Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ο Γκάουκ στην Ήπειρο και στην Αθήνα Επίσκεψη «σε αποξενωμένους φίλους»: Ο γερμανός πρόεδρος στην Ελλάδα



Επίσκεψη «σε αποξενωμένους φίλους»: Ο γερμανός πρόεδρος στην Ελλάδα
Οι πρόεδροι Ελλάδας και Γερμανίας θα ξεκινήσουν από το χωριό Λιγκιάδες στην Ήπειρο πριν ο Γκάουκ φτάσει στην Αθήνα   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Μέσα από το διπλό φακό της συγκυρίας των ελλογερμανικών σχέσεων αλλά και του ιστορικού παρελθόντος προσεγγίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ τη διήμερη επίσκεψη του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Ελλάδα.

Ο Γκάουκ επισκέπεται την Αθήνα και την Ήπειρο, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά έχει τονίσει πως δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη θέση του Βερολίνου για τις αποζημιώσεις. «Το παρελθόν δεν εξαλείφεται με την αποσιώπηση αλλά με τη δημόσια παραδοχή, με τη συγγνώμη» είπε ο Γκάουκ την παραμονή της επίσκεψής του.

«Επίσκεψη σε αποξενωμένους φίλους» είναι ο ενδεικτικός τίτλος που βάζει το Tagesspiegel, λέγοντας πως ο γερμανός πρόεδρος ξεκινά από το χωριό Λιγκιάδες -τόπο ναζιστικών εγκλημάτων- όπου και θα δώσει ένα «σημάδι συμφιλίωσης».

Η επίσκεψη «είναι κάθε άλλο από υπόθεση ρουτίνας», γράφει η εφημερίδα, εξηγώντας πως ο Γκάουκ όχι μόνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σκοτεινό κεφάλαιο της γερμανικής κατοχής, αλλά και με το ότι «οι σχέσεις των δύο λαών σήμερα δεν είναι ακριβώς αρμονικές».

Συγκριτικά, λέει η εφημερίδα, η τελευταία επίσκεψη γερμανού προέδρου στην Ελλάδα ήταν το 2000, του Γιοχάνες Ράου, οπότε και «οι δύο λαοί ήταν φίλοι». «Ακόμη και μέχρι το 2005, οκτώ στους δέκα Έλληνες είχαν θετική γνώμη για τους Γερμανούς, αλλά μετά ήρθε η οικονομική κρίση».

«Μόνο απλές δεν θα είναι αυτές οι ημέρες για τον Γκάουκ» γράφει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H εφημερίδα υπενθυμίζει πως η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ είχε συνοδευτεί από τεράστια αστυνομική κινητοποίηση που έμοιαζε με επίσκεψη σε εμπόλεμη ζώνη -κάτι που, συμπληρώνει, ήταν λιγότερο αισθητό στη μετέπειτα επίσκεψη του Β.Σόιμπλε, και αναμένεται να γίνει σε ακόμη μικρότερο βαθμό με την επίσκεψη του Γκάουκ.

Με τίτλο «οι παγίδες της ελληνογερμανικής φιλίας», η Deutsche Welle επισημαίνει πως η κρίση έχει απομακρύνει τους κάποτε φίλους Έλληνες και Γερμανούς και ο Γιόαχιμ Γκάουκ έρχεται στην Ελλάδα «για να υπογραμμίσει τους δεσμούς της Γερμανίας με την Ελλάδα».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης
O Γιόαχιμ Γκάουκ αναμένεται στις 16:45 της Τετάρτης στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Το πρωί της Πέμπτης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, πριν οι δύο πρόεδροι προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου.

Στη μία το μεσημέρι, ο γερμανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Αργότερα, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις 16:00 ο Γιόαχιμ Γκάουκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Το απόγευμα, θα βρεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης και το βράδυ θα βρεθεί ξανά στο προεδρικό Μέγαρο όπου θα παρατεθεί δείπνο προς τιμή του.

Την Παρασκευή, ο γερμανός πρόεδρος θα βρεθεί στις 11:20 στη Βουλή και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Σώματος Ευ.Μεϊμαράκη.

Στις 12:20 θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Ιωάννινα και πριν τις 14:00 αναμένεται στο χωριό Λιγκιάδες, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί.

Μετά τις 16:00 θα επισκεφθεί την Συναγωγή των Ιωαννίνων, όπου και θα συνομιλήσει με μέλη της εβραϊκής κοινότητας. Κατά τις 17:45 αναμένεται να έχει επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, από όπου και προγραμματίζεται να αναχωρήσει στις 18:00 για το Βερολίνο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: