Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

«Ο Παπακωνσταντίνου έβαλε χέρι στα λεφτά των πυρόπληκτων του Ταμείου Μολυβιάτη»


newpost.gr
«Ο Παπακωνσταντίνου έβαλε χέρι στα λεφτά των πυρόπληκτων του Ταμείου Μολυβιάτη»
Μεγάλη αναστάστωση έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες πυρόπληκτους της Δυτικής Ελλάδας, μετά την κατάργηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων με το νόμο 3895/2010, γνωστό και ως «Ταμείο Μολυβιάτη», που είχε δημιουργηθεί για την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των πυρόπληκτων νομών.

Τα χρήματα, που συνολικά αγγίζουν το ποσό των 118 εκατομμυρίων ευρώ και προήλθαν από 92.000 δωρητές από Ελλάδα και εξωτερικό μετά τις πυρκαγιές του 2007, περιήλθαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατ’ επέκταση «στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών».

Το θέμα ήρθε πριν λίγες ημέρες στο φως της δημοσιότητας μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βουλευτής Επικρατείας και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ, και με την οποία ανέφερε ότι τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο «Ταμείο Μολυβιάτη» για τους πυρόπληκτους νομούς της χώρας «δεσμεύτηκαν» από την κυβέρνηση για να καλύψουν άλλες τρύπες του προϋπολογισμού.

Η κ. Αυγερινοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά με δηλώσεις της στην «Ελευθεροτυπία»: «Από την ένταξή τους σε αυτό το Πρόγραμμα και ύστερα, τα χρήματα δεν δύναται να διατεθούν, φέτος τουλάχιστον, για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων νομών, καθώς, μετά το πρόσφατο αίτημα της τρόικας να δαπανηθούν 950 εκατ. λιγότερα από τα 8,5 δισ. που μπορούσε να ξοδέψει το ελληνικό κράτος από το Πρόγραμμα αυτό, η κυβέρνηση έχει ξοδέψει όλα τα κονδύλια που θα μπορούσε και δεν μπορεί πλέον να δώσει ούτε ευρώ παραπάνω για τους πυρόπληκτους».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε μάλιστα ότι «ο ρυθμός αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών είναι απογοητευτικός. Οχι μόνο στο νομό Ηλείας, αλλά και στους 17 νομούς που τότε επλήγησαν, το 1/3 των πυρόπληκτων κτηρίων δεν έχουν ακόμα και σήμερα επισκευαστεί ή ανακατασκευαστεί και οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει -ούτε πρόκειται για φέτος να λάβουν- την τρίτη δόση των αποζημιώσεων».

Βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν μεταφέρει τις φωνές διαμαρτυρίας της τοπικής κοινωνίας στο υπουργείο Οικονομικών και απαιτούν στον προϋπολογισμό να υπάρξει «ξεχωριστό» κονδύλι με το ποσό που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, ώστε να «διαχωριστεί» πλήρως το υπόλοιπο των χρημάτων, δηλαδή τα 118 εκ ευρω, από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.

Κύριος στόχος των αντιδράσεων έχει γίνει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποίος ωστόσο «πετάει το μπαλάκι» των ευθυνών στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικαιρη ερώτηση για το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να καταθέσουν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τους πυρόπληκτους νομούς της Ηλείας και της Μεσσηνίας.


Πηγή: Eλευθεροτυπία/dete/Newpost
Read more...

«Όλα θα πάνε καλά, εκτός κι αν γίνει κανένα…μπαμ!»

Παπανδρέου προς βουλευτές Κεντρική Μακεδονίας


http://img.protothema.gr/393B5C9EC5B2C07B74AA0889672EF472.jpg

Στη συνάντησή του με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τους αναπτερώσει το ηθικό. Τους έδωσε συγχαρητήρια για την τόλμη που δείχνουν ψηφίζοντας δύσκολα νομοσχέδια και υποσχέθηκε ότι δε θα επιτρέψει η Ελλάδα να αποκτήσει μισθούς Κίνας και Ινδίας. Μια θέση που από τους βουλευτές εκλήφθηκε ως… υποχώρηση, αφού η προεκλογική δέσμευση, όπως υπενθύμισε εις εκ των συμμετεχόντων ήταν να γίνουμε… η Δανία του Νότου! Το κλίμα ήταν βαρύ.

Οι βουλευτές επισήμαναν πως δεν αντέχουν για πολύ ακόμη ενώ οι αντοχές του κόσμου έχουν ήδη εξαντληθεί. Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου είπε:

• «Όλα θα πάνε καλά, εκτός κι αν γίνει κάποιο μπαμ» χωρίς να το προσδιορίσει. Δεν μίλησε για εκλογές και συγκυβέρνηση.
• «Όσον αφορά τις εργασιακές συμβάσεις δε θα γίνουμε Ινδία» τόνισε, καθώς την ώρα της συνάντησης έλαβε ένα σημείωμα με τις απαιτήσεις της τρόικας από τον υπουργό Εργασίας.
• «Δεν είμαστε ούτε νεοφιλελεύθεροι, ούτε κρατιστές, είμαστε με τον πολίτη με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου» σημείωσε για την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ.
• «Κλείνουμε τις αλλαγές, να ηρεμήσει ο κόσμος και να γίνουν οι επενδύσεις».
• Για τον Κώστα Σημίτη απάντησε ότι «έχει αυτονομία ως πρώην πρωθυπουργός».

Τέλος, δέχθηκε σκληρή κριτική για τον Ηλία Μόσιαλο και τα όσα είπε για τα προνόμια των βουλευτών.


Read more...

Το πείραμα του Wörgl: Μια πρωτότυπη οικονομική ιδέα ή μια ιστορία σαν παραμύθι

Το Wörgl (Βεργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932. Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, ο ίδιος κατόρθωσε να...
[...]
Read more...
Read more...

Τις προτάσεις της για την εφεδρεία παρουσίασε η ΝΔ στην τρόικα

Ραντεβού με Σαμαρά

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Π.Τόμσεν μετά τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαρά
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Π.Τόμσεν μετά τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαρά (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με ανταλλαγή απόψεων για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής, για το θέμα του προϋπολογισμού, καθώς και της εργασιακής εφεδρείας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση, διάρκειας 75 λεπτών, που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς με τα στελέχη της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα της εφεδρείας η τρόικα συμπλέει με την πρόταση της κυβέρνησης για το 2011, ενώ για το 2012 δεν φαίνεται να έχουν ακόμα κατασταλάξει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε την πρότασή του για την εφεδρεία και τόνισε το δημοσιονομικό όφελος που μπορεί να έχει η εφαρμογή της, καθώς δεν προβλέπονται στο σχέδιο της ΝΔ απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Σταύρος Δήμας και συνεργάτες του προέδρου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ζητούν το χαράτσι της ΔΕΗ και από τους πυρόπληκτους της Ηλείας!

Σπίτια καμένα, μισογκρεμισμένα


http://img.protothema.gr/634FD0E3CE7A77F4C331C2D198A510CF.jpg
Μπορεί να είναι σεισμόπληκτοι και να ζουν σε κοντέινερ, μπορεί να είναι πυρόπληκτοι και τα σπίτια τους να έγιναν στάχτη. Μπορεί η μοίρα να τους χτύπησε αλύπητα αλλά παρ όλα αυτά θα πρέπει να πληρώσουν το τέλος ακινήτων που ψηφίστηκε στην Βουλή και θα τους έρθει τις επόμενες μέρες, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ!

Ο Θανάσης Αλεξανδρόπουλος από το χωριό Βάλμη της Ηλείας είδε το σπίτι του να καταρρέει στον καταστροφικό σεισμό του 2008 και από τότε έως σήμερα ζει με την πενταμελή οικογένειά του στριμωγμένος σε ένα κοντέινερ 25 τετραγωνικών μέτρων.

Το σπίτι που ζούσε πριν το χτύπημα του εγκέλαδου δεν έχει καταφέρει ακόμα να το ξαναχτίσει μιας και μόλις πριν λίγες εβδομάδες το κράτος του έδωσε την πρώτη δόση ύψους 9.500 ευρώ από το βοήθημα που του εγκρίθηκε πριν από τρία ολόκληρα χρόνια.

«Πήγα στην εφορία και ρώτησα αν θα μου έρθει κι εμένα το χαράτσι με την ΔΕΗ τον άλλο μήνα και μου είπαν πως θα φορολογηθώ κανονικά» λέει στο protothema.gr ο Θανάσης Αλεξανδρόπουλος που τρέμει στην ιδέα πως θα κληθεί να πληρώσει φόρο τόσο για το κοντέινερ όσο και για το ακατοίκητο λόγω τους σεισμού σπίτι του.

«Δεν έχουν καμία ενημέρωση για εξαίρεση των σεισμόπληκτων μου είπαν οι εφοριακοί» είναι η απάντησή του στο εύλογο ερώτημα που έχουν εκατοντάδες οικογένειες του νομού Ηλείας των οποίων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινα” αλλά δεν έχουν βγάλει ακόμα το πρωτόκολλο κατεδάφισης επειδή δεν έχουν λεφτά να το πληρώσουν, είτε δεν έχουν πάρει ακόμα τα χρήματα που η Πολιτεία τότε τους υποσχέθηκε!

Κραυγή αγωνίας όμως βγαίνει και από τους πυρόπληκτους του νομού που είδαν τα σπίτια τους να τυλίγονται στις φλόγες το καλοκαίρι του 2007 και τώρα θα κληθούν και αυτοί να πληρώσουν ένα επιπλέον οικονομικό τίμημα για σπίτια που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Ειδικά μάλιστα από την στιγμή που το ίδιο αυτό κράτος που τους ζητά αυτά τα χρήματα, ενώ το ίδιο καθυστερεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις που έχει υποσχεθεί.

Μία τέτοια περίπτωση αυτή του Πανταζή Πανταζόπουλου από τη Ζαχάρω Ηλείας στον οποίο η πολιτεία δεν έχει ακόμη καταβάλει αποζημίωση 31.500 ευρώ που του έχει εγκριθεί από τον Φεβρουάριο για να ξαναχτίσει το σπίτι που έχασε το 2007

«Τώρα θα έρθουν να μου ζητήσουν να πληρώσω και 520 ευρώ φόρο μέσω της ΔΕΗ» λέει στο protothema.gr ο εξοργισμένος πυρόπληκτος που παρά τις υποσχέσεις ζει ακόμη χωρίς σπίτι, βιώνοντας μάλιστα ένα οικογενειακό δράμα μιας και από την ημέρα της τραγωδίας η σύζυγός του, μετά τα βαριά εγκαύματα που υπέστη, νοσηλεύεται σε κατάσταση άγρυπνου κώματος.

«Στην εφορία που ρώτησα μου είπαν πως δεν έχει έρθει καμία εγκύκλιος για τους πυρόπληκτους παρά μονάχα για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων» μας λέει ο Π. Πανταζόπουλος που ζητά την άμεση παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού για την κατάφορη αδικία εις βάρος κοινωνικών ομάδων που εδώ 3-4 χρόνια αντί να αποζημιωθούν από την Πολιτεία όπως η ίδια τους υποσχέθηκε καλούνται τώρα να πληρώσουν ένα επιπλέον οικονομικό τίμημα το οποίο δεν τους αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση.

Read more...

Τα μέτρα του 2012 Φοροκαταιγίδα με «ψαλίδι» στις απαλλαγές, αύξηση σε τεκμήρια και αντικειμενικές αξίες

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει υψηλότερα και το ειδικό τέλος ακινήτων
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει υψηλότερα και το ειδικό τέλος ακινήτων (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Πρόσθετα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους ύψους 3,382 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 53,202 δισ. ευρώ έναντι 49,820 δισ. ευρώ φέτος. Το σύνολο των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού (στα οποία περιλαμβάνονται και μη φορολογικά έσοδα όπως εισπράξεις από την ΕΕ) αναμένεται να ανέλθει στα 56,368 δισ. ευρώ έναντι 54,356 δισ. ευρώ το 2011. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα προέλθει από μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και αναμένεται είτε να εφαρμοσθούν είτε να αποδώσουν πλήρως το νέο έτος, καθώς και από τις πρόσθετες φορολογικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στα μέτρα αυτά, όπως προκύπτει από την ανάλυση του προϋπολογισμού, περιλαμβάνονται και αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Ειδικότερα, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 3,382 δις ευρώ σε σχέση με φέτος θα προέλθουν από:

1) Την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα των φυσικών προσώπων από 12.000 σε 5.000 ευρώ,

2) την κατάργηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου σε ποσοστό 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων,

3) την επαναξιολόγηση και κατάργηση ορισμένων φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων (μέτρο από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκεί έσοδα το 2012 ύψους 1,95 δισ. ευρώ),

4) τη διεύρυνση των τεκμηρίων φορολόγησης σε όλους τους φορολογούμενους,

5) τη συνέχιση της είσπραξης εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχει επιβληθεί από το 2011,

6) την αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών,

7) τη συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι ήδη σε ισχύ από το προηγούμενο έτος,

8) την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία τη χρήση έτους 2010,

9) την πλήρη εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά σκάφη, με παύση της ισχύος της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής,

10) την πλήρη απόδοση του μέτρου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του ΕΦΚ στον καπνό,

11) την πλήρη εφαρμογή της αύξησης του συντελεστή ΕΦΚ στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (ντίζελ) θέρμανσης σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο για τα φυσικά πρόσωπα και στην εξομοίωση του εν λόγω συντελεστή με εκείνο του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης για τις επιχειρήσεις,

12) τη συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα, και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2011,

13) την πλήρη απόδοση του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%,

14) την πλήρη εφαρμογή του μέτρου επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,

15) την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο,

16) την πλήρη απόδοση του νέου πλαισίου εκδίκασης φορολογικών διαφορών,

18) την πλήρη απόδοση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΤΗΔΕ), που είναι σε ισχύ από το 2011 (από το μέτρο αυτό αναμένονται έσοδα 1,7 δισ. ευρώ το 2011 και 1,8 δισ. ευρώ το 2012) και

19) την εξίσωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (ντίζελ) θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου κίνησης, από τον Οκτώβριο του 2012.

Άμεσοι φόροι 24,115 δισ. ευρώ

Αναλυτικά, τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 24,115 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 14,3% έναντι του 2011.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπονται αυξημένα κατά 27,5% (σε 10,902 δισ. ευρώ) λόγω της κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένονται μειωμένα κατά 22% (σε 2,157 δισ. ευρώ) λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011.

Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένα κατά 217,6% το 2012.

Αυτό γιατί το 2012 θα εισπραχθούν αφενός τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2011 και αφετέρου λόγω της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται να ενισχύσει τα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας κατά 2,9 δισ. ευρώ.

Από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών προβλέπεται να εισπραχθούν 2,050 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με το 2011.

Τα έσοδα από λοιπούς άμεσους φόρους προβλέπονται μειωμένα κατά 20,6%, λόγω της απουσ ίας εσόδων από τις εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Δημοσίου, οι οποίες από 1/1/2012 θα εισπράττονται από το νεοσυσταθέντα Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Έμμεσοι φόροι 29 δισ. ευρώ

Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 29,087 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2011.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 2,3% σε 16,510 δισ. ευρώ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στα επίπεδα της κατανάλωσης, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να μετριαστούν λόγω της πλήρους εφαρμογής του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και στην αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1,048 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 18,2% και να αποδώσουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ το 2012 κυρίως λόγω της αύξησης των
αντικειμενικών τιμών.

Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 10,679 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,7% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αύξησης του ΕΦΚ στον καπνό, καθώς και της περαιτέρω αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών προβλέπονται μειωμένα έσοδα λόγω της απουσίας εισπράξεων από την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, που εμφανίστηκαν στα έσοδα των ετών 2010 και 2011.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παπανδρέου και Βενιζέλος ως αδελφοί Ντάλτον

Τις σκέψεις χιλιάδων πολιτών έκανε γκράφιτι άγνωστος στο Ρέθυμνο. Απεικόνισε Παπανδρέου, Πάγκαλο, Βενιζέλο και Μέρκελ ως Ντάλτονς. Τι κουβαλάει ο καθένας μετά τη "ληστεία"

news247.gr

Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών και έτερο αντιπρόεδρο, Ευάγγελο Βενιζέλο και την Άνγκελα Μέρκελ ζωγράφισε σε τοίχο του Ρεθύμνου άγνωστος καλλιτέχνης.

Στο χιουμοριστικό γκράφιτι, οι προαναφερθέντες απεικονίζονται ως αδελφοί Ντάλτον, οι γκαφατζήδες κακοποιοί και εχθροί του Λούκυ Λουκ, που μόλις έχουν πραγματοποιήσει ληστεία και φεύγουν με τα κλοπιμαία.

Ο Πάγκαλος, ως άλλος Άβερελ, έχει πάρει ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ο πρωθυπουργός έναν σάκο με χρήματα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως αρμόδιος την ταμειακή μηχανή.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ως Τζοε, δεν κουβαλάει τίποτα, αλλά την ακολουθεί η υπόλοιπη "συμμορία".

Στον τοίχο πάνω από τους πρωταγωνιστές έχει σβηστεί μέρος συνθήματος, ώστε το "τσακίστε τους" να μοιάζει σαν να αναφέρεται στους "ληστές" του γκράφιτι.


Read more...

Μισθούς Κίνας στην Ελλάδα θέλει η τρόικα

Να καταργηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ζητά η τρόικα. Στόχος, να ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Τι απαντά η κυβέρνηση

news247.gr

Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τελευταίο οχυρό των εργαζομένων, φαίνεται να μπαίνει στο στόχαστρο της τρόικας, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αξιωματούχοι έθεσαν το θέμα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη ζητώντας την κατάργησή της.

Μάλιστα, πρότειναν να αντικατασταθεί με ένα είδος συμφωνίας, ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, που όλοι μπορούν να φανταστούν πού θα οδηγήσει τις αποδοχές.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου σε περίοδο ύφεσης, σημειώνοντας ότι η μείωση μισθών θα επιφέρει περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι πριν απαντήσει, θα πρέπει να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Η τρόικα πρότεινε η κατάργηση να γίνει σταδιακά και αν δεν προχωρήσει να έρθει στη Βουλή σχετικός νόμος για τη μείωση των μισθών, χωρίς τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Οι αξιωματούχοι ζήτησαν ακόμη να μην υπογραφεί καμία επέκταση κλαδικών συμβάσεων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο υπουργός Εργασίας συμφώνησε μόνο στο θέμα των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας και στη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα, από Ενώσεις Προσώπων.


Read more...

Τριπλάσιοι φόροι στα σπίτια των Ελλήνων!

Η νέα λαίλαπα του 2012


http://img.protothema.gr/0A54367DFAA957C58A51CAB5CD553CF6.jpg

Προϋπολογισμό-"δέσμιο" των χρεών και της ύφεσης παρέδωσε στη Βουλή προς ψήφιση ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρά το «τσουνάμι» νέων μέτρων, συνολικού ύψους 7,1 δισ. ευρώ, παρά τα μέτρα ύψους 6+6 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί το καλοκαίρι για το 2011 και 2012 στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, απόδοση στα δημόσια έσοδα και το έλλειμμα είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Τα τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το 2012 προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 1,5 δισ. ευρώ. Από 54,4 δισ. που θα φτάσουν (Θεού θέλοντος) φέτος, προβλέπεται να αυξηθούν σε 55,9 δισ. το 2012. Οι έμμεσοι φόροι θα είναι λιγότεροι και από φέτος, προφανώς λόγω ύφεσης και μείωσης των φόρων επί των συναλλαγών. Εκτιμάται πως θα φτάσουν στα 20,6 δισ. έναντι 20,7 φέτος (-0,2%).

Επειδή άλλα λεφτά «δεν υπάρχουν», η έλλειψη αυτή θα καλυφθεί με «επίθεση» στα δύο (συγκριτικά) πιο «σίγουρα» υποστηλώματα του κρατικού προϋπολογισμού:

- στο διαθέσιμο εισόδημα κάθε νοικοκυριού, με αυξήσεις εμμέσων φόρων 14,3%
- στην ακίνητη περιουσία όπου οι φόροι, αν και φέτος διπλασιάστηκαν, του χρόνου θα … τριπλασιαστούν: από 487 εκατ. το 2010 θα πρέπει να φτάσουν στα 1,1 δισ. ως τον Δεκέμβριο φέτος (+131,5%) αλλά το 2012 πρέπει να φτάσουν στα …. 3,8 δισ. (+217,6% σε σχέση με φέτος ή σχεδόν τα οκταπλάσια σε σχέση με το 2010)!

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν προσδοκά έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής πριν από το 2013!

Read more...

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη κατά των νέων μέτρων

Μπαράζ κινητοποιήσεων

Από προηγούμενη κινητοποίηση
Από προηγούμενη κινητοποίηση (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Παραλύει την Τετάρτη ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της χώρας εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη δεν θα κυκλοφορήσουν τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, αντιδρώντας στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Αύριο, Τρίτη, οι οριστικές αποφάσεις.

Σε απεργία προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο Μετρό, ωστόσο, μετά από προτάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων να λειτουργήσει κάποιες ώρες το Μετρό για να μπορέσουν οι πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενδέχεται να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας στην έναρξη και λήξη της βάρδιας.

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να προκληθούν και στις πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίας Υγείας Πρόνοιας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην απεργία.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αντιδρούν στην εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Η ΠΟΕΔΗΝ θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της με τετράωρη στάση εργασίας στις 13 Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 και με 24ωρη απεργία στις 19 Οκτωβρίου.

Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 5 και 19 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην εκπαίδευση «με τα χιλιάδες κενά, τις ελλείψεις βιβλίων, τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα για τις λειτουργικές τους δαπάνες».

Κλειστά θα παραμείνουν και τα ΤΕΙ, καθώς οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Ζητούν, επίσης, τον διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού, που εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και την άμεση προκήρυξη των θέσεων που εκκενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης.

Στην απεργία θα συμμετέχουν πανελλαδικά και οι δικηγόροι, με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για «την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, την ειδική έκτακτη εισφορά και το τέλος ακινήτων, τη δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή ΦΠΑ 23%».

Με προβλήματα θα γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, καθώς και οι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών θα απεργήσουν, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την εργασιακή εφεδρεία.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα λάβουν μέρος και οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κέρκυρας ζητώντας τα νυχτερινά δεδουλευμένα τους, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, τους οφείλει το κράτος, καλύτερες συνθήκες εργασίας, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και να σταματήσει η μισθολογική τους κατρακύλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από Ιανουάριο και χωρίς μεταβατική περίοδο η απελευθέρωση στα φορτηγά

Με παράβολο η άδεια από το κράτος

Από παλαιότερη κινητοποίηση ιδιοκτητών φορτηγών
Από παλαιότερη κινητοποίηση ιδιοκτητών φορτηγών (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την πλήρη κατάργηση της μεταβατικής περιόδου που είχε νομοθετήσει ο προκάτοχός του για την απελευθέρωση των φορτηγών δημοσίας χρήσεως ανακοίνωσε τη Δευτέρα στους εκπροσώπους των μεταφορέων ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι η πλήρης απελευθέρωση του συγκεκριμένου τομέα θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και όχι από τον Ιούλιο του 2013, που προέβλεπε ο νόμος Ρέππα. Επίσης, καταργείται η διάκριση της έδρας, γεγονός που σημαίνει ότι τα φορτηγά μπορούν να κάνουν μεταφορές σε όλη την επικράτεια, ενώ για την έκδοση των νέων αδειών το διοικητικό τέλος (παράβολο) θα είναι της τάξης των 1.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη μεταβατική περίοδο, θα υπήρχε σταδιακή απομείωση της εισφοράς κατά 30% την 1/1/2011, κατά 35% τον Ιανουάριο του 2012 και κατά 35% το 2013, ώστε το αντίτιμο να είναι πλέον μηδενικό, ενώ από την 1η Ιουλίου 2013 δεν θα υπήρχε καθόλου εισφορά για την είσοδο κάποιου στο επάγγελμα, παρά μόνο διοικητικά τέλη. Έτσι, με την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος ουσιαστικά εκμηδενίζεται η άυλη αξία των αδειών.

Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές εξέφρασαν την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στις νέες ρυθμίσεις που τους ανακοίνωσε ο κ. Ραγκούσης, ενώ την Τρίτη συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του συνδικάτου, προκειμένου να αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν, αν και η τάση που επικρατεί είναι να κατέλθουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης υποστηρίζουν ότι δεν προλαβαίνουν μέχρι τέλος του χρόνου να ιδρύσουν εταιρείες, καθώς ένας μεγάλος αριθμός των οχημάτων που διαθέτουν είτε έχουν αγοραστεί με δάνειο, οπότε είναι δεσμευμένα, είτε είναι με leasing, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μεταβιβαστούν σε εταιρείες.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με επιφυλάξεις για την Ελλάδα παρά τα νέα μέτρα προσέρχονται οι υπουργοί στο Eurogroup

«Σημαντικά τα νέα μέτρα, αλλά...»


(Φωτογραφία: Reuters )


Λουξεμβούργο, Λουξεμβούργο
Συγκρατημένες και προσεκτικές είναι οι δηλώσεις για την Ελλάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και των αξιωματούχων κατά την προσέλευσή τους στο συμβούλιο Eurogroup αποδεικνύοντας ότι η εποχή που αρκούσε απλώς η ανακοίνωση σκληρών μέτρων και καλών προθέσεων από την ελληνική κυβέρνηση, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, αφού το πρόβλημα συνήθως είναι η υλοποίησή τους, αλλά και προειδοποιώντας ότι η 6η δόση δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει όλα τα δύσκολα και απαραίτητα μέτρα, όμως όλα δείχνουν ότι τον περιμένει δύσκολο έργο, με αρκετούς να ζητούν άμεση ψήφιση των μέτρων, άλλους να τα κρίνουν ανεπαρκή, ενώ η δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα τείνει να γίνει η μόνιμη στάση πολλών από τους εταίρους και άλλους να τα κρίνουν ανεπαρκή, προετοιμάζοντας ήδη το έδαφος για τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Επιτρόπου Ολι Ρεν που μίλησε για σημαντικές αποφάσεις και μέτρα, τα οποία όμως πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη όλων των στόχων.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα επακόλουθα των νέων μέτρων, που ελήφθησαν από την Αθήνα για να ικανοποιήσει τους δανειστές της, θα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω, αλλά χαιρέτισε τις «σημαντικές αποφάσεις».

«Η Ελλάδα έλαβε σημαντικές αποφάσεις αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι και χθες», υπογράμμισε ο Ρεν κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

«Οι ομάδες μας βρίσκονται στην Αθήνα, η αποστολή συνεχίζει το έργο της για την αξιολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι είναι «σημαντικό η Ελλάδα να νομοθετήσει σχετικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση» κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου χθες, Κυριακή.

«Φαίνεται ότι η Ελλάδα πιθανώς να μην μπορέσει να εκπληρώσει τους προδιαγεγραμμένους για φέτος και το επόμενο έτος στόχους. Τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων», σημείωσε ο κ. Ρεν.

Την αισιοδοξία, που εξέφραζε χθες (Κυριακή), ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους όρους, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του δανείου - αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η πιθανότητα εκταμίευσης μέσα στον Οκτώβριο «είναι σαφώς μεγαλύτερη» από την πιθανότητα να μην αποδεσμευτεί η δόση - φαίνεται να αναιρεί, με νέες δηλώσεις της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, με τις οποίες προειδοποιεί την Αθήνα πως οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα εκταμιεύσουν τη δόση, χωρίς συναίνεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Σε νέες δηλώσεις της στο φύλλο της εφημερίδας "Ντι Βελτ" που κυκλοφορεί αύριο Τρίτη (εξαιτίας της σημερινής αργίας της γερμανικής εθνικής γιορτής) η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών φέρεται να προειδοποιεί την Αθήνα ότι εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, αυτό σημαίνει πως δεν εκπληρώνονται οι όροι για την εκταμίευση της δόσης μέσα στον Οκτώβριο και πως δεν τηρήθηκαν από την ελληνική πλευρά οι όροι της συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν πληρώνουμε, αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ».

Πιο θετικός ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup: «Ελπίζω ότι σήμερα ή τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε την απόφαση να αποδεσμεύσουμε την επόμενη δόση για την Ελλάδα».

Ελπίδα ότι η πρόοδος της Ελλάδας θα αναγνωριστεί από την τρόικα εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν: «νομίζω ότι οι ελληνικές αρχές σημειώνουν σημαντική πρόοδο και ελπίζω ότι αυτό θα αποτυπωθεί στην τελική έκθεση της τρόικας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Αντικαθιστούν τον ανταποκριτή της ΝΕΤ και του ΑΠΕ στο Βερολίνο με τη σύζυγο του πρώην ΥΠΕΞ, Δρούτσα!...



Η Φαίη Καραβίτη σύζυγος του πρώην ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, θα πάρει τη θέση του ανταποκριτή της ΝΕΤ και του ΑΠΕ στο Βερολίνο, Γιώργου Παππά. Ενδεικτικό της αντίληψης των συνεργατών του... πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου η μετακίνηση του δημοσιογράφου, αλλά και ενδεικτικό του πώς εννοεί η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της ΕΡΤ. Είναι γεγονός ότι η σύμβαση του δημοσιογράφου έληξε τέλος του μήνα, αλλά δεν ανανεώθηκε ως είθισται, αντίθετα την καπάρωσε η σύζυγος του Δημ. Δρούτσα που εντελώς τυχαία εσχάτως μετακόμισε στο Βερολίνο! Βεβαίως το γεγονός δεν φαίνεται να είναι τυχαίο και από την αποκλειστική συνέντευξη της Μέρκελ που εξασφάλισε ο Γιώργος Παππάς για τη ΝΕΤ και την είδαμε να προβάλλεται πρώτα από το Mega!
enimerosi24.gr



Read more...

Μέτρα 5 δισ. ευρώ …πριν το καλημέρα για το 2012!

Σφαγή και στο νέο προϋπολογισμό!


http://img.protothema.gr/2C3FD847A219BCCA69954EB4CBC28BC1.jpg
Νέα μέτρα 5 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά δείχνει ο κρατικός προϋπολογισμός, προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στη Βουλή. Αυτά τα 5 δισεκατομμύρια θα προέλθουν κυρίως από νέες περικοπές στο εισόδημα και τις συντάξεις, από το νέο μισθολόγιο καθώς και από αυξήσεις έμμεσων φόρων, όπως ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, “ο προσδιορισμός του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 8,5% του ΑΕΠ για το 2011 εξαρτάται προφανώς από τη στάση των ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας συνολικά απέναντι στην κρίσιμη κατάσταση της χώρας. Αν δεν υπάρξει η αναγκαία ανταπόκριση σε αυτή την εθνική συλλογική προσπάθεια και με βάση τα ως τώρα δεδομένα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ”…

Για το έτος 2012 η απόκλιση στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης χωρίς διορθωτικά μέτρα, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ, εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 8,7 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ. Η απόκλιση αυτή θα προέλθει κυρίως από:

-τη χειροτέρευση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 7,9 δισ. ευρώ. Η επιβάρυνση του ελλείμματος θα προέλθει από τη μείωση των εσόδων κατά 7 δισ. ευρώ (6,4 δισ. ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού και 0,6 δισ. ευρώ του ΠΔΕ), και από την αύξηση των δαπανών, κυρίως για τόκους, κατά 0,9 δισ. ευρώ,

-τη βελτίωση των εθνικολογιστικών προσαρμογών της κεντρικής κυβέρνησης κατά 2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της διαφοράς ταμειακών και δεδουλευμένων τόκων, και τέλος

-η χειροτέρευση των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος απαιτείται πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ για το 2011 και 5 δισ. ευρώ για το 2012.

Βαθιά ύφεση

Σε βαθιά ύφεση θα παραμείνει για 4ησυνεχόμενη χρονιά η χώρα, αφού με βάση τα μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2012, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να παραμείνει αρνητικός και το 2012 (-2,5%), λόγω της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και της μεγαλύτερης ύφεσης του 2011.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013. Η μείωση και του ΑΕΠ του 2012 αναμένεται να προέλθει από την εγχώρια ζήτηση, η συμβολή της οποίας προβλέπεται στις -4,9 εκατ. μονάδες.

Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη του 6%, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης της ανεργίας. Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται θετική (συμβολή 2,4 εκατ. μονάδες στη μεταβολή του ΑΕΠ), με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,4% και τις εισαγωγές (σταθερές τιμές) να μειώνονται κατά 2,8%.

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012, στο 16,4% του εργατικού δυναμικού (σε εθνικολογιστική βάση), λόγω της συνέχισης της ύφεσης της οικονομίας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση και της απασχόλησης κατά 1,1%.

Στον αντίποδα, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2012 επηρεαζόμενος κυρίως από την χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Η αύξηση του εναρμονισμένου ΔΤΚ το 2012 εκτιμάται στο 0,6%.

Read more...

Απώλειες 17% για το πετρέλαιο από τα τέλη Ιουνίου

Στα 77 δολάρια το αργό

Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008, κατά 75.000 σε 30,055 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008, κατά 75.000 σε 30,055 εκατ. βαρέλια ημερησίως (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα και οι αναλυτές προβλέπουν μειωμένη κατανάλωση καυσίμων.

Από τα τέλη Ιουνίου το αργό πετρέλαιο υποχωρεί κατά 17%, τρίμηνο το οποίο ήταν το χειρότερο από το 2008.

Σήμερα, Δευτέρα, το αργό κατρακύλησε χαμηλότερα έως 2,3% στα 77,36 δολάρια το βαρέλι, για να ανακάμψει στη συνέχεια πάνω από τα 78 δολάρια.

Το Μπρεντ σημείωσε απώλειες 0,8% στα 101,93 δολάρια.

Εκτός από τους φόβους για την πορεία της οικονομίας, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η αύξηση της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή του καρτέλ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008, κατά 75.000 σε 30,055 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει"

Κούρεμα του χρέους κατά τουλάχιστον 50% "βλέπει" ως μοναδική λύση για την Ελλάδα ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU Michael Fuchs

news247.gr

Επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, κορυφαίο στέλεχος των Χριστανοδημοκρατών (CDU) εκτιμά ότι θα χρειαστεί κούρεμα τουλάχιστον 50% του χρέους της.

Ο Michael Fuchs, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ότι η Ελλάδα, παρά την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει χρεοκοπήσει.

"Πιθανότητα δεν υπάρχει άλλη λύση για μας, από το να δεχθούμε τουλάχιστον 50% μείωση των χρεών της Ελλάδας", σημείωσε ο Fuchs.


Read more...

Οι Ρομπέν της ΔΕΗ αναλαμβάνουν δράση

Μετά το κίνημα "Δεν Πληρώνω", ένα νέο κίνημα το "Συνδέουμε το ρεύμα" κάνει την εμφάνισή του στη Βέροια. Ομάδα πολιτών επανασυνδέει το ρεύμα σε νοικοκυριά, εν αγνοία του ιδιοκτήτη, στα οποία έχει γίνει διακοπή, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των λογαριασμών

news247.gr

Mετά την έκτακτη εισφορά και το τέλος ακίνητης περιουσίας που έχουν γονατίσει δεκάδες νοικοκυριά, ομάδα πολιτών στη Βέροια αποφάσισε να προσφέρει μία "χείρα" βοηθείας, προκειμένου άνεργοι, συνταξιούχοι και μονογονεϊκές οικογένειες να γλιτώσουν τη έκτακτη και αναγκαστική διακοπή ρεύματος, στην οποία προχώρησαν πρόσφατα προκειμένου να αποφύγουν το ειδικό τέλος.

Οι ακτιβιστές του ηλεκτρικού ρεύματος που αποκαλούνται από την τοπική κοινωνία, ως οι ρομπέν της ΔΕΗ, έχουν ως ειδική αποστολή την επανασύνδεση του ρεύματος που κόβει η ΔΕΗ σε όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς.

Όπως δήλωσαν στην εκπομπή του ΣΚΑΪ "Πρώτη Γραμμή" δύο από τους ακτιβιστές, που για ευνόητους λόγους θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία- η δράση τους έχει αρχίσει εδώ και μερικές ημέρες, ενώ τα κριτήρια είναι να βοηθούν μακροχρόνια ανέργους, φτωχούς και συνταξιούχους.

"Η ΔΕΗ δεν παίρνει χρήματα από τους μεγαλοοφειλέτες αλλά από τον φουκαρά που δεν έχει να φαει, όσο συνεχίζει την άδικη πολιτικής της θα συνεχίσουμε και εμείς", τόνισαν.

Στην κίνηση των πολιτών συμμετέχουν μέχρι στιγμής δεκάδες άνθρωποι, ενώ σύντομα θα επεκτείνουν τη δράση τους και στην Αλεξάνδρεια.

Το σύνθημα των "ρομπέν της ΔΕΗ" είναι το εξής: "Σήμερα, που ο πολίτης απολαμβάνει την ησυχία την τάξη και την ασφάλεια, όπου η ευνομία και η κρατική αρωγή είναι ο κανόνας, πολίτες της Βέροιας, αποφάσισαν να εγκληματήσουν. Άρχισαν να επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα.

Αντιδρώντας στην επέλαση της βαρβαρότητας, επανασυνδέουν το ρεύμα σε οικογένειες που δεν μπορούσαν να το πληρώσουν. Και το ηλεκτρικό, είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι εγκληματική αυτή η συμπεριφορά στους πολίτες της πατρίδας μας, που αν και τους οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια, τώρα τους καταδικάζουν και σε τριτοκοσμική καθημερινότητα.

Την κλοπή των πάντων από λίγους μεγαλοσχήμονες, το ξεπούλημα των πάντων διαχρονικά από πολιτικά ανδρείκελα, δεν θα την πληρώσει ο απλός πολίτης. Σε αυτήν την χώρα, εκτός από την υποχρέωση να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε κλέφτες και απατεώνες, έχουμε και δικαιώματα. Και το σπουδαιότερο από όλα, είναι η αξιοπρέπεια.

Με αυτές τις απλές σκέψεις, ομάδα πολιτών της Βέροιας, ανοίγουν την χελώνα της ΔΕΗ, εν αγνοία του ιδιοκτήτη, επανασυνδέουν το ρεύμα και σκεπάζουν την χελώνα με ένα αυτοκόλλητο που γράφει: ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – Κοινωνική αλληλεγγύη – συνδέουμε το ρεύμα".

Μετά από αυτό είναι σίγουρο ότι το κίνημα "Δεν Πληρώνω", έχει μετατραπεί στο κίνημα "Δεν μπορώ να πληρώσω" και πλέον στο "Συνδέουμε το ρεύμα", ενώ προβλέπεται η σύσταση και άλλων κινημάτων με επίκεντρο τον πολίτη και την προάσπιση των συμφερόντων του.


Read more...

Στον Δ.Χριστόφια η πολιτική ευθύνη για την έκρηξη στο Μαρί, αναφέρει το πόρισμα

Στον βαθμό που γνώριζε την επικινδυνότητα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λευκωσία, Κύπρος
Η ευθύνη ανήκει θεσμικά στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ανέφερε ο νομικός Πόλυς Πολυβίου σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του πορίσματος σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες για την φονική έκρηξη στο στρατόπεδο «Ευάγγελος Φλωράκης» του Μαρί τον Ιούλιο του 2011, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα.

Από την έκρηξη καταστράφηκε και ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας αποδίδει ευθύνη στην Πολιτεία συνολικά για ανεπάρκεια, ολιγωρία και αμέλεια στον χειρισμό του θέματος των εκρηκτικών, που αποθηκεύτηκαν στο στρατόπεδο μετά την κατάσχεσή τους από το πλοίο Monchegorsk.

Οι ευθύνες αποδίδονται στον Δημήτρη Χριστόφια στον βαθμό που γνώριζε την επικινδυνότητα του φορτίου.

Επίσης, αποδίδονται πολιτικές ευθύνες και στον Κύπριο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού για τον χειρισμό της υπόθεσης, καθώς και σε διάφορους γραφειοκράτες, σε υψηλό επίπεδο, που είχαν την ευκαιρία να χειριστούν το ζήτημα και να επιθεωρήσουν το φορτίο.

Έφταιξε ολόκληρο το σύστημα, ανέφερε ο Π.Πολυβίου στη συνέντευξη Τύπου που δίνει το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά την παράδοση του πορίσματος στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, στον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στον γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.

Κατά την παράδοση του πορίσματος ο κ. Πολυβίου δήλωσε «ήσυχος με τη συνείδησή του».

Ο κ. Πολυβίου αναλύει το σκεπτικό του σε 600 σελίδες, ενώ επισημαίνει ότι η τραγωδία στο Μαρί δεν συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ήταν και το αποτέλεσμα μιας σειράς παθογενειών του πολιτικού, αλλά και πολιτειακού συστήματος.

Στην Ερευνητική Επιτροπή είχαν δώσει κατάθεση ο Κύπριος πρόεδρος Δ.Χριστόφιας, οι τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, οι πρώην αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισμπίκας και Πέτρος Τσαλικίδης και πολλοί άλλοι. Συνολικά, πέρασαν από την Επιτροπή 32 πρόσωπα.

Το πόρισμα για την τραγωδία εκτιμάται ότι θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα στην Κύπρο για το επόμενο διάστημα, καθώς από το ερχόμενο φθινόπωρο θα αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θα πληρώσουν ακριβά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Απόρρητη έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Stratfor επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκδιωχθεί από το ευρώ γιατί κάτι τέτοιο θα κόστιζε πολύ ακριβά στην Ευρώπη

http://news247.gr/oikonomia/article1395056.ece/ALTERNATES/w620/greeceeurozone.jpg
news247.gr

Στα δύο τρισεκκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας για την Ε.Ε., σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Stratfor.

Η έρευνα, που δημοσίευση η Bild, κυκλοφορεί σε ανώτατους κύκλους της αμερικανικής πολιτικής, με τους αναλυτές του Stratfor να είναι γνωστοί για τις στενές σχέσεις τους με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η έκθεση, όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας, έξοδό της από την Ευρωζώνη και κόστος ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, βάσει της έκθεσης, απαξιώνονται, ενώ χαρακτηρίζονται μη ανταγωνιστικοί.

Εκτιμάται μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος προς τη γειτονική Τουρκία.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, πρέπει να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη προκειμένου να επιβιώσει το ευρώ.

Όταν έρθει εκείνη η ημέρα, επισημαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα ταμείο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ για να διαφυλάξει άλλα κράτη από τη μετάδοση της κρίσης.

Θα χρειαστεί ακόμα 800 δισεκατομμύρια ευρώ για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

Από την αναταραχή που θα δημιουργούνταν στις χρηματαγορές θα διέτρεχε τον κίνδυνο κατάρρευσης και η Ιταλία.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν 800 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από τη στιγμή που το Ταμείο για τη διάσωση της Ευρώπης θα έπρεπε να διαθέτει πάνω από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί από το ευρώ, καταλήγει η έκθεση της Stratfor.


Read more...

Τι προβλέπει η συμφωνία για την είσοδο του Κατάρ στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής

Απέκτησαν το 7,07%

Η Qatar Holding διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών με τιμή 13 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή
Η Qatar Holding διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών με τιμή 13 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε συμφωνία πώλησης 13 εκατ. μετοχών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, ήτοι ποσοστού 7,07% του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκατ. δολ. Καναδά (92,87 εκατ. ευρώ), προέβη τη Δευτέρα η εταιρεία Aktor Construction International ltd (100% θυγατρική της Άκτωρ ΑΤΕ).

Όπως ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διοίκηση της Ελλάκτωρ, το ποσοστό συμμετοχής της Aktor Construction International ltd στην European Goldfields, μετά τη σημερινή συναλλαγή, διαμορφώνεται σε 12,2% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών με τιμή 13 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή.

Η συμφωνία αυτή κρίθηκε σκόπιμη από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, τόσο για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η πρώτη φάση του έργου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, όσο και για τη συμμετοχή της Qatar Holding στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου 600 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ και αντίστοιχα με 150 εκατ. δολ. ΗΠΑ από τους υφιστάμενους μετόχους.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η σημαντική αυτή επιχειρηματική κίνηση αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άμεση υλοποίηση ενός έργου το οποίο θα είναι σταθμός στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και σηματοδοτεί την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ της Ακτωρ ΑΤΕ και της Qatar Holding.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φτιάχνουν κλίμα επαναδιαπραγμάτευσης στην Συγγρού


newpost.gr
Φτιάχνουν κλίμα επαναδιαπραγμάτευσης στην Συγγρού
Να πείσει την Τρόικα για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της «γαλάζιας» πρότασης για την εργασιακή εφεδρεία, θα επιχειρήσει σήμερα το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της τριμερούς ελεγκτικής επιτροπής, οι οποίοι στις 6, θα περάσουν για μια ακόμη φορά το κατώφλι της Συγγρού.

Σε συνέχεια των χθεσινοβραδινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης- όπου επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί η εικόνα απόρριψης της πρότασης της ΝΔ από την τρόικα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν διμερώς ήταν και το μοντέλο που προτείνει η Συγγρού- από την πλευρά της ΝΔ γίνεται λόγος για «θολά σημεία» στο κυβερνητικό σχέδιο.

Θέση στην οποία αναμένεται να επιμείνουν και κατά την αποψινή συνάντηση υπερτονίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ είναι κοινωνικά δικαιότερη αλλά –το βασικότερο που απασχολεί τους πιστωτές της χώρας- και δημοσιονομικά περισσότερο συμφέρουσα. Στην κατεύθυνση αυτή, οι επιτελείς της Συγγρού προτίθενται να αναδείξουν και σημεία τα οποία –κατά τη γνώμη τους- δεν έχουν μελετηθεί από κυβέρνηση και τρόικα, και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά εκτιμούν ότι το ήπιο σενάριο της εργασιακής εφεδρείας, όπως παρουσιάστηκε χθες από την κυβέρνηση έχει περιορισμένα περιθώρια εφαρμογής ενώ, στο πολιτικό πεδίο, θεωρούν ότι αφ’ ενός έχει ξεκαθαριστεί πλέον, μετά την κακοφωνία των τελευταίων ημερών, ότι η ΝΔ δε λαϊκίζει «κλείνοντας το μάτι» σε όσους απειλούνται με απόλυση και αφ’ ετέρου έχει καταγραφεί στη συνείδηση της κοινής γώμης ότι, η «γαλάζια» πρόταση για εφεδρεία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνη που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί.

Πεδίο έντονης διαφοροποίησης αναμένεται να αποτελέσει και το θέμα του προϋπολογισμού. Δείγμα της στάσης της ΝΔ απέναντι στο προσχέδιο που κατατίθεται σήμερα δόθηκε επίσης χθες από την πλευρά της ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Χρ. Σταϊκούρα να κάνει λόγο για προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας, που σύντομα θα μετατραπεί στον «πρώτο, προσωρινό προϋπολογισμό του 2012».

Όλα αυτά συντείνουν σε μια προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΝΔ να διαμορφώσει κλίμα κατάλληλο για τη σύνθεση του παζλ της επιχειρηματολογίας για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, επανερχόμενοι στη λογική της «συνταγής που δε βγαίνει». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις την Παρασκευή, εντελώς αιφνιδιαστικά, ο Πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να κάνει μια on camera δήλωση, στηριζόμενος στη δήλωση Στάινμπρουκ, ο οποίος έκανε λόγο για λάθος φάρμακο, που δε βοηθάει τον ασθενή, αλλά τον ρίχνεει στο φορείο.


Αλέξης Παλαιολόγος
Read more...

Συνεχίζεται ο εκβιασμός με το μπλόκο στις ενημερότητες για να πληρωθεί η πρώτη δόση!


newpost.gr
Συνεχίζεται ο εκβιασμός με το μπλόκο στις ενημερότητες για να πληρωθεί η πρώτη δόση!
Συνεχίζεται o ωμός εκβιασμός του υπουργείου Οικονομικών με την μη έκδοση φορολογικών ενημερωτήτων, προκειμένου να πιέσει τους πολίτες να πληρώσουν την τριπλή εισφορά.


Η καταβολή της πρώτης δόσης για την έκτακτη εισφορά λήγει στις 6 Οκτωβρίου και το υπουργείο Οικονομικών σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εμποδίσει τους πολίτες που ενδιαφέρονται (για τους δικούς τους λόγους) από το να μην πληρώσουν, δεν εκδίδει φορολογικές ενημερώτητες. Το Newpost.gr έχει στη διαθεσή του νέο σημείωμα της αίτησης για έκδοση φορορολογικής ενημερότητας που κοινοποιήθηκε σήμερα.

Η φορολογική ενημερότητα, έχει ισχύ 6 μήνες και το πρώτο που συμβούλευαν οι φοροτεχνικοί σε όσους δεν ήθελαν (ή δεν έχουν) να πληρώσουν την εισφορά, ήταν να προμηθευτούν μια, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον, σε συναλλαγές που απαιτούν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Μπλοκάροντας εδώ και τέσσερις μέρες την έκδοση φορολογικής ενημερότητας μέσω των ΚΕΠ, οι ουρές και ο εκνευρισμός των πολιτών στις ΔΟΥ και στα ΚΕΠ είναι παροιμιώδεις.

Ο απώτερος σκοπός είναι εμφανής: Να μην προμηθευτούν ενημερότητα όσοι δεν θα πληρώσουν, ώστε στο μέλλον, όταν την χρειαστούν να μην μπορούν να την προμηθευτούν και να αναγκαστούν να πληρώσουν το τριπλό χαράτσι. Και ολα αυτά, εις γνώσην του υπουργού αρμόδιου για τα έσοδα, Παντελή Οικονόμου.
Read more...

Με καταλήψεις σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες απαντά η ΑΔΕΔΥ στο σχέδιο εφεδρείας

Κινητοποιήσεις στο Δημόσιο

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων εντός του 2011, ορισμένοι από τους οποίους θα οδηγηθούν σε απόλυση. Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος ανακοίνωσε ότι από αύριο, Τρίτη, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις, με καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος δήλωσε πως «θα απαντήσουμε στην εφεδρεία με καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες την Τρίτη και από την Τετάρτη θα βγούμε στους δρόμους με γενικές απεργίες».

Ο κ. Βρεττάκος μίλησε για δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η εφεδρεία στη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς ο δημόσιος τομέας δεν θα μπορεί να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.

Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Τετάρτη και συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε πως δεν χρειάζονται απολύσεις, αρκεί η εφεδρεία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Την αντίδρασή τους είχαν εκφράσει πριν από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Γιάννη Αμοιρίδη να προτείνει να εφαρμοστεί ακόμη και στη Βουλή.

Ελάχιστοι θα απολυθούν, πολύ λιγότεροι από 1.000, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου

Το θέμα της εργασιακής εφεδρείας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η τρόικα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Δευτέρας.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η ...προεκλογική ομιλία Παπανδρέου στο υπουργικό

Φουλ επίθεση στη ΝΔ από τον πρωθυπουργό


http://img.protothema.gr/647E961E3703A56CF107C81FF3079DA7.jpg

Αν και οι συνεργάτες του λένε ότι η Ελλάδα δεν έχει λεφτά ούτε για εκλογές, ο πρωθυπουργός κινήθηκε χθες σε προεκλογικούς ρυθμούς.

«Πρέπει σε κάθε στιγμή, σε κάθε περίπτωση, να χτυπάμε αλύπητα την προπαγάνδα, που παρακάμπτει εντελώς τις ευθύνες αυτών των εμπρηστών και που στοχοποιεί εμάς, ότι δήθεν δεν σβήνουμε πιο γρήγορα τη φωτιά» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Πατήσαμε φρένο μπροστά στην καταστροφή, στην οποία άλλοι οδηγούσαν τη χώρα» προσέθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για ανευθυνότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τους λόγους που οδήγησαν την τρόικα να απορρίψει την πρόταση της Συγγρού για την εργασιακή εφεδρεία:

• αφορά εξαρχής το διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων (60.000 αντί για 30.000)
• θέτει τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια εφεδρεία (που μπορεί να έχει και αόριστη διάρκεια), δηλαδή τους θέτει σε καθεστώς απαξίωσης και αβεβαιότητας,
• εντάσσει σε καθεστώς εφεδρείας, και μάλιστα μαζικά, εργαζόμενους νέων και παραγωγικών ηλικιών
• στερεί τη δημόσια διοίκηση από έμπειρα στελέχη χωρίς διάκριση
• ενώ η υποτιθέμενη δημοσιονομική ωφέλεια προκύπτει από την αφαίρεση επιδομάτων, που ούτως ή άλλως καταργούνται στο πλαίσιο του νέου ενιαίου μισθολογίου.

Για όλα αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του. Οι οποίοι, άλλοι ζητούν εκλογές, άλλοι συγκυβέρνηση και άλλοι έχουν αρχίσει ανοιχτά να μιλούν για ευθύνες υπουργών. Σήμερα, θα συναντηθεί με τους Βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του κύκλου που εγκαινίασε πριν από περίπου δέκα ημέρες.
Read more...

To κράτος χρηματοδότησε το συνδικαλιστικό όργανο των εφοριακών με δύο εκατ. ευρώ!


newpost.gr
To κράτος χρηματοδότησε το συνδικαλιστικό όργανο των εφοριακών με δύο εκατ. ευρώ!
χρηματοδότηση του συνδικαλιστικού οργάνου των εφοριακών από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δύο εκατ. ευρώ, το 2010, για τη συντήρηση «κοινωνικών υποδομών» αποκάλυψε ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Την ανάγκη κάλυψης επιχορήγησης της ΠΟΕ.ΔΟΥ με δύο εκατ. ευρώ στο τέλος του 2010 , ενέκρινε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.

Ο κ. Κουσελάς τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι η επιχορήγηση δόθηκε νόμιμα, αλλά το 2011 δεν πρόκειται να καταβληθεί.

Ο πρόεδρος των εφοριακών, Γιάννης Γρίβας, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το κράτος πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί αυτές τις δραστηριότητες.

Παράλληλα ο κρατικός προϋπολογισμός συνεχίζει την ενίσχυση της ομοσπονδίας των εφοριακών για την έκδοση του περιοδικού «Φορολογική Επιθεώρηση» αλλά και για την «Τράπεζα Φορολογιστικών Πληροφοριών».

Η ετήσια συνδρομή για να χρησιμοποιήσουν την τράπεζα δεδομένων, που η ΠΟΕ ΔΟΥ, ξεπερνά τα 356.000 ευρώ, ενώ χρειάζονται ακόμα 35.000 ευρώ, για να μπορούν οι εφοριακοί να ενημερωθούν για τις αλλαγές της νομοθεσίας, μέσω του περιοδικού.






Πηγή: ΣΚΑΙ

Read more...

Πάγωσαν 70.000 επιδόματα ανεργίας στον ΟΑΕΔ

Απορρίπτουν αιτήσεις ακόμη και για ένα ένσημο


http://img.protothema.gr/6A51FCDA57D86DEF790726AB4D595B72.jpg
Τη στιγμή που επισήμως οι άνεργοι στη χώρα μας ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες και που φόβοι εκφράζονται για άμεσο ξεπέρασμα του 1 εκατομμυρίου, σε μια περίοδο που η ΓΣΕΕ εκτιμά πως η ανεργία έφθασε στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60, το Κράτος μοιάζει να έχει απολέσει πλήρως τα κοινωνικά αντανακλαστικά και χαρακτηριστικά του. Και σα να μην έφθανε αυτό, σύμφωνα με άτυπη εσωτερική ντιρεκτίβα που έχει υπάρξει από τη μεριά της διοίκησης του ΟΑΕΔ έχει ζητηθεί η σκλήρυνση των όρων παροχής επιδομάτων ανεργίας, λόγω του μεγάλου προβλήματος ρευστότητας που παρατηρείται.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει έγκυρης κυβερνητικής πηγής, άνω των 70.000 αιτήσεων επιδότησης έχουν «παγώσει» στο διάστημα Αυγούστου – αρχών Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για περιπτώσεις τοποθέτησης στα επιδόματα του ΟΑΕΔ οι οποίες ελέγχονται ακόμα και για ήσσονος σημασίας λόγους και που στην πλειοψηφία τους οδηγούνται στο καλάθι των αχρήστων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εδώ και είκοσι ημέρες, οι ουρές στους κατά τόπους ΟΑΕΔ έχουν αυξηθεί, ενώ συχνά πλέον είναι τα επεισόδια μεταξύ ανέργων και υπαλλήλων του Οργανισμού λόγω της άρνησης εξυπηρέτησης ή της απόρριψης με χαρακτηριστική ευκολία και αστείες ως επί το πλείστων δικαιολογίες των αιτημάτων τους.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Β.Τζ. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) της οποίας ο ΟΑΕΔ Καλλιθέας της αρνήθηκε επίδομα με την αιτιολογία της έλλειψης ενός ενσήμου! Όταν επέστρεψε έχοντας επιπλέον ένσημα και πάλι επιχείρησαν να κόψουν την επιδότησή της. Ανάλογη δικαιολογία στο ίδιο παράρτημα του ΟΑΕΔ οδήγησε σε συμπλοκή την περασμένη Τρίτη, όταν άνεργος ναυτικός πατέρας δύο ανήλικων παιδιών εισέβαλε στο γραφείο της Διευθύντριας με αποτέλεσμα να παρέμβει η ασφάλεια.

Όμως οι αντιδράσεις ως προς την άρνηση με κάθε δικαιολογία χορήγησης επιδομάτων ανεργίας δεν μένουν σε μεμονωμένα περιστατικά αλλά λαμβάνουν και ευρύτερες διαστάσεις. Πριν από λίγες ημέρες, ομάδα ανέργων καθηγητών φροντιστηρίων προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Αγίας Παρασκευής λόγω άρνησης καταβολής επιδομάτων εντός 35 ημερών όπως όριζε σχετικά ο νόμος, από την ημέρα απόλυσης. Ο διευθυντής του συγκεκριμένου παραρτήματος είχε ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους πως η καταβολή θα γινόταν 2 μήνες αργότερα!

Προς καταλήψεις στη Ρόδο

Μείζον όμως θέμα έχει προκύψει και με αντίστοιχες καθυστερήσεις στον ΟΑΕΔ Ρόδου, έναν δηλαδή από τους μεγαλύτερους οργανισμούς σε περιφερειακό επίπεδο που αφορά στους εποχικά εργαζόμενους υπαλλήλους του τουρισμού. Οι επαπειλούμενες καθυστερήσεις καταβολής των επιδομάτων και το πλήθος των ακυρώσεων για διαδικαστικούς ή απλά τυπικούς λόγους οδήγησαν σε σκέψεις κατάληψης του παραρτήματος από τη μεριά του Εργατικού Κέντρου του νησιού.

Καταγγελίες μάλιστα αναφέρουν ότι από την κεντρική διοίκηση έχει φτάσει στο νησί για εγκύκλιος με οδηγίες καθυστέρησης και εξοντωτικών ελέγχων με τελικό στόχο την αποθάρρυνση των ενδιαφερομένων για παροχή κοινωνικής προστασίας. Η ντιρεκτίβα αυτή αφορά στην αλλαγή της διαδικασίας παροχής επιδομάτων, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των ελέγχων.

Το πρόβλημα, επιπρόσθετα, έχει μεγαλώσει αν κρίνουμε τη μεγάλη ροή ανέργων λόγω της κρίσης στα γκισέ των κατά τόπους ΟΑΕΔ αλλά και τους εποχικούς εργαζόμενους που σπεύδουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Εποχικούς εργαζόμενους από τον τουρισμό κυρίως. Όλα αυτά όταν καταβάλλεται υπέ του ΟΑΕΔ αυξημένη, πλέον, εισφορά από τους εργαζόμενους φορολογούμενους και τους μικροεπαγγελματιλς προς την κατεύθυνση της τόνωσης και της αλληλεγγύης στους ανέργους...

Read more...

Στο Eurogroup η έκτη δόση- Φήμες για νέα μέτρα και νέες απολύσεις


newpost.gr
Στο Eurogroup η έκτη δόση- Φήμες για νέα μέτρα και νέες απολύσεις
Να πείσει πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές της, θα επιχειρήσει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο του απογευματινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθεί για την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που έλαβε η Ελλάδα για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού 2011 και την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012.

Ο ίδιος ο επίτροπος Ρεν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του στον Τύπο θα κάνει προσωπική παρέμβαση, θα περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα, όπως την μεταφέρουν στις Βρυξέλλες τα στελέχη της επιτροπής. Μετά θα ζητήσει να περιληφθεί στην ανακοίνωση που θα αναγνώσει ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ μετά το πέρας της συνεδρίασης, μία παράγραφος για την Ελλάδα που θα αναφέρεται στην απαίτηση για μόνιμη και διαρθρωτική μείωση των δαπανών.

Τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών τού έχουν μεταφέρει ότι στην Ελλάδα αυτό είναι εφικτό μόνο με μια μέθοδο: λουκέτα στο δημόσιο και απολύσεις.

Η ενημέρωση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνεται σημαντική για την εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού στηρίξεως ύψους 8 δισ. ευρώ, η οποία όμως θα αποφασιστεί στο επόμενο Eurogroup.

Στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τόσο για την πορεία της διαδικασίας κοινοβουλευτικής επικύρωσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, όσο και για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Στο Συμβούλιο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση του EFSF, ωστόσο δεν αναμένεται απόφαση για μόχλευση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου διασώσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις πιστοληπτικές υποβαθμίσεις των κρατών μελών.

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, το οποίο θα έχει ως κυρίαρχο θέμα την οικονομική διακυβέρνηση και τη διαχείριση κρίσεων στη ζώνη του ευρώ.

Αν οι συνομιλίες ολοκληρωθούν, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αποστολής και την εκταμίευση της 6ης δόσης. Οι Ευρωπαίοι θα χρειαστούν 8 μέρες μετά την 13η Οκτωβρίου για να κάνουν την εκταμίευση. Το ΔΝΤ, όπως έχει ενημερώσει τον επίτροπο Ρεν, δεν θα εκταμιεύσει τη συμμετοχή του πριν από τα τέλη του μήνα.

Πηγή: real.gr/24h
Read more...

«Όποιος επικρίνει τους Έλληνες, πρέπει πρώτα να κοιτάξει τους Γερμανούς» γράφει η Welt

Εφεδρεία και έλλειμμα στον ξένο Τύπο

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt
Το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt


Βερολίνο, Γερμανία
Η μη επίτευξη των στόχων για το ελληνικό έλλειμμα του 2011 και του 2012 απασχολεί τα ξένα μέσα ενημέρωσης. «Ζητάμε πολλά από τους Έλληνες» αναφέρει η Welt, «μην περιμένετε τη διάσπαση της Ευρωζώνης... ακόμη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του CNN.

«Όποιος επικρίνει τους Έλληνες, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τη Γερμανία» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

«Ζητάμε πολλά από το προβληματικό παιδί της Ευρώπης» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ξεχνάμε ότι ούτε οι Γερμανοί έχουν βρει μια γρήγορη και μεθοδική λύση (στην κρίση), όπως θα έπρεπε σε ένα σύγχρονο κράτος» συμπληρώνει η Welt.

«Μην περιμένετε τη διάσπαση του ευρώ... ακόμη» αναφέρει σε τίτλο του το CNN, το οποίο ζήτησε από οικονομολόγους να σχολιάσουν την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ευρώ θα επιζήσει ως νόμισμα χωρίς να χάσει κανένα μέλος -ούτε καν την Ελλάδα» γράφει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.

«Οι φήμες για χρεοκοπία έχουν δημιουργήσει φόβους για διάσπαση της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα εμπόδια που υπάρχουν για έξοδο από το ευρώ είναι πολύ σημαντικά για να αποτελεί αυτή η έξοδος μια βιώσιμη λύση, ακόμα και αν υπάρχει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» συνεχίζει το CNN.

Στην δημοσκόπηση της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με άρθρο που φέρει τίτλο «Τα δύο τρίτα των Ελλήνων φοβούνται τη χρεοκοπία».

«Η Ελλάδα λέει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί το 2011 και το 2012, αλλά θα είναι και πάλι εκτός των στόχων που έχουν θέσει ΕΕ και ΔΝΤ» αναφέρει το BBC.

Tο έλλειμμα, το υπουργικό συμβούλιο και η εργασιακή εφεδρεία αποτελούν τα κύρια θέματα άρθρου της εφημερίδας The Guardian.

Με την έγκριση του προϋπολογισμού ασχολείται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δέχεται πιέσεις από την τρόικα να μειώσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες.

«Το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει τις περικοπές δαπανών» γράφουν οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρονται και αυτοί στην εργασιακή εφεδρεία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

O Mπένι «καρφώνει» υπουργούς!


newpost.gr
O Mπένι «καρφώνει» υπουργούς!
Δεν άντεξε άλλο ως σάκος του μποξ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε τις προσβάσεις του στον Τύπο προκειμένου να περάσει πληροφορίες για τους υπουργούς που έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να φωνάζει η τρόικα.

«Έδωσε» τον Δημήτρη Ρέππα, τον Ανδρέα Λοβέρδο, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Κουτρουμάνη και τον Γιάννη Ραγκούση. Δηλαδή, φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από εκείνον. Στη συνεδρίαση του υπουργικού τα σχετικά δημοσιεύματα ήταν στο επίκεντρο των κατ ιδίαν συζητήσεων των υπουργών. Όλοι χαμογελούσαν με νόημα βλέποντας τις υπογραφές κάτω από τα σχετικά άρθρα.

«Ο Μπένι έβγαλε τον στόλο» σημείωσε με νόημα κορυφαίος υπουργός.

ΤΟ ΓΑΝΤΥ

Read more...

Ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση

Είκοσι καθοριστικές μέρες ενόψει…


http://img.protothema.gr/F3D45A612AE14235EAAB73E59F8B2014.jpg

Κορυφαία στιγμή της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ήταν η παραδοχή εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακριβή στοιχεία για το πόσοι και ποιοι θα ενταχθούν τελικά στην εργασιακή εφεδρεία, Ήταν αυτή η αδυναμία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που έκανε την τρόικα να πιέζει για απολύσεις και, τελικά, να δεχθεί τον συμβιβασμό με το ηλικιακό κριτήριο, αντιλαμβανόμενη ότι δεν είχε τίποτα καλύτερο να περιμένει.

Από τις τοποθετήσεις των υπουργών ξεχώρισαν ακόμη:

• Η επισήμανση του Κώστα Σκανδαλίδη ότι η τρόικα θα πρέπει να συζητήσει με όλους τους υπουργούς ένα συνολικό σχέδιο για το μέλλον και η κυβερνητική επιτροπή να πάρει τις τελικές αποφάσεις.
• Η επισήμανση της Άννας Διαμαντοπούλου πως το άρθρο του Κώστα Σημίτη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2014 «παγώνει το αίμα». Ειδικά για την πρόβλεψη του τέως πρωθυπουργού στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν τη δυσφορία τους, καθώς υποσκάπτει την αξιοπιστία της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.
• Η επισημοποίηση της εισόδου ξένων στο κράτος. Σύμφωνα με τη θεωρία της τεχνικής βοήθειας, ξένοι ειδικοί και ειδικευμένες εταιρείες θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση του ελληνικού κράτους, περίπου όπως συνέβη στη χώρα μας μετά την… επανάσταση του 1821 και πιο πρόσφατα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ!

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν έχει κριθεί. Η κρίση δεν έχει τελειώσει. «Ζούμε το προοίμιο» επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σήμερα θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Την άλλη Δευτέρα, συναντιέται η κυρία Μέρκελ με τον κ. Σαρκοζί, πάλι με αντικείμενο τις αποφάσεις του Ιουλίου και, βεβαίως, την αξιολόγηση για το πού βρίσκεται η χώρα μας. Στις 13 Οκτωβρίου, θα συνέλθει το έκτακτο Eurogroup, όπου η Τρόικα θα έχει καταθέσει πια τις αξιολογήσεις της και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για επόμενα βήματα. Στις 17 του μηνός, θα έχουμε Συμβούλιο Κορυφής, ενώ στις 18 θα γίνει το επόμενο Eurogroup, πάλι για τα δικά μας. Αν όλα αυτά πάνε καλά η κυβέρνηση θα έχει τη βάση που χρειάζεται για να προχωρήσει στη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση ψάχνει το «κουμπί»…

«Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε, δεν είναι προβλήματα που θα τα λύσει κανείς, πατώντας ένα κουμπί» τόνισε στη συνεδρίαση του υπουργικού ο Γιώργος Παπανδρέου. Παραδέχθηκε έτσι τις αδυναμίες, αλλά και τα όρια της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να μη γενικευθούν τα φαινόμενα απείθειας. «Όλοι έχουμε ευθύνη να μην συνταχθούμε με εκείνους που δεν θέλουν ένα κράτος ευνομούμενο, όπου το «δεν πληρώνω» ή το «δεν εκπληρώνω τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μου απέναντι στο σύνολο», το πληρώνει τελικά ο ίδιος ο λαός, ο φτωχότερος και η μεσαία τάξη» σημείωσε.

Read more...

Δικαιότερη και με μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος η πρόταση της ΝΔ για εφεδρεία, τονίζει ο Γ.Μιχελάκης

Επί τάπητος στη συναντηση με την τρόικα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τόνισε ότι «είναι πρωτοφανές η κυβέρνηση να θεωρεί πως η απόλυση είναι κοινωνικά πιο δίκαιη από τη μη απόλυση» και υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΝΔ είναι «κοινωνικά δικαιότερη και έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος». Το σχέδιο της ΝΔ για την εφεδρεία θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης της τρόικας στα γραφεία της ΝΔ σήμερα, Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε: «Είναι πρωτοφανές η κυβέρνηση να θεωρεί ότι η απόλυση είναι κοινωνικά πιο δίκαιη από τη μη απόλυση. Οι ανακοινώσεις της, πάντως, παραμένουν σκόπιμα ασαφείς και χρήζουν άμεσης διευκρίνησης.

»Είναι, ταυτόχρονα, αντιφατικές αφού στην αρχή αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για την εργασιακή εφεδρεία, αναγνωρίζοντας έτσι τα πλεονεκτήματά της, ενώ στο τέλος απαριθμούνται αιτιάσεις εναντίον της πρότασής μας. Ακόμα και αυτήν την ώρα, το αμετανόητο ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να απαξιώσει κάθε πρότασή μας.

»Σε κάθε περίπτωση, η πρότασή μας είναι κοινωνικά δικαιότερη και έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Υποκινούμενες» χαρακτήρισε τις καταλήψεις η υφυπουργός Παιδείας

«Μπορεί να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας»


Η Εύη Χριστοφιλοπούλου
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, χαρακτήρισε τις καταλήψεις «υποκινούμενες», λέγοντας ότι στα σχολεία οι καταληψίες είναι δέκα με 15 παιδιά.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή», η κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι οι επικεφαλής των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχουν από το νόμο τη δυνατότητα να ζητήσουν παρέμβαση της αστυνομίας.

«Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είναι δημόσιος χώρος, μπορεί να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας αυτεπαγγέλτως» είπε.

Η υφυπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι κάθε σχολείο θα κάνει τον προγραμματισμό της με περικοπή Σαββατοκύριακων και αργιών για να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες.

Τόνισε ότι εάν χρειαστεί, θα επεκταθεί η εκπαιδευτική χρονιά.

Σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία, η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι αυτή προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς, αλλά σε επόμενη φάση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΔΝΤ: Η «εφαρμογή» είναι άγνωστη λέξη για τους 'Ελληνες υπουργούς


newpost.gr
ΔΝΤ: Η «εφαρμογή» είναι άγνωστη λέξη για τους 'Ελληνες υπουργούς
Με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με όσα μετάδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον, πηγή της τρόικας προειδοποίησε για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται αναφέροντας μάλιστα ότι η λέξη «εφαρμογή» απουσιάζει απο το λεξιλόγιο των υπουργών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε ισχυρό μήνυμα την περασμένη εβδομάδα, με τη δημόσια τοποθέτησή της για την υλοποίηση των αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, στο ΔΝΤ λένε οτι ουσιαστικά δεν έχει κλείσει τίποτα απο πλευράς εφαρμογής και οτι οι συζητήσεις γίνονται για θέματα που έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και 2-3 μήνες.

Σε ο,τι αφορά την έκτη δόση η πηγή αναφέρει οτι αν και η εκταμίευση είναι ο στόχος, αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσει η ελληνική κυβέρνηση είναι οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές, η μείωση του ελλείμματς και των δαπανών.
Read more...

Επικρίσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της εφεδρείας

Αναταράξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κραδασμούς προκαλεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το θέμα της εφεδρείας 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, καταλόγισε ευθύνες σε υπουργούς και στον Θόδωρο Πάγκαλο, για τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έκανε λάθος που δεν προχώρησε σε κυβέρνηση εθνική ανάγκης από την πρώτη στιγμή.

Ο Ν.Σαλαγιάννης δήλωσε, πάντως, ότι θα ψηφίσει τα νομοσχέδια, σημειώνοντας: «Δεν πρόκειται να ρίξω την κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός σε μια τέτοια κρίσιμη φάση, να πάρω την τεράστια ευθύνη πάνω μου, να πάρω το ρίσκο η επόμενη γενιά να είναι κατεστραμμένη».

Ακόμη, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, ο Μανώλης Μπετενιώτης εξέφρασε την άποψη ότι η εφεδρεία και οι απολύσεις στο δημόσιο έπρεπε να αρχίσουν από τις χιλιάδες υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, ο Γιάννης Αμοιρίδης, προτείνοντας να εφαρμοστεί η εφεδρεία και στη Βουλή. Ζήτησε να μην πέσει το βάρος μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και στους βουλευτές, σημειώνοντας: «Ας έχουμε Βουλή 200 αντί 300».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα μέτρα 6,6 δις - Έλλειμμα 8,5% φέτος και 6,8% το 2012

Εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού



http://img.protothema.gr/560382E8C45DB7F70C49B016A81D74B2.jpg

O κύβος ερρίφθη για τα μέτρα με τα οποία θα "κλείσει" εντός στόχων το 2011 και το 2012, και τα οποία ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα.

Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη συνεδρίασή του την Κυριακή τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2012, όπως και το σημείο που θα κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2011, μετά και το παζάρι που προηγήθηκε με την Τρόικα, τόσο πριν, όσο και μετά την άφιξή της στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το έλλειμμα του 2011 υπολογίζεται να φτάσει φέτος σε 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ). Καταγράφεται δηλαδή μία απόκλιση 0,7% του ΑΕΠ έναντι του αρχικού στόχου που ήταν 7,8% (ή 17,1 δισ. ευρώ). Η ύφεση «κατάπιε» μέτρα 1,5 δισ. αφού θα φτάσει φέτος στο -5,5%, αντί -3,8% που προβλεπόταν τον Μάιο, οπότε και καταρτίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Για το 2012 ο στόχος είναι πλέον έλλειμμα 6,8% του ΑΕΠ (ή 14,65 δισ. ευρώ), που «κλείδωσε» ελαφρώς υψηλότερα από το 6,5% για το οποίο έκαναν αρχικά λόγο οι πληροφορίες του protothema.gr. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι για το 2012 αναμένεται και πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς δαπάνες για τόκους κλπ) ύψους 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.

Για την επίτευξη των στόχων θα απαιτηθεί η λήψη των πρόσθετων μέτρων που έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί για το 2011 και το 2012, συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Για το 2012, στο ποσό αυτό προστίθενται λογιστικά και 280 εκατομμύρια ευρώ που είχαν επιδικαστεί και επρόκειτο να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτά θα καταβληθούν αργότερα, μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, κατά τη διάρκεια του οποίου, όλοι οι Έλληνες και ιδίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν τεράστια πρόσθετα βάρη. Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, η οποία προβλέπεται ούτως ή άλλως στο μεσοπρόθεσμο, θα εφαρμοστεί από 15 Οκτωβρίου 2012.

Read more...