Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

«Επιστρέφει» στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός


»ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ, ΣΤΟΝ ΤΑΓΙΠ
Νέο γύρο ταξιδιών θα κάνει μέσα στον Ιούνιο ο Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από ένα μεγάλο, για τα δικά του δεδομένα, διάστημα, παραμονής στη χώρα. Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα συναντηθεί με τον Μουαμάρ Καντάφι και τον Λίβυο ομόλογό του, Al-Baghdadi Ali Al-Mahmudi. Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Λιβύη γίνεται 20 μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Λίβυου Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Η γρήγορη ανταπόκριση του κ. Παπανδρέου στην πρόσκληση του ομολόγου του σχετίζεται με την προσπάθεια της Λιβύης να κάνει νέα ανοίγματα στο δυτικό κόσμο, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα απομόνωσης, κάτι που προσφέρει σημαντικές δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως λένε συνεργάτες του, θα συζητήσει και το θέμα των οφειλών της Λιβυκής κυβέρνησης σε ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πάγωσαν στα χρόνια της απομόνωσης. Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι είτε να εξοφλήσει η Λιβύη τις υποχρεώσεις της, είτε να παραχωρήσει την κατασκευή έργων υποδομών στις ίδιες επιχειρήσεις, με ρήτρες εξόφλησης. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει το πολιτικό και νομικό πλαίσιο συνεργασίας, αλλά οι επιμέρους συμφωνίες είναι θέμα των επιχειρήσεων.

Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Τρίπολη κατευθείαν (πιθανότατα) για τη Βιέννη, όπου θα πάρει μέρος και θα μιλήσει, σε μεγάλο οικονομικό συνέδριο, στο οποίο θα πάρουν μέρος και αρκετοί από τους μεγαλύτερους Τραπεζίτες του κόσμου.

Στις 16 και 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες. Την πρώτη μέρα θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και την επομένη θα μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν, κυρίως, οικονομικά θέματα, τα οποία έχουν πάντοτε και ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον.

Στις 21 και 22 Ιουνίου ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο οποίο θα συζητηθούν τα θέματα που θα απασχολήσουν και τη συνεδρίαση του G-20, δηλαδή οικονομική κρίση, περιβαλλοντικές αλλαγές και πυρηνικά όπλα.

Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίνεται γρήγορα και στην πρόσκληση του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, δίνοντας νέα ώθηση στη νέα συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που άρχισε με την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Έτσι, επιστρέφοντας από τη Ν. Υόρκη θα πάει κατευθείαν στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά υπήρχαν σκέψεις ο Πρωθυπουργός να μεταβεί και στο Τορόντο, όπου στις 26 και 27 Ιουνίου θα συνεδριάσει η G-20, για να παρουσιάσει τις προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η σκέψη αυτή υποχώρησε, αλλά, μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα και ο κ. Παπανδρέου να βρεθεί και στον Καναδά.

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: