Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τριπλό κτύπημα για υψηλόμισθους στο Δημόσιο


του Κωστή Πλάντζου

Περισσότερα λεφτά στην τσέπη αλλά… μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2010, θα δουν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μετά από τους πρώτους τρεις-τέσσερις μήνες, η αύξηση αυτή θα … εξαφανιστεί και πάλι ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, το εισόδημα εργαζομένων στο δημόσιο θα μειωθεί περαιτέρω.

Το … θαύμα αυτό οφείλεται στις απανωτές αλλαγές στον τρόπο διενέργειας της παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, από 1ης Ιανουαρίου και μετά.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με βάση το φορολογικό νόμο Αλογοσκούφη του 2007, από τον ερχόμενο μήνα η παρακράτηση φόρου στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων θα υπολογίζεται από τα λογιστήρια (τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα) με την νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύει την 1-1-2010. Αυτή προβλέπει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα κατά 1% σε σχέση με φέτος.

Με βάση το σύστημα αυτό, φορολογούμενος που έπαιρνε φέτος 1820 ευρώ το μήνα «καθαρά» στο χέρι και του γινόταν παρακράτηση 321 ευρώ το μήνα, από το 2010 θα έχει παρακράτηση 308 ευρώ το μήνα ή 13 ευρώ περισσότερα στην τσέπη κάθε μήνα.

Τα «καλά νέα» θα κρατήσουν μόνο για 2-3 μήνες. Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει, στην ίδια εγκύκλιο, πως «με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα καταρτισθεί νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας που θα ισχύσει από το έτος 2010 και μετά και με την οποία θα αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις».

Έτσι, μετά από κοινωνικό διάλογο και περί τον Μάρτιο ή Απρίλιο, θα έχει ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχεδίου που θα στηρίζεται σε νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος. Συνεπώς, και η παρακράτηση θα αλλάξει για το υπόλοιπους μήνες, και τα όποια οφέλη ισχύσουν πρόσκαιρα, θα «εξανεμιστούν» στο τέλος του χρόνου με την οριστική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Ποιοι χάνουν

Στην περίπτωση αυτή πλήττονται μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν καθαρές αποδοχές άνω των 2000 ευρώ και ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων τα εισοδήματα «συμπιέζονται» πολλαπλά καθώς ούτε την αύξηση της εισοδηματικής πολιτικής (1,5%) θα λάβουν, αλλά θα περικοπούν έως 10% επιδόματα και ειδικές αμοιβές που λαμβάνουν (για όσους ο μισθός αγγίζει ή ξεπερνά τα 3000 ευρώ το μήνα).

Για την κατηγορία αυτή των μισθωτών και συνταξιούχων, μοναδική ελπίδα να μη δουν την εφορία να «αρπάζει» από το εισόδημά τους, θα είναι η συλλογή αποδείξεων για όλες τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιούν από 1ης του νέου έτους.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, είναι να γίνονται δεκτές για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, αποδείξεις για περισσότερες κατηγορίες δαπανών -ή ακόμα και όλες εφόσον ισχύσει κατά γράμμα η δέσμευση για «λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων».

Στην περίπτωση αυτή κάθε απόδειξη δαπάνης θα μπορεί να «αξίζει» σε έκπτωση φόρου όσο το 30%-50% της αξίας της, ανάλογα με τα νέα κλιμάκια φόρου εισοδήματος που θα ισχύσει τελικώς για το 2010.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι το «πάγωμα» των μισθών θα αφορά τα πάνω από 2.000 ευρώ μηνιαία εισοδήματα στο δημόσιο. Η ανάλογη περικοπή κατά 10% στα επιδόματα θα αφορά (κατά ορισμένες διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ) αμοιβές πάνω από 3000 ευρώ.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: