Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

Πανάκριβη οικολογία‏...


Από τον Πέτρο Σεκερτζή
.
Το μέτρο για τα καινούργια τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ δεν το κατάλαβα καλά... δηλαδή οι άνθρωποι που δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν καινούργια αυτοκίνητα και είναι κάτοχοι παλαιάς τεχνολογίας οχημάτων θα πληρώσουν και τα περισσότερα; Επιτρέψτε μου κυρία Μπιρμπίλη να πω ότι δεν ξέρω κατά πόσο το μέτρο αυτό είναι οικολογικό αλλά σιγουρα δεν είναι δίκαιο, και καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείται.
Προσωπικά επικροτώ την θέση Πετσάλνικου για μία επιπρόσθετη επιβάρυνση στα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ. και...

όχι στους μεροκαματιάρηδες που έχουν ένα σαραβαλάκι για να μετακινούνται. Τούτο μπορεί να μην είναι πολύ οικολογικό αλλά είναι σίγουρα δίκαιο και αποφέρει στο δημόσιο τα έσοδα που χρειάζεται. Καλή είναι η οικολογία αλλά στην προκειμένη περίπτωση και κάτω από τις παρούσες συνθήκες αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δαπανηρή για το πορτοφόλι του μέσου Έλληνα πολίτη.
Read more...

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 8 από τους 88 Γ. Γ.
του Ανδρέα Μπελεγρή

Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν τα ονόματα οχτώ γενικών και ειδικών γραμματέων τριών υπουργείων μετά από ένα μήνα αναμονής. Οι οχτώ γραμματείς τοποθετούνται σε τρία υπουργεία, το Οικονομικών, το Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθώς και το Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από την εκλογική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου και παρ’ όλα αυτά τα ονόματα γραμματέων ανακοινώνονται με τη μέθοδο του σταγονόμετρου.

Η καθυστέρηση προβληματίζει ήδη υπουργούς και βουλευτές που βλέπουν να εκτελείται με δυσκολία το κυβερνητικό έργο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση των υπόλοιπων 81.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, και του αρμοδίου Υπουργού αντιστοίχως, ορίζονται οι ακόλουθοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς :

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γενική Γραμματεία Υπουργείου Οικονομικών

Πλασκοβίτης Ηλίας, Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Σπινέλλης Διομήδης, Καθηγητής Διοίκησης και Τεχνολογίας Ανάπτυξης Λογισμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Γενική Γραμματεία Εμπορίου

Κομνηνός Στέφανος, Οικονομολόγος, MSc

Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Σπυράκος Δημήτριος, Δικηγόρος και Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Μαθιουδάκης Κώστας, Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνειου

Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης

Καλτσά Μαρία, Αρχιτέκτων Μελετητής

Ειδική Γραμματεία Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων

Ανδρεαδάκης Ανδρέας, Πολιτικός Μηχανικός Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Καραβασίλη Μαργαρίτα, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος

Ακολουθούν Βιογραφικά Σημειώματα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗ ΗΛΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (1993-1998) και Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών (2000-2004).

Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Sussex (Μ. Βρετανία), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο Πανεπιστήμιο και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομικής του Πανεπιστημίου Reading (Μ. Βρετανία).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΠΙΝΕΛΛΗ ΔΙΟΜΗΔΗ

Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι καθηγητής Διοίκησης και Τεχνολογίας Ανάπτυξης Λογισμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος διπλώματος στην Τεχνολογία Λογισμικού και διδακτορικού διπλώματος στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Imperial College London. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τεχνολογία λογισμικού και την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα και μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες βιβλία «Ανάγνωση Κώδικα» και «Ποιότητα Κώδικα» καθώς και πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα. Λογισμικό που έχει υλοποιήσει, αποτελεί τμήμα πολλών σύγχρονων λειτουργικών συστημάτων.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1968. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο JFK Government School του Πανεπιστημίου Harvard και το Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τη δεκαετία του 1990, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τα τελευταία δέκα χρόνια απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις ευθύνης μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ και εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων και ερευνών. Παράλληλα έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και μέλος Εμπορικών Συνδέσμων, όπως το ECR.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΠΥΡΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ

Γεννήθηκε το 1961. Είναι δικηγόρος και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Εμπορίου, Κώστα Σημίτη σε θέματα προστασίας καταναλωτή (1993-1995). Ως δικηγόρος χειρίστηκε τις υποθέσεις που διαμόρφωσαν τη νομολογία για τους καταχρηστικούς όρους και πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών. Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ιδίως σε θέματα προστασίας καταναλωτή. Έχει δημοσιεύσει πλήθος νομικών μελετών. Μιλά γερμανικά και αγγλικά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΩΣΤΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και Διευθυντής του Εργαστηρίου Θερμικών Στροβιλομηχανών. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και Διδάκτωρ του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίν (Βέλγιο). Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη λειτουργίας θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΑΛΤΣΑ ΜΑΡΙΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στις ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος του YALE και της πειραματικής σχολής υποτρόφων αρχιτεκτόνων COOPER UNION της Νέας Υόρκης. Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση της έκθεσης ΙΒΑ στο Βερολίνο, που μετέτρεψε την πόλη σε ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής. Με τη στήριξη της Μελίνας Μερκούρη συνδιοργάνωσε το 1983 στην Εθνική Πινακοθήκη τη μεγάλη έκθεση διεθνούς σύγχρονης αρχιτεκτονικής και αργότερα επιμελήθηκε την παρουσίαση της έκθεσης του YΠΠΟ στον ΟΛΠ Αττικό Τοπίο και Περιβάλλον.

Το 1993 συνίδρυσε γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών και πραγματοποίησε μελέτες πολλών ιδιωτικών έργων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Συμμετείχε στη σύμπραξη των γραφείων που κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1997 και το βραβείο αρχιτεκτονικής το 2005 για το σχεδιασμό του Μεγάλου Πεζόδρομου της Δ. Αρεοπαγίτου - Απ. Παύλου. Στα έργα της περιλαμβάνονται κτίρια γραφείων, μελέτες αναπλάσεων, δεκάδες έργα κατοικιών και είναι γνώστης της δυναμικής της αλληλεπίδρασης δημόσιου/ιδιωτικού τομέα.

Οι ειδικές της γνώσεις αναφέρονται στις αστικές ανανεώσεις και ανακτήσεις σε σχέση με τα νέα κλιματολογικά, περιβαλλοντικά, δημογραφικά κ.ά. δεδομένα. Τα ενδιαφέροντα της εστιάζονται στον προσδιορισμό και προώθηση μιας σύγχρονης “Ελληνικής ταυτότητας” μέσα από τους τομείς πολιτισμού & περιβάλλοντος, χωροταξίας & δόμησης και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης.

Μιλά Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ ΑΝΔΡΕΑ

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, Ph.D., Καθηγητής ΕΜΠ, στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγειονομικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ., Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων.

Συγγραφέας άνω των 250 επιστημονικών εργασιών σχετικών με τη διαχείριση των υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Υδάτων IWA και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της IWA. Εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή ομάδα Στρατηγικού Συντονισμού για την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΕ), εμπειρογνώμων του ΥΠΕΧΩΔΕ σε θέματα υδάτινου περιβάλλοντος και επεξεργασίας λυμάτων, εκπρόσωπος σε Ευρωπαϊκές Επιτροπές κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ (2003) και εμπειρογνώμων της UNEP σε θέματα υδάτινης ρύπανσης και διαχείρισης αποβλήτων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1951. Αρχιτέκτων d.p.l.g. Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Καλών Τεχνών Παρισίων (ENSBA, PARIS), Msc. στην Χωροταξία, Πολεοδομία & Οικονομικό Προγραμματισμό, Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne, Μsc. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS, Paris). Μόνιμος υπάλληλος ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1979 έως 2007 σε επιτελικές θέσεις. Προϊσταμένη Τμήματος Κτιρολογίας και Προτύπων Κατοικίας στη Δ/νση Οικιστικής Πολιτικής & Κατοικίας (1994-2001) με αντικείμενο: Πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιστικό τομέα. Ακόλουθος Περιβάλλοντος στην ΜΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2001 έως το τέλος του 2003. Πρόεδρος Ομάδας "Περιβάλλον" του Συμβουλίου της ΕΕ (Ελληνική Προεδρία-1ο εξάμηνο 2003). Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος στην νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ΥΠΕΧΩΔΕ (τέλη 2003) με 5ετή θητεία – διεκόπη τον Ιούλιο του 2005 με απόφαση τ.Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά. Επιστημονική Σύμβουλος Διεθνούς Προγράμματος Εργασίας για την Αρχιτεκτονική & ΑΠΕ της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA-ARES) από το 2006. Μιλά Γαλλικά και Αγγλικά.

protothema.gr


Read more...

Ξεπερνά το έλλειμμα η φοροδιαφυγή

Τα 30 δισ. ευρώ ετησίως προσεγγίζει η φοροδιαφυγή, ποσό που υπερβαίνει το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με ανάλυση που παρουσίασε ο ΣΕΒ με βάση στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η μείωση της φοροδιαφυγής κατά 20 δισ. ευρώ θα μπορούσε είτε να μειώσει τους φόρους που καταβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι κατά 30% περίπου, είτε να εξαλείψει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, είτε να επιτρέψει έναν συνδυασμό και των δύο.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 74% του συνολικού εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες μόλις το 4%. Το 99,5% δε των επιχειρήσεων πληρώνουν ετησίως κατά μέσο όρο 6.100 ευρώ φόρο.


Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία

- Το 90% περίπου των φορολογικών δηλώσεων είναι κάτω των € 30000, έχει μέσο φορολογικό συντελεστή 4% και πληρώνει το 25% του συνολικού φόρου των φυσικών προσώπων. Το υπόλοιπο 75% του φόρου καταβάλλεται από το 10% των φορολογουμένων.


- Το 99,5% των επιχειρήσεων που παρακολουθούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή 202.418 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα, πληρώνουν κατά μέσο όρο ετησίως φόρο 6.100 ευρώ, όσο δηλαδή ένας μισθωτός υπάλληλος φορολογητέων αποδοχών 2.000 € μηνιαίως.

- Οι 1.500 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις μέσης απασχόλησης 350 ατόμων πληρώνουν το 72,2% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καταβάλλοντας έκαστη μέσο ετήσιο φόρο εισοδήματος 2,2 εκατ. ευρώ.
.nooz.gr

Read more...

"Πάγωμα" έξι μηνών για την "τακτοποίηση"

Πάγωμα έξι μηνών στην εφαρμογή του νόμου για τους ημιυπαίθριους χώρους, προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με την πράξη, αναστέλλονται για έξι μήνες όσα προβλέπονται από το νόμο - μεταξύ αυτών και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% - 45% των πολιτών που έχουν καταθέσει αίτηση για "τακτοποίηση", έχουν ήδη πληρώσει το πρόστιμο.

Γι' αυτούς, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση στο νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
nooz.gr


Read more...

Ελεύθερη επανείσοδος των νομίμων μεταναστών για 12μηνο

Την απόφαση του υπουργείου για την ελεύθερη επανείσοδο των νόμιμων μεταναστών, καθόλη τη διάρκεια του δωδεκαμήνου, έκανε γνωστή με δήλωσή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

"Ύστερα από αιτήματα πολλών μεταναστευτικών οργανώσεων, αλλά και του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών για χορήγηση άδειας επανεισόδου στην Ελλάδα των κατόχων μπλε βεβαίωσης τύπου Α’, έτσι ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι νόμιμοι μετανάστες να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες καταγωγής τους την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ανταποκριθεί στην υπαρκτή ανάγκη για ελεύθερη μετακίνηση των νόμιμων μεταναστών από και προς τη χώρα καταγωγής τους, καθ' όλη τη διάρκεια του 2010. Η απόφαση αυτή αφορά σε πολλαπλές επανεισόδους στη χώρα", δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός και πρόσθεσε:

"Ταυτόχρονα, το υπουργείο θα εισηγηθεί την τροποποίηση του νόμου 3386/2005, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε ο πολίτης τρίτης χώρας, ο οποίος καταθέτει εμπρόθεσμα αίτηση ανανέωσης της άδειας διαμονής και λόγω γραφειοκρατικού κωλύματος έχει λάβει μονάχα τη μπλε βεβαίωση τύπου Α, να θεωρείται ότι έχει δικαίωμα εξόδου από τη χώρα για να επισκεφθεί την χώρα καταγωγής του καθώς και δικαίωμα επανεισόδου στη χώρα μας, έως ότου η Διοίκηση αποφανθεί επί του αιτήματός του".

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, "η ρύθμιση αυτή δεν επηρεάζει τα λοιπά κράτη, που εφαρμόζουν τη συνθήκη Σένγκεν, και οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί δεν θα έχουν το δικαίωμα διέλευσης, ή διαμονής, σε αυτά τα κράτη με την επίδειξη της κατεχόμενης βεβαίωσης".
nooz.gr

Read more...

Επανέρχεται με νέα κριτήρια η λίστα φαρμάκου...Προσπάθεια ελέγχου των δαπανών
H «θετική λίστα» φαρμάκων, ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγογραφήσεων και οι κεντρικές, ενιαίες παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία, μέσω διαγωνισμών, είναι μερικά από τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Yγείας, Aπασχόλησης και Oικονομικών.
Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.
Eπανέρχεται...
(είχε καταργηθεί το 2006) η «θετική λίστα» φαρμάκων, αλλά με νέα κριτήρια.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Yγείας είναι η ενίσχυση των γενόσημων φαρμάκων (αντίγραφων), κίνηση που θα αλλάξει το τοπίο των τιμών.

Tαυτόχρονα θα δημιουργηθεί ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου όλων των συνταγών, που διακινούνται, με πρότυπο εκείνο του IKA, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2010.

Σε αυτό το σύστημα θα στηριχθεί η ανάπτυξη αντίστοιχου λογισμικού και για τα υπόλοιπα ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα, οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων προσανατολίζονται σε ελεγχόμενες κεντρικές και ενιαίες παραγγελίες, μέσω διαγωνισμών, για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Tα κριτήρια αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά, ειδικά στα ζητήματα ποσότητας και τιμών.

Στόχος των μέτρων είναι να περιοριστούν οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες, που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.
NEA

nonews-news


Read more...

ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ...


Δύο ονόματα γραμματέων που θα τοποθετηθούν σε θέσεις-κλειδιά αποκαλύπτει η Πράσινη Γάτα. Ο Δημήτρης Μπατζελής επιστρέφει στη θέση του ειδικού γραμματέα ΣΔΟΕ (ΥπΕΕ) και ο Βασίλης Κουλαιδής τοποθετείται στη θέση του ειδικού γραμματέα Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Καινοτομιών και Επιμόρφωσης. Κρίσιμες θέσεις και οι δύο, γι' αυτό και αποκαλύπτουμε έγκαιρα τα ονόματα των επικρατέστερων διεκδικητών.
fimotro

Read more...

Περιοδεία Δρούτσα στα Βαλκάνια


Περιοδεία Δρούτσα στα Βαλκάνια

του Μάκη Πολλάτου

Τη δυναμική εξωτερική πολιτική με την ανάληψη πρωτοβουλιών (σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου) που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εγκαινιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας στο τέλος της επόμενης βδομάδας θα ξεκινήσει περιοδεία στα Βαλκάνια ξεκινώντας από τα Τίρανα και με ενδιάμεσους σταθμούς την Ποντγκόριτσα, το Βελιγράδι και το Σεράγεβο.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στα Σκόπια. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Δρούτσας «ο τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής έχει ήδη αλλάξει. Εμείς θα παίρνουμε πρωτοβουλίες, εμείς θα πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι απλώς σε αμυντική θέση. Θέλουμε εμείς να οδηγούμε τα πράγματα στην κατεύθυνση που επιθυμούμε».

Στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «η Ελλάδα θέλει και πάλι να είναι η ατμομηχανή στην ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών».

Αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον κ. Εγκεμέν Μπαγκίς, αρμόδιο υπουργό της Τουρκίας για Ευρωπαϊκά Θέματα και διαπραγματευτή της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση χαρακτηρίζεται άτυπη, καθώς ο κ. Μπαγκίς θα βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο συνεδρίου.

protothema.gr


Read more...

Νόμιμο το Π.Δ. για ανακατανομή αρμοδιοτήτων 12 υπουργείωνΝόμιμο το Π.Δ. για ανακατανομή αρμοδιοτήτων 12 υπουργείων

Το πράσινο φως για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε 12 υπουργεία άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας νόμιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε η κυβέρνηση. Το ΣτΕ, ωστόσο, διατυπώνει στο σχετικό πρακτικό του 32 παρατηρήσεις που όμως δεν αλλάζουν την ουσία του Προεδρικού Διατάγματος.

Η βασικότερη παρατήρηση που διατυπώνεται το ΣτΕ αφορά στο ζήτημα της υπαγωγής της προστασίας των ακτών, του αιγιαλού και της παραλίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος εν όψει «της νέας διευρυμένης δομής του και των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του επί θεμάτων Περιβάλλοντος». Το ΣτΕ ζητεί από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα αυτό, δεδομένου ότι μέχρι τώρα η προστασία των αιγιαλών, των ακτών κ.λπ. υπαγόταν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμη, το ΣτΕ ζητεί από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα εξής ζητήματα:

  • Τη μεταφορά της εποπτείας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Παιδείας. Και αυτό γιατί μεταφέρεται στο υπουργείο Παιδείας ένα ΝΠΔΔ, του οποίου οι αρμοδιότητες συναρτώνται με την εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
  • Τη μεταφορά στα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών αρμοδιοτήτων πολεοδομικού χαρακτήρα, οι οποίες στο παρελθόν υπάγονταν στα καταργηθέντα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου.
Τη μεταφορά του Λιμενικού Σώματος από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
protothema.gr

Read more...

Ο Γ. Βλάχος γ.γ. Ναυτιλίας και ο Γ. Ανωμερίτης στον ΟΛΠ
Ο Γ. Βλάχος γ.γ. Ναυτιλίας και ο Γ. Ανωμερίτης στον ΟΛΠ

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Ανωμερίτη επιλέγει σύμφωνα με πληροφορίες για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΠ ΑΕ, ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός υπολογίζει στην εμπειρία του Ανωμερίτη, στην καλή γνώση του λιμανιού λόγω της προηγούμενης θητείας του, αλλά και των καλών σχέσεων που είχε αναπτύξει.

Επίσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, στον τομέα ναυτιλίας, Γιώργος Βλάχος θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος γ.γ. ναυτιλίας.

protothema.gr


Read more...

Σύμβουλος για διάλογο στο λιμάνι του Πειραιά

Εντός της ημέρας ορίζεται αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ προκειμένου να προωθήσει το διάλογο, μετά τη νέα απεργία των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί ο ορισμός ενός μέλους του Δ.Σ. του ΟΛΠ, που με την ιδιότητά του ως αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου θα έχει την εντολή να ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ, καθώς επίσης και των εργαζομένων.

Ο Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα τη συνέχιση του διαλόγου για τα εργασιακά, τα φορολογικά και το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ τόνισε ότι καθώς το ζήτημα είναι "σύνθετο, απαιτούνται λεπτές και ισορροπημένες κινήσεις". Πρόσθεσε, δε, ότι "η κυβέρνηση είναι συνεπέστατη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις".

Το απόγευμα συνεδριάζουν οι λιμενεργάτες προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζονται σε νέα 48ωρη απεργία.

- Ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς για το ζήτημα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιδράσει" και ότι "και σε αυτή τη διαδικασία θα πορευτεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον".

Ζητούν πάγωμα της για ένα δίμηνο

Το "πάγωμα" για δυο μήνες της εισόδου της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών και να λειτουργήσει ομαλά το λιμάνι την εορταστική περίοδο, ζητούν από την κυβέρνηση από κοινού το ΕΒΕΑ, η ΟΜΥΛΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, μετά από συνάντηση που είχαν.

Παράλληλα, εκπρόσωποι δεκατριών φορέων της αγοράς και των εμπορικών επιμελητηρίων αποφάσισαν να ζητήσουν ευθύνες από τη διοίκηση του ΟΛΠ, για το γεγονός ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη στις επιχειρήσεις τους.

Παρέμβαση ΕΒΕΑ

"Η κυβέρνηση, οφείλει να διερευνήσει τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας που επί της ουσίας δεν έχουν καμία σχέση με την ανάδοχο κινεζική εταιρία και αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων και να διασφαλίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, εθελουσίας εξόδου και απολύσεων" ζητάει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο ζήτημα της λειτουργίας του λιμανιού του Πειραιά.

Παπαρήγα: Να ακυρωθεί η συμφωνία με την Cosco

Την ακύρωση της "συμφωνίας ιδιωτικοποίησης του λιμανιού" του Πειραιά ζήτησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντάς τη αντικειμενικά ρεαλιστική.

"Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης" πρόσθεσε, καλώντας τους εργαζομένους "να παραμείνουν στις θέσεις τους, να έχουν τη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνικού λαού και να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδησή τους η ίδια η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και ό,τι προκύψει στη συνέχεια".

nooz.gr

Read more...

Συναντήσεις Βενιζέλου με τους πρέσβεις ΗΠΑ και Τουρκίας στην Αθήνα

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην Αθήνα, είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, Ντ. Σπέκχαρντ, κατά την οποία συζητήθηκαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, θέματα του ΝΑΤΟ και η επιχείρηση στο Αφγανιστάν.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ο κ. Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και εάν υπάρξει κάτι νεώτερο πρακτικού περιεχομένου, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Στη συνάντηση με τον νέο Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Χ. Γκογίς, εξετάσθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ο κ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα της πρόσφατης πτήσης τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Φαρμακονήσι.

«Στόχος μας είναι να τίθενται τα θέματα υπό πολιτικό έλεγχο, ώστε να αποφεύγονται περιττές τριβές και εντάσεις», τόνισε ο υπουργός.
nooz.gr


Read more...

Πεταλωτής: Στόχος το μονοψήφιο έλλειμμα μέσα στο 2010

«Παρόλο που γνωρίζουμε τις μεγάλες αδυναμίες, που φροντίζει και η Ε.Ε. να μας τις υπενθυμίζει με τις εκθέσεις της, στόχος είναι μέσα στο 2010 να πάμε σε μονοψήφιο αριθμό για το έλλειμμα μέσα από συγκεκριμένη πολιτική», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δημόσιο έλλειμμα.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική, που φέρεται να δέχτηκε στο ΚΤΕ Οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι πρόκειται για κομματική διαδικασία στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής, στην οποία «γίνονται ευρείες συζητήσεις και βγαίνουν αποτελέσματα».

Επιπλέον, σε ερώτηση για το αν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος, πρότεινε να μη δοθεί Έκτακτο Επίδομα Αλληλελγγύης, αλλά να υπάρξει εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι δεν υπήρξε τέτοια πρόταση, καθώς επίσης και ότι έγινε «διεξοδική συζήτηση με πολύ ουσιαστικό και συμβολικό περιεχόμενο».

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση του κ. Βενιζέλου να υπαχθούν στο νομοσχέδιο για το Επίδομα και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως συμβασιούχοι και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», ο εκπρόσωπος τόνισε ότι έχει υπάρξει πολύ καλή επεξεργασία του νομοθετήματος και ότι ήδη γίνεται δημόσια διαβούλευση για προτάσεις, που όμως «θα πρέπει να είναι στις κατευθύνσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση και δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις».

Για το αν εξετάζεται φορολόγηση του Επιδόματος, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν υπήρχε κάτι, θα ανακοινωνόταν, ή αν υπάρξει, θα ανακοινωθεί» και υπογράμμισε πως «επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο, ώστε να καταφέρει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, που υποφέρει, να τύχει αυτής της ωφέλειας και αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει φορολόγηση των μεσαίων εισοδημάτων, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «πορευόμαστε με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θέλουμε να δημιουργηθεί ένα σταθερό δημοσιονομικό και φορολογικό τοπίο» και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανδιανομή βαρών.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται να επανεξετάσει τα ζητήματα της απόσυρσης και των τελών, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «έχει ήδη τελειώσει αυτό το θέμα», πως η κυβέρνηση βελτίωσε το νόμο Σουφλιά και ότι η απόφαση που ελήφθη από κοινού από τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Τ. Μπιρμπίλη, έχει αιτιολογηθεί πλήρως, τόσο από οικονομικής, όσο και από περιβαλλοντικής πλευράς.

Σε συμπληρωματική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως «όσα χρήματα εξοικονομηθούν από την απόσυρση του μέτρου της απόσυρσης, θα διοχετευούν στην Παιδεία».

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δέχτηκε ότι ο όρος «οικολογικός φετιχισμός» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί «υποχρέωση».
nooz.gr


Read more...

Εντός της ημέρας τα ονόματα των γενικών γραμματέων

Εντός της ημέρας θα υπάρξει γραπτή ανακοίνωση των ονομάτων των γενικών γραμματέων των υπουργείων, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Σε ερώτηση αν έχουν υπάρξει αντιδράσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας αναφορικά με τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το ΣτΕ έχει ήδη στείλει το πρακτικό της επεξεργασίας για τις αρμοδιότητες και προωθείται για δημοσίευση το σχετικό ΠΔ.
nooz.gr

Read more...

Επιστολή Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου

"Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλους τους τομείς και είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα", αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Αναντολού".

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ερντογάν "διατύπωσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας" και υπογράμμισε ότι "η γραμμή 'μηδενικά προβλήματα' με τους γείτονες", είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής".

Στην επιστολή ο Ερντογάν εκφράζει την ελπίδα ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μπορεί να δοθεί νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία και το διάλογο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια και δηλώνει την ικανοποίησή του για το γεγονός της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επέδωσε στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.
.nooz.gr

Read more...

Κυπριακό και ΠΓΔΜ στις συνομιλίες Παπανδρέου- Μπαν

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και οι στόχοι της χιλιετίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Γ. Παπανδρέου με το Μπαν Κι-μουν, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γγ του ΟΗΕ επισκέπτεται τη χώρα μας.

"Ενημέρωσα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις τελευταίες πρωτοβουλίες μου με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ", είπε ο πρωθυπουργός.

"Εκτιμώ τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να βοηθήσει τους Κυπρίους να πετύχουν μια συμφωνία. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος. Η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν και ο ειδικός απεσταλμένος μου Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων", είπε ο γγ του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Μπαν Κι-μουν αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του κ. Νίμιτς να επαναληφθούν οι συνομιλίες όταν τα δυο μέρη είναι έτοιμα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα της Ελλάδας, καθώς και για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει πλήρως το ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην προστασία των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο Γ. Παπανδρέου, είπε ότι μάλλον είναι το πρώτο πρόβλημα του πλανήτη, ανέφερε ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό θα κορυφωθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα παρευρίσκεται προσωπικά σε αυτή τη Διάσκεψη Κορυφής και εξέφρασε την ελπίδα "να καταλήξουμε σε δεσμευτική συμφωνία".

Σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά και την προεδρία της Ελλάδας στο Γ’ Παγκόσμιο Φόρουμ για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Μπαν έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη τόσο των χωρών από όπου προέρχονται οι μετανάστες, όσο και των χωρών υποδοχής.

Ο κ. Μπαν είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί από τους μετανάστες, ωστόσο δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι έχουν εκφραστεί και ανησυχίες για τις συνθήκες φιλοξενίας τους στη χώρα μας. "Ελπίζω, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να προάγει τα δικαιώματα των μεταναστών", είπε ο γγ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα πώς η χώρα μας θα σεβαστεί και τις διαδικασίες για τα αιτήματα χορήγησης ασύλου.

.nooz.gr

Read more...

ΞΗΛΩΣΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΕΞ...Μια από τις πρώτες κινήσεις, όπως μαθαίνει το fimotro, που έκανε ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ήταν να ξηλώσει όλες τις κάμερες που βρήκε. Κάμερες που υπήρχαν όχι μόνο μέσα στους διαδρόμους του Υπουργείου αλλά και ακριβώς έξω από το γραφείο του στον... 8ο όροφος της οδού Ακαδημίας. Respect και πολλά μπράβο κε Κουβέλη... Τι ακριβώς εξυπηρετούσαν αυτές οι κάμερες, πραγματικά είναι απορίας άξιο !

fimotro

Read more...

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Παπούλια για Κύπρο, Σκόπιατου Μάκη Πολλάτου

Βαρυσήμαντη παρέμβαση στις εν εξελίξει απευθείας διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, αλλά και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για αδικοπραξία από πλευράς των Σκοπίων και προσπάθεια σφετερισμού της Μακεδονίας προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα μέχρι να αρθεί η εκκρεμότητα δεν μπορεί να δώσει την συναίνεσή της για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την ελληνική θέση περί μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για το κράτος, για όλες τις χρήσεις, σημειώνοντας: Οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα σε χώρες δεν χτίζονται πάνω σε εκκρεμότητες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ότι «δεν έπαψε ποτέ να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα όπως χαρακτηριστικά είπε: το γεγονός ότι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί εξώφθαλμο παράδοξο, που θίγει το κύρος της ίδιας της Ένωσης.
Πρόσθεσε δε πως η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, εάν το Κυπριακό παραμένει ανοικτή πληγή.

Απευθυνόμενος στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παγκόσμια ισορροπία και ειρήνη εάν συνεχίσει να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων. «Θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη ισχυρά και αποτελεσματικά, να ασκούν ουσιαστικό συλλογικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή» τόνισε ότι «αποτελεσματικές λύσεις δεν θα προκύψουν από την πολιτική βούληση των ολίγων και ιδιοτελών. Θα προκύψουν από την πολιτική βούληση των πολλών».

protothema.gr


Read more...

Μωραϊτης: Δεν βγαίναμε ως οικονομία για την απόσυρση

"Δεν βγαίναμε ως οικονομία, δεν μπορούσαμε να δώσουμε 400.000.000 ευρώ για την απόσυρση, ο Γιώργος Σουφλιάς έστειλε το λογαριασμό σε εμάς" τόνισε στον Flash 96 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραϊτης.

Ξεκαθάρισε ότι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους για απόσυρση έως τη Δευτέρα το μεσημέρι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ. Προανήγγειλε νέο πρόγραμμα για την αντικατάσταση κουφωμάτων.

"Να μην επιβαρύνεται η κατοχή, αλλά η συχνή κίνηση του ΙΧ" τόνισε στον Flash 96 το μέλος του πολιτικού συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, ζητώντας μέτρο πλήρους απόσυρσης και όχι αντικατάστασης.
nooz.gr

Read more...

Αλλάζει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στο Κοινοβούλιο

Αλλαγές στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στη Βουλή, προανήγγειλε ο Πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, ύστερα από τα «ερωτηματικά που έχουν προκληθεί» από το ισχύον σύστημα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού θα γίνονται πλέον υποχρεωτικά μέσα από την αδιάβλητη διαδικασία του ΑΣΕΠ, ενώ για την πλήρωση θέσεων ειδικών κατηγοριών, όπου η επιλογή ενδείκνυται να γίνεται από την ίδια τη Βουλή (ειδικό επιστημονικό προσωπικό, στενογράφοι), η επιλογή θα γίνεται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης και ανοικτού διαγωνισμού. Όσο για τους μετακλητούς υπαλλήλους, θα ισχύουν πλέον τα όσα προβλέπονται και για τους μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου.

«Η Βουλή των Ελλήνων, κατεξοχήν οφείλει να δίνει πρώτη στους πολίτες, το μήνυμα σεβασμού των αρχών της διαφάνειας και της αξιοκρατίας - και ιδίως προς την νέα γενιά, που απαιτεί και δικαιούται ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
nooz.gr

Read more...

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...

Read more...

ΛΙΣΑΒΟΝΑ : ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ...


Επιμέλεια : Νατάσα Μπαστέα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Το τελευταίο εμπόδιο για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβώνας, που θα κάνει πιο αποτελεσματική τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπεράστηκε χθες μετά την υπογραφή της από τον Βάτσλαβ Κλάους, πρόεδρο της Τσεχίας, της μοναδικής από τις 27 χώρες- μέλη που δεν την είχε εγκρίνει. Τώρα, οι ηγέτες της...
Ένωσης με το μισό δισεκατομμύριο πολίτες μπορούν να προχωρήσουν στην εκλογή του πρώτου προέδρου της Ε.Ε., καθώς και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της με ενισχυμένες εξουσίες. Με τη Συνθήκη θα γίνει δυνατό να λαμβάνονται πιο εύκολα αποφάσεις στα όργανα, μια διαδικασία που σήμερα είναι χρονοβόρα και περίπλοκη λόγω της συμμετοχής τόσων κρατών. Αναμένεται επίσης να ενισχυθεί ο ρόλος της Ε.Ε. στη διεθνή κοινότητα καθώς και η παρεμβατική της ικανότητα σε κρίσεις, ώστε να μπορέσει να σταθεί απέναντι σε αναπτυσσόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας υπέγραψε τη Συνθήκη λίγο αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του έκρινε χθες ότι είναι σύμφωνη προς το Σύνταγμα- απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη επικύρωσή της. «Περίμενα αυτή την απόφαση και τη σέβομαι, αν και διαφωνώ ριζικά με το περιεχόμενό της», δήλωσε ο Βάτσλαβ Κλάους βάζοντας την υπογραφή του.
Έως τον Ιανουάριο
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε λίγο μετά την υπογραφή του Κλάους ότι η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ το πολύ έως τον Ιανουάριο. «Ο δρόμος ήταν ένας μαραθώνιος εμποδίων αλλά το τελευταίο εμπόδιο ξεπεράστηκε τώρα», είπε σε συνέντευξή του. «Ήρθε επιτέλους η στιγμή να προχωρήσει μπροστά η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, «και να μη συζητάμε πλέον για το πώς θα λειτουργούν οι θεσμοί, αλλά για τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και αυτά είναι είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξης, καλύτερου φυσικού περιβάλλοντος και μεγαλύτερης ασφάλειας για τους Ευρωπαίους πολίτες».
Την περίοδο αυτή εντείνονται οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για τις δύο νέες θέσεις που προβλέπει η Συνθήκη. Την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε πρόσωπα. Πάντως οι πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που εθεωρείτο φαβορί μέχρι πρόσφατα, είναι ελάχιστες πλέον. Μεταξύ των ισχυρότερων υποψηφίων περι λαμβάνονται ο Βέλγος πρωθυπουργός Χέρμαν φον Ρούμποϊ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πάαβο Λιπόνεν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούρ- γου ΖανΚλοντ Γιούνκερ.

fimotro

Read more...

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗ "ΛΥΠΗΤΕΡΗ" ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ...Ρεπορτάζ : Νίκος Χρυσικόπουλος
(από το capital.gr)

Συνολικά 300 εισηγμένες και μη επιχειρήσεις καλούνται να «συνδράμουν» το κράτος βγάζοντας από τα ταμεία τους περίπου 870 εκατ. ευρώ με τη μορφή εισφοράς «κοινωνικής ευθύνης», ενώ το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει το 1 δισ. με τη επιβολή αυξημένης φορολόγησης στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία στους οποίους συγκαταλέγονται και πολλοί επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τις...
διατάξεις του σχεδίου νόμου, το οποίο τίθεται για δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Παρασκευή, ούτως ώστε να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, προβλέπεται πως η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί με βάση την προ φόρων κερδοφορία των επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που τήρησαν τα βιβλία τους σύμφωνα με τα ΔΛΠ, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισόδημα.
Η έκτακτη εισφορά δεν θα αφαιρείται για τον προδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος της εταιρείας. Το μέτρο θα επιβληθεί με συντελεστές επί των κερδών του 2008 που θα κλιμακώνονται από 5% έως και 10% επί της κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, για κέρδη από 5 έως 10 εκατ. ευρώ (αφορά 140 επιχειρήσεις) επιβάλλεται συντελεστής 5%, για σύνολο κερδών από 10 έως 25 εκατ. ευρώ (αφορά 85 επιχειρήσεις) ο συντελεστής αυξάνεται στο 7% και για κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 10% (αφορά 75 επιχειρήσεις). Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα δίνεται έκπτωση 2,5% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, η πλειονότητα των επιχειρήσεων που θα κληθούν να πληρώσουν άμεσα την έκτακτη εισφορά είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ενώ σε αυτές συγκαταλέγονται γνωστές βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, τράπεζες και εταιρείες ακίνητης περιουσίας.
Αναλυτικά, ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στη κορυφή της λίστας που επεξεργάστηκε η ICAP με προ φόρων κέρδη 985 εκατ. ευρώ το 2008. Ακολούθως η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε πέρυσι προ φόρων κέρδη 633 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου με κέρδη 552 εκατ. ευρώ και η Cosmote που ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη για το 2008 534,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, 19 επιχειρήσεις από τις 75 που θα φορολογηθούν με συντελεστή 10% καλούνται να καταβάλλουν εισφορά άνω των 10 εκατ. ευρώ σε απόλυτο μέγεθος.
Σε ό,τι αφορά στις μη εισηγμένες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, η Vodafone ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 237 εκατ. ευρώ, η Πόρτο Καρράς κέρδη 177 εκατ. ευρώ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προ φόρων κέρδη 149 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ κέρδη 118 εκατ. ευρώ, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κέρδη 112 εκατ. ευρώ, η Nestle προ φόρων κέρδη 91,9 εκατ. ευρώ, η Αττική Οδός κέρδη 83 εκατ. ευρώ και η ΟΤΕ Ακίνητα κέρδη προ φόρων 82,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ICAP.
Η επιβάρυνση θα εμφανιστεί λογιστικά το 2009 και θα επιβαρύνει με έκτακτη μορφή τα κέρδη της χρήσης κάθε επιχείρησης. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, πως η συνολική κερδοφορία του 2009 αναμένεται να μειωθεί κατά 764 εκατ. ευρώ και να διαμορφωθεί κοντά στα 5,2 με 5,3 δισ. ευρώ ενώ η αποτίμηση της αγοράς σε όρους πολλαπλασιαστών διαμορφώνεται στο 18,4 και για τον FTSE -20 στο 11,8.
Αντιδράσεις
Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης, πάντως, προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως η εθνική επιχειρηματική τάξη είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Από την άλλη πλευρά, την αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου στην επιβολή έκτακτης φορολογικής εισφοράς εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος, σημειώνοντας πως το ΕΒΕΑ συμφωνεί με τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε τα 2/3 των εσόδων να συγκεντρωθούν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών και το 1/3 των εσόδων να είναι από μέτρα φορολογίας.
fimotro
Read more...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ


Ρεπορτάζ : Νανά Νταουντάκη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου αρχίζει επισήμως ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί με το πανδημικό εμβόλιο κατά απόλυτη προτεραιότητα είναι οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά και τα δημόσια νοσοκομεία. Στο μεταξύ η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζητά από τις διοικήσεις των... νοσοκομείων του ΕΣΥ να οργανώσουν τα κέντρα εμβολιασμού και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Άλλωστε, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που απέστειλε χθες η υπουργός Υγείας στους αρμόδιους φορείς, τα κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες στα νοσοκομεία, καθώς και τα Σαββατοκύριακα- εκτός εφημερίας.
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, γίνεται ειδική πρόβλεψη και για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Έτσι, κατά την πρώτη εβδομάδα παράλληλα με τους επαγγελματίες υγείας είναι ελεύθερη η πρόσβαση για εμβολιασμό και των «εξαιρετικά ευπαθών ατόμων σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους», οι οποίοι ωστόσο πρέπει να προσκομίζουν ιατρική γνωμάτευση.
Αμέσως μετά, ακολουθούν «οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται χρονίως από το νοσοκομείο». Συνεπώς, οι πολίτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν από τις 23 έως και τις 29 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται και ο θεράπων ιατρός τους.
Σχετικά με την προετοιμασία των κέντρων εμβολιασμού, με ευθύνη του διοικητή θα πρέπει να συσταθεί έως τα τέλη της εβδομάδας Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, με υπεύθυνο τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Επιπλέον, προβλέπεται πως πρέπει να οριστεί άμεσα χώρος εμβολιασμού ή χώροι, ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου (όπως είναι για παράδειγμα τα εξωτερικά ιατρεία), όπου εκτός των άλλων θα υπάρχουν ψυγείο, γραφείο διοικητικής υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή.
Η Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης θα έχει, μεταξύ των άλλων, αρμοδιότητα να ορίσει ομάδα παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο τον διευθυντή του φαρμακείου, να δημιουργήσει συνεργεία εμβολιασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου αλλά και να επιβλέψει την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά νοσοκομείο Κέντρων Υγείας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής.Read more...

Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης προαναγγέλλει ο Χ, Καστανίδης

Νομοθετική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης προαναγγέλλει, μέσω του flash 96 ο Χάρης Καστανίδης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας σημειώνει ότι συγκροτούνται δύο επιτροπές από έμπειρους νομικούς οι οποίοι θα πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις τους εντός δύο μηνών.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο κ. Καστανίδης άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της δικαιοσύνης στην υπόθεση Siemens - Χριστοφοράκου για τα εντάλματα σύλληψης.
.nooz.gr

Read more...

Greek ICT Forum: Έναρξη εργασιών από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

Τέσσερις καθοριστικές παρεμβάσεις, που θα προκαλέσουν καταλυτικές και μακροπρόθεσμες μεταβολές στους τομείς της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και των Ψηφιακών Επικοινωνιών, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμα του κατά την έναρξη των εργασιών του 11ου Greek ICT Forum που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις, που ουσιαστικά συνθέτουν τη κυβερνητική στρατηγική για τους τομείς των υπηρεσιών ΤΠΕ/ICT, αφορούν:

Α)τη διεύρυνση του δικαιώματος και της ικανότητας πρόσβασης όλων, πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων, όπου κι αν διαμένουν όπου κι αν εδρεύουν, σε δίκτυα ψηφιακών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας,

Β)Την επιστροφή όλων των δημόσιων πληροφοριών στο κοινωνικό σύνολο με την δημοσιοποίησή τους μέσω ψηφιακών υποδομών,

Γ)Την ολοκληρωμένη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση στον Δημόσιο τομέα και την εισαγωγή του Ανοικτού Λογισμικού και ειδικά στην Εκπαίδευση, και

Δ)Τη μετάβαση από τις προμήθειες λογισμικού του Δημοσίου τομέα στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών.Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα οραματικό πλαίσιο πολιτικών αρχών, οι οποίες θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών τα επόμενα χρόνια. Η εξειδίκευση των τεσσάρων παρεμβάσεων σε επί μέρους τακτικές κινήσεις αναμένονται με πολύ μεγάλη αδημονία από τις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν συνδέει άμεσα την αξιοποίηση των Τεχνολογιών ΤΠΕ/ICT με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, αλλά έχει σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό πλαίσιο μακροπρόθεσμης πνοής.

Σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα του συνεδρίου έξι σημαντικές θεματικές ενότητες του Συνεδρίου θα καλύψουν τους πλέον σημαντικούς τομείς ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους Φορείς και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς περισσότεροι από 100 σημαντικοί Ομιλητές καταγράφουν και παρουσιάζουν τις εξελίξεις που θα επηρεάσουν την πορεία των αγορών Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ευρυζωνικών Υπηρεσιών.
.nooz.gr

Read more...