Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Σε μια συμφωνία επί της αρχής για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά χωρίς δεσμεύσεις, κατέληξαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Οι συμφωνίες έμειναν πάντως στα λόγια και χαρακτηριστικό είναι ότι δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, καθώς υπήρξαν και σημεία στα οποία οι διαφορές είτε αποδείχθηκαν αγεφύρωτες είτε φάνηκε πως θα άνοιγαν έναν νέο κύκλο πολιτικής έντασης και συζητήσεων. Πάντως από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεφάνη ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης στο συγκεκριμένο ζήτημα και υπό αυτή την έννοια η χθεσινή συνάντηση έδωσε...
την εντύπωση ενός πρώτου θετικού βήματος.
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ανοικτός σε κάθε πρόταση που μπορεί να μας βοηθήσει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ.: αντιμετώπισης της διαφθοράς) », είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. «Μετά από όλες αυτές τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τη συμφωνία που προέκυψε σε κάποιες απ΄ αυτές και τις όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν, ξεκινά ένας κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου κατά της διαφθοράς. Από ΄δώ και μπρος θα κριθούμε όλοιαπό την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμεγια να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» απάντησε με δημόσια δήλωσή του λίγη ώρα αργότερα ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Ενα από τα θέματα στο οποία υπήρξαν εκ διαμέτρου διαφορετικές τοποθετήσεις- κυρίως από πλευράς ΚΚΕ- ήταν αυτό της χρηματοδότησης των κομμάτων το οποίο περιλαμβανόταν στις προτάσεις του Πρωθυπουργού αλλά και στις αντίστοιχες του προέδρου του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Σε έναν από τους λίγους «ζωντανούς» διαλόγους της συνάντησης, η οποία διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες, ο κ. Τσίπρας έθεσε μάλιστα το ζήτημα στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ και η κυρία Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεσή της, απαντώντας ότι το κόμμα της δεν δίνει « ονόματα και διευθύνσεις ». Το έτερο σημείο στο οποίο σημειώθηκε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων ήταν η συζήτηση για την πρόταση του κ. Παπανδρέου να διαλευκανθούν όλα τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Η απάντηση του προέδρου της ΝΔ ήταν κατ΄ αρχάς θετική, υπό την προϋπόθεση ότι η διερεύνηση θα ξεκινήσει από την υπόθεση του Χρηματιστηρίου το 1999. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Παπανδρέου κράτησε σημειώσεις για όλα όσα άκουσε και υπογράμμισε ότι ισχύουν στο ακέραιο οι προεκλογικές του δεσμεύσεις για διερεύνηση των υποθέσεων που έπληξαν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος « για να μπορέσουμε χωρίς σκιές να αλλάξουμε σελίδα στον δημόσιο βίο», όπως είπε. Επανέλαβε δε μια εξαγγελία την οποία είχε διατυπώσει στη Βουλή τον Ιούνιο του 2007, όταν είχε πει ότι τα αιτήματα για συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών θα αντιμετωπίζονται ως δικαίωμα της αντιπολίτευσης και θα υιοθετείται η ερμηνεία βάσει της οποίας για τη συγκρότηση των Εξεταστικών Επιτροπών θα επαρκούν 120 ψήφοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται και σχετική πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.
Η συζήτηση ξεκίνησε σε πιο χαλαρό πνεύμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό να ζητούν από τον κ. Τσίπρα να τους μεταφέρει τις εντυπώσεις του από την Κοπεγχάγη, όπου βρέθηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή.
Ακολούθως ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς για τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη και χαρακτήρισε τη μάχη κατά της διαφθοράς εθνική υπόθεση, ενώ υπογράμμισε: « Χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές ».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: