατά την επιχείρηση αντιπερισπασμού του 13ου Σώματος Στρατού στον νότιο τομέα -το βράδυ της 23ης προς 24ης Οκτωβρίου- η ελληνική ταξιαρχία έπαιξε σπουδαίο ρόλο «ανατρέψασα το έναντι αυτής 20ό Σύνταγμα ιταλικού πεζικού και δύο τάγματα Γερμανών αλεξιπτωτιστών, καταδιώξοσα δε και τον εχθρόν εις βάθος 160 χλμ.».

Read more...

Πόσο θα κοστίζουν οι τηλεοπτικές άδειες?...




Τι σκέφτεται η κυβέρνηση...
Η πρόταση που επεξεργάζεται αυτή την ώρα η κυβέρνηση για τις άδειες, ιδιαιτέρως των περιφερειακών καναλιών (κάποια από τα οποία έχουν την άδεια, μία κεραία και για στούντιο,  καμαρούλα μια σταλιά), ορίζει ενα ποσόν που κυμαίνεται από... 
500 χιλιάδες ευρώ εως 1 εκατομμύριο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι σχεδόν έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει από 'δω και πέρα το καθεστώς της αδειοδότησης των καναλιών...

Read more...

Στρατούλης: Δεν είναι καλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά...

Στρατούλης: Δεν είναι καλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά... - ΒΙΝΤΕΟ
BINTEO...
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να γίνουν νέες μειώσεις και περικοπές σε συντάξεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Υποστήριξε πως είναι έτοιμη η...

τροπολογία για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ αναζητείται το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να κατατεθεί στις Βουλή, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Mιλώντας στο πρωινό του Παπαδάκη, ο υπουργός, προβλέπει, επ’ αόριστον αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, επ’ αόριστον αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων που θα οδηγούσε σε μειώσεις από 1/1/2015, επ’ αόριστον αναστολή του νέου τρόπου συνταξιοδότησης (που προέβλεπε μόνο 360 ευρώ εγγυημένα για τη σύνταξη), καθώς και αναστολή της ρήτρας θανάτου.

Ερωτηθείς σχετικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθέσιμων φορέων στην Τράπεζα τις Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε, ότι δεν είναι καλό με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να παίρνεις έκτακτα μέτρα, επισημαίνοντας ότι είναι "δεκτή η κριτική". Ωστόσο, όπως τόνισε, προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνεται με φειδώ.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι δεν θα μειωθούν οι δικαιούχοι ενώ τα κριτήρια θα παραμείνουν ίδια με πέρυσι, παρά τις πιέσεις των δανειστών για μείωση τόσο του ΕΚΑΣ όσο και του αριθμού των δικαιούχων. Η επαναφορά του ΕΚΑΣ θα ισχύσει από το 2ο εξάμηνο του 2015 για όσους είναι κάτω των 65 ετών.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα ή εκλογές, ο κ. Στρατούλης σημείωσε:

«Θεωρώ ότι έχουμε πρόσφατη λαϊκή εντολή… και θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και συνέπεια στη διαπραγματευτική μας γραμμή. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα. Έχουμε εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε».

Δείτε το βίντεο:

Read more...

Γιούνκερ: Είμαι 100% σίγουρος ...


Γιούνκερ: Η Ελλάδα δοκιμάζει την υπομονή μου - Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν θα πάμε σε Grexit - Media
...ότι δεν θα πάμε σε Grexit...
Την υπομονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δοκιμάζει η Ελλάδα, λεει ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που προειδοποιεί, πως, "είμαστε έτοιμοι για τα πάντα". Αν και ...
οπως τονίζει, "είμαι 100% σίγουρος πως δεν θα υπάρξει Grexit".

Ο... Ζ. Κ. Γιούνκερ χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» την άρνηση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με τα τεχνικά κλιμάκια.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο περιοδικό Ρolitico, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην άρνηση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν όπως επιθυμούν οι εταίροι χαρακτηρίζοντας το γεγονός όχι απλά παράξενο, αλλά και απαράδεκτο. « Ασχολούμαι με το αποκαλούμενο «ελληνικό πρόβλημα» εδώ και πολλά χρόνια», λέει για να διορθώσει τον εαυτό του αμέσως. «Όχι, όχι αποκαλούμενο πρόβλημα, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν συνεργάζονται με τον τρόπο που θα θέλαμε, διότι η ομάδα μας στην Αθήνα, τα τεχνικά  κλιμάκια δεν επιτρέπεται να μπουν στα υπουργεία, γεγονός όχι μόνο περίεργο αλλά και απαράδεκτο».

Ομολογεί πως στο παρελθόν έχασε την υπομονή του με την Ελλάδα. «Περιμένω να μας πει η ελληνική κυβέρνηση εγκαίρως τι συμβαίνει. Χρειαζόμαστε σαφήνεια και δεν την παίρνουμε. Εντωμεταξύ έχασα την υπομονή μου. Τώρα την ξανακέρδισα την υπομονή μου και δεν θέλω να την ξαναχάσω». Παρόλα αυτά παραμένει αισιόδοξος πως δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει στο politico. Aισιοδοξία που δεν έχει σχέση με συγκεκριμένη πρόοδο των εργασιών, αλλά κυρίως με το απλό γεγονός ότι η εναλλακτική θα είναι απλά αφάνταστη. Ερωτηθείς σχετικά, αρνείται να αναπτύξει εφιαλτικά σενάρια που δεν θεωρεί πάντως απίθανα και προειδοποιεί ότι «η αποτυχία της Ελλάδας να τα καταφέρει θα έχει συνέπειες το εύρος των οποίων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε».
«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά αποκλείω 100% Grexit. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία» δηλώνει. Προσθέτει πως τις τελευταίες μέρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και Ελλάδας άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα.

