Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Διάσταση απόψεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες Η κυβέρνηση στηρίζει Προβόπουλο στην κόντρα με την Τρόικα


Η κυβέρνηση στηρίζει Προβόπουλο στην κόντρα με την Τρόικα

«Εμείς ορίζουμε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών» λέει η Τράπεζα της Ελλάδoς - Η ΤτΕ δημοσιοποιεί την Πέμπτη μέχρι 6,2 δισ. τις ζημιές για τα αποτελέσματα των stress tests, χωρίς τη συμφωνία τηε ομάδας Τόμσεν - «Κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στον Προβόπουλο πώς πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» διαμηνύει το ΥΠΟΙΚ

Πλήρης διάσταση απόψεων πιστοποιήθηκε μεταξύ της τρόικας και της διοίκησης της ΤτΕ στη συνάντηση, που έγινε νωρίτερα, για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Η διοίκηση της ΤτΕ στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας επέμεινε, με οδηγό την έκθεση της Blackrock, στην άποψη ότι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται πέριξ των 6 δισ. ευρώ.

Όμως η άποψη της τρόικας ήταν τελείως διαφορετική και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανέβασαν το σχετικό νούμερο στα 7-8 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν, η διοίκηση της ΤτΕ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει μέσω ίντερνετ την 70 σελίδων έκθεση της Blackrock την Πέμπτη το βράδυ ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί.

"Οι αγορές θα έχουν την ευκαρεία  να αξιολογήσουν από μόνες τους το πόρισμα της BlackRock και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους", επισημαίνει χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή της ΤτΕ που συνομίλησε με το Newmoney.gr.

Το ζήτημα το οποίο τίθεται από εδώ και στο εξης είναι ποιες ακριβώς θα είναι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και αν θα "ισχύσουν" οι εκτιμήσεις της ΤτΕ ή της τρόικα.

Με δεδομένο ότι η ΤτΕ εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, από την Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο της Blackrock και κατ' επέκταση της ΤτΕ και να ανακεφαλαιοποιηθούν με το ποσό των 6-6,2 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι  αποκλειστική υπεύθυνη για την εποπτεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι η ΤτΕ.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είπε σχετικά πως «κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στον ρυθμιστή του τραπεζικού συστήματος, ο οποίος είναι ο Προβόπουλος, πώς πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ενώ σημείωσε πως εντός της κυβέρνησης για τα θέματα της διαπραγμάτευσης υπάρχει συμφωνία, όπως π.χ. για το γάλα, τα φάρμακα, τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις κλπ.

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα με την Τρόικα για το Eurogroup, γιατί υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε ακόμη η ίδια πηγή και παραδέχτηκε ότι το θέμα των τραπεζών επηρεάζει συνολικά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
protothema.gr

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται στο παρά πέντε των εκλογών αλλαγές στον Καλλικράτη

Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται στο παρά πέντε των εκλογών αλλαγές στον Καλλικράτη
Συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, υπό την Προεδρία του Γραμματέα της Παναγιώτη Ρήγα, όπου συζητήθηκε και το θέμα του Προγραμματισμού της Υποεπιτροπής για θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Αποφασίστηκε ότι δυόμιση μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ουδεμία συζήτηση μπορεί να γίνει για αλλαγή του «Καλλικράτη» και σπάσιμο Δήμων, που μόνον προβλήματα θα δημιουργήσει όσον αφορά στα οικονομικά, διοικητικά, θέματα προσωπικού, πόρων. κ.λπ.
Ο «Καλλικράτης» απαιτεί σοβαρή αξιολόγηση και οποιαδήποτε προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει με σπασμωδικό και αποσπασματικό τρόπο. Θα πρέπει να αξιολογηθεί ολοκληρωμένα το συνολικό πλαίσιο κατόπιν εκτενούς διαλόγου, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Το ΠΑΣΟΚ εγκαίρως είχε επισημάνει το ζήτημα, από τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκε τότε.
Παράλληλα, το Συντονιστικό της Κ.Ο. θεωρεί πρόκληση την τοποθέτηση του κ. Γιάννη Παπαθανασίου στη θέση του Προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. Όπως τονίστηκε, ο κ. Παπαθανασίου ως Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Καραμανλή, φέρει τεράστιες ευθύνες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και την ένταξή της στο Μνημόνιο και την επιτήρηση.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Αρση ασυλίας της χρυσής αυγής ψηφίζει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αρση ασυλίας της χρυσής αυγής ψηφίζει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της υπέρ της άρσης της ασυλίας των εννέα βουλετών της Χρυσής Αυγής, κατά την ψηφοφορία που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο. Η πρόταση πρόκειται να υποβληθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Σύμφωνα με τη συζήτηση και το σκεπτικό που συνοδεύει την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυνδέει το θέμα της άρσης της ασυλίας από τη συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για το αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, έλαβε τη σημερινή απόφαση, με γνώμονα την προσήλωση στο έργο της Δικαιοσύνης και με στόχο να διευκολυνθεί στην αποστολή της.
Επί της ουσίας, τόνισαν οι ίδιες πηγές, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει για τις κατηγορίες που βαρύνουν τη Χρυσή Αυγή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωναν, στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής του θέσης, να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όσοι εμπλέκονται σε δολοφονικές ή σε κάθε είδους παράνομες ενέργειες, συμβάλλει προς την αυτή την κατεύθυνση με τη σημερινή απόφασή του.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Διαφώνησε το ΠΑΣΟΚ Αποσύρθηκε η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των δημάρχων


Αποσύρθηκε η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των δημάρχων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την απόσυρση της τροπολογίας η οποία προέβλεπε το ακαταδίωκτο των δημοσίων λειτουργών (αφορούσε εν πολλοίς τους δημάρχους) που διαχειρίζονται συμβάσεις μίσθωσης έργου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης στη Βουλή, λίγο πριν από την ψήφιση επί του συνόλου του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τις ευρωεκλογές, όπου είχε ενταχθεί η επίμαχη ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι η τροπολογία είχε γίνει ήδη αποδεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκο και είχε εγκριθεί κατά την ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, οι διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες διατυπώθηκαν την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού του, ανάγκασαν τον κ. Μιχελάκη να ανακοινώσει την απόσυρση της τροπολογίας, η οποία, πάντως, θα επανακατατεθεί σε προσεχές νομοσχέδιο, όπως είπε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωpο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδ.Κωνσταντινόπουλο, οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν για το περιεχόμενο της τροπολογίας δεν κρίθηκαν από το συγκυβερνών κόμμα επαρκείς. Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π.Κουκουλόπουλος είχε διατυπώσει αντιρρήσεις κατά την συζήτηση της τροπολογίας την περασμένη Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου.
Στην τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον «γαλάζιο» βουλευτή Σ.Αναστασιάδη αναφερόταν ότι στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου που νομίμως έχουν συναφθεί κατά τους όρους του άρθρου 6 του Ν. 2527/1997 και για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει από το περιγραφόμενο στη σύμβαση αλλά άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπευθύνους για την σύναψή τους.
Η ρύθμιση αφορούσε προσληφθέντες με συμβάσεις μίσθωσης έργου και ειδικότερα τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι απασχολούμενοι αυτοί χρειάζεται άμεσα να απασχοληθούν εν όλω ή εν μέρει σε έργο συναφές με αυτό για το οποίο σύναψαν συμβάσεις, αλλά λόγω της συγκυρίας δεν υπάρχει η χρονική ή οικονομική δυνατότητα να συναφθούν νέες συμβάσεις και παρατείνονται οι ισχύουσες, κάτι που αντιμετωπίζει νομοθετικά προσκόμματα.
Η αντιπολίτευση είχε αντιδράσει έντονα λέγοντας ότι εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών γίνεται μια απόπειρα «κουκουλώματος» ευθυνών, ενώ ο κ. Γρηγοράκος είχε αντιτείνει ότι «αν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι το κάνουμε εν όψει εκλογών, θα την είχα αποσύρει», δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και για αυτό την έκανε αποδεκτή εκ μέρους της κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο Τους διηπειρωτικούς πυραύλους «ξεσκονίζουν» οι Ρώσοι εν μέσω διπλωματικού μαραθωνίου


Τους διηπειρωτικούς πυραύλους «ξεσκονίζουν» οι Ρώσοι εν μέσω διπλωματικού μαραθωνίου
Ρωσικό στρατιωτικό όχημα έχει αποκλείσει την είσοδο ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας στα περίχωρα της Συμφερούπολης στην Κριμαία  

Κίεβο
Με δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου έδωσε η Ρωσία συνέχεια στη σκληρή γραμμή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σε συνέντευξή του άφησε πάνω στο τραπέζι της διπλωματικής σκακιέρας τη χρήση στρατιωτικής βίας «ως τελευταία επιλογή». Στις Βρυξέλλες συνέρχεται την Τετάρτη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και τον αντίστοιχο όργανο της Συμμαχίας με την Ουκρανία. Στο Κίεβο μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία 18 Ουκρανών στην Ευρώπη.

Λίγες μόνο ώρες μετά τη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωση ότι πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου RS-12M Topol από τη βάση Καπούστιν Γιαρ, στην περιοχή Αστραχάν της νότιας Ρωσίας, περίπου 450χλμ. ανατολικά των συνόρων της Ουκρανίας. Ο εικονικός στόχος βρισκόταν στο Καζακστάν, στενός σύμμαχος της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Πρόκειται για μετεξέλιξη των παλαιών σοβιετικών διηπειρωτικών πυραύλων SS-25, με βεληνεκές 10.500χλμ. και ικανότητα να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.

Σκληρή γλώσσα Κέρι με δώρο 1 δισ. δολάρια

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητά «πρόσχημα» για «να μπορέσει να εισβάλει στην Ουκρανία» και την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που μετέφερε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων καταδίκασε κάθε «επιθετική ενέργεια» της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «αντιπαράθεση» με τη Μόσχα.

Στην Κριμαία απεσταλμένοι του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ

Στο Κίεβο βρέθηκε την Τρίτη και ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον, ο οποίος ζήτησε από τον απεσταλμένος του Οργανισμού, Ρόμπερτ Σέρι, να μεταβεί στην Κριμαία.

Ο Σέρι ακύρωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει το Σάββατο στη χερσόνησο, λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βρίσκεται ήδη στη χώρα και πρόκειται να μεταβεί στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ βρίσκονται στην Ουκρανία κατόπιν πρόσκλησης της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

Την ώρα που οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ θα βρίσκονται στην Κριμαία, θα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συνεκάλεσε, επίσης για αύριο Τετάρτη, το Συμβούλιο NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανέφερε ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διεξάγει συζητήσεις με την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση.

«Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής.

Συνάντηση Λαβρόφ-Αστον

Στην Μαδρίτη, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη συνάντηση που είχε, την Τρίτη< με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είχαμε μια χρήσιμη συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα» φέρεται να είπε η Άστον μετά τη λήξη της συνάντησης της με τον Λαβρόφ που έγινε στην κατοικία του Ρώσου πρεσβευτή στη Μαδρίτη.

Αμέσως μετά ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ενώ αργά το βράδυ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Η επίσκεψη του Λαβρόφ στη Μαδρίτη ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλές ημέρες.

Μπλοκάρει η ΕΕ ουκρανικές περιουσίες

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 Ουκρανών, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και αφού η νέα κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι έχουν υπεξαιρεθεί δισεκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια ταμεία της χώρας.

Σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν την περασμένη εβδομάδα η Αυστρία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ενώ η απόφαση πιθανόν να οριστικοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι αρχές της Αυστρίας έχουν συμπεριλάβει στον δικό τους κατάλογο τους το όνομα του έκπτωτου προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα σαφές εάν θα παγώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.




Επιμέλεια: Γιάννης Μανδαλίδης

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ

Read more...

Αλεξανδρής, ο νέος πρόεδρος στο ΔΣΑ...


crimenet.gr


Συντριπτική νίκη του Βασίλη Αλεξανδρή στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Κέρδισε με ποσοστό...
70,67% τον αντίπαλο του, μέχρι σήμερα πρόεδρο, Γιάννη Αδαμόπουλο, που συγκέντρωσε το 29,33% των ψήφων.

Ο Βασίλης Αλεξανδρής δήλωσε πριν από λίγο τα εξής:

"Αγαπητοί συνάδελφοι

Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα δεν ειναι προσωπικό. Το δημιούργησε η βούληση των δικηγόρων. Αν το αποτέλεσμα αυτό χρεωθεί σε πρόσωπα, θα ειναι ηθελημένη παρερμηνεία της γνήσιας βούλησης των δικηγόρων. Δεν ειναι ημέρα αποτίμησης, σφαλμάτων και λαθών. Ειναι ημέρα κορύφωσης της απόφασης των δικηγόρων να αλλάξουν κεφάλαιο, να πανε σε άλλη εποχή.

Οι διεκδικήσεις μας θα συντελεστουν με άλλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς όρους. Θελουμε, ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα, να αυξήσουμε το κύρος και να καθιερώσουμε την αξιοπρέπεια μας. Την απόφαση αυτή θελουμε να την πάρουμε και την υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Χωρίς διαχωρισμούς.

Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έπαθλο για κανένα κομματικό σχηματισμό. Θα περιφρουρήσουμε με κάθε τροπο την αυτοτέλεια μας.

Θελουμε και μπορούμε από αύριο να χαράξουμε κοινή πορεία. Πορεία διεκδίκησης. Σας ευχαριστώ πολύ."

Δήλωση Αδαμόπουλου

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η δικηγορική κοινότητα της Αθήνας αποφάσισε σήμερα πλειοψηφικά, εκλέγοντας στην προεδρία του ΔΣΑ τον κ. Αλεξανδρή. Η ετυμηγορία της είναι σεβαστή. Συγχαίρω τον νέο πρόεδρο και του εύχομαι από καρδιάς επιτυχία στα καθήκοντά του για το συμφέρον της δικηγορίας.

Το σημερινό αποτέλεσμα είναι ασφαλώς απόρροια δικών μας λαθών, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Είναι όμως και προϊόν ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών και συνθηκών που εξέφευγαν των επιλογών μας και της δικής μας σφαίρας επιρροής.

Στη φορτισμένη περίοδο της θητείας μας, κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις τύχες του Συλλόγου σε περιστάσεις που απείλησαν τη βιωσιμότητα του λειτουργήματος. Ορθώσαμε θεσμικό ανάστημα και σταθήκαμε όρθιοι μέσα σε μια θεσμική κοσμογονία νομοθετικής στοχοποίησής μας. Γίναμε δυσάρεστοι σε πολλούς και το πληρώσαμε. Αντέξαμε όμως και παρουσιάσαμε έργο που θα κεφαλαιοποιηθεί σε ομαλότερες περιόδους. Είμαι περήφανος γι' αυτό το έργο, που υλοποιήθηκε με τους κόπους και τις θυσίες όλων.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία και της παρείχαν την αναγκαία δημοκρατική νομιμοποίηση. Δυνάμωσαν τη φωνή του Συλλόγου, ανεξαρτήτως χροιάς.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όσους εμπιστεύτηκαν την προγραμματική μας πρόταση και υποστήριξαν την ανανέωση της εντολής μας. Η τιμή που μας έκαναν, απέναντι στο ρεύμα της εποχής, είναι κινητήριος δύναμη για το μέλλον. Σ' εκείνους που έδωσαν έναν υπέροχο αγώνα για τις ιδέες και τις κοινές αξίες μας, θα χρωστώ πάντα ευγνωμοσύνη. Οφείλουν και δικαιούνται να έχουν το κεφάλι ψηλά.

Από την υπεύθυνη θέση που μας έταξε η δικηγορική οικογένεια, θα είμαστε – εγώ και οι συνεργάτες μου – παρόντες και στη νέα εποχή.

Γιάννης Αδαμόπουλος"

Read more...

Ο Βενιζέλος έδωσε 4.612 ευρώ για μοκέτα...


Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι σπατάλες στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει και ιδιαίτερα το...
εν λόγω γεγονός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προ ημερών αγορά πανάκριβης μοκέτας με απευθείας ανάθεση, ύστερα από σχετική απόφαση του επικεφαλής του γραφείου της ελληνικής προεδρίας, Δημήτρη Καραμήτσου-Τζιρά.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε 4.612 ευρώ για την αντικατάσταση χαλιού στην Αίθουσα Σοφιανοπούλου, στο κτίριο του υπουργείου επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Προφανώς, μέχρι τώρα αντί για μοκέτα είχαν... κουρελούδες στην έδρα της ελληνικής διπλωματίας, οπότε είπαν να «φορέσουν» τα καλά τους, για να μη μας παρεξηγήσουν οι Ευρωπαίοι...

parapolitika.gr

Read more...

Στο εδώλιο 19 άτομα για την υπόθεση Energa-Hellas Power...


Οι ενέργειες τους προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημία που ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ...

Δεκαεννέα άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο, του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση Energa-Hellas Power, κατηγορούμενοι ότι...
με τις ενέργειες τους προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημία που ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατα αδικήματα τα οποία τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.
Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του παραπέμπει σε δίκη τους 19 από τους 25 κατηγορούμενους για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται τα έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το χαράτσι για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο δημόσιο ως όφειλαν. Μάλιστα, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρονται να έκαναν ενέργειες προκειμένου να χαθούν τα ίχνη των χρημάτων , καταθέτοντας τα σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό. Η συνολική ζημιά για το Δημόσιο, σύμφωνα πάντα, με το κατηγορητήριο, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ...
newsbeast.gr

Read more...

OΔΗΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ...

...ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Σ2 20 ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... Οδηγό με 20 ερωτήσεις και απαντήσεις με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ, για τη μεταβατική μεταρρυθμιστική περίοδο και μέχρι τη λειτουργία... του νέου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. 1. Πού παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Στη μεταβατική αυτή περίοδο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται: • Από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, στους οποίους δόθηκε δικαίωμα 400 επισκέψεων ασθενών ανά μήνα • Από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών Νοσοκομείων, τακτικά και επείγοντα, από τα Κέντρα Υγείας και από τα Περιφερειακά ιατρεία αυτών 2. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για τους συμβεβλημένους γιατρούς; • Από το διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, www.eopyy.gov.gr • Από το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, στο τηλέφωνο 210 3803470 και ώρες 08.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ., με αστική χρέωση • Από όλα τα Δημαρχεία, στα οποία έχουν αναρτηθεί λίστες των συμβεβλημένων ιατρών • Από τα ΚΕΠ όλης της Ελλάδας 3. Πού μπορώ να βρω ελεγκτή ιατρό; Ελεγκτές γιατροί υπάρχουν: • Στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας • Στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, Κηφισίας 39, Μαρούσι • Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ) του ΕΟΠΥΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης Οι Ελεγκτές Ιατροί θα βρίσκονται στις παραπάνω ΠΕ.ΔΙ. κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί. Έργο των ελεγκτών είναι η έγκριση ή μη παροχών (οπτικά, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, κλπ) όπως αυτές ορίζονται από τον ΕΚΠΥ. 4. Πού λειτουργούν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές και τι θέματα εξετάζουν; Έχουν συγκροτηθεί Πρωτοβάθμιες (ΑΥΕ) και Δευτεροβάθμιες (BΥΕ) Υγειονομικές Επιτροπές στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ) της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Οι επιτροπές θα συνεδριάζουν καθημερινά από σήμερα και θα εξετάζουν αιτήματα ασφαλισμένων για τη χορήγηση πάσης φύσης αναρρωτικών αδειών, όπως προβλέπεται από τους επιμέρους κανονισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, τα εκκρεμούντα αιτήματα των ασφαλισμένων μέχρι σήμερα καθώς και τα νέα αιτήματα ασφαλισμένων που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιτροπών. Οι πενήντα επτά (57) Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ εκτός από τα εκκρεμή αιτήματα των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ που ήδη έχουν παραλάβει, θα παραλαμβάνουν και νέα αιτήματα ασφαλισμένων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πχ. γνωμάτευση θεράποντα ιατρού για χορήγηση αναρρωτικής άδειας), που αφορούν τα προαναφερόμενα θέματα. Τα θέματα που θα εξετάζουν οι Υγειονομικές Επιτροπές αφορούν πάσης φύσεως αναρρωτικές άδειες, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε τέκνα-μέλη οικογένειας λόγω ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα, και πιθανά εκκρεμούντα αιτήματα για χορήγηση πρόσθετων ειδών-μηχανημάτων αποκατάστασης κτλ. 5. Πού λειτουργεί επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης; Έχουν συσταθεί δύο (2) Επιτροπές, οι οποίες εδρεύουν επί της οδού Αποστόλου Παύλου 12, στο Μαρούσι (κτίριο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ), οι οποίες θα συνεδριάζουν καθημερινά. Τα μέλη των Επιτροπών γνωματεύουν επί αιτημάτων ασφαλισμένων για έγκριση προσπαθειών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας καθώς και χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Για πληροφορίες το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 210 8110684. 6. Πού λειτουργεί το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο και τι θέματα εξετάζει; Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) , εδρεύει στην Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι (κτίριο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ), συνεδριάζει καθημερινά και γνωματεύει επί των κάτωθι: • για την αναγκαιότητα χορήγησης ινσουλίνης στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη • για την αναγκαιότητα της αντικατάστασης αντλίας ινσουλίνης μετά την παρέλευση πενταετίας στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη • για την αναγκαιότητα χορήγησης συσκευών έγχυσης φαρμάκων που φέρουν εμφυτευόμενα συστήματα • για θεραπείες που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες • για την αναγκαιότητα μετακίνησης ασφαλισμένων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε μη πλησιέστερη του τόπου κατοικίας τους μονάδα αιμοκάθαρσης • για την αναγκαιότητα αποζημίωσης δαπάνης μετακίνησης συνοδού ασθενούς, για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, για εισαγωγή ή αντιμετώπιση με βραχεία νοσηλεία σε νοσηλευτική μονάδα (κρατική ή ιδιωτική) ή εξέταση σε υγειονομική δομή εκτός του τόπου κατοικίας τους • για την αναγκαιότητα ένταξης νέων ειδών θεραπευτικών μέσων και προθέσεων στα χορηγούμενα ή εξαίρεσής τους από αυτά, καθώς και καθορισμού των ειδικότερων προϋποθέσεων και τις ιατρικές ενδείξεις χορήγησής τους • για την τελική έγκριση ή επικύρωση (μετά από προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων Περιφερειακών Υγειονομικών Επιτροπών) για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης της ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της προκλητής ωοθηλακιορηξίας και της χορήγησης γοναδοτροπινών σε άντρες • για την αναγκαιότητα πρόσθετης δαπάνης για μεμονωμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων, χορήγησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής που ανήκουν στην κατηγορία των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMP) και όσων έχουν εγκριθεί από το ∆.Σ. του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτά γνωστοποιούνται από τον ΕΟΦ • την αναγκαιότητα χορήγησης σε δικαιούχους ασφαλισμένους, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και προϊόντων ειδικής διατροφής (που προβλέπονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ) και σε άλλες νόσους, οι οποίες βάσει προσκομισθέντων ιατρικών γνωματεύσεων, θα αιτιολογούν τη χορήγησή τους για την αναγκαιότητα χορήγησης επιπλέον ποσοτήτων ή δαπανών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού στους δικαιούχους ασφαλισμένους • για την αναγκαιότητα χορήγησης φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στις περιπτώσεις καρκινικής καχεξίας • για την αναγκαιότητα παράτασης της νοσηλείας, πέραν της προβλεπόμενης, για τους ασφαλισμένους που νοσηλεύονται σε Κέντρα Αποθεραπείας-Αποκατάστασης • για την κατ’ εξαίρεση γνωμάτευση για τις περιπτώσεις για τις οποίες επιτρέπεται η νοσηλεία στο εξωτερικό, τον τρόπο, τη διαδικασία έγκρισης της νοσηλείας του ασθενούς, το ύψος της δαπάνης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια έως τη σύσταση και συγκρότηση των αρμοδίων ειδικών υγειονομικών επιτροπών για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όπως εκάστοτε ισχύει • για όλες τις ιατρικές περιπτώσεις που δεν προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και για τις οποίες δεν έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το ΚΕΣΥ. Για πληροφορίες το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 210 8110690. 7. Πού λειτουργεί Επιτροπή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού; Έχουν συσταθεί δύο Επιτροπές οι οποίες γνωματεύουν για την αναγκαιότητα θεραπείας με φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, καθώς και για φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων, αποτελούμενες από γιατρούς του Οργανισμού, ειδικότητας σχετικής με την νόσο για την οποία συνταγογραφείται το σκεύασμα, καθώς και φαρμακοποιούς. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΑΣ Η Επιτροπή εδρεύει επί της οδού Απ. Παύλου 12, Μαρούσι (κτίριο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ). Τα μέλη της Επιτροπής γνωματεύουν επί αιτημάτων έγκρισης ασφαλισμένων των Νομών: Αττικής, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Άρτας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Χίου, Λέσβου, Σάμου, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Επιτροπή εδρεύει επί της οδού Αριστοτέλους 17-19, Θεσσαλονίκη. Τα μέλη της Επιτροπής γνωματεύουν επί αιτημάτων έγκρισης ασφαλισμένων των Νομών: Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας. 8. Ποιοι γιατροί δικαιούνται να γράφουν αναρρωτικές άδειες και ποια διαδικασία ακολουθείται; Όλοι οι γιατροί (γιατροί νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατροί συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ) μπορούν να γράφουν αναρρωτικές άδειες. Για όλες τις χορηγούμενες άδειες, ανεξαρτήτως ημερών, απαιτείται παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Κατ εξαίρεση, άδειες που έχουν χορηγηθεί μετά από νοσηλεία σε Δημόσιο Νοσοκομείο και μέχρι 15 ημέρες, στο εξιτήριο απαιτείται μόνον σφραγίδα ελεγκτή γιατρού και όχι παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. 9. Ποια η διαδικασία χορήγησης και έγκρισης αδειών για εγκύους; Σε ότι αφορά στις εγκύους ασφαλισμένες, για την έγκριση αναρρωτικών αδειών θα ακολουθηθεί η διαδικασία που διέπει όλες τις υπόλοιπες αναρρωτικές, δηλαδή θα εξετάζονται από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να οριστεί διαφορετική διαδικασία από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 10. Πώς μπορώ να πάρω γνωμάτευση για πιθανή ημερομηνία τοκετού; Οι έγκυες μπορούν να λαμβάνουν Βεβαιώσεις Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από μαιευτήρες – γυναικολόγους των Κρατικών Νοσοκομείων, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και οι μη συμβεβλημένους (ιδιώτες) ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΛΕΓΚΤΗ. Σημειώνεται ότι για την αποζημίωση του εν λόγω επιδόματος αποκλειστικά αρμόδιο είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και γενικότερα το κάθε ασφαλιστικό ταμείο χωριστά. 11. Πού παρέχονται οι υπηρεσίες των σταθμών προστασίας μάνας, παιδιού και εφήβου; Για το διάστημα της διαθεσιμότητας, οι υπηρεσίες αυτών των μονάδων παρέχονται από τους συμβεβλημένους ιατρούς ειδικοτήτων. 12. Ποιοι χορηγούν ιατρικές γνωματεύσεις για ειδική αγωγή, πχ λογοθεραπείες, εργοθεραπείες; Γνωμάτευση για ειδικές θεραπείες χορηγείται από Κρατικά Νοσοκομεία με τα αντίστοιχα τμήματα πχ Νοσοκομείο Παίδων 13. Που γίνονται οι εμβολιασμοί των παιδιών; Εμβολιασμοί διενεργούνται από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παιδιάτρους, Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας που διαθέτουν τα αντίστοιχα τμήματα. Εάν ο εμβολιασμός διενεργηθεί σε μη συμβεβλημένους ιατρούς , η δαπάνη δεν αποζημιώνεται. 14. Παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ; Τα οδοντιατρεία των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ θα επαναλειτουργήσουν μετά την λήξη της διαθεσιμότητας - κινητικότητας του προσωπικού τους με την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ). Το οδοντιατρικό και οδοντοτεχνικό προσωπικό των μονάδων υγείας που θα ενταχθεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εξωτερικοί συμβεβλημένοι οδοντίατροι με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τα συλλογικά όργανα των οδοντιάτρων για υπογραφή συμβάσεων και με ιδιώτες οδοντιάτρους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του. 15. Πότε θα ανοίξουν οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ; Οι μονάδες υγείας θα ανοίξουν στις 19/3/2014. 16. Πού πρέπει να απευθύνονται οι ασφαλισμένοι ευρωπαϊκών φορέων; Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ασφαλισμένοι ευρωπαϊκών φορέων θα εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 17. Από ποιον δίνεται η έγκριση για συνεχιζόμενη θεραπεία; Δίνεται από τον θεράποντα γιατρό και θεωρείται από τον Ελεγκτή Γιατρό του ΕΟΠΥΥ για το μεταβατικό στάδιο ή όπως αλλιώς οριστεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αφορά σε παθήσεις που προϋπάρχουν της ημερομηνίας λήξεως της ασφαλιστικής ικανότητας και χρήζουν θεραπευτικής αγωγής. Χορηγείται για διάστημα 6 μηνών και συστήνεται να εξεταστούν από ΚΕΠΑ για την λήψη ποσοστού αναπηρίας κλπ. Ενδεικτικά αναφέρονται χρόνια νοσήματα για τα οποία χορηγείται συνεχιζόμενη θεραπεία όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, μεταβολικά νοσήματα, ψυχώσεις, υπέρταση κλπ και όχι οξεία νοσήματα όπως κολικός, οξεία οσφυαλγία κλπ. 18.Πού χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα σε τέκνα – μέλη οικογένειας λόγω ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα; Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας λόγω ανικανότητας σε τέκνα, προστατευόμενα μέλη άμεσα ασφαλισμένων, θα γίνεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές που λειτουργούν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, για το μεταβατικό στάδιο και μέχρι την λειτουργία του νέου Φορέα. 19. Τι διαδικασία προβλέπεται για τα ατυχήματα; Σε ότι αφορά τη δήλωση ατυχήματος το ειδικό έντυπο οπωσδήποτε θα συμπληρώνεται από τον θεράποντα ιατρό κρατικού νοσοκομείου ή συμβεβλημένης κλινικής ή ιδιώτες (συμβεβλημένους ή μη) και μετά θα εγκρίνεται από τον ελεγκτή για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να οριστεί διαφορετική διαδικασία από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 20. Πού αποστέλλονται καταγγελίες; Οι καταγγελίες των ασφαλισμένων απευθύνονται στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, στην διεύθυνση Αξιολόγησης & Διασφάλισης Ποιότητας Κηφισίας 39, Μαρούσι, 15123. Πηγή : protothema.grhttp://fimotro.blogspot.gr/2014/03/o_1665.html

Read more...

Ρωσικά αποβατικά πλοία πέρασαν τον Βόσπορο...


Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν από τον Βόσπορο με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τα πλοία που αναγνωρίστηκαν ως...
το Saratov και το Yamal διέσχισαν τον Βόσπορο στις 07:30, σύμφωνα με το CNN Türk.

Τα δύο αποβατικά πλοία είναι του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που ελλιμενίζεται στην Κριμαία.

Ταυτόχρονα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι απογείωσε οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 όταν ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πέταξε παράλληλα με τις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας...
ΑΜΠΕ

Read more...

''TEΛΟΣ ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ''...


O ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει από τον Απρίλιο την έκπτωση στην τιμή με την οποία πωλεί το φυσικό αέριο ...
στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ομίλου Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η Gazprom προτείνει να χορηγήσει δάνειο ύψους δύο έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για τη διευθέτηση του χρέους της για το ρωσικό φυσικό αέριο που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, μετά τη δήλωση της Ουκρανίας στο ρωσικό όμιλο ότι αδυνατεί να πληρώσει τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.

Η έκπτωση στην τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης που πρόσφερε η Μόσχα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, ανακοίνωσε ο Αλεξέι Μίλερ.

«Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, δεν πληροί τις συμφωνίες για τη χορήγηση έκπτωσης που υπογράφηκαν ως τροποποίηση της σύμβασης, η Gazprom αποφάσισε να μην παρατείνει τη διάρκεια της έκπτωσης αυτής και αυτό θα ισχύσει από τον Απρίλιο», δήλωσε ο Μίλερ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Βεβαίως, το ύψος του χρέους είναι σημαντικό. Για την Gazprom, η πιο απλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση θα ήταν η χορήγηση στην Ουκρανία δανείου ύψους 2 έως 3 δισεκατομμυρίων για να ρυθμίσει το χρέος της του 2013 και για να πληρώσει τις τωρινές παραδόσεις φυσικού αερίου».
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/03/te.html

Read more...

Το πρώτο βήμα για την Αττική υποψήφιος ο Β. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ

Το πρώτο βήμα για την Αττική υποψήφιος ο Β. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ
Το πρώτο βημα για την Αττική , έκανε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου και ανακοίνωσε την υποψηφιοτητα του για την περιφέρεια. Το ονομα του συνδυασμού του λέγεται το πρώτο βημα για την Αττική και μετέχουν υποψηφιοι απο όλους τους χώρους, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, οικολόγοι, φιλελεύθεροι.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Προεκλογικές προσλήψεις: "Ανοίγουν" 1.500 θέσεις σε Αστυνομία και Στρατό. Όλες οι λεπτομέρειες



Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η απόφαση για προσλήψεις ειδικών φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ. ενώ άμεσα θα γίνουν και οι προσλήψεις οπλιτών του Στρατού
Άμεσα θα προχωρήσουν τα αρμόδια υπουργεία σε δημοσίευση προκηρύξεων για προσλήψεις στο Στρατό και την Αστυνομία για την κάλυψη των άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει στα Σώματα Ασφαλείας και συγκεκριμένα για προσλήψεις Ειδικών Φρουρών και Οπλιτών σε Στρατό Ξηράς και Ναυτικό.
Εντός του 2014 ,μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις τελευταίες προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις και ειδικών φρουρών στην ΕΛΑΣ, αναμένονται να προκηρυχθούν για να καλυφτούν κενά στον Στρατό και στην Αστυνομία.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr οι προσλήψεις θα αφορούν Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης με συνέχιση της θητείας έως και τρία χρόνια καθώς και Ειδικούς Φρουρούς στην Αστυνομία.
Ποιες είναι οι προσλήψεις αναλυτικά στα Σώματα Ασφαλείας που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.
Προκήρυξη για ειδικούς φρουρούς το 2014
Έκτακτες προσλήψεις 500 ειδικών φρουρών θα προβλέπει προκήρυξη που θα εκδοθεί μέσα στο 2014 και θα αφορά άντρες και γυναίκες, απόφοιτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ηλικίας έως 28 ετών καθώς και ύψος τουλάχιστον 1,70 .
Εντός ακόμη και του Μαρτίου 2014 θα εκδοθεί προκήρυξη για 500 ειδικούς φρουρούς που θα καλύψουν την φύλαξη των δικαστηρίων.
Στην τελευταία προκήρυξη πρόσληψης Ειδικών Φρουρών που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2011, προβάδισμα στη διαδικασία επιλογής είχαν όσοι γνώριζαν μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα, κατείχαν άδεια οδήγησης και είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης ή ως Επαγγελματίες Οπλίτες.
Επίσης οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν τα εξής προσόντα:
1. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, και να μη φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ) στο σώμα τους.
2. Να έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.
3. Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες που να εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
4. Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης
5. Να μην έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα, για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή άλλων εγκλημάτων
6. Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους
7. Να μην έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ανεξάρτητα αν τους επιβλήθηκε ή όχι ποινή για την πράξη τους αυτή με απόφαση δικαστηρίου
Σχέδιο για προσλήψεις στο Στρατό μέσω αύξησης της Θητείας με κλήρωση
Το υπουργείο Εθνικής άμυνας σχεδιάζει 1000 περίπου προσλήψεις στον στρατό και θα υλοποιηθούν μέσω της αύξησης της θητείας μέσω κλήρωσης.
Δηλαδή στρατιώτες που υπηρετούν την θητεία τους ,τη στιγμή που θα ανακοινωθούν οι προσλήψεις, θα γίνει κλήρωση ώστε οι κληρωθέντες να συνεχίσουν την θητεία τους για ένα ακόμη χρόνο με δικαιωμα ανανέωσης για τρία χρόνια ,με αμοιβές που θα φτάνουν από 700 έως 800 ευρώ το μήνα .
Οι 1000 προσλήψεις στον στρατό θα καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις ένοπλες δυνάμεις και αφού δεν πρόκειται να καλυφθούν μέσω της αύξησης της θητείας σε 12μηνο που δεν αναμένεται να προταθεί .
Προσλήψεις θα γίνουν με την ίδια μέθοδο και στην Αεροπορία για κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων.
Ενισχύονται οι Ειδικές Δυνάμεις με προσλήψεις ΟΒΑ
Η προκήρυξη για τις προσλήψεις των ΟΒΑ στις Ειδικές δυνάμεις και το Ναυτικό θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες και θα ξεκινήσουν άμεσα οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους . Οι προσλήψεις που θα γίνουν θα αφορούν 25 προσλήψεις στις Ειδικές Δυνάμεις και 25 προσλήψεις στο Πολεμικό Ναυτικό.
Συγκεκριμένα από 25 Οπλίτες θα προσληφθούν στις Ειδικές  Δυνάμεις και στην Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.
Το νέο προσωπικό θα μπορεί να υπηρετήσει από τρία έως πέντε έτη, λόγω αδυναμίας προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).
Οι υποψήφιοι , στρατευμένοι  και προσφάτως απολυθέντες θα πρέπει να ανήκουν ή να έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις των ΕΔ και να έχουν ολοκληρώσει  σχετικά σχολεία εξειδίκευσης. Όσοι προσληφθούν στον νέας μορφής αυτό θεσμό θα έχουν συμβόλαιο αρχικά για 3 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για 5 χρόνια και μετά για άλλα 5 χρόνια- σύνολο 13 χρόνια.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει αντίστοιχη προκήρυξη για μερικές δεκάδες Επαγγελματιών Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης τεχνικών ειδικοτήτων για άμεσες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας διότι υπάρχουν πολλά κενά.
Τι προβλέπει το ισχύον πλαίσιο για τις προσλήψεις των ΟΒΑ στις ειδικές δυνάμεις
Δεκτοί για ανακατάταξη για βραχεία περίοδο ενός μέχρι τριών ετών, γίνονται οι οπλίτες και οι πρότακτοι οπλίτες που συγκεντρώνουν τα εξής προσόντα:
*Είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2).
*Έχουν ανάστημα τουλάχιστον ενός μέτρου και εξήντα εκατοστών.
*Δεν έχουν καταδικασθεί ή παραπεμφθεί για κακούργημα, για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, πλαστογραφία, ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, δωροδοκία ή για εγκλήματα που ανάγονται στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.
*Δεν έχουν καταδικασθεί για ανυποταξία ή λιποταξία και δεν εκκρεμεί σε βάρος τους τέτοια κατηγορία.
*Έχουν κατά την ημερομηνία της ανακατάταξης και σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας, συμπληρώσει το δέκατο ένατο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο (25ο). Ειδικά όσοι εκπληρώνουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους ως πρότακτοι οπλίτες, δύνανται να ανακαταταγούν και πριν από τη συμπλήρωση του δεκάτου ενάτου έτους της ηλικίας τους εφόσον έχουν τα υπόλοιπα προσόντα και έχουν ενηλικιωθεί.
*Δεν έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους, ούτε έχει κινηθεί εναντίον τους η σχετική διαδικασία.
*Έχουν ειδικότητα που προβλέπεται για οπλίτες που υπηρετούν σε Μονάδες Εκστρατείας.
Η ανακατάταξη αρχίζει από την ημερομηνία που οι οπλίτες θα είχαν απολυθεί οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων αν δεν ανακατατάσσονταν. Από την ημερομηνία, αυτή οι ανακατατασσόμενοι ονομάζονται οπλίτες βραχείας ανακατάταξης.
Οι οπλίτες βραχείας ανακατάταξης:
*Ανακατατάσσονται με το βαθμό και την ειδικότητα που είχαν πριν από την ανακατάταξη και δύνανται να αποκτήσουν και άλλες ειδικότητες, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τους οπλίτες που εκπληρώνουν θητεία.
*Είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων οπλιτών που εκπληρώνουν θητεία ή εφεδρική στρατιωτική υποχρέωση και νεώτεροι των ομοιοβάθμων οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης.
*Δύνανται να ζητήσουν την παράταση της ανακατάταξης μέχρι τη συμπλήρωση τριών ετών. Η έγκριση της παράτασης γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου ύστερα από δήλωση του ενδιαφερομένου και πρόταση του Διοικητή της μονάδας στην οποία αυτός υπηρετεί.
*Διέπονται από τους κανονισμούς και τις διαταγές που ισχύουν για τους οπλίτες που εκπληρώνουν θητεία.
*Δεν παρέχουν δικαίωμα αναβολής κατάταξης σε καλούμενο για κατάταξη στρατεύσιμο αδελφό.
Η βραχεία ανακατάταξη διακόπτεται και οι ανακαταταγέντες απολύονται από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων στις παρακάτω περιπτώσεις:
*Με τη συνδρομή των προϋποθέσεων απαλλαγής από την υποχρέωση της στράτευσης ή χορήγησης αναβολής για λόγους υγείας.
*Με την ένταξη στην τρίτη ή τέταρτη κατηγορία σωματικής ικανότητας (Ι/3 ή Ι/4).
*Με την  απώλεια ενός από  τα προσόντα που αναφέρονται στις υποπαραγράφους γ, δ και στ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της υπουργικής απόφασης.
*Με την υποβολή από τους ανακαταταγέντες δήλωσης διακοπής.
Η διακοπή της ανακατάταξης και η εξαιτίας αυτής απόλυση γίνονται στις περιπτώσεις 1, 2 και 3 της προηγούμενης παραγράφου από τις μονάδες, με βάση έγγραφο του αρμόδιου Στρατολογικού Γραφείου ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής ή τη δήλωση διακοπής, στις λοιπές δε περιπτώσεις με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η βραχεία ανακατάταξη λήγει, εφόσον δεν διεκόπη ή δεν παρατάθηκε με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση χρόνου ανακατάταξης. Για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού δεν προσμετρούνται:
*Οι πέραν των τριάντα  πέντε ημέρες πειθαρχικής φυλάκισης για κάθε έτος ανακατάταξης.
*Οι άδειες που τυχόν χορηγήθηκαν επιπλέον των καθοριζομένων με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4 της υπουργικής απόφασης. Οι αναρρωτικές άδειες που χορηγούνται μετά από νοσηλεία για βλάβη ή πάθηση που προήλθε από την εκτέλεση της υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής υπολογίζεται για τη συμπλήρωση του χρόνου ανακατάταξης.
*Ο χρόνος των λοιπών ειδικών καταστάσεων ο οποίος σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί στρατολογίας, δεν υπολογίζεται ως πραγματική στρατιωτική υπηρεσία για τους οπλίτες που εκπληρώνουν θητεία.
Οι οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων να ανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο ενός (1) μέχρι τριών (3) ετών με το βαθμό που φέρουν και αποδοχές μονίμου Λοχία.
Η ανακατάταξη αυτή γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από πρόταση του οικείου Γενικού Επιτελείου.
Μετά το πέρας της ανακατατάξεως, οι ανακατατασσόμενοι απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς άλλη διαδικασία.
Ο αριθμός των οπλιτών, που ανακατατάσσονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, η κλάση, η ειδικότητα, οι περιπτώσεις απολύσεως τους κατά τη διάρκεια της ανακατατάξεως, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Οι οπλίτες που ανακατατάσσονται:
*Ασφαλίζονται στον Κλάδο συντάξεων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Τ.Ε.Α.Μ.)
*Κατά το χρόνο της ανακατατάξεως τους έχουν τα ίδια δικαιώματα από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης, όπως και οι μόνιμοι στρατιωτικοί.
*Τοποθετούνται και υπηρετούν το χρόνο της ανακατατάξεως τους σε μονάδες Εκστρατείας.
http://news247.gr/

Read more...

Κατώτερος των περιστάσεων ...




Δυσφορία για Βενιζέλο σε Αθήνα και Βρυξέλλες ...
Με σκληρότητα αλλά και θυμηδία αντιμετωπίζουν οι εταίροι την πρόσφατη  επίσκεψη – αστραπή του  Β.  Βενιζέλου στο Κίεβο  λέγοντας ότι «για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε...
κατώτερος των περιστάσεων».
Σε  Αθήνα και Βρυξέλλες  θυμίζουν τη στάση του στη Συρία  και την Αίγυπτο όταν λίγο  έλειψε να εμπλέξει την Ελλάδα σε  πόλεμο ενώ τώρα αντί να  προτάξει τον ουσιαστικό ευρωπαϊκό του ρόλο στις συναντήσεις που είχε με τη μεταβατική  πολιτική ηγεσία του Κίεβου αναφέρθηκε  γενικώς και  αορίστως σε συμβούλια και επιτροπές.

parapolitika.gr

Read more...

Στο επίκεντρο η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ Διυπουργική σύσκεψη στο ΥΠΑΝ εν όψει των νέων επαφών με την τρόικα


Διυπουργική σύσκεψη στο ΥΠΑΝ εν όψει των νέων επαφών με την τρόικα
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ευρεία διυπουργική συνεδρίαση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συσκέψεων εν όψει των νέων ραντεβού που έχουν οριστεί με την τρόικα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα θέματα που έχουν προκαλέσει τριβές με την τρόικα, όπως τα μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, αλλά και η κυβερνητική πρόθεση για υιοθέτηση «παραλλαγής» της πρότασης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία.

Με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους, δεν αποκλείεται η λύση στο αδιέξοδο να δοθεί με πολιτική απόφαση στο Eurogroup.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ.Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου και εκπρόσωπος από το υπουργείο Τουρισμού.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, ίσως, στη συνέχεια παραστεί στη συνάντηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία και πώς αυτές επιλέγει να τις εντάξει στην οικονομία η κυβέρνηση, αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, έχουν προκαλέσει εστία διαφωνίας με τους επικεφαλής της τρόικας και δεν αποκλείεται η πολιτική λύση στο αδιέξοδο εάν και οι δύο πλευρές εμμείνουν στις θέσεις που υποστηρίζουν.

Η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι η εκταμίευση της δόσης θα συνδεθεί με προαπαιτούμενα, τα οποία δεν είναι άλλα από την υλοποίηση της επικείμενης συμφωνίας με νόμους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οι απολύσεις διχάζουν την κυβέρνηση...



Η προεκλογική περίοδος είναι ασφαλώς ακατάλληλη για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ποιος δήμαρχος που διεκδικεί την επανεκλογή του θα "δώσει" κόσμο από τους ΟΤΑ και ποιος...
υπουργός που βλέπει τις εθνικές κάλπες να αχνοφαίνονται θα πάρει πάνω του την προσπάθεια για μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, που έχει βέβαιο πολιτικό κόστος. Κάπως έτσι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα έχει φτάσει σε αδιέξοδο στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί ζήτημα τιμής για τους πιστωτές. Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, μπορούν να δεχτούν ολιγωρίες, παλινωδίες και καθυστερήσεις στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα σπάσει αυτό που θεωρούν ταμπού για το ελληνικό πολιτικό σύστημα - η προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο.


Όπως συνήθως συμβαίνει με το μνημόνιο, οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις γίνονται στα τυφλά. Έτσι, οι υπάλληλοι που έχουν βγει σε καθεστώς διαθεσιμότητας (π.χ δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες) δεν αξιολογήθηκαν, απλώς πετάχτηκαν έξω επειδή καταργήθηκε η υπηρεσία στην οποία ανήκουν - χωρίς κριτήρια και χωρίς προϋποθέσεις. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Προβλέπονται 4.000 απολύσεις για το 2013 (δεν έχουν γίνει όλες ακόμη, η παράταση λήγει τέλος Μαρτίου), 11.000 απολύσεις για το 2014, ενώ έχει συμφωνηθεί -εκτός από τον πρώτο γύρο των 12.500 διαθεσιμοτήτων- άλλος ένας ίδιου αριθμού, ο οποίος βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Και ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες και κατάλογοι ανοιχτοί με ονόματα που λείπουν, η Τρόικα ζητά να συνεχιστεί το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων πέραν του 2014, να εφαρμοστεί δηλαδή και το 2015, χωρίς να αποκλείουν και πιο μακρινό χρονικό ορίζοντα.

Αυτές οι πιέσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτική η κόντρα μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Η Τρόικα ζητά απολύσεις/διαθεσιμότητες εδώ και τώρα από τη δεξαμενή των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο Μητσοτάκης «δείχνει» τον Μιχελάκη ως υπαίτιο για την καθυστέρηση και ο δεύτερος υποστηρίζει πως ό,τι περνάει από το χέρι του έχει ήδη γίνει.
Το γεγονός ότι στις επόμενες εκλογές ο βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Μιχελάκης πιθανότατα θα πολιτευθεί στη Β Αθήνας, όπου εκλέγεται ο Κ. Μητσοτάκης δίνει μεγαλύτερο βάθος στην αντιπαράθεσή τους, που πυροδοτήθηκε από την ενόχληση που εξέφρασε η Τρόικα για τις καθυστερήσεις που διαπίστωσε σε σχέση με το πρόγραμμα της κινητικότητας.

Πρόβλημα αποτελεί και η αποτυχία στην απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ και των υπαλλήλων τους προκειμένου να εφαρμοστεί η πρόβλεψη του «Καλλικράτη» για κλείσιμο όσων εταιρειών έχουν ελλειμματικούς ισολογισμούς για τρία συνεχόμενα χρόνια. Από τις 760 δημοτικές επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά περίπου 12.800 εργαζόμενους έχουν απογραφεί περίπου οι μισές, με προσωπικό σχεδόν 5.500 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν δηλωθεί περισσότεροι από 7.500 εργαζόμενοι, για τους οποίους η Τρόικα επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρέπει να απολυθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 411 δημοτικές επιχειρήσεις έχουν αγνοήσει πέντε επιστολές του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη προς τους δημάρχους, με τις οποίες τους ζητήθηκε άμεση καταγραφή οικονομικών στοιχείων των ΝΠΙΔ που συντηρούν, καθώς και τις προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι όσες δημοτικές επιχειρήσεις δεν απογραφούν θα κλείσουν.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο διαπιστώνοντας ότι και λόγω προεκλογικού άγχους πολλοί δήμαρχοι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν και θα εξακολουθήσουν να κρύβουν τα στοιχεία που αφορούν δημοτικές επιχειρήσεις. Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας από την πλευρά τους ασκούν πίεση προκειμένου να γίνει δημοσιονομικό ξεκαθάρισμα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει σε πολιτική λύση, σε μια συμφωνία δηλαδή που θα υπερβαίνει τη λογική των αριθμών και θα συνδέεται με την επιθυμία των εταίρων να συνεχιστεί η θητεία της παρούσας κυβέρνησης όσο γίνεται περισσότερο...
tvxs.gr

Read more...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη Τεράστιες ελλείψεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»


Τεράστιες ελλείψεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη στις 8 το πρωί οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καταγγέλλοντας τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και ανεπάρκεια υλικών και εξοπλισμού, τη στιγμή που, όπως δηλώνουν, ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σε σημείο επικίνδυνο.
Όπως υποστηρίζουν, μόνο τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία αυξήθηκε περίπου 20% (καταγεγραμμένη) χωρίς να υπολογίζονται οι απλές επισκέψεις για συνταγογράφηση λόγω της αναστολής λειτουργίας των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 19ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο του Ευαγγελισμού από τις 120 και πλέον χιλιάδες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα επείγοντα, πάνω από το 80% είναι περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο κέντρο υγείας» σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...