Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Στην Ελλάδα ο Πούτιν Παρασκευή και Σάββατο...


Ανακοινώθηκε επισήμως: Στην Ελλάδα ο Πούτιν Παρασκευή και Σάββατο

Στην Ελλάδα θα βρεθεί το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο (27-28 Μαΐου) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου...
ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την ίδια ανακοίνωση «οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στους τομείς κλειδιά των διμερών συνεργασιών στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των κοινών σχεδίων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών».

«Ειδική έμφαση θα δοθεί επίσης στην ανθρωπιστική και πολιτιστική συνεργασία, στο πλαίο του αμοιβαίου Έτους της Ελλάδας και του Έτους της Ρωσίας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και των εορτασμών το 2016 για τη συμπλήρωση 1.000 ετών της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος» συμπληρώνεται η ανακοίνωση που καταλήγει ότι «θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά θέματα».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου (στα αγγλικά) έχει ως εξής:..



protothema.gr

Read more...

Ποιο το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. Ξεκινά η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης


Ξεκινά η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Αρχίζει την Τρίτη η επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

«Αύριο ξεκινά κατά πάσα πιθανότητα η διαδικασία  μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας που προετοίμασε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πρώην βιομηχανικούς χώρους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα.

Στην περιοχή αναμένονται αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα ήδη ξεκινούν από την Αττική πάνω από 10 διμοιρίες, σύμφωνα με το Mega.

Παράλληλα, αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις και στα κέντρα φιλοξενίας υπό το φόβο αντιδράσεων, ενώ στη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη και διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις.

«Δεν είναι μια κατ εξοχήν αστυνομική ή αστυνομοκεντρική επιχείρηση» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο προβληματισμός παραμένει σχετικά με το εάν θα είναι επαρκείς οι θέσεις στις δομές που υπάρχουν για να φιλοξενήσουν όλα τα άτομα από την Ειδομένη.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι). Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.

«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500- 7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η διαδικασία που περιγράφεται αφορά την πρώτη φάση της μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη και τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα προχωρήσει και η μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ δεδομένου ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και πρέπει να επιταχυνθεί».

Ειδικά για την περίπτωση της κατανομής του προσφυγικού πληθυσμού και σε άλλες περιοχές της χώρας, έφερε ως παράδειγμα τη δομή που δημιουργείται στα Γρεβενά.

«Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα τον πετύχουμε» σημείωσε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνάντηση στην Πόλη Τσίπρας σε Ερντογάν: Ικανοποίηση για το προσφυγικό, δυσαρέσκεια για Αιγαίο


Τσίπρας σε Ερντογάν: Ικανοποίηση για το προσφυγικό, δυσαρέσκεια για Αιγαίο
Ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας   (Φωτογραφία:  Icon Photopress )
Κωνσταντινούπολη
Eκτενής συζήτηση για τα θέματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, που διήρκησε 45 λεπτά. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ειδικότερα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς έχουν ελλατωθεί οι ροές, έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κατάσταση στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στην συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο.

Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης - Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας).

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

* Την Τετάρτη οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μία μέρα πριν το Eurogroup Σε άμεση και άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους επιμένει το ΔΝΤ


Σε άμεση και άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους επιμένει το ΔΝΤ
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Στη δημοσιότητα έδωσε την επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ εμμένει στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και του παγώματος των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, πέραν του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. Το Ταμείο επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018.

Οι προτάσεις του Ταμείου οδηγούν σε μείωση του χρέους στο περίπου 100% του ΑΕΠ έως το 2060. Σε όρους καθαρής ονομαστικής αξίας (Net Present Value), τα μέτρα που προτείνει το Ταμείο επιφέρουν μία ωφέλεια της τάξεως του 50% του ΑΕΠ.

Από αυτή, το περίπου 18% με 24% του ΑΕΠ (δηλαδή 31 έως 42 δισ. ευρώ) θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των επιτοκίων, ενώ η εναπομείνασα εξοικονόμηση θα προέλθει από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, το χρέος, χωρίς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα φθάσει το 250% του ΑΕΠ.

Tα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, αφορούν, κατά κύριο λόγο, το λεγόμενο reprofiling (αναδιάταξη) των υφιστάμενων δανείων, η οποία, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι απαραίτητη, προκειμένου οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου να περιοριστούν στο 20%, το 2040.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF (130,9 δισ. ευρώ) κατά 14 χρόνια. Των δανείων από τον ΕSM (186 δισ. ευρώ) κατά 10 χρόνια, και κατά 30 χρόνια των διμερών δανείων από την ΕΕ. (52,9 δισ. ευρώ).

  • Επέκταση της περιόδου χάριτος κατά έξι έτη των δανείων από τον ESM και κατά 17 έως 20 ετών των δανείων από τον EFSF και των διακρατικών, αντιστοίχως. Η εξέλιξη αυτή θα μείωνε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου κατά 17% του ΑΕΠ έως το 2040 και κατά 24% έως το 2060.
  • Όσον αφορά στο επιτόκιο των παραπάνω δανείων, το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση του περιθωρίου (0,5%), με το οποίο προσαυξάνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο των διακρατικών δανείων. Την επιβολή πλαφόν 1,5% για τα επιτόκια των άλλων δύο δανείων έως το 2040. Από τις τροποποιήσεις αυτές των επιτοκίων, αλλά και των παραπάνω μέτρων, το Δημόσιο Χρέος μειώνεται κατά 53% του ΑΕΠ έως το 2040 και κατά 151% έως το 2060. Αντιστοίχως, οι χρηματοδοτικές ανάγκες μειώνονται κατά 22% και έως το 2040 και 39% έως το 2060, οδηγώντας, έτσι, στη βιωσιμότητα του χρέους.
  • Το Ταμείο κατεβάζει τους στόχους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στα 5 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στα 11 δισ. ευρώ η δόση για την Ελλάδα...


Bloomberg: Εκταμίευση δόσης 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Bloomberg, το ευρωπαϊκό προσχέδιο απόφασης...
του αυριανού Eurogroup. Οι τρεις προϋποθέσεις είναι, ως γνωστόν, επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων, κλείδωμα επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και περίοδο χάριτος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπεται η εκταμίευση της δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EWG και το Eurogroup, από τη δόση συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.


Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η Ελλάδα θα λάβει τη δόση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

in.gr

Read more...

Επίσχεση εργασίας από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ...



Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από την 1η Ιουνίου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας από το Ταμείο την πληρωμή των επισκέψεων...
του Ιανουαρίου. 

Η ένωση γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε επιστολή της προς τα μέλη της επισημαίνει τα εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την καθυστέρηση αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποια καθιστά
προβληματική τόσο την απρόσκοπτη συνέχιση της συμβάσεως, όσο και την λειτουργία αυτή καθ' εαυτή των ιδιωτικών ιατρείων.

H ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ συστήνει στα μελή της, επίσχεση εργασίας από 1ης Ιουνίου και μέχρι της καταθέσεως της αμοιβής των επισκέψεων Ιανουαρίου 2016, οι οποίες έχουν καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμες, από την τελική κατάθεση των παραστατικών του Ιανουαρίου.

Η λήξη της επίσχεσης για τον κάθε ιατρό θα επισυμβεί με την κατάθεση στο λογαριασμό του των χρημάτων των
επισκέψεων που αντιστοιχούν στον Ιανουάριο του 2016. Εφιστούμε την προσοχή ότι αρκετοί ιατροί δεν θα πληρωθούν τις επισκέψεις του Ιανουαρίου λόγω διαδικαστικού προβλήματος.

Καλοπροαίρετα, υπό την υπόσχεση εμπροθέσμου αμοιβής, οι συμβεβλημένοι ιατροί συνεχίζουν να εκδίδουν σε μηνιαία βάση τιμολόγια για δεδουλευμένες αμοιβές, με άγνωστη ημερομηνία αποπληρωμής. Η μόνη γνωστή ημερομηνία για τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι πότε και πόσο θα πληρώσουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε ποσά της τάξεως του 60%, που εκμηδενίζουν το εισόδημα από τη σύμβασή τους.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δρομολογεί νομικές ενέργειες απέναντι στην αυθαίρετη και άδικη συμπεριφορά του Οργανισμού και του ΥΥΚΑ κατά τον τρόπο ελέγχου και εκκαθάρισης των παραστατικών και θα συνδράμει καθ' οιονδήποτε τρόπον όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς μελή της.

Σε περίπτωση κουρέματος κατά την εκκαθάριση, η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου προς τον Οργανισμό θα πρέπει να συνοδεύεται από τη «ρητή επιφύλαξη του ενδιαφερομένου, παντός δικαιώματος του για προσφυγή σε επιτροπή ενστάσεων και διεκδίκηση του μη αποδεκτού -από τον ΕΟΠΥΥ-, ποσού δαπάνης», καθώς προέρχεται από αναγωγική στατιστική εκτίμηση και όχι από πραγματική εκκαθάριση.

Η κοινωνική και ασφαλιστική πολιτική της χώρας δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται από τις τσέπες των ιατρών. Οι αντοχές των ιατρών του ΕΟΠΥΥ τελείωσαν απέναντι στις ατέρμονες προσχηματικές υποσχέσεις του Οργανισμού, που καθιστούν αδύνατη την επαγγελματική δραστηριότητα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποία προαπαιτεί τακτικές πληρωμές κάθε μήνα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Ζητούμε προκαταβολικά την κατανόηση των ασφαλισμένων για την ταλαιπωρία τους, αλλά αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε με άλλο τρόπο, τον εμπαιγμό από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.»

left.gr

Read more...

Τροπολογία για να μην επιστραφεί το ΕΚΑΣ...



Τροπολογία για τη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του...
στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1».
«Προφανώς θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μη ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ» τόνισε ο υπουργός και χαρακτήρισε «αδικία» την επιστροφή του από τους συνταξιούχους.
Όσον αφορά την κατάργησή του, επισήμανε ότι «προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε αυτό στο οποίο αποσκοπούσε το ΕΚΑΣ με άλλα μέτρα, όπως η εθνική σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης».
«Οι δικές μας ρυθμίσεις είναι αποτελεσματικότερες από αυτές που αφορούν το ΕΚΑΣ» σημείωσε, αναφερόμενος στην «Εθνική Σύνταξη» και επανέλαβε ότι τα μέτρα που νομοθετήθηκαν είναι καλύτερα απ’ αυτά που ζήτησαν οι δανειστές.
Ερωτηθείς για τις νέες συντάξεις, υποστήριξε ότι «όλες οι αιτήσεις που έγιναν από τα μέσα Μαΐου και μετά, θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, το οποίο είναι απλούστερο, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να βγαίνουν πιο γρήγορα».

naftemporiki.gr

Read more...

Μην την είδατε την Ειδομένη...




Θέμα ημερών, ίσως και ωρών, είναι η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης από τους περίπου 8.800 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στον άτυπο καταυλισμό. Σύμφωνα με πηγές...
του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, που επικαλούνται ενημέρωση του στρατού, είναι έτοιμοι οι καταυλισμοί στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα κληθούν να μεταφερθούν όσοι μένουν στην Ειδομένη.

Hδη από τα μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί στον καταυλισμό ενημερώνεται ο κόσμος να ετοιμάζεται να μεταφερθεί στους καταυλισμούς, με τα λεωφορεία που διατίθενται. Εκεί θα μπορέσουν να ανανεώσουν τα έγγραφά τους, καθώς για πολλούς έχει λήξει η προθεσμία αναβολής απέλασης του ενός μήνα ή, προκειμένου για Σύρους, των έξι μηνών, ενώ στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να λειτουργήσουν τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου που θα επισκέπτονται τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και θα προκαταγράφουν όσους θέλουν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.

Οι πηγές του Συντονιστικού κάνουν λόγο για ασφυκτική πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση να απελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, που μπλοκάρει τη διέλευση εμπορευμάτων προς την ΠΓΔΜ και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε συμφωνία κατέληξαν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την προσωρινή στέγαση 600 προσφύγων σε νοικιασμένα διαμερίσματα και άλλων 60 σε οικογένειες. Πρόκειται για πρόσφυγες που μετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη της Ε.Ε. και για ευάλωτες ομάδες που έχουν κάνει αίτημα για άσυλο.

Περισσότερες από 5.500 θέσεις υποδοχής έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους μέσω του προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας, που προέβλεπε τη δημιουργία 20.000 θέσεων σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και οικογένειες, αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε και περιλαμβάνει τη δημιουργία μαζικών θέσεων σε καταυλισμούς.

Το κέντρο φιλοξενίας στη Χίο

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι το ελληνικό κράτος θα υλοποιήσει το δικό του πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και οικογένειες, καθώς το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας δεν έχει ανταποκριθεί στον σχεδιασμό.

Στη Χίο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την αλλαγή χρήσης χώρου 40 στρεμμάτων από τα συνολικά 90 στρέμματα της αποκατεστημένης πρώην χωματερής, με στόχο να γίνει εκεί κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.


Ο χώρος έχει ήδη ρεύμα, πρέπει όμως να γίνουν εργασίες για ύδρευση και αποχέτευση, πριν από την τοποθέτηση των κοντέινερ. Ο χώρος στην πρώην χωματερή αναμένεται να στεγάσει τους περίπου 1.500 πρόσφυγες που προς το παρόν βρίσκονται στη Σούδα και στο ΔΗΠΕΘΕ.

efsyn.gr

Read more...

Εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια Δεν θα επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ δικαιούχοι που το χάνουν


Δεν θα επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ δικαιούχοι που το χάνουν
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά χρήματα του ΕΚΑΣ δικαιούχοι που βάσει των νέων κριτηρίων παύουν να δικαιούνται το επίδομα, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη του ποσού αυτού θα εξασφαλιστούν μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ξεκινά με κεφάλαιο 700 εκατ. ευρώ.

Για την εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργού στη Βουλή είχε προϊδεάσει το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, μιλώντας στο MEGA, επισημαίνοντας ότι «και ένα ευρώ να χάνει κάποιος πολίτης από το επίδομα, είναι πολύ κακό».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο εξήγγειλε τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με νόμο που θα έρθει το επόμενο διάστημα.

Όπως εξήγησε στη συμφωνία του καλοκαιριού με τους δανειστές προβλέπεται ότι για κάθε ευρώ υπέρβασης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα: 30 λεπτά δίνονται για το χρέος, 30 λεπτά για ληξιπρόθεσμες οφειλές και 40 λεπτά για κοινωνικό μέρισμα.

Το 2015 πετύχαμε υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και βάσει της παραπάνω απόφασης προκύπτει ποσό 1,7 δισ. ευρώ για να κατανεμηθεί με αυτό τον τρόπο, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Δηλαδή, συνέχισε, 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για το χρέος, 500 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και 700 εκατ. ευρώ όπου εμείς επιλέξουμε.

Η επιλογή, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω του οποίου «θα κλείσουμε πληγές και αδικίες», θα αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης και των υφεσιακών μέτρων για τους ασθενέστερους.

Φέτος, συνέχισε ο πρωθυπουργός, θα μπουν στο Ταμείο αυτό, τα 700 εκατ. ευρώ από το επιπλέον πλεόνασμα και αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα θα εισρεύσουν σε αυτό έσοδα που δεν έχουν υπολογιστεί, όπως αυτά από τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και έσοδα που θα προκύψουν από την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό. «Υπολογίζουμε ότι το Ταμείο μπορεί να έχει πολύ περισσότερα έσοδα στην πορεία του χρόνου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε πρώτη φάση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε την επέκταση του προγράμματος ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι. Ακόμη, να ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και τα προγράμματα για την καταπολέμηση της αδικίας.

Επιπροσθέτως, «θα αποκαταστήσουμε και αδικίες, όπως αυτή που αφορά το ΕΚΑΣ». Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση («όχι με δική μας υπαιτιότητα») οδήγησε στην καθυστέρηση ψήφισης του Ασφαλιστικού, οπότε και της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα κάποιοι να καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά που εισέπραξαν από την αρχή του έτους. «Είναι μεγάλη αδικία να κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που έχουν λάβει από τον Ιανουάριο και γι 'αυτό δεν θα το κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Προβληματισμός για Κατριβάνου...


Θα παραδώσει την έδρα ή θα παραμείνει;..

Δυσφορία έχει προκαλέσει στο Μαξίμου η στάση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψήφισε επί της αρχής αλλά...
διαφοροποιήθηκε καταψηφίζοντας τον δημοσιονομικό κόφτη και το υπερ –ταμείο για τη δημόσια περιουσία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ρεπορτάζ, δεν θέλουν να πάρουν απόφαση εν θερμώ σε σχέση με πειθαρχικές κυρώσεις και αναμένουν τη δική της εξήγηση για τη στάση που κράτησε σήμερα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώ ψήφισε το ασφαλιστικό, που είναι ένα σκληρό νομοσχέδιο, όπως έλεγαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Από εδώ και πέρα ένα ισχυρό σενάριο είναι να πράξει ότι και ο Γαρβιήλ Σακελλαρίδης, καθώς ως γνωστόν έχουν εκλεγεί με λίστα, δηλαδή είναι διορισμένοι και σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος όσοι δεν συμφωνούν παραδίδουν την έδρα τους, οπότε περιμένουν στο Μαξίμου την τελική της απόφαση.

Αν δεν το πράξει θεωρείται δεδομένοι ότι θα κληθεί από τα όργανα να δώσει τις σχετικές εξηγήσεις, εκτός αν προηγηθεί η απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού...

Read more...