Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από το ΔΝΤ

Συνιστούν υπομονή...


http://img.protothema.gr/DE61E921DE27E0CFD63772CD280A78F6.jpg

Την εμπιστοσύνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τελική επιτυχία του προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης της Ελλάδας επανέλαβε την Καθαρά Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος του διεθνούς οργανισμού, λίγες μόνο ώρες μετά τη δραματική υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Moody's.

Ο διευθυντής του Ταμείου για την Ευρώπη, κύριος Αντόνιο Μπόρχες, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τόνισε χαρακτηριστικά πως τα στελέχη του ΔΝΤ παραμένουν πεπεισμένα ότι το «ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πετύχει».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ είναι απόλυτα ικανοποιημένο από τις προόδους και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν ήδη σημειωθεί στη χώρα μας και υπογράμμισε ότι «προγράμματα, όπως αυτό που έχει καταρτιστεί για την Ελλάδα, δεν καταφέρνουν θαύματα σε λίγους μήνες. Είναι μακροχρόνια, και ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε υπομονετικοί».

Κατέληξε δε, λέγοντας πως το χρέος της Ελλάδας είναι πλέον διαχειρίσιμο, ενώ επισήμανε ότι κομβικό σημείο για την τελική επιτυχία είναι η διασφάλιση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος…

Read more...

Πρόωρος «Γολγοθάς» για εκατοντάδες εκδρομείς

Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών-Λαμίας


http://img.protothema.gr/937E6CD31C1B18A24670275D81516ECE.jpg

Λίγα λεπτά πριν από τις 10 το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας άνοιξε τελικά μίο λωρίδα κυκλοφορίας στο τμήμα της εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών από την Τραγάνα μέχρι το Μαρτίνο, ενώ καταβάλλονταν προσπάθειες για να ανοίξει και δεύτερη.

Νωρίτερα, είχε επιτραπεί από την Τροχαία να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αθήνα τα ΙΧ αυτοκίνητα που, για περισσότερο από μία ώρα, είχαν ακινητοποιηθεί στα διόδια της Αγίας Τριάδας της εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών.

Παράλληλα, μηχανήματα του Δήμου Λοκρών επιχειρούσαν τη διάνοιξη διόδου από παράπλευρους δρόμους.

Εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων στο εθνικό δίκτυο, που κινούνται από Λαμία προς Αθήνα, είχε δοθεί μετά τις 8 το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Ιδιαίτερα ακραίες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν σε όλο το εθνικό δίκτυο, κατά μήκος του νομού της Φθιώτιδας, έχουν εγκλωβίσει αρκετά οχήματα σε διάφορα σημεία, ενώ στα υπόλοιπα, οι ταχύτητες με τις οποίες κινούνται δεν ξεπερνούν τα 15 και 20 χιλιόμετρα.

Συγχρόνως, εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε ακινητοποιημένα ΙΧ, σε διάφορα σημεία, εκχιονιστικά μηχανήματα, με συνέπεια να μην μπορούν να καθαρίσουν τους δρόμους από τα χιόνια.

Εξάλλου, διεκόπη η κυκλοφορία και των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς την Αθήνα και από τη Λαμία προς τη Θεσσαλονίκη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Τα φορτηγά που εκινούντο στο εθνικό δίκτυο σταθμεύουν στην πόλη της Λαμίας.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μετριαστεί το βάρος της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο, για να αποφευχθούν περαιτέρω εμπλοκές λόγω της κακοκαιρίας.

Από τις 4 το απόγευμα χιονίζει ασταμάτητα και μέσα στην πόλη της Λαμίας ενώ με ιδιαίτερη ένταση είναι τα χιόνια στα βόρεια και τα δυτικά.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες από το 48ο χλμ στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου ενώ η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ακόμη και στα πεδινά.

Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού, με δυσκολία τα μηχανήματα κρατούν το δρόμο ανοιχτό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αλυσίδες είναι απαραίτητες αφού τα καιρικά φαινόμενα συνεχώς γίνονται όλο και περισσότερο έντονα.

Στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Μπράλο και στο 51ο χλμ και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Στα ορεινά χωριά και Φθιώτιδας χιονίζει ασταμάτητα από το μεσημέρι και σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και τα 30 εκατοστά.

Προβλήματα και στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας. Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Αίγιο και Διακοπτό προς Καλάβρυτα, καθώς και από Ακράτα προς Ζαρούχλα.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, που κινούνται στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται, για να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους.

Επίσης, λόγω της βροχόπτωσης, αλλά και των έργων που γίνονται στην οδό Πατρών - Κορίνθου, τα οχήματα αναγκάζονται να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

Read more...

Μήνυμα Παπούλια για την ημέρα της γυναίκας


Ο αγώνας της γυναίκας για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία είναι διαρκής και δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματώνεται κάτω από συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο ενημέρωσης, θεσμών και συλλογικής κινητοποίησης, οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης.

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ίση αντιμετώπιση στο χώρο της εργασίας, η ενεργός και ισότιμη συμμετοχή στα κοινά, η προστασία απέναντι στη σωματική και ψυχολογική βία, δεν αποτελούν δυστυχώς ακόμα για όλες τις γυναίκες αυτονόητα δικαιώματα.

Σήμερα τιμούμε τις ιστορικές κατακτήσεις και την προσφορά του γυναικείου κινήματος. Η σημασία όμως αυτής της ημέρας δεν θα πρέπει να εξαντλείται στη θεωρητική της ανάδειξη. Επείγουν πράξεις εμπέδωσης κανόνων πλήρους ισοπολιτείας.-



.i-reportergr.
Read more...

Λήψη μέτρων εν όψει της επιδείνωσης του καιρού


Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, κινητή μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα διαθέτει από αύριο σε σημεία της πόλης που βρίσκονται άστεγοι υπνόσακους, κουβέρτες και ζεστό ρόφημα (τσάι).

Επίσης, η επιστημονική ομάδα του ΚΥΑΔΑ με επικεφαλής ψυχίατρο, που επανδρώνει τη μονάδα, θα παρέχει ψυχολογική υποστήριξη.

Επιπλέον, στο κτήριο του ΚΥΑΔΑ στην οδό Πειραιώς 35 έχει διαμορφωθεί χώρος προκειμένου να φιλοξενηθούν τις επόμενες ημέρες όσοι άστεγοι το επιθυμούν.


Read more...

«Ουδέν σχόλιο» από την Κομισιόν για την επιθετική υποβάθμιση από την Moody's

Σκληρές πιέσεις από τις αγορές

H πρόσφατη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, ζήτησε να υπάρξει ευελιξία στα προγράμματα δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας
H πρόσφατη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, ζήτησε να υπάρξει ευελιξία στα προγράμματα δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολίασε την Δευτέρα, κατά την πάγια τακτική της, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody's, την ίδια ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα κατά της κρίσης χρέους εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες είπε ότι «έχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις τις οποίες γνωρίζετε και τις οποίες δημοσιοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης.

«Αυτή η θέση δεν αλλάζει είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για τη Moody's», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, ένας από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους, διαφωνεί με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις οποίες επιδιώκεται να τεθούν ειδικοί κανόνες για τις αξιολογήσεις κρατικού χρέους.

Στις προτάσεις, τις οποίες έδωσαν για διαβούλευση οι Βρυξέλλες στα τέλη του 2010, περιλαμβάνεται η υποχρέωση των οίκων αξιολόγησης να ειδοποιούν τις χώρες αρκετές ημέρες πριν από την έκδοση των αξιολογήσεων τους και να δίνουν δωρεάν στους επενδυτές την πλήρη έκθεση των αξιολογήσεων.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει ευελιξία στα προγράμματα δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, η κ. Τόρες είπε ότι αυτή την περίοδο διεξάγονται συζητήσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τα επιτόκια δανεισμού, τονίζοντας πως τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε ωστόσο να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης τέτοιας απόφασης.




Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πράσινο φως στην επιμήκυνση του ελληνικού δανείου ανάβει η γερμανική κυβέρνηση

«Αγκάθι» η μείωση του επιτοκίου

Η κυβέρνηση Μέρκελ φαίνεται πως θα συμφωνήσει με την επιμήκυνση, όχι όμως και με τη μείωση των επιτοκίων στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ
Η κυβέρνηση Μέρκελ φαίνεται πως θα συμφωνήσει με την επιμήκυνση, όχι όμως και με τη μείωση των επιτοκίων στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: Associated Press )
Βερολίνο, Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως όλα δείχνουν, να ανάψει το πράσινο φως για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος (της Α.Μέρκελ) των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, ο οποίος είπε ότι το CDU είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε αυτό το αίτημα.

Η υποστήριξη αυτού του αιτήματος συνδέεται με τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα «εξοικονόμησης των δαπανών και μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, Λαρς Φελντ, είπε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.

«Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι κάτι με το οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει, ειδικά αν αυτή η επιμήκυνση ληφθεί εξίσου υπόψη στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές» δήλωσε.

Ο κ. Φελντ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει ενεργά αυτή τη στρατηγική, ενώ ανέφερε πως το Βερολίνο είναι αντίθετο στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος Β. Σόιμπλε, είχε αφήσει στις αρχές Ιανουαρίου να διαφανεί η πρόθεση της να συμφωνήσει ενδεχομένως με την επιμήκυνση, αν και μόλις λίγους μήνες νωρίτερα την απέρριπτε κατηγορηματικά.

Πιέσεις για σκληρή στρατηγική

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, στον χορό των πιέσεων που δέχεται η Μέρκελ προκειμένου για να τηρήσει σκληρή στάση στις επικείμενες ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής μπήκαν οι εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας.

Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να παραπέμπονται σε μια διαδικασία «ελεγχόμενης πτώχευσης» και μια έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους τους θα πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία της ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι.

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Σύνδεσμος Γερμανών Εργοδοτών (BDA), η Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και η Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH) τάσσονται κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγου, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα καθιστούσε την ΕΕ «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και θα οδηγούσε στην «κοινοτικοποίηση» των χρεών των προβληματικών χωρών.

Τονίζουν επίσης ότι ο μηχανισμός σταθερότητας θα πρέπει να είναι «διακρατικά οργανωμένος» και ότι η βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να χορηγείται με αυστηρούς όρους.

Το πανίσχυρο λόμπι των εργοδοτικών και επιχειρηματικών συνδέσμων έρχεται να υπενθυμίσει στην καγκελάριο τις επιθυμίες της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας, μετά την κεντρική τράπεζα (Bundesbank), την ομάδα των 200 οικονομολόγων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP).

Στο σκηνικό που στήνεται εμφανίζεται αναπότρεπτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ η ομάδα οικονομολόγων γύρω από το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου θέτει το δίλημμα για την Ελλάδα: «Επιστροφή στη δραχμή ή μείωση μισθών και τιμών».

ΕΛΚ: Η ΕΕ κοντά σε τελική συμφωνία

Υπέρ της ενίσχυσης του Μηχανισμού Στήριξης και υπέρ του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας τάχθηκαν την περασμένη Παρασκευή, στο Ελσίνκι, οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με το σχέδιο πέντε σημείων που αποφασίστηκε στην φινλανδική πρωτεύουσα η ΕΕ δείχνει να βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια της εαρινής Συνόδου Κορυφής, στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Παρά την ηχηρή απουσία της Γαλλίας οι συντηρητικοί πρωθυπουργοί, καθώς και οι αρχηγοί κομμάτων του ΕΛΚ έδωσαν το πράσινο φως στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που έχουν προτείνει Γερμανία και Γαλλία.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν έκανε μάλιστα λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές εντός της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων.

Για μια ακόμα φορά υπογράμμισε τη σημασία της κοινής διαμόρφωσης του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας από όλα τα κράτη της ΕΕ και όχι μόνο των εμπνευστών του, δηλαδή της Γαλλίας και της Γερμανίας:

«Πλησιάζουμε σε ένα συμβιβασμό για τη δημιουργία ενός ισχυρού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Όλες οι αποφάσεις όμως θα πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Το Σύμφωνο πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Διαφορετικά μια συμφωνία θα είναι δύσκολη. Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Αδικαιολόγητη» η υποβάθμιση από την Moody's, λέει η ΝΔ

Σε κλίμα συναίνεσης

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε και τορπίλισε τη συναίνεση
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε και τορπίλισε τη συναίνεση (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε γραμμή συναίνεσης κινήθηκε η ΝΔ στο σχόλιο της για την επιθετική υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκος Moody's, μία ημέρα πριν τη συνάντηση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.

«Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κινείται σε λάθος κατεύθυνση, η ανακοίνωση του οίκου Moody's έρχεται σε στιγμή αδικαιολόγητη. Λίγο πριν την αυριανή δημοπρασία των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

«Αναδεικνύεται έτσι η ανάγκη ρύθμισης της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης. Ανάγκη που από καιρό έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς», συμπλήρωσε.

Το πρωί της Τρίτης ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Γ.Παπανδρέου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

Ο κ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, διαμήνυσε ότι η εποχή της συναίνεσης ήταν πέρυσι, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι «την αρνήθηκε και την τορπίλισε».

Επανέλαβε δε την πάγια θέση του ότι τώρα προέχει η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και η αλλαγή πολιτικής.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σαφείς αποφάσεις ζητεί ο Β.Σόιμπλε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου Στην τελική ευθεία

Συγκεκριμένες αποφάσεις λέει ότι αναμένει από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι οι βασικές αποφάσεις να είναι τόσο σαφείς ώστε στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών να μπορέσουν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Stuttgarter Nachrichten.

Κατά τον κ. Σόιμπλε «τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να καταστούν αυστηρότερα και αποτελεσματικότερα», να εγκριθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας «για να εξαλείψουμε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ως προς τις οικονομικές αντοχές των χωρών» και τρίτον να τεθεί σε ισχύ ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης για να αντιμετωπίζεται έγκαιρα ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Αναφορικά με την πίεση που ασκούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU-CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) να μην είναι δυνατή η αγορά ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Σόιμπλε αποσαφηνίζει:

«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τα χρέη μιας χώρας. Συμπαραστεκόμαστε και αυτό δεν αντιβαίνει στις συνθήκες. Κάθε χώρα πρέπει κατ' αρχήν να λύνει η ίδια τα προβλήματα χρέους. Γι' αυτό και τα μελλοντικά εργαλεία του μηχανισμού θα χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι ο κίνδυνος της Ευρωζώνης ως συνόλου».

Επίσης, θα προβλέπονται «αυστηροί όροι, καθώς και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους χώρας-μέλους. Όλα αυτά τα περιλαμβάνει και η πρόταση νόμου των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών αντικρούει την εκτίμηση που διατυπώθηκε από 160 Γερμανούς οικονομολόγους ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την πρόταση του οικονομολόγου Κένεθ Ρόγκοφ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ο Ρογκόφ πρότεινε οι αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν ένα διάλειμμα από την Ευρωζώνη. Έχω πει ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποιό τρόπο θα λειτουργήσει αυτό», σχολίασε.

Απευθυνόμενος δε στους Γερμανούς οικονομολόγους ανέφερε ότι «λείπει μια προσεκτική προσέγγιση στο ερώτημα τί θα σήμαινε για τη Γερμανία στην περίπτωση διάλυσης του Ευρώ। Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους αποφεύγουν να θέσουν αυτό το ερώτημα. Αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με αποτυχία του ευρώ. Κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε.
tanea.gr
Read more...

Δυο γάιδαροι (ΗΠΑ και Ρωσία) μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα (Λιβύη)

Ενώ ο Καντάφι «σφυροκοπά» τους αντικαθεστωτικούς...

http://img.protothema.gr/7E827E68962B2614163FA802E48C06AE.jpg

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, ότι "το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές, σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη".

Παράλληλα, σημείωσε πως "Αυστραλία και ΗΠΑ συμφωνούν ότι η βία της λιβυκής κυβέρνησης, κατά του λαού της, είναι απαράδεκτη". "Πρέπει να είναι προσεκτικότεροι οι συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, όταν ασκούν βία κατά του λιβυκού λαού, επειδή θα κληθούν να λογοδοτήσουν γι' αυτήν την άσκηση βίας" συμπλήρωσε.

Αντίθετα, η Μόσχα, διά στόματος του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμήνυσε ότι είναι αντίθετη σε κάθε ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη. "Μόνοι τους οι Λίβυοι θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους" τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, υπέρ του σχεδίου επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης τάσσεται ο Αραβικός Σύνδεσμος, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αλέν Ζιπέ, με τον Αμρ Μούσα -γενικό γραμματέα του Συνδέσμου- στο Κάιρο.

"Ο κ. Μούσα επιβεβαίωσε την στήριξη του Αραβικού Συνδέσμου σε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού" τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπερνάρ Βαλερό. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Γαλλία "εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση" στη Λιβύη.

"Ευχόμαστε να συμβάλουμε, ώστε να εκτονωθεί η κρίση στη Λιβύη. Εργαζόμαστε σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, τις εμπλεκόμενες χώρες και το σύνολο των διεθνών και περιφερειακών οργάνων" τόνισε.

Στο μέτωπο του πολέμου

Στην εμπόλεμη ζώνη, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι εξαπέλυσαν και δεύτερη αεροπορική επίθεση εναντίον του στρατηγικής σημασίας λιμανιού Ρας Λανούφ, που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ανταποκριτής του AFP, που βρίσκεται στην περιφέρεια του Ρας Λανούφ, τόνισε πως άκουσε ένα πολεμικό αεροσκάφος να πετά χαμηλά και αμέσως μετά είδε πυκνό καπνό να υψώνεται, περίπου 400 μέτρα από φυλάκιο ελέγχου των αντικαθεστωτικών. Οι δυνάμεις των επαναστατών απάντησαν με αντιαεροπορικά όπλα.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας είχε σημειωθεί και άλλη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της πόλης, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ταυτόχρονα, χερσαίες δυνάμεις προσκείμενες στον Λίβυο ηγέτη προήλασαν ανατολικά της ανακαταληφθείσας πόλης Μπιν Ζαουάντ, με κατεύθυνση το Ρας Λανούφ. Οι κάτοικοι της πόλης, όπου έχουν καταφύγει οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη γειτονική Μπιν Ζαουάντ, άρχισαν να εγκαταλείπουν την κατεχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς στρατηγικής σημασίας πόλη, φοβούμενοι νέες επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.

Το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο κατέλυαν αποκλειστικά οι δημοσιογράφοι, εκκενώθηκε τα ξημερώματα, με τους εργαζομένους να χτυπούν τις πόρτες, φωνάζοντας «πρέπει να φύγετε, επειγόντως».

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, ο ΟΗΕ δείχνει να δραστηριοποιείται, καθώς ο Γενικός Γραμματέας των Ηννων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, με τον οποίο συμφώνησαν για την άμεση αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, για να διαπιστώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα.

Με σχετική ανακοίνωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ απαίτησε επίσης από το καθεστώς της Τρίπολης να βάλει τέλος στις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον των πολιτών στη Λιβύη και παράλληλα προειδοποίησε ότι, όποιος παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, θα κληθεί να λογοδοτήσει.

Το χρονικό της Κυριακής

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, πιστά στον Μουαμάρ Καντάφι στρατεύματα πραγματοποίησαν την Κυριακή αεροπορική επιδρομή κατά του σημείου ελέγχου των εξεγερμένων στο Ρας Λανούφ.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πληροφορίες για πολύ ισχυρή έκρηξη στην πόλη αυτή, καθώς και ότι ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά. Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις εναντίον της πόλης, η μία εναντίον σημείου ελέγχου της αντιπολίτευσης και η άλλη σε καταυλισμό αντικαθεστωτικών.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, που είχαν διαψεύσει προηγουμένως πληροφορίες για την ανακατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη, διέψευσαν επίσης τη μετάδοση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Λίμπια, που υποστήριζε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη του Τομπρούκ, στο ανατολικό άκρο της χώρας.

Απεναντίας, στρατιωτικός διοικητής των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας δήλωσε πως οι δυνάμεις του έχουν προελάσει ακόμη δυτικότερα και πλέον ελέγχουν την πόλη Ναουφαλίγια, γεγονός που τις τοποθετεί εγγύτερα στη γενέτειρα και προπύργιο του Καντάφι, πόλη της Σύρτης.

Η κρατική τηλεόραση πάντως μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επανέκτησαν τον έλεγχο και στις πόλεις-«κλειδιά» Ζαουίγια και Μισράτα, στα δυτικά της χώρας. Σύμφωνα πάντα με το κρατικό δίκτυο, οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν επίσης κατά της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα και επίκεντρο της εξέγερσης στα ανατολικά.

Αντίθετα, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι απέκρουσαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι στη Μισράτα, όπως τουλάχιστον δήλωσε ένας από τους κατοίκους της πόλης. Από τη Βεγγάζη, εκπρόσωπος των εξεγερμένων ανέφερε ότι από τις συγκρούσεις στη Μισράτα, την Κυριακή, "οι νεκροί ανέρχονται στους 15, ενώ οι τραυματίες στους 38".

Νεώτερος απολογισμός, σύμφωνα με ιατρική πηγή, ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στη Μισράτα στους 21, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 91, με εννέα εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών επιβεβαίωσε των αριθμό των νεκρών.

Μάχες μαίνονταν και στη μικρότερη πόλη Μπιν Ζαουάντ, στα 100 χλμ. ανατολικά της Σύρτης, με απολογισμό πέντε νεκρούς και 14 τραυματίες-αριθμοί επίσης με τάση αυξητική...

Πυκνές ανταλλαγές πυρών ακούστηκαν μάλιστα ακόμα και στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τα ξημερώματα της Κυριακής. Μαρτυρίες αναφέρουν επίσης κόρνες αυτοκινήτων να ηχούν ρυθμικά και ανθρώπους να πανηγυρίζουν στους δρόμους. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα πυρά δεν οφείλονταν σε επεισόδια ή συγκρούσεις, αλλά σε νηγυρισμούς για την ανακατάληψη από τις καθεστωτικές δυνάμεις των ανωτέρω πόλεων.



Read more...

Δημοπρασία υπό το βάρος της υποβάθμισης

Την Τρίτη

http://img.protothema.gr/C5E4F121D1A4A0CEB45357A865F06AC7.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με στόχο την άντληση 1.250.000.000 ευρώ θα προβεί τη Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Η δημοπρασία θα γίνει στον απόηχο της τριπλής υποβάθμισης από τον οίκο Moody's και ενώ κυριαρχεί η αβεβαιότητα για τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 11 Μαρτίου, για τα μέτρα επίλυσης της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ και ιδιαίτερα στην Ελλάδα

Read more...

«Δέσμιοι» της κακοκαιρίας οι εκδρομείς

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών-Λαμίας


http://img.protothema.gr/937E6CD31C1B18A24670275D81516ECE.jpg

Εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων στο εθνικό δίκτυο, που κινούνται από Λαμία προς Αθήνα, δόθηκε μετά τις 8 το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Ιδιαίτερα ακραίες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν σε όλο το εθνικό δίκτυο, κατά μήκος του νομού της Φθιώτιδας, έχουν εγκλωβίσει αρκετά οχήματα σε διάφορα σημεία, ενώ στα υπόλοιπα, οι ταχύτητες με τις οποίες κινούνται δεν ξεπερνούν τα 15 και 20 χιλιόμετρα.

Συγχρόνως, εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε ακινητοποιημένα ΙΧ, σε διάφορα σημεία, εκχιονιστικά μηχανήματα, με συνέπεια να μην μπορούν να καθαρίσουν τους δρόμους από τα χιόνια.

Εξάλλου, διεκόπη η κυκλοφορία και των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς την Αθήνα και από τη Λαμία προς τη Θεσσαλονίκη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Τα φορτηγά που εκινούντο στο εθνικό δίκτυο σταθμεύουν στην πόλη της Λαμίας.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μετριαστεί το βάρος της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο, για να αποφευχθούν περαιτέρω εμπλοκές λόγω της κακοκαιρίας.

Από τις 4 το απόγευμα χιονίζει ασταμάτητα και μέσα στην πόλη της Λαμίας ενώ με ιδιαίτερη ένταση είναι τα χιόνια στα βόρεια και τα δυτικά.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες από το 48ο χλμ στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου ενώ η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ακόμη και στα πεδινά.

Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού, με δυσκολία τα μηχανήματα κρατούν το δρόμο ανοιχτό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αλυσίδες είναι απαραίτητες αφού τα καιρικά φαινόμενα συνεχώς γίνονται όλο και περισσότερο έντονα.

Στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Μπράλο και στο 51ο χλμ και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Στα ορεινά χωριά και Φθιώτιδας χιονίζει ασταμάτητα από το μεσημέρι και σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και τα 30 εκ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει»


Υπουργοί και βουλευτές ζητούν από τον κ. Παπανδρέου να βάλει τέλος στις ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις
ΒΗΜΑ Δήμητρα Κρουστάλη
«Να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει»

«O Παπανδρέου θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει με ποιους θα προχωρήσει και ποιους θα αφήσει πίσω» επισημαίνει μεγάλος αριθμός στελεχών της κυβερνητικής παράταξης. Τα στελέχη αυτά, τα οποία δεν προέρχονται από μια συγκεκριμένη εσωκομματική τάση, καθώς οι διαχωριστικές γραμμές έχουν ατονήσει στο ΠαΣοΚ, εννοούν ότι η εποχή έχει τόσο μεγάλες προκλήσεις ώστε θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα με μια ομοιογενή ομάδα υπουργών πρώτης γραμμής. «Λένε διάφοροι υπουργοί ότι έχουν ψηφίσει μεγάλες αλλαγές· και πράγματι το έχουν κάνει. Το θέμα όμως είναι η εφαρμογή τους. Ο νόμος που παραμένει στο χαρτί δεν αρκεί για να πείσουμε τις αγορές. Εξω μας ρωτούν διαρκώς ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχουμε υλοποιήσει» σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας με συχνές επαφές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στα λόγια του μεταφέρεται και το κλίμα καχυποψίας που εξακολουθεί να υπάρχει στην ΕΕ για την ειλικρίνεια και τη διάρκεια των ελληνικών προσπαθειών.
Η Παρασκευή που η τρόικα έδωσε τη συνέντευξη Τύπου φέρνοντας στην επιφάνεια τις συζητήσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποδεικνύεται μοιραία ημέρα για την κυβέρνηση. Από τότε κάτι απροσδιόριστα βαρύ κάθησε πάνω στο πολιτικό σκηνικό. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έλαβε την απόφαση να παρουσιάσει όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται την κατάσταση της οικονομίας. Η πρώτη φάση αυτής της νέας τακτικής εκδηλώθηκε σε μια συνεδρίαση βουλευτών του ΠαΣοΚ και η δεύτερη στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ. Και στις δύο περιπτώσεις ο υπουργός Οικονομικών είπε χωρίς περιστροφές ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και ότι ακόμη δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου εγκατέλειψε την προηγούμενη στάση αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας για τρεις λόγους: Ο ένας ήταν το κλίμα στην ΕΕ που παραμένει εξαιρετικά ρευστό και ουδείς μπορεί να προβλέψει την κατάληξη των επικείμενων Συνόδων Κορυφής. Οι άλλοι δύο λόγοι σχετίζονται με την προσωπική του κατάσταση. Πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ σχολιάζουν τα εμφανή σημάδια κόπωσης του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο ουκ ολίγες φορές, ενώ άλλοι με επαφές στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι το βράδυ της μοιραίας Παρασκευής ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχτηκε εσωτερική αμφισβήτηση η οποία τον οδήγησε σε αναθεώρηση της στάσης του.
Οι εξελίξεις φαίνεται ότι δικαιώνουν Κ. Σπηλιόπουλος, Σούλα Μερεντίτη την πολιτική της ειλικρίνειας, καθώς όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου θα την εφαρμόσει και ο κ. Παπανδρέου στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Επιπλέον αποτελεί και αίτημα σημαντικού τμήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, το οποίο ζητεί ακόμα να προωθηθεί η ανάπτυξη και να σταματήσει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές ( Γ. Φλωρίδης, Μ. Ανδρουλάκης , Κ. Καρτάλης, Π. Κουκουλόπουλος, Ν. Αλευράς, , Σ. Μαργέλης κ.ά.) Ανάλογες επισημάνσεις κάνει ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος θεωρείται ο πιο σταθερός σύμμαχος του κ. Παπακωνσταντίνου.
«Η πολιτική της δημαγωγίας και του λαϊκισμού δεν βγάζει πουθενά. Είναι ένδειξη ανευθυνότητας. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια προεκλογική περίοδο και για να μην καταρρεύσει θα πρέπει να εξαλειφθεί οποιαδήποτε δημαγωγική όψη της πολιτικής μας και να γίνουν αρμοδίως οι κατάλληλες επιλογές» σημειώνει στις συζητήσεις του. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι απαιτείται να συνεχιστεί η ισχυρή προσπάθεια και να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη, γιατί όπως λέει «το σύστημα τυφλώνεται χωρίς ανάπτυξη». Κατά των εκλογών που θα ανακόψουν τις προσπάθειες της χώρας και θα διαλύσουν το σύστημα διακυβέρνησης τάσσονται και άλλοι υπουργοί, όπως οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Λούκα Κατσέλη, και οι κκ. Ι. Ραγκούσης , Μ. Χρυσοχοΐδης, Π. Γερουλάνος , Π. Μπεγλίτης, Δ. Ρέππας , Γ.Κουτρουμάνης.
Μνήμες από τη σύγκρουση των «βενιζελικών» με τους «παπανδρεϊκούς» ξύπνησε η σύγκρουση του κ.Ι.Ραγκούση με τον κ.Ευ.
Βενιζέλο.Παρ΄ ότι ο υπουργός Αμυνας επέλεξε να μη λειτουργήσει ως «ομαδάρχης» στο ΠαΣοΚ έπειτα από την εσωκομματική σύγκρουση του 2001 και ο υπουργός Εσωτερικών δεν ηγείται σε κάποιο προεδρικό μπλοκ, αναμοχλεύτηκαν οι πολιτικές, αλλά και οι προσωπικές αντιθέσεις των στελεχών.Το κακό κλίμα ανάμεσα στους δύο υπουργούς υπέβοσκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου,όταν στελέχη που είχαν στηρίξει τον κ.Βενιζέλο κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους από τα ψηφοδέλτια.Ο κ.Ραγκούσης εξέφρασε τότε έντονη δυσαρέσκεια,δεν επέλεξε ωστόσο τον δρόμο της δημόσιας αντιπαράθεσης.
Ο,τι είχε μείνει στο σκοτάδι τόσους μήνες βγήκε με εκκωφαντικό τρόπο στην επιφάνεια.Οι διατυπώσεις στις ανακοινώσεις των δύο υπουργών κινήθηκαν μεταξύ οξύτητας και απαξίωσης. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα του προβλήματος (…) και να λέγεται ουσιαστικά ότι χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους υπουργούς», επεσήμανε ο κ.Ραγκούσης. «Το θέμα μου δεν είναι και δεν ήταν ποτέ ο κ.Ραγκούσης.
Τις απόψεις μου άλλωστε τις έχω πει στον Πρωθυπουργό», απάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Το θέμα δεν είναι μόνο προσωπικό.Στον υπουργό Εσωτερικών προσωποποιήθηκαν,δικαίως ή αδίκως,οι ευθύνες για το έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διατηρεί τις δικές τους απόψεις για τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.Το ρήγμα που προκλήθηκε ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς βάρυνε πολύ την ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου,σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εξέφραζε την αγωνία του για τις επικείμενες Συνόδους Κορυφής,η συνάντηση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα δεν είχε την απήχηση που ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση και η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη είναι φορτισμένη.Μολονότι από το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα,ο κ.Παπανδρέου φέρεται εξαιρετικά δυσαρεστημένος με τη νέα εστία ενδοκυβερνητικής έντασης.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,το μήνυμα αυτό έχει φθάσει στους δυο υπουργούς.
Η αποφυγή των εκλογών μπορεί να ενώνει τους υπουργούς,ο τρόπος όμως που γίνεται η επικαιροποίηση του μνημονίου τους διχάζει.Κάποιοι από αυτούς πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα έπρεπε να γίνονται με πιο δυναμικό τρόπο και να τίθενται καθαρά οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.Και πάλι οι ομαδοποιήσεις δεν είναι καθαρές,καθώς αυτή την άποψη εκφράζουν η κυρία Λούκα Κατσέλη, οι κκ. Χρ.Παπουτσής και Ι.Ραγκούσης,αρκετοί από τους βουλευτές που στηρίζουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως οι κκ.Κ.Καρτάλης,Ν.Αλευράς, Κ.Σπηλιόπουλος, ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ.Καρχιμάκης κ।ά.Να σημειωθεί ότι οι συνολικότερες πολιτικές απόψεις των στελεχών αυτών όχι μόνο δεν ταυτίζονται,αλλά σε ορισμένα θέματα συγκρούονται κιόλας.

papaioannou.
Read more...

Ο Γαβράς 'αδειάζει' τον Πάγκαλο και “έχεις γράμμα από Παρίσι”

Θεόφιλος Δουμάνης
Image

Σε δήλωση του στο ΒΗΜΑ ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς τοποθετείται στα γεγονότα του Παρισιού, όταν φοιτητές αποδοκίμασαν τον Πάγκαλο. Ουσιαστικά "αδειάζοντας" την ανακοίνωση του αντιπροέδρου περί "πρωτοφανούς αποδοκιμασίας του αντιδικτατορικού φιλμ Ζ", λέει "η επίθεση δεν στρεφόταν εναντίον μου" και εκτιμά πως "οι νέοι δεν έχουν πάντα άδικο". Ο σκηνοθέτης δεν θέλει να αποδοκιμάσει ούτε να δικαιολογήσει κανέναν, εμφανίζεται ενοχλημένος από όσα συνέβησαν αλλά εξηγεί ότι «άδικο να επιτίθενται εναντίον των νέων για όσα συμβαίνουν»


Σε συνέντευξη του σήμερα στο ΒΗΜΑ,ο κύριος Πάγκαλος- σε δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 79% δικαιολογούν τις αποδοκιμασίες εναντίον του- δηλώνει ότι ενέργειες σαν κι αυτή του Παρισιού "απομονώνουν τους πολιτικούς, καταργούν το δικαίωμα των πολιτών να μπορούν να μιλήσουν μαζί τους και να τους ρωτήσουν, να πάρουν απαντήσεις". Παράλληλα ρίχνει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για αυτού του είδους της ενέργειες λέγοντας " ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία παίρνει 3% αλλά σε συγκεκριμένους χώρους αποτελεί πλειοψηφία ή ακόμη και τη μοναδική φωνή»

Και μια προς Πάγκαλον επιστολή μετά τα γεγονότα στο Παρίσι που δημοσιεύει το Ποντίκι:

"Παρίσι 27 Φλεβάρη 2011

Ανοιχτή επιστολή στον κ. Θ. Πάγκαλο

Κύριε Υπουργέ

Σαν άνθρωπος, επιστήμονας και αυτόπτης μάρτυρας στη βραδυά προς τιμή του Κώστα Γαβρά στο Παρίσι, λυπούμε ειληκρινά για τη διαστρέβλωση των γεγονότων στην ανακοίνωση σας.

Δεν έχω καμιά υποχρέωση να σας δώσω αναφορά για τις απόψεις και την ιδεολογία μου, αλλά για να τοποθετούνται τα πράγματα στη θέση τους, αναφέρω ότι δεν είμαι αναρχική, ούτε οπαδός του Σύριζα. Δυστυχώς, γιατί πολύ θα ήθελα να έχω τα νιάτα τους, δεν είμαι ούτε καν φοιτήτρια. 65 χρονών, μόλις πήρα τη σύνταξη μου από το Γαλλικό κράτος μια που το Ελληνικό, ούτε εκείνο των συνταγματαρχών, ούτε των οικογενειών Παπανδρέου, Καραμανλή και υπολοίπων δεν μου επέτρεψε να εργαστώ στη χώρα μου. Έζησα μια ζωή μετανάστρια στη Γαλλία μακριά από τους δικούς μου και την πατρίδα. Τα προβλήματα των ξένων όπου γης, με αγγίζουν ιδιαίτερα.

Αποφάσισα να παρευρεθώ το Σάββατο στην εκδήλωση για τον Κώστα Γαβρά και την προβλεπόμενη προβολή των έργων του.

Κανείς μας δεν είχε ενημερωθεί για την παρουσία σας που υπήρξε κεραυνός εν αιθρεία. Η ομάδα των φοιτητών που διαμαρτυρόταν για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των μεταναστών απαίτησε να αποχωρήσετε λόγω της πολιτική σας στο θέμα των μεταναστών και της συμπεριφορά σας απέναντι στον Ελληνικό λαό, τους Έλληνες αυτούς που αποκαλείτε καθάρματα. Απαντήσατε ότι δεν αποχωρείτε γιατι εκλεγήκατε από τον Ελληνικό λαό δημοκρατικά. Για την εφαρμογή ποιού προγράμματος εκλεγήκατε κε Υπουργέ; Με πόσα ψέματα ανεβήκατε στην εξουσία; Πόσες χιλιάδες Έλληνες σας αποδοκιμάζουν με τις τεράστιες διαδηλώσεις τους; Για ποιά δημοκρατία μιλάτε; Για κείνη που δέχτηκε την κηδεμονία της Ευρώπης και του ΔΝΤ; Η κυβέρνηση σας έδωσε χώμα, νερό, αέρα και θάλασσα, υποθαλάσσιων χώρων συπεριλαμβαλομένων, στο μεγάλο κεφάλαιο, ελληνικό και ξένο. Σε εκείνους που αποφασίζουν και επιβάλλουν αποφάσεις που δέχεστε με το χαμόγελο και προσπαθείτε να αποδείξετε ότι όταν σας ζητούν 1 τους χαρίζετε 10. Τον πλούτο της χώρας, τον ιδρώτα, την παιδεία και την υγεία των Ελλήνων, το μέλλον της νεολαίας και τη ζωή όλων μας.

Αναφέρετε στη δήλωσή σας «Η πρωτοφανής αποδοκιμασία του αντιδικτατορικού φιλμ «Ζ» έχει βαθιά πολιτική σημασία και δείχνει για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις αυτές ουδέποτε αποδέχθηκαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία που με τόσο αίμα κερδήθηκε από τον ελληνικό λαό».

Ψεύδεστε ασύστολα. Κανείς δεν αποδοκίμασε το «Ζ» και οι φοιτητές δήλωσαν κατ' επανάληψη το ακριβώς αντίθετο. «Τιμούμε τον Κώστα Γαβρά και το έργο του». Προσωπικά πήρα για κάποια στιγμή το λόγο για να πω ότι «τα μηνύματα που βγαίνουν από το έργο του Γαβρά είναι αντίσταση στο φασισμό και τη δικτατορία. Σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε δημοκρατία αλλά δικτατορία του κεφαλαίου». Η θέση αυτή που τιμά και τον Κ. Γαβρά και το έργο του, χειροκροτήθηκε όπως ακούγεται ξεκάθαρα στα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Δεν αποχωρήσατε κύριε Υπουργέ. Οι Έλληνες του Παρισιού σας πέταξαν έξω από το Ελληνικό σπίτι με τα «έξω, έξω» και το θρυλικό πλέον συνθημα « dégage», σύνθημα των ξεσηκωμένων λαών των πρώην Γαλλικών αποικιών, σύνθημα που τρέμουν αυτή τη στιγμή όλοι οι δικτάτορες. Ο Κ. Γαβράς και ορισμένοι παρευρισκόμενοι, ιδιαίτερα ο Πρέσβης και η Πρόξενος, υπηρεσιακώς υποχρεωμένοι, σας ακολούθησαν. Η πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοστατούντων στα γεγονότα φοιτητών, παραμείναμε για πολύ ώρα ακόμα επιμένοντας, μάταια, να γίνει η προβολή των φιλμ. Επιθυμούσαμε να δούμε ή να ξαναδούμε το «Ζ» και να το τιμήσουμε.

Εσείς χαλάσατε την εκδήλωση, εσείς προσβάλατε ακόμα μια φορά τον Ελληνικό λαό, εσείς χλευάζετε και συκοφαντείτε τη νεολαία του. Αλλά να είστε σίγουρος, ο Ελληνικός λαός, αυτός που εσείς οδηγείτε στην καταστροφή, τον αφανισμό και τα τάρταρα, θα πεταχτεί από ξαρχής, θ' αντριέψει, θα θεριέψει και θα παρασύρει στο διάβα του αυτούς που τον καταπιέζουν, ξεπουλάν τη γη και τον ιδρώτα του στους ισχυρούς, τους έχοντες και κατέχοντες, στο ελληνικό και ξένο αδηφάγο κεφάλαιο.

Κυριακή Γεροζήση

Συνταξιούχος ερευνήτρια, βιοχημικός

Συγγραφέας।

lifo.gr
Read more...

Οι επιπτώσεις...


Το θυμάστε το σύνθημα «Εξω οι βάσεις του θανάτου»; Ε, λοιπόν, μια από αυτές τη γλίτωσε και είναι πάντα κοντά μας. Πρόκειται για την περιώνυμη βάση της Σούδας, η οποία ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τις προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη νατοϊκή επέμβαση στη Λιβύη. Τον «θάνατο», όμως, αυτή τη φορά δεν... φαίνεται να τον σκορπίζουν οι αμερικανικές βάσεις, αλλά ο παλαιός μας «φίλος» και «σύντροφος» συνταγματάρχης Καντάφι, τον οποίο θέλουν τώρα να ανατρέψουν οι δυτικές κυβερνήσεις. Αυτές δηλαδή που όλα αυτά τα χρόνια (συμπεριλαμβανόμενης, φυσικά, και της Ελλάδας) συναλλάσσονταν μαζί του, όπως συναλλάσσονταν και με όλα τα δικτατορικά καθεστώτα της Βόρειας Αφρικής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Καντάφι που έχει την έδρα του στο Λονδίνο. Και ήταν, φαίνεται, μοιραίο να είναι ακριβώς ο κ. Παπανδρέου ο άνθρωπος που τελικά (καθώς έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη γειτονιά μας) θα ανέτρεπε την πολιτική του πατέρα του στο θέμα των αμερικανικών βάσεων, επιτρέποντας τη χρήση της Σούδας σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Πέρα όμως από τις εξελίξεις αυτές, το γεγονός είναι ότι η υπόθεση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα υπήρξε ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση του λαϊκισμού που σφράγισε επί χρόνια την ελληνική εξωτερική πολιτική. Διότι το σύνθημα «Εξω οι βάσεις» οδήγησε τελικά σε μια συμφωνία πενταετούς παραμονής τους (με τη δυνατότητα ανανέωσης ή μη) και όταν έπειτα από πέντε χρόνια ξεκίνησαν οι νέες διαπραγματεύσεις, ήταν οι Αμερικανοί που ανακοίνωσαν μονομερώς ότι κλείνουν τις τρεις από τις τέσσερις βάσεις τους, αφήνοντας σε λειτουργία μόνον την αεροναυτική βάση της Σούδας, η οποία λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της είναι ιδιαίτερα σημαντική, πράγμα που αποδεικνύεται και από τα τρέχοντα γεγονότα. Η Σούδα λειτουργεί με βάση μια γενικότερη ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο (!), χωρίς φυσικά το γεγονός αυτό να προκαλεί τις αντιδράσεις και τα πάθη του παρελθόντος. Αντίθετα, σήμερα η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται πλήρως, όπως δήλωσε και στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, με τα νατοϊκά σχέδια για την επιχειρησιακή υποστήριξη των στρατευμάτων της Συμμαχίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για αυτό.
Ολα αυτά δείχνουν ότι οι «σεισμικές» αλλαγές που συγκλονίζουν την ευρύτερη περιοχή μας δεν μπορούν να μην έχουν επιπτώσεις και στην άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μέσα στα νέο πλαίσιο που θέτουν τα νέα δεδομένα. Αλίμονο αν οι σημερινές αποφάσεις λαμβάνονταν με τα κριτήρια που ίσχυαν το παρελθόν. Απαιτείται, λοιπόν, πλήρης και χωρίς καμία καθυστέρηση προσαρμογή στη σημερινή συγκυρία. Εδώ ακόμη και οι Τουρκοκύπριοι ξεσηκώθηκαν εναντίον της Αγκυρας για την καταπιεστική πολιτική που ασκεί στα Κατεχόμενα, δημιουργώντας μια νέα κατάσταση που δεν υπήρχε πριν και μπορεί να επηρεάσει ίσως αποφασιστικά την αδιέξοδη έως τώρα πορεία του ταλαίπωρου Κυπριακού. Ποιος θα πίστευε πριν από λίγους μήνες ότι ένα πρωτοφανές κίνημα λαϊκής αμφισβήτησης θα σάρωνε τον αραβικό κόσμο, κλονίζοντας καθεστώτα με μακρά παραμονή στην εξουσία, τα οποία εμφανίζονταν απρόσβλητα;
BHMA.


Read more...

ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ...


Η επέλαση του χιονιά πλησιάζει την Αθήνα. Στην Μαλακάσα γίνεται χαμός, και η κίνηση προς το παρόν διεξάγεται με μικρές δυσκολίες. Μέχρι αργά το βράδυ όμως τα πράγματα θα αγριέψουν. Και όπως μας ενημέρωσε το...
Star, οι δρόμοι στα βόρεια της Αττικής δύσκολα θα μείνουν ανοιχτοί...
Read more...

Στο Μαϊάμι Φλόριδας γιά ολιγοήμερες διακοπές οι υπουργοί Γερουλάνος, Διαμαντίδης, ο υφυπ. Νικητιάδης και ''υπηρεσιακοί παράγοντες''

Θα...''βουλιάξει'' η Ελλάδα από τους τουρίστες και τα...κρουαζιερόπλοια
''Λεφτά υπάρχουν'':
Επίσημα και τυπικά, γιά να συμμετάσχουν σε ''έκθεση τουρισμού και κρουαζιέρας'', 13-17 Mαρτίου
Η πολυμελής ελληνική αποστολή (μαζί και...οι διοικήσεις των ελληνικών λιμανιών!!!) στην πολυήμερη αποστολή της, ''θα έχει συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής ομίλων στον χώρο της κρουαζιέρας, ώστε τα ελληνικά λιμάνια, να αποτελέσουν την βάση αναχώρησης και άφιξης πολλών κρουαζιερόπλοιων''. Από τη νότια Φλόριδα αναχωρούν κρουαζιερόπλοια μόνο γιά τα νησιά της... Καριβαϊκής. Η Ελλάδα, επειδή πέφτει σχετικά μακριά, ΠΟΥ ''κολλάει'';...
(H έκθεση επίσημα αρχίζει 14 Μαρτίου '11. Ναι, να συμμετάσχει η Ελλάδα, αλλά γιατί η προκλητική υπουργική
πολυήμερη, πολυμελής αποστολή; Ποιά η σκοπιμότητα, ποιά τα οφέλη;)
Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, θ' αρχίσει την ''εθνική αποστολή'' του στη Νέα Υόρκη, όπου θα προβάλει την Ελλάδα και τον...τουρισμό της, στους... 'Ελληνες της Αστόριας, με ''ομιλία'' του, στις 13 Μαρτίου 2011, στο ''Χιώτικο Σπίτι''!!!

Απρόσμενο "χαστούκι" τριών μονάδων δέχτηκε η Ελλάδα από τον οίκο Moody's, 7 Μαρτίου '11, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης, που θα στείλει την αξιολόγηση της χώρας σε "junk"... Η νέα υποβάθμιση προκάλεσε την άνοδο του spread στο 5ετές ελληνικό ομόλογο, το οποίο ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού, ενώ το spread του 10ετούς, πέρασε και πάλι το φράγμα των 900 μονάδων.
The Wall Street Journal: "Οι αγορές προεξοφλούν χρεοκοπία της Ελλάδας... Δεν συνιστά μεγάλη έκπληξη η υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Moody's...''. (Τo δημοσίευμα)
http://www.kalami.net/

Read more...

ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΚΑΜΙΝΗΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΑ ΓΚΛΟΜΠ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ!…

ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Αυτή είναι η φωτογραφία (κλικ) επιβεβαίωση του περιστατικού που άρχισαν όλα όσα έγιναν σήμερα το μεσημέρι στον λόγο Φιλοπάππου. Πριν από λίγο και η επίσημη ιστοσελίδα των Μικροπωλητών (εδώ) επιβεβαιώνει τα επεισόδια και τον ρόλο ορισμένων...
τραμπούκων και φουσκωτών που ήταν εκεί και χτυπούσαν τον κόσμο. Αυτά, γιατί προσπαθεί να μας βγάλει όλους τρελούς ο δήμαρχος... ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Αυτοί είναι οι φουσκωτοί (κλικ) του Καμίνη που όταν δεν παρεμβαίνει η Αστυνομία αναλαμβάνουν αυτοί να πλακώσουν στο ξύλο τους νόμιμους Μικροπωλητές σήμερα στην περιοχή του Φιλοπάππου. Στο βάθος διακρίνονται και δημοτικοί αστυνομικοί. Το κράξιμο και το βρισίδι που έπεσε κατά του Καμίνη...
δεν περιγράφεται!...
Από το : Δημοτικό Σαφάρι
Τον γιούχαραν άσχημα πριν λίγο στο λόφο του Φιλοπάππου… Ο Καμίνης, άφησε την γυναίκα του και τα παιδιά του για να πάει να απομακρύνει Έλληνες Μικροπωλητές που πουλούσαν παραδοσιακά είδη… Από πίσω του και το τσιράκι ο Κρασσάς, γνωστός...
σε όλους τους Αθηναίους ως κωλοτούμπας… Όταν άρχισαν να τον γιουχάρουν κόσμος και Μικροπωλητές είπε στους αστυνομικούς τι κάθεστε και κοιτάτε…. Βγάλτε τα γκλόπ και βαράτε στο ψαχνό(!).Τους λαθρομετανάστες τους αφήνουν να πουλάνε ανενόχλητα στην Ερμού και τους Έλληνες που έχουν και ταμειακές μηχανές τους κυνηγούν ανελέητα ο άχρηστος Καμίνης, και η ομάδα του… Κλασικοί τραμπούκοι και ΄βαθιά λαρύγγια΄ της αστυνομίας από την δεκαετία του 70 οι τύποι…


Read more...

Το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές για τη Λιβύη, δηλώνει ο Ομπάμα

Προετοιμάζεται ψήφισμα στον ΟΗΕ

Ο Μπαράκ Ομπάμα με την Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ στο Λευκό Οίκο
Ο Μπαράκ Ομπάμα με την Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ στο Λευκό Οίκο (Φωτογραφία: Associated Press )
Ουάσινγκτον
Εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών από το καθεστώς Καντάφι και αιματηρών συγκρούσεων στη Λιβύη, ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης. «Η βία της λιβυκής κυβέρνησης και του λαού της είναι απαράδεκτη» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία ανακοινώνει ότι εξετάζει μαζί με άλλες χώρες το ενδεχόμενο κατάρτισης σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη. Αντίθετη σε ξένη στρατιωτική επέμβαση δηλώνει η Ρωσία.

«Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν ότι η βία της λιβυκής κυβέρνησης, κατά του λαού της, είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο Ομπάμα μετά το πέρας συνάντησής του στο Λευκό Οίκο με τον Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι «πρέπει να είναι προσεκτικότεροι οι συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι όταν ασκούν βία κατά του λιβυκού λαού, επειδή θα κληθούν να λογοδοτήσουν γι' αυτήν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο χερσαίων δυνάμεων ως απάντηση στην αιματοχυσία στη Λιβύη, αλλά η επιλογή αυτή δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Την ίδια στιγμή, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι εργάζεται μαζί με άλλες χώρες, σε υποθετική βάση, επάνω σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι υπάρχουν «αξιόπιστες αναφορές» ότι δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης έχουν χρησιμοποιήσει μαχητικά ελικόπτερα κατά πολιτών προκειμένου να καταπνίξουν την εξέγερση.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι είναι αντίθετη σε κάθε είδους στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη. «Δεν θεωρούμε ότι η ξένη παρέμβαση, πόσο μάλλον η στρατιωτική, είναι μέσο για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. Οι Λίβυοι πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς επισήμαναν α Δευτέρα ότι για την όποια στρατιωτική δράση απαιτείται διεθνής συναίνεση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Λιβύη είναι πιθανόν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εάν συνεχιστούν η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να μείνουν απαθείς.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν απέρριψε υποθέσεις ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να δράσει μονομερώς για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Επανέλαβε ότι η Συμμαχία δεν έχει την πρόθεση να επέμβει χωρίς την εντολή του ΟΗΕ, αλλά οφείλει να κάνει προγραμματισμό για παν ενδεχόμενο.

Επισήμανε, επίσης, ότι το ζήτημα της Λιβύης θα βρεθεί στην κορυφή της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η όποια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα πρέπει να έχει διεθνή στήριξη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκέιτς είχε τονίσει πως «πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: η ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού συνεπάγεται βομβαρδισμούς».

Υπέρ του σχεδίου επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού έχει ταχθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ με τον γγ του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Η Γαλλία έχει, επίσης, ξεκαθαρίσει πως καμία ενέργεια στρατιωτικής φύσης δεν μπορεί να αναληφθεί στη Λιβύη, χωρίς καθαρή εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενεργήσει για να «προστατεύσει» το λαό της Λιβύης.

«Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες του και να προστατεύσει το λαό της Λιβύης» δήλωσε ο επικεφαλής διπλωματίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών από τις χώρες του Κόλπου στο Άμπου Ντάμπι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υπ. Υγείας: «Να μεταφερθούν όλοι οι απεργοί πείνας στα νοσοκομεία»

Έκκληση για την άμεση μεταφορά όλων των απεργών πείνας στα νοσοκομεία απευθύνει το υπουργείο Υγείας, εν όψει και του επικείμενου κύματος κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η κατάσταση των περισσότερων εκ των απεργών πείνας δεν αφήνει πολλά περιθώρια, γι’ αυτό καλούν τους ίδιους και την Επιτροπή Αλληλεγγύης να συναινέσουν στη μεταφορά τους σε νοσοκομεία.
Στο κτίριο μετέβησαν ο διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Άρης Μουσιώνης και ο διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου για να συζητήσουν την πρόταση με τους ίδιους τους απεργούς πείνας.
Πολλοί από τους απεργούς πείνας στην Υπατία είναι εξαντλημένοι μετά από 42 ημέρες απεργίας πείνας και παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον επερχόμενο χιονιά.
Ήδη, περισσότεροι από 100 απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, 88 από την Υπατία και 18 από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, πολλοί από αυτούς που δεν νοσηλεύονται ακόμη παρουσιάζουν υποθερμία, με τη θερμοκρασία τους να έχει πέσει στους 34 ή 35 βαθμούς.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί που παρακολουθούν τους μετανάστες της Υπατίας, οι απεργοί πείνας που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν συμπτώματα αφυδάτωσης και μυϊκούς σπασμούς, ενώ ορισμένοι βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη νεφρική ανεπάρκεια.
Ένας από τους μετανάστες της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε σε προκωματώδη κατάσταση εξαιτίας υπογλυκαιμικού επεισοδίου, ενώ οι υπόλοιποι με υπόταση και κάποιοι με βραδυκαρδία. Συνολικά, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο νοσηλεύονται 16 μετανάστες απεργοί πείνας.
Να σταματήσει το παιχνίδι με τις ζωές των μεταναστών απεργών πείνας ζητεί το ΚΚΕ και επιρρίπτει στην κυβέρνηση ευθύνη για τη μη ικανοποίηση του αιτήματός τους। «Ο ερχομός της κακοκαιρίας καθιστά τις ώρες κρίσιμες και δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
tanea.gr
Read more...

Άτυπο Yπουργικό Συμβούλιο στη σκιά της υποβάθμισης από τη Moody's

Διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Άτυπο Yπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη την Κ.Δευτέρα μετά την ανακοίνωση-σοκ της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, και εν όψει των επαφών που θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο είναι να καταγγελθούν άμεσα οι πρακτικές των οίκων αξιολόγησης στις ευρωπαϊκές Αρχές και να θέσει το θέμα ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Νικολά Σαρκοζί.

Το υπουργείο Οικονομικών ήδη εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την απόφαση την υποβάθμιση, καθώς, όπως τονίζει, δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε ότι το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.

Η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ξεκίνησε στις 6:30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και λαμβάνουν μέρος όλοι οι υπουργοί και δύο αναπληρωτές υπουργοί.

Συμμετέχουν επίσης ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Έξαρχος και ενδεχομένως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Επίσης, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των μεταναστών απεργών πείνας στο κτίριο Υπατία.

Η Moody's Investors Service προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, σε Β1 από το Ba1, μην αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση, εξαιτίας, όπως αναφέρει, των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Η υποβάθμιση ήρθε ένα 24ωρο πριν από τον κύκλο επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε αναζήτηση συναίνεσης εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 11 Μαρτίου και, κυρίως, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί την επομένη με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προσπαθώντας να ανατρέψει το κλίμα νευρικότητας που προκαλεί η στάση της Γερμανίας.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Για «αδικαιολόγητη» αξιολόγηση κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's


Κατά τρεις βαθμίδες -από το Β1 στο Ba1- υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος Moody’s, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα αρνητική αξιολόγηση στο άμεσο μέλλον. Οργισμένη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών που κάνει λόγο για αδικαιολόγητη και αυθαίρετη υποβάθμιση.

Ο οίκος στηρίζει την αξιολόγηση του στις «επίμονες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τον «αμείωτο κίνδυνο χρεοκοπίας».

«Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να σταθεροποιηθούν οι προοπτικές του χρέους της χώρες παραμένουν πολύ φιλόδοξα και η εφαρμογή του υπόκειται σε σημαντικούς κινδύνους», επισημαίνεται στην έκθεση αξιολόγησης, ενώ εκτιμάται ότι μετά το 2013 η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης το σπρεντ των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσεις φτάνοντας το 9,13%, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 30 σεντς έναντι του δολαρίου.

Σκληρή απάντηση
Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει από την πλευρά του την υποβάθμισης το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αφήνει υπαινιγμούς για τα κίνητρά της και τη συγκυρία κατά την οποία αποφασίστηκε. Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι ο οίκος δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας ούτε τις προοπτικές που αυτή δημοπυργεί. Παράλληλα, τονίζει το υπουργείο, από τον Ιούνιο του 2010, οπότε είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση δεν έχει μεσολαβήσει καμία εξέλιξη που να δικαιολογεί νέα αρνητική αξιολόγηση.

«Ο οίκος Moody’s επικαλείται ως επιχείρημα ότι το έργο των διαρθρωτικών αλλαγών είναι δύσκολο και ενέχει πολλούς κινδύνους στην υλοποίηση, κάτι το οποίο είναι απολύτως γνωστό από πέρυσι τον Μάιο που υπογράφηκε το πρόγραμμα. Στους εννέα μήνες που έχουν μεσολαβήσει, όχι μόνο έχει αποδειχτεί η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά έχουν εφαρμοστεί πρωτοφανείς σε κλίμακα παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου αναφέρονται με λεπτομέρεια όλοι οι στόχοι που εκπληρώθηκαν τόσο στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και σε αυτό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από τρεις διεθνείς οργανισμούς τόσο ως προς την υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και ως προς την πρόοδο που σημειώνεται στους δείκτες δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανταγωνιστικότητας। Η πρόσφατη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης», τονίζει το υπουργείο που επιτίθεται στον οίκο κατηγορώντας τον για αυθαίρετες εκτιμήσεις: «Η σημερινή υποβάθμιση είναι πιο αποκαλυπτική για τα λανθασμένα κίνητρα και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην "ανακάλυψη" κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση. Σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Σίγουρα βέβαια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των ίδιων των οίκων αξιολόγησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Καθησυχαστικό είναι πάντως το υπουργείο για τις επιπτώσεις της αξιολόγησης υπενθυμίζοντας ότι η χρηματοδότηση του Δημοσίου δεν κινδυνεύει, καθώς αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης, ενώ έχουν ληφθεί «όλες οι αναγκαίες πρόνοιες» για την εξασφάλιση ρευστότητας και στις τράπεζες.

tanea.gr

Read more...