Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Φτιάχνουν κλίμα επαναδιαπραγμάτευσης στην Συγγρού


newpost.gr
Φτιάχνουν κλίμα επαναδιαπραγμάτευσης στην Συγγρού
Να πείσει την Τρόικα για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της «γαλάζιας» πρότασης για την εργασιακή εφεδρεία, θα επιχειρήσει σήμερα το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της τριμερούς ελεγκτικής επιτροπής, οι οποίοι στις 6, θα περάσουν για μια ακόμη φορά το κατώφλι της Συγγρού.

Σε συνέχεια των χθεσινοβραδινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης- όπου επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί η εικόνα απόρριψης της πρότασης της ΝΔ από την τρόικα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν διμερώς ήταν και το μοντέλο που προτείνει η Συγγρού- από την πλευρά της ΝΔ γίνεται λόγος για «θολά σημεία» στο κυβερνητικό σχέδιο.

Θέση στην οποία αναμένεται να επιμείνουν και κατά την αποψινή συνάντηση υπερτονίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ είναι κοινωνικά δικαιότερη αλλά –το βασικότερο που απασχολεί τους πιστωτές της χώρας- και δημοσιονομικά περισσότερο συμφέρουσα. Στην κατεύθυνση αυτή, οι επιτελείς της Συγγρού προτίθενται να αναδείξουν και σημεία τα οποία –κατά τη γνώμη τους- δεν έχουν μελετηθεί από κυβέρνηση και τρόικα, και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά εκτιμούν ότι το ήπιο σενάριο της εργασιακής εφεδρείας, όπως παρουσιάστηκε χθες από την κυβέρνηση έχει περιορισμένα περιθώρια εφαρμογής ενώ, στο πολιτικό πεδίο, θεωρούν ότι αφ’ ενός έχει ξεκαθαριστεί πλέον, μετά την κακοφωνία των τελευταίων ημερών, ότι η ΝΔ δε λαϊκίζει «κλείνοντας το μάτι» σε όσους απειλούνται με απόλυση και αφ’ ετέρου έχει καταγραφεί στη συνείδηση της κοινής γώμης ότι, η «γαλάζια» πρόταση για εφεδρεία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνη που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί.

Πεδίο έντονης διαφοροποίησης αναμένεται να αποτελέσει και το θέμα του προϋπολογισμού. Δείγμα της στάσης της ΝΔ απέναντι στο προσχέδιο που κατατίθεται σήμερα δόθηκε επίσης χθες από την πλευρά της ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Χρ. Σταϊκούρα να κάνει λόγο για προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας, που σύντομα θα μετατραπεί στον «πρώτο, προσωρινό προϋπολογισμό του 2012».

Όλα αυτά συντείνουν σε μια προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΝΔ να διαμορφώσει κλίμα κατάλληλο για τη σύνθεση του παζλ της επιχειρηματολογίας για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, επανερχόμενοι στη λογική της «συνταγής που δε βγαίνει». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις την Παρασκευή, εντελώς αιφνιδιαστικά, ο Πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να κάνει μια on camera δήλωση, στηριζόμενος στη δήλωση Στάινμπρουκ, ο οποίος έκανε λόγο για λάθος φάρμακο, που δε βοηθάει τον ασθενή, αλλά τον ρίχνεει στο φορείο.


Αλέξης Παλαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: