Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες Η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων θα δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας λέει ο ΥΠΑΝ


Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τη σημασία της επανεκκίνησης των έργων των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων για την ελληνική οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Επίτροπο περιφερειακής ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες (χθες και σήμερα) ο Κ.Χατζηδάκης συζήτησε το θέμα της επανεκκίνησης των έργων αυτών με τους Επιτρόπους της ΕΕ Χ.Αλμούνια, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Σιμ Κάλας, αρμόδιο για θέματα μεταφορών και Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς.

Στη συνέντευξη ο Κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η κατασκευή των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά θα σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο Κ.Χατζηδάκης σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα έργα να ξεκινήσουν τον Απρίλιο, υπενθύμισε δε, ότι έχει συναφθεί δάνειο με την ΕΤΕπ, ύψους 650 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι ως το Φεβρουάριο θα πρέπει να έχει κλείσει η σχετική συμφωνία με τις εμπλεκόμενες τράπεζες.

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την εκκίνηση των έργων.

Ακόμη τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο νομικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται καθημερινή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Task Force για την επίλυσή του.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή νομική βάση και γι΄ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο Κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα δίνει μάχη για την απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και για την επανεκκίνηση δημοσίων έργων, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων.

«Συζητήσαμε τα θέματα αυτά με τον Επίτροπο Χαν και συμφωνήσαμε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα μαραθώνιο και οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, έχοντας κατά νου ότι πρέπει να παραδώσουμε έργο. Αυτή είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά Ταμεία, ο Κ.Χατζηδάκης είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επίπεδα άνω του κοινοτικού μέσου όρου.

Σημείωσε ότι ενώ η απορρόφηση των κονδυλίων το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν ιδιαίτερα χαμηλή (60%), το δεύτερο εξάμηνο ανακτήθηκε το έδαφος, με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι στόχοι του Μνημονίου και η απορρόφηση να φτάσει στο 102%.

Στη συνάντησή του με τον Επίτροπο Περιφερειών, ο κ. Χατζηδάκης συζήτησε για τα προγράμματα στήριξης των ΜμΕ και αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα που εφαρμόζεται με τις ελληνικές περιφέρειες, καθώς και στη συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Χαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της Ελλάδας, σε ότι αφορά την απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει ήδη υποβάλει αιτήσεις πληρωμών ύψους 3,2 δισ. ευρώ που καλύπτουν το 87% του στόχου που έχει τεθεί από το Μνημόνιο.

«Πρόκειται για τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο Γ.Χαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας θα συνεχιστούν.

Σε ό,τι αφορά τα έργα πρώτης προτεραιότητας και κυρίως τα 180 έργα που έχουν κατατεθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Επίτροπος διαπίστωσε πρόοδο σε περίπου 100 από αυτά, για περίπου 60 έργα υποστήριξε ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για την οριστικοποίησή τους, ενώ για κάποια άλλα θα υπάρξει επαναξιολόγηση.

Διευκρίνισε ακόμη ότι για τα έργα στα οποία δεν έχει υπάρξει πρόοδος, θα παγώσει η υλοποίησή τους ώστε οι πόροι να ανακατανεμηθούν σε άλλα έργα.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι αναμένει μέσα στο επόμενο δίμηνο να υπάρξει η τελική αξιολόγηση για την υλοποίηση των έργων πρώτης προτεραιότητας, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2013 και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί.

Για το ίδιο θέμα, ο Κ.Χατζηδάκης σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια, έως το τέλος Μαρτίου.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των αυτοκινητοδρόμων, ο κ. Χαν εξέφρασε την ετοιμότητα και τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει στήριξη, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση αυτών των έργων και τόνισε ότι μόλις διευκρινιστούν τα νομικά ζητήματα, θα είναι δυνατή η επανεκκίνηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Μαξίμου:Παραπομπή συνδικαλιστών στο αυτόφωρο



Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ, είναι και αυτό της αυτόφωρης σύλληψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σενάριο της αυτόφωρης σύλληψης των συνδικαλιστών που οι οποίοι ηγούνται της απεργίας, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος, καθώς η απεργία έχει κηρυχθεί παράνομη από το δικαστήριο.
Στο τραπέζι βρίσκεται, σύμφωνα με το MEGA, και τα σενάρια της επίταξης και των απολύσεων. Από το υπουργείο Μεταφορών διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Read more...

«Σημεία συμφωνίας και διαφωνίας» Η εξωτερική πολιτική έχει «συνέχεια και συνέπεια» είπε ο Αλ. Τσίπρας στην Ουάσινγκτον


Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Εκτενή συζήτηση για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα και την περιοχή μας, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, καθώς και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Με ένα μήνυμα που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την αμερικανική διπλωματία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη «συνέχεια και τη συνέπεια» στην εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν «σημεία συμφωνίας και διαφωνίας», με ταύτιση απόψεων και «κοινή διαπίστωση» ότι το πρόγραμμα λιτότητας δεν οδηγεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και ότι η Γερμανία επιμένει σε επικίνδυνες πολιτικές.

Κατά τη συνάντηση έγινε «ουσιαστική ανταλλαγή» απόψεων στα ζητήματα της οικονομίας, της ΑΟΖ και της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, παρουσίασε με «ξεκάθαρες τοποθετήσεις» τις θέσεις του για την εξάπλωση της βίας στην Ελλάδα, για τη Χρυσή Αυγή και τον αντισημιτισμό.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις απόψεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις διαφορές με την πΓΔΜ

Υπογράμμισε το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας για αξιοποίηση τηςΑποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και υπανθύμισε στους συνομιλητές του ότι είναι δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο. Σημείωσε δε την αντίθεσή του περί «συμψηφισμού» με το χρέος της χώρας τόνιζοντας ότι δεν θα δεχθούμε τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα να πάνε για την αποπληρωμή παλιών δανείων.

Για το Κυπριακό εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι ειλικρινείς και έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης Χριστόφια δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Τέλος, επισήμανε τις «δημοκρατικές παραδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας στους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή να εμφανίζεται αποδυναμωμένος λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά η χώρα μας έχει να διαδραματίσει ένα «σημαντικό ρόλο», στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της Χρυσής Αυγής, το οποίο φάνηκε να απασχολεί και την αμερικανική πλευρά. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρατσιστικό και αντισημιτικό χαρακτήρα της οργάνωσης και τόνισε ότι επ' ουδενί δεν μπορεί να συγκρίνεται ένας τέτοιος σχηματισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αντίπαλο δέος» από τα Αριστερά.

Όσον αφορά τα οικονομικά θέματα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε μεταξύ άλλων στους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

  • Θεωρούμε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπάρχει κοινός τόπος και συμφέρον στην άρνηση της λιτότητας που αποσταθεροποιεί την παγκόσμια οικονομία.
  • Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει. Είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην Έκθεση του ΔΝΤ. Η συνεχιζόμενη κουβέντα για την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ μας καθιστά αναξιόπιστους ως προς την προσέλκυση επενδύσεων. Η πολιτική της Γερμανικής ηγεσίας είναι αδιέξοδη.
  • Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει το δρόμο της καταστροφής και δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει μέχρι τις Γερμανικές εκλογές. Οι επιπτώσεις του μνημονίου είναι που πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστούν. Η ακραία φτώχεια και η εξάπλωση του φασισμού και του αντισημιτισμού. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έγινε σοφότερη από τις εμπειρίες των κρίσεων του παρελθόντος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Για 1,3 εκατ. ευρώ της συζύγου του Στη Δικαιοσύνη ο Γιάννος Παπαντωνίου για ανειλικρινή δήλωση «πόθεν έσχες»


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μετά τον πρώην υπουργό της ΝΔ Γιώργο Βουλγαράκη, ήρθε η σειρά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου να απολογηθεί ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης, παραπεμπόμενος από τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών για ανειλικρινή δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Ο κ. Παπαντωνίου ελέγχεται για την απόκρυψη από τη δήλωση «πόθεν έσχες» του, καταθέσεων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ της συζύγου του στην Ελβετία, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Οι εξηγήσεις του πρώην υπουργού ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία αυτή της συζύγου του, δεν έπεισαν την Επιτροπή, ενώ και ο οικονομικός εισαγγελέας έχει διατάξει έρευνα σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Παπαντωνίου.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, εξέτασε και την περίπτωση της δήλωσης «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού της ΝΔ Πέτρου Δούκα, ο οποίος το οικονομικό έτος 2010 εμφανίζεται να δηλώνει μειωμένες τις τραπεζικές του καταθέσεις κατά 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να εξηγεί την αιτία της μείωσης αυτής.

Ο κ. Δούκας επιμένει πως το ποσόν αυτό έχει επανακατατεθεί σε επενδυτικό λογαριασμό -κάτι που καταγράφεται στο «πόθεν έσχες» του. Παρ' ότι η Επιτροπή εμφανίζεται να έχει πεισθεί για τις εξηγήσεις του κ. Δούκα, ο φάκελός του θα σταλεί στον οικονομικό εισαγγελέα για την τελική του κρίση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μαξίμου:Σενάρια απολύσεων ή επίταξης



Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ λήγει αύριο το μεσημέρι και ο Αντώνης Σαμαράς με τον Αντώνη Ρουπακιώτη συζήτησαν τα σενάρια της απόλυσης ή της επίταξης των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον ALPHA, o Πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατέληξαν  ότι αν δεν υπάρξει μεταστροφή των εργαζομένων μέχρι τη λήξη του τελεσιγράφου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρώτη φάση, αυτή των απολύσεων συνδικαλιστών. Η κυβέρνηση θα βασιστεί,  σε έναν παλιό νόμο ο οποίος προβλέπει απολύσεις συνδικαλιστών οι οποίοι υποκινούν σε άνομες πράξεις.
Η διαδικασία της επιστράτευσης θα κινηθεί, σύμφωνα με τον ALPHA, σε δεύτερο χρόνο, όπου θα σταλούν μέσα σε λίγες ώρες προσωπικά στους εργαζομένους χαρτιά με τα οποία θα τους ζητούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει πάση θυσία να εφαρμοστεί ο νόμος υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξαίρεσης για κανέναν.

Read more...

Διαμαρτυρία του ΙΣΑ Με επίσχεση εργασίας απειλούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το κούρεμα παλιών οφειλών


Νέα ταλαιπωρία φαίνεται ότι περιμένει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ
Νέα ταλαιπωρία φαίνεται ότι περιμένει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ  

Αθήνα
Αντιδρώντας στο νέο «κούρεμα» παλαιών οφειλών τους, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ, εκτός των φαρμακοποιών, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από την 1η Φεβρουαρίου.

Όλοι οι ιδιωτικοί σύλλογοι που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους έως τις 31 Ιανουαρίου: ισότιμη μεταχείριση όλων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, άμεση αποπληρωμή των απαιτήσεών τους για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012, χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των παλαιών οφειλομένων τους και όχι κούρεμα στις παλιές οφειλές τους μεγαλύτερο από αυτό που έχει γίνει για τους φαρμακοποιούς.

Την Τετάρτη, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επισκέφθηκαν εκτάκτως τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και ζήτησαν την άμεση αποπληρωμή των νέων οφειλών και την ελαχιστοποίηση του κουρέματος παλαιών οφειλών, η οποία είχε αποφασιστεί μια μέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε για τη αποπληρωμή των οφειλών που αφορούν τα πρώτα τέσσερα ταμεία που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καθώς και τα 240 εκατ. ευρώ που οφείλει ο ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς για τα ταμεία που μπήκαν αργότερα στον Οργανισμό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία Για σκευωρία μίλησε ο Β.Παπαγεωργόπουλος, την Τρίτη η πρόταση του εισαγγελέα


O Β.Παπαγεωργόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονται
O Β.Παπαγεωργόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονται   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Θεσσαλονίκη
Με την απολογία του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία στην πολύκροτη δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο στον κεντρικό δήμο, που διεξάγεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη το πρωί με την πρόταση του εισαγγελέα τής έδρας Βασίλη Χαλντούπη.

Κατά την μαραθώνια απολογία του, που ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και διήρκεσε έως τις 3 το απόγευμα, με ενδιάμεση διακοπή μίας ώρας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονται.

Χαρακτήρισε «παιδικό παραμύθι» τους ισχυρισμούς του βασικού κατηγορούμενου, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, για τον οποίο είπε ότι «έκλεβε» και πριν αναλάβει το δημαρχιακό θώκο, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασίας Τσεμπερά, θεωρώντας το πόρισμά της αναξιόπιστο και μίλησε για σε βάρος του σκευωρία με στόχο την πολιτική του εξόντωση.

Διακήρυξε την αθωότητά του προσπαθώντας να αντικρούσει τις βαρύτατες πράξεις που τον βαρύνουν. «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχω βάλει στη ζωή μου έστω ένα ευρώ παράνομα στην τσέπη μου. Ποτέ δεν έπιασα χρήματα του δήμου στα χέρια. Αν βρούνε ότι έχω έστω ένα ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού θα πέσω από το Λευκό Πύργο», είπε κατά την απολογία του.

Επέμεινε ότι η δημοτική αρχή δεν είχε τη δυνατότητα να ανακαλύψει την υπεξαίρεση, αποδίδοντας ευθύνες στην Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Υπεραμύνθηκε δε των ισχυρισμών του μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

Κάλυψε τέλος τους κατηγορούμενους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών για τους οποίους παρατήρησε ότι είναι όλοι τους έντιμοι άνθρωποι και προσωπικότητες της πόλης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ακινητοποιημένο για όγδοη μέρα Χωρίς μετρό και την Πέμπτη η Αθήνα - Στάσεις εργασίας και στα άλλα μέσα


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Για όγδοη συνεχή ημέρα θα μείνει χωρίς Μετρό η Αθήνα την Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό αποφάσισαν νέα εικοσιτετράωρη απεργία.

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι και στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) 12:00 -4:00, στο τραμ επίσης 12:00-4:00, ενώ τα λεωφορεία δεν θα κυκλοφορούν από τις 11:00 έως τις 5:00.

«Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Ο νόμος θα εφαρμοστεί» τονίζει η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, που διαχειρίζεται τα μεσα σταθερής τροχιάς, επικαλούμενη και τη νέα δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη και τη σημερινή (Τετάρτη) απεργία.

«Πρέπει να αντισταθούμε. Είναι αποφασισμένοι να μας τελειώσουν» λένε από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές, η κυβέρνηση δίνει τελεσίγραφο μέχρι αύριο στους απεργούς και η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη.

Σημειώνεται ότι εφόσον οι εργαζόμενοι εμμείνουν στις κινητοποιήσεις, βάσει του νόμου, προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων αλλά και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

«Θα έχουμε μπλακ αόυτ στις συγκοινωνίες αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη κι αυτό δεν είναι απειλή» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ, Χρήστος Κούκης.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων:

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου

  • Το Μετρό δεν θα λειτουργήσει καθόλου, λόγω εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι.
  • Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ δεν θα λειτουργήσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι.
  • Τα λεωφορεία δεν θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι.
Τρίτη 29 Ιανουαρίου:

  • Θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (η ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή).
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου:

  • Θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
ΣΤΑΣΥ ΑΕ:  Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί
Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, που διαχειρίζεται τα μέσα σταθερής τροχιάς, επικαλούμενη και νέα δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη και την απεργία της Τετάρτης, κλιμακώνει την αντίδρασή της τονίζοντας ότι «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε και σήμερα στη Δικαιοσύνη κατά των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα σταθερής τροχιάς και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθμόν 111/2013/23-1-2013 απόφασή του έκρινε και τις σημερινές απεργίες παράνομες και απαγόρευσε τη συνέχιση τους.»

» Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων, όμως, παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις εξακολουθούν να κινούνται σε μη νόμιμα πλαίσια και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική συνεχίζουν για έβδομη συνεχή ημέρα να ταλαιπωρούν τους πολίτες της Αττικής και να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ζωή της πόλης.»

» Η Διοίκηση της εταιρείας καλεί, όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους. Ιδιαίτερα καλεί τους εκπροσώπους τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική με την υιοθέτηση κάθε ημέρα και ενός νέου “αιτήματος”.»

» Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί».

Τελεσίγραφο από την κυβέρνηση
Τελεσίγραφο στους εργαζόμενους των μέσων μεταφοράς που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Μέχρι αύριο (Πέμπτη) οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου» είπε στον Βήμα 99,5.

«Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μεταξύ των δικαστικών συνεπειών είναι και η απόλυση.

«Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» είπε.

Ο κ.Κεδίκογλου υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπάρχει σκοπιμότητα και μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά κανείς δεν θα βγει να πει ότι ευθύνεται για όλη αυτή την ταλαιπωρία». 
Την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει ιδιαιτέρως σκληρή στάση είχε καταστήσει σαφή ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στους εργαζόμενους των μέσων μεταφοράς, λέγοντας ότι «η κοινωνία είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο».

Παρέθεσε δε στοιχεία για τους μισθούς των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων που χαρακτηρίζουν τα στοιχεία ψευδή και μιλούν για προσπάθεια συκοφάντησης.

Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι
«Πρέπει να αντισταθούμε. Είναι αποφασισμένοι να μας τελειώσουν» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι προτάσεις γίνονται αλλά «δεν βλέπουμε φως».

Ο κ.Σταματόπουλος τόνισε πως όλα δείχνουν ότι το μετρό οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. «Είναι υποχρέωσή μας να αντισταθούμε» είπε.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ κατήγγειλαν «τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και το βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις».
Οι εργαζόμενοι «καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζόμενων και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση τους» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα...



 Tι απαντούν στον Κεδίκογλου, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς...
«Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα» απαντούν στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο ... κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε μήνυμα στους «πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων να συμμορφωθούν μέχρι αύριο με τις δικαστικές αποφάσεις, σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου».

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (ΗΣΑΠ- Τραμ), που πραγματοποιούν στάση εργασίας μέχρι τις 4 μμ, συνεδριάζουν το μεσημέρι της Τετάρτης, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και τον βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει μια «εκεχειρία» τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας να τεθούν σε διάλογο τόσο τα προβλήματα των συγκοινωνιών όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας στο Μετρό), Αντώνης Σταματόπουλος δηλώνει πως «τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν» και προσθέτει: «Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις».

Αργά το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι στο μετρό θα αποφασίσουν για το ποια στάση θα κρατήσουν.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε και σήμερα κατά των κινητοποιήσεων, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.


Read more...

Πράσινο φως και από Κουβέλη στο Σχέδιο Αθηνά ...



Προχωράει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος το σχέδιο τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με...
τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για το Σχέδιο «Αθηνά»

Διαπιστώθηκε συμφωνία στις διαπιστώσεις, αλλά και στις αρχές του Σχεδίου, που στόχο έχει τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Έτσι ο Αρβανιτόπουλος συνεχίζει τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα στις 7: 30 συναντά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και σειρά παίρνουν τις επόμενες ημέρες οι συναντήσεις με τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης...
parapolitika.gr


Read more...

«Όχι» από το ΣτΕ στο επίδομα των 176 ευρώ...



www.tokarfi.gr
 Δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ οι δικαστικοί υπάλληλοι, αποφαίνεται με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κάνοντας δεκτή αίτηση που είχε καταθέσει το ελληνικό δημόσιο κατά αποφάσεως -του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης- που...
άναψε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του επιδόματος.

Σε εντελώς αντίθετη «τροχιά» από αυτή της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχει η αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαστικούς υπαλλήλους (πρόσθετη παροχή του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002). Και αυτό γιατί, η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, λάμβανε πρόσθετες μισθολογικές παροχές, που υπερβαίνουν το ποσό των 176 ευρώ.

Ερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία, η Ολομέλεια σημειώνει στην απόφαση που εξέδωσε (95/2013) πως το επίδομα αυτό παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν μπορεί να εξομοιωθεί με μισθό, ανεξάρτητα από το εάν χορηγείται παράνομα σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Αρχικά το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε κρίνει ότι θα πρέπει να χορηγηθεί το επίδομα των 176 ευρώ και επιδίκασε στον καθένα από τους δικαστικούς υπαλλήλους που είχαν προσφύγει αξιώνοντας την καταβολή του το ποσό των 6.336 ευρώ για μια τριετία. Ωστόσο, το Δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αυτής αλλά η αίτησή του απερρίφθη από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο δικαστήριο επιδίκασε σε καθέναν δικαστικό υπάλληλο το ποσό των 4.294 ευρώ με το σκεπτικό ότι το επίδομα αυτό χορηγείται αδιακρίτως σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η κατ’ εξαίρεση μη χορήγησή του σε μερικές μόνο κατηγορίες υπαλλήλων όπως εν προκειμένω των δικαστικών υπαλλήλων, συνιστά άνιση μεταχείριση.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει 25 δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικώντας την καταβολή του επιδόματος για την τριετία 2003-2005. Βασικό επιχείρημα τους ήταν με το να μην χορηγείται και σε εκείνους το επίδομα το οποίο καταβάλλεται σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας...


Read more...