Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Μην την είδατε την Ειδομένη...




Θέμα ημερών, ίσως και ωρών, είναι η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης από τους περίπου 8.800 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στον άτυπο καταυλισμό. Σύμφωνα με πηγές...
του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, που επικαλούνται ενημέρωση του στρατού, είναι έτοιμοι οι καταυλισμοί στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα κληθούν να μεταφερθούν όσοι μένουν στην Ειδομένη.

Hδη από τα μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί στον καταυλισμό ενημερώνεται ο κόσμος να ετοιμάζεται να μεταφερθεί στους καταυλισμούς, με τα λεωφορεία που διατίθενται. Εκεί θα μπορέσουν να ανανεώσουν τα έγγραφά τους, καθώς για πολλούς έχει λήξει η προθεσμία αναβολής απέλασης του ενός μήνα ή, προκειμένου για Σύρους, των έξι μηνών, ενώ στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να λειτουργήσουν τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου που θα επισκέπτονται τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και θα προκαταγράφουν όσους θέλουν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.

Οι πηγές του Συντονιστικού κάνουν λόγο για ασφυκτική πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση να απελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, που μπλοκάρει τη διέλευση εμπορευμάτων προς την ΠΓΔΜ και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε συμφωνία κατέληξαν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την προσωρινή στέγαση 600 προσφύγων σε νοικιασμένα διαμερίσματα και άλλων 60 σε οικογένειες. Πρόκειται για πρόσφυγες που μετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη της Ε.Ε. και για ευάλωτες ομάδες που έχουν κάνει αίτημα για άσυλο.

Περισσότερες από 5.500 θέσεις υποδοχής έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους μέσω του προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας, που προέβλεπε τη δημιουργία 20.000 θέσεων σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και οικογένειες, αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε και περιλαμβάνει τη δημιουργία μαζικών θέσεων σε καταυλισμούς.

Το κέντρο φιλοξενίας στη Χίο

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι το ελληνικό κράτος θα υλοποιήσει το δικό του πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και οικογένειες, καθώς το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας δεν έχει ανταποκριθεί στον σχεδιασμό.

Στη Χίο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την αλλαγή χρήσης χώρου 40 στρεμμάτων από τα συνολικά 90 στρέμματα της αποκατεστημένης πρώην χωματερής, με στόχο να γίνει εκεί κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.


Ο χώρος έχει ήδη ρεύμα, πρέπει όμως να γίνουν εργασίες για ύδρευση και αποχέτευση, πριν από την τοποθέτηση των κοντέινερ. Ο χώρος στην πρώην χωματερή αναμένεται να στεγάσει τους περίπου 1.500 πρόσφυγες που προς το παρόν βρίσκονται στη Σούδα και στο ΔΗΠΕΘΕ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: