Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα αντιδράσεων και ενστάσεων των βουλευτών της και του ιδίου του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου βρέθηκε χθες η κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και την επιβολή εκτάκτων εισφορών στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών...
κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για την Οικονομία και αφού παρουσίασε την εισήγησή του, δέχθηκε σειρά επικρίσεων, τόσο για τη φιλοσοφία όσο και για την ουσία του νομοσχεδίου.
Εντονη κριτική ασκήθηκε αρχικώς από την κυρία Βάσω Παπανδρέου , πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία σημείωσε ότι η κατάσταση στα δημοσιονομικά είναι πολύ χειρότερη απ΄ ό,τι την παρουσιάζει η κυβέρνηση και ότι θα πρέπει να ακουστεί η αλήθεια, σε συνδυασμό με άμεσες ενέργειες και δράσεις.
Την ίδια στιγμή πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του ΚΤΕ Οικονομίας κ. Α. Μακρυπίδης, οι κκ. Γ. Φλωρίδης, Ι. Κουτσούκος, κ. Αθ. Παπαγεωργίου κ.ά., υπογράμμισαν με διαφορετικές αφορμές κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης παρουσιάζει σημαντικά ελλείμματα, κυρίως σε τέσσερα σημεία, μεταξύ των άλλων, στα οποία συμπυκνώνεται η κριτική που ακούστηκε:
- Η προεκλογική δέσμευση του ΠαΣοΚ ήταν πως το συνολικό ύψος του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα ανερχόταν σε 1,65 δισ. ευρώ και σήμερα περιορίζεται σε 1 δισ. ευρώ, αφήνοντας κάποιες κοινωνικές ομάδες εκτός.
- Δεν γίνεται καμία αναφορά στο επίδομα θέρμανσης, σε μια προσπάθεια να ενσωματωθεί αυτό στο επίδομα αλληλεγγύης, ενώ την ίδια στιγμή επίκειται η επιβολή φορολόγησης στα καύσιμα, η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
- Με την επέκταση και τη διεύρυνση της εφαρμογής του ΕΤΑΚ, μέσω επιβολής έκτακτης εισφοράς σε περιουσίες άνω των 600.000 ευρώ, η κυβέρνηση ουσιαστικά νομιμοποιεί μια πολιτική επιλογή της ΝΔ την οποία είχε απορρίψει το ΠαΣοΚ ως αντιπολίτευση, εξαγγέλλοντας την κατάργησή του και την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
- Σημειώθηκε ότι με τη σημερινή του μορφή, το νομοσχέδιο αφήνει εκτός του πλαισίου χορήγησης του επιδόματος αλληλεγγύης μια μεγάλη κοινωνική ομάδα και ειδικότερα τους νέους αγρότες.
Η εντονότερη κριτική ασκήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος εμφανίστηκε στη συνεδρίαση και έκανε μια παρέμβαση με πολλές αιχμές κατά του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε κατ΄ αρχάς ότι δεν θα πρέπει στο εξής οι βουλευτές και τα κοινοβουλευτικά όργανα να αιφνιδιάζονται και να πληροφορούνται το περιεχόμενο των νομοσχεδίων από τα ΜΜΕ. Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο ότι θα πρέπει να προηγείται η πλήρης ενημέρωση των βουλευτών και εν συνεχεία να γίνεται οποιαδήποτε δημοσιοποίηση του περιεχομένου νομοσχεδίων.
Επιπλέον ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε σε επί μέρους σημεία, τα οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερη προσοχή από την κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών, τόνισε ότι η κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, όπως περιγράφεται, είναι κοινωνικά άδικη, σε συνδυασμό με την επιβολή υψηλών τελών κυκλοφορίας στα παλαιά αυτοκίνητα. «Κρατάς το χαράτσι και καταργείς την απόσυρση», φέρεται να είπε ο Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου και εξήγησε στη συνέχεια ότι είναι σαν να τιμωρούνται οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, οι οποίες δεν έχουν ευχέρεια να αλλάξουν αυτοκίνητο και καλούνται να πληρώσουν τώρα και υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τους αγρότες θα πρέπει να εξεταστούν με περισσότερη προσοχή και έφερε ως παράδειγμα αγρότες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν πλέον προστατευόμενα μέλη και δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες δικαιούχων του επιδόματος. «Πρέπει να δοθεί προσοχή στις κατηγορίες δικαιούχων και στα κριτήρια» υπογράμμισε ο κ. Πετσάλνικος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε την παρέμβασή του σημειώνοντας, μεταξύ των άλλων, ότι είναι εκλεγμένος βουλευτής και αποδέκτης αγωνιών των πολιτών τις οποίες οφείλει να μεταφέρει και προσέθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την κυβέρνηση. Επίσης τόνισε λίγη ώρα αργότερα ότι οι αναφορές του θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές ως συμβολή στον διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης του ΚΤΕ, ενώ επεσήμανε επίσης ότι, κατά την άποψή του, το πρόβλημα με την απόσυρση της απόσυρσης δεν περιορίζεται εκεί, αλλά αφορά κυρίως την κλιμάκωση των τελών.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: