Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων «Χιαστί» επισκέψεις Αναστασιάδη-Έρογλου σε Άγκυρα και Αθήνα θέλει η Τουρκία


«Χιαστί» επισκέψεις Αναστασιάδη-Έρογλου σε Άγκυρα και Αθήνα θέλει η Τουρκία
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πρόταση να επισκεφθεί την Άγκυρα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και την Αθήνα ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου φέρεται να έχει καταθέσει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακσάμ».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Βήμα, υπάρχει μία ασάφεια ως προς τις τουρκικές προθέσεις και αυτός είναι ο λόγος που προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση ούτε από τη Λευκωσία, ούτε από την Αθήνα.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν προσκαλεί τον κ. Αναστασιάδη ως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ως εκπρόσωπο των ελληνοκυπρίων. Και γι' αυτό με βάση την πρόταση αυτή, οι επισκέψεις θα γίνουν με την ιδιότητά τους ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων ταυτόχρονα.

Παράλληλα, η τουρκική πρόταση προβλέπει επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κύπρο για επαφές και με τις δύο κοινότητες. Με βάση αυτή την πρόταση, οι συναντήσεις θα γίνουν διαδοχικά στην πράσινη γραμμή με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των επισκέψεων των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σε Αθήνα και Άγκυρα.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Μέρκελ

Ως σημαντική χαρακτηρίζουν τα κυπριακά ΜΜΕ, αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση τη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Δουβλίνο (στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ) ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Και αυτό γιατί στην ατζέντα των συνομιλιών δεν θα βρεθεί μόνον το κυπριακό, που οι προσπάθειες επίλυσής του έχουν αναζωπυρωθεί, αλλά και το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: