Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Πράσινο φως στην επιμήκυνση του ελληνικού δανείου ανάβει η γερμανική κυβέρνηση

«Αγκάθι» η μείωση του επιτοκίου

Η κυβέρνηση Μέρκελ φαίνεται πως θα συμφωνήσει με την επιμήκυνση, όχι όμως και με τη μείωση των επιτοκίων στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ
Η κυβέρνηση Μέρκελ φαίνεται πως θα συμφωνήσει με την επιμήκυνση, όχι όμως και με τη μείωση των επιτοκίων στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: Associated Press )
Βερολίνο, Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως όλα δείχνουν, να ανάψει το πράσινο φως για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος (της Α.Μέρκελ) των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, ο οποίος είπε ότι το CDU είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε αυτό το αίτημα.

Η υποστήριξη αυτού του αιτήματος συνδέεται με τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα «εξοικονόμησης των δαπανών και μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, Λαρς Φελντ, είπε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.

«Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι κάτι με το οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει, ειδικά αν αυτή η επιμήκυνση ληφθεί εξίσου υπόψη στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές» δήλωσε.

Ο κ. Φελντ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει ενεργά αυτή τη στρατηγική, ενώ ανέφερε πως το Βερολίνο είναι αντίθετο στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος Β. Σόιμπλε, είχε αφήσει στις αρχές Ιανουαρίου να διαφανεί η πρόθεση της να συμφωνήσει ενδεχομένως με την επιμήκυνση, αν και μόλις λίγους μήνες νωρίτερα την απέρριπτε κατηγορηματικά.

Πιέσεις για σκληρή στρατηγική

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, στον χορό των πιέσεων που δέχεται η Μέρκελ προκειμένου για να τηρήσει σκληρή στάση στις επικείμενες ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής μπήκαν οι εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας.

Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να παραπέμπονται σε μια διαδικασία «ελεγχόμενης πτώχευσης» και μια έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους τους θα πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία της ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι.

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Σύνδεσμος Γερμανών Εργοδοτών (BDA), η Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και η Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH) τάσσονται κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγου, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα καθιστούσε την ΕΕ «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και θα οδηγούσε στην «κοινοτικοποίηση» των χρεών των προβληματικών χωρών.

Τονίζουν επίσης ότι ο μηχανισμός σταθερότητας θα πρέπει να είναι «διακρατικά οργανωμένος» και ότι η βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να χορηγείται με αυστηρούς όρους.

Το πανίσχυρο λόμπι των εργοδοτικών και επιχειρηματικών συνδέσμων έρχεται να υπενθυμίσει στην καγκελάριο τις επιθυμίες της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας, μετά την κεντρική τράπεζα (Bundesbank), την ομάδα των 200 οικονομολόγων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP).

Στο σκηνικό που στήνεται εμφανίζεται αναπότρεπτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ η ομάδα οικονομολόγων γύρω από το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου θέτει το δίλημμα για την Ελλάδα: «Επιστροφή στη δραχμή ή μείωση μισθών και τιμών».

ΕΛΚ: Η ΕΕ κοντά σε τελική συμφωνία

Υπέρ της ενίσχυσης του Μηχανισμού Στήριξης και υπέρ του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας τάχθηκαν την περασμένη Παρασκευή, στο Ελσίνκι, οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με το σχέδιο πέντε σημείων που αποφασίστηκε στην φινλανδική πρωτεύουσα η ΕΕ δείχνει να βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια της εαρινής Συνόδου Κορυφής, στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Παρά την ηχηρή απουσία της Γαλλίας οι συντηρητικοί πρωθυπουργοί, καθώς και οι αρχηγοί κομμάτων του ΕΛΚ έδωσαν το πράσινο φως στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που έχουν προτείνει Γερμανία και Γαλλία.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν έκανε μάλιστα λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές εντός της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων.

Για μια ακόμα φορά υπογράμμισε τη σημασία της κοινής διαμόρφωσης του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας από όλα τα κράτη της ΕΕ και όχι μόνο των εμπνευστών του, δηλαδή της Γαλλίας και της Γερμανίας:

«Πλησιάζουμε σε ένα συμβιβασμό για τη δημιουργία ενός ισχυρού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Όλες οι αποφάσεις όμως θα πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Το Σύμφωνο πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Διαφορετικά μια συμφωνία θα είναι δύσκολη. Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: