Ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)
Μια πολυεπίπεδη μάχη, εντός και εκτός συνόρων, καλείται να δώσει η ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο φόβος για ντόμινο εξελίξεων στην ευρωζώνη -και λόγω των οικονομικών εξελίξεων στην Ουγγαρία- διαχέεται στις ευρωπαϊκές χώρες...Στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή σήμανε μίνι συναγερμός. Η ροή πληροφοριών από το οικονομικό επιτελείο χρειαζόταν ως αντίδοτο αρκετές δόσεις ψύχραιμης ανάλυσης. Μιας λεπτομερούς ανάλυσης που έκανε μια μέρα πριν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ξεκινώντας από το διεθνές οικονομικό σκηνικό, τα σκαμπανεβάσματα στην Ευρώπη, εστίασε στα ζητήματα της χώρας και στις δυνατότητες που υπάρχουν εφεξής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Kόκκινες γραμμές»
Του ζήτησαν να περιγράψει τις «κόκκινες γραμμές» που μπορεί η κυβέρνηση να θέσει στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ - και ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να αναφερθεί σε κρίσιμες λεπτομέρειες, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ενισχύσει τις αισιόδοξες προβλέψεις. Μίλησε αναλυτικά ακόμη και για τη «λύση», των «πράσινων ομολόγων» ή για τους φόρους επί των καυσίμων (το carbon tax, δηλαδή επί του διοξειδίου του άνθρακα) ή για το Tobin tax, το... περιβόητο transaction από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
«Είναι ένας φόρος δίκαιος, διότι εντάσσει χρήματα που φοροδιαφεύγουν ουσιαστικά ή που φοροαπεφεύγουν», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη του κομματικού οργάνου, που ανέμεναν ενημέρωση για τις εξελίξεις και το ΔΝΤ.
Ετσι κι αλλιώς τα επόμενα «ραντεβού» της κυβέρνησης είναι πολυπλοκότερα ως προς την πολιτική της ενάργεια. Ο ανασχηματισμός είναι κάτι που τους απασχολεί, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου «δείχνουν» περισσότερο το φθινόπωρο, ως «ασφαλές» διάστημα για την ανακοίνωσή του. Θα είναι κοντά στην ΔΕΘ (όπου η κυβέρνηση δεν θα έχει... χάντρες να μοιράσει στους ιθαγενείς-σημειώνει υπουργός) και πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες χρειάζεται μια καλή αφετηρία...
Επενδύσεις και αποκρατικοποιήσειςΣτην πραγματικότητα, το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται ιδιαιτέρως για τους δείκτες αποτελεσματικότητας σε κάθε υπουργείο, από τη στιγμή που διαπιστώνει «κόντρες σε εξέλιξη» ή «αδικαιολόγητη χαλάρωση» σε ζέοντες τομείς, ενώ ο «εφιάλτης» της αποτυχίας (της επιχείρησης διάσωσης της οικονομίας) στροβιλίζεται πάνω από τον «εθνικό στόχο» για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και το Μνημόνιο. Ο κάθε υπουργός «δυσκολεύεται» να υλοποιήσει κατά «γράμμα» τις συμφωνηθείσες ή μη κινήσεις με την τρόικα, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το μνημόνιο.
Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, αλλά χρόνος δεν υπάρχει. Το πρωθυπουργικό επιτελείο ισορροπεί ανάμεσα στις κοινωνικές αντοχές (εισπράττοντας προειδοποιήσεις για κοινωνικές εκρήξεις) και στο σύνθημα της τρόικας «μέτρα, μέτρα, μέτρα», ενώ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να... ανακαλύψει πηγές εσόδων, αλλά δημιουργεί «μέτωπα» στο ενδοκυβερνητικό πεδίο.
Στην τελευταία άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απελευθερώθηκαν διαφωνίες και διασταυρούμενα πυρά ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου, που τελικώς κατευθύνθηκαν συνολικά προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τη μέθοδο της... προσομοίωσης του «πυρ ομαδόν». Κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι καλούνται να προχωρήσουν σε δραστικές αποφάσεις, τον κατηγόρησαν εν πολλοίς ότι οι ταμειακές λύσεις δεν είναι λύσεις και σίγουρα δεν συγκροτούν υποστυλώματα ανάπτυξης και επενδύσεων.
Δέχθηκε επιθέσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο μέχρι τον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι οποίοι μετέφεραν και «κλίμα» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενας ή δύο μόνο απέφυγαν να πάρουν τον λόγο και να ρίξουν κεραυνούς. Πού κατέληξαν, αν κατέληξαν;
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι εντός του Ιουνίου θα έχει έτοιμο Στρατηγικό Σχέδιο «αποκρατικοποιήσεων», ώστε να αρχίσει τάχιστα πια (από τον Ιούλιο) η υλοποίησή του. Ταυτόχρονα «φυλλομετρούν» ένα ακόμη σχέδιο στρατηγικής επίσης σημασίας, που αφορά τις επενδύσεις. Μετά δε το ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Παρασκευή στη Βιέννη για να συμμετάσχει σε φόρουμ τραπεζιτών, που λόγω συγκυρίας η παρουσία θεωρείται εκ των προτέρων βεβαία.
Οσο για το Ασφαλιστικό; Στην ουσία δεν γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά επισημαίνονται και καταγράφονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου δεν αργεί και ίσως η ερώτηση των 14 βουλευτών προς τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο λάβει νωρίτερα και λεπτομερέστερη απάντηση από τις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό - και οι γνωρίζοντες λένε ότι θα δοκιμάσουν τις «αντοχές» της κυβερνητικής παράταξης έναντι των αναμενόμενων κοινωνικών αντιδράσεων.
Τα «τεχνικά θέματα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Το σίγουρο είναι ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν «αγριέψει» - γεγονός βέβαια που υπό προϋποθέσεις θα ήθελε να ενισχύσει η κυβέρνηση για να περιορίσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τις αντιδράσεις. Εκτός από το Ασφαλιστικό, το θέμα των «διαδρομών» ομολόγων που στηλιτεύτηκε από 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Βάσω Παπανδρέου κ.ά.) που ζήτησαν στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τελικώς απαντήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου, έπειτα και από επίκαιρη ερώτηση του Αντ. Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση να επιληφθεί του θέματος η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής υπό τον Μ. Παπαϊωάννου, η οποία μπορεί να διευρυνθεί ενσωματώνοντας τις «δυνάμεις» της Επιτροπής Οικονομικών. Το «μήνυμα» από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν «αναζητήστε στοιχεία», με την επισήμανση περί σεβασμού στο αυτόνομο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο υπουργός Οικονομικών δεν τοποθετήθηκε, ωστόσο έχει διατυπώσει την άποψή του στην αρμόδια επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «τεχνικά θέματα».
Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
ΟΥΓΓΡΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου