Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μερική αμοιβαιότητα των χρεών στην Ευρωζώνη προτείνει ο Ζακ Ντελόρ

«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού»

Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς «λείπει το ευρωπαϊκό όραμα», λέει ο Ντελόρ
Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς «λείπει το ευρωπαϊκό όραμα», λέει ο Ντελόρ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Παρίσι
Στο χείλος του γκρεμού βλέπει την Ευρωζώνη ο Ζακ Ντέλορ, εμβληματική φιγούρα στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, που σημειώνει πως όταν η Ευρώπη υπόσχεται ανέφικτες θεσμικές εξελίξεις «βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό της» και προτείνει μία μερική και προσωρινή αμοιβαιότητα των χρεών στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Σε συνέντευξή του στο L'Express που δημοσιεύεται την Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται στα λάθη του παρελθόντος και τους κινδύνους του σήμερα: Τα οικονομικά μοντέλα των κρατών της ΕΕ, υποστηρίζει, είναι σήμερα πολύ διαφορετικά ώστε να πιστεύουμε σε πραγματικές θεσμικές αλλαγές, λέγοντας επίσης πως «και η πρόταση θεσμοθέτησης ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών δεν έχει νόημα».

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, υποστηρίζει ο Ζακ Ντελόρ, «είναι να προχωρήσουμε σε μερική και προσωρινή αμοιβαιότητα των χρεών, μέσω, για παράδειγμα, της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης, το οποίο θα ήταν σε θέση να εξυπηρετεί και να στηρίζει όλα τα κράτη και πρωτίστως όσα πλήττονται σοβαρά από την κρίση».

Στο ερώτημα για ποιό λόγο η Ευρώπη έφθασε σε αυτήν την κρίση, ο Ζακ Ντελόρ απαντά λέγοντας πως η νομισματική ένωση δημιουργήθηκε χωρίς να ακολουθήσει ο οικονομικός συντονισμός.

«Το 1997 είχα προτείνει στους ηγέτες μας ένα σύμφωνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών. Είχα φροντίσει να μην το αποκαλέσουμε οικονομική διακυβέρνηση, για να μην θιγούν οι Γερμανοί φίλοι μας. Η έκκλησή μου, όμως, δεν έγινε αποδεκτή από την τότε γαλλική κυβέρνηση» λέει, τονίζοντας πως «εκεί ακριβώς εντοπίζεται ο σπασμένος κρίκος της αλυσίδας, στην έλλειψη συνεργασίας».

«Σήμερα», συνεχίζει, «το ευρωπαϊκό όραμα της ενσωμάτωσης, που συμμερίζονταν οι Γερμανοί ηγέτες, όπως ο Αντενάουερ, o Σμιτ ή ο Κολ, απουσιάζει από την αντίληψη της Ανγκελα Μέρκελ. Έτσι, φάνηκε να διστάζει, καθώς επηρεάζεται εξαιρετικά από την παραμικρή μεταστροφή της γερμανικής κοινής γνώμης».

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, σχολιάζει ο κ. Ντελόρ, «προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο να δει το Βερολίνο να εγκαταλείπει το σκάφος».

Όσον αφορά δε την κακοφωνία δηλώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν δείχνει ενδεικτικά στο πρόσφατο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα: «Στις 21 Ιουλίου οι ηγέτες των "17" της ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα και στη συνέχεια, ανανέωσαν τη συνάντησή τους για το φθινόπωρο, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω τους όρους και τις προϋποθέσεις της εφαρμογής της απόφασης που έλαβαν. Στο μεταξύ, οι επενδυτές, προφανώς, αναρωτιούνται...».

Σε ό,τι αφορά δε την ιδέα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών και επιτήρησης των δημοσιονομικών τους ανισορροπιών, που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, ο Ζακ Ντελόρ εκτιμά ότι πρόκειται για μια «περίπλοκη ιδέα», η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές εθνικές ιδιαιτερότητες.

«Κάθε κράτος έχει τα δικά του δυνατά και αδύναμα σημεία και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το γερμανικό μοντέλο σε όλα τα κράτη-μέλη. Δεν είναι ρεαλιστικό. Η λύση έγκειται στη συνεργασία», τονίζει. «Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να θέσουμε την ΕΕ σε δύο βάσεις, στην οικονομική και τη νομισματική -και κάτι τέτοιο είναι κυρίως ζήτημα πολιτικής βούλησης», καταλήγει.

Χλιαρή η γαλλική υποδοχή της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί

Τα γαλλικά ΜΜΕ είδαν καλές προθέσεις αλλά όχι σημαντικές αποφάσεις στη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, ενώ η αντιπολίτευση στο Παρίσι επέκρινε το Γάλλο πρόεδρο για επικοινωνιακά τεχνάσματα -και, μάλιστα, προεκλογικού χαρακτήρα.

«Μέρκελ-Σαρκοζί: Συνάντηση Κορυφής στο ελάχιστο» γράφει η Liberation, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχαν «καλές προθέσεις, όχι, όμως, ανακοινώσεις -σοκ που θα μπορούσαν να δαμάσουν τις αγορές ». Οι δύο ηγέτες, προσθέτει, έκαναν πολλές προτάσεις για την εναρμόνιση της ευρωζώνης και την επιτάχυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης, παρέπεμψαν, όμως, για το μέλλον τα ευρωομόλογα, καθώς και την ενίσχυση του ΕυρωπαϊκούΤαμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

«Παρίσι και Βερολίνο ενωμένα στη λιτότητα», γράφει η οικονομική Les Echos, υπογραμμίζοντας ότι για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές, οι δύο ηγέτες ποντάρουν σε μια αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία. «Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί», λέει ο συντάκτης της εφημερίδας, «αλλά ιδρώτας, αίμα και δάκρυα - Χθες ο Γάλλος Πρόεδρος και η Καγκελάριος έστειλαν το τελεσίδικο μήνυμα σε όσους προωθούσαν την ιδέα των ευρωομολόγων».

Για τους σοσιαλιστές και τα κόμματα της αριστεράς, η συνάντηση των Παρισίων ήταν « μια συνάντηση-κορυφής της ανικανότητας».

«Στάχτη στα μάτια για επικοινωνιακούς λόγους και πολύ απογοητευτική» την χαρακτήρισε η Μαρτίν Ομπρί, ενώ ο Φρανουά Ολάντ σχολίασε ότι «ο Σαρκοζί έκανε χθές ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, αρνούμενος την έκδοση των ευρωομολόγων».

« Αντί να πάρουν μέτρα για την προστασία των λαών, επιμένουν χωρίς φαντασία να υπακούουν στις απαιτήσεις των αγορών», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνείται τη συμπερίληψη στο Σύνταγμα του «χρυσού κανόνα» για τον προϋπολογισμό, που οι δύο ηγέτες θέλουν να τον γενικεύσουν και στις 17 χώρες της Ευρωζώνης, πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι σοσιαλιστές, με επικεφαλής τον Φρανσουά Ολάντ, αντέδρασαν έντονα στο θέμα, κάνοντας λόγο για «προεκλογικό τέχνασμα» του Γάλλου προέδρου και υποσχέθηκαν ότι θα αποτελέσει αναγκαστικά ένα από τα μεγάλα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαϊου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση ετοιμάζει η ΝΔ

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη


http://img.protothema.gr/A9F25BD7FFD5A0AA6999CF70BE5F4FA9.jpg
Δεν κρύβει την ανησυχία της η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και τις πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον Σεπτέμβριο.
Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Γιάννη Μιχελάκη για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί.

Αφού υπενθυμίζει ότι η ΝΔ έχει υποστηρίξει ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου ή εναλλακτικά να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, καταλήγει: «Η χθεσινή ανακοίνωση Μέρκελ-Σαρκοζί δεν κατάληξε σε τέτοιες αποφάσεις! Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν “επαρκή”. Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο. Για μια ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις».

Στελέχη της ΝΔ εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τα σενάρια περί «αποπομπής της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα στον διεθνή Τύπο, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «με την στάση της, αντί να αποθαρρύνει τη συζήτηση αυτή, την υποδαυλίζει». Η λεωφόρος Συγγρού εκφράζει προβληματισμό για το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους τον Σεπτέμβριο, ενώ επισημαίνει ότι η κρίση στην πραγματική οικονομία βαθαίνει, όπως δείχνουν η αδυναμία εκτέλεσης του προυπολογισμού, τα λουκέτα, οι ακάλυπτες επιταγές και η αύξηση της ανεργίας.

Από την πλευρά της, η ΝΔ επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς και ετοιμάζεται για συνολική αντιπολίτευση σε όλα τα μέτωπα. Εκτός από τα οικονομικά, που θα είναι πάντα στο επίκεντρο, ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να ανεβάσει τα θεσμικά ζητήματα με την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την Παιδεία, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το πρόγραμμα του κόμματος, σε μία προσπάθεια να πείσει τη δύσπιστη ακόμη κοινή γνώμη ότι διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης. Η ΝΔ θεωρεί πάντα ότι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι πιθανές και, χωρίς να κάνει σημαία της το σχετικό αίτημα, θέλει να εμφανισθεί έτοιμη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται για περιοδείες σε όλη τη χώρα, ενώ ανοικτό είναι και το πρόγραμμα των διεθνών επισκέψεών του, το οποίο θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσωτερικών πραγμάτων.
Read more...

Η Ήπειρος καίγεται


newpost.gr
Η Ήπειρος καίγεται
Έξι μεγάλες φωτιές είναι σε εξέλιξη στην Ήπειρο καίγοντας δασικές, θαμνώδης και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι φωτιές είναι στην Κωστάνιανη και Πρωτόπαπα Ιωαννίνων, Τσαμαντά και Λιά Θεσπρωτίας, Νεοχωράκι Άρτας και Γοργόμυλο Πρέβεζας.

Σε όλες έχουν αναπτυχθεί ισχυρά πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και όλα τα διαθέσιμα υδροφόρα οχήματα, ενώ ρίψεις νερού γίνονται και από 5 αεροσκάφη «Καναντέρ». Τα αίτια που προκάλεσαν τις φωτιές είναι άγνωστα αλλά σε όλες τις περιπτώσεις τα πρώτα στοιχεία οδηγούν σε εμπρησμούς.


Στο Κρανίδι Αργολίδας, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση και επιχειρούν για την κατάσβεσή της 25 πυροσβέστες, με δώδεκα οχήματα και 14 άτομα πεζοπόρο.

Καμία από τις πυρκαγιές δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Δέκα στρέμματα δασικής έκτασης αποτέφρωσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι κοντά στο χωριό Μαζαράκι Αχαΐας.

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Μαζαράκι Αχαΐας, Κορωπί και Μαρκόπουλο

Η γειτνίαση της δασικής περιοχής με το χωριό Μαζαράκι ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα στην περιοχή εστάλησαν 9 οχήματα με 18 άνδρες καθώς και πεζοπόρο τμήμα επτά ανδρών. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αποδείχτηκαν σύμμαχοι του έργου των πυροσβεστών κι έτσι έγκαιρα περιορίστηκε χωρίς να επεκταθεί στην κατοικήσιμη περιοχή.

Εν τω μεταξύ, νωρίς το απόγευμα εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές με δέκα λεπτά διαφορά η μία από την άλλη, στις παρυφές της Πάτρας (Σαραβάλι - Βελβίτσι).

Για την αντιμετώπιση τους έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και κατόρθωσαν σε ελάχιστο χρόνο να τις θέσουν υπό έλεγχο χωρίς να απειληθούν κατοικίες.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το απόγευμα, στο 7ο χλμ της εθνικής οδού Βόλου - Λάρισας, στη θέση Λατομείο.

Στην πυρόσβεση συμμετέχουν 15 πυροσβέστες με 6 πυροσβεστικά οχήματα.

Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Στρογγύλη στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής συνεχίζεται για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Eξάλλου, νωρίτερα την Τετάρτη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στο Κορωπί, ενώ έχει συλληφθεί ένας κάτοικος της περιοχής ο οποίος έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα στο χωράφι του, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει γρήγορα διαστάσεις λόγω του αέρα.

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Μαζαράκι Αχαΐας - Κορωπί


Read more...

Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τις συντάξεις αναπήρων

Με εγκύκλιο Κουτρουμάνη


http://img.protothema.gr/E469D1B79B17F0BDB21ACA1CD5023DC3.jpg
Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση των γονέων, των συζύγων και των αδελφών αναπήρων, δίνει προς τους ασφαλιστικούς φορείς, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη.

Η ασφαλιστική νομοθεσία παρείχε μέχρι τώρα τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στους γονείς και τους συζύγους αναπήρων, εφόσον είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης.

Με τις διατάξεις του νέου νόμου για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ (ν. 3996/2011 άρθρο 37), αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ώστε να μην καταστρατηγείται η υπάρχουσα νομοθεσία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Η δυνατότητα συνταξιοδότησης και για τους άνδρες, εναλλακτικά με τη γυναίκα, όταν είναι γονείς ανάπηρων παιδιών, εφαρμόζεται πλέον μόνο στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς και υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι το παιδί είναι ανίκανο για κάθε εργασία.

Αντίστοιχα, το δικαίωμα συνταξιοδότησης επεκτείνεται και στους αδελφούς των αναπήρων, εφόσον δεν συνταξιοδοτούνται από άλλον φορέα και οι γονείς των αδελφών έχουν αποβιώσει ή είναι ανάπηροι, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο ανάπηρος αδελφός πρέπει να είναι άγαμος και ανάπηρος με ποσοστό 67% και άνω, να μην εργάζεται, να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα, για τουλάχιστον μία πενταετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης να συνοικεί αποδεδειγμένα και να βαρύνει οικονομικά τον αδελφό που θα συνταξιοδοτηθεί.

Ο ασφαλισμένος του ΟΓΑ, ο οποίος είναι σύζυγος ή αδελφός ανάπηρου ατόμου, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31.12.2012 με τις ίδιες προϋποθέσεις, εφόσον έχει συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης και έχει καταβολή των εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, ενώ από 1.1.2013 και εφεξής, με την προϋπόθεση ότι έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.

Για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής, δεν αναγνωρίζονται πλασματικοί χρόνοι, εκτός από το χρόνο στρατιωτικής θητείας, το χρόνο γονικής άδειας ανατροφής παιδιών και τον χρόνο απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.

Στην περίπτωση των συνταξιούχων του ΟΓΑ, εκτός από το χρόνο της στρατιωτικής θητείας, αναγνωρίζεται επίσης ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης και ο χρόνος ασφάλισης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου, της Ελβετίας ή χωρών με τις οποίες έχει συναφθεί Διμερής Σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.

Εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα και συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας.

Δικαιούνται ένα ολόκληρο μηνιαίο επίδομα απολύτου αναπηρίας ως δώρο επιδόματος εορτών Χριστουγέννων και μισό μηνιαίο επίδομα απολύτου αναπηρίας ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας, συνταξιούχοι οι οποίοι είναι τυφλοί και λαμβάνουν προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας.

Ακόμη, διευρύνονται οι ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων με αναπηρία που συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 15 ετών ή 4.050 ημερών ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι νέες διατάξεις ισχύουν και για τους γονείς ή τους συζύγους των αναπήρων, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου, όμως δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νόμιμες όλες οι επιχορηγήσεις, απαντά ο πρόεδρος των ταχυδρομικών υπαλλήλων

Αμφισβητεί το πόρισμα Ρακιντζή


(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) Γ. Βασιλόπουλος αμφισβητεί τα στοιχεία που διέρρευσαν στον Τύπο, για 3,7 εκατομμύρια παράνομων επιδοτήσεων από τη διοίκηση στην ομοσπονδία των εργαζομένων των ΕΛΤΑ, καθώς το πόρισμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, και υποστηρίζει ότι όλες οι επιχορηγήσεις ήταν απολύτως νόμιμες και περιλαμβάνονταν στο πλαίσιο της υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων.

Για όλα τα ποσά, είπε, υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά και πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο μέρος της επιχορήγησης έχει διατεθεί για τη στέγαση των γραφείων της ομοσπονδίας, σύμφωνα με το νόμο 1264, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι διοικήσεις πρέπει να μεριμνούν για τη στέγαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τα γραφεία αυτά τα βρήκε η διοίκηση, η οποία πληρώνει τα ενοίκια.

Ο κ. Βασιλόπουλος διερωτήθηκε αν είναι παράνομος ο νόμος 1264 και οι υπογραφές των αρμοδίων υπουργών που επικύρωναν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και νόμιμες είναι μόνο οι διατάξεις του κ. Ρακιντζή.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΤ επιβεβαίωσε ότι μέρος των χρημάτων διατίθεντο για προγράμματα διακοπών των εργαζομένων, για επιδοτήσεις αριστούχων μαθητών και άλλες εκδηλώσεις, αλλά για τα πάντα υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά.

Κατά την εκτίμησή του, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης προχώρησε την έρευνά του σε βάθος 12ετίας, ώστε να μεγαλώσει το ποσό και να φανεί σαν δήθεν σκάνδαλο. Επανέλαβε επίσης ότι εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική στρατηγική απαξίωσης των ΕΛΤΑ, όπως και άλλων ΔΕΚΟ, προκειμένου να περάσουν οι σημαντικές αυτές επιχειρήσεις του Δημοσίου, στον ιδιωτικό τομέα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οι αλλαγές στη ΕΡT αύριο στο Μαξίμου - Την Παρασκευή οι επίσημες ανακοινώσεις









Οι αλλαγές στη ΕΡT αύριο στο Μαξίμου - Την Παρασκευή οι επίσημες ανακοινώσεις
Μετά τη θερινή ανάπαυλα η κυβέρνηση προσπαθεί να ανεβάσει ρυθμούς και να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις με το χρόνο να πιέζει ενόψει και της αφιξης του κλιμακίου της Τρόικα. Αύριο Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Επι τάπητος οι εξελίξεις στην οικονομία και το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων. Ψηλά στην ατζέντα και το σχέδιο του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου για τις αλλαγές στα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σχέδιο που αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως σηκώνει θύελλα αντιδράσεων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων με το Λάμπη Ταγματάρχη να οδηγείται στην έξοδο του Ραδιομεγάρου. Στο πλαίσιο των αλλαγών η ΕΡΤ3 ενσωματώνεται πλήρως στην κρατική τηλεόραση ενώ σχεδιάζεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων αλλά και μεγάλο σχέδιο εθελουσίας εξόδου.

Το σχέδιο Μόσιαλου στηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος έχει δώσει ήδη το πράσινο φως στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιμείνει και να μην κάνει εκπτώσεις στο σχεδιασμό του. Ωστόσο την ίδια στιγμή οι πρώτες επιθέσεις κατά του υπουργού Επικρατείας έρχονται από κομματικά στελέχη στο βαθύ ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μπει φρένο σε οποιαδήποτε αλλαγή στην κρατική τηλεόραση.


Read more...

Πέθανε ο καπετάν-Κεμάλ του ΔΣΕ, εμβληματική προσωπικότητα σε Ελλάδα και Τουρκία

Σύμβολο και μαχητής της Αριστεράς

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Την τελευταία του πνοή άφησε ο Τούρκος μαρξιστής πολιτικός και διανοούμενος Μιχρί Μπελί, γνωστός στην Ελλάδα του Εμφυλίου ως ο καπετάν-Κεμάλ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο Μιχρί Μπελί θεωρείτο η ζώσα ιστορία της τουρκικής Αριστεράς. Η μακρά του πολιτική πορεία συναντήθηκε αρκετά νωρίς με εκείνη της ελληνικής Αριστεράς, στη διάρκεια του Εμφυλίου. Η περίπτωση του καπετάν-Κεμάλ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ως σημείο συνάντησης των κομμουνιστικών κινημάτων των δύο χωρών, είναι αναμφισβήτητα μοναδική.

Ο Μπελί γεννήθηκε το 1915 στη Συληβρία της Ανατολικής Θράκης. Αφού αποφοίτησε το 1937 από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, την άλλοτε αμερικανική Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης, μετέβη με υποτροφία στις ΗΠΑ. Το αντικείμενο των σπουδών του ήταν η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τo Μικρασιατικό Πόλεμο.

Ως αριστερός διανοούμενος στις ΗΠΑ σύντομα εντάχθηκε στο κίνημα για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων του αμερικανικού Νότου, στο Mισισιπή. Επέστρεψε στην Τουρκία το 1941 μέσω της Ιαπωνίας και τη Κίνας και δραστηριοποιήθηκε στις τάξεις του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ιδρυτής της Ένωσης Προοδευτικής Νεολαίας. Την ίδια περίοδο προσελήφθη ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Το 1944 καταδικάζεται σε ποινή διετούς φυλάκισης και εξορίας. Το 1947 καταφεύγει παράνομα στην Ελλάδα και εντάσσεται στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού στη Θράκη, εκδίδοντας αρχικά την τουρκόφωνη εφημερίδα Savas (Πόλεμος) και πολεμώντας ως Καπετάν-Κεμάλ μαζί με ένα μεικτό τάγμα στο οποίο συμμετείχαν μειονοτικά στοιχεία -κυρίως Πομάκοι και Αθίγγανοι- αλλά και πλειονοτικά στοιχεία της ελληνικής Αριστεράς. Τραυματίζεται και μεταφέρεται για νοσηλεία στη Βουλγαρία αρχικά και στη συνέχεια στη Μόσχα. Επιστρέφει στην Ελλάδα και συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό των κομμουνιστικών δυνάμεων μέχρι την τελική ήττα τού 1949.

Το 1950 επέστρεψε στην Τουρκία για να ακολουθήσει μία μακρά πορεία φυλακίσεων και εξοριών που διήρκεσε μέχρι και το 1992. Η πολιτική του πορεία διασταυρώθηκε με εμβληματικά ονόματα του ένοπλου κινήματος της τουρκικής Αριστεράς. Το 1979 αποτέλεσε στόχο δολοφονικής επίθεσης, από την οποία διέφυγε βαριά τραυματίας. Μετά το πραξικόπημα του 1971 βρέθηκε αρχικά φιλοξενούμενος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια εξόριστος της Δυτική Ευρώπη.

Ανάλογη ήταν η πορεία του και μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Εβρέν το 1980: Διέφυγε στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια μετέβη στη Σουηδία όπου παρέμεινε μέχρι το 1992.

Από το 1975 και ένθεν άρχισε η ενασχόλησή του με το Κουρδικό, καταλήγοντας σε μία πρόταση για λύση του προβλήματος στο πλαίσιο ενός ενιαίου κράτους.

«Καπετάν Κεμάλ: Ένας σύντροφος»

Η θυελλώδης ζωή του έγινε προ ετών αντικείμενο του ντοκιμαντέρ «Καπετάν-Κεμάλ, Ένας Σύντροφος», διάρκειας 52 λεπτών, που φέρει της σκηνοθετική υπογραφή του Φώτου Λαμπρινού.

Μέσα από την ταινία, ο Μιχρί Μπελί επισκέφθηκε και πάλι τη Θράκη, για να ξαναβρεί τους εναπομείναντες στη ζωή συντρόφους του, εκείνους που του έδωσαν το όνομα «καπετάν-Κεμάλ» και τον θυμούνται μέχρι και σήμερα ακόμη με αυτό το όνομα.

Η αφήγηση του Μπελί, ο οποίος ξεφυλλίζει το ημερολόγιο των αναμνήσεων του από τη Θράκη του Εμφυλίου, συνδυάζεται με σπάνια κινηματογραγφικά ντοκουμέντα της πολυτάραχης εκείνης περιόδου, αλλά και την παρουσίαση της εξέλιξης μέχρι τη σύγχρονη εποχή των γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή του ήρωα της ταινίας.

Αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα της ΕΤ3:

ΔΗΜΑΡ: Χάθηκε ένα από τα σύμβολα της Αριστεράς

«Αποχαιρετούμε τον Καπετάν Κεμάλ, φίλο της Ελλάδας και σύντροφο στους αγώνες του ελληνικού λαού. Με τον θάνατό του η τουρκική Αριστερά χάνει ένα από τα σύμβολά της και ο ελληνικός λαός έναν ειλικρινή φίλο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

«Ο Μιχρί Μπελί αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Όπως όλοι οι αγωνιστές της γενιάς του, υπέστη απίστευτες κακουχίες και διώξεις από το τουρκικό κράτος. Περίπου τριάντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε φυλακές και εξορίες. Στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα ήταν αρχηγός τάγματος του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας και τραυματίστηκε δύο φορές. Την περίοδο της χούντας του Εβρέν έφυγε από την Τουρκία, για να επιστρέψει στις αρχές της δεκαετίας του ‘90» υπενθυμίζει η ΔΗΜΑΡ.

Η ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς εκφράζει την βαθιά θλίψη της για τον θάνατό του.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα συνεχίσουμε τους αγώνες του για μια βαλκανική γειτονιά ειρήνης

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του Μιχρί Μπελί ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο σύντροφος Μπελί, ένα από τα σύμβολα του διεθνιστικού ταξικού αγώνα για την απελευθέρωση των λαών από την μάστιγα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, από τα Βαλκάνια μέχρι τις ΗΠΑ, συνεχίζει να παραμένει στο νου και στην καρδιά μας. Υπήρξε παράδειγμα αγώνων ενάντια στον ρατσισμό, δίπλα στους μαύρους της Αμερικής και υπόδειγμα διεθνισμού στον αγώνα του δίπλα στους Έλληνες συντρόφους του κατά του φασισμού, του μιλιταρισμού και της ταξικής καταπίεσης.

»Οι Έλληνες νεώτεροι συναγωνιστές του στον ΣΥΡΙΖΑ θα τον θυμούνται και θα τον τιμούν για την αγωνιστική του πορεία, για την πλούσια και πολύχρονη συμβολή του στον αγώνα της τουρκικής και ελληνικής Αριστεράς. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες του για έναν κόσμο σοσιαλιστικό απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση. Για έναν κόσμο και μια βαλκανική γειτονιά ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, ελευθερίας και δημοκρατίας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου - Βενιζέλου στον απόηχο της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας

Βάζει μπρος τις μηχανές η κυβέρνηση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Για τα οικονομικά τεκταινόμενα σε Ευρώπη και Ελλάδα ενημερώνει τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι χθεσινές ανακοινώσεις των Μέρκελ - Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, τις οποίες ο κ. Βενιζέλος συζήτησε το τελευταίο 24ωρο με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Βάρος θα δοθεί και στην πρόοδο εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, καθώς και στην προώθηση της ιδέας του ευρωομολόγου.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί και για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για τα οποία ο κ. Βενιζέλος έχει σχηματίσει το τελευταίο διήμερο ολοκληρωμένη εικόνα μετά από διαδοχικές συσκέψεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Βενιζέλος είχε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου για θέματα σχετικά με την πορεία των εσόδων και τον επικείμενο διάλογο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Νωρίτερα είχε συσκέψεις με τους ειδικούς γραμματείς Αποκρατικοποιήσεων και ΔΕΚΟ Γ. Χριστοδουλάκη και Γ. Κυριάκο για θέματα αρμοδιότητας τους, στην οποία εξετάσθηκαν ζητήματα σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για τις λεγόμενες «ώριμες» ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση και με την ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία εξετάσθηκαν ζητήματα σχετικά με τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και την εξέλιξη των δαπανών των υπουργείων και των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναστολή «πόθεν έσχες» για τα ακίνητα έως το τέλος του 2013

Για οποιαδήποτε κατοικία


Η αναστολή του «πόθεν έσχες» αφορά οποιοδήποτε ακίνητο
Η αναστολή του «πόθεν έσχες» αφορά οποιοδήποτε ακίνητο (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ή ανέγερση οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λπ.), ή ανέγερση οικοδομής ώς την 31 Δεκεμβρίου του 2013 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη.

Η αναστολή του «πόθεν έσχες» αφορά και τη χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, η κατασκευή πισίνας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013.

Παραλλήλως, παρατείνεται, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π.Οικονόμου, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2011 η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

Η παράταση της προθεσμίας αφορά παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2010.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση. Διαδηλωτές και αποκρατικοποιήσεις απειλούν τη συνοχή της


newpost.gr
Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση. Διαδηλωτές και αποκρατικοποιήσεις απειλούν τη συνοχή της
Επίσημη πρώτη για την κυβέρνηση, αύριο, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται προβληματισμένος για δύο λόγους: πρώτον, για τις χαμηλές επιδόσεις των υπουργών του και, δεύτερον, για την κοινωνική ένταση που αυξάνεται. Σε λίγες ημέρες ο Ευ. Βενιζέλος θα υποδεχθεί τους επικεφαλής της τρόικας. Αλλά, δεν έχει να τους επιδείξει ούτε αποκρατικοποιήσεις, ούτε το νέο μισθολόγιο, ούτε τίποτα. Ενώ οι δρόμοι θα γεμίσουν από αγανακτισμένους πανεπιστημιακούς, φοιτητές, δασκάλους, οδηγούς ταξί, φαρμακοποιούς κα.

Αν στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν προστεθούν οι άνεργοι και όσοι συνθλίβονται από τους νέους φόρους, καθίσταται προφανές ότι το νέο κύμα των αγανακτισμένων θα είναι πιο ισχυρό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει να ενημερώνεται καθημερινά για τρία θέματα: τις κινήσεις των υπουργών στο προσκήνιο και το παρασκήνιο και τις τάσεις της κοινής γνώμης έναντι της κυβερνητικής πολιτικής και του ιδίου προσωπικά. Η συγκεκριμένη πληροφορία αποκαλύπτει ένα κοινό μυστικό στους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ. Πως ο πρωθυπουργός έχει ως εναλλακτική επιλογή και το σενάριο των εκλογών. Μόνο που δε θέλει να οδηγηθεί σε αυτές εξαιτίας αποτυχίας, αλλά ως αποτέλεσμα αντιδράσεων συντεχνιών και της αντιπολίτευσης στις μεταρρυθμίσεις. Για να έχει την ελπίδα δημιουργίας ενός μετώπου, που θα αποτρέψει την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένεται από την αυριανή σύσκεψη είναι να βγει μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου. Μήνυμα αποφασιστικότητας για την προώθηση των αλλαγών. Γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν πως αν ακινητοποιηθούν η πτώση της κυβέρνησης θα είναι θέμα χρόνου.

Read more...

Ο Αριστείδης Μπουρδάρας προορίζεται για γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών

Αντικατάσταση στη θέση του Χάρη Τσιόκα


Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση είναι ειλημμένη και έχει ήδη αποσταλεί προς υλοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση είναι ειλημμένη και έχει ήδη αποσταλεί προς υλοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών
Αθήνα
Ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Αριστείδης Μπουρδάρας θα οριστεί σύμφωνα με πληροφορίες γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στη θέση του Χάρη Τσιόκα, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, η σχετική απόφαση έχει ήδη σταλεί προς επεξεργασία στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.

Αρμόδιοι παράγοντες υπενθύμιζαν ότι οι αλλαγές των γενικών γραμματέων στα υπουργεία είθισται να γίνονται κατόπιν εισηγήσεως του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού και τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.

Ο Αριστείδης Μπουρδάρας είναι δικηγόρος στο επάγγελμα. Γεννήθηκε στο Βόλο το 1949 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της «Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την UNICEF», νομάρχης Εύβοιας, πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Προσωπικού Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και Τουρισμού και ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ η άδεια για σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Επένδυση 300 εκατ. ευρώ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Άδεια ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην εταιρεία «Gastrade Ανώνυμη Εμπορική, Κατασκευαστική και Τεχνική Εταιρεία Φυσικού Αερίου»( Όμιλος Κοπελούζου) συνολικού ύψους επένδυσης 297.700.000 ευρώ που θα κατασκευαστεί μέσα στους επόμενους 48 μήνες.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ΑΣΦΑ αφορά υπεράκτιο σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο Θρακικό Πέλαγος, 22 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και σε απόσταση 10 χλμ. από την ακτή, καθώς και τον αγωγό σύνδεσης αυτού με το σύστημα φυσικού αερίου.

Η εταιρεία πληροί τις προϋποθέσεις και, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «από την εξέταση των στοιχείων του υποβληθέντος φακέλου διαπιστώνεται ότι το προτεινόμενο ΑΣΦΑ θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, ως νέα υποδομή με δυνατότητα εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα από διαφοροποιημένες, σε σχέση με τις υφιστάμενες, πηγές ενώ από το υποβληθέν επιχειρησιακό σχέδιο, διαπιστώνεται ότι το προτεινόμενο ΑΣΦΑ προβλέπεται να εξυπηρετήσει και νέα ζήτηση φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια, η οποία θα προέλθει κυρίως από νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, τμήμα των διακινούμενων μέσω του ΑΣΦΑ ποσοτήτων φυσικού αερίου προορίζεται για εξαγωγή προς την βουλγαρική αγορά φυσικού αερίου».

Σημειώνεται ότι στο σύστημα θα παρέχεται και η δυνατότητα πρόσβασης τρίτων κατά τρόπο άμεσο και οικονομικό χωρίς διακρίσεις μεταξύ των χρηστών, «συνεπώς εκτιμάται ότι η λειτουργία του ΑΣΦΑ θα συμβάλει στην ενίσχυση του ελεύθερου ανταγωνισμού, αφενός μέσω της δυνατότητας εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα από εναλλακτικές πηγές και αφετέρου μέσω της δυνατότητας δραστηριοποίησης νέων συμμετεχόντων στην αγορά φυσικού αερίου, υπό καθεστώς ρυθμιζόμενης πρόσβασης τρίτων στο ΑΣΦΑ».

Από την εξέταση των στοιχείων του υποβληθέντος φακέλου προκύπτει ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 297.700.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του κόστους χρηματοδότησης της κατασκευής. Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί κατά 31% με ίδια κεφάλαια (92.700.000 ευρώ), κατά 40% με δανειακά κεφάλαια (120.000.000 ευρώ) και κατά 29% με επιχορήγηση (85.000.000 ευρώ).

Η εισφορά ιδίων κεφαλαίων θα γίνει από τον Όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος, κατά δήλωσή του, θα υποστηρίξει την GASTRADE οικονομικά και τεχνικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας χρηματοδότησης του έργου τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο αίτησης της εταιρείας GASTRADE, οι πόροι που βρίσκονται στη διάθεση της εταιρείας μέσω του Ομίλου Κοπελούζου (τραπεζικές πιστοδοτήσεις, τραπεζικές καταθέσεις μετόχων, ταμειακά διαθέσιμα συγγενών εταιρειών, εμπορικά ακίνητα) υπερβαίνουν τους απαιτούμενους για τη χρηματοδότηση του έργου.

Κατά δήλωση της εταιρείας, η υπόθεση κάλυψης του 29% του κόστους της επένδυσης με επιχορηγούμενα κεφάλαια, βασίζεται στο προηγούμενο ενεργειακών έργων ανάλογων με το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, για τα οποία είτε έχει εγκριθεί επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ είτε έχουν ενταχθεί στις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σχετικά με ενεργειακά έργα.

Εναλλακτικά, το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης δύναται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3908/01.02.2011, ενώ σε περίπτωση που δε ληφθεί καμία επιχορήγηση, ο Όμιλος Κοπελούζου, κατά δήλωσή του, θα καλύψει το αντίστοιχο ποσό.

Στο μεταξύ επειδή, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, η ΡΑΕ δεν έχει την ειδική αρμοδιότητα να προβεί σε ένα συνολικό, εις βάθος και πολύπτυχο έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, και μάλιστα στο επίπεδο της γνωμοδότησης για την παροχή άδειας ΑΣΦΑ, ο εν λόγω έλεγχος αποτελεί αντικείμενο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που διενεργείται στο στάδιο έκδοσης άδειας εγκατάστασης.

Ωστόσο, η ΡΑΕ υποχρεούται κατά τη διαμόρφωση της γνώμης της να λάβει υπόψη της την προστασία του περιβάλλοντος και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αξιολογούνται, όπως προκύπτουν εκ των προσκομισθέντων στοιχείων, βάσει και των γενικώς παραδεδεγμένων επιστημονικών στοιχείων και της αποκομισθείσης πείρας της ΡΑΕ.

Εν προκειμένω, το προτεινόμενο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης είναι σύνθετο βιομηχανικό έργο. Η εταιρεία GASTRADE A.E. υπέβαλλε στη ΡΑΕ εκτενή «Προκαταρκτική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» όπου αναλύεται η επίδραση του προτεινόμενου ΑΣΦΑ στη δημόσια ασφάλεια, θαλάσσια κυκλοφορία, αισθητική, κλπ και αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει η εταιρεία για την αποφυγή ή μείωση των συνεπειών στους περιβαλλοντικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, το ΑΣΦΑ αποτελείται από:

Τον Υπεράκτιο Πλωτό Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ, ο οποίος περιλαμβάνει τη διασύνδεση του Υπεράκτιου Πλωτού Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δυσαρέσκεια στην Αντιπολίτευση για τις αποφάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί

Οι αντιδράσεις για τη συνάντηση


Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γιώργο Παπανδρέου
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γιώργο Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η ΝΔ αναφορικά με τις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας στο Παρίσι, κυρίως για το γεγονός ότι αναβλήθηκε για το απώτερο μέλλον η λήψη απόφασης για την έκδοση ευρωομολόγου. «Δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Γ.Μιχελάκης. Παράλληλα, το ΚΚΕ κρίνει ότι τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες της ΕΕ.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εξ αρχής, ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου» τονίζει ο κ. Μιχελάκης, σημειώνοντας πως «παρόμοιες απόψεις έχουν υποστηρίξει οι περισσότεροι αναλυτές εντός κι εκτός Ευρώπης, προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν άμεσα τέτοιες αποφάσεις, η κρίση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί «δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις».

«Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν 'επαρκή'. Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο» υπογραμμίζει ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας ότι, όπως αποδεικνύεται, η απόφαση της 21ης Ιουλίου «οδηγεί σε όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα, ενώ απομακρύνεται η πραγματική διέξοδος από την κρίση της Ευρώπης».

Η ΝΔ διά του εκπροσώπου της επιτέθηκε αρχικά και στην κυβέρνηση. Αργότερα ωστόσο με διορθωτική ανακοίνωση από τη ΝΔ απαλείφθηκαν οι επικριτικές αναφορές κατά της κυβέρνησης.

Στην αρχική ανακοίνωση αναφερόταν ότι η κυβέρνηση «προσφέρει το θλιβερό θέαμα να… πανηγυρίζει (!) που απορρίφθηκαν όσα και εκείνη επιδίωκε (όπως το ευρωομόλογο), ενώ προχώρησαν όσα και εκείνη ήθελε να αποφύγει (όπως οι “εγγυήσεις” του νέου δανεισμού). Η κυβέρνηση δεν μπορεί, δυστυχώς, να βάλει τέλος στον κατήφορο. Ή, ακόμα χειρότερα, δεν καταλαβαίνει τον κατήφορο στον οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα».


Το ΚΚΕ από την πλευρά του υποστηρίζει πως η καταρχήν συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί «επαναβεβαιώνει την πρόθεσή τους να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να προστατεύσουν την ισχύ των μονοπωλίων τους από την κρίση που βαθαίνει».

«Η προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης σημαίνει σιδερένια επιβολή των στρατηγικών στόχων της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκαν από το Μάαστριχ και τις άλλες συνθήκες που ακολούθησαν. Επιδιώκουν να πληρώσουν οι λαοί την κρίση και τα χρέη τους, να εξασφαλίσουν τη ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να προστατεύσουν την ευρωζώνη που σπαράσσεται από αντιθέσεις» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται πως «και η νέα συμφωνία του γερμανογαλλικού άξονα θα αποδειχτεί προσωρινή».

Όσον αφορά στον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «αν επιβληθεί, θα είναι συμβολικός και το όποιο όφελος θα μοιράζεται στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σημειώνει ότι η άρνηση του ευρωομολόγου και η προτεινόμενη συνταγματοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας αποτελούν το αρνητικό περιεχόμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, χωρίς να υποτιμάται η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η πρόθεση για μια οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

»Συμπερασματικά δύο βήματα πίσω, ένα βήμα μπρος και ένα σημειωτόν ήταν το αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί» καταλήγει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Παρίσι αποτελεί ένα δειλό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης και της οικονομικής ενοποίησης της Ένωσης, που είναι αναγκαίες για να μην διαλυθεί η ζώνη του Ευρώ.

» Όσοι στην Ελλάδα αναζητούν άλλοθι στην επέκταση της κρίσης στον πυρήνα της Ευρώπης, για να καθυστερήσουν περαιτέρω τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα και τον περιορισμό του κράτους, βλάπτουν τον τόπο».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πάνω από 20% η ανεργία το 2012!

Έρχονται μαύρες μέρες…


http://img.protothema.gr/CD01FDA03756DB1336E880DC0D72A88E.jpg
Με την πλάτη στον τοίχο, οι Ελληνες εργαζόμενοι αποδέχονται την εργασιακή ζούγκλα για να μη χάσουν το μεροκάματο και βιώσουν τον εφιάλτη της ανεργίας, η οποία παρόλα αυτά τρέχει ασυγκράτητη.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ που συντάσσει την ετήσια μελέτη για την ελληνική οικονομία, η οποία θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Θεσσαλονίκης - η επίσημη ανεργία μετά το φθινόπωρο που θα ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος θα αγγίξει το 18% (πάνω από 900.000 άνεργοι) και μαζί με την «κρυφή» θα φτάσει το 23% -24% προσεγγίζοντας σύμφωνα με τους μελετητές τα υψηλά ποσοστά του 1961, την εποχή που οι Ελληνες έφευγαν μετανάστες.

Το 1961 οι άνεργοι ανέρχονταν στις 864.000 σε σύνολο εργατικού δυναμικού 3. 640.000 άτομα. Οσο για το 2012, προβλέπεται ότι η στατιστική ανεργία θα ξεπεράσει το 20% (1.150.000 άτομα). Αλλωστε πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν θα δώσει καθόλου αυξήσεις τους επόμενους 12 μήνες ενώ μία στις πέντε εταιρείες θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Σήμερα κανείς δεν προσλαμβάνει, ένας στους 3 δεν ασφαλίζει το προσωπικό σε ορισμένους κλάδους όπως στον τουρισμό και την εστίαση ενώ χρησιμοποιούν δεκάδες τερτίπια για να μειώσουν τους μισθούς.

Στις τουριστικές επιχειρήσεις κανένας δεν πληρώνει, όλοι δίνουν στο ΙΚΑ πλασματικά στοιχεία ότι απασχολούν part time τον εργαζόμενο ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει 10ωρα χωρίς ρεπό με την ελπίδα να πάρει μεγαλύτερες αποδοχές ή τον αφήνουν ανασφάλιστο.

Από τους 2.957 ελέγχους που διεξήχθησαν από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ε.ΥΠ.Ε.Α) σε εστιατόρια - μπαρ - κλαμπ - καφετέριες - μεζεδοπωλεία - νυκτερινά κέντρα - ξενοδοχεία - τουριστικά λεωφορεία - θαλάσσια σπορ - εκμετάλλευση ομπρελοκαθισμάτων - τουριστικά γραφεία κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2011 επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη καταχώρηση απασχολούμενων στο Ειδικό Βιβλίο δύο εκατομμύρια διακόσιες ενενήντα τρεις χιλιάδες και πεντακόσια ευρώ (2.293.500,00 €) με το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας να κυμαίνεται στο 35%.

Η εφαρμογή διπλάσιου προστίμου σε υπότροπους εργοδότες αποτελεί ένα ακόμα μέτρο για τη συμμόρφωση των παρανομούντων εργοδοτών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ με την ανεργία και τη μείωση μισθών και συντάξεων η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί έως και 8,9% (2009-2011) με αποτέλεσμα ο δείκτης σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας έναντι του μέσου όρου των 15 πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μειωθεί από 84,5% (2009) σε 75,9%. Δηλαδή χάσαμε σε αγοραστική δύναμη ακριβώς ότι κερδίσαμε τα 10 προηγούμενα χρόνια με την ένταξη στην ευρωζώνη.

Read more...

Μπαρόζο: Σημαντική πολιτική συμβολή οι αποφάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί


newpost.gr
Μπαρόζο: Σημαντική πολιτική συμβολή οι αποφάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε σήμερα τις «σημαντικές» αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνάντησης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Οι προτάσεις του Σαρκοζί και της Μέρκελ «αποτελούν σημαντική πολιτική συμβολή από την πλευρά των δύο πιο μεγάλων οικονομιών αυτής της ζώνης στη συζήτηση και την εργασία που γίνεται γι' αυτά τα θέματα», αναφέρει ο Μπαρόζο σε κοινή του ανακοίνωση με τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

«Ενα κοινό νόμισμα περιλαμβάνει κοινές ευθύνες και απαιτεί πιο στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών», επισημαίνουν οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα επιδοκιμάζουν την πρόταση να υπάρξει μία οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης: «μία μορφή και τακτικές σύνοδοι κορυφής της ευρωζώνης, με έναν μόνιμο πρόεδρο θα συνέβαλαν σε μία σταθερή και πιο ισχυρή πολιτική ηγεσία», εκτιμούν στην ανακοίνωσή τους.

Το αίτημα που διατύπωσαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί για την υιοθέτηση «ενός χρυσού κανόνα» για τον προϋπολογισμό από τα 17 μέλη της ευρωζώνης αποτελεί «μία ισχυρή πολιτκή δέσμευση υπέρ της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των δημοσιονομικών», αναφέρουν ο Μπαρόζο και ο Ρεν.

Η πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών «θα είναι ένα εργαλείο-κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας θα συνεισφέρει πιο δίκαια στα δημόσια οικονομικά», εκτιμούν οι δύο άνδρες.

Ο Μπαρόζο και ο Ρεν υπενθυμίζουν άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιττροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι "σύντομα" θα κάνει μία πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί "με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ" και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της "τις επόμενες εβδομάδες", καταλήγει η ανακοίνωση.
Read more...

Παράτυπες επιχορηγήσεις στο Σωματείο εργαζομένων των ΕΛΤΑ διαπιστώνει ο Λ.Ρακιντζής

Πόρισμα ανάλογο της ΓΕΝΟΠ

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Πόρισμα ανάλογου περιεχομένου με εκείνο για τις επιχορηγήσεις στη ΓΕΝΟΠ συνέταξε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ.Ρακιντζής, αυτή τη φορά για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων ΕΛΤΑ.

Στο πόρισμά του διαπιστώνει ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ στην Ομοσπονδία (από το 1999-2010) ήταν παράνομες και αντίθετες με τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την ενίσχυση των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις διοικήσεις.

Επίσης μέσω των συλλογικών συμβάσεων παρακρατούνταν εισφορές από τους 8.400 υπαλλήλους από 8 έως 12 ευρώ (συνολικά 12 εκατ. ευρώ), διαδικασία την οποία ο Επιθεωρητής χαρακτηρίζει παράτυπη, αφού επιτρέπεται μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ.Βασιλόπουλος είπε ότι όλα έγιναν σύννομα με βάσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. .

Μάλιστα κάλεσε τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τον ΣΔΟΕ, να προσέλθουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας για να ελέγξει όλα τα παραστατικά.

Tο πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί εντός 15 ημερών στον υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέχρι τις 25 Αυγούστου οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τελειώνει η αγωνία


Αναμένεται άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικές βάσεις κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου
Αναμένεται άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικές βάσεις κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μέχρι τις 25 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γγ του υπουργείου Βασίλη Κουλαϊδή στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Η πλειονότητα των τμημάτων που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση από τους υποψήφιους θα σημειώνουν φέτος αισθητή πτώση σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Πάνω από 8.000 θέσεις σε δεκάδες ΤΕΙ θα ανοίξουν τις εισόδους τους σε υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Τα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως τα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά, νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους.

Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν αρκετά μεγάλη πτώση.

Ωστόσο, θα υπάρξει και άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικές βάσεις κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος.

Παράλληλα, και ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία, σημειώνοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ανάσα» μίας εβδομάδας έδωσε στην κυβέρνηση η τρόικα

Στις 29 Αυγούστου αρχίζει ο έλεγχος


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Άτυπη παράταση ολίγων ημερών δίνει στην κυβέρνηση η τρόικα, ώστε να προετοιμαστεί για την επίσημη αξιολόγηση που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, ο επίσημος έλεγχος θα αρχίσει στις 29 Αυγούστου, ενώ στις 22 του μήνα θα φτάσει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Βήμα, εκφράζουν βεβαιότητα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ανεξαρτήτως από το χρόνο ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ομολόγων και της ενεργοποίησης του νέου πακέτου στήριξης.

Η συμφωνία με τη Φινλανδία για την παροχή χρηματικών εγγυήσεων «μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» από την Ελλάδα, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επέλυσε άλλη μια εκκρεμότητα στην πορεία προς την ενεργοποίηση του νέου πακέτου.

Στο στόχαστρο της τρόικα θα μπουν οι καθυστερήσεις στην πορεία του μνημονίου και τα προβλήματα που παρουσιάζονται αναφορικά με μεταρρυθμίσεις-κλειδιά όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο.

Παραλλήλως η τρόικα ζητεί ήδη την ταχύτερη προώθηση ορισμένων διοικητικών πράξεων και εγκυκλίων ώστε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μεσοπρόθεσμο.

Ξεχωριστό κεφάλαιο του ελέγχου θα αποτελέσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα καλείται να εισπράξει 4,7 δισ. ευρώ ώς τα Χριστούγεννα από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Την Τρίτη, και εν όψει του ελέγχου από την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, αναφορικά με την εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών, τις δανειακές ανάγκες και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Ο υπουργός είχε, επίσης, συνεργασία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, με τον οποίον εξέτασαν θέματα σχετικά με το πιστωτικό σύστημα, την εξέλιξη των καταθέσεων, αλλά και την εξέλιξη του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γαλλογερμανικό διευθυντήριο για το ευρώ, ευρωομόλογο «ίσως» αλλά στο μέλλον

«Ζώνη» μέσα στην Ευρωζώνη

«Κοινό βηματισμό» υιοθετούν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ
«Κοινό βηματισμό» υιοθετούν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Παρίσι, Γαλλία
Σε δέσμη προτάσεων για την δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης συμφώνησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Συνταγματικά όρια χρέους • Οικονομικό Συμβούλιο Ευρωζώνης υπό τον Ρομπάι • Φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών • Όχι, προς το παρόν, σε ευρωομόλογα


Μεταξύ των προτάσεων είναι η θέσπιση –το πολύ σε ένα χρόνο– «χρυσού κανόνα» για το χρέος και τα ελλείμματα, που πρακτικά σημαίνει συνταγματικά κατοχυρωμένα όρια.

Επίσης, οι δύο χώρες θα προωθήσουν τη θέσπιση Οικονομικού Συμβουλίου για την Ευρωζώνη και την πρόταση για φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Το γαλλογερμανικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ευρωομόλογο

Οι δύο ηγέτες κατέστησαν ακόμα σαφές ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα ευρωομολόγου. Μία τέτοια δυνατότητα θα μπορέσει να υπάρξει, όπως είπαν, στο τέλος μία διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Δεν λέμε ότι δεν το συζητάμε», είπε η καγκελάριος Μέρκελ. Οι άνθρωποι και οι αγορές περιμένουν τη «μία λύση», επισήμανε για να προσθέσει ότι η ίδια δεν πιστεύει στη μία λύση αλλά στο ότι το ευρωομόλογο είναι το τελευταίο δυνατό μέσο.

Για το ίδιο ζήτημα ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση ΑΑΑ χωρίς να υπάρξει πρώτα έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος των χωρών μελών.

«Τι σημαίνει ευρωομόλογο;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί. «Σημαίνει ότι εγγυώμεθα για το σύνολο του χρέους της Ευρωζώνης χωρίς να έχουμε το λόγο ή δικαίωμα παρέμβασης για τις δαπάνες και τη δημιουργία του χρέους».

«Εάν ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί το χρέος που θέλει, εντελώς ανεξάρτητα, και στη συνέχεια έρχεται να ζητήσει από τις μεγάλες χώρες να εγγυηθούν γι' αυτόν, τι θα πούμε εμείς στους λαούς μας, αφού με το ισχύον καθεστώς στην ΕΕ δεν έχουμε το δικαίωμα να απαγορεύσουμε στις χώρες να δημιουργούν χρέος;» πρόσθεσε.

Για το Γάλλο πρόεδρο είναι πιθανόν «να φαντασθούμε μια πιθανή έκδοση ευρωομολόγων στο μέλλον, αφού προηγούμενα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη. Όχι τώρα στην αρχή, διότι θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τις χώρες τις πιο σταθερές της ευρωζώνης, που έχουν σήμερα την καλύτερη βαθμολογία ως εγγυητές δανεισμού».

Οικονομική διακυβέρνηση

Βασικός άξονας των γαλλογερμανικών προτάσεων είναι η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.

«Γερμανία και Γαλλία νιώθουμε απολύτως δεσμευμένες να ενισχύσουμε το ευρώ ως το κοινό μας νόμισμα και να το αναπτύξουμε περαιτέρω» είπαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Είναι σαφές ότι για να γίνει αυτό» υπογράμμισαν, «χρειαζόμαστε για ισχυρότερη αλληλεπίδραση της οικονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ».

Ειδικότερα οι δύο χώρες συμφωνούν στη θέσπιση Οικονομικού Συμβουλίου για την Ευρωζώνη με θητεία 2,5 ετών. Για την προεδρία του συμβουλίου πρότειναν τον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών της ζώνης του ευρώ.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη βούλησή μας να υπερασπιστούμε το ευρώ, να αναλάβουμε, η Γερμανία και η Γαλλία, τις ευθύνες μας στην Ευρώπη και να έχουμε, σε όλα αυτά τα θέματα, πλήρη ενότητα απόψεων», σημείωσε ο Σαρκοζί.

Επιπλέον συμφώνησαν στην καθιέρωση μέσα στο 2012 ενός «χρυσού κανόνα» για το χρέος και τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ανεξαρτήτως συμφωνίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε κάθε μία από αυτές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει συνταγματικά κατοχυρωμένα όρια για το χρέος και τα ελλείμματα.

Ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε την προσπάθεια που γίνεται αυτόν την καιρό από την γαλλική κυβέρνηση για την ένταξη του χρυσού κανόνα στο γαλλικό Σύνταγμα.

Τέλος, οι δύο χώρες συμφώνησαν σε πρόταση για την φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

«Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση τον
επόμενο Σεπτέμβριο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για φόρο που αποτελεί «προφανή αναγκαιότητα».

Οι δύο ηγέτες απέρριψαν εξάλλου την πιθανότητα να αυξηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χαρακτηρίζοντάς τους «επαρκείς».

Τόνισαν όμως ότι Γαλλία και Γερμανία θα είναι αλληλέγγυες στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Κοινός βηματισμός

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκε η ενδυνάμωση της γαλλογερμανικής συνεργασίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς «μια ενισχυμένη οικονομική ολοκλήρωση» που θα είναι σε θέση να την προστατεύσει σε περίπτωση κρίσης.

Οι δύο χώρες, είπε, σκοπεύουν να δώσουν το παράδειγμα επιβάλλοντας ένα κοινό φόρο στις εταιρείες στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο φόρος αυτός θα είναι εναρμονισμένος στη φορολογική του βάση και θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, εν όψει των 50 χρόνων του Σύμφωνου των Ηλυσίων για τη συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου 1963 οι πρόεδροι Κόνραντ Αντενάουερ και Σαρλ ντε Γκολ.

Προβλέπουν την επιβολή κοινής φορολογίας στις γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις, με την έναρξη του 2013 και με την ευκαιρία της επετείου.

Παράλληλα, αποφάσισαν την τακτική συνάντηση των υπουργών οικονομίας των δύο χωρών στην αρχή κάθε ευρωπαϊκού εξάμηνου με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη εναρμόνιση των στόχων των δύο οικονομιών..

Όπως είπε ο Σαρκοζί, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των δύο χωρών θα προετοιμάσουν τις κοινές θέσεις τους που θα κατατεθούν στις αρχές του 2012 σε ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...