Το περιοδικό Ρolitico στο άρθρο του, δεν παραλείπει να αναφέρει πως ο ηλικίας 60 ετών Γιούνκερ, έχει υψηλές προσδοκίες για την προεδρία του και όταν ανέλαβε περιέγραψε την ομάδα του ως «την τελευταία ευκαιρία», αναφερόμενος στην άποψη που έχει τα τελευταία χρόνια η κοινή γνώμη για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Read more...

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες είναι οι τρίτοι πιο σκληρά εργαζόμενοι στον κόσμο...



Δείτε τον πίνακα...
Οι Έλληνες όχι μόνο δεν είναι «τεμπέληδες», αλλά αντίθετα είναι οι τρίτοι σκληρότερα εργαζόμενοι στον κόσμο.

Με βάση τα...
συγκεντρωτικά στοιχεία που ανέλυσαν οι ειδικοί του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σκληρότερα εργαζόμενοι από όλους είναι οι Μεξικανοί και στη δεύτερη θέση οι Νοτιοκορεάτες.

Λιγότερο σκληρά εργαζόμενοι, κατατάσσονται οι Ολλανδοί του... Γερούν Ντάισεμπλουμ. Μία θέση μπροστά από τους Ολλανδούς εμφανίζονται οι Γερμανοί που αρέσκονται να καλλιεργούν το μύθο του τεμπέλη Έλληνα.


enikonomia.gr

Read more...

Ενοχή πρότεινε ο εισαγγελέας για το κύκλωμα τράφικινγκ...



Καταπέλτης ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα στη συνέχιση της δίκης ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας φούρνων και άλλων 22 κατηγορουμένων, που φέρονται ως μέλη διεθνούς κυκλώματος τράφικινγκ, το οποίο...
εξαρθρώθηκε τον Νοέμβριο του 2008 σε αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Λευκός Άρτος». Η πολύκροτη υπόθεση που ξεκίνησε να ερευνάται το 2007 εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ εκκρεμεί δεύτερη δίκη τον Σεπτέμβριο του 2015 έπειτα από διαδοχικές αναβολές («Εφ.Συν.», 29/3, «Eμπόριο Λευκής Σαρκός και Λευκός Αρτος»).

Χθες, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων για τα αδικήματα με τα οποία παραπέμπονται σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με σημαντικότερα τα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών, διακίνηση ναρκωτικών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο εισαγγελέας βασίστηκε στο πλούσιο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, εστιάζοντας στις ανακριτικές καταθέσεις δύο γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη-θυμάτων τράφικινγκ, που βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν ότι εξαναγκάζονταν να συνευρίσκονται ερωτικά με πελάτες, στα καταστήματα στριπ σόου «Αλκατράζ» και «Σταρ», που διατηρούσε ο ιδιοκτήτης φούρνων, Α.Γ., μέσω της κυπριακής offshore Desena LTD.

Η βασική μάρτυρας κατηγορίας, Μ.Τ., από τη Ρωσία, που κατέθεσε το 2008 ότι μαζί με άλλες γυναίκες κρατούνταν κλειδωμένη σε διαμέρισμα, κακοποιήθηκε και χτυπήθηκε από συνεργάτη του αφεντικού, ενώ αναίρεσε την αρχική κατάθεσή της ενώπιον του δικαστηρίου. «Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, υπονοώντας ότι η δεύτερη κατάθεση ενδέχεται να είναι προϊόν εξαγοράς ή εκβιασμού.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αντέδρασαν στην εισαγγελική πρόταση ενοχής, υποστηρίζοντας ότι δεν βασίζεται στην ακροαματική διαδικασία, αλλά σε στοιχεία της ανάκρισης και έγγραφα που δεν αναγνώσθηκαν στο δικαστήριο, ενώ υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε εξαναγκασμός σε πορνεία, αλλά ότι οι κοπέλες «κυνηγούσαν το εύκολο χρήμα». «Αν ο πελάτης μου δεν είχε αυτή την εκκρεμότητα με τη Δικαιοσύνη σήμερα θα είχε βραβευτεί για την επιχειρηματικότητά του», υποστήριξε ο συνήγορος του ιδιοκτήτη αλυσίδας φούρνων, παρουσιάζοντας τον κατηγορούμενο ως έναν αυτοδημιούργητο βιοπαλαιστή, που έπεσε θύμα σκευωρίας ανταγωνιστών μέσα από «πληρωμένα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ».

● Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Τρίτη 28 Απριλίου, στις 13.00, με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

efsyn.gr

Read more...

Αφιέρωμα:έργα και ημέρες της χούντας στην Ελλάδα...


Παπαδόπουλος
BINTEO...
Τα σκάνδαλα και οι κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος πρωταγωνίστησαν μαζί με τη βία και την άγρια καταστολή της χούντας των συνταγματαρχών..
Ένα αφιέρωμα της...
Μαρίας Γραμμένου για την Ελεύθερη ΕΡΤ.


info-war.gr

Read more...