Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Ανεξάρτητοι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, ΛΕΒΕΝΤΗΣ, ΨΑΡΙΑΝΟΣ

Αποχώρησε η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ από το συνέδριο, με τα στελέχη της ανανεωτικής πλευράς υπο τον Φ. Κουβέλη να ζητούν την αποχώρηση του ΣΥΝ απο τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε οι 4 απο τους 5 βουλευτές του ΣΥΝ ίσως τη Δευτέρα να δηλώσουν ανεξάρτητοι...
...Η ανανεωτική πλευρά του Συνασπισμού είχε δηλώσει οτι θεωρεί το ΣΥΡΙΖΑ, μόρφωμα που επιδιώκει την αποχώρηση του ΣΥΝ απο αυτόν.


Read more...

Αποκλεισμός των Σουηδικών λιμανιών για όλα τα Ισραηλινά πλοία


Ανακοίνωση του Σουηδικού Συνδικάτου Λιμενεργατών
Το Σουηδικό Συνδικάτο Λιμενεργατών ανακοίνωσε σήμερα τον αποκλεισμό των Σουηδικών λιμανιών από όλα τα Ισραηλινά πλοία καθώς και τα εμπορευμάτα που κατευθύνονται ή προέρχονται από το Ισραήλ. Ο αποκλεισμός θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει ώς τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 24 Ιουνίου.
Ο λόγος για αυτό τον αποκλεισμό είναι η πρωτοφανής εγκληματική επίθεση στο στόλο της ειρήνης που κατευθυνόταν στη Γάζα. Πολλοί ειρηνιστές ακτιβιστές δολοφονήθηκαν από Ισραηλινούς κομμάντος, ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν υπό περιορισμό χωρίς κανένα λόγο.
Το Σουηδικό Συνδικάτο Λιμενεργατών που στηρίζει την πρωτοβουλία ‘Ένα Καράβι για τη Γάζα’ επιθυμεί με αυτή του την απόφαση να διαμαρτυρηθεί τόσο για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ισραηλινό κράτος με την επίθεση στο στόλο της ειρήνης που μετέφερε προμήθειες σε πολίτες όσο και για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό του πολύπαθου πληθυσμού της Γάζας.
Το Σουηδικό Συνδικάτο Λιμενεργατών απαιτεί την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων της επίθεσης, το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου από το Ισραηλινό κράτος καθώς και την άμεση άρση του αποκλεισμού της Γάζας.
Το Σουηδικό Συνδικάτο Λιμενεργατών καλεί συνδικάτα και οργανώσεις να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Επίσης καλεί σε γενικό αποκλεισμό των Ισραηλινών προϊόντων μέχρι να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού και μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας.
Jaquou Utopie
shortlink: http://wp.me/pPn6Y-1ff


Read more...

Πάγκαλος: "Το μαύρο χρήμα δεν είναι παράνομο"!!!


Από το http://pyrgos-news.blogspot.com/


Eπειδή όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες ασχολούνται με Τσουκάτο, Μαντέλη και Άκη ...εμείς σας θυμίζουμε παλιότερες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης: "ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ!!!!!!!"


Read more...

To 2% του "τζίρου" της Siemens πήγε σε πολιτικούςΛεπτομερείς καταγραφές των ποσών που σύμφωνα με τον Ρ. Σίκατσεκ (τον αρχικό ταμία στην Siemens Γερμανίας) κατέληγαν και σε πολιτικά κόμματα στη χώρα μας, υπάρχουν στην δικογραφία του Εφετείου, που έχει φθάσει και στην εξεταστική επιτροπή. Από το 2007 ο Ρ. Σίκατσεκ ενώπιον της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος στη Γερμανία έχει αναλύσει με λεπτομέρειες πώς το «μαύρο» πολιτικό χρήμα κατέληγε στη χώρα μας. Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει το σχεδιάγραμμα-ντοκουμέντο από αυτή την κατάθεση, που πριν από τρία χρόνια οι αρμόδιοι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν, για να βρεθούν οι τελικοί αποδέκτες!

Ετσι όταν επιδεικνύονται σχετικά έγγραφα στον κ. Σίκατσεκ, εκείνος αποκαλύπτει: «Πέραν των προμηθειών στη σύμβαση 8002 (περίπου 8% του κύκλου εργασιών, σύμφωνα με πληροφορίες του Χριστοφοράκου) προβλεπόταν το 2% του τζίρου της COM (τμήματος τηλεπικοινωνιών) για πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Ο τρόπος δράσης είχε ως ακολούθως: Ο κ. Χριστοφοράκος πήγαινε στον κ. Κουτσενρόιτερ με έναν φάκελο με την απαραίτητη αιτούμενη πληρωμή προμήθειας και την τράπεζα συνεργασίας με την παράκληση να μου τον μεταβιβάσει και να προβώ στη σχετική εντολή εμβάσματος. Η τράπεζα συνεργασίας ήταν πάντα η ΑΒΝ AMRO στο Μονακό, με κάτοχο του λογαριασμού την Placid Blue Corporation».

Ακολουθεί επίδειξη από τους Γερμανούς φύλλου, που είναι χειρόγραφο έγγραφο του Χριστοφοράκου, με την διεύθυνση της τράπεζας και ένα ποσό 1.699.660 ευρώ!

Αλλη σελίδα καταγράφει τον συνολικό τζίρο του κύκλου εργασιών στη χώρα μας σε 83.483.000 ευρώ, ενώ προκύπτει και το ποσοστό του 2%, που έχει δοθεί σε πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με την προηγούμενη κατάθεση Σίκατσεκ! Στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ότι χειρόγραφο χαρτί σημειώσεων του Χριστοφοράκου σημαίνει ότι έγινε παραγγελία για τον ΟΤΕ συνόλου 68.817.771 ευρώ και το 2%, 1.376.000 ευρώ, δόθηκαν σε πολιτικούς και μάλιστα αυτές οι πληρωμές έγιναν μετά το 2003!

Μεταξύ αυτών των πληρωμών από την Placid Blue καταγράφεται και το γνωστό έμβασμα των 200.000 ευρώ στον Μ. Κάτσικα και σε λογαριασμό του στην Ελβετία τον Οκτώβριο του 2003, όπως αποκάλυψε η «Ε». Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ανακριτές αναζητώνται και οι παραλήπτες της άλλης υπεράκτιας εταιρείας , που βρέθηκε στις πληρωμές της Placid (Sandybury Investments LTD) και φαίνεται να σχετίζεται με τον επιχειρηματία Μ. Παπαδογιαννάκη.

Από τον πίνακα των πληρωμών προκύπτει και άλλη χειρόγραφη καταγραφή του Μ. Χριστοφοράκου του λογαριασμού της άλλης «μαύρης» εταιρείας πληρωμών της Fairways στην τράπεζα UBS, στην Ελβετία! Αυτή -σύμφωνα με τον Σίκατσεκ -«εστάλη από το Χριστοφοράκο σε αυτόν για να προβεί στις αντίστοιχες πληρωμές για το πρόγραμμα Ολυμπιακοί Αγώνες 2004».

Παραστατικό πληρωμής 300.000 ευρώ εμφανίζεται στη συνέχεια με άγνωστο αποδέκτη, φέρει όμως την ένδειξη G, Greece, δηλαδή, Ελλάδα. Ακολουθούν και άλλες πληρωμές περί το 2000, που σύμφωνα με τον Σίκατσεκ αποδίδονται στον Πρ. Μαυρίδη...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ / E

i-reportergr.
Read more...

Ο Ακης είναι σαν τον «άσσο φίλτρο»- έχει παντού μόνο φίλους!


Ο Ακης είναι αυτό που λέμε «αγαπησιάρης». Δηλαδή είναι από το είδος των ανθρώπων που δεν μπορείς να τους κρατήσεις κακία. Είναι γιατί και εκείνος δύσκολα «κρατάει». Μπορεί να θυμώνει, να φωνάζει- φωνακλάς κυρίως- αλλά ξέρεις ότι αυτό που βλέπεις, αυτό είναι. Ο Ακης είναι ο άνθρωπος που κάθε άνδρας θα ήθελε να έχει φίλο. Μήνες να ΄χεις να τον δεις, χρόνια, στο πρώτο πεντάλεπτο της κουβέντας, θα νιώσεις σαν να ήσασταν και χτες μαζί και να τα λέγατε. Ο Ακης είναι γλεντζές. Χορεύει καλά ζεϊμπέκικο, χορεύει τα ηπειρώτικα- γιατί είναι Ηπειρώτης από τη μάνα του-, τραγουδάει, λέει καλαμπούρια, γελάει πλατιά. Ο Ακης είναι έξω καρδιά. Ακόμη και στα πιο δύσκολα- και του ΄χουν συμβεί διάφορα κατά καιρούς (προσωπικά και άλλα) όχι μόνο αυτά τα τελευταίαδεν θα χάσει ποτέ το χαμόγελό του. Θα γελάει και θα κάνει κι αυτόν που είναι δίπλα του να νιώσει καλά. Ο Ακης είναι σαν τον «άσσο φίλτρο»- έχει παντού μόνο φίλους. Ο Ακης είναι ωραίος- γερνάει «επιτυχώς» κατά την έκφραση του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Ακόμη και τώρα που έχει αγγίξει τα 70 και τα σπαστά μαλλιά του έχουν χάσει πολύ από την απατηλή γοητεία των γκρίζων κροτάφων, παραμένει γοητευτικός και κουβαλάει χωρίς μεγάλη προσπάθεια το προσωνύμιο «ωραίος Μπρούμελ» που του είχε κολλήσει στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, τότε που ο Ανδρέας τον είχε κάνει υπουργό Δημοσίων Εργων, «λιγωμένη» ρεπόρτερ του υπουργείου.

Ο Ακης είναι άνθρωπος του πάθους. Αγαπάει. Και αγαπάει πολύ. Αγάπησε τον Ανδρέα όσο τίποτε άλλο στη ζωή του, έγινε η σκιά του, τον ακολούθησε ώς το τέλος και έμεινε να λέει ακόμη- ζωντανό αρχείο- ιστορίες από «τότε», όπου το «τότε» μπορεί να είναι από την εποχή του ΠΑΚ, όταν τον γνώρισε στη Γερμανία ή από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια όταν δίπλα στον Ανδρέα έβαλε πλάτη να στηθεί το ΠΑΣΟΚ και να γίνει το κόμμα που κυβερνάει τη χώρα επί 22 χρόνια.

Ο γάμος. Ο Ακης αγάπησε πολύ - και αγαπήθηκε από- τις γυναίκες. Τη Βίκυ Σταμάτη, τη δεύτερη γυναίκα του, τη γνώρισε πριν από περίπου μία δεκαετία. Πανίσχυρος υπουργός εκείνος, όμορφη στα 35 της εκείνη, το ειδύλλιο εξελίχθηκε σε έναν έρωτα τρελό. Επισημοποιήθηκε με έναν γάμο, που θα ήταν το όνειρο κάθε κοπέλας και προφανώς και της Βίκυς Σταμάτη, αλλά για τον Ακη αποδείχθηκε ένα προσωπικό Βατερλώ: διάλεξε να την παντρευτεί στο Παρίσι, να κάνει τη γαμήλια δεξίωση στο «Four Seasons» λίγο μετά τις εκλογές του 2004, όταν όλη η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας είχε στραφεί στο να αποδείξει ότι το προεκλογικό σύνθημα «έξω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ» είχε υπόσταση.

Ακολούθησαν πολλά- η Εξεταστική για τα οπλικά συστήματα ΤΟR Μ1, τα δημοσιεύματα, οι απανωτές κατηγορίες ότι «ο Ακης τα ΄χει πιάσει». Κι εκείνος να δίνει έναν απελπισμένο αγώνα να αποδείξει ότι είναι καθαρός, ότι δεν έχει «λαδωθεί», ότι δεν υπάρχει τίποτε εις βάρος του. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, με τον γάμο στο Παρίσι να τον βαραίνει καταλυτικά, ήταν η αποτυχία του να εκλεγεί στις εκλογές του 2007.

Τώρα βρίσκεται πάλι στη δίνη μιας έρευνας που έχει στόχο τα οικονομικά του, πώς τα απέκτησε και πώς δικαιολογείται ο τρόπος που ζει. Δεν θα βρεις έναν στο ΠΑΣΟΚ που να μη σου πει πόσο λυπάται για την «κατάντια» του Ακη. Οπως και δεν θα βρεις κανέναν που να μην την αποδώσει στον γάμο του. Ακόμη και ο πιστός φίλος του, ο Κίμων Κουλούρης, μου έλεγε προχθές πόσο λυπάται γι΄ αυτόν. Βασικά όλοι λυπούνται για τον Ακη. Το κακό γι΄ αυτόν είναι ότι παράλληλα προβλέπουν πως «δεν θα έχει καλό τέλος». Ο ίδιος υπεραμύνεται της αθωότητάς του: όλα είναι νόμιμα, έλεγε σε μια δήλωση τις προάλλες με αφορμή τα δημοσιεύματα για το σπίτι στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αλλά το πρόβλημά του είναι πως κανείς πια δεν τον πιστεύει. Κανείς. Ούτε και οι πιο στενοί φίλοι του, που έρχονται τώρα να πιστέψουν ότι όσα ακούγονταν για την εποχή που είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Αμυνας, και αργότερα υπουργός Ανάπτυξης, φαίνεται πως είχαν κάποια βάση. Το ποια ακριβώς, προφανώς θα το βρει η ανάκριση που διεξάγεται.

Οι καλές εποχές. Κι όμως, για τον Ακη όλα είχαν αρχίσει τόσο υπέροχα. Υπουργός από την πρώτη ημέρα που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 1981, βρέθηκε μια ανάσα από το να την κυβερνήσει ο ίδιος. Η 16η Ιανουαρίου του 1996 ήταν η πιο μεγάλη του μέρα. Στην ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ανάδειξη του διαδόχου του Ανδρέα, ο Ακης πήγε στην ψηφοφορία με τη στήριξη του ίδιου του Ανδρέα και των ανθρώπων του και έχασε για ελάχιστες ψήφους από τον Κώστα Σημίτη που συγκέντρωνε τις ψήφους όσων ήθελαν να τελειώνουν πια με το «παλιό» ΠΑΣΟΚ. Η τάση αυτή αποδείχθηκε κυρίαρχη. Ο Ακης έχασε, έγινε υπουργός, αλλά ποτέ δεν χώνεψε την ήττα του. Για χρόνια εκείνος και οι άνθρωποί του αποτέλεσαν μια ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση στον τότε πρωθυπουργό, που έφτασε αρκετές φορές στη σύγκρουση μαζί του (και μαζί τους) και οριακά στο να τον θέσει εκτός ΠΑΣΟΚ.

Δεν το έκανε. Σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν τότε είχε συμβεί αυτό, σήμερα ο Ακης δεν θα βρισκόταν στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται. Εκτός των «πειρασμών» ενός υπουργείου όπως το Εθνικής Αμυνας, ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.

Οπως διαφορετικά μπορεί να ήταν τα πράγματα για εκείνον, αν τον Δεκέμβριο του 1989, στην περίφημη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο «Πεντελικόν», ο Ακης δεν έθετε υποψηφιότητα για γραμματέας του κόμματος, αλλά άφηνε να εκλεγεί ο- προωθούμενος από τον Θ. Πάγκαλο, τον Κ. Λαλιώτη, τον Κ. Σημίτη και τη Μ. Μερκούρη - Παρασκευάς Αυγερινός. Εξελέγη γραμματέας, ο πρώτος στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ- εξαιτίας της οποίας είναι και σήμερα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος- γιατί την τελευταία στιγμή, και μπροστά στη διαφαινόμενη διάσπαση, ο Γιώργος Γεννηματάς τάχθηκε με το μέρος του. Του το όφειλε άλλωστε. Ο Ακης είχε οριστεί, μαζί με τον Γεννηματά και τον Λαλιώτη, μέλος της περίφημης τρόικας του Εκτελεστικού Γραφείου που για πολλά χρόνια καθόριζε με την επίνευση του Ανδρέα Παπανδρέου τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο Γεννηματάς δεν υπάρχει πια, ο Λαλιώτης κάνει τον οινοπαραγωγό στα Δολιανά και ο Ακης καλείται να απολογηθεί- και αύριο ακόμη περισσότερο γιατί επέρχονται νέες αποκαλύψεις- γιατί έχει τόσα σπίτια και πώς τα απέκτησε. Και στην απέναντι πλευρά του κάδρου, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να πει ότι το ΠΑΣΟΚ που εκείνος διοικεί τώρα δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά. Θα τα καταφέρει;

Γιώργος Παπαχρήστος

Απολογείται στο ΠΑΣΟΚ

Για απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα καλεί η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Η Επιτροπή εξέτασε τις δηλώσεις πόθεν έσχες που είχε υποβάλει ο πρώην γραμματέας του Κινήματος και κατέληξε ομόφωνα ότι πρέπει να κληθεί για να δώσει σαφείς εξηγήσεις.

Πάντως, ο επιχειρηματίας κ. Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος κατέθεσε χθες στη Βουλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

i-reportergr.
Read more...

«Επιστρέφει» στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός


»ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ, ΣΤΟΝ ΤΑΓΙΠ
Νέο γύρο ταξιδιών θα κάνει μέσα στον Ιούνιο ο Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από ένα μεγάλο, για τα δικά του δεδομένα, διάστημα, παραμονής στη χώρα. Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα συναντηθεί με τον Μουαμάρ Καντάφι και τον Λίβυο ομόλογό του, Al-Baghdadi Ali Al-Mahmudi. Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Λιβύη γίνεται 20 μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Λίβυου Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Η γρήγορη ανταπόκριση του κ. Παπανδρέου στην πρόσκληση του ομολόγου του σχετίζεται με την προσπάθεια της Λιβύης να κάνει νέα ανοίγματα στο δυτικό κόσμο, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα απομόνωσης, κάτι που προσφέρει σημαντικές δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως λένε συνεργάτες του, θα συζητήσει και το θέμα των οφειλών της Λιβυκής κυβέρνησης σε ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πάγωσαν στα χρόνια της απομόνωσης. Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι είτε να εξοφλήσει η Λιβύη τις υποχρεώσεις της, είτε να παραχωρήσει την κατασκευή έργων υποδομών στις ίδιες επιχειρήσεις, με ρήτρες εξόφλησης. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει το πολιτικό και νομικό πλαίσιο συνεργασίας, αλλά οι επιμέρους συμφωνίες είναι θέμα των επιχειρήσεων.

Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Τρίπολη κατευθείαν (πιθανότατα) για τη Βιέννη, όπου θα πάρει μέρος και θα μιλήσει, σε μεγάλο οικονομικό συνέδριο, στο οποίο θα πάρουν μέρος και αρκετοί από τους μεγαλύτερους Τραπεζίτες του κόσμου.

Στις 16 και 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες. Την πρώτη μέρα θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και την επομένη θα μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν, κυρίως, οικονομικά θέματα, τα οποία έχουν πάντοτε και ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον.

Στις 21 και 22 Ιουνίου ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο οποίο θα συζητηθούν τα θέματα που θα απασχολήσουν και τη συνεδρίαση του G-20, δηλαδή οικονομική κρίση, περιβαλλοντικές αλλαγές και πυρηνικά όπλα.

Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίνεται γρήγορα και στην πρόσκληση του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, δίνοντας νέα ώθηση στη νέα συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που άρχισε με την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Έτσι, επιστρέφοντας από τη Ν. Υόρκη θα πάει κατευθείαν στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά υπήρχαν σκέψεις ο Πρωθυπουργός να μεταβεί και στο Τορόντο, όπου στις 26 και 27 Ιουνίου θα συνεδριάσει η G-20, για να παρουσιάσει τις προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η σκέψη αυτή υποχώρησε, αλλά, μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα και ο κ. Παπανδρέου να βρεθεί και στον Καναδά.

i-reportergr
Read more...

Αποκάλυψη: «Σώμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» θέλει ο Γιώργος

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ

Πολυπλόκαμο αποδεικνύεται το τέρας της διαφθοράς, όπως αποκαλύπτεται από τις διαδικασίες στις εξεταστικές επιτροπές, σε σημείο, μάλιστα, που να έχει προβληματίσει τον πρωθυπουργό, όχι μόνο ως προς την αντιμετώπιση των ήδη γνωστών σκανδάλων, αλλά και προς την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων φαινομένων κατά το τρέχον διάστημα αλλά και στο μέλλον.

Εκείνο που έχει προβληματίσει έντονα τον Γιώργο Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι σε όλες της περιόδους διακυβέρνησης της χώρας είτε από το ένα είτε από το άλλο κόμμα, υπήρξαν μικρότερα ή μεγαλύτερα σκάνδαλα. Με αποτέλεσμα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο πολιτικός βίος της χώρας να κινείται στον χορό των σκανδάλων και το πολιτικό σύστημα να εμφανίζεται, συλλήβδην, διεφθαρμένο.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα σκάνδαλα του παρελθόντος. Και δεν επιθυμεί να συνδεθεί το όνομά του με νέες υποθέσεις σκανδάλων. Για το πρώτο, έχει δώσει εντολή να προχωρήσει το έργο όλων των Εξεταστικών Επιτροπών, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι.

Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου θέλει να φυλάξει και τα νώτα του. Προς το σκοπό αυτό αποφάσισε να συστήσει σώμα αδιαφθόρων το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον ίδιο, ο οποίος θα ορίζει και των επικεφαλής του υπό σύσταση σώματος. Μάλιστα οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ερεύνησαν, με εντολή του, αν υπάρχει κάποιο ανάλογο σώμα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά δεν βρέθηκε κάτι σχετικό. Αντίθετα βρέθηκε σε χώρα της Άπω Ανατολής (Σιγκαπούρη) και το οποίο, με τις κατάλληλες προσαρμογές, μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Απαιτείται, όμως, ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Ο κ. Παπανδρέου οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση αυτή και για τον λόγο ότι ο κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος είχε ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου δεν φαίνεται να εφαρμόζεται στον βαθμό που προσδοκούσε ο ίδιος. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν καθημερινά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες συνεργάτες υπουργών έχουν δοσοληψίες με ισχυρούς οικονομικούς και εκδοτικούς παράγοντες.

Οι πληροφορίες αυτές ή οι περισσότερες από αυτές γίνεται προσπάθεια να ερευνηθούν περαιτέρω, αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Η δημιουργία του νέου σώματος αδιαφθόρων αναμένεται ότι θα αυξήσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης παρόμοιων ελέγχων. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Ισοτιμία», παρακολουθείται η συμπεριφορά των επιτελείων συγκεκριμένων υπουργών και οι συναντήσεις τους με γνωστούς παράγοντες και στη συνέχεια εξετάζονται οι υπουργικές αποφάσεις ή τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τομείς δραστηριότητας των εν λόγω παραγόντων.

Το νέο σώμα θα ονομάζεται «Σώμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς στο Δημόσιο»-ΣΚΔΔ (στη Σιγκαπούρη ονομάζεται Γραφείο Ερευνών Διεφθαρμένων Πρακτικών) και θα έχει ως αποστολή του το χτύπημα της διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης και της πολιτικής εξουσίας και βέβαια του δραστικού περιορισμού, έως εξαφανίσεως, της φοροδιαφυγής, στην οποία, στην Ελλάδα, επιδίδονται πέραν των στελεχών της διοίκησης και πολλές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως γιατροί, δικηγόροι κλπ.

Για παράδειγμα, αν υπήρχε το Σώμα αυτό σήμερα, όλοι οι γιατροί του Κολωνακίου, οι οποίοι ανακοινώθηκε ότι δήλωναν πενιχρά εισοδήματα, αλλά είχαν πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια ή και σκάφη αναψυχής, θα είχαν περάσει ήδη από έλεγχο και όσα περιουσιακά στοιχεία τους δεν θα είχαν μπορέσει να δικαιολογήσουν μέσω των δηλωθέντων εισοδημάτων, αυτόματα θα είχαν χαρακτηριστεί ως έσοδα από «διεφθαρμένες πηγές» και θα είχαν κατασχεθεί».

Πολλά αναμένεται επίσης να αλλάξουν σχετικά με το περιεχόμενο του όρου «δωροδοκία», η οποία, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν γίνει, θα θεωρείται κακούργημα για ποσό οποιουδήποτε ύψους και όχι για ποσά πάνω από 73.000 Ευρώ που ισχύει σήμερα. Το αδίκημα θα καταλογίζεται τόσο στον δωρολήπτη, όσο και στον δωροδότη. Όσο για τον όρο «δωροδοκία», αυτός θα σημαίνει, πάντα σύμφωνα με τις προτάσεις, «διεφθαρμένη ικανοποίηση».

Το νέο Σώμα, εκτός του ότι θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, θα έχει εξουσίες οι οποίες, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, θα είναι μεγαλύτερες από αυτές των υπουργών, οι οποίοι δεν θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης στο έργο του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διατυπώνονται και ορισμένες επιφυλάξεις, οι οποίες δεν σχετίζονται τόσο με την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός τέτοιου Σώματος, αλλά με την απευθείας υπαγωγή του στον Πρωθυπουργό. Οι (γνωστοί) «σκεπτικιστές» του Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι αν κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία του εν λόγω Σώματος, αυτό θα το χρεωθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος χρεώνεται, συνολικά, και την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Παρόμοιες επιφυλάξεις, πάντως, εκτιμάται ότι μπορούν να παρακαμφθούν, εφόσον οι βασικές αρχές λειτουργίας του Σώματος πείσουν για το ρόλο και το σκοπό ίδρυσής του. Και κυρίως αν οι πολιτικοί αρχηγοί τεθούν επικεφαλής στη μάχη κατά της διαφθοράς, αν διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο και «δρακόντειο» νομοθετικό πλαίσιο και αν το νέο Σώμα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών.Read more...

Πυρά αντιπολίτευσης μετά τη δήλωση-βόμβα

nooz.gr
Για «επικοινωνιακά παιχνίδια» κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση, μετά την κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν ότι «πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό». «Η συγκεκριμένη θέση είναι ορθή», απάντησε το υπουργείο Εργασίας.

«Το θέατρο σκιών, γύρω από το Ασφαλιστικό, του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης, πρέπει επιτέλους να σταματήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Τα όσα αποκαλύπτονται από τις Βρυξέλλες, ρίχνουν τις μάσκες και αποδεικνύουν αυτό που υποστηρίζει τόσο καιρό η Νέα Δημοκρατία: Ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να ασχοληθεί με το μεγάλο θέμα της προστασίας των συντάξεων, με το μεγάλο πρόβλημα του Ασφαλιστικού, έχει δρομολογήσει επικοινωνιακά παιχνίδια, για να καλύψει τις δικές της ευθύνες», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Και για να καλύψει το γεγονός ότι, όταν συμφωνούσαν με την Τρόικα και υπέγραφαν το μνημόνιο, απέκρυπταν από τον υπόλοιπο ελληνικό λαό το τι ακριβώς είχαν συμφωνήσει και το τι ακριβώς είχε προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση και το τι είχαν προτείνει οι αρμόδιοι υπουργοί. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του και ας ασχοληθούν, επιτέλους, με την ουσία του Ασφαλιστικού, με το παρόν και το μέλλον της προστασίας των συντάξεων του Ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι «μέσα σε δεκαπέντε μέρες ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση αυτοδιαψεύστηκαν δύο φορές, αυτοπαγιδεύτηκαν και αποκαλύφθηκε σε όλες τις διαστάσεις ο επικοινωνιακός τακτικισμός τους».

«Πριν δεκαπέντε μέρες “ανακάλυψαν” ότι τα μέτρα που ψήφισαν, βάσει του Μνημονίου, είναι επαχθή και άδικα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, ο οποίος, ταυτόχρονα, διαβεβαίωνε ότι, με την αναλογιστική μελέτη, που επρόκειτο να παρουσιάσει πολλές μέρες πριν και την οποία ακόμη περιμένουμε, θα αποδείκνυε ότι η επιβολή τους δεν είναι αναγκαία», ανέφερε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε:

«Πριν μία εβδομάδα, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, η κυβέρνηση, μέσω διαρροών, γνωστοποίησε ότι η “Τρόικα” απαιτεί νέα επιπρόσθετα και επαχθέστερα μέτρα από αυτά που συνυπέγραψαν στο Μνημόνιο. Ο Υπουργός Εργασίας δήλωνε, όσο πιο παραστατικά μπορούσε, ότι θα δώσει μάχη για να για να μην περάσουν τα συγκεκριμένα μέτρα».

«Η διάψευση των κυβερνητικών διαρροών και ισχυρισμών ήρθε με ξεκάθαρη δήλωση από τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την επίσημη θέση της Ε.Ε. και η οποία, εν ολίγοις, συνοψίζεται στο ότι δεν ζητούν τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από όσα υπέγραψε η Ελληνική κυβέρνηση στο Μνημόνιο», τόνισε, για να καταλήξει ότι «το αποπροσανατολιστικό μπαράζ διαρροών και δηλώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, οι σκιαμαχίες και οι επακόλουθες επίσημες διαψεύσεις από την πλευρά των επιτηρητών της, αποκαλύπτουν περίτρανα το επικοινωνιακό “παιχνίδι” που η κυβέρνηση “στήνει” συστηματικά».

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της, ΕΕ και ΔΝΤ, υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού».

«Με απίστευτο θράσος λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα: Θα δουλεύεις τουλάχιστον για 40 χρόνια αδιαλείπτως για να λάβεις ένα επίδομα αντί για σύνταξη που δεν θα είναι το 50% της σημερινής σύνταξης αλλά το 60%!», σημειώνει στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «ο λαός μπορεί να εμποδίσει και να ανατρέψει τα σχέδιά τους μόνο με οργανωμένο αγώνα διαρκείας, διεκδικώντας σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες και κατώτερη σύνταξη 1120 ευρώ, σύγχρονες δωρεάν παροχές Υγείας».
Read more...

Κρίσιμες ώρες στον ΣΥΝ

nooz.gr
Η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν θα πάρει μέρος στην εκλογή προέδρου του ΣΥΝ και νέας Κεντρικής Επιτροπής, εξέλιξη που σηματοδοτεί την διάσπαση του κόμματος.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά την υπερψήφιση της Πολιτικής Απόφασης από το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ και αφού δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αποδέσμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τις διαδικασίες του συνεδρίου.

Αμέσως εκατοντάδες στελέχη και σύνεδροι που πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα αποχώρησαν από το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο.

Στη δήλωσή του, ο κ. Κουβέλης ανέφερε τα εξής:

«Υποστηρίξαμε σταθερά και προσπαθήσαμε να σας πείσουμε ότι η επιμονή στη διατήρηση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή μας σε αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στο αναγκαίο άνοιγμα του κόμματός μας στην κοινωνία, μας καθηλώνει και μας οδηγεί σε πολλαπλά πολιτικά αδιέξοδα.

Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ με τις παραλυτικές ισορροπίες, την κρίση πολιτικών αξιών και πολιτικών σχέσεων και τη μόνιμη εχθρότητά του προς το κόμμα μας, διαμορφώνει ένα σκηνικό παρακμής που το παρατηρεί όλη η ελληνική κοινωνία.

Εξ’ άλλου, ο αριστερισμός που αποπνέει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πλαίσιο πολιτικής ασφυξίας για τη σύγχρονη, ανανεωτική, δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά που φιλοδοξούμε να εκφράσουμε.

Ζητήσαμε την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, το θεωρήσαμε ως ζήτημα κορυφαίας σημασίας και σας δηλώσαμε με ειλικρίνεια και ευθύνη ότι για την Ανανεωτική Πτέρυγα, η απόφαση του Συνεδρίου σε αυτό το θέμα έχει οριακά χαρακτηριστικά.

Δεν σας πείσαμε.

Σεβόμαστε τις επιλογές σας και σας καλούμε να σεβαστείτε και εσείς τις δικές μας.

Δεν θα μετάσχουμε στην ευθύνη υλοποίησης μιας απόφασης και κατεύθυνσης που δεν την πιστεύουμε, δεν θα θέσουμε υποψηφιότητα για τα νέα όργανα του κόμματος, δεν θα μετέχουμε σε αυτά και δεν θα πάρουμε μέρος στη σχετική ψηφοφορία για την ανάδειξή τους
».
Read more...

Οι τελικές ρυθμίσεις...Ριζικές αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση -τα οποία θα αυξάνονται από έξι μήνες έως και πέντε χρόνια ετησίως- φέρνουν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε εξέλιξη είναι και η κρίσιμη «μάχη» του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας για το...
ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, με τα πρώτα βήματα προόδου να καταγράφονται στο θέμα της βασικής σύνταξης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα Ιουνίου και μέχρι τότε η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς οι προτάσεις της τρόικας οδηγούν σε ποσοστό αναπλήρωσης 48%. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης έχουν καταστήσει σαφές πως το θέμα των συντάξεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και διεκδικούν μέσο ποσοστό αναπλήρωσης 64% για την κύρια σύνταξη.

Οσον αφορά το «καυτό» θέμα των ορίων ηλικίας, το υπουργείο καλείται να κάνει πράξη όσα προβλέπονται στο μνημόνιο και να προχωρήσει σε αλλαγές-εξπρές. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ξεκινήσουν τόσο στο Δημόσιο όσο και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία το 2011 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2015.

Από τις επερχόμενες αλλαγές επηρεάζονται όσοι αποχωρούν με 37ετία, οι μητέρες ανηλίκων, οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και γενικά όσοι ανοίγουν την πόρτα εξόδου πριν από το 60ό έτος της ηλικίας. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα, οι οποίες με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας έως 15 χρόνια.

Πάντως το υπουργείο αναζητά λύση για να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να... κυνηγούν διαρκώς το όριο ηλικίας. Για παράδειγμα, στο Δημόσιο οι ασφαλισμένες θα βγαίνουν στη σύνταξη με βάση το όριο ηλικίας που ισχύει τη χρονιά που θεμελιώνουν δικαίωμα.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το πώς θα αναπροσαρμόζονται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανά έτος:

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 65ο έτος της ηλικίας (προβλέπεται ρητά στο μνημόνιο). Εναλλακτικά οι ασφαλισμένοι θα δικαιούνται πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος, εφόσον όμως έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης.

2. Το «πέναλτι» για κάθε έτος πρόωρης εξόδου μεταξύ του 60ού και του 65ου έτους της ηλικίας θα είναι 6%, εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση της σύνταξης 30% για κάποιον που αποχωρεί πέντε χρόνια νωρίτερα. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 37 έτη που αποχωρεί σε ηλικία 61 ετών θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 24% (4 χρόνια Χ 6% τον χρόνο). Η μείωση αυτή θα αφορά τόσο τη βασική όσο και την αναλογική σύνταξη.

3. Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης θα αυξηθούν εντός τριετίας από τα 37 στα 40, αρχής γενομένης από το 2011. Η αύξηση με βάση τελευταίες πληροφορίες θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο. Ετσι το 2011 θα χρειάζονται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 τα απαιτούμενα έτη θα είναι 39 και το 2013 θα φτάσουν τα 40. Το υπουργείο Εργασίας επιμένει στα 40 έτη ασφάλισης να υπολογίζεται και πλασματικός χρόνος και συγκεκριμένα ο στρατός, ο χρόνος λοχείας, η παράλληλη ασφάλιση, η διαδοχική ασφάλιση και οι σπουδές. Αυτό πρακτικά βοηθάει τους ασφαλισμένους να ανοίξουν νωρίτερα την «πόρτα εξόδου».

4. Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 35ετία θα πάει από τα 58 στα 60 έτη. Η ρύθμιση θα ξεκινήσει το 2011 τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα (όπου επισπεύδονται οι αλλαγές του νόμου Πετραλιά κατά μία διετία). Η αύξηση θα είναι έξι μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως το 2011 το όριο ηλικίας θα πάει στα 58,6 έτη, το 2012 στα 59, το 2013 στα 59,6 και το 2014 στα 60.

5. Η ηλικία συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα πάει από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο και θα ξεκινήσει το 2011. Ετσι το όριο ηλικίας θα πάει στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015.

6. Η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο.

7. Οι μητέρες με ανήλικα παιδιά θα δουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση να αυξάνονται τουλάχιστον κατά μία πενταετία, με τη διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας να συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο πως θα εφαρμοστεί από το 2011 ο νόμος Πετραλιά τόσο στο ΙΚΑ όσο και στα ειδικά ταμεία μισθωτών και Τύπου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα πάει από το 50ό στο 55ο έτος. Η αύξηση θα είναι 12 μήνες τον χρόνο, με αποτέλεσμα το όριο να διαμορφώνεται στο 51ο έτος της ηλικίας το 2011, στο 52ο έτος το 2012, στο 53ο έτος το 2013, στο 54ο έτος το 2014 και στο 55ο έτος το 2015.

Ωστόσο αυτό είναι το... αισιόδοξο σενάριο, καθώς η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη και ζητεί το όριο ηλικίας να πάει στο 65ο έτος και για τις μητέρες ή εναλλακτικά στο 60ό έτος εφόσον συμπληρώνονται 40 έτη ασφάλισης. Με την πρόταση αυτή διαφωνεί κατηγορηματικά το υπουργείο Εργασίας, που ζητεί να διατηρηθεί το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς για τις μητέρες στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε περίπτωση που τελικά περάσουν οι σκληρές προτάσεις της τρόικας, η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις μητέρες θα φτάσει τα 15 έτη. Η αύξηση θα είναι τρία χρόνια ετησίως, με το όριο ηλικίας να διαμορφώνεται στο 53ο έτος το 2011, στο 56ο έτος το 2012, στο 59ο έτος το 2013, στο 62ο έτος το 2014 και στο 65ο έτος το 2015.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Περισσότερα χρόνια, λιγότερα χρήματα

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό καθεστώς των γυναικών, που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφαλείας. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο και οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 15 χρόνια. Από τις επερχόμενες αλλαγές απειλούνται 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, οι οποίες δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αντιθέτως, εκτός κινδύνου είναι 110.000 ασφαλισμένες που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Αναλυτικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 (ανύπαντρες, έγγαμες ή χήρες). Θα απαιτούνται 17 έτη υπηρεσίας το 2011, 20 έτη το 2012 και 25 έτη το 2013

2. Μητέρες με τρία παιδιά, που έχουν προσληφθεί πριν από το 1983. Θα απαιτούνται 21 έτη το 2011, 23 έτη το 2012 και 25 έτη το 2013.

3.Γυναίκες (έγγαμες, χήρες, διαζευγμένες), που έχουν προσληφθεί από 1η Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992. Το όριο ηλικίας βρίσκεται στο 60ό έτος το 2011, πάει στο 63ο έτος το 2012 και στο 65ο έτος το 2013.

4. Μητέρες ανηλίκων, που έχουν προσληφθεί από 1η Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992. Σήμερα συνταξιοδοτούνται με 25ετία στο 50ό έτος της ηλικίας. Το 2011 το όριο ηλικίας πάει στο 55ο έτος, το 2012 στο 60ό έτος και το 2013 στο 65ο έτος.

5.Μητέρες με τρία παιδιά, που έχουν προσληφθεί από 1η Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992. Σήμερα συνταξιοδοτούνται με 20ετία χωρίς όριο ηλικίας. Ωστόσο το 2011 θα πρέπει να συμπληρώσουν το 50ό έτος, το 2012 το 63ο έτος και το 2013 το 65ο έτος

6.Μειωμένη σύνταξη για γυναίκες, που έχουν προσληφθεί από 1η Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992. Σήμερα συνταξιοδοτούνται με 25ετία σε ηλικία 55 ετών. Το όριο ηλικίας πάει στο 56ο έτος το 2011, στο 58ο έτος το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Παζάρια με την τρόικα για τον συντελεστή

Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων αποτελεί πλέον το βασικό σημείο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας. Με δεδομένο πως οι αλλαγές στα άλλα καυτά θέματα -π.χ. όρια συνταξιοδότησης- έχουν κλειδώσει, η κατάθεση του νομοσχεδίου εξαρτάται άμεσα από το πότε θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στις συντάξεις.

Η τελική σύνταξη θα προκύπτει από το άθροισμα τριών ποσών:

- Της αναλογικής σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται με μέσο συντελεστή 1,2%. Για το θέμα αυτό έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας.

Οι συντελεστές θα είναι κλιμακούμενοι και θα αυξάνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Στόχος είναι να πριμοδοτούνται όσοι παραμένουν στη δουλειά για 40 έτη.

- Της βασικής σύνταξης, η οποία αναλογεί στη συμμετοχή του κράτους. Για το θέμα αυτό φαίνεται πως βρέθηκαν τελικά σημεία επαφής μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές αποδέχονται την πρόταση του υπουργείου και δεν θα υπολογίζονται οι βασικές συντάξεις με συντελεστή 1,2% Ετσι η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ και θα καταβάλλεται στο 65ο έτος. Το υπουργείο εμμένει στην καταβολή της και στο 60ό έτος με 35ετία, ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα είναι μειωμένη κατά 30%

- Τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αποτελούν «μήλο της έριδος» μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας.

Οι ελεγκτές ζητούν να μπει και στις επικουρικές συντάξεις, συντελεστής 1,2%, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εργασίας. Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει δραματική μείωση του ποσοστού των επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του εισοδήματος των ασφαλισμένων.

Από την πλευρά τους οι Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης προτείνουν οι επικουρικές συντάξεις να υπολογίζονται με βάση την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε ταμείου. Για τον σκοπό αυτόν οι φορείς επικουρικής ασφάλισης θα κληθούν μέσα στη χρονιά να κάνουν αναλογιστικές μελέτες και εντός του 2011 θα δρομολογηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές.

Η προσαρμογή
Σημειώνεται πως οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, οπότε και θα εφαρμοστεί ένα «μεικτό» σύστημα. Ετσι ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2015 θα δει τα χρόνια που έχει διανύσει από το 2011 έως και το 2014 να υπολογίζονται με το νέο σύστημα. Τα χρόνια που έχει διανύσει μέχρι το 2011 θα υπολογίζονται με βάση το καθεστώς που ισχύει αυτήν τη στιγμή (για παράδειγμα στο ΙΚΑ με βάση την καλύτερη πενταετία).

Σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια, που θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα. Ετσι ασφαλισμένος που θα βγει στη σύνταξη το 2016 θα έχει έξι χρόνια -από το 2011 έως και το 2015- που θα υπολογίζονται με βάση το νέο καθεστώς και ούτω καθεξής.Πλήρης
Η πλήρης σύνταξη θα χορηγείται στο 65ο έτος της ηλικίας. Εναλλακτικά ο ασφαλισμένος θα πρέπει να συμπληρώσει 40 έτη και το 60ό έτος.

Με 35ετία
Αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 6 μήνες τον χρόνο για να πάει από το 58ο στο 60ό έτος. Διάρκεια υλοποίησης από το 2011 έως το 2014.

Με 37ετία
Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης κατά 12 μήνες τον χρόνο για να συμπληρωθεί 40ετία. Διάρκεια από το 2011 έως και το 2013.

Βαρέα
Αύξηση του ορίου ηλικίας από το 55ο στο 60ό έτος. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο. Διάρκεια από το 2011 έως και το 2015.

Γυναίκες - Δημόσιο
Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αύξηση του ορίου ηλικίας έως και 15 χρόνια. Διάρκεια από το 2011 έως και το 2013.

Μητέρες ανηλίκων
Με βάση τον νόμο Πετραλιά στο ΙΚΑ και στα ειδικά ταμεία μισθωτών το όριο πάει από τα 50 στα 55 έτη. Η τρόικα επιμένει για όριο στα 65. Διάρκεια από το 2011 έως και το 2015.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ


Read more...

ΟΥΓΓΡΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

Μια πολυεπίπεδη μάχη, εντός και εκτός συνόρων, καλείται να δώσει η ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο φόβος για ντόμινο εξελίξεων στην ευρωζώνη -και λόγω των οικονομικών εξελίξεων στην Ουγγαρία- διαχέεται στις ευρωπαϊκές χώρες...Στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή σήμανε μίνι συναγερμός. Η ροή πληροφοριών από το οικονομικό επιτελείο χρειαζόταν ως αντίδοτο αρκετές δόσεις ψύχραιμης ανάλυσης. Μιας λεπτομερούς ανάλυσης που έκανε μια μέρα πριν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ξεκινώντας από το διεθνές οικονομικό σκηνικό, τα σκαμπανεβάσματα στην Ευρώπη, εστίασε στα ζητήματα της χώρας και στις δυνατότητες που υπάρχουν εφεξής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Kόκκινες γραμμές»
Του ζήτησαν να περιγράψει τις «κόκκινες γραμμές» που μπορεί η κυβέρνηση να θέσει στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ - και ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να αναφερθεί σε κρίσιμες λεπτομέρειες, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ενισχύσει τις αισιόδοξες προβλέψεις. Μίλησε αναλυτικά ακόμη και για τη «λύση», των «πράσινων ομολόγων» ή για τους φόρους επί των καυσίμων (το carbon tax, δηλαδή επί του διοξειδίου του άνθρακα) ή για το Tobin tax, το... περιβόητο transaction από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
«Είναι ένας φόρος δίκαιος, διότι εντάσσει χρήματα που φοροδιαφεύγουν ουσιαστικά ή που φοροαπεφεύγουν», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη του κομματικού οργάνου, που ανέμεναν ενημέρωση για τις εξελίξεις και το ΔΝΤ.
Ετσι κι αλλιώς τα επόμενα «ραντεβού» της κυβέρνησης είναι πολυπλοκότερα ως προς την πολιτική της ενάργεια. Ο ανασχηματισμός είναι κάτι που τους απασχολεί, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου «δείχνουν» περισσότερο το φθινόπωρο, ως «ασφαλές» διάστημα για την ανακοίνωσή του. Θα είναι κοντά στην ΔΕΘ (όπου η κυβέρνηση δεν θα έχει... χάντρες να μοιράσει στους ιθαγενείς-σημειώνει υπουργός) και πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες χρειάζεται μια καλή αφετηρία...

Επενδύσεις και αποκρατικοποιήσειςΣτην πραγματικότητα, το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται ιδιαιτέρως για τους δείκτες αποτελεσματικότητας σε κάθε υπουργείο, από τη στιγμή που διαπιστώνει «κόντρες σε εξέλιξη» ή «αδικαιολόγητη χαλάρωση» σε ζέοντες τομείς, ενώ ο «εφιάλτης» της αποτυχίας (της επιχείρησης διάσωσης της οικονομίας) στροβιλίζεται πάνω από τον «εθνικό στόχο» για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και το Μνημόνιο. Ο κάθε υπουργός «δυσκολεύεται» να υλοποιήσει κατά «γράμμα» τις συμφωνηθείσες ή μη κινήσεις με την τρόικα, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το μνημόνιο.
Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, αλλά χρόνος δεν υπάρχει. Το πρωθυπουργικό επιτελείο ισορροπεί ανάμεσα στις κοινωνικές αντοχές (εισπράττοντας προειδοποιήσεις για κοινωνικές εκρήξεις) και στο σύνθημα της τρόικας «μέτρα, μέτρα, μέτρα», ενώ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να... ανακαλύψει πηγές εσόδων, αλλά δημιουργεί «μέτωπα» στο ενδοκυβερνητικό πεδίο.
Στην τελευταία άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απελευθερώθηκαν διαφωνίες και διασταυρούμενα πυρά ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου, που τελικώς κατευθύνθηκαν συνολικά προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τη μέθοδο της... προσομοίωσης του «πυρ ομαδόν». Κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι καλούνται να προχωρήσουν σε δραστικές αποφάσεις, τον κατηγόρησαν εν πολλοίς ότι οι ταμειακές λύσεις δεν είναι λύσεις και σίγουρα δεν συγκροτούν υποστυλώματα ανάπτυξης και επενδύσεων.
Δέχθηκε επιθέσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο μέχρι τον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι οποίοι μετέφεραν και «κλίμα» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενας ή δύο μόνο απέφυγαν να πάρουν τον λόγο και να ρίξουν κεραυνούς. Πού κατέληξαν, αν κατέληξαν;
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι εντός του Ιουνίου θα έχει έτοιμο Στρατηγικό Σχέδιο «αποκρατικοποιήσεων», ώστε να αρχίσει τάχιστα πια (από τον Ιούλιο) η υλοποίησή του. Ταυτόχρονα «φυλλομετρούν» ένα ακόμη σχέδιο στρατηγικής επίσης σημασίας, που αφορά τις επενδύσεις. Μετά δε το ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Παρασκευή στη Βιέννη για να συμμετάσχει σε φόρουμ τραπεζιτών, που λόγω συγκυρίας η παρουσία θεωρείται εκ των προτέρων βεβαία.
Οσο για το Ασφαλιστικό; Στην ουσία δεν γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά επισημαίνονται και καταγράφονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου δεν αργεί και ίσως η ερώτηση των 14 βουλευτών προς τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο λάβει νωρίτερα και λεπτομερέστερη απάντηση από τις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό - και οι γνωρίζοντες λένε ότι θα δοκιμάσουν τις «αντοχές» της κυβερνητικής παράταξης έναντι των αναμενόμενων κοινωνικών αντιδράσεων.

Τα «τεχνικά θέματα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Το σίγουρο είναι ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν «αγριέψει» - γεγονός βέβαια που υπό προϋποθέσεις θα ήθελε να ενισχύσει η κυβέρνηση για να περιορίσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τις αντιδράσεις. Εκτός από το Ασφαλιστικό, το θέμα των «διαδρομών» ομολόγων που στηλιτεύτηκε από 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Βάσω Παπανδρέου κ.ά.) που ζήτησαν στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τελικώς απαντήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου, έπειτα και από επίκαιρη ερώτηση του Αντ. Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση να επιληφθεί του θέματος η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής υπό τον Μ. Παπαϊωάννου, η οποία μπορεί να διευρυνθεί ενσωματώνοντας τις «δυνάμεις» της Επιτροπής Οικονομικών. Το «μήνυμα» από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν «αναζητήστε στοιχεία», με την επισήμανση περί σεβασμού στο αυτόνομο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο υπουργός Οικονομικών δεν τοποθετήθηκε, ωστόσο έχει διατυπώσει την άποψή του στην αρμόδια επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «τεχνικά θέματα».

Read more...

ΔΙΟΡΙΣΕ ΥΠΟΔΙΚΟ GOLDEN BOY


Ρεπορτάζ: Κώστας Νάνος (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

Ενας οικονομολόγος πρώην χρηματιστής και νυν υπόδικος που κατηγορείται σήμερα για απάτη κατά συναυτουργία σε βαθμό κακουργήματος ορίσθηκε προ μηνών από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη θέση του γενικού επιτρόπου της χώρας μας στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2010 στη Σαγκάη...Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, η κυβέρνηση επέλεξε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση, που πραγματοποιείται στην Κίνα και θα διαρκέσει έξι μήνες, ένα πρόσωπο το οποίο βαραίνουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και στο οποίο είχε επιβληθεί μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη, που εκδόθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 2010 αναφέρεται ότι «ορίζουμε ως Γενικό Επίτροπο της χώρας μας στην εν λόγω έκθεση EXPO 2010 τον κ. Αγαμέμνονα Κολιάτσο του Ελευθερίου, διδάκτορα Οικονομικών (PhD)».
Πρώην πρόεδρος της Ατταλος Χρηματιστηριακή ο Αγαμέμνονας Κολιάτσος εμπλέκεται με τον επιχειρηματία Θωμά Λαναρά σε υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού, η οποία μάλιστα εκδικάζεται αύριο με απόφαση του Αρείου Πάγου (αμετάκλητο βούλευμα) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Ο πρώην χρηματιστής και νυν γενικός επίτροπος για τη χώρα μας στη διεθνή έκθεση EXPO 2010 θα καθίσει μαζί με τον Θωμά Λαναρά στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της απάτης σε βαθμό κακουργήματος, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Ζαφείρης Λαναράς, εξάδελφος του γνωστού βιομηχάνου κλωστοϋφαντουργίας.
Βούλευμα
Σύμφωνα με βούλευμα του Εφετείου που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο, ο Θωμάς Λαναράς, εκ των... πρωτεργατών της χρηματιστηριακής «φούσκας» του 1999, παραπέμφθηκε μαζί με τους χρηματιστές Γιώργο και Κώστα Περβανά και Αγαμέμνονα Κολιάτσο στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για απάτη και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι τέσσερις κατηγορούνται για από κοινού απάτη ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, ενώ ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς κατηγορείται για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που το είχαν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου, με κατάχρηση ιδιαίτερης εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συνολική περιουσιακή ζημία του μηνυτή ανέρχεται στο ποσό των 13,87 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας μάλιστα να χρωστάει 87.961 ευρώ από «κόκκινο κωδικό» σε χρηματιστηριακή εταιρεία.
Μπορεί μάλιστα ο Αγαμέμνονας Κολιάτσος αν και υπόδικος να διορίσθηκε στις 18 Ιανουαρίου από την κυβέρνηση, ωστόσο τουλάχιστον μέχρι πρότινος αδυνατούσε λόγω εισαγγελικής απαγόρευσης να βγει και από τη χώρα. Προ εβδομάδων, και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου, εκδικάσθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών το ένα σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε τη χειραγώγηση των μετοχών, όπου και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Ωστόσο, παραμονές της δίκης εκείνης ο Αγαμέμνων Κολιάτσος είχε στείλει επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με αίτημα τη μη αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης αυτής, εξαιτίας της οποίας τον δέσμευε περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Το αν παραμένει ακόμα σε ισχύ η απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα για τον ίδιο λόγω της επερχόμενης δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν είναι γνωστό, ωστόσο στις αρχές του περασμένου μήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, πραγματοποίησε τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην παγκόσμια έκθεση της Σαγκάης, απουσία του γενικού επιτρόπου.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η ύπαρξη δύο υπουργικών αποφάσεων για τον διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου στη θέση του Γενικού Επιτρόπου της χώρας στη διεθνή έκθεση EXPO 2010, που η μια διόρθωνε την άλλη.
Στην πρώτη απόφαση, αναφέρεται ότι «η αποζημίωση του γενικού επιτρόπου καταβάλλεται από τον φορέα οικονομικής διαχείρισης, βαρύνει τον προϋπολογισμό της EXPO από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι τη λήξη της έκθεσης και καθορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ μηνιαίως πλέον των νόμιμων κρατήσεων».
Στη δεύτερη υπουργική απόφαση που ακολούθησε μία εβδομάδα μετά με σημείωση «Ορθή επανάληψη», απαλείφθηκε η πρόταση που περιγράφει το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του γενικού επιτρόπου.

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΩΜΑ

Ο Αγαμέμνονας Κολιάτσος εμπλέκεται με τον επιχειρη­ματία Θωμά Λαναρά σε υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού, η οποία μάλιστα εκδι­κάζεται αύριο στο Τριμελές Εφε­τείο Κακουργη­μάτων.
Τη μήνυση έχει καταθέσει ο Ζαφείρης Λαναράς, εξάδελφος του Θωμά, ενός εκ των πρωτερ­γατών της χρηματι­στηριακής «φούσκας» του 1999.

Αδιαφάνεια
Απευθείας ανάθεση κόντρα στο... πρωτόκολλο

Ερωτηματικά για τη διαδικασία επιλογής προσώπων σε «ευαίσθητες» θέσεις δημιουργεί ο απευθείας διορισμός ενός ιδιώτη στη θέση του γενικού επιτρόπου της Ελλάδας στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2010. Η διαφάνεια και η αξιοκρατία που διακήρυξε η κυβέρνηση για τις προσλήψεις τίθενται εν αμφιβόλω, εξετάζοντας την περίπτωση του Αγαμέμνονα Κολιάτσου. Ενα από τα βασικά ερωτήματα που δημιουργούνται αναφορικά με την υπόθεση αυτή, χωρίς προφανή φυσικά απάντηση, είναι βάσει ποιου θεσμικού πλαισίου έγινε η εκδήλωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος ώστε να επιλεγεί ο συγκεκριμένος ιδιώτης για τη συγκεκριμένη θέση, την οποία μέχρι σήμερα καταλάμβαναν στελέχη του υπουργείου ή θεσμικοί παράγοντες.
Το ίδιο ερώτημα εξάλλου θα μπορούσε να τεθεί αναφορικά και με την πρόσληψη της ανιψιάς της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, Σάντρας Μανιουδάκη, στη θέση της διευθύντριας Διεθνών και Επενδυτικών Σχέσεων του υπουργείου. Με προϋπηρεσία στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου μιας εταιρείας που ασχολείται με gourmet τρόφιμα και καινοτόμα καλλυντικά, η Σάντρα Μανιαδάκη, κόρη της Νόρας Κατσέλη και ανιψιά της υπουργού Οικονομίας, «κέρδισε» μια θέση συμβούλου στο συγκεκριμένο υπουργείο, αφήνοντας στην άκρη τα περί αξιοκρατίας.
Ως διευθύντρια διεθνών και επενδυτικών σχέσεων του υπουργείου Οικονομίας, η ανιψιά της υπουργού Σάντρα Μανιουδάκη, εμφανίζεται να ανήκει και στην ομάδα εργασίας για την παγκόσμια έκθεση EXPO 2010, έστω και αν μέχρι στιγμής δεν έχει καν παραστεί εκεί, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα του γενικού επιτρόπου της Ελλάδας για την έκθεση αυτή.

Ο διορισμόςΣτην πρώτη απόφαση στις 18/01 αναφέρονται και οι αποδοχές του γενικού επίτροπου.

Το «μπλάνκο»Στη δεύτερη υπουργική απόφαση μία εβδομάδα μετά την πρώτη απαλείφθη­κε η πρόταση που περιγρά­φει το ύψος των αποδοχών του Αγαμέμνονα Κολιάτσου.

Read more...

Βρυξέλλες: «Ποτέ δεν ζητήσαμε να κοπούν οι συντάξεις στο μισό»...ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
«Μας παρεξηγήσατε» δηλώνει στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν ανατρέποντας την εικόνα για τις απαιτήσεις της ΕΕ...
« ΜΑΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑΤΕ. Δεν κόβουμε τις συντάξεις στο μισό. Οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης από 65% ως 80%, καθώς πέραν
της αναλογικής θα λαμβάνουν και τη βασική σύνταξη». Ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, απαντώντας σε...


ερώτημα του «Βήματος» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ανατρέπει την επώδυνη εικόνα των ασφαλιστικών αλλαγών που υπήρχε ως σήμερα
και πήγαζε από τις κατευθύνσεις του μνημονίου το οποίο υπέγραψε η χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή αφήνει μεγάλα περιθώρια για συμφωνία στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα για τη διαμόρφωση του τελικού κείμενο του νομοσχεδίου.

«Το Βήμα» επικοινώνησε αρχικά με τον κ. Σέρβας Ντερούζ, αναπληρωτήγενικό διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, ο οποίος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες σε μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο για τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού. Ζητήθηκαν εξηγήσεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και για το κατά πόσον η Κομισιόν συνέστησε πρόσθετες ρυθμίσεις εκτός των συμφωνημένων στο Μνημόνιο. Ο κ. Ντερούζ παρέπεμψε το ζήτημα στον επίτροπο Ρεν και εν συνεχεία ο κ. Αλταφάζ απάντησε στα ερωτήματα του «Βήματος» με επίσημη αποκλειστική δήλωση που αποτυπώνει τις θέσεις της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντερούζ υπήρξε επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις δραματικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή του Μνημονίου στις 2 Μαΐου και αμέσως μετά μίλησε στους έλληνες δημοσιογράφους για ενδεχόμενα «νέα μέτρα». Επέμενε δε μέχρι τέλους για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.

Η πλήρηςδήλωση Αλταφάζ
«Ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελα να δηλώσω τα εξής: Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κάποια σύγχυση στον ελληνικό Τύπο σχετικά με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο Μνημόνιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτι κού συστήματος και συγκεκριμένα για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, ένα εξαιρετικά τεχνικό και περίπλοκο ζήτημα.

Για τις συντάξεις το Μνημόνιο ορίζει πως η μεταρρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει ότι η αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται για τα επόμενα 50 χρόνια είναι παρόμοια με την αύξηση σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης (περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ). Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα και η ύπαρξη ενός δίκαιου συστήματος κοινωνικής προστασίας στο μέλλον.

Για την επίτευξη του πρωταρχικού αυτού στόχου το Μνημόνιο καθορίζει λεπτομέρειες για μια σειρά θέματα που θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις τις επόμενες δεκαετίες, όπως για τη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων, την ηλικία συνταξιοδότησης, τις περιόδους εισφορών, τα ποσοστά αναπλήρωσης, την πρόωρη συνταξιοδότηση κτλ. Υπήρξε θετική πρόοδος και συμφωνία για τα περισσότερα θέματα με τις ελληνικές αρχές για το πώς θα μεταφραστεί η απαίτηση αυτή στον νόμο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Επιτρέψτε μου ωστόσο να υπογραμμίσω πως πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ενα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% ως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη).

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού. Αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα περισσότερα μέλη της ΕΕ και είναι αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούνται από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς για την κοινωνική ασφάλιση».

BHMA

Read more...

ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ...


Από την Καθημερινή της Κυριακής


Το βράδυ της περασμένης Τρίτης και ενώ τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης ανακοίνωναν την έναρξη έρευνας από πλευράς ΣΔΟΕ, μετά τις αποκαλύψεις της «Κ» για την οικία Τσοχατζόπουλου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στενός... συνεργάτης του...
πρώην υπουργού, ήδη από τα χρόνια του υπουργείου Ανάπτυξης, ανεβοκατέβαινε στον δεύτερο όροφο διαμερίσματος στον αριθμό 3 του πεζοδρόμου Κομνά Τράκα στα Πατήσια, μεταφέροντας σε αυτοκίνητο τσάντες αγνώστου περιεχομένου. Τα φώτα του γραφείου στον δεύτερο όροφο δεν έσβησαν παρά μόνο λίγο λεπτά πριν από τις τρεις τα ξημερώματα.
Ο μικρός πεζόδρομος της οδού Κομνά Τράκα φαίνεται να είναι ο δεύτερος αθηναϊκός πεζόδρομος στον οποίο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Τσοχατζόπουλος συμπίπτει με την offshore εταιρεία Torcaso Investments Limited, που κατείχε για δύο χρόνια την ιδιοκτησία της τωρινής του οικίας στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή.
Μεσοτοιχία με το «διανυκτερεύον» διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου της οδού Κομνά Τράκα 3 στα Πατήσια, που σήμερα ανήκει στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται πενταώροφο κτίριο γραφείων που μέχρι το 2007 -οπότε και πουλήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου για σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ- βρισκόταν στα χέρια της offshore Torcaso.
O ξάδερφος
Δύο μήνες πριν η Torcaso αγοράσει το πενταώροφο ακίνητο στη γωνία ανάμεσα στην οδό Κεφαλληνίας 45 και Κομνά Τράκα, η ιδιοκτησία Τσοχατζόπουλου στην Κομνά Τράκα 3 αγοράζεται από τον Θεσσαλονικιό επιχειρηματία κ. Νικόλαο Ζήγρα, ξάδερφο του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος και τη μεταβιβάζει στον πρώην υπουργό τέσσερα χρόνια αργότερα.
Σήμερα, το κουδούνι του διαμερίσματος Τσοχατζόπουλου γράφει ΛΗΘΑΙΑ. Η εταιρεία αυτή δεν είναι άλλη από την κατασκευαστική εταιρεία ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ, που συστήθηκε το 2007 από την κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, και τον υιό του Αλέξανδρο. Η ίδια εταιρεία μισθώνει όχι μόνο στην ίδια γειτονιά αλλά ακριβώς απέναντι από την ιδιοκτησία της Torcaso δύο οικόπεδα, ιδιοκτησίας Αρετής Τσοχατζοπούλου, προς 227 χιλιάδες ευρώ για δεκαπέντε χρόνια.
Μια δεύτερη κατασκευαστική, που ιδρύεται μεταξύ άλλων από την κ. Αρετή Τσοχατζοπούλου το 2003, η ΑΤΕΦΑ ΕΠΕ, φέρνει την κόρη του πρώην υπουργού στο ίδιο διοικητικό συμβούλιο με τη λογίστρια κ. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Ομως, η κ. Λαμπροπούλου εμφανίζεται το 2002 να ενεργεί και ως αντίκλητος της Torcaso κατά την αγοραπωλησία της τωρινής οικίας του κ. Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. H «Κ» επικοινώνησε με την κ. Λαμπροπούλου, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει και να απαντήσει στα ερωτήματα της «Κ» για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της εταιρείας Torcaso.
Την ίδια χρονιά που η κ. Λαμπροπούλου εμφανίζεται ως αντίκλητος της Torcaso, πάντως, στην πολεοδομία Αθηνών κατατίθεται ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της offshore, σύμφωνα με την οποία επικεφαλής του έργου, το οποίο μετέτρεψε το μικρό νεοκλασικό της Κεφαλληνίας 45 σε υπερσύγχρονο πενταώροφο κτίριο γραφείων, εμφανίζεται ο κ. Αστέριος Οικονομίδης. Ο κ. Οικονομίδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας ARCON. Η εταιρεία ARCON, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει στο ενεργητικό της πλήθος κατασκευαστικών έργων, είναι γνωστότερη για τη συμμετοχή της στην ανακαίνιση του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην οδό Πανεπιστημίου.
Ο ίδιος άνθρωπος
Ο κ. Οικονομίδης συμπωματικά είναι ο ίδιος άνθρωπος που πουλάει τον Μάιο του 2006 τους δύο τελευταίους ορόφους, εμβαδού 272 τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας, στον αριθμό 60 της οδού Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, στην κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου για σχεδόν 700 χιλιάδες ευρώ. Παρόλο που η κ. Τσοχατζοπούλου αγοράζει την οικία αυτή το 2006, σύμφωνα με το συμβόλαιο υπ. αριθμ. 5975/01 τη δηλώνει ως κατοικία της ήδη από το 2001. Σύμφωνα με τα αρχεία του υποθηκοφυλακείου Αθηνών, όμως, το 2001 η κατοικία στην οδό Δεινοκράτους 60 ανήκει στην offshore εταιρεία Bluebell με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας. Η offshore Bluebell μεταβιβάζει το 2005 την ιδιοκτησία στην οδό Δεινοκράτους στον πρόεδρο της ARCOκ. Οικονομίδη, ο οποίος σε λιγότερο από έναν χρόνο τη μεταβιβάζει με τη σειρά του στην κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Οσο για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της Bluebell;
Η «Κ» επικοινώνησε με τον αρχικό ιδιοκτήτη της οικίας Τσοχατζοπούλου, ο οποίος δήλωσε ότι η μόνη του επαφή με την εταιρεία έγινε μέσω δικηγόρου που εδρεύει στο Θησείο. Ο δικηγόρος αυτός και αντιπρόσωπος της offshore Bluebell το 1998 εμφανίζεται μαζί με τον ίδιο συμβολαιογράφο σε δύο άλλες αγοραπωλησίες της οικογένειας Τσοχατζοπούλου - μία του πρώην υπουργού κ. Τσοχατζόπουλου την ίδια χρονιά, αλλά και μία του υιού του δύο χρόνια αργότερα.
Στον πεζόδρομο
Μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις της «Κ» για την οικία Τσοχατζόπουλου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, άγνωστοι παραμένουν ακόμα οι πραγματικοί δικαιούχοι των offshore εταιρειών Torcaso και Nobilis πριν από το 2006. Οσο για τον έτερο πεζόδρομο στη ζωή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ; Αυτές τις ημέρες, οι περίοικοι συνεχίζουν να παρατηρούν τα φώτα του «διανυκτερεύοντος» γραφείου της ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ. Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα, όλοι κατάλαβαν ότι το γραφείο βρισκόταν «στο πόδι». Από την μπαλκονόπορτα του δευτέρου ορόφου μπορούσε κανείς να δει καθαρά -ώς τις 11 το βράδυ- τη φιγούρα του πρώην υπουργού να συζητά έντονα με συνεργάτες και συγγενείς.
Read more...

ΕΜΠΛΟΚΗ ΞΥΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ...


Από την Καθημερινή της Κυριακής

Σε ανύποπτο χρόνο και, πάντως, πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου και ξεκινήσει η υπόθεση που ταλάνισε τα τελευταία έτη τον δημόσιο βίο, ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ξάνθης συναινούσε...
να αποδοθούν στο μοναστήρι εκτάσεις που είχαν δεσμευθεί για τον λιμένα του Πόρτο Λάγος. Είναι 2 Απριλίου 2001 όταν ο νυν γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος συμμετείχε στη «Λιμενική Επιτροπή του Λάγος» και εκλήθη να λάβει θέση για τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένος προκειμένου αυτός να αποδοθεί. Στην πράξη αριθμός 3/1 του 2001, η Λιμενική Επιτροπή, παρόντος του κ. Σωκρ. Ξυνίδη, αποφασίζει ομόφωνα τον αποχαρακτηρισμό δύο τμημάτων της Ζώνης Λιμένος Λάγος τα οποία και αποδίδονται στη Μονή.
Για την ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη της Επιτροπής επικαλούνται την υπ’ αριθμόν 26/98 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας με την οποία γίνεται αποδεκτή η μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου στην πρώην νησίδα Αντά-Μπουρού (σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών 1001113/28/Α0010/15-1-2001 περί της ιδιοκτησιακής κατάστασης έκτασης της πρώην νησίδας Αντά-Μπουρού, περιοχής λίμνης Βιστωνίδας Νομού Ξάνθης και, τέλος, αναλόγου περιεχομένου έγγραφο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας).
Ο αποχαρακτηρισμός των εκτάσεων –ουσιαστικά πρόκειται για αποδέσμευσή τους για κάθε άλλη χρήση– γίνεται καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «στους προτεινόμενους προς αποχαρακτηρισμό χώρους δεν υφίστανται λιμενικά έργα ούτε προβλέπεται στο ορατό μέλλον να εκτελεστούν τέτοια».
Με την απόφαση της Επιτροπής τον Απρίλιο του 2001, στην οποία συναίνεσε ο κ. Ξυνίδης, καταγράφεται μία από τις πρώτες πρακτικές νίκες της Μονής Βατοπεδίου καθώς –πέραν των γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου– καταγράφεται σε πράξεις της διοίκησης η ιδιοκτησία της επί της νησίδος της λίμνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να περατωθεί διοικητικά η διαδικασία αμφισβήτησης της κυριότητας της λίμνης και των πέριξ εκτάσεων απαιτήθηκαν δύο πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής μεταξύ Δημοσίου και Μονής. Τα πρωτόκολλα της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης έχουν ημερομηνία 11/12/2002 και 25/6/2003 αντίστοιχα, ωστόσο, είναι προφανές ότι η Μονή ήδη ενέγραφε υποθήκη.
Στις 20 Μαΐου 2010, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (97,8) ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης αναγνώριζε τις ευθύνες των τότε κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας ότι ο ίδιος τις κατήγγειλε. «Σε σχέση με τις υπουργικές αποφάσεις οι οποίες είχαν εκδοθεί από τον κ. Δρυ και από τον κ. Φωτιάδη, ασχέτως αν ο κ. Φωτιάδης τις ανακάλεσε και προσωπικά το έχω πει και σε ανύποπτο χρόνο, τότε στην Ξάνθη κατήγγειλα αυτές τις αποφάσεις οι οποίες είχαν βγει, δεν ήθελα να ήμουν “ανιστόρητος” απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό», είχε πει ο κ. Ξυνίδης.
Σε επικοινωνία με τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβήτησε την απόφαση του 2001. Εξήγησε, ωστόσο, ότι ζητήθηκε από τη Λιμενική Επιτροπή ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης, καθώς αυτή με την απόφαση του Γ. Δρυ είχε αποδοθεί στο Βατοπέδι. Ο κ. Ξυνίδης προσέθεσε ότι έχει στην κατοχή του αλληλογραφία της Επιτροπής με τα συναρμόδια υπουργεία επί του ιδιοκτησιακού, η οποία κατέληξε στο να ζητηθεί από τα μέλη της Επιτροπής να προχωρήσουν στον αποχαρακτηρισμό «άνευ ετέρου τινός». Ο ίδιος προσθέτει ότι η απόφαση αυτή ανεκλήθη το 2003, πριν δηλαδή από την αναπομπή της υπόθεσης από τον κ. Απ. Φωτιάδη, μετά τα σχετικά υπομνήματα των δικηγορικών συλλόγων της περιοχής. Στην ίδια επικοινωνία, ο κ. Ξυνίδης απέδωσε την ανακίνηση του ζητήματος σε τοπικές έριδες και σε πιέσεις που τους ασκήθηκαν με στόχο να μεταβληθεί η έδρα του νέου Δήμου Αβδήρων, βάσει του «Καλλικράτη». Ωστόσο, η επίκληση του εκβιασμού ήρθε μόνο μετά την αποκάλυψη της απόφασης που παρουσιάζει η «Κ».
Read more...

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ : "ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ"...


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Επιμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης ότι οι λόγοι που τον ώθησαν σε παραίτηση το 1997 από το υπουργείο Μεταφορών οφείλονταν σε θέματα διαφάνειας που αφορούσαν τις προμήθειες στο Δημόσιο. Τον κ. Καστανίδη διαδέχθηκε στο...
υπουργείο Μεταφορών ο κ. Τ.Μαντέλης, ο οποίος υπέγραψε και όλες τις συμβάσεις της Siemens, όπως αναφέρθηκε κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Καστανίδης λέει για πρώτη φορά ότι παραιτήθηκε επειδή «ο πυρήνας της πολιτικής διαφωνίας ήταν η εμμονή μου να διαμορφωθεί ένα σύστημα κανόνων διαφάνειας στις προμήθειες και στα έργα του Δημοσίου υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής,κάτι που άλλωστε αποτελούσε προγραμματική μας δέσμευση».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται βέβαιος ότι τελικά θα τιμωρηθούν και μάλιστα παραδειγματικά τα πολιτικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει αδικήματα εναντίον του ελληνικού λαού και πλούτισαν παρανόμως, χωρίς να υπάρξει το εμπόδιο της παραγραφής: «Θεσμική δεοντολογία μού επιβάλλει να μη διατυπώσω συγκεκριμένη νομική γνώμη, την ώρα που Εξεταστικές Επιτροπές και Δικαιοσύνη ασχολούνται με συγκεκριμένες υποθέσεις που ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια τον λαό και τη χώρα» αναφέρει και σημειώνει: «Μπορώ γενικά να πω ότι ο απίστευτος πλούτος του νομικού μας οπλοστασίουμπορεί να εξασφαλίσει την παραδειγματική τιμωρία αυτών για τους οποίους θα αποκαλυφθεί ότι έχουν ποινικές ευθύνες».
Οσον αφορά την τιμωρία των πολιτικών προσώπων ο υπουργός αποκαλύπτει: «Σε λίγες ημέρες θα εισηγηθώ τον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών,που θα περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις υπό το ισχύον Σύνταγμα.Θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις για το πολιτικό χρήμα και τον εκλογικό νόμο. Γίνεταιπιστεύωσαφές ότι αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα,εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία και αποκαθιστούμε την αρχή ότι η πολιτική αποφασίζει και η οικονομία ακολουθεί».
Καταθέσεις στα κόμματα
Η σημαντικότερη αλλαγή που προαγγέλλει και αφορά το πολιτικό χρήμα είναι ότι δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Την πλειονότητα στον μηχανισμό αυτό δεν θα την έχουν πλέον οι πολιτικοί, αλλά οι δικαστικοί, με τη συνδρομή και ορκωτών λογιστών. Οι καταθέσεις οι οποίες εφ΄ εξής θα γίνονται από ιδιώτες υπέρ των κομμάτων θα είναι δυνατές πλέον μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών και θα ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αναφέρεται στην εμπλοκή στελεχών του ΠαΣοΚ στα σκάνδαλα και στην ερώτηση πώς τα κατάφερε το κυβερνών κόμμα εκεί που βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση στην υπόθεση Siemens να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ο κ. Καστανίδης δεν δέχεται ότι το ΠαΣοΚ βρέθηκε σε δυσμενή θέση: «Βρίσκεται σε διαρκή πλεονεκτική θέσηγιατί δική του επιμονή και πρωτοβουλία ήταν να συσταθούν Εξεταστικές Επιτροπές για τα μεγάλα σκάνδαλα. Οπως εμμονή του προέδρου του ΠαΣοΚ είναι να καταλογιστούν ευθύνες σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποδειχθεί ότι τις έχει, ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος».
Κατά τον κ. Καστανίδη «όσα αποκαλύπτονται μέχρι τώρα στις Εξεταστικές Επιτροπές, στο ΠαΣοΚ και στην πρωτοβουλία του οφείλονται. Ο,τι αλλάζει στο νομοθετικό καθεστώς και κινείται προς τη διασφάλιση της διαφάνειας,στο ΠαΣοΚ οφείλεται. Και αυτό είναι χρήσιμο να το θυμούνται όλοι.Η απόφασή μας είναι μία:Να επινοήσουμε ένα μέλλον για το οποίο θα αισθάνονται υπερήφανες οι επόμενες γενιές». Ο κ. Καστανίδης εξαπολύει σφοδρότατη επίθεση εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Σε ερώτηση γιατί στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ η Δικαιοσύνη δεν παρενέβη σε περιπτώσεις ανάλογες με αυτή του σπιτιού του κ. Τσοχατζόπουλου που αφορούσαν στελέχη της σημείωσε:
«Η ΝΔ ποδηγέτησε τη Δικαιοσύνη»
«Στην κυβερνητική πενταετία της ΝΔη Δικαιοσύνη πέρασε διάφορες περιπέτειες. Η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι τηςώστε να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη μέσω της επιλογής εκλεκτών της σε ηγετικές θέσεις. Οι τραυματικές εμπειρίες αυτής της περιόδου θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να τις ξεπεράσουμε.Στις Εξεταστικές Επιτροπές υπήρξαν αποκαλυπτικές καταθέσεις δικαστικών λειτουργών για την αγριότητα της συμπεριφοράς των εκλεκτών της ΝΔ. Η νέα κυβέρνηση δίνει μάχη για να αλλάξει τα πράγματα,να αποκαταστήσει το κύρος της Δικαιοσύνης, να κάνει ξανά τους δικαστικούς λειτουργούς να αισθανθούν ότι πειθαρχούν μόνο στο νόμο και στη συνείδησή τους».
Στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αναφέρεται στη συνέχεια ο υπουργός και σημειώνει: «Δείτε παραδείγματος χάριντην τομή που κάναμε στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με την εμπλοκή της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, διαδικασία που προσδίδει μεγάλο βάθος δημοκρατικής νομιμοποίησης στην επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που διαθέτουν πλήρη την εσωτερική ανεξαρτησία. Τέτοιοι δικαστικοί λειτουργοί είναι σε θέση να εκφράζουν την κρίση τους με αχρωματοψία και απροσωπόληπτο τρόπο.Στην προσπάθειά μας να ανορθώσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με καθεστωτικούς δικαστικούς μηχανισμούςπου έστησαν μερικοί εκλεκτοί της ΝΔ».
Στο θέμα όμως της κάθαρσης παραμένει: Αρκεί η απομάκρυνση από τα κόμματα των στελεχών εκείνων που φέρονται να εμπλέκονται στα σκάνδαλα προκειμένου να υπάρξει «κάθαρση»; Ο κ. Καστανίδης απαντά: «Οφείλουμε όλοι μαζί να αποκαλύψουμε την αλήθεια για όσες υποθέσεις έριξαν βαριά σκιά στην πολιτική ζωή του τόπου, να καταλογίσουμε ευθύνες σε πρόσωπα».
Νόμοι-ανάχωμα στη διαπλοκή
Οκτώ μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ και το ερώτημα είναι τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση φαινομένων διαπλοκής μεταξύ πολιτικών προσώπων και οικονομικών παραγόντων: «Η διαπλοκή», αναφέρει ο υπουργός, «είναι ένα συστημικό φαινόμενο της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Δεν είναι κάτι που προέκυψε αιφνιδίως σε μια στιγμή και έτσι σε μια στιγμή μπορεί να εξαφανιστεί. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια,βάθος χρόνου και αφοσίωση στον στόχο της εξυγίανσης των σχέσεων οικονομίας και πολιτικής. Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ έχει αναλάβει την ευθύνη να διεκπεραιώσει το έργο αυτό. Κινείται με σταθερά, αποφασιστικά βήματα.Θυμίζω τους πρόσφατους νόμους για τη διαφάνεια στις προσλήψεις, για τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων που δεν δηλώνονται στο “πόθεν έσχες”, την έκπτωση από το πολιτικό αξίωμά τους όσων αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεως διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων».
Read more...

ΠΩΣ ΔΙΩΞΑΜΕ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 250 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ!...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Σ. Σκορδίλης
(από το Βήμα της Κυριακής)Επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ σε τέσσερα ελληνικά λιμάνια στον τομέα των υποδομών υποδοχής ξένων επιβατών πρότειναν σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» οι άνθρωποι της Royal Caribbean Cruises όταν...
συναντήθηκαν πριν από περίπου έναν μήνα με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.
Η πρότασή τους αφορούσε επενδύσεις στα λιμάνια του Πειραιά, του Κατάκολου, της Ρόδου και του Ηρακλείου Κρήτης στους τομείς των υποδομών υποδοχής και διαμονής των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων της παραπάνω εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες, οι σύμβουλοι της κυρίας Κατσέλη που ήταν παρόντες στη συνάντηση ζήτησαν από τους αμερικανούς εκπροσώπους της RCC να προσλάβουν και «καμιά πενηνταριά- εξηνταριά έλληνες ναυτικούς».
Οι Αμερικανοί της RCC, η επίσκεψη των οποίων συνέπεσε με τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά του πλοίου τους «Ζenith», έκπληκτοι άκουσαν το αίτημα της ελληνικής πλευράς. Απάντησαν ότι έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας σε περισσότερες από 40 χώρες και σε καμία δεν τους ετέθη τέτοιο ζήτημα, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον σε κάθε χώρα στην οποία πραγματοποιούν επενδύσεις να δεσμεύονται και για προσλήψεις ναυτικών, ευχαρίστησαν την κυρία Κατσέλη και αποχώρησαν. Σήμερα η RCC διαθέτει βάσεις σε 40 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται το τουρκικό λιμάνι του Κουσάντασι, στο οποίο ελέγχουν το 25% έχοντας επενδύσει δυναμικά στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών υποδοχής και διαμονής ξένων επισκεπτών. Η Μεσόγειος, και συγκεκριμένα το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του, είναι μια περιοχή που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα τους, αφού ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή 11 κρουαζιερόπλοιά τους, τα οποία κατά μέσον όρο φιλοξενούν 2.500 επιβάτες ανά ταξίδι.
Τα πλοία αυτά πραγματοποιούν στα ελληνικά νησιά περί τις 440 προσεγγίσεις ανά τουριστική περίοδο και ένας απλός πολλαπλασιασμός αρκεί για να δει κανείς ότι διακινούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα περί τις 550.000 επιβάτες από όλον τον κόσμο, και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Οπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, η RCC, στην περίπτωση κατά την οποία επένδυε στην Ελλάδα το ποσό των 250 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η πρότασή της, θα αύξανε μοιραία τον αριθμό των κρουαζιεροπλοίων της στην περιοχή και κατά συνέπεια τον τελικό αριθμό των διακινουμένων με τα πλοία της επιβατών, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να διασφαλίσει την επένδυσή της.
Αυτοί που τελικά είναι χαμένοι από αυτή την επένδυση που δεν αποφασίστηκε ποτέ, λένε οι ίδιες πηγές, δεν είναι τόσο ο Πειραιάς, όσο το Κατάκολο, η Ρόδος και το Ηράκλειο της Κρήτης και ενδεχομένως άλλα σημεία του ελλαδικού χώρου στα οποία αναγκαστικά η RCC θα επένδυε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα της επέτρεπαν να αυξήσει τον αριθμό των αφίξεων και αναχωρήσεων των πλοίων της.
Επίσης μεγάλη χαμένη είναι η παραναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας, δεδομένου ότι τα πλοία αυτά για να εξυπηρετηθούν θα ήταν αναγκασμένα να δημιουργήσουν βάσεις στην Ελλάδα που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε τροφοδοσία, καύσιμα, αναλώσιμα, ακόμη και πληρώματα.
Μπορεί το έσοδο από τον κάθε επιβάτη ενός τέτοιου πλοίου να μην έφθανε ποτέ ή να έφθανε κουτσουρεμένο στις τοπικές αγορές, καθώς στόχος της κάθε εταιρείας είναι να δαπανήσει ο επιβάτης και το τελευταίο δολάριό του εντός του πλοίου, αλλά τα οφέλη από την παρουσία των πλοίων αυτών καθαυτών στα ελληνικά νερά θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και θα υπερκάλυπταν κάθε άλλη απώλεια.
Η απελευθέρωση της κρουαζιέρας και οι λανθασμένες επιλογές
Η περίπτωση της RCC, που δεν είναι υποθετικό σενάριο αλλά πέρα για πέρα πραγματική, καταδεικνύει τις αδυναμίες του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και την άρση των αντικινήτρων που καθιστούν σήμερα απαγορευτικές ξένες επενδύσεις στον εν λόγω τομέα. Από τη στιγμή κατά την οποία ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την πρόθεσή του να εγκρίνει την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα ως σήμερα που οι φορείς έχουν στα χέρια τους ένα σχέδιο νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση τα πάντα έχουν αλλάξει και έχουμε οδηγηθεί από την κανονική απελευθέρωση που ζήτησε και περίμενε ο τουριστικός κλάδος σε μια «τραβεστί» απελευθέρωση, η οποία ανακυκλώνει το πρόβλημα που οδήγησε την ελληνική κρουαζιέρα στον αφανισμό.
Παραδείγματος χάριν, οι όροι που θέτει η ελληνική πλευρά, βάσει του σχεδίου νόμου, για να επιτραπεί σε μια ξένη εταιρεία να εκτελέσει κρουαζιέρες στην Ελλάδα, όπως η υπογραφή τριετούς σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού κράτους, ή η δέσμευση πρόσληψης ελλήνων ναυτικών ή ακόμη η δέσμευση των εταιρειών για συγκεκριμένα χρονικά όρια ταξιδιών, προκαλούν στη διεθνή βιομηχανία της κρουαζιέρας την ακλόνητη πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση είτε αδυνατεί να προσαρμοστεί στα διεθνή δεδομένα του κλάδου είτε δεν έχει καταλάβει για τι ακριβώς συζητεί.
«Σε κάθε περίπτωση» λένε ειδικοί της κρουαζιέρας «απελευθέρωση με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, ούτε καν στην Κούβα, η οποία στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας».
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο, καθώς αρκετές μεγάλες εταιρείες του κλάδου ανέμεναν τα αποτελέσματα της κίνησης της RCC προς την ελληνική πλευρά για να καταλάβουν αν άναψε το πράσινο φως για επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους. Δυνητικά και με βάση αυτή τη διάσταση του θέματος τα ξένα κεφάλαια που δεν θα επενδυθούν ποτέ στην Ελλάδα στον τομέα της κρουαζιέρας είναι πολλαπλάσια των 250 εκατ. ευρώ που δήλωσε η RCC ότι επιθυμεί να επενδύσει.
Επιπροσθέτως οι συνεχιζόμενες ανεξέλεγκτες αντιδράσεις των ναυτικών απέναντι στην άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα προκαλούν επιπλέον τριγμούς στις ήδη προβληματικές σχέσεις του κλάδου της ξένης κρουαζιέρας με την Ελλάδα, με συνέπεια να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χάσει η χώρα ένα μεγάλο μερίδιο της εν λόγω ευρωπαϊκής αγοράς. Σε αυτό το ήδη προβληματικό περιβάλλον θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τη νέα και συνεχή δυσφήμηση που υφίσταται η χώρα σε διεθνές επίπεδο από τις εικόνες που ταξιδεύουν σε όλον τον πλανήτη από το λιμάνι του Πειραιά.
Η ατολμία της κυβέρνησης, οι προβληματικές εισηγήσεις που δέχεται ένθεν και ένθεν για το θέμα, οι αντιδράσεις των ναυτικών κάθε φορά που ξένο κρουαζιερόπλοιο προσεγγίζει τον Πειραιά, οι αντιδράσεις του τουριστικού κλάδου και του εμπορικού κόσμου έχουν ήδη δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που είναι ικανό να αποστερήσει από την ούτως ή άλλως προβληματική εθνική οικονομία ένα σημαντικό έσοδο και, κυρίως, επενδύσεις κύρους.

Read more...