Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

1 ΔΙΣ ΑΠΟ 300 ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ, 60.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Εκτακτη εισφορά στις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για 60.285 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων «κλήρωσε» στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 1 δισ. ευρώ για 2.500.000 ευπαθείς, οικονομικά, πολίτες. Με την εισφορά κοινωνικής ευθύνης, η κυβέρνηση κάνει την... πρώτη νομοθετική της παρέμβαση με αναδιανομή υπέρ των «ευάλωτων» και «αδυνάτων» εκπληρώνοντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή και πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.
Πρώτο δείγμα η μείωση δαπανών
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας και οι κοινοτικές επιταγές δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών. Οι προθέσεις της κυβέρνησης αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή αύριο και το οποίο για πρώτη φορά θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των πρωτογενών δαπανών. Αυτό θα είναι και το πρώτο δείγμα γραφής προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ θα δοθεί και το μήνυμα της επέμβασης στην άμεση και στην έμμεση φορολογία, που θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα ανοίξει και το πακέτο των έμμεσων φόρων (ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα κ.λπ.) πλην ΦΠΑ, ενώ θα περάσει και τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

Για την ώρα, εισπράττει 1,05 δισ. ευρώ από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων για να πληρώσει 1,068 δισ. ευρώ σε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης:
1Οικογένειες με συνολικό εισόδημα 14.000 έως 21.500 ευρώ, συνταξιούχοι, ανάπηροι, νεφροπαθείς, απροστάτευτα παιδιά, άποροι και άνεργοι θα εισπράξουν το επίδομα, που κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ. Η πρώτη δόση θα δοθεί μέχρι τα Χριστούγεννα και το υπόλοιπο 50% το 2010. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για μια κίνηση που δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επειδή βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύ δύσκολα δημοσιονομικά προβλήματα αναγκάστηκε να περιορίσει το αρχικό κονδύλι του 1,6 δισ. ευρώ και ακόμα και το 1 δισ. για να το δώσει επιβάλλει την έκτακτη εισφορά.
Το επίδομα δεν θα το πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς η φορολογική τους εικόνα δεν είναι καθαρή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού των φοροφυγάδων, αλλά όπως είπε ο υπουργός ενισχύονται μέσω της επιχειρηματικότητας. Το επίδομα δεν λαμβάνουν βέβαια και οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ που αμείβονται με μπλοκάκι, για τους οποίους η κυβέρνηση υπόσχεται «στήριξη δουλειάς», καθώς και οι απασχολούμενοι στα stage.
Κέρδη προ φόρων 11,1 δισ. ευρώ
2Οι 300 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν συνολικά κέρδη προ φόρων 11,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, θα πληρώσουν μέχρι τα Χριστούγεννα έκτακτη εισφορά συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ των κερδών τους. Η εισφορά επιβάλλεται στα κέρδη της χρήσης του 2008 και η κλίμακα φορολόγησής τους είναι προοδευτική. Η επιβολή της κρίθηκε αναγκαία και κοινωνικά δίκαιη, καθώς οι επιχειρήσεις απόλαυσαν μια πενταετία χαμηλής φορολόγησης (σ.σ. ο συντελεστής μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην τριετία 2005-2008, ενώ είχαν και δυνατότητα περιορισμού άλλων 10 ποσοστιαίων μονάδων μέσω του αναπτυξιακού νόμου). Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν ξεχνάει την προεκλογική της δέσμευση για τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών και την αποτελεσματική φορολόγηση των off shore, που θα ενταχθούν στο φορολογικό του Φεβρουαρίου και για το οποίο η διαβούλευση ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα.
3Περισσότεροι από 60.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων (1,7% των συνολικών δικαιούχων) με το εκκαθαριστικό σημείωμα πληρωμής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται σε περιουσίες φυσικών προσώπων αξίας άνω των 600.000 ευρώ. Ο φόρος είναι κλιμακωτός και επιβάλλεται μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου 100.000 ευρώ για άγαμο και 200.000 ευρώ για έγγαμο με προσαύξηση 30.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και μετά. Στο πλαίσιο αυτό φορολογείται και η εκμεταλλεύσιμη εκκλησιαστική περιουσία με συντελεστή 0,3%.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: