Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Διάσταση απόψεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες Η κυβέρνηση στηρίζει Προβόπουλο στην κόντρα με την Τρόικα


Η κυβέρνηση στηρίζει Προβόπουλο στην κόντρα με την Τρόικα

«Εμείς ορίζουμε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών» λέει η Τράπεζα της Ελλάδoς - Η ΤτΕ δημοσιοποιεί την Πέμπτη μέχρι 6,2 δισ. τις ζημιές για τα αποτελέσματα των stress tests, χωρίς τη συμφωνία τηε ομάδας Τόμσεν - «Κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στον Προβόπουλο πώς πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» διαμηνύει το ΥΠΟΙΚ

Πλήρης διάσταση απόψεων πιστοποιήθηκε μεταξύ της τρόικας και της διοίκησης της ΤτΕ στη συνάντηση, που έγινε νωρίτερα, για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Η διοίκηση της ΤτΕ στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας επέμεινε, με οδηγό την έκθεση της Blackrock, στην άποψη ότι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται πέριξ των 6 δισ. ευρώ.

Όμως η άποψη της τρόικας ήταν τελείως διαφορετική και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανέβασαν το σχετικό νούμερο στα 7-8 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν, η διοίκηση της ΤτΕ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει μέσω ίντερνετ την 70 σελίδων έκθεση της Blackrock την Πέμπτη το βράδυ ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί.

"Οι αγορές θα έχουν την ευκαρεία  να αξιολογήσουν από μόνες τους το πόρισμα της BlackRock και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους", επισημαίνει χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή της ΤτΕ που συνομίλησε με το Newmoney.gr.

Το ζήτημα το οποίο τίθεται από εδώ και στο εξης είναι ποιες ακριβώς θα είναι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και αν θα "ισχύσουν" οι εκτιμήσεις της ΤτΕ ή της τρόικα.

Με δεδομένο ότι η ΤτΕ εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, από την Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο της Blackrock και κατ' επέκταση της ΤτΕ και να ανακεφαλαιοποιηθούν με το ποσό των 6-6,2 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι  αποκλειστική υπεύθυνη για την εποπτεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι η ΤτΕ.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είπε σχετικά πως «κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στον ρυθμιστή του τραπεζικού συστήματος, ο οποίος είναι ο Προβόπουλος, πώς πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ενώ σημείωσε πως εντός της κυβέρνησης για τα θέματα της διαπραγμάτευσης υπάρχει συμφωνία, όπως π.χ. για το γάλα, τα φάρμακα, τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις κλπ.

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα με την Τρόικα για το Eurogroup, γιατί υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε ακόμη η ίδια πηγή και παραδέχτηκε ότι το θέμα των τραπεζών επηρεάζει συνολικά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: