Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Πεταλωτής: Στόχος το μονοψήφιο έλλειμμα μέσα στο 2010

«Παρόλο που γνωρίζουμε τις μεγάλες αδυναμίες, που φροντίζει και η Ε.Ε. να μας τις υπενθυμίζει με τις εκθέσεις της, στόχος είναι μέσα στο 2010 να πάμε σε μονοψήφιο αριθμό για το έλλειμμα μέσα από συγκεκριμένη πολιτική», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δημόσιο έλλειμμα.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική, που φέρεται να δέχτηκε στο ΚΤΕ Οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι πρόκειται για κομματική διαδικασία στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής, στην οποία «γίνονται ευρείες συζητήσεις και βγαίνουν αποτελέσματα».

Επιπλέον, σε ερώτηση για το αν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος, πρότεινε να μη δοθεί Έκτακτο Επίδομα Αλληλελγγύης, αλλά να υπάρξει εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι δεν υπήρξε τέτοια πρόταση, καθώς επίσης και ότι έγινε «διεξοδική συζήτηση με πολύ ουσιαστικό και συμβολικό περιεχόμενο».

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση του κ. Βενιζέλου να υπαχθούν στο νομοσχέδιο για το Επίδομα και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως συμβασιούχοι και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», ο εκπρόσωπος τόνισε ότι έχει υπάρξει πολύ καλή επεξεργασία του νομοθετήματος και ότι ήδη γίνεται δημόσια διαβούλευση για προτάσεις, που όμως «θα πρέπει να είναι στις κατευθύνσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση και δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις».

Για το αν εξετάζεται φορολόγηση του Επιδόματος, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν υπήρχε κάτι, θα ανακοινωνόταν, ή αν υπάρξει, θα ανακοινωθεί» και υπογράμμισε πως «επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο, ώστε να καταφέρει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, που υποφέρει, να τύχει αυτής της ωφέλειας και αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει φορολόγηση των μεσαίων εισοδημάτων, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «πορευόμαστε με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θέλουμε να δημιουργηθεί ένα σταθερό δημοσιονομικό και φορολογικό τοπίο» και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανδιανομή βαρών.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται να επανεξετάσει τα ζητήματα της απόσυρσης και των τελών, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «έχει ήδη τελειώσει αυτό το θέμα», πως η κυβέρνηση βελτίωσε το νόμο Σουφλιά και ότι η απόφαση που ελήφθη από κοινού από τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Τ. Μπιρμπίλη, έχει αιτιολογηθεί πλήρως, τόσο από οικονομικής, όσο και από περιβαλλοντικής πλευράς.

Σε συμπληρωματική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως «όσα χρήματα εξοικονομηθούν από την απόσυρση του μέτρου της απόσυρσης, θα διοχετευούν στην Παιδεία».

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δέχτηκε ότι ο όρος «οικολογικός φετιχισμός» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί «υποχρέωση».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: