Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

«Σημεία συμφωνίας και διαφωνίας» Η εξωτερική πολιτική έχει «συνέχεια και συνέπεια» είπε ο Αλ. Τσίπρας στην Ουάσινγκτον


Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Εκτενή συζήτηση για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα και την περιοχή μας, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, καθώς και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Με ένα μήνυμα που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την αμερικανική διπλωματία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη «συνέχεια και τη συνέπεια» στην εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν «σημεία συμφωνίας και διαφωνίας», με ταύτιση απόψεων και «κοινή διαπίστωση» ότι το πρόγραμμα λιτότητας δεν οδηγεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και ότι η Γερμανία επιμένει σε επικίνδυνες πολιτικές.

Κατά τη συνάντηση έγινε «ουσιαστική ανταλλαγή» απόψεων στα ζητήματα της οικονομίας, της ΑΟΖ και της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, παρουσίασε με «ξεκάθαρες τοποθετήσεις» τις θέσεις του για την εξάπλωση της βίας στην Ελλάδα, για τη Χρυσή Αυγή και τον αντισημιτισμό.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις απόψεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις διαφορές με την πΓΔΜ

Υπογράμμισε το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας για αξιοποίηση τηςΑποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και υπανθύμισε στους συνομιλητές του ότι είναι δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο. Σημείωσε δε την αντίθεσή του περί «συμψηφισμού» με το χρέος της χώρας τόνιζοντας ότι δεν θα δεχθούμε τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα να πάνε για την αποπληρωμή παλιών δανείων.

Για το Κυπριακό εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι ειλικρινείς και έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης Χριστόφια δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Τέλος, επισήμανε τις «δημοκρατικές παραδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας στους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή να εμφανίζεται αποδυναμωμένος λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά η χώρα μας έχει να διαδραματίσει ένα «σημαντικό ρόλο», στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της Χρυσής Αυγής, το οποίο φάνηκε να απασχολεί και την αμερικανική πλευρά. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρατσιστικό και αντισημιτικό χαρακτήρα της οργάνωσης και τόνισε ότι επ' ουδενί δεν μπορεί να συγκρίνεται ένας τέτοιος σχηματισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αντίπαλο δέος» από τα Αριστερά.

Όσον αφορά τα οικονομικά θέματα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε μεταξύ άλλων στους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

  • Θεωρούμε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπάρχει κοινός τόπος και συμφέρον στην άρνηση της λιτότητας που αποσταθεροποιεί την παγκόσμια οικονομία.
  • Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει. Είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην Έκθεση του ΔΝΤ. Η συνεχιζόμενη κουβέντα για την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ μας καθιστά αναξιόπιστους ως προς την προσέλκυση επενδύσεων. Η πολιτική της Γερμανικής ηγεσίας είναι αδιέξοδη.
  • Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει το δρόμο της καταστροφής και δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει μέχρι τις Γερμανικές εκλογές. Οι επιπτώσεις του μνημονίου είναι που πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστούν. Η ακραία φτώχεια και η εξάπλωση του φασισμού και του αντισημιτισμού. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έγινε σοφότερη από τις εμπειρίες των κρίσεων του παρελθόντος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: