Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Την Κυριακή παρουσιάζει το πρόγραμμα του κόμματός του Γιατί ο Θεοδωράκης πρότεινε να επιβληθούν δασμοί στα κινεζικά προϊόντα


Γιατί ο Θεοδωράκης πρότεινε να επιβληθούν δασμοί στα κινεζικά προϊόντα

Ο ηγέτης του «Ποταμού» ζήτησε να βρεθεί «ο πλούτος που χάνεται στους ωκεανούς» και εξήγησε ότι οι πολυεθνικές εταιρίες, μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος που περιλαμβάνει offshore και φορολογικούς παραδείσους καταφέρνουν να αποκρύψουν φορολογητέα ύλη

Η πρώτη ανάγνωση της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης περιορίστηκε κυρίως στην λίστα με τις 30 προσωπικότητες που υποστηρίζουν την πολιτική πρωτοβουλία του.

Στην πράξη τα ονόματα επισκίασαν ενδιαφέρουσες απαντήσεις και τολμηρές προτάσεις που παρουσίασε ο δημοφιλής δημοσιογράφος. Παράλληλα όμως στην «αφάνεια» έμειναν και κάποιες άλλες προσωπικότητες οι οποίες βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις της αίθουσας του πολυχώρου «the hug» όχι όμως στην περίφημη λίστα.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ο γνωστός καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο δημοσιογράφος – στιχουργός Άρης Δαβαράκης και άλλοι.

Επι της ουσίας όμως το «Ποτάμι» πέραν του Σταύρου Θεοδωράκη φαίνεται ότι έχει και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το «μανιφέστο» που θα περιλαμβάνει προτάσεις, λύσεις και σχέδιο για την αντιμετώπιση των κεντρικών αλλά και καθημερινών προβλημάτων θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Κυριακή. Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη οι «ειδικοί» που επανδρώνουν την συμβουλευτική ομάδα έχουν αναλάβει να βρουν ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις. Κάθε πρόταση θα φέρει και την υπογραφή του «ειδικού».

Οι ίδιες πηγές μάλιστα σημειώνουν ότι η κριτική που ασκήθηκε προς τον κ. Θεοδωράκη περι απουσίας συγκεκριμένων θέσεων, οδήγησε το επιτελείο του σε πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου το τελικό κείμενο να ολοκληρωθεί άμεσα. Το γεγονός αυτό ανέτρεψε και τον αρχικό προγραμματισμό του δημοσιογράφου ο οποίος τελικά δεν θα μεταβεί στην Κρήτη.

Δασμοί στα κινεζικά προϊόντα

Πάντως, κατά την συνέντευξη τύπου ο κ. Θεοδωράκης έδειξε ότι έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις στην ευρωπαϊκή του ατζέντα. Ο «ηγέτης» του «Ποταμιού» όπως αυτοαποκαλέστηκε με δόση αυτοσαρκασμού υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε τρεις απλές κινήσεις στις οποίες μάλιστα θα επιμείνει εφόσον το κόμμα του καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή. Συγκεκριμένα είπε πως πρέπει να «αντιμετωπιστεί η εισβολή της Κίνας» και πρότεινε συνεργασία Ε.Ε. – ΗΠΑ ώστε να υιοθετηθούν εμπορικοί δασμοί για τα κινεζικά προϊόντα. Εξήγησε δε ότι «πέραν των άλλων εισάγονται προϊόντα που αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία».

Ακόμη μία προτεραιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη αφορά τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών. «Πρέπει να βρεθεί ο πλούτος που χάνεται στους ωκεανούς», τόνισε ο δημοφιλής δημοσιογράφος και εξήγησε ότι οι πολυεθνικές εταιρίες, μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος που περιλαμβάνει offshore και φορολογικούς παραδείσους καταφέρνουν να αποκρύψουν φορολογητέα ύλη. Γι αυτό πρότεινε συνεργασία Ε.Ε. – ΗΠΑ και Ιαπωνίας ώστε να στηθεί ένα πλέγμα αντιμετώπισης τους.

Η τελευταία πρότασή του αφορά τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της διατροφής που προκαλεί οφέλη και στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα είπε ότι «πρέπει να επιδοτηθούν γεύματα – υγιεινή διατροφή σε όλα τα σχολεία της ΕΕ»
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: