Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Φάρμακα: Νοικοκύρεμα στις τιμές μέσω του Παρατηρητηρίου

Το νοικοκύρεμα των οικονομικών της φαρμακευτικής αγοράς περνάει μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικόττηας και Ναυτιλίας.

Οι διεθνείς τιμές των φαρμάκων θα περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του Παρατηρητηρίου Τιμών ώστε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου που ασχολείται με την τιμολόγηση των φαρμάκων να χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά για να επιλέξει τις τρεις φθηνότερες τιμές στην ΕΕ και να καθορίσει την τιμή που θα ισχύσει στη χώρα μας.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο προκειμένου η πολιτική ηγεσία να ενημερωθεί για την αξιοποίηση αυτού του εργαλείου στη μάχη για τη συγκράτηση των τιμών και για τη διαφάνεια της κοστολόγησης στην αγορά φαρμάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, στο Παρατηρητήριο Τιμών να μπουν και τα φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα εξακολουθήσουν να καθορίζονται από το υπουργείο και τα στοιχεία αυτά στο μέλλον υπολογίζεται ότι θα είναι χρήσιμα και για τις ηλεκτρονικές προμήθειες του δημοσίου.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, στους επόμενους μήνες θα είναι διαθέσιμες οι τιμές των φαρμάκων και στις 27 χώρες τις Ε.Ε ώστε να είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν η ελληνική τιμή αποτελεί τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε , όπως προβλέπει η σχετική αγορανομική διάταξη ενώ σε ότι αφορά στο εάν θα διατηρθεί το σημερινό καθεστός τιμολόγησης του φαρμάκου, κύκλοι του υπυοργείου σχολιάζουν ότι το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση ενταγμένο στο συνολικότερο ζητημα της πολιτικής φαρμάκου που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και χωρίς να υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση να αλλάξει υποχρεωτικά ο σημερινός τρόπος τιμολόγησης.

Σημειώνεται ότι αύριο πραγματοποιείται σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδος και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης με θέμα τη λίστα και την πολιτική φαρμάκου.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: