Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΛΙΣΑΒΟΝΑ : ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ...


Επιμέλεια : Νατάσα Μπαστέα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Το τελευταίο εμπόδιο για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβώνας, που θα κάνει πιο αποτελεσματική τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπεράστηκε χθες μετά την υπογραφή της από τον Βάτσλαβ Κλάους, πρόεδρο της Τσεχίας, της μοναδικής από τις 27 χώρες- μέλη που δεν την είχε εγκρίνει. Τώρα, οι ηγέτες της...
Ένωσης με το μισό δισεκατομμύριο πολίτες μπορούν να προχωρήσουν στην εκλογή του πρώτου προέδρου της Ε.Ε., καθώς και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της με ενισχυμένες εξουσίες. Με τη Συνθήκη θα γίνει δυνατό να λαμβάνονται πιο εύκολα αποφάσεις στα όργανα, μια διαδικασία που σήμερα είναι χρονοβόρα και περίπλοκη λόγω της συμμετοχής τόσων κρατών. Αναμένεται επίσης να ενισχυθεί ο ρόλος της Ε.Ε. στη διεθνή κοινότητα καθώς και η παρεμβατική της ικανότητα σε κρίσεις, ώστε να μπορέσει να σταθεί απέναντι σε αναπτυσσόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας υπέγραψε τη Συνθήκη λίγο αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του έκρινε χθες ότι είναι σύμφωνη προς το Σύνταγμα- απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη επικύρωσή της. «Περίμενα αυτή την απόφαση και τη σέβομαι, αν και διαφωνώ ριζικά με το περιεχόμενό της», δήλωσε ο Βάτσλαβ Κλάους βάζοντας την υπογραφή του.
Έως τον Ιανουάριο
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε λίγο μετά την υπογραφή του Κλάους ότι η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ το πολύ έως τον Ιανουάριο. «Ο δρόμος ήταν ένας μαραθώνιος εμποδίων αλλά το τελευταίο εμπόδιο ξεπεράστηκε τώρα», είπε σε συνέντευξή του. «Ήρθε επιτέλους η στιγμή να προχωρήσει μπροστά η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, «και να μη συζητάμε πλέον για το πώς θα λειτουργούν οι θεσμοί, αλλά για τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και αυτά είναι είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξης, καλύτερου φυσικού περιβάλλοντος και μεγαλύτερης ασφάλειας για τους Ευρωπαίους πολίτες».
Την περίοδο αυτή εντείνονται οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για τις δύο νέες θέσεις που προβλέπει η Συνθήκη. Την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε πρόσωπα. Πάντως οι πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που εθεωρείτο φαβορί μέχρι πρόσφατα, είναι ελάχιστες πλέον. Μεταξύ των ισχυρότερων υποψηφίων περι λαμβάνονται ο Βέλγος πρωθυπουργός Χέρμαν φον Ρούμποϊ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πάαβο Λιπόνεν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούρ- γου ΖανΚλοντ Γιούνκερ.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: