Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Λίστα και πάλι για τα φάρμακα


Λίστα και πάλι για τα φάρμακα

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους από την αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη θα καταθέσει την προσεχή Παρασκευή τροπολογία. Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί από το υψηλό κόστος των φαρμάκων που γράφονται, αλλά και με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του Δημοσίου ως προς τις πληρωμές των φαρμακευτικών εταιρειών (σ.σ. γνωστές είναι οι αντιδράσεις που είχαν υπάρξει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.), η υπουργός προχωρά σε δέσμη επανακαθορισμού του πλαισίου. Ειδικότερα:

Α. Επανεισάγεται ο κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που είχε καταργηθεί με το Ν. 3457/2006. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο στοχεύει στον εξορθολογισμό της διάθεσης των φαρμάκων προκειμένου να ανασχεθούν οι παρενέργειες από την αλόγιστη συνταγογράφηση, που έχει λάβει διαστάσεις ενδημικού φαινομένου με ανυπολόγιστες συνέπειες στο δημοσιονομικό κόστος των υπηρεσιών υγείας και στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Όπως τονίζεται, μεταξύ των ρυθμίσεων είναι και η πρόβλεψη διαδικασίας για την αποσαφήνιση των κριτηρίων για τη συμπερίληψη των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στον κατάλογο. Κοινώς, θα οριστεί ειδική επιτροπή η οποία θα έχει λόγο στην κατάρτιση των λιστών, στερώντας αυτό το δικαίωμα από τους εκάστοτε γιατρούς που ασύστολα τοποθετούσαν σκευάσματα στους καταλόγους.

Β. Επιδιώκεται η βελτίωση και η αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει τη χορήγηση από τα φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους του Δημοσίου εν γένει τομέα κοινωνικής ασφάλισης και καθενός που δικαιούται με ειδικές διατάξεις υγειονομικής δημόσιας περίθαλψης. Προβλέπεται ο τρόπος προμήθειας, διάθεσης και χρέωσης των εν λόγω φαρμάκων υψηλού κόστους από τους φορείς που τα χορηγούν στους ασφαλιστικούς φορείς που φέρουν το βάρος κάλυψης της δαπάνης.

Προβλέπεται η ετήσια έκδοση ΚΥΑ για την έγκριση, την αναθεώρηση και συμπλήρωση καταλόγου με τα εν λόγω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και τα κριτήρια υπολογισμού του υψηλού κόστους. Ορίζεται ότι τα εν λόγω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα πρέπει να περιέχονται οπωσδήποτε και στον κατάλογο των συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που εισάγεται με άλλες διατάξεις και προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις μέχρι να εκδοθεί ο πρώτος κατάλογος των συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Μετά τα παραπάνω λοιπόν γίνεται σαφές πως το Δημόσιο, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και κάθε φορέας και κλάδος ασφάλισης δικαιούχων περίθαλψης, εγκρίνουν και εξοφλούν ιατρικές συνταγές μόνο εφόσον αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα που περιέχονται σε κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Για την κατάρτιση, την αναθεώρηση και τη συμπλήρωση του καταλόγου εφαρμόζονται αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται και εξειδικεύονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: