Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Παπούλια για Κύπρο, Σκόπια



του Μάκη Πολλάτου

Βαρυσήμαντη παρέμβαση στις εν εξελίξει απευθείας διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, αλλά και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για αδικοπραξία από πλευράς των Σκοπίων και προσπάθεια σφετερισμού της Μακεδονίας προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα μέχρι να αρθεί η εκκρεμότητα δεν μπορεί να δώσει την συναίνεσή της για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την ελληνική θέση περί μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για το κράτος, για όλες τις χρήσεις, σημειώνοντας: Οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα σε χώρες δεν χτίζονται πάνω σε εκκρεμότητες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ότι «δεν έπαψε ποτέ να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα όπως χαρακτηριστικά είπε: το γεγονός ότι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί εξώφθαλμο παράδοξο, που θίγει το κύρος της ίδιας της Ένωσης.
Πρόσθεσε δε πως η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, εάν το Κυπριακό παραμένει ανοικτή πληγή.

Απευθυνόμενος στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παγκόσμια ισορροπία και ειρήνη εάν συνεχίσει να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων. «Θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη ισχυρά και αποτελεσματικά, να ασκούν ουσιαστικό συλλογικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή» τόνισε ότι «αποτελεσματικές λύσεις δεν θα προκύψουν από την πολιτική βούληση των ολίγων και ιδιοτελών. Θα προκύψουν από την πολιτική βούληση των πολλών».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: