Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ


Ρεπορτάζ : Νανά Νταουντάκη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου αρχίζει επισήμως ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί με το πανδημικό εμβόλιο κατά απόλυτη προτεραιότητα είναι οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά και τα δημόσια νοσοκομεία. Στο μεταξύ η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζητά από τις διοικήσεις των... νοσοκομείων του ΕΣΥ να οργανώσουν τα κέντρα εμβολιασμού και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Άλλωστε, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που απέστειλε χθες η υπουργός Υγείας στους αρμόδιους φορείς, τα κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες στα νοσοκομεία, καθώς και τα Σαββατοκύριακα- εκτός εφημερίας.
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, γίνεται ειδική πρόβλεψη και για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Έτσι, κατά την πρώτη εβδομάδα παράλληλα με τους επαγγελματίες υγείας είναι ελεύθερη η πρόσβαση για εμβολιασμό και των «εξαιρετικά ευπαθών ατόμων σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους», οι οποίοι ωστόσο πρέπει να προσκομίζουν ιατρική γνωμάτευση.
Αμέσως μετά, ακολουθούν «οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται χρονίως από το νοσοκομείο». Συνεπώς, οι πολίτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν από τις 23 έως και τις 29 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται και ο θεράπων ιατρός τους.
Σχετικά με την προετοιμασία των κέντρων εμβολιασμού, με ευθύνη του διοικητή θα πρέπει να συσταθεί έως τα τέλη της εβδομάδας Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, με υπεύθυνο τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Επιπλέον, προβλέπεται πως πρέπει να οριστεί άμεσα χώρος εμβολιασμού ή χώροι, ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου (όπως είναι για παράδειγμα τα εξωτερικά ιατρεία), όπου εκτός των άλλων θα υπάρχουν ψυγείο, γραφείο διοικητικής υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή.
Η Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης θα έχει, μεταξύ των άλλων, αρμοδιότητα να ορίσει ομάδα παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο τον διευθυντή του φαρμακείου, να δημιουργήσει συνεργεία εμβολιασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου αλλά και να επιβλέψει την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά νοσοκομείο Κέντρων Υγείας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: