Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Κόκκινο πανί για τους Σκοπιανούς ο Δημήτρης Δρούτσας

http://taxalia.blogspot.com/
H δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα "Η Μακεδονική ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Έλληνα και δεν θα το διαπραγματευτούμε" (Macedonian identity is part of the identity of every single Greek citizen and we will not negotiate on that ),
εκνεύρισε πολύ τους Σκοπιανούς φίλους μας.
Το "κάθε Έλληνα" βάζει το "παιγνίδι" στις σωστές του διαστάσεις.
Το "μακεδονικό" δεν είναι υπόθεση μόνο ημών των Μακεδόνων, αλλά του συνόλου των Ελλήνων. Μάλιστα, συχνά, Κρητικοί και Πελοποννήσιοι αποδεικνύονται περισσότερο Μακεδόνες, από πολλούς Βορειοελλαδίτες κι αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε.
Στα forum τους, στα προφίλ τους στο Facebook, εξαπολύουν μύδρους εναντίον του "νεαρού", ο οποίος αποδεικνύεται τελικά, πολύ σκληρό καρύδι.
Μετρημένος, χαμηλών τόνων, σοβαρός και ξεκάθαρος, ο "νεαρός" δικαιώνει απόλυτα τον...
Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή του, αποδεικνύεται "αλεπού της διπλωματίας" και δείχνει ότι δεν θα αποτελέσει "εύκολη λεία" για τους παμπόνηρους γείτονές μας, όπως πίστεψαν αρχικά.
Εξ ου και η έκδηλη αμηχανία Ιβάνοφ και Γκρούεφσκι.
Η διπλωματία θέλει πονηριά (κάθε λέξη μετράει!), δεν θέλει βαρύγδουπες δηλώσεις
Read more...

Πρόστιμο για αυθαίρετα στη Φωτεινή Πιπιλή

Μείζον ηθικό ζήτημα για τη Φωτεινή Πιπιλή αποτελεί η πρόσφατη επιβολή προστίμου από την Πολεοδομία Ζαχάρως Ηλείας στην ίδια και σε δύο ακόμη συγγενικά της πρόσωπα, για δύο αυθαίρετα κτίσματα ιδιοκτησίας τους που φέρονται να οικοδομήθηκαν χωρίς πολεοδομικές άδειες λίγα μόλις μέτρα μακριά από την κοίτη της Νέδας!

Η έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας Η έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας Επειτα από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Ε», την οποία η κ. Πιπιλή προσπάθησε να σταματήσει ανεπιτυχώς με επιστολές της στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (!), η Πολεοδομία της Ζαχάρως Ηλείας με αυτοψία που διενήργησε στις 30.11.2009 διαπίστωσε την ύπαρξη δύο αυθαίρετων κτισμάτων που τα χαρακτηρίζει βοηθητικούς χώρους - αποθήκες.

Οπως αναφέρεται στην αυτοψία, που υπογράφεται από τους υπαλλήλους της διεύθυνσης Πολεοδομίας Γεωργιόπουλο Νικόλαο και Γέμενο Ιωάννη: «Κατά παράβαση του άρθρου 22 του ΓΟΚ (Ν1577/85) έχουν κατασκευαστεί δύο κτίσματα βοηθητικών χώρων (αποθήκες) από τοιχοποιία και στέγη με κεραμίδια άνευ οικοδομικής αδείας. Η συνολική επιφάνεια των αυθαιρέτων κτισμάτων είναι: 35 τ.μ. περίπου, ο δε έλεγχος αυτών έγινε μακροσκοπικά. Στάδιο εργασιών αποπερατωμένο πλην της δεύτερης αποθήκης, η οποία βρίσκεται στα επιχρίσματα. Είδος κατασκευών μετά το 2003. Κατηγορία αυθαιρέτου: Πολεοδομικό αυθαίρετο Αρθρο 1 παρ. 1α της Αρ. Πρωτ.οικ/9732/27-2-2004 Απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ».

Η Πολεοδομία της Ζαχάρως με το ΑΠ: 1530/30.11.2009 έγγραφό της που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Χρήστο Κανακόπουλο, ενημερώνει το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και ζητεί την άμεση διακοπή των παράνομων οικοδομικών εργασιών και την παρακολούθηση αυτών. Το ίδιο έγγραφο κοινοποιείται και στον Δήμο Φιγαλείας.

Η ίδια υπηρεσία για την κατασκευή των αυθαιρέτων κτισμάτων επέβαλε στην κ. Πιπιλή και στα δύο συγγενικά της πρόσωπα συνολικά 8.625 ευρώ πρόστιμο (πρόστιμο ανέγερσης 5.750 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 2.875 ευρώ).

«Οταν κανείς καταφέρεται εναντίον των οικολογικά ευαίσθητων πολιτών, όταν ειρωνεύεται τους πολιτικούς φορείς και τις συλλογικότητες που υπερασπίζονται το περιβάλλον, που τολμούν και αγωνίζονται κατά των μεγάλων συμφερόντων, θα έπρεπε ο ίδιος τουλάχιστον, σε τέτοια περιβαλλοντικά θέματα, "να είναι και να φαίνεται τίμιος". Πολύ περισσότερο βέβαια αν πρόκειται για μέλος του Κοινοβουλίου! Οταν όμως αυτό αμφισβητείται και η αμφισβήτηση προκύπτει από επίσημα έγγραφα δημόσιων υπηρεσιών, τότε οφείλονται σαφείς εξηγήσεις», δήλωσε στην «Ε» ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

«Η δημοσιογραφική αποκάλυψη περί κατασκευής αυθαίρετων κτισμάτων και επιβολής προστίμων από την Πολεοδομία, στη βουλευτή κ. Πιπιλή, στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή του ποταμού Νέδα, εγείρει εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη δημόσια συμπεριφορά των αιρετών εκπροσώπων και την αντιστοιχία και συνέπεια λόγων και έργων τους. Θα περιμένουμε από την κ. βουλευτή τις απαραίτητες δημόσιες εξηγήσεις της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων - Πράσινων Ηλείας.

«Η επιβολή κυρώσεων με πρόστιμο από την Πολεοδομία στη βουλευτή της Ν.Δ. Φ. Πιπιλή μόνο προβληματισμό και λύπη προκαλεί στους πολίτες. Η κ. Πιπιλή μιλούσε για νόμιμα αντιπλημμυρικά έργα την περίοδο της παράνομης δραστηριότητας του Τρομπούκη στη Νέδα. Την περίοδο που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας και Ηλείας κατήγγειλαν τις παράνομες αμμοχαλικοληψίες στο ποτάμι και μάλιστα τότε που άγνωστοι εκτόξευσαν άμεσες απειλές κατά της ζωής του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Κουσελά. Περιμένουμε από τα αρμόδια όργανα της Ν.Δ. να λάβουν θέση σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα»,- δήλωσε στην «Ε» ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία Γιάννης Αργυρόπουλος. *

Φωτεινή Πιπιλή

enet.gr


Read more...

Για υφυπουργός η Ελπίδα Τσουρή...


Ποιοι άλλοι ακούγονται για τη θέση του Ντίνου Ρόβλια
.
Από τον Γιάννη Δαίδαλο

.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του Ντίνου Ρόβλια ως υφυπουργού Εσωτερικών ακούγονται πέραν του Λάμπρου Μίχου τα ονόματα και των βουλευτών Γιώργου Ντόλιου (Εβρος) και Γιάννη Αμοιρίδη (Πιερίας).
Επίσης, για τη νέα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομίας με αρμοδιότητα τα θέματα Ναυτιλίας ακούγεται το όνομα της Ελπίδας Τσουρή η οποία είχε διατελέσει υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σημίτη.Read more...

Διχασμένοι οι βουλευτές για την προταθείσα μείωση αποδοχών

Διχασμένοι εμφανίζονται οι βουλευτές, πάνω στην πρόταση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για μείωση των αποζημιώσεών τους. Σύμφωνα με τον ημερήσιο Τύπο, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι μια οριζόντια μείωση της τάξης του 10% ή αν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η Βουλή ήδη έχει μειώσει τις δαπάνες της, "δίνοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας περιστολής των δαπανών εν μέσω οικονομικής κρίσης".

Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό των Οικονομικών θα αναζητήσουν τους τρόπους περαιτέρω συμβολής του Κοινοβουλίου στην εθνική προσπάθεια βελτίωσης των δημοσιονομικών της χώρας μας.

Υπενθύμισε ακόμη, ότι οι βουλευτές με ομόφωνη απόφασή τους μείωσαν κατά 5% για το 2009, πράγμα που θα συνεχιστεί και το 2010.

Συμφωνία και εκ μέρους του ΛΑΟΣ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης. "Την "πατρότητα" της ιδέας την έχω εγώ και την είχα διατυπώσει και υπάρχει στα πρακτικά. Πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουμε μείωση των μισθών 50%, για όσο διαρκεί η κρίση" σημείωσε.

"Δε μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό "σφίξε το ζωνάρι" κι εμείς να καθόμαστε αναπαυτικά στην "πολυθρόνα των 7.000 ευρώ". Αυτό λέω και επιμένω! Τώρα μείωση 10-15% δεν πιστεύω ότι είναι κάτι σημαντικό, που θα δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον ελληνικό λαό" δήλωσε ακόμη.

Πάντως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης - όπως αναφέρει το Βήμα- έθεσε ζήτημα νομιμότητας μίας τέτοιας απόφασης. Όπως υποστηρίζει το Δ΄ Ψήφισμα καθορίζει τις αποδοχές των βουλευτών με αυτοτελή φορολόγηση 5%.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος συμφωνούν σε μείωση αποδοχών, σημειώνοντας ότι έχει ήδη γίνει ανάλογη πρόταση εκ μέρους τους.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι είναι σημαντικός και ο πολιτικός συμβολισμός της κίνησης. "Οφείλουν οι βουλευτές να καταγράψουν και στο επίπεδο αυτό τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που επωμίζεται η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας", τόνισε.

Όσον αφορά τις λοιπές αντιδράσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, αυτές συναντώνται κυρίως στις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ.

Ο βουλευτής Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του αν υπάρξει μείωση αποδοχών, καθώς - όπως λέει - θα αναγκαστεί να κλείσει το γραφείο του στην περιφέρεια.

Της ίδιας άποψης είναι και ο βουλευτής Σερρών Αν. Καρυπίδης, λέγοντας ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στη συντήρηση των γραφείων του.

Επίσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπενθυμίζει ότι ήδη υπήρξε μείωση κατά 5% επί υπουργίας Παπαθανασίου και ότι αν ισχύσει η πρόταση Παπανδρέου, είναι πολύ πιθανόν οι βουλευτές να υποστούν διπλή μείωση, με την αυξημένη φορολόγηση των αποδοχών που ακολουθεί.

Ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας δήλωσε ότι "μπαίνει μέσα οικονομικά" ήδη, ενώ η κ. Πιπιλή κάλεσε τον πρωθυπουργό να επεκτείνει το μέτρο και στους μισθούς νομαρχών και δημάρχων.

Πάντως, ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας σημειώνει ότι "πρώτοι θα συμβάλουμε στις θυσίες".

Θετικοί στην ιδέα, έχουν δηλώσει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Ι. Διαμαντίδης, ο οποίος σημείωσε ότι και οι βουλευτές "είναι πολίτες και πρέπει να συμβάλουν και αυτοί στην έξοδο από την κρίση που μας κληροδότησε η ΝΔ".

Δηλώσεις εκ μέρους των βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι εκχωρούν τις αποδοχές τους στο κόμμα, δεν έχουν γίνει.
.nooz.gr

Read more...

Διαβούλευση του σ.ν. για τη ρευστότητα

Σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των Τραπεζών και ικανοποίηση από τον επιχειρηματικό κόσμο, εκφράστηκαν επί του σ.ν. του υπουργείου Οικονομίας για τη ρευστότητα στην αγορά το οποίο βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος (πρόεδρος), Νικόλαος Νανόπουλος (αντιπρόεδρος) και Χρήστος Γκόρτσος (γενικός γραμματέας) δήλωσαν μεν θετικοί στην αρχή και στις επιδιώξεις του νομοσχεδίου, επεσήμαναν όμως σε δραματικούς τόνους τον κίνδυνο αντιμετώπισης προβλημάτων ρευστότητας από τις ίδιες τις τράπεζες εξαιτίας ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.

Η βασική διαφωνία των τραπεζών εντοπίζεται στο εύρος των καλυπτομένων από τη ρύθμιση για τους ενήμερους οφειλέτες, για τους οποίους ελέχθη ότι πιθανόν να λειτουργήσει το νομοσχέδιο ως κίνητρο για να καταστούν ασυνεπείς ενήμεροι σήμερα οφειλέτες.

Ο κ. Ράπανος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας μίλησε για κίνδυνο πίεσης ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και για ενδεχόμενη αναποτελεσματικότητα των μέτρων με αποτέλεσμα να ακριβύνει το κόστος του χρήματος.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε ότι ο κίνδυνος για τη ρευστότητα μπορεί να προκύψει από το γεγονός ότι οι Τράπεζες δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην περίοδο της κρίσης πολύ περισσότερα από τα δικαιούμενα με αποτέλεσμα το 7,5% του ενεργητικού τους να πρέπει τώρα να επιστραφεί.

Τοποθέτηση Κατσέλη

Παρεμβαίνοντας η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπενθύμισε τη θέση της Τράπεζας Ελλάδος ειδικά για το σκέλος των ενήμερων οφειλών η οποία συνιστά ακριβώς να αφορά η ρύθμιση μικρές επιχειρήσεις με υπόλοιπο ως 1 εκ ευρώ με μικρή διαπραγματευτική δυνατότητα έναντι των τραπεζών, διάταξη που ακριβώς περιελήφθη στο νομοσχέδιο.

Η υπουργός πάντως κάλεσε τις τράπεζες, αν έχουν πρόταση για περαιτέρω «στοχοποίηση» των ενήμερων οφειλών να την καταθέσουν κι η ίδια δήλωσε πρόθυμη να την εξετάσει.

Ο Νικόλαος Νανόπουλος επισήμανε επίσης διαφωνίες με τη «χαλάρωση» του συστήματος «Τειρεσία» που επίσης κατά τον ίδιο οδηγεί στη δυσκολία έγκρισης δανείων και στο ακριβότερο χρήμα.

Οξύς έναντι των τραπεζών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης αποδίδοντάς στα πιστωτικά ιδρύματα «αισχροκέρδεια» και «θράσος να μιλούν για ρευστότητα, όταν διαφημίζουν από τις τηλεοράσεις εορτοδάνεια».

Ο ίδιος μίλησε για 10.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν μέσα στο 2009, ενώ ξεπέρασαν τα 3 δισ. οι ακάλυπτες επιταγές και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές: «Ναι, να κάνουν οι τράπεζες κέρδη, αλλά όχι υπερκέρδη που εξασφαλίσανε με την ανοχή και της κοινωνίας και της πολιτείας, αλλά ως πότε;» Το νομοσχέδιο, τόνισε, είναι μία καλή αρχή που θα πρέπει να έχει και συνέχεια.

Θετικό έκρινε το νομοσχέδιο ο γενικός διευθυντής της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.ΣΕ.ΓΕ.Σ.) Ιωάννης Τσιφόρος σημειώνοντας ότι η συνομοσπονδία συμφωνεί με τις ρυθμίσεις και για τις ληξιπρόθεσμες και για τις ενήμερες οφειλές, αλλά και υπογραμμίζοντας ότι σε ένα ποσοστό 80% τα αγροτικά δάνεια είναι ενήμερα.

Ο κ. Τσιφόρος επισήμανε κυρίως τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται τα κτηνοτροφικά δάνεια, για τα οποία ζήτησε αναστολή πληρωμών για μία τριετία και νέο δεκαετές δάνειο με χαμηλό επιτόκιο.

Παρεμβαίνοντας η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη είπε ότι στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) θα ενταχθούν και οι αγροτικές επιχειρήσεις κι ίσως υπάρξει στοχευμένη ρύθμιση για την κτηνοτροφία.

Πολέμιος επίσης των Τραπεζών ήταν ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (Γ.ΣΕ.Β.Ε.Ε) Γεώργιος Καβαθάς: «Μιλούν λες και δεν είναι πολίτες αυτής της χώρας και δεν βιώνουν το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει».

Θετικό έκρινε επίσης το νομοσχέδιο ζητώντας να περιληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις «που οδηγήθηκαν από τις τράπεζες λόγω έλλειψης ρευστότητας και σε επισκευαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς και πιστωτικές κάρτες».

Θετικές έκρινε επίσης τις διατάξεις για τον «Τειρεσία» που «λειτούργησε ως τώρα για τις τράπεζες και όχι για τον επιχειρηματία που ατύχησε με μία ακάλυπτη επιταγή και δεν μπορούσε να δανειστεί».

Το νομοσχέδιο θα θέλαμε να είχε περάσει χθες, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) Βασίλης Κορκίδης, συμπληρώνοντας ότι οι ρυθμίσεις του «πράγματι δίνουν ανάσα στις επιχειρήσεις, ξεμπλοκάρουν την αγορά και δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία πρόσβασης στις τράπεζες, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα ανταποκριθούν ανάλογα».

Κατέθεσε εξάλλου σειρά συμπληρωματικών σκέψεων κυρίως «για μεγαλύτερη διάρκεια των μέτρων ανακούφισης, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα».

Τελευταίος από τους φορείς που εξετάστηκαν ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεως Προστασίας Καταναλωτών- Δανειοληπτών Ευάγγελος Κρητικός που είπε ότι το νομοσχέδιο ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση και κατέθεσε σειρά βελτιωτικών προτάσεων.
nooz.gr


Read more...

ΣΟΚ ΜΕ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ S&P

Νέο πλήγμα δέχθηκε πριν από λίγο η Οικονομία της χώρας μας. Πριν από μισή ώρα ανακοινώθηκε η υποβάθμιση από τον Οίκο Standard & Poors την ίδια στιγμή που ο Παπακωνσταντίνου μιλούσε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική... αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΄BBB+΄ από ΄A-΄, ενώ επιβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση παραμένει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (CreditWatch) με πιθανές αρνητικές συνέπειες.
Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ΄A-2΄ βρίσκεται επίσης σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες. Η διαβάθμιση για τον κίνδυνο για την μετατροπή και τη μεταφορά συναλλάγματος εκτός χώρας (Transfer and Convertibility assessment) παραμένει ΄AAA΄, αντανακλώντας την θέση της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
fimotro


Read more...

Μήπως ξεχαστήκαμε με τον "Γερμανό";...


Aπό το http://amoirakagem.blogspot.com/

.
Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που η σκανδαλώδης εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE έναντι 1300 εκατομ. Ευρώ (!!) οδηγήθηκε στην εξέταση απ΄τη Δικαιοσύνη.Έχει παρέλθει 1 χρόνος από τότε που απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 5 κακουργήματα και ακόμη δεν έχει κληθεί κανένας από τους κύρια ευθυνόμενους για απολογία. Παράλληλα με αυτή την καθυστέρηση παρατηρείται και μια «συμπτωματική» σιωπή από τη....συντριπτική πλειοψηφία των μέσων αλλά και των πολιτικών.
Και αυτό παρʼ ότι...

φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία που οδηγούν σε εντοπισμό απιστίας, χειραγώγησης μετοχών, διακίνησης κεφαλαίων σε ύποπτες διαδρομές και έντονη οσμή πολιτικού χρήματος.Η Κύπρος, φαίνεται ότι είναι ένα από τα κλειδιά. Ο ανακριτής φαίνεται να έχει ήδη στοιχεία. Υπάρχει όπως λέγεται και συμμετοχή διαφημιστικής εταιρίας. Ο Βουρλούμης άλλωστε τοʼ χει πει: «Ο κ. Αλογοσκούφης ήξερε τα πάντα για νʼ αποφασίσει».Read more...

Επιστρέφει ο εφιάλτης των σκουπιδιών


Επιστρέφει ο εφιάλτης των σκουπιδιών

Δεν θα αποφύγουμε τελικά να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων ανάμεσα σε βουνά από σκουπίδια, όπως όλα δείχνουν.

Κλείνει επ΄ αόριστον από σήμερα Τετάρτη ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φυλής.

Οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ ζητούν τη μονιμοποίηση περίπου 200 συμβασιούχων.

Σε δελτίο τύπου της ΕΣΔΚΝΑ οι συμβασιούχοι αναφέρουν:

"Η σημερινή απεργία των εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής στον μοναδικό φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική επαναφέρει και πάλι (με ιδιαίτερη σκληρότητα αυτή τη φορά) το πρόβλημα το οποίο οι Δήμαρχοι έχουμε θέσει επανειλημμένως στην Κεντρική Διοίκηση και αφορά τους εργαζόμενους με συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Η σημερινή κατάσταση με την εμμονή του Υπουργείου Εσωτερικών για απότομη κατάργηση των συμβάσεων χωρίς μεταβατική περίοδο και χωρίς να αναγνωρίζει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που αφορούν την δημόσια υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και όχι μόνο εν όψει μάλιστα και της εορταστικής περιόδου.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της που η ίδια και μόνο δημιουργεί και να καταλάβει ότι η δημόσια υγεία των πολιτών δεν εξασφαλίζεται με επικοινωνιακά τρικ.

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ και Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Γ. Χιωτάκης με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Θεωρώ άδικο, αντιδεοντολογικό και εν' τέλει απάνθρωπο το γεγονός ότι υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι στην επεξεργασία των απορριμμάτων αιφνιδιαστικά αν και εργάζονται επτά συναπτά χρόνια να οδηγούνται στην ανεργία με νόμο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πιστεύω ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η δημιουργία αντίστοιχων θέσεων αορίστου χρόνου με μοριοδότηση με τις θέσεις των συμβάσεων μίσθωσης έργου καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ιδιαίτερα των εργαζομένων στην αποκομιδή και επεξεργασία των απορριμμάτων".

protothema.gr


Read more...

Στον αέρα και πάλι το θέμα της ‘Ασπίς’


Στον αέρα και πάλι το θέμα της ‘Ασπίς’

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Στον αέρα βρίσκεται και πάλι το ζήτημα του ομίλου Ασπίς ΑΕΓΑ, καθώς η ρύθμιση που είχε προεκλογικά υπογραφεί θεωρείται ότι αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, πριν το ‘κανόνι’ της Ασπίς έρθει στο προσκήνιο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο τέως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου είχε υπογράψει απόφαση με την οποία παρεχόταν η δυνατότητα στον επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής να προσλάβει το απαιτούμενο προσωπικό και να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά του έξοδα, ώστε να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των Χαρτοφυλακίων ώστε να λειτουργήσουν τα διάφορα συμβόλαια.

Στην πορεία, ο επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής είχε διαπιστώσει σημαντικά κενά στην όλη διαδικασία, ενώ σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντίθετη προς την κοινοτική νομοθεσία!

«Το Υπουργείο Οικονομικών συνομιλεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και αναζητεί λύση για την αντιμετώπιση του συνολικού προβλήματος της ασφαλιστικής αγοράς. Στη λύση αυτή θα ενταχθεί τελικά και η εκκρεμής περίπτωση της ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η επίμαχη ρύθμιση είχε θεωρηθεί από παράγοντες της αγοράς ως «φωτογραφική» διάταξη για ασφαλιστικούς ομίλους οι οποίοι ήδη εδώ και αρκετό καιρό ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Το δε όλο ζήτημα είχε αναδειχθεί μάσα από αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του protothema gr. και της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

protothema.gr


Read more...

Ενημέρωση Παπούλια από Λοβέρδο για το Ασφαλιστικό

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε δεκτός νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ενημέρωσε για την εξέλιξη του διαλόγου στο Ασφαλιστικό.

Ουπουργός Εργασίας σημείωσε ότι εξήγησε σε λεπτομέρειες τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για το Ασφαλιστικό και ανέφερε ότι ο κ. Παπούλιας του ζήτησε να τον ενημερώνει σε όλες τις φάσεις του διαλόγου.

"Δεν έχουν άλλο δρόμο ο έλληνας πολίτης και η ελληνική πολιτεία, παρά να λύσουν το ασφαλιστικό, το οποίο ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει εθνικό θέμα. Η Βουλή των Ελλήνων, με τη διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, μας έχει δώσει πολύ μεγάλη στήριξη. Η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού, με την κομματική της αντιπροσώπευση, στηρίζει την προσπάθεια κι αυτό μας δημιουργεί ελπίδα και αισιοδοξία, αλλά μας γεμίζει και ευθύνη, ώστε η λύση που θα δώσουμε να είναι η καλύτερη δυνατή", δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Υποδεχόμενος νωρίτερα τον υπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για "βαθιά νερά", στα οποία έχει βρεθεί ο κ. Λοβέρδος, για να απαντήσει ο τελευταίος ότι πρόκειται για "άπατα".

Μετά το τέλος της συνάντησης και απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ζήτημα των λιμενεργατών, ο Α. Λοβέρδος δήλωσε: "Δεν υπάρχει περίπτωση επιβάρυνσης των ταμείων από την κυβέρνηση αυτή. Τα ταμεία μας δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις. Και είμαι σαφής και συγκεκριμένος. Ας πληρώσουν οι Κινέζοι ό,τι είναι να πληρώσουν. Τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ".

.nooz.gr

Read more...

Νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Aθηνών ο Δημοσθένης Aσημακόπουλος

H Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών συνήλθε σήμερα και σύμφωνα με το νόμο εξέλεξε ως Πρύτανη τον Aντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητή του Tμήματος Φυσικής, κ. Δημοσθένη Aσημακόπουλο, για το διάστημα μέχρι τη λήξη της παρούσας Πρυτανείας, δηλαδή μέχρι 31/8/2010.

O νέος Πρύτανης στη φάση αυτή θα ασκεί και τα καθήκοντα του Aντιπρύτανη Oικονομικού Προγραμματισμού και Aνάπτυξης.

O νέος Πρύτανης είναι καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Ηλεκτρονικός-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Διευθύνει το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Aθηνών. Έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και άρθρων.

Έχει εκλεγεί Aντιπρύτανης και κατά το διάστημα 2003-2006, καθώς και Aντιπρόεδρος της Eυρωπαϊκής Yπηρεσίας Περιβάλλοντος. Επίσης, έχει διευθύνει Eρευνητικά Kέντρα της χώρας. Eίναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων, καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίων για την Εκπαίδευση στη Διαχείριση Περιβάλλοντος.

Oι επιστημονικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη Φυσική του Δομημένου Περιβάλλοντος και την Ατμοσφαιρική Pύπανση στις πόλεις.
nooz.gr


Read more...

ΣΕΒ: "Η οικονομία μπορεί να αποφύγει το κραχ"

Αισιοδοξία ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει το κραχ εκφράζει ο ΣΕΒ με ανακοίνωση του, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση της ΟΚΕ.

"Εν μέσω της πιο σοβαρής κρίσης, που γνώρισε η χώρα μας μεταπολεμικά, είναι ευοίωνο το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων δείχνουν να έχουν συνείδηση της διαχρονικότητας των προβλημάτων και της κρισιμότητας των περιστάσεων", τονίζει ο ΣΕΒ.

Και προσθέτει: "Ουσιαστικό ζητούμενο παραμένει, προσθέτει ο Σύνδεσμος, η εξειδίκευση και η υλοποίηση - ξεκινώντας από σήμερα -των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Υπό την αναγκαία αυτή προϋπόθεση δικαιολογείται η αισιοδοξία, ότι η οικονομία μας μπορεί να αποφύγει το κραχ και η κοινωνία μας να ανασυγκροτηθεί σε σύγχρονη και ανταγωνιστική βάση".

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ακόμη ότι "Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης παρατηρείται συχνά μια δυσαναλογία μεταξύ λόγων και έργων. Οι καλές προθέσεις και οι ορθές εξαγγελίες δεν μετουσιώνονταν αυτονόητα σε πράξεις είτε γιατί η εκάστοτε πολιτική βούληση ήταν αδύνατη είτε γιατί η αντίδραση της κοινωνίας ήταν πολύ ισχυρή. Το έλλειμμα αξιοπιστίας που μας κατατρύχει σήμερα, αφορά, λοιπόν, καταρχήν το πολιτικό σύστημα, αλλά και την κοινωνία μας συνολικά. Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ένα σαφή "οδικό χάρτη" για την έξοδο από την κρίση -με μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις χρόνιες παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας, που είναι τα αίτια των σημερινών προβλημάτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει διατεθειμένη να υπερβεί την "παράδοση" της μηδενιστικής κριτικής και της αλληλομετάθεσης ευθυνών, που κυριάρχησε καθ' όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης".
nooz.gr


Read more...

Αντιδράσεις για την εθελούσια στον ΟΛΠ

Προβληματισμός επικρατεί σε κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με τον πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου στον ΟΛΠ, το οποίο θα κοστίσει 80 εκ. ευρώ στην περίπτωση που ασκήσουν το δικαίωμα όλα τα άτομα που έχουν προβλεφθεί.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση επιβάρυνσης των ταμείων από την κυβέρνηση αυτή. Τα ταμεία μας δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις. Και είμαι σαφής και συγκεκριμένος. Ας πληρώσουν οι Κινέζοι ό,τι είναι να πληρώσουν. Τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ".

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε- μέσω του Flash 96- "εξωφρενική" την εθελούσια έξοδο στον ΟΛΠ. "Αυτά είναι τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν σκέφτηκαν το δημόσιο συμφέρον είπε η υπουργός παιδείας.

"Ο νόμος για την εθελουσία έξοδο στον ΟΛΠ ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση" δήλωσε στον Flash 96 ο Γιώργος Ανωμερίτης. "Αν θέλουμε τη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco πρέπει να εφαρμοστεί και η εθελουσία" σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού.
nooz.gr


Read more...

Κινητικότητα για την οικονομία σε ολα τα επίπεδα

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένει η οικονομία. Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της οικονομίας και να συγκρουστεί με τη συστηματική διαφθορά εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο ΒΒC. "Γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και πως θα το πληρώσουμε αλλά αυτό θέλουμε να γίνει με δίκαιο και ισότιμο τρόπο προστατεύοντας τους χαμηλόμισθους", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν Αλμούνια και Μπαρόζο τα μέτρα Παπανδρέου, αλλά περιμένουν την εξειδίκευσή τους.

"Μαξιλάρι" 2 δισ. ευρώ

Σε δανεισμό ύψους 2 δισ. ευρώ, με ιδιωτική τοποθέτηση, προχώρησε το δημόσιο. Αγοραστές των ομολόγων ήταν πέντε εγχώριες τράπεζες και ο δανεισμός θα υλοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου. Το επιτόκιο προσδιορίστηκε σε euribor συν 250 μονάδες βάσης και οι τράπεζες που συμμετέχουν είναι η Εθνική, η Alpha, η Eurobank, η Πειραιώς και η Sao Paolo IMI.

Η ημερομηνία της συναλλαγής είναι η χθεσινή, αλλά η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2010. Πρόκειται ουσιαστικά για κίνηση pre funding έναντι του δανειακού προγράμματος του 2010.

Στην απόφαση για την κίνηση αυτή συνηγόρησε η άποψη ότι το Δημόσιο θα πρέπει να διαμορφώσει ένα αξιόλογο ύψος διαθέσιμων κεφαλαίων, που θα του επιτρέψουν κάποια σχετική ευχέρεια χειρισμών στις αρχές του 2010 όταν οι αγορές θα ξέρουν ότι θα πιέζεται ασφυκτικά για την εκκίνηση του δανειακού προγράμματος του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τα ταμειακά διαθέσιμα είναι υψηλά, καθώς δεν έχουν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων που μετατίθενται για το επόμενο έτος. Έτσι μαζί με τα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι το 2010 ξεκινά με περίπου 8 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει μια γραμμή άμυνας στις αναμενόμενες πιέσεις στο κόστος δανεισμού που είναι βέβαιον ότι θα ασκηθούν έντονες από τον πρώτο μήνα του έτους ακριβώς λόγω του ύψους των αναγκών για δανεισμό.

Στην ευρωπαϊκή τρόικα ο Γ. Παπακωσταντίνου

Δεν συζητείται "ευρωπαϊκή διάσωση" της Ελλάδας, λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τις συναντήσεις του με τους ομολόγους του σε Βερολίνο και Παρίσι.

Στις συνομιλίες Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε τέθηκε και το θέμα των χρεών που έχει το ελληνικό δημόσιο έναντι γερμανικών επιχειρήσεων - στα ναυπηγεία της HDW για τα υποβρύχια, αλλά και σε εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων και φαρμακευτικών ειδών - και ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε την γερμανική πλευρά ότι για τα χρέη των νοσοκομείων δρομολογήθηκε ήδη μία διαδικασία εξόφλησης, και ότι για το θέμα των υποβρυχίων υπάρχει μία προσπάθεια λύσης-πακέτου με το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Στη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του στο Παρίσι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τη Κ. Λαγκράντ για τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Δευτέρα, για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος, για τον έλεγχο του χρέους και τις συγκεκριμένες ενέργειες για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Σε ερώτηση αν πείστηκε η Γαλλίδα υπουργός και αν εξασφάλισε την υποστήριξή της απάντησε: "Κάθε μέρα πρέπει να πείθουμε".

Ο Γ. Παπανδρέου στο BBC

"Γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και ότι θα το πληρώσουμε, όμως αυτό θέλουμε να γίνει με δίκαιο και ισότιμο τρόπο προστατεύοντας τους χαμηλόμισθους", επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC.

O Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διεθνείς αγορές, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμούν τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της οικονομίας:

"Αυτό που έχω προτείνει και σχεδιάζω να κάνω, αλλά και είμαι αποφασισμένος να κάνω, είναι η αναδιάρθρωση των βασικών τομέων της οικονομίας μας" σημείωσε πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στην πάταξη της συστημικής διαφθοράς, η οποία -όπως επεσήμανε- έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα να μην πηγαίνουν για πραγματικές υπηρεσίες. Παρατήρησε επίσης ότι εάν συλλαμβάνονταν "μόνο λίγοι από τους φοροφυγάδες, θα μπορούσαν να λύσουν το δημοσιονομικό μας πρόβλημα".

"Δεν εξετάζεται η έκδοση ευρω-ομολόγου για τη στήριξη της Ελλάδας"


"Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα", απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όταν ερωτήθηκε σχετικά στο Στρασβούργο.

"Εγείροντας ένα τέτοιο θέμα, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει μία λύση έξω από τις προσπάθειες της ίδιας της Ελλάδας, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους μας", είπε.
nooz.gr

Read more...

Τον έφαγε η κόντρα με τον Ραγκούση;...


Τα σημειωματάκια του Ντίνου Ρόβλια μήπως ήταν μόνο το πρόσχημα; Ούτως ή άλλως έμειναν μόνο σημειωματάκια. Επί της ουσίας, όπως ορθά παρατήρησε και ο εντιμότατος κύριος Tράγκας στο δελτίο του Alter χθες, ρουσφετάκια δεν έγιναν.

Ο Ρόβλιας, όπως...

...λέγεται, είχε έντονες διαφωνίες με τον Γιάννη Ραγκούση για το θέμα του "Καποδίστρια". Κόντρα που άρχισε να παίρνει διαστάσεις. Κι ενώ όλοι περιμέναμε να δούμε το αποτέλεσμα, εμφανίστηκε το σκουπίδι ο Γεωργακόπουλος να βγάλει από τα σκουπίδια τα σημειωματάκια.

Μήπως η διάθεση (που στο φινάλε ποτέ δεν απεδείχθη) του κυρίου Ρόβλια να κάνει ρουσφέτια ήταν απλώς η επιφάνεια;...

nonews-news


Read more...

Ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την επέκταση της Αττικής Οδού...


Την ακύρωση της δημοπράτησης τω νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής και την αναβολή για το καλοκαίρι του διαγωνισμού για το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης, στο Καστέλι, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας. Έδωσε διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη σταματήσει την υλοποίηση όσων έργων έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, παρότι πάρα πολλά από αυτά που είχαν εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως είπε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι το...

κόστος των έργων χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 2,34 δισ. ευρώ. Σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση θα κάνει αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί, αν και -όπως υπογράμμισε- "έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων που νομίζαμε ότι είχαμε".

Όσον αφορά στους αυτοκινητόδρομους της Αττικής, έκανε λόγο για έργο - "φάντασμα", υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο τμήμα του, από τον κόμβο Μεσογείων μέχρι τα Καλύβια, δεν είναι συμβατό με ρυθμιστικό πλαίσιο Αττικής, ενώ για το τμήμα από τα Σπάτα μέχρι το αεροδρόμιο δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες. Η κυβέρνηση προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί το έργο, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και βάσει του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, δηλαδή το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2010. Ο Δημ. Ρέππας εκτίμησε ότι η επαναδημοπράτησή του, με σύμβαση παραχώρησης θα γίνει σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

Για το αεροδρόμιο Καστελίου, έκανε λόγο για αναγκαίο έργο, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία, όσον αφορά στα ραδιοβοηθήματα, αλλά και ενστάσεις από τοπικούς φορείς. Ο υπουργός δήλωσε ότι η δημοπράτηση μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2010, καθώς θα προηγηθεί πόρισμα επιτροπής για τα ραδιοβοηθήματα, από στελέχη της Πολιτικής Αεροπορίας του υπουργείου Υποδομών και άλλων συναρμοδίων φορέων.

Ο Δημ. Ρέππας δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έσπευσε να εξαγγείλει τα δύο αυτά έργα προεκλογικά για προφανείς λόγους σκοπιμότητας.

Διόδια

Για το ζήτημα των διοδίων, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία επαφών, δεν άφησε όμως μεγάλο περιθώριο για μείωση του αντιτίμου που καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί. Διευκρίνισε ότι το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης και πρόσθεσε ότι υπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο κατασκευής αξιόπιστων παράπλευρων οδικών δικτύων. Από το καλοκαίρι θα τεθούν σε ισχύ και τα διόδια στην Εγνατία Οδό, τα οποία θα λειτουργήσουν παράλληλα με τους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, σε πέντε σημεία της οδού. Οι πόροι από τα διόδια θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων για την κατασκευή του έργου, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και τη συντήρηση της οδού, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως.
enet.gr

nonews-news


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...

Read more...

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ...


Πεδίο συναίνεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά σε ένδεκα βασικές κατευθύνσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον δημόσιο βίο, διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και ο κ. Σαμαράς απεδέχθη την ανάρτηση όλων των προμηθειών του Δημοσίου στο Διαδίκτυο, την αλλαγή του «πόθεν έσχες» για τους πολιτικούς, τον διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του προϋπολογισμού, την ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής...ασφάλισης και τη δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής με πλειοψηφία 120 βουλευτών. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εισηγήθηκε και ο πρωθυπουργός συμφώνησε στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στη γενίκευση εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος, στη δημοσιοποίηση του τελικού κόστους κάθε έργου και προμήθειας του Δημοσίου, στην οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Σύμπτωση απόψεων καταγράφηκε και για τα τεκμήρια διαβίωσης, αντιθέτως διαπιστώθηκε διαφωνία στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.
fimotro


Read more...

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΑΛΑ ΙΡΛΑΝΔΙΚΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Καρανασοπούλου - Γιώργος Παππάς - Γιώργος Κανελλόπουλος

Με επιφυλακτικότητα αντέδρασαν οι Βρυξέλλες, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι αγορές και ο διεθνής Τύπος στα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, θεωρώντας πως είτε υπολείπονται των απαιτήσεων των καιρών είτε δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το ότι το επιτόκιο...
δανεισμού (spread) του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε από τις 236 στις 256 μονάδες βάσης, προκαλώντας απογοήτευση στο οικονομικό επιτελείο. Πάντως θετική υποδοχή επεφύλαξε στα μέτρα της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χ. Αλμούνια. Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Γ. Παπανδρέου βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια αυτή. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις Αλμούνια, που πάντως, δεν παρέλειψε να κρατήσει κάποιες επιφυλάξεις, καθώς, όπως είπε, η Κομισιόν προσβλέπει στην ανάλυση του Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να έχει στο μικροσκόπιο την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, από τις επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, στο Βερολίνο, δεν προέκυψε τίποτε νεώτερο από αυτό που είχαν όλοι αντιληφθεί και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών: Πως η «ανοχή» της Γερμανίας θα περιορισθεί στο να μη δηλώνουν οι πολιτικοί της δημοσίως τη δυσφορία τους για το «ελληνικό πρόβλημα».
«Άνοιγμα» 120 δισ.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο ανησυχεί περισσότερο από άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς οι γερμανικές τράπεζες διαθέτουν 120 δισ. σε ελληνικά ομόλογα- και βλέπουν τώρα πως η «επένδυσή» τους δεν πάει καθόλου καλά. Διπλωματική πηγή έλεγε ότι το κλίμα για την Ελλάδα είναι αρνητικό, κάτι που εκφράζουν ευθέως ο γερμανικός Τύπος και οι τραπεζίτες της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ηans Werner Sinn, πρόεδρος του μεγαλύτερου γερμανικού ινστιτούτου για την οικονομία, του Ιfo, συνέκρινε χτες την Ελλάδα με την επενδυτική τράπεζα Lehman Βrothers που χρεοκόπησε πέρσι τον Οκτώβριο σηματοδοτώντας την αρχή της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα «θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Lehman Βrothers», είπε ο κ. Sinn. Πάντως επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν συνιστά κίνδυνο για την ενότητα στην ευρωζώνη.
Κοινοτικές πηγές, σχολιάζοντας την ομιλία Παπανδρέου, έλεγαν ότι περιέγραψε μια «ισόποση δοσολογία» με περικοπές δαπανών και αύξηση εσόδων, ενώ «έχουμε συμφωνήσει πως απαιτούνται περικοπές δαπανών». Με την έννοια αυτή- πρόσθεταν - μάλλον «απευθυνόταν σε εσωτερικό ακροατήριο και όχι σε μας ή τις αγορές». Χαρακτήριζαν απολύτως θετικά τα μέτρα για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων- «μολονότι τα ακούμε αρκετά χρόνια τώρα»- αλλά και της δημοσίευσης των ισολογισμών, «κάτι που οι άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει εδώ και δεκαετίες». Επιφύλαξη, ωστόσο, εξέφραζαν για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού- ουδείς γνωρίζει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Με τον Σόιμπλε
«Οι εταίροι μας θεωρούν ότι αυτήν τη στιγμή γίνονται σοβαρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως περιμένουν να δουν έργα», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε. Στην επισήμανση των «ΝΕΩΝ» ότι αμφισβητείται ακόμη και αν το έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ είναι πραγματικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι όλος ο κόσμος αμφιβάλλει για ό,τι πούμε αυτήν τη στιγμή, και αυτό είναι σαφώς το πρόβλημα».

fimotro

Read more...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Δαράτος

Στήριξη στις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου παρείχαν χθες στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας ωστόσο από την κυβέρνηση τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, παρατείνοντας έτσι την αγωνία μέχρι τον Ιανουάριο. «Πιστεύω ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος της...
Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, άποψη που ασπάστηκε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Χ. Αλμούνια, ο οποίος όμως είπε ότι περιμένει με ανυπομονησία την εξειδίκευσή τους τον Ιανουάριο.
Ο κ. Μπαρόζο απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τις φήμες ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης-ύφεσης στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας: «Το να ανακινήσουμε σήμερα ένα τέτοιο θέμα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τους Ελληνες να υλοποιήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τους».
Πρόταση
Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βέρχοφσταντ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, έθεσε το θέμα του υψηλού δημόσιου χρέους της Ελλάδας και ρώτησε αν η έκδοση ευρωομολόγων θα βοηθούσε όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους. Ο κ. Μπαρόζο απάντησε ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις τελευταίες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και ότι δεν προτείνει την ανάληψη καμίας πρωτοβουλίας για ευρωομόλογα.
Χθες, πάντως, υπό τον φόβο αναταράξεων στις αγορές και περαιτέρω ανόδου των spreads, το Δημόσιο προχώρησε αιφνιδιαστικά σε προ-δανεισμό, ύψους 2 δισ. ευρώ, για το 2010, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Ο κ. Αλμούνια τόνισε μέσω γραπτής του δήλωσης: «Σημειώσαμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης -όπως την επανέλαβε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Παπανδρέου- να κόψει (περιορίσει) τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να μειώσει το δημόσιο χρέος μέσω μονίμων περικοπών των δαπανών και των αυξήσεων των μισθών.
Ο κ. Παπανδρέου ενίσχυσε, επίσης, τις προθέσεις της κυβέρνησής του σε σχέση με την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της διαδικασίας σύνταξης του προϋπολογισμού και του φορολογικού συστήματος.
Ο προϋπολογισμός του 2010, που συζητείται στην ελληνική Βουλή, καθώς και οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου συνιστούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Περιμένουμε με "ανυπομονησία" την εξειδίκευση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που αναμένουμε μέσα στον Ιανουάριο, των συγκεκριμένων μέτρων που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή (της χώρας) κατά το 2010 και θα διασφαλίσουν μια γρήγορη (σ.σ.: αρχής γενομένης μέσα στο 2010) σταθεροποίηση στατιστικών των δημόσιων οικονομικών.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά και να καταγράφουμε τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση (της Ελλάδας) και την πρακτική εφαρμογή των μέτρων», προειδοποίησε ο κ. Αλμούνια.
Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αλμούνια, τόνισε εν τω μεταξύ, από την πλευρά της, ότι «η Κομισιόν γνωρίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την εξυγίανση της οικονομίας και έχει αρχίσει να τις μελετάει».
Η ίδια, πάντως, επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αναγγείλει η κυβέρνηση «συγκεκριμένα μέτρα» για τη δημοσιονομική εξυγίανση, πράγμα που υπονοεί ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δεν περιείχαν τέτοια συγκεκριμένα μέτρα που θέλει να δει η Κομισιόν, μολονότι συνιστούν «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Αντίδοτο» στις πιέσεις
Πρόωρος δανεισμός με την έκδοση 5ετούς ομολόγου

Σε πρόωρο δανεισμό προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών με την έκδοση πενταετούςομολόγου. Το βασικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 3,4% και συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2010. Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από εγχώριες και ξένες τράπεζες.
Αργά το βράδυ τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι έγιναν διερευνητικές επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το ύψος των κεφαλαίων που θα έβαζαν και στη συνέχεια το υπουργείο αποφάσισε την έκδοση του ομολόγου στα 2 δισ. ευρώ.
Η κίνηση του υπουργείου λειτούργησε ως «αντίδοτο» στις πιέσεις και στον κίνδυνο ανόδου των επιτοκίων στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Την ίδια στιγμή πίστωση χρόνου έδωσαν χθες οι αγορές στην κυβέρνηση, παρότι τα σπρεντ διευρύνθηκαν και οι μετοχές σημείωσαν πτώση.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν στελέχη της αγοράς που είχαν «καρφωμένα» τα μάτια τους στις οθόνες των υπολογιστών τους, παρακολουθώντας τους πωλητές και τους αγοραστές.
Το σπρεντ του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε μεταξύ των 238 έως 258 μονάδων βάσης, σημειώνοντας άνοδο έως 22 μονάδες σε σχέση με προχθές. Ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε στα δεκαετή ομόλογα ανήλθε μόλις στα 250 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας την απουσία «παιχτών» στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Κλίμα έντονων πιέσεων δέχτηκαν τα τριετή ομόλογα και ειδικότερα αυτά που λήγουν τον Μάρτιο του 2012. Το σπρεντ έφτασε στις 271 μονάδες και η απόδοσή τους στο 4,16%, με αποτέλεσμα η διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό να ξεπεράσει το 2%. Η αξία των συναλλαγών «άγγιξε» τα 300 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το ομόλογο με ημερομηνία λήξης 2040, σημειώνοντας πτώση κατά 3,7% στην τιμή του, η οποία υποχώρησε στις 78 μονάδες βάσης.
Από την πλευρά της, η Moodys σε έκθεσή της ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές των κρατικών δαπανών. Στελέχη του ξένου οίκου βρίσκονται στην Αθήνα, κάνοντας επαφές με κρατικούς παράγοντες για τη συλλογή στοιχείων.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ «ΙΟΒΕ»
«Η Ελλάδα ίσως γίνει Lehman Βrothers»
Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η επόμενη Lehman Brothers, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ifo ή αλλιώς του «γερμανικού ΙΟΒΕ». Μιλώντας στο Ρόιτερ είπε χαρακτηριστικά:
«Η Ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί εξαιτίας της Ελλάδας. Είναι πολύ μικρή χώρα για να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Ομως θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη Lehman Βrothers».

fimotro

Read more...

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝ... ΟΠΛΟΙΣ


Ρεπορτάζ : Παντελής Βαλασσόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με αντάλλαγμα χρέη και εξοπλιστικά η Ελλάδα φαίνεται να ελπίζει σε γερμανική χείρα βοηθείας για να τα βγάλει πέρα. Στη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο τέθηκε το θέμα που απασχολεί πολύ τους Γερμανούς, δηλαδή τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς γερμανικές εταιρείες (φαρμακοβιομηχανίες, ιατρικός εξοπλισμός, εξοπλιστικά) που φτάνουν στο ύψος των 2 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, «ενημέρωσα τον κ. Σόιμπλε, αναφορικά με τα χρέη των ελληνικών νοσοκομείων σε εταιρείες - μεταξύ των οποίων είναι και...
γερμανικές. Υπάρχει μια διαδικασία εξόφλησης των χρεών αυτών, η οποία και έχει ξεκινήσει. Αυτό θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα, όπως και η συζήτηση για το θέμα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, όπου υπάρχει μια διαδικασία επίλυσης που βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Οταν ζητήσαμε από τον υπουργό να γίνει πιο συγκεκριμένος, μας απάντησε ότι για το θέμα των εξοπλισμών και τον Σκαραμαγκά, υπάρχει ένα πακέτο του οποίου τα βασικά στοιχεία τα οποία και συζητούνται είναι τα εξής:
* Αποχώρηση των Γερμανών από τον Σκαραμαγκά.
* Πώληση σε τρίτη χώρα του υποβρυχίου «Παπανικολής», το οποίο για την ελληνική πλευρά έχει προβλήματα πλεύσης.
* Παραλαβή των υπόλοιπων τριών υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί.
Και Γιουροφάιτερ
* Οσο για το μαχητικό Γιουροφάιτερ, εξαγγελία νέου διαγωνισμού για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς.
Ανακεφαλαιώνοντας τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν άλλοι σκελετοί κρυμμένοι στο ντουλάπι της ελληνικής οικονομίας».
Σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης πειθούς των αγορών, ο κ. Παπακωνσταντίνου -μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να του αναλύσω τις πολιτικές που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, τις πρωτοβουλίες για τους επόμενους μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και ταυτόχρονα την ανάκαμψη της οικονομίας».
Για το πώς αντέδρασε η γερμανική αγορά σημείωσε ότι «νομίζω πως αντέδρασε όπως όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει είναι το θέμα της αξιοπιστίας. Οι εταίροι μας θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή γίνονται σοβαρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, περιμένουν ωστόσο να δουν έργα και αυτό θα αποτυπωθεί αφ' ενός μεν στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο, αλλά βεβαίως και στην πορεία της κυβέρνησης μέσα στους επόμενους μήνες».
Ο ίδιος ο υπουργός σημείωσε ότι ο Γερμανός ομόλογός του ήταν ιδιαίτερα φιλικός και στη συνομιλία τους έδειξε ότι έχει ιδιαίτερα διευρυμένο πνεύμα και δεν είναι μόνον οικονομολόγος.
Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι ο κ. Σόιμπλε δεν δέχθηκε να γίνουν κοινές δηλώσεις και σε Γερμανούς δημοσιογράφους καθώς, όπως μάθαμε, «η γερμανική πλευρά δεν θέλει να ανεβάσει το θέμα της Ελλάδας, μια και οι αγορές είναι πολύ νευρικές».
Βέβαια ανώτατο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μάς τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς κανείς από τους συνομιλητές μας δεν πιστεύει τη στιγμή αυτή ό,τι και να λέμε. Αυτό που ζητούν είναι έργα. Και εμείς εκεί προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι προχωρούμε. Είναι βασικές οι επαφές αυτές και σε προσωπικό επίπεδο, καθότι πολιτικοί όπως ο κ. Σόιμπλε θα στηρίξουν την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup».
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «στις τάξεις της Ε.Ε. παίζεται ένα παιχνίδι ισορροπιών. Ολοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της, αλλά δεν το παραδέχονται δημοσίως, έτσι ώστε η χώρα από μόνη της να προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα».
Θα τα καταφέρει μόνη της
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συμπλήρωσαν ότι στις συναντήσεις τους σε Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο και Φρανκφούρτη, τονίζουν πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να φτάσει σε σημείο ώστε να κινδυνέψει η ευρωζώνη. Υπάρχει σχέδιο και η Ελλάδα μπορεί και μόνη της να τα καταφέρει».
Ο Ελληνας υπουργός επιστρέφει ξανά αύριο στη Φρανκφούρτη, αφού προηγουμένως την ίδια ημέρα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών κ. Ντάρλινγκ.
Στη Φρανκφούρτη θα υπάρξουν συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, στελέχη τραπεζών, αλλά κυρίως με θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι τη στιγμή αυτή ανησυχούν για τα χρήματα που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.

fimotro

Read more...

ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Σε μια συμφωνία επί της αρχής για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά χωρίς δεσμεύσεις, κατέληξαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Οι συμφωνίες έμειναν πάντως στα λόγια και χαρακτηριστικό είναι ότι δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, καθώς υπήρξαν και σημεία στα οποία οι διαφορές είτε αποδείχθηκαν αγεφύρωτες είτε φάνηκε πως θα άνοιγαν έναν νέο κύκλο πολιτικής έντασης και συζητήσεων. Πάντως από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεφάνη ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης στο συγκεκριμένο ζήτημα και υπό αυτή την έννοια η χθεσινή συνάντηση έδωσε...
την εντύπωση ενός πρώτου θετικού βήματος.
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ανοικτός σε κάθε πρόταση που μπορεί να μας βοηθήσει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ.: αντιμετώπισης της διαφθοράς) », είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. «Μετά από όλες αυτές τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τη συμφωνία που προέκυψε σε κάποιες απ΄ αυτές και τις όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν, ξεκινά ένας κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου κατά της διαφθοράς. Από ΄δώ και μπρος θα κριθούμε όλοιαπό την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμεγια να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» απάντησε με δημόσια δήλωσή του λίγη ώρα αργότερα ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Ενα από τα θέματα στο οποία υπήρξαν εκ διαμέτρου διαφορετικές τοποθετήσεις- κυρίως από πλευράς ΚΚΕ- ήταν αυτό της χρηματοδότησης των κομμάτων το οποίο περιλαμβανόταν στις προτάσεις του Πρωθυπουργού αλλά και στις αντίστοιχες του προέδρου του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Σε έναν από τους λίγους «ζωντανούς» διαλόγους της συνάντησης, η οποία διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες, ο κ. Τσίπρας έθεσε μάλιστα το ζήτημα στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ και η κυρία Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεσή της, απαντώντας ότι το κόμμα της δεν δίνει « ονόματα και διευθύνσεις ». Το έτερο σημείο στο οποίο σημειώθηκε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων ήταν η συζήτηση για την πρόταση του κ. Παπανδρέου να διαλευκανθούν όλα τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Η απάντηση του προέδρου της ΝΔ ήταν κατ΄ αρχάς θετική, υπό την προϋπόθεση ότι η διερεύνηση θα ξεκινήσει από την υπόθεση του Χρηματιστηρίου το 1999. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Παπανδρέου κράτησε σημειώσεις για όλα όσα άκουσε και υπογράμμισε ότι ισχύουν στο ακέραιο οι προεκλογικές του δεσμεύσεις για διερεύνηση των υποθέσεων που έπληξαν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος « για να μπορέσουμε χωρίς σκιές να αλλάξουμε σελίδα στον δημόσιο βίο», όπως είπε. Επανέλαβε δε μια εξαγγελία την οποία είχε διατυπώσει στη Βουλή τον Ιούνιο του 2007, όταν είχε πει ότι τα αιτήματα για συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών θα αντιμετωπίζονται ως δικαίωμα της αντιπολίτευσης και θα υιοθετείται η ερμηνεία βάσει της οποίας για τη συγκρότηση των Εξεταστικών Επιτροπών θα επαρκούν 120 ψήφοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται και σχετική πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.
Η συζήτηση ξεκίνησε σε πιο χαλαρό πνεύμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό να ζητούν από τον κ. Τσίπρα να τους μεταφέρει τις εντυπώσεις του από την Κοπεγχάγη, όπου βρέθηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή.
Ακολούθως ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς για τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη και χαρακτήρισε τη μάχη κατά της διαφθοράς εθνική υπόθεση, ενώ υπογράμμισε: « Χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές ».
fimotro


Read more...

Τη συμφωνία με τους λιμενεργάτες παρουσίασε ο Ανωμερίτης

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους λιμενεργάτες παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Γιώργος Ανωμερίτης.

Ο κ. Ανωμερίτης είπε ότι θα θεσμοθετηθεί Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, η οποία θα ελέγχει όλα τα θέματα που δημιουργούνται μεταξύ των διαφορετικών καθεστώτων λιμενικών υπηρεσιών καθώς στη χώρα μας υπάρχουν 365 λιμάνια, από τα οποία τα 43 είναι ιδιωτικά.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ είπε ακόμη ότι παρελήφθη η μελέτη της ΕΤΕ, η οποία αναφέρεται σε θέματα ανάπτυξης των λιμανιών και το περιεχόμενο της θα αξιοποιηθεί παράλληλα με προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πολιτική στον τομέα των λιμανιών, πρόσθεσε ο κ. Ανωμερίτης, η οποία, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με τα δεδομένα του παρελθόντος.

Σε ότι αφορά την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων στον Οργανισμό ο πρόεδρος του ΟΛΠ είπε ότι το κόστος της εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ στην περίπτωση που ασκήσουν το δικαίωμα όλα τα άτομα που έχουν προβλεφθεί.

Στο σημείο αυτό καταφέρθηκε κατά της προηγούμενης διοίκησης και κυβέρνησης τονίζοντας ότι το κόστος της εθελούσιας εξόδου έπρεπε να έχει προβλεφθεί να καλυφθεί από τον μεγάλο μέτοχο όπως έγινε στις περιπτώσεις του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής στο παρελθόν.
.nooz.gr

Read more...

Τριπλό κτύπημα για υψηλόμισθους στο Δημόσιο


του Κωστή Πλάντζου

Περισσότερα λεφτά στην τσέπη αλλά… μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2010, θα δουν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μετά από τους πρώτους τρεις-τέσσερις μήνες, η αύξηση αυτή θα … εξαφανιστεί και πάλι ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, το εισόδημα εργαζομένων στο δημόσιο θα μειωθεί περαιτέρω.

Το … θαύμα αυτό οφείλεται στις απανωτές αλλαγές στον τρόπο διενέργειας της παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, από 1ης Ιανουαρίου και μετά.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με βάση το φορολογικό νόμο Αλογοσκούφη του 2007, από τον ερχόμενο μήνα η παρακράτηση φόρου στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων θα υπολογίζεται από τα λογιστήρια (τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα) με την νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύει την 1-1-2010. Αυτή προβλέπει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα κατά 1% σε σχέση με φέτος.

Με βάση το σύστημα αυτό, φορολογούμενος που έπαιρνε φέτος 1820 ευρώ το μήνα «καθαρά» στο χέρι και του γινόταν παρακράτηση 321 ευρώ το μήνα, από το 2010 θα έχει παρακράτηση 308 ευρώ το μήνα ή 13 ευρώ περισσότερα στην τσέπη κάθε μήνα.

Τα «καλά νέα» θα κρατήσουν μόνο για 2-3 μήνες. Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει, στην ίδια εγκύκλιο, πως «με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα καταρτισθεί νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας που θα ισχύσει από το έτος 2010 και μετά και με την οποία θα αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις».

Έτσι, μετά από κοινωνικό διάλογο και περί τον Μάρτιο ή Απρίλιο, θα έχει ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχεδίου που θα στηρίζεται σε νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος. Συνεπώς, και η παρακράτηση θα αλλάξει για το υπόλοιπους μήνες, και τα όποια οφέλη ισχύσουν πρόσκαιρα, θα «εξανεμιστούν» στο τέλος του χρόνου με την οριστική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Ποιοι χάνουν

Στην περίπτωση αυτή πλήττονται μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν καθαρές αποδοχές άνω των 2000 ευρώ και ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων τα εισοδήματα «συμπιέζονται» πολλαπλά καθώς ούτε την αύξηση της εισοδηματικής πολιτικής (1,5%) θα λάβουν, αλλά θα περικοπούν έως 10% επιδόματα και ειδικές αμοιβές που λαμβάνουν (για όσους ο μισθός αγγίζει ή ξεπερνά τα 3000 ευρώ το μήνα).

Για την κατηγορία αυτή των μισθωτών και συνταξιούχων, μοναδική ελπίδα να μη δουν την εφορία να «αρπάζει» από το εισόδημά τους, θα είναι η συλλογή αποδείξεων για όλες τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιούν από 1ης του νέου έτους.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, είναι να γίνονται δεκτές για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, αποδείξεις για περισσότερες κατηγορίες δαπανών -ή ακόμα και όλες εφόσον ισχύσει κατά γράμμα η δέσμευση για «λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων».

Στην περίπτωση αυτή κάθε απόδειξη δαπάνης θα μπορεί να «αξίζει» σε έκπτωση φόρου όσο το 30%-50% της αξίας της, ανάλογα με τα νέα κλιμάκια φόρου εισοδήματος που θα ισχύσει τελικώς για το 2010.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι το «πάγωμα» των μισθών θα αφορά τα πάνω από 2.000 ευρώ μηνιαία εισοδήματα στο δημόσιο. Η ανάλογη περικοπή κατά 10% στα επιδόματα θα αφορά (κατά ορισμένες διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ) αμοιβές πάνω από 3000 ευρώ.

protothema.gr


Read more...

Λίστα και πάλι για τα φάρμακα


Λίστα και πάλι για τα φάρμακα

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους από την αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη θα καταθέσει την προσεχή Παρασκευή τροπολογία. Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί από το υψηλό κόστος των φαρμάκων που γράφονται, αλλά και με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του Δημοσίου ως προς τις πληρωμές των φαρμακευτικών εταιρειών (σ.σ. γνωστές είναι οι αντιδράσεις που είχαν υπάρξει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.), η υπουργός προχωρά σε δέσμη επανακαθορισμού του πλαισίου. Ειδικότερα:

Α. Επανεισάγεται ο κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που είχε καταργηθεί με το Ν. 3457/2006. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο στοχεύει στον εξορθολογισμό της διάθεσης των φαρμάκων προκειμένου να ανασχεθούν οι παρενέργειες από την αλόγιστη συνταγογράφηση, που έχει λάβει διαστάσεις ενδημικού φαινομένου με ανυπολόγιστες συνέπειες στο δημοσιονομικό κόστος των υπηρεσιών υγείας και στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Όπως τονίζεται, μεταξύ των ρυθμίσεων είναι και η πρόβλεψη διαδικασίας για την αποσαφήνιση των κριτηρίων για τη συμπερίληψη των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στον κατάλογο. Κοινώς, θα οριστεί ειδική επιτροπή η οποία θα έχει λόγο στην κατάρτιση των λιστών, στερώντας αυτό το δικαίωμα από τους εκάστοτε γιατρούς που ασύστολα τοποθετούσαν σκευάσματα στους καταλόγους.

Β. Επιδιώκεται η βελτίωση και η αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει τη χορήγηση από τα φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους του Δημοσίου εν γένει τομέα κοινωνικής ασφάλισης και καθενός που δικαιούται με ειδικές διατάξεις υγειονομικής δημόσιας περίθαλψης. Προβλέπεται ο τρόπος προμήθειας, διάθεσης και χρέωσης των εν λόγω φαρμάκων υψηλού κόστους από τους φορείς που τα χορηγούν στους ασφαλιστικούς φορείς που φέρουν το βάρος κάλυψης της δαπάνης.

Προβλέπεται η ετήσια έκδοση ΚΥΑ για την έγκριση, την αναθεώρηση και συμπλήρωση καταλόγου με τα εν λόγω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και τα κριτήρια υπολογισμού του υψηλού κόστους. Ορίζεται ότι τα εν λόγω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα πρέπει να περιέχονται οπωσδήποτε και στον κατάλογο των συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που εισάγεται με άλλες διατάξεις και προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις μέχρι να εκδοθεί ο πρώτος κατάλογος των συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Μετά τα παραπάνω λοιπόν γίνεται σαφές πως το Δημόσιο, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και κάθε φορέας και κλάδος ασφάλισης δικαιούχων περίθαλψης, εγκρίνουν και εξοφλούν ιατρικές συνταγές μόνο εφόσον αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα που περιέχονται σε κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Για την κατάρτιση, την αναθεώρηση και τη συμπλήρωση του καταλόγου εφαρμόζονται αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται και εξειδικεύονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.
protothema.gr

Read more...

Ορίστηκαν οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, ορίστηκαν οι αρμοδιότητες των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Οι αρμοδιότητες ανά τομέα έχουν ως εξής:

1) Εσωτερικών Όθωνας Μανώλης - Κουτσούκος Γιάννης

2) Οικονομίας Κουσελάς Δημήτρης - Κουτσούκος Γιάννης

3) Εθνικής Άμυνας Οικονόμου Παντελής - Ανδρουλάκης Νίκος

4) Ανάπτυξης Αντωνίου Τόνια - Μιχας Γιάννης

5) Περιβάλλοντος Ανδρουλάκης Νίκος - Κισκήρα Χρυσάνθη

6) Δημοσίων Έργων Όθωνας Μανώλης - Κουκουλόπουλος Πάρις

7) Παιδείας Χαλάτση Έφη - Σακελλάρης Δημήτρης

8) Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας Ράπτη Συλβάνα - Αντωνίου Τόνια

9) Υγείας Ράπτη Συλβάνα-Κισκήρα Χρυσάνθη

10) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Οικονόμου Παντελής - Κουσελάς Δημήτρης

11) Πολιτισμού Χαλάτση Έφη - Κουκουλόπουλος Πάρις

12) Αθλητισμού Ανδρουλάκης Νίκος - Χαλάτση Έφη

13) Τουρισμού Σακελλάρης Δημήτρης - Ανδρουλάκης Νίκος

14) Μεταφορών και Δικτύων Κουκουλόπουλος Πάρις - Αντωνίου Τόνια

15) Ναυτιλίας Μίχας Γιάννης - Ράπτη Συλβάνα

16) Τεκμηρίωσης Κουσελάς Δημήτρης - Μίχας Γιάννης

17) Μαζικών Χώρων-Κινημάτων Κουτσούκος Γιάννης - Αντωνίου Τόνια

18) ΕΒΕ Οικονόμου Παντελής - Κουτσούκος Γιάννης

19) Επιστημόνων Ασκούνης Κώστας - Όθωνας Μανώλης

20) Αποδήμου Ελληνισμού Κουσελάς Δημήτρης - Σακελλάρης Δημήτρης

21) Ισότητας Κισκήρα Χρυσάνθη - Παυλίδου Μαρία

22) Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης Σακελλάρης Δημήτρης- Κισκήρα Χρυσάνθη

23) Κοινωνικής Ένταξης - Ανθρ. Δικαιωμάτων Χαλάτση Έφη - Παυλίδου Μαρία

24) Δικαιοσύνης Οικονόμου Παντελής - Παυλίδου Μαρία

25) Εξωτερικών-Διεθνών Σχέσεων Ράπτη Συλβάνα - Ασκούνης Κώστας

Λόγω της συγκυρίας στo πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου δημιουργείται ειδική Επιτροπή για την Αυτοδιοίκηση (όχι για την επιλογή προσώπων) στην οποία θα συμμετέχουν:

Σωκράτης Ξυνίδης, Ασκούνης Κώστας, Μίχας Γιάννης, Παυλίδου Μαρία και Πάρις Κουκουλόπουλος.

Η γεωγραφική κατανομή των περιοχών ευθύνης, των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έχει ως εξής:1) Ανδρουλάκης Νίκος Πελοπόννησος

2) Ασκούνης Κώστας Θεσσαλονίκη

3) Αντωνίου Τόνια Κεντρική Μακεδονία

4) Κισκήρα Χρυσάνθη Βόρειο Αιγαίο

5) Κουκουλόπουλος Πάρις Κρήτη

6) Κουσελάς Δημήτρης Δυτική Ελλάδα

7) Κουτσούκος Γιάννης Ιόνια Νησιά

8) Μίχας Γιάννης Ήπειρος

9) Όθωνας Μανώλης Αν. Μακεδονία και Θράκη

10) Οικονόμου Παντελής Νότιο Αιγαίο

11) Παυλίδου Μαρία Δυτική Μακεδονία

12) Ράπτη Συλβάνα Αττική

13) Σακελλάρης Δημήτρης Θεσσαλία

14) Χαλάτση Έφη Στερεά Ελλάδα
nooz.gr

Read more...

Στην Κοπεγχάγη την Τετάρτη ο πρωθυπουργός

Στην Κοπεγχάγη μεταβαίνει την Τετάρτη (16/12) ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της Διάσκεψης:

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου

14.00 Συνάντηση Εργασίας Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού

15.00 Συνέντευξη Τύπου

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου

10:00 Μικτή Επιτροπή υψηλού επιπέδου

Δήλωση Πρωθυπουργού

13:00 Γεύμα εργασίας

14:15 Συναντήσεις Πρωθυπουργού με Ηγέτες και Επικεφαλής Διεθνών Οργανισμών

20:30 Επίσημο δείπνο - παρατίθεται από τη Βασίλισσα Margrethe (Ανάκτορο Christianborg)

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

10:00 Άτυπη Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου

12:00 Οικογενειακή φωτογραφία

13:00 Γεύμα εργασίας - παρατίθεται από τον Δανό Πρωθυπουργό

(Matt Club, 2ος όροφος Bella Center)

15:00 Συνεδρίαση Ολομέλειας
.nooz.gr

Read more...

"Eίμαι αποφασισμένος"

"Γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και ότι θα το πληρώσουμε, όμως αυτό θέλουμε να γίνει με δίκαιο και ισότιμο τρόπο προστατεύοντας τους χαμηλόμισθους", επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC.

O Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διεθνείς αγορές, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμούν τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της οικονομίας:

"Αυτό που έχω προτείνει και σχεδιάζω να κάνω, αλλά και είμαι αποφασισμένος να κάνω, είναι η αναδιάρθρωση των βασικών τομέων της οικονομίας μας" σημείωσε πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στην πάταξη της συστημικής διαφθοράς, η οποία -όπως επεσήμανε- έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα να μην πηγαίνουν για πραγματικές υπηρεσίες.

Παρατήρησε επίσης ότι εάν συλλαμβάνονταν "μόνο λίγοι από τους φοροφυγάδες, θα μπορούσαν να λύσουν το δημοσιονομικό μας πρόβλημα".

Κύκλο επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και με θεσμικούς επενδυτές άρχισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Διαβάστε αναλυτικά
nooz.gr


Read more...