Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την επέκταση της Αττικής Οδού...


Την ακύρωση της δημοπράτησης τω νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής και την αναβολή για το καλοκαίρι του διαγωνισμού για το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης, στο Καστέλι, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας. Έδωσε διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη σταματήσει την υλοποίηση όσων έργων έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, παρότι πάρα πολλά από αυτά που είχαν εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως είπε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι το...

κόστος των έργων χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 2,34 δισ. ευρώ. Σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση θα κάνει αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί, αν και -όπως υπογράμμισε- "έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων που νομίζαμε ότι είχαμε".

Όσον αφορά στους αυτοκινητόδρομους της Αττικής, έκανε λόγο για έργο - "φάντασμα", υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο τμήμα του, από τον κόμβο Μεσογείων μέχρι τα Καλύβια, δεν είναι συμβατό με ρυθμιστικό πλαίσιο Αττικής, ενώ για το τμήμα από τα Σπάτα μέχρι το αεροδρόμιο δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες. Η κυβέρνηση προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί το έργο, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και βάσει του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, δηλαδή το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2010. Ο Δημ. Ρέππας εκτίμησε ότι η επαναδημοπράτησή του, με σύμβαση παραχώρησης θα γίνει σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

Για το αεροδρόμιο Καστελίου, έκανε λόγο για αναγκαίο έργο, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία, όσον αφορά στα ραδιοβοηθήματα, αλλά και ενστάσεις από τοπικούς φορείς. Ο υπουργός δήλωσε ότι η δημοπράτηση μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2010, καθώς θα προηγηθεί πόρισμα επιτροπής για τα ραδιοβοηθήματα, από στελέχη της Πολιτικής Αεροπορίας του υπουργείου Υποδομών και άλλων συναρμοδίων φορέων.

Ο Δημ. Ρέππας δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έσπευσε να εξαγγείλει τα δύο αυτά έργα προεκλογικά για προφανείς λόγους σκοπιμότητας.

Διόδια

Για το ζήτημα των διοδίων, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία επαφών, δεν άφησε όμως μεγάλο περιθώριο για μείωση του αντιτίμου που καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί. Διευκρίνισε ότι το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης και πρόσθεσε ότι υπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο κατασκευής αξιόπιστων παράπλευρων οδικών δικτύων. Από το καλοκαίρι θα τεθούν σε ισχύ και τα διόδια στην Εγνατία Οδό, τα οποία θα λειτουργήσουν παράλληλα με τους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, σε πέντε σημεία της οδού. Οι πόροι από τα διόδια θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων για την κατασκευή του έργου, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και τη συντήρηση της οδού, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως.
enet.gr

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